2023-05-02 245 瀏覽
觀塘呢間係工廈裏面嘅西餐廳,佢仲係一間寵物友善餐廳,有分室內同室外座位,另外仲有一個打卡位,係以摩登風為題,今晚就帶咗大佬🐶嚟試吓呢間餐廳,咁啱出邊只係得我哋,所以就俾佢放肆下啦😌😌🐮鰹魚熟成封門牛柳 $178 : 二百蚊有找就😆,可以食到呢一個質素嘅牛柳,真係好抵👍🏻,事關佢嘅肉質算唔錯,切落微微嘅淡粉紅,一啲都唔韌,仲有牛味,伴碟方便有薯蓉同雜菜,賣相都幾好😋🦐大蝦海膽醬忌廉意大利麵 $148 :海膽醬忌廉意大利粉,雖然色澤睇落去幾靚,但係佢嘅海膽味唔濃😩,另外配咗新鮮大蝦,咬落幾爽,都新鮮,意大利麵軟硬度適中,口感唔錯👍🏻🍵蘋果肉桂茶 $38 :淨係茶包加水,少少果肉都冇,味道都非常淡,咁樣就$38🍹凍鮮果茉莉花茶 $48 :呢杯就有新鮮水果粒,但佢個茶底都係比較淡,味道唔濃,得甜味

2023-04-14 233 瀏覽
好味指數:😋😋😋🫥價錢:💰💰💰 ($572)🍴夜市栗米棒 ($58)整體上略為單調,粟米本身都幾清甜,不過上面嘅醬汁好淡,店家聲稱係燒烤醬,但小編就食唔出了,呢個有啲失望。🍴大頭蝦干燒忌廉意大利麵 ($158)面頭隻蝦手掌咁大,打卡一流,除咗大頭蝦,隔離仲有三隻中蝦,個人偏向中蝦多啲,肉質較彈牙爽口。意粉係扁意粉,煮得啱啱好,係煙韌嘅Al Dente口感,而醬汁方面酸酸辣辣,食落都幾開胃。值得推介比大家,小編亦會二訪試埋其他意粉。🍴醉烤三黃雞 ($178)一上枱就閒到好香嘅酒香味,即刻好期待。侍應好貼心比即棄手套,不過啱啱烤起,要小心熱!雞皮一開始食都食到脆口,而擺耐左,亦唔會覺得肥膩出油。雞肉一拆開以為未煮熟,好多肉汁仲伴隨少許血水,不過睇真啲又未至於未熟,肉質都係一絲絲嫩滑,另外雞胸都烤到剛剛好,唔會好鞋,都值得推介👍🏽。🍴黑松露薯條($58)可能小編s較大食,唔夠飽要嗌個薯條,先講醬料,黑松露味足夠,而且份量足夠點每一條薯條,薯條外層脆卜卜,亦都食到入面嘅薯仔肉。不過食食下會覺得膩,建議3-4人一齊share。🍴藍柑乳酸梳打 ($68)飲落似日本波子汽水,好解渴解膩,面頭仲放咗一
好味指數:😋😋😋🫥
價錢:💰💰💰 ($572)

🍴夜市栗米棒 ($58)

🍴大頭蝦干燒忌廉意大利麵 ($158)

🍴醉烤三黃雞 ($178)

🍴黑松露薯條($58)

