2024-10-04 301 瀏覽
上環蘇杭街尾呢間迷你兩層小店,就咁經過都好容易見唔到門口😂不過幫襯過之後,我的確俾佢嘅美食同美酒吸引住!🤩🤩 我鍾意飲酒,最近參加咗佢一個玩嘢清酒pairing😆👍🏼👍🏼 鍾意食嘢嘅人自然明,去到某一個位,追求嘅就唔係幾好食呀幾好飲~而係要有水平又要有新鮮感😆😆🫰🏽食飯吹開水,知道呢度係幾位志同道合嘅專業人士一齊經營,店仔細細位唔多,但係佢哋餐單一啲都唔簡單🤤 佢哋為咗清酒pairing設計咗一系列新菜,頭盤日式蕃茄清湯兵庫縣生蠔配寒天,生蠔肥美新鮮配凍番茄清湯加強鮮味,寒天清爽~ 呢個配搭作為頭盤我都係第一次試😂 有新意,配埋清酒的確係爽嘅~呢個自家製辣椒炒八爪魚我都好喜歡而家食嘢有時都鍾意少少辣,開胃啲~ 個八爪魚新鮮易食,廚師嘅調味真係一絕,處理乾淨俐落唔會"立次次"👍🏼呢個三黃雞髀真係絕對絕對絕對冇得輸我係好鍾意食香口嘢🙈淨係睇佢個香脆外皮,就知咩料😆選用雞好香,外脆內juicy,配埋個雞飯其實多一倍我都食得落~ 海膽意粉配鹹蛋黃,呢個街外都有食過,店家嘅意粉軟硬度適中,加咗海膽同鹹蛋黃有鮮有鹹,飽滿creamy,但係煮得克制唔會用好多sauce俾味,所以唔膩又食到食物原味👍

呢個自家製辣椒炒八爪魚我都好喜歡

呢個三黃雞髀真係絕對絕對絕對冇得輸

香脆三黃雞脾拌雞油飯

海膽意粉配鹹蛋黃,呢個街外都有食過,店家嘅意粉軟硬度適中,加咗海膽同鹹蛋黃有鮮有鹹,飽滿creamy,但係煮得克制唔會用好多sauce俾味,所以唔膩又食到食物原味👍🏼👍🏼
鹹蛋黃海膽意粉

納豆芝士味噌撻係呢間店嘅signature之一,新鮮感驚喜度我畀100分
我諗得喺呢度我先食到納豆撻😂 佩服廚師藝高人膽大,哈哈哈~ 食到納豆但係唔係淨係納豆味,係淡淡嘅納豆味配咗芝士味同味噌味,成件事出奇地夾👍🏼👍🏼👍🏼 當然食飽咗之後一個人食半個撻都夠曬~我啲朋友有啲開初唔敢試,俾我威迫下試咗都覺得正😂🫰🏽 食嘢有時需要冒險,當然都會有失敗嘅時候嘅,不過唔試過又唔知可以咁正!
納豆味噌芝士撻配雪糕

嗰晚係清酒配酒,樓上十幾人混合坐,新知舊友一齊成晚柴娃娃,第一次識都好易吹水,我好享受呢種歡樂氣氛~ 而且性價比非常高🤩🤩我都冇擺曬啲食物相,嗰晚連埋配酒(基本上係飲到你唔飲為止),每人都只係六百幾蚊包埋加一😆❤️ 成件事店家擺咗好多心機,遇到識飲識食嘅food buddies,就成就到成件事

我好間唔中先至會記得寫食評,戚起條筋寫係因為啱啱自己去食咗個lunch,二百幾蚊高質,飲埋杯白酒,店家自己淆製嘅香濃蝦湯,兩個特色小前菜,同埋令我娃娃聲驚喜嘅自家煮奶魚湯配鮮帶子沾麵🤩🤩 仲有個香滑抹茶芝士蛋糕~ 加埋杯磨豆黑啡,都唔記得影~ 喺中上環區呢個價錢,食到呢個勁lunch set,係有心做,真係好難得~

