2012-07-30 201 瀏覽
突然想食日本野,又成日經過依間鋪,好!今日決定試下佢!點知~超恐怖!食物方面:我叫左個有溫泉蛋既豬骨拉麵(已經唔記得個名),麵超硬、湯超咸、隻蛋係熟蛋!基本上佢似係將個麵係滾水過一過就放落碗!我朋友叫左有帶子既拉麵,可能d帶子要係海到捉,等左足足30分鐘有多囉!環境方面:門面幾靚,內裡細加迫!枱同枱之間好迫!服務方面:職員態度差!佢解釋溫泉蛋即係熟蛋!唔滿意唔好食!朋友個麵等左好耐!職員話等下啦!BLACK LIST!以後都唔黎!食完一肚氣!
突然想食日本野,又成日經過依間鋪,好!今日決定試下佢!
點知~超恐怖!
食物方面:
環境方面:
門面幾靚,內裡細加迫!
枱同枱之間好迫!
服務方面:
職員態度差!佢解釋溫泉蛋即係熟蛋!唔滿意唔好食!
朋友個麵等左好耐!職員話等下啦!
BLACK LIST!
以後都唔黎!食完一肚氣!
2012-07-29 188 瀏覽
團購瘋系列 – 上星期往華東走了一轉,回港當天剛巧遇上颱風,被迫在廈門滯留了一整天,經歷了一連串的航班及行李延誤,回港後加上繁忙的工作,實在疲備不堪,幸好現在已重回軌道,先來補記一吓外遊前和老公吃北海道料理的一餐。「札幌元祖北海道拉麵」據說在港開業達 10 年之久,其中環店一直廣受歡迎,午飯時間更是人龍不絕,所以早前見它的蘇豪東店推出 $138 〈北海道 8 式料理 2 人前〉套餐,也買了一 set,決定拉老公來試試。座落於鯉景灣的「札幌元祖」,店面以淺色調為主,裝潢十分簡約,不過總算窗明几淨,而且雖然位處於住宅區,前來晚膳的食客也不少,令店子整體氣氛感覺既輕鬆又熱鬧。所謂八式料理,當然是指有 8 道菜式,入座不久,侍者已先送上頭盤雜錦刺身沙律。細看份量,碟頭適中,而且食材內揉合了大量切得十分勻稱的刺身,當中包括有三文魚、玉子、油甘魚、吞拿魚、八爪魚、蟹子等,材料非常豐富。品嚐一口,三文魚細嫩、八爪魚鮮甜、油甘魚入口清凉爽滑,滲出刺身原味,配上雜菜、青瓜粒及和風醬汁,吃來清新不膩,味道出奇地討好。主菜豬骨湯拉麵,據說麵條是從日本一家歷史悠久、遠近馳名的札幌西山拉麵廠直接空運進口
札幌元祖北海道拉麵
店子裝潢十分簡約
雜錦刺身沙律
豬骨湯拉麵
麵條是從札幌西山拉麵廠直接空運進口的
主菜豬骨湯拉麵,據說麵條是從日本一家歷史悠久、遠近馳名的札幌西山拉麵廠直接空運進口,而配料方面,除了一貫的粟米粒、海苔、京蔥、木耳外,當然唔少得叉燒的份兒。那就先嚐一口拉麵,質感爽韌中又帶點軟熟,麵條分明,最難得的是浸在湯中那麼久也不易腍,吃來依然爽彈煙韌、咬口十足,的確唔錯。
叉燒肉質豐腴,入口肥瘦度適中
至於湯底,據稱是選用了新鮮上等豬骨,雞、洋蔥、蘿蔔,甘荀、蒜頭、生薑、昆布、大蔥、小魚乾、乾冬菇等食材熬煮十多個小時,再配合由日本北海道空運來的濃縮湯包而製成的。細嚐一口,肉味不濃,喝起來味道單薄寡淡,跟想像中有一定的落差,幸而自家製的日本叉燒,肥瘦度適中,入口肉質豐腴,軟腍中又帶輕微肉味,口感還算不俗。
軍艦壽司拼盤
軍艦壽司拼盤一客,內裡包括三文魚1件、蟹子沙律 1件、玉子三文魚腩卷3件及菲律賓芒果1件。三文魚雖並非甚麽頂級貨色,但入口細膩鮮美;蟹子沙律外貌晶瑩飽滿,咬下更有卜卜脆口感;玉子三文魚腩卷,由於餡料較少,味道較為一般;至於以菲律賓芒果配上軍艦壽司,雖則創意十足,惜兩者吃來有點兒格格不入,猶幸芒果粒尚算甜美。
串炸拼盆
串炸拼盆方面,以一隻日式長碟子盛載,當中包括吉列蝦、魷魚、脆香洋蔥各2串。筆者素來愛吃香口之物,只可惜這道吉列蝦,炸得略嫌有欠鬆脆,加上蝦肉肉質帶霉,口感實屬一般;好彩魷魚串,入口油脂細薄,吃來外酥內軟,彈牙得來又有嚼勁;而脆香洋蔥更是出色之作,入口不單有洋蔥的香甜軟嫩,吃起來更是超級 juicy,配上入口香而不膩的外層,真叫人回味不已。
自家製汁煮鴨胸
冬瓜蟹柳煮
自家製汁煮鴨胸,一客5片,鴨胸肉多脂肪少,吃起來質感細嫩,且入口不帶羶味,芳香味美。冬瓜蟹柳煮反而是全晚做得最差的一道菜式,瓜肉入口又硬又實,彷如沒烹煮過般,吃起來完全沒冬瓜的鬆綿,縱然加入了細碎的蟹柳粒,對食味也起不了多少作用。
日本巨峰提子特飲
黑芝麻雪糕
兩杯日本巨峰提子特飲,呈深紫色澤,初頭還以為喝來嘴裡會滿口提子香氣,豈料原來只是虛有其表,極淡味的提子冰水,絕對是整色整水之作。單尾綠茶雪糕由於綠茶缺貨,換上的芝麻口味,本來對芝麻雪糕向來興趣不大,但這次吃到的雪糕球,質感雖然唔算十分 creamy滑溜,但啖落甘香少甜,加上黑芝麻味道蠻重,值得推介。