🍴藍柑乳酸梳打 ($68)
飲落似日本波子汽水,好解渴解膩,面頭仲放咗一球柚子味嘅雪芭,整體酸酸甜甜好開胃。
  • 醉烤三黃雞
餐廳:本 Honbu (觀塘)地址:觀塘開源道52-54號豐利中心5樓509號舖再次走入觀塘工廈呢間充滿大地色系嘅本 Honbu,記得對上一次嚟食午餐,今次就過嚟食晚飯🍽,開業短短一年幾已經見到佢哋嘅裝修同餐牌都有所Upgrade,力求上進💪,希望經過不斷嘅改良同進步去帶比客人更多嘅驚喜同創意又好食嘅新Fusion菜式、新感覺🥰對上一次喺坐室外嘅露台空間,而今次我就揀咗坐入面,見到餐廳唔同位置擺放咗唔同款式同特色嘅枱同櫈,不過就同樣以木製同大地色為主,好似形成咗一個又一個環環相扣但又與別不同嘅空間咁😎,牆上仲掛咗唔少裝飾佈置🖼,別有一番文藝感覺,食完嘢坐喺度休息傾吓計其實都幾舒服😌✝️煙三文魚胡麻醬沙律 $98以煙三文魚為主角,加入火箭菜、菠菜、蘿莎紅生菜🥬,仲有青瓜🥒、石榴、車厘茄。唔同嘅顏色,唔同嘅口感,但一樣帶出新鮮嘅滋味,加埋胡麻醬就更加開胃🥗✝️日本蠔湯 $88本身會以為有啲蠔肉喺湯入邊🦪,點知原來餐廳將所有蠔直接磨碎變成蓉,再隔渣整成無渣日本蠔湯,味道鮮香相當濃郁,一啲腥味都無,配埋一條外脆內軟嘅麵包條,蘸湯嚟食就更有風味😋✝️大蝦海膽醬意粉 $148新推出、海膽色嘅扁意粉未食已
餐廳:本 Honbu (觀塘)
地址:觀塘開源道52-54號豐利中心5樓509號舖

✝️煙三文魚胡麻醬沙律 $98

✝️日本蠔湯 $88

✝️大蝦海膽醬意粉 $148
新推出、海膽色嘅扁意粉未食已經覺得吸引🤩,用咗日本海膽醬同忌廉汁去炒香意粉🍝,食落無想像中咁Creamy而且一啲都唔膩,
陣陣海膽鮮香配搭埋6隻爽口虎蝦仁🍤,估唔到雙重鮮味又幾夾,唯獨個人覺得口感上可以再有更多變化

✝️醉烤三黃雞 $178
食過一次必定會返轉頭再食嘅醉烤三黃雞,輕輕嘅花雕酒香,由外之內都一樣咁嫩滑多汁🐔,金黃微脆嘅烤雞皮,經過焗爐烘烤完之後逼出雞油,再放喺碟仔上比你當調味咁加減淋返上雞隻上面,
做到原汁原味,真心好耐未食過咁出色咁有水準嘅烤雞👏

✝️法式多士 $58
金黃香脆嘅表面,加上一層糖漿🍯,面頭仲灑上糖霜、紅莓乾同麵包糠,入口更加香脆、口感更加豐富🤤,咬到中間多士嘅Fluffy同鬆軟就更加帶嚟鮮明嘅口感對比,無論喺食定打卡都一樣咁掂👍

飲品叫咗杯Cappuccino($38)同新研發嘅咖啡特飲——雲朵咖啡($48)☁️,
店員喺你面前將自家打製嘅雲呢拿奶泡沖撞入熱辣辣嘅Espresso當中,溫度同質感嘅不同令咖啡分層帶嚟視覺效果,感覺有啲似飲緊Dirty版嘅Latte咁😆,仲額外有輕輕一陣雲呢拿香添
2023-04-12
10 分鐘 (堂食)
🦐大頭蝦干燒忌廉醬意大利麵 |$148越南大頭蝦果然好大隻 蝦頭爆膏鮮甜 肉質彈牙 虎蝦仁是急凍的 口感爽口 都有4-5隻 扁麵酸酸甜甜 夠掛汁🐔醉烤三黃雞 |$178三黃雞是店家的招牌菜式 調味後再用花雕酒浸一晚 而且店家不推薦用刀叉吃 會提供手套以手撕形式進食 雞肉的確燒得很嫩滑 雞胸的部份也不會太柴 每一口都能吃到微微酒味 但個人認為定價太高了 而且沒有太驚艷🍞法式多士 |$48多士經過牛奶及雞蛋浸透一晚 吃起來內𥚃真的超濕潤 好像蛋撻𥚃的蛋漿 加上用牛油煎香 煎香後多士潵上糖 不用楓糖漿也夠甜 更有外焦脆內軟的口感 性價比最高的一道!𓌉◯𓇋舔舔脷指數: 6.5/10✨𓂃꙳⋆為甜品可以一試
🦐大頭蝦干燒忌廉醬意大利麵 |$148