鮮帶子奶魚湯拌麵

抹茶芝士蛋糕配紅豆

吹水時我有問過其中嘅老闆,佢哋好似冇將自己花心機時間研發菜單配酒同試菜呢啲隱形成本計落去,我心裏面嗰句係雖然有熱情,但係香港地都要圍皮做生意,佢哋舖頭位置又唔係喺開揚大街,要吸客都要加倍努力。老闆嘅答案令人好滾動
,佢話因為平時大家畀一個價錢出去食omakase,冇理由係嗰個質素,所以佢哋想做到有水平嘅畀大家。

呢間舖頭無論係環境食物服務,我覺得都係有要求型格嘅,當然小店經營好難要求人哋做到具規模酒店式水平,出菜都係要啲時間準備,有個性對我嚟講係優點, 嚟得小店就係輕輕鬆鬆,保持開放去試新嘢,啱傾嘅吹兩句發掘多D😁
老闆們對飲食都好專業,對於我呢啲週圍食嘢嘅人嚟講覺得好難得
香脆三黃雞脾拌雞油飯
鹹蛋黃海膽意粉
納豆味噌芝士撻配雪糕
鮮帶子奶魚湯拌麵
抹茶芝士蛋糕配紅豆
2024-09-29 449 瀏覽
話說在餐廳周推介下找到這家小館,西日fusion聽起來好像不錯,便決定去呢度同老公慶生。地方淺窄但總算舒服,只可惜食物跟服務都欠佳:上小食時,男老闆上菜時本想提我哋小心蟹球燙口,但說得略細聲我哋聽唔清,我哋以為佢介紹緊份食物,於是問佢「呢個咩嚟話?」佢就開始燥燥地咁大聲講多兩次,我哋終於聽到,但唔明點解佢咁燥,氣氛都搞到少少僵;唔緊要,之後上海鮮飯,食落發覺飯係生生哋、蝦又灰灰哋色未熟,我哋即刻唔食,然後男老闆過嚟時同佢講返,不過男老闆話呢個dish佢哋係「要煮到半生熟」,之前無講俾我哋聽係「溝通上有問題」…WTH?! 我有個小朋友喺度,你都唔識問吓或諗吓係咪要煮全熟?同埋講真,你呢個煮法都好特別,特別唔安全同難食喎,淨係個飯都仲生生哋硬硬哋煮唔熟果隻,都死啦!係純粹傻豬出現溝通問題,定係煮唔好仲死撐,自己諗啦!去到呢個moment,毫無懸念我真係揀錯呢間餐廳😔老公,對唔住🙇🏻‍♀️大家去唔去幫襯就自己衡量吓!
慶祝紀念
生日
2024-09-27 521 瀏覽
喺Restaurant Week Winners Edition偶然發現了一間日本X西班牙菜的清酒吧。它的tapas 及主菜加入了日本元素,仲有多款清酒和葡萄酒選擇。Dinner tasting menu HK$298,包括兩道前菜、一道主菜和甜品——都幾抵!前菜要了 𝙋𝙖𝙙𝙧𝙤𝙣 𝙋𝙚𝙥𝙥𝙚𝙧𝙨 (青椒仔)、𝙋𝙖𝙣 𝙘𝙤𝙣 𝙏𝙤𝙢𝙖𝙩𝙚 (蕃茄多士)、𝙈𝙚𝙣𝙩𝙖𝙞𝙠𝙤 𝘾𝙧𝙤𝙦𝙪𝙚𝙩𝙩𝙚 (明太子炸丸子) 👍🏻👍🏻和 𝙆𝙖𝙧𝙖-𝙖𝙜𝙚👍🏻 (唐揚炸雞)。最鍾意脆卜卜的明太子炸丸子和外脆內滑的唐揚炸雞!主菜方面,我們選擇了 𝙋𝙤𝙧𝙠 𝘾𝙤𝙡𝙡𝙖𝙧 (豬頸肉)和 𝙎𝙚𝙖𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙋𝙖𝙚𝙡𝙡𝙖 (西班牙海鮮飯)(+HK$20)👍🏻👍🏻。豬頸肉肥美,有少少咬口。西班牙海鮮飯d海鮮份量都夠兩個人,個底仲有少少飯焦添。食物質素絕對得住呢個價錢。但佢最 — 最 — 最正的一定是 3 x 60mL 𝙎𝙖𝙠𝙚 𝙏𝙖𝙨𝙩𝙞𝙣𝙜 𝙎𝙚𝙩 (+HK$120)。前兩款的吟釀清酒(李白峨嵋山及龜泉)分別用咗花酵母及CEL24 酵母,真係香氣四溢❤️ !最正係佢地星期一免開瓶費,星期四清酒半價🤯。Mokuzai 真

最正係佢地星期一免開瓶費,星期四清酒半價🤯。Mokuzai 真係啱晒酒鬼們🍶🍷!