據說這西灣河店平日吸引不少居港日本人專程前來品嘗,故被譽為「居港日本人飯堂」,但當晚又唔多覺有日本顧客到訪,反而扶老攜幼的街坊就有不少,不過以每位 $69 的價錢能品嚐多款味道也算不俗的日式料理,實在超值。

2012-07-13
用餐優惠
團購
麵條是從札幌西山拉麵廠直接空運進口的
(非會員)
2012-07-02 31 瀏覽
不會再來的餐廳~~完因為價錢跟食品的質數同味道不符。我們點了客海鮮雜錦飯(忘了正確名稱),豬骨湯麵加餃子套餐,黑松露煙肉蝦炒讚岐烏東(忘了正確名稱),串燒:雞軟骨,牛舌,茄子,豬頸肉。所有食物都偏咸,尤其是那些串燒,分量少,味道差。
2012-06-30
(非會員)
2012-05-28 7 瀏覽
親戚生日飯, BOOK咗6點半, 唔洗等位.點咗酒煮蜆, 賣哂 - __-" 點咗炒野菌, 又賣哂 -____-" (嘩!大佬, 6點半咋....)第一個餐同最後一道食物到枱竟然可以相差40分鐘...呢段時間裡面, 剩番滑蛋雞肉飯, 韓式石鍋飯, 同燒粟米未到. 侍應話因為要燒熱石鍋, 所以要耐D... 燒粟米, 因為要燒, 所以要耐D..."咁滑蛋雞肉飯呢, 好難整??都要等咁耐???枱枱d拉麵壽司係咁出, 同枱o既都就黎食完啦!!!!!!" 個眼鏡侍應再話跟一跟...追咗3次左右, 追到我人都燥, 叫埋取消先至黎. 好喇滑蛋雞肉飯黎, 韓式石鍋飯又終於上枱, 點解條燒粟米仲未黎, 到呀侍應姐姐又係話"燒粟米要燒, 所以會耐D" "你地係漏單定燒燶咗條粟米呀大佬??????我走架啦!!!!" 跟住先至死死地氣攞碟粟米黎. 係呀, 粟米佢係有燒, 但係只係微暖唔係熱囉, 咁你頭先燒咩呀燒咁耐???? 到我差唔多食完個石鍋飯, 無啦啦又黎多碟燒粟米 -____-"我: "吓, 食哂啦喎, 又黎!?"女侍: "你地唔係叫咗2客咩?"我: "叫咩2客呀?一客之嘛, 仲好耐先黎呀!!!"
親戚生日飯, BOOK咗6點半, 唔洗等位.