🐔醉烤三黃雞 |$178

🍞法式多士 |$48

𓌉◯𓇋舔舔脷指數: 6.5/10✨
𓂃꙳⋆為甜品可以一試
  • 法式多士
2023-04-02 237 瀏覽
收工都係官塘一帶搵食,今日去咗Honbu同朋友食晚飯慶祝生日🫶🏻 我哋點咗以下幾款:📍松露醬薯條薯條夠脆夠香,配上松露醬更加惹味。份量都幾多,適合拎嚟share📍夜市粟米棒粟米棒烤得啱啱好,外面有少少焦。上面淋咗沙茶醬汁同蔥花,惹味📍醉烤三黄雞三黄雞肉質嫩滑多汁,醬汁香濃帶酒香味,好入味。雞皮烤得香脆,好食📍鰹魚熟成封門柳鰹魚同牛肉幾夾,牛肉熟度剛剛好,正丫📍法式多士Signature甜品,我哋拎咗來做生日蛋糕🤭

我哋點咗以下幾款:

📍松露醬薯條

📍夜市粟米棒

夜市粟米棒

📍醉烤三黄雞

📍鰹魚熟成封門柳

鰹魚同牛肉幾夾,牛肉熟度剛剛好,正丫

📍法式多士

Signature甜品,我哋拎咗來做生日蛋糕🤭
2023-03-31 151 瀏覽
今日放假去咗觀塘食飯餐廳環境幾舒適,有室內同室外位明太子醬薯條Mentoiko Mauonnoise Fries $58香脆薯條配明太子醬,惹味開胃醉烤三黃雞Roasted Drunk Yellow Chicken $178連埋雞腳賣相幾特別,上枱聞到酒香,食落有淡淡酒味,雞皮烤得香脆,肉質嫩滑Juicy烤加醉雞呢個組合唔錯鰹魚熟成封門牛柳Bonito Aged Hanger Steak $178封門牛柳軟熟有淡淡既鰹魚味道大蝦海膽醬意大利麵Creamy Sea Urchin Sauce Prawn Pasta $148每一條意粉都掛滿咗cremay嘅海膽醬