Mentaiko  Croquettes 👍🏻👍🏻  &  Kara-age  👍🏻
Pan  con  Tomate
Padron  Peppers
Pork  Collar
Seafood  Paelle  👍🏻👍🏻
Seafood  Paelle  👍🏻👍🏻
2024-09-24 434 瀏覽
No Air Con, seat condition is bad.Service is very bad, the male waitress has bad manner, scolding at me and makes me feel offended.Food is semi raw, they said it’s the style, i had never see a Spanish Paella with seafood and rice semi raw.In contrasts, some food is burnt like charcoal.I am going home with a ruined night.
偶然下發現呢間小店,於是openrice 訂枱試下。店員WhatsApp confirm booking之餘仲send埋menu比你預覽。我怕嘈於是特別安排corner table,好細心的follow up,未食已加分!食物方便有驚喜。首先我最愛的appetizers 竟然有十幾款選擇同埋好特別。其實每樣都好食,尤其是酒盗變奏,喊喊地佐酒小食最啱! 蒜油蝦勁好食! 餃子本身唔係我favorite 但佢哋的雞皮餃子好特別值得一試! 至於西班牙青椒,以前呢樣食物就好特別,宜家成街都有但好明顯唔地道,佢哋呢度就做得唔錯!至於服務,一流! 我地開左兩枝酒唔覺唔覺竟然食到12點。你舒舒服服係二樓食,完全唔知道原來客人走哂! 星期五都完全冇限時 (最憎限時)! 完全冇趕客,我地有點唔好意思,但佢哋滿臉笑容還說,唔緊要我地係樓下飲野喳嘛!呀,還有,途中我地食完碟蒜油蝦冇留意收左隻碟,佢哋竟然再整過蒜片橄欖油再另加一碟番茄醬(好清新!) 等我地可以食埋啲多士,超級窩心!小店加油,下次再帶朋友來試main course!

小店加油,下次再帶朋友來試main course!
2024-08-16
  • 酒盗變奏,蒜油蝦,雞皮餃子
2024-06-21 1013 瀏覽
📍𝕾𝖍𝖊𝖚𝖓𝖌 𝖂𝖆𝖓 🛥▪一番牛肉飯 💯💯𝕀𝕔𝕙𝕚𝕓𝕒𝕟 𝔹𝕖𝕖𝕗 ℝ𝕚𝕔𝕖 慢烤西班牙乳豬 🐷ℝ𝕠𝕒𝕤𝕥𝕖𝕕 𝕊𝕦𝕔𝕜𝕝𝕚𝕟𝕘 ℙ𝕚𝕘西班牙血腸 🌭𝕄𝕠𝕣𝕔𝕚𝕝𝕝𝕒 𝕊𝕒𝕦𝕤𝕒𝕘𝕖 - 𝔹𝕝𝕠𝕠𝕕 𝕊𝕒𝕦𝕤𝕒𝕘𝕖-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----。-----🐰只會話你聽個飯好食到你唔會想同人share~ 佢口感好特別有啲似飯焦有啲似脆米 個汁又好食 配埋個牛~ 正~ 邊個偷食一羹飯 🐰個樣就會變成咁->😒🤨😠▪
📍𝕾𝖍𝖊𝖚𝖓𝖌 𝖂𝖆𝖓 🛥