我: "吓, 食哂啦喎, 又黎!?"
女侍: "你地唔係叫咗2客咩?"
我: "叫咩2客呀?一客之嘛, 仲好耐先黎呀!!!"
眼鏡侍應就話 " 呢客當送比你地食.."
呢碟"送"燒粟米, 係熱辣辣架, 咁之前o個條粟米係咩一回事?????-____-"

2012-05-27
慶祝紀念
生日
2012-04-22 12 瀏覽
復活節,行街果時經過左,見倒好似幾好食...忍5住走左入去我幾鐘意食拉麵,所以叫左個豬骨湯拉麵同金龍卷金龍卷5-6分就到個芒果幾甜,同無咩味既蝦同飯好夾...(8/10)豬骨湯拉麵大約10分到D麵質好彈牙,同其他拉麵店比,呢間既好好食.(9/10)如再經過,會再食P.S. D野食幾新鮮
復活節,
行街果時經過左,
見倒好似幾好食...
忍5住走左入去

我幾鐘意食拉麵,所以叫左個豬骨湯拉麵同金龍卷
金龍卷5-6分就到
個芒果幾甜,同無咩味既蝦同飯好夾...(8/10)
豬骨湯拉麵大約10分到
D麵質好彈牙,同其他拉麵店比,呢間既好好食.(9/10)
如再經過,會再食

P.S. D野食幾新鮮

題外話/補充資料: 新加入open rice,多多指教!
2012-04-08
  • 拉麵
  • 卷物
2012-03-26 17 瀏覽
晚上和老公到這家吃拉麵,我們除了已在用餐的人外是最早到的,老公點了一個拉麵,我點了一個雜菜海鮮燒餅,老公和隔壁桌的拉麵來了後,後來來的客人的食物也紛紛上桌,只有我的一直沒來,我跟收銀的員工招了好幾次手,他一下子擦桌子,一下子招呼後來的客人入座,就是不願意過來。後來我跟另一位女員工反應東西還沒來,她說這比較慢要二十分,那時老公都已吃完,等到東西來,底部整個焦黑,和那位女員工反應,她居然說這本來就是這樣,後來要求退掉,到這的經驗感覺很差,基本是不會再來的那種店
2012-03-26
2012-03-07 9 瀏覽
這日和友人去西灣河吃拉麵,因為他在團購買了拉麵餐,即管去試試。每份餐包豬軟骨叉燒拉麵,沙律,腐皮飯團和柚子蘆葦凍飲。沙律主要是生菜蕃茄加醋汁。味道一般,尚算新鮮。(2.5/5)腐皮飯團的腐皮是一般的甜腐皮,而飯粒很一般,握得太鬆。(2/5)拉麵的麵頗彈牙,不過豬骨湯底不夠濃,叉燒更另人失望。一碗頗'港式'的拉麵。(2/5)凍飲很足料,幾好喝。(3/5)我們都覺得一試無妨,不過下次再來這區的話,相信會試試其他店舖了。
每份餐包豬軟骨叉燒拉麵,沙律,腐皮飯團和柚子蘆葦凍飲。
凍飲很足料,幾好喝。(3/5)