今日放假去咗觀塘食飯
餐廳環境幾舒適,有室內同室外位

明太子醬薯條
Mentoiko Mauonnoise Fries $58
香脆薯條配明太子醬,惹味開胃

醉烤三黃雞
烤加醉雞呢個組合唔錯

鰹魚熟成封門牛柳
Bonito Aged Hanger Steak $178
封門牛柳軟熟有淡淡既鰹魚味道

大蝦海膽醬意大利麵
每一條意粉都掛滿咗cremay嘅海膽醬
2023-03-11 275 瀏覽
一入去坐低已經水都冇比一杯話晒收左加一 要比杯水都唔過份姐唔比唔緊要咁我咪自己要求要兩杯水9點左右 食到一半話last order 要收埋錢 都冇問題但最大問題係 嗌左個黃油雞 一黎到切開唔熟既 好明顯舊肉係透明 出梗血水 叫左個waiter過黎話唔熟 佢話拎去整返熟!等陣左 聽到佢個焗爐叮一聲啦 佢又拎出黎比我地,表面啲肉黑黑地 成個擺盤好似一pat野咁。問佢係咪諗住就咁樣焗返熱想打發我地?佢話師傅幫我地整返熟!我想問你就係個師傅?你擺入焗爐到再拎返出黎就係個個師傅?如果係咁 算啦 我唔要之後話退錢比我,過多陣又話要影相比老細睇!呀老細呀你隻雞唔熟呀 一切開已經唔熟啦,唔係食完你隻雞先話唔熟想呃你free餐飯仔呀!叫我等陣 等等等 等完話埋晒數要過兩三日先 搵同事聯絡我地到時再睇下過數定點退返錢!都幾搞笑喎 我食到隻唔熟既雞 你再焗到柴晒比返我食 仲要我再等兩三日先退錢?晒我時間做唔掂既唔好出呢個餐啦。原來食餐飯要晒個客咁多時間!搞完一輪終於肯退錢啦 但又退唔足 收左我加一嫁,退返隻雞既錢比我側側博?不過算啦 推介大家想食刺身可以簡黃油雞 仲可以比到個一流既服務你!
一入去坐低已經水都冇比一杯
話晒收左加一 要比杯水都唔過份姐
唔比唔緊要咁我咪自己要求要兩杯水
叫左個waiter過黎話唔熟 佢話拎去整返熟!
我想問你就係個師傅?你擺入焗爐到再拎返出黎就係個個師傅?
做唔掂既唔好出呢個餐啦。原來食餐飯要晒個客咁多時間!
2023-03-11
2023-01-31 321 瀏覽
:/📍Honbu 本 觀塘第一次光顧Honbu✨觀塘工廈fushion Cafe,有室外及室內位。餐廳走悠閒路線,設計木系簡約舒適風,戶外座位則帶點度假風。其fusion菜糅合不同的亞洲風格,色香味俱全,而且擺盤精美,打卡一流。整體每道菜式水準不錯又有驚喜!價錢方面CP值高!坐得好舒服,好岩係到lunch time or dinner time 傾下計!🌟採用QR code 落單🌟🕯️夜市粟米棒 (HKD 58)這個粟米棒是餐廳必點小食😍粟米清甜多汁,外表輕微焦燶的甜粟米好吸引😋🌽香甜粟米 配上大量既芝士粉🧀芝士味非常惹味香口💫🔥🕯️蟹皇蟹肉意大利麵🦀🍝 (HKD 138)每一口都食到絲絲蟹肉,蟹皇味非常濃郁意大利粉吸收蟹新鮮的味道, 夠掛汁力, 每一啖都食到滿滿既蟹味非常入味~🕯️鮮蝦明太子忌廉意大利麵 (HKD 148)明太子醬夠鹹香味又香濃😍每一啖意粉都好濃味🍝😚蝦都非常新鮮有咬口🦐意粉口感剛剛好✅軟硬度適中🤩掛汁100%🕯️卡邦尼意大利麵 (HKD 118)味道不錯😋平時食卡邦尼意粉,好容易覺得太creamy又油膩🥸但呢個口感豐富都唔會膩(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🤩💕🕯️ 醉烤三黃雞🐓 (HKD 1
📍Honbu 本 觀塘

🌟採用QR code 落單🌟

🕯️夜市粟米棒 (HKD 58)
這個粟米棒是餐廳必點小食😍
粟米清甜多汁,外表輕微焦燶的甜粟米好吸引😋🌽
香甜粟米 配上大量既芝士粉🧀芝士味非常惹味香口💫🔥

🕯️蟹皇蟹肉意大利麵🦀🍝 (HKD 138)
每一口都食到絲絲蟹肉,蟹皇味非常濃郁

🕯️鮮蝦明太子忌廉意大利麵 (HKD 148)
明太子醬夠鹹香味又香濃😍
每一啖意粉都好濃味🍝😚蝦都非常新鮮有咬口🦐
意粉口感剛剛好✅軟硬度適中🤩掛汁100%

🕯️卡邦尼意大利麵 (HKD 118)
但呢個口感豐富都唔會膩(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🤩💕