一番牛肉飯 💯💯
𝕀𝕔𝕙𝕚𝕓𝕒𝕟 𝔹𝕖𝕖𝕗 ℝ𝕚𝕔𝕖

慢烤西班牙乳豬 🐷
ℝ𝕠𝕒𝕤𝕥𝕖𝕕 𝕊𝕦𝕔𝕜𝕝𝕚𝕟𝕘 ℙ𝕚𝕘

西班牙血腸 🌭

邊個偷食一羹飯 🐰個樣就會變成咁->😒🤨😠
2024-04-21 1303 瀏覽
11:00Pm ,全條街得返這間都已讓我喜出望外,老闆送我地上2樓,溫柔地介紹每日度菜,點解是 「溫柔」?因細聲到我聽唔到,但正合深宵食堂的氛圍。由於趕住填飽個肚,即時叫了龍蝦湯,関東煮,炸雞,玉子。龍蝦湯用上傳統的方法,臨尾加了干邑,飲起來充滿酒香,滿有誠意。関東煮既大根非常入味,湯頭既濃香完全入晒味,昨晚在大雨,有重味熱身落肚,非常感動。而玉子中間夾有芝士,面有燒香的黑松露醬,係難忘既。之後又點左個海鮮飯,飯很薄,所以全是飯焦,加啤酒一流的,而蝦面亦有芝士,跟平日的海鮮飯有些不同。食到呢度,心有少少奇怪,這裡不是居酒屋嗎?老闆話這裡是 西班牙同日本的Fusion 菜,原來如此 😂甚有特色。最後,再加埋馬鈴薯餅,佢加左清酒的酒樸,所以讓個薯餅更有特色,配合這裡不同酒品,愛酒人士應該要到此一遊。

龍蝦湯

関東煮

芝士玉子

海鮮飯

馬鈴薯餅

2024-04-20
$300 (宵夜)
龍蝦湯
関東煮
芝士玉子
海鮮飯
馬鈴薯餅
2024-02-11 1216 瀏覽
今日係年三十,公司提早放下午,難得可以不慌不忙不趕的食餐晏仔,再去行花市。隨意走到蘇杭街,因為這一帶有許多小店,不乏有 heart 之選。走到木,驟眼看仲以為係一間賣簡約衣物的店舖,再看門口豎立嘅 Menu 板,噫~𠲖,有嘢食㗎噃⋯⋯睇落幾得意,於是入去試試。個 Menu 係超簡單,但一定揾到可以入口的,有牛有豬有海鮮仲有 veggie 。我事頭揀咗牛丼,我就揀海鮮意粉。店內佈置簡單以木為主,地方細細,穩藏許多喵咪的小東西,例如有畫(無影低😅)有吊牌,我估店東也許是愛貓或毛孩之人。餐廳有兩層,今日上層 full house,無機會探索,我同我事頭响下層corner位坐high chair ,對㕑師備餐一目了然,又係另一享受。意粉屬al dente 類,有咬口,面頭兩隻蝦煎起來很香,個龍蝦汁都好好味,辣辣哋,開胃嘅。牛丼個sauce 都好味,配珍珠米好正👍🏼,雖然色水好似好深色咁,但食落唔會過甜又唔會過鹹,恰到好處配上幾片醃漬蓮藕片,酸酸哋,balance番汁煮牛肉濃厚味道,我個人認為係一個小亮點。店舖𥚃除了個靚女厨師,好年青,仲有個靚仔「非」厨師(我估咋唔敢確定),眼見佢唔煮嘢食,但其

店舖𥚃除了個靚女厨師,好年青,仲有個靚仔「非」厨師(我估咋唔敢確定),眼見佢唔煮嘢食,但其他嘢都做,沖咖啡捧餐執枱洗碗碟,厨師都係煮完餐亦捧埋餐上二樓,兩位亦抽時間同我哋吹吓水,知道開舖大概7個月左右,見到佢哋好努力,覺得好值得支持支持。