2011-12-06 11 瀏覽
最近迷上團購,忍不住在不同的途徑去買,一向鍾意食拉麵的我,尤其是豬骨湯底,是我的至愛,每次去日本旅遊,我一定每天食一碗拉麵,在日本就算是連鎖式拉麵的品質也不錯~今次團購拉麵的店是新開北海道札榥拉麵店,拉麵定食($60)包括叉燒拉麵,田園沙律,油揚壽司及蘆葦果汁~侍應禮貌地招呼我坐下,大概十分鐘拉麵定食已到,沙律只是兩種沙律菜加了日式沙律醋,味道偏酸,普普通通~而油揚壽司即是腐皮壽司,有兩件,腐皮甜甜地,壽司飯加了壽司醋,味道不錯~可能我進食得太慢,當我食完這兩樣前菜後再食拉麵,湯底開始變暖,沒有之前那熱呼呼的煙氣,豬骨湯底呈奶白色,面有油花,喝了一口湯,很濃郁的豬骨味,好香也好味,喝完也不覺口喝,另外的配菜不多,只得兩小塊日式叉燒、京葱、芽菜及木耳。日式叉燒很細塊,腌得很入味,但略咸~拉麵浸得太耐開始變腍,但仍算爽得來有彈性,如果早一點食相信更美味,最後就是那杯蘆葦果汁,到我喝的時候冰溶了,味道像柚子蜜,但是淡而無味!像溝了很多水,應該是溶冰的問題吧!如果是食完拉麵才送過來多好!原本想給個笑臉,可是人為因素一次過把全部食物及飲品送上,引致問題存在,可惜!只可給個ok~
今次團購拉麵的店是新開北海道札榥拉麵店,拉麵定食($60)
包括叉燒拉麵,田園沙律,油揚壽司及蘆葦果汁~
用餐優惠
團購
2011-08-04 2 瀏覽
是用團購得來的換餐証吃的晚餐, 有沙律一小客, 腐皮壽司兩件, 豬骨湯拉麵一碗及蘆薈果汁, 份量不錯. 拉麵先來, 賣相很好, 滿滿的蔥花, 乾筍, 粟米舖面; 呷一啖湯頭, 不太濃的豬骨, 有淡淡魚味, 很鮮; 麵條彈牙有勁. 總的來說, 跟我在日本吃過數十碗的拉麵不相伯仲. 如果要嫌, 就嫌它太日本了, 彈牙的麵條不受港人喜愛的, 因為一般港式拉麵都很"林". 然後端上的沙律, 腐皮壽司及蘆薈果汁, 普通貨色, 是旁邊點綴之物, 吃下不拉肚子就夠好. 服務生也不錯, 沒有因為我們用換餐証而敷衍了事, 還細心問我們餐後comment, 抵讚. 既然有給$50 coupon, 一定會有下一次.

2011-08-03
2011-06-26 14 瀏覽
Got there at 8:30pm.Not too many people there, so got seat immediately.Instead of waiting for friends for their photos, this time I brought my own camera.Needless to say, I ordered the same things again, Tonkatsu Ramen, Salmon Black Truffles Salad, simply because they are the best! The vinegar of the salad comes separately and I can add as much as I like! I'm a sauce-monster, so it fits me well!!I added a plate of sake conch too!Last time got some coupons from ubuyibuy (now Groupon), these few t
Got there at 8:30pm.
, Salmon Black Truffles Salad

Last time got some coupons from ubuyibuy (now Groupon), these few times I used some coupons from BeeCrazy $50 for $100, I only paid around $160 in total!

And this is what it looks like afterwards...
2011-06-25
  • Tonkatsu Ramen
  • Salmon Black Truffles Salad
2011-06-04 14 瀏覽
Come here almost every Saturday for dinner.Always find it glad to see Japanese families, elderlies and young children visiting. Don't know too many Japanese, but "Oishii" is frequently audible.Menu has been redone, really appealing! Made me ordered more food!Tonkatsu ramen's BBQ pork has changed to home-made, soup base has also got richer!! Oh, and that Salmon Black Truffle Salad!! Oh! Please save me!!! So nice!!!!Tried some new things as well. Chicken liver yaki, chicken soft bone yaki, mashed

Salmon Black Truffles Salad
Tried some new things as well. Chicken liver yaki, chicken soft bone yaki, mashed chicken yaki, sake, .....