🕯️ 醉烤三黃雞🐓 (HKD 168 )
三黃雞食落好香濃既油香, 肉質好嫩好juicy
雞肉質地非常鮮嫩,入面的雞汁雞油會慢慢流出來
而且帶有微微既酒香 感受到廚師的用心和功力🫡💗

🕯️法式多士 (HKD 48)
好食!🤩🔥令我印象深刻的一道甜品 !🌟
麵包入口外面香口微脆,外層微微焦燶,蛋香味濃
麵包能完全吸引蛋液,令質感軟綿綿😚🍞
配上忌廉、糖霜、糖漿和脆顆粒同吃,滿足感爆登

🔓 Honbu 本 觀塘

Address: 觀塘開源道52-54號豐利中心5樓509號舖
*港鐵觀塘站 B2 出口, 步行約5分鐘
2023-01-16
  • 蟹皇蟹肉意大利麵
2022-12-05 259 瀏覽
影相睇唔出呢到野食咁大份,食唔曬,burger塊扒仲大過面。頭個幾啖覺得好好味㗎,不過越食越膩,好肉好滯好味度下降,個炭包幾好味。大蝦意粉不過不失,蝦好味夠爽唔老,意粉就一般,可惜餐廳冇辣椒仔。薯條都係一般,因為比起脆,形容硬會貼切啲。
好味度下降,個炭包幾好味。

薯條都係一般,因為比起脆,形容硬會貼切啲。

觀塘工廈樓上食肆林立, 競爭都頗為激烈,要突為而出,食物質素,餐廳環境都要stand out先可以累積口碑!Honbu 實在是該區值得推介餐廳!餐廳走簡單工業風,環境闊落舒適, 除了有室內位置, 還有室外空間, 感覺好relax!重點係食物質素高,味道有驚喜,絕對可以book mark係我既回頭list上面呀! 🔮夜市粟米棒  $58 這個粟米棒簡直就是餐廳必點小食之首,廚師選用超甜粟米,再加上自家秘製蜜糖燒汁,燒到外面有少少焦燶,上面淋上sour cream 和蔥花,賣相已很吸引;廚師將佢一開四變成細條狀,好讓客人好完整食到每一粒;自家製的蜜糖燒烤醬非常惹味香口,加上甜粟米清甜多汁,有食完一件再想食下一件的感覺,而且份量也不少,不得不給這道菜一個大拇指呀!👍 🔮醉烤三黃雞   $178這道菜可以說是餐廳的signature dish,目測差不多每台都有點這個菜.說實話這道菜我們的評價非常之高;三黃雞先調味再以花雕酒浸過夜,所以非常入味,上菜時有聞到微微我酒香,廚師掌握焗雞的火候及時間非常精準,雞皮香脆,雞肉質地非常鮮嫩,撕開的時候,清楚看到入面的雞汁慢慢流出來,非常惹味又juicy,

🔮夜市粟米棒  $58

🔮醉烤三黃雞   $178
這道菜可以說是餐廳的signature dish,目測差不多每台都有點這個菜.說實話這道菜我們的評價非常之高;三黃雞先調味再以花雕酒浸過夜,所以非常入味,上菜時有聞到微微我酒香,廚師掌握焗雞的火候及時間非常精準,雞皮香脆,雞肉質地非常鮮嫩,撕開的時候,清楚看到入面的雞汁慢慢流出來,非常惹味又juicy,雖然是整隻雞拎去焗,特別要稱讚一點是我很久沒有試過食雞胸肉也是嫩嫩的,這點看得出廚師的用心和功力,隨碟還會伴上以雞汁調較的醬汁來蘸雞肉,鮮上加鮮!旁邊的翠玉瓜等蔬菜,也吸收了雞汁的鮮味,我們邊食邊讚不絕口,店家還會附上手套,所以不會食得太污糟,反而用手撕開來食更份外滋味呀!