我哋以一個凍冰冰嘅甜品做句號⋯⋯菠蘿刨冰yogurt ,好味嘅,相信夏天食會更開心。

我事頭知我寫食評,佢都加少少善意提醒,佢嘅評語係人情味温度好夠,如果食物温度都一樣咁高就完美了,畢竟冬天食物入口熱辣辣,整個人感覺暖和好多😊滿意度就可以再提升。

整個用餐過程係非常舒服愉快,食物味道都係好唔錯,係一個開心的體驗。

體驗日期: 2024年2月9日

2024-02-09
2024-01-23 876 瀏覽
同同事在上環做完嘢好肚餓,無啦啦行到上環蘇杭街,本身諗住求其搵啲嘢食,突然見到一間鋪仔細細,以木為主題嘅餐廳,見到個午餐Menu都幾吸引,以一試嘅心態入咗去,除咗樓下吧枱位置,樓上仲有normal table。 天氣凍冰冰,我自己就點咗個熱辣辣嘅關東煮,而同事就點咗一個牛丼。 關東煮裏面有超過六種不同配料,而highlights就係入邊嘅蘿蔔,蘿蔔超入味😍。 同事就話佢嘅牛丼,牛肉味超濃郁,老細話佢哋係用牛肋骨嘅部位做,怪唔知😌。 最後我哋都跟餐加$15嗌咗一杯咖啡,雖然只係$15一杯,但絕對拍得上酒店水準!讚! 跟住再研究吓佢哋晚餐餐牌同埋酒單,發現佢哋種類超多,尤其是清酒方面,都係60幾蚊起,下次一定會嚟食晚飯,同埋其他朋友一齊嚟飲Sake同wine。

2024-01-10
  • 關東煮(Lunch)  and  牛丼  (Lunch)
2023-08-15 1342 瀏覽
梅子蕃茄多士酸酸甜甜開胃小食伊比利風乾火腿鹹香十足,油分比例適中酒盗變奏完全打破傳統酒盗嘅感覺西班牙血腸煎完之後外面脆脆送酒一流明太 丸子外脆內嫩鮮帶子配青蘋果凍湯清爽無負擔蒜油蝦配多士出色小食香煎椰菜花西班牙青椒辣辣地好開胃西班牙豬肩肉好juicy木の海鮮飯選用珍珠米必食之選菠蘿派對納豆芝士撻完全打破傳統對納豆味道錯誤の理解 , 好食到要再encore
題外話/補充資料: 上環隱世食店 , 一入鋪頭感受到小店嗰種親切感 , 裝修充滿日式及西班牙的味道 , 每上一道菜都會詳細講解 , 食物擺盤相當細緻打卡一流
2023-08-14
  • 所有食物都好好食全部都推介
2023-08-01 1190 瀏覽
上環蘇杭街新開日式西班牙菜夜晚經過,見到門口感覺好Chill,餐廳主題都係圍繞住木鍾意食野既我,有新餐廳一定唔會放過明太丸子香脆可口加埋裡面滿滿既明太子黑毛豬風腿咸香度十足,即叫即切西班牙青椒十分爽口,比其他西班牙餐廳好食香煎豬肩肉最驚喜係喱度菜,超級Juice,一啲都唔韌,配埋京蔥,成件事完滿左❤️❤️❤️總結:性價比高,環境舒服,服務親切!仲有其他菜式都好想試,不過我一定會再返黎,留番下一次再比驚喜自己
上環蘇杭街新開日式西班牙菜
夜晚經過,見到門口感覺好Chill,餐廳主題都係圍繞住木
鍾意食野既我,有新餐廳一定唔會放過

香脆可口加埋裡面滿滿既明太子
黑毛豬風腿
咸香度十足,即叫即切
西班牙青椒
十分爽口,比其他西班牙餐廳好食
香煎豬肩肉

總結:
性價比高,環境舒服,服務親切!
西班牙豬肩肉
2023-07-31
西班牙豬肩肉
唔好以為鋪頭細細﹐原來入面咩都有😳無論係wine, sake 定whisky哩道通通都有, 老板仲好熱情咁同我傾偈仲帶我參觀成間鋪頭😚估唔到竟然仲有個小小既outdoor 可以食下煙飲下酒👍🏻傾偈發現原來老板都係中意飲酒既人,二樓仲痴左好多wine knowledge 既野,真係好有heart😳講番野食, 當日同朋友黎到唔知食乜好﹐老板就幫我地叫左個omakase😂咩都有啲, 個明太丸子真係好好食 特別係岩岩炸起 做送酒小食岩哂👍🏻雖然係小店 但係賣相一啲都唔馬虎, 睇得出真係好有心機 ,所以絕對會再幫襯👍🏻兩個人食左咁多野 叫埋枝sake 都係每人$800左右,一啲都唔貴🤭
唔好以為鋪頭細細﹐原來入面咩都有😳