I believe that every restaurant has its strength and weakness. If you want to try good food, you need to know what to order.

2011-05-07
5 分鐘 (堂食)
Salmon Black Truffles Salad
  • Tonkatsu Ramen
2011-06-01 6 瀏覽
I've been here once when it was doing their soft opening. Noodle was extremely salty that I thought I was soaking in salt pool and being dehydrated terribly. Since then, even it's very close to my place, I don't dare to go anymore.After over half a year, giving it another chance. No mood to cook anything at home, not even instant noodle. It's around 7:30pm, it's empty. Air-cond made the whole restaurant like freezer This is what I hate dining in some restaurants in HK, although it's warm or hot

This is what I hate dining in some restaurants in HK, although it's warm or hot outside, it's really unpleasant to make their restaurant temperature very low to 15 degrees below. Unless it's Xichuan spicy hot pot, I don't think the majority of people here like dining in a fridge wearing summer clothes.

Anyway, I was shaking and needed to ask the waitress to adjust to air-cond.

Noodle should be the best thing they can offer, let me try the same noodle that I ordered long time ago. It's less salty, much better. At least, I didn't need to buy a 1L water after that. However, noodle is nothing really good for the price, $72 for simply Noodle, 2 slices of pork + some sweet corn and vegetables, nothing high quality.

It might be not easy for them to improve the quality, then lower the price. At this price, it's very hard to attract customers.

Service is so so, can be much better; especially their are located in a residential area, service should be more pleasant to keep the neighbours as regular customers. When I left, there are only 4 customers, 4 staff there available but it took a few minutes for someone to notice I kept waving my hands for the bill.

Second time will be the very last time.

2011-05-30
2011-05-28 7 瀏覽
超差~3個人坐低得一杯茶~一個manu~唔問佢都唔理我地~嗌咗豬骨湯拉麵$6x~鹽味拉麵 餃子$9x~天婦羅烏冬$9x。隔十五分鐘上一樣,第一個同第三個爭成半個鐘 ......湯底好味精,餃子又冧又厚皮,天婦羅油味勁........完全冇heart,,又收咁貴,加埋啤酒,埋單三百六,冇下次..........
2011-05-28
  • .......
2011-05-20 62 瀏覽
近年試過水準不錯既拉麵同定食! 價錢不貴! 由其是拉麵,有一種日本既feel, 有一層少少既油! 現時好少香港拉麵店可以食到!雖然香港人不太喜歡太油, 但對於我都係鍾情正宗日本式多d!炸生蠔定食都不錯!不過壽司就真係麻麻!
近年試過水準不錯既拉麵同定食! 價錢不貴!
雖然香港人不太喜歡太油, 但對於我都係鍾情正宗日本式多d!
炸生蠔定食都不錯!
不過壽司就真係麻麻!
  • 拉麵
2011-05-13 58 瀏覽
食到一肚氣!我同朋友坐低,見得一本menu,又冇推介promote,咪諗住叫個侍應埋嚟,問下有咩推介,同有冇set!點知有個肥肥地嘅女仔走過嚟我問:「有冇set㗎?」(冇望過我一眼)答:「即係定食囉!」即時咩胃口都冇晒!佢好似睇唔起人咁,你估其他人唔識?!人地係睇下有咩好食!太過份喇!今時今日,咁嘅服務態度,想點!冇特別都真係好難再去幫襯!

食到一肚氣!

點知有個肥肥地嘅女仔走過嚟

我問:「有冇set㗎?」

(冇望過我一眼)答:「即係定食囉!」

太過份喇!今時今日,咁嘅服務態度,想點!

冇特別都真係好難再去幫襯!
2011-05-09