🔮蟹皇蟹肉意大利麵  $138
入秋剛好也是蟹季, 所謂不時不食, 🦀份外鮮甜大隻;先將整隻蟹烚熟,再拆殼搣絲,並將蟹膏連埋蟹湯煮意粉,食嘅時候除咗食到絲絲蟹肉之餘,蟹皇味非常濃郁,意大利粉更吸收了蟹湯的味道,非常入味,喜歡食蟹的朋友這個也是必點之選

🔮法式西多 $48
好食嘅嘢,要講3次!好食!好食!好食!食完忍不住舉手去問店家老闆係點樣整的!吐司入口外面香口微脆,重點係吐司超級軟熟,口感有如古早味蛋糕般軟綿,不像一般的白方包,大膽一問,原來還是廚師了得的廚藝,厚切方包泡在牛奶蛋漿內大半日,好讓麵包能完全吸引蛋液,再以慢煎的形式慢慢煎熟,所以製作需時.特別的是上面沒加糖漿,而是碟面和吐司面上灑上䉀糖,靠剛煎好的西多的餘溫把糖溶掉,所以蛋香之餘還有清甜的raw sugar味,上面還灑上山揸碎,非常特別!一道令我有好深刻印象的甜品

🔮朱古力奶泡    $48
這杯朱古力奶泡一上台就覺得勁打卡able,微微燒燶大粒綿花糖放在稠密奶泡上,十分吸睛!上層奶泡綿滑,下層朱古力醇厚味道香濃,整杯飲品微甜而已,十分適合喜歡少甜的我

🔮凍火龍果奇亞籽茉莉花茶   $48
茶底有濃郁的花茶香味和水果味,微甜的奇亞籽配上新鮮的火龍果,清新解渴

餐廳很welcome group booking,當日去到就見到佢set好張好靚既長枱!Menu還有很多其他fusion dish, 偷偷望吓隔離枱,餸菜的presentation都好靚,等我下次來開觀塘區,帶埋朋友來試先!
蟹皇蟹肉意大利麵
2022-10-15
蟹皇蟹肉意大利麵
  • 朱古力奶泡
2022-10-25 149 瀏覽
呢度既菜式選擇唔算特別多, 不過算幾有特色既😎欖菜醬薯條🍟($48)炸到熱辣辣好脆身既薯條配上勁濃味既欖菜醬, 非常之特別既配搭, 但係又出奇地夾🤩芝士粟米棒🌽($58)切到幼身既粟米輕輕烤過配上大量既芝士粉, 食落唔會太濃得黎又食到粟米既香甜😍醉烤三黃雞🐓($168)連埋雞腳完整咁上既三黃雞食落好香濃既油香, 肉質好嫩好juicy 帶有微微既酒香係好食既☺️豬頸肉沙嗲黑麥包🐖($98)烤到好香口既豬頸肉配上軟糯既黑麥包非常之夾, 不過配埋菠蘿就變左有啲怪😅呢度既食物幾有驚喜, 食得出係用心製作同有認真去研究煮法既一間餐廳😚
呢度既菜式選擇唔算特別多, 不過算幾有特色既😎

欖菜醬薯條🍟($48)

芝士粟米棒🌽($58)

醉烤三黃雞🐓($168)

豬頸肉沙嗲黑麥包🐖($98)

2022-10-20
  • 豬頸肉沙嗲黑麥包
  • 欖菜醬薯條
  • 芝士粟米棒
2022-10-24 112 瀏覽
🌽夜巿粟米棒💰$58🐔焦糖雞翼💰$58🍝大頭蝦意大利麵💰$148.⚡️為咗粟米棒而黎打卡嘅cafe,味道如想像中好,味道香甜又惹味,雖然話係夜市口味但唔會過份重口😳.⚡️小食特別鐘意🐔焦糖雞翼,外皮夠焦脆,而且有6隻咁多,配上焦糖醬汁非常鹹香得宜.⚡️🍝大頭蝦意大利麵不過不失,驚喜嘅係大頭蝦肉質鮮嫩,而且有3-4隻大頭,食落口感彈牙👍🏻
🌽夜巿粟米棒

夜巿粟米棒
焦糖雞翼
大頭蝦意大利麵
2022-10-24 104 瀏覽
本 (觀塘) 💯 @honbu_hk 觀塘周圍都是隱世美食😍😍款式特別,食物質素高!今次來到豐利中心5樓,環境舒適,大地色🥰🥰店員服務態度好,週末晚上來都不用等!😚[夜市粟米棒🌽 $58](9/10)😍😍😍看上來超吸引粟米超甜!🌽Sour cream🤍+蔥花🌱令層次更豐富!🥰自家製蜜糖燒烤醬很惹味🍯🥳切開一塊塊,方便進食💛🌽[醉烤三黃雞🐓 $178](10/10)提供膠手套,用手撕,方便進食!超細心🥳超嫩滑的雞😍花雕酒醃過夜,再放入焗爐焗的雞肉充滿酒香🍷皮脆肉嫩,超多汁🥹❤️伴菜有翠肉瓜等等,有雞汁香味🥳[Croffle(香蕉朱古力花生醬cream🍌🍫🥜)🧇 $68](8/10)近一兩年大熱的croffle!!🥳🥳香蕉朱古力🍌🍫完美組合🎊出色的croffle酥脆同時帶點煙韌!🥐🧇香蕉🍌亦有焦糖面,脆卜卜😚[朱古力奶泡🍫 $48](9/10)燒過的綿花糖🤍在面頭朱古力🍫超濃,偏苦!🥳朱古力控必喝!😍上層的奶泡很滑🤍[菠蘿乳酪smoothie🍍$58](9/10)😍😍酸酸甜甜🥰🥰清新🍍💛不會過甜!😚#觀塘foodhealsme#九龍foodhealsme#cafefoodhealsme #西
本 (觀塘) 💯 @honbu_hk

觀塘周圍都是隱世美食😍😍款式特別,食物質素高!

[夜市粟米棒🌽 $58](9/10)
😍😍😍看上來超吸引
粟米超甜!🌽
Sour cream🤍+蔥花🌱令層次更豐富!🥰
自家製蜜糖燒烤醬很惹味🍯🥳
切開一塊塊,方便進食💛🌽

[醉烤三黃雞🐓 $178](10/10)
提供膠手套,用手撕,方便進食!超細心🥳
超嫩滑的雞😍
花雕酒醃過夜,再放入焗爐焗的雞肉充滿酒香🍷
皮脆肉嫩,超多汁🥹❤️
伴菜有翠肉瓜等等,有雞汁香味🥳

出色的croffle酥脆同時帶點煙韌!🥐🧇
香蕉🍌亦有焦糖面,脆卜卜😚

[朱古力奶泡🍫 $48](9/10)
燒過的綿花糖🤍在面頭
朱古力🍫超濃,偏苦!🥳朱古力控必喝!
😍上層的奶泡很滑🤍

[菠蘿乳酪smoothie🍍$58](9/10)
😍😍酸酸甜甜
🥰🥰清新🍍💛
不會過甜!😚

#觀塘foodhealsme
#九龍foodhealsme

#cafefoodhealsme
#西式foodhealsme
#甜品foodhealsme

回頭率:✅✅✅✅✅(5/5)
推介:酥烤三黃雞🐓!!!朱古力奶泡🍫🤍

📍本 (觀塘)
觀塘開源道52-54號豐利中心5樓509號舖(觀塘地鐵站B2出口,行5分鐘就到!)

#觀塘美食 #觀塘 #九龍 #kwuntongfood #kwuntong #kwuntongcafe #hkcafe #hkfood #hkdessert #hkcake #香港美食 #香港 #香港好去處 #香港打卡 #打卡餐廳 #打卡 #香港人 #hkig #hkgirl
夜市粟米棒🌽
醉烤三黃雞🐓
Croffle(香蕉朱古力花生醬cream🍌🍫🥜)
朱古力奶泡🍫
菠蘿乳酪smoothie🍍
夜市粟米棒🌽
醉烤三黃雞🐓
Croffle(香蕉朱古力花生醬cream🍌🍫🥜)
朱古力奶泡🍫
菠蘿乳酪smoothie🍍
  • 菠蘿乳酪沙冰
  • 朱古力奶泡
2022-10-23 80 瀏覽
經常係觀塘覓食嘅我,再次黎到「Honbu 本」食lunch🤣 呢間藏係觀塘工廈嘅fusion cafe走簡約木系風,環境舒服,岩晒靜靜地同朋友傾計聚舊👯‍♀️價錢唔貴又好食,性價比高,所以一再encore🤣明太子醬薯條($58 )上菜時已經聞到明太子醬嘅鹹香味,醬汁濃郁,淋上香脆金黃嘅薯條,令人食唔停口🤤醉烤三黃雞( $178 )Honbu 招牌菜式之一✨用左花雕酒調製嘅醬汁醃製,然後拎去烤焗,雞肉嫩滑又帶點酒味🥰 佢跟上嘅醬汁同樣帶有陣陣花雕酒味,用黎點配菜同雞肉都一流,有驚喜~法式多士( $48)Honbu招牌甜品之一🏆 法式多士充滿香濃嘅奶味同蛋香味,再加上用牛油煎過,令香味提升✨唔洗落糖漿已經夠香甜🥰凍四季桔茉莉花茶($48)四季桔加上薄荷葉沖製嘅茉莉花茶,清爽冰涼,消暑解渴一流🤩朱古力奶泡($48)朱古力味濃郁,奶泡綿密香滑,上面擺左一粒燒棉花糖,賣相吸引,打卡必叫飲品😎
價錢唔貴又好食,性價比高,所以一再encore🤣

明太子醬薯條($58 )

醉烤三黃雞( $178 )

法式多士( $48)

凍四季桔茉莉花茶($48)
四季桔加上薄荷葉沖製嘅茉莉花茶,清爽冰涼,消暑解渴一流🤩

朱古力奶泡($48)
2022-10-22
  • 法式多士
  • 明太子醬薯條
2022-10-23 84 瀏覽
除左門口既日系logo吸引之外,我對於店內風格亦甚為欣賞:懷舊既玄關佈置,傳統繁體字掛鐘,仲有歐式掛畫。醉烤三皇雞香噴噴熱辣辣,多汁juicy入味,渾身嫩滑,都唔足以好好咁形容佢! 我係從來都未試過一隻雞係全身連雞胸肉都可以咁嫩滑!!!實在令人大為讚嘆,好驚喜,一食就唔停口,直到食完隻雞之前都唔會掂其他野食住🤣🤣😂😂 一定係我食過最好食最嫩滑既雞! I will be back !兩個人要點多個主食先夠,蟹皇蟹肉意大利麵,pasta個汁有著濃郁既蟹味~Croffle 檸檬蛋白霜Croffle 賣相精緻,充滿高級感,且味道清新可人。因為蛋白霜做得非常幼滑,輕盈零負擔,加上微酸嘅檸檬味,烘得剛好既脆脆croffle. 每一方面都出色,同樣已列入我既encore之選~食飽飽飲番杯Teapigs 既super fruit熱茶幫助消化;友人點左菠蘿乳酪沙冰,一飲就感覺到係真既菠蘿味黎,加上乳酪微酸好好飲又有益,連沙冰都咁高質👍

Croffle 檸檬蛋白霜

菠蘿乳酪沙冰