2017-11-13 2043 瀏覽
秋風起,蟹膏肥!今年要食大閘蟹好似比之前難!好在食安中心終於話無事可以入口!最方便當然係自己煮啦!今年第一次食!不得了!話說以前唔係幫襯呢間,但係甘啱巴士站就係附近,我諗住試吓啦!結果出乎我所想! $400有三隻超過四兩重嘅蟹,煮嘅時候只係需要煮20分鐘,佢仲包左紫蘇葉、紅糖、醋俾你添!整完之後開蓋發現好多白糕!而且非常之肥美,每一隻都充滿着膏嘅味道!我當然食左兩隻啦!食完之後我無煲到紅糖水,只係簡單飲d姜水暖暖身!
最方便當然係自己煮啦!今年第一次食!不得了!

食完之後我無煲到紅糖水,只係簡單飲d姜水暖暖身!

2016-10-24 1623 瀏覽
成日經過朱耀記,見佢放左個大閘蟹櫃出黎,好似在召喚我咁,終於忍唔住買左兩隻蟹黎食,小食多滋味。一公一乸大閘蟹,同紫蘇葉一齊蒸20分鐘,公的大閘蟹較大隻也較多膏,好juicy,蟹肉亦新鮮,乸的較細隻,但膏也不少,較深橙色,有咬口,幾爽的。

2015-10-05 2223 瀏覽
聽到朱耀記大閘蟹開鑼消息,實在忍唔住,放工後第一時間過來買,幸好唔系高峯期,前面兩位阿姐買完就到我,老闆推薦5兩蟹,於是先買左幾隻一飽口福。因爲留住今晚宵夜,所以翻到屋企先擺雪櫃,晚上10點先蒸,對於宜家掌握蒸蟹技巧既我完全唔系問題,水滾計20分鐘搞掂,出爐色澤依然同舊年一樣鮮紅,香味十足,揭開蟹蓋,雖然未到白膏時期,但黃金蟹膏足夠吸引人,蟹肉飽滿,睇得出系即日新鮮靚蟹,配送贈送既蟹醋真系一流,蟹母已經有橙黃色實膏,真系我最愛,家姐話聽日再買。
2015-10-03
  • 5两大閘蟹
2014-11-14 1800 瀏覽
星期日開開心心黎呢間朱耀記買左兩隻蟹后($150/隻)...再加十隻蟹公($250/5隻)...承為八百元既晚餐...極度令我失望...一開始食第一隻蟹公一開已經膏極少..再開第二隻完全無膏...仲要係d奶白色滑珊珊既野....肉色唔係白色...係偏米色...可能已經壞死蟹...但當時心諗我仲有隻大蟹后...都安慰d既...點知蒸完一開...我真係唔識形容...點解可以差成咁?!可以完全零蟹膏又係白色物體...我食大閘蟹咁多年第一次見!!!是次係人生中自己第一次買回家蒸...都係出番去酒樓食有保障d...起碼無都可以即時換!
2014-11-10
2014-11-01 1528 瀏覽
今日想食大閘蟹,因為無時間出深水埗或者九龍城幫襯開既舖頭幫襯,上openrice搵到呢間七個好評既舖頭,諗住應該唔差。去到見到啲蟹大細都有,有平有貴。本身對大隻既大閘蟹較有興趣,所以見到有蟹霸稱號既蟹就打算買呢款。當時亞叔仲將啲蟹放緊入凍櫃,諗住係有人幫襯完,衰極有限,於是買咗八隻蟹霸公,由於自己唔識揀,於是由亞叔操手揀。八隻蟹霸公承惠$1,200元,有紫蘇葉兩包,紅糖及自家品牌蟹醋!返到屋企,即時蒸四隻開餐,亞叔建議蒸廿分鐘,就根足蒸佢廿分鐘!頭四隻一開,發現有兩隻無羔,另兩隻亦只是一般,尚可接受。食完頭輪,再蒸第二輪。第二輪竟然更加失望,其中一隻更有死蟹味,啲肉仲鞋過啲雞胸肉。不幸中的大幸,尚有一隻質素較好,應該係八隻中最好!我每年都會去買開既舖頭幫襯,亦買開大隻既,都未試過好似今次咁差,我唔知係我唔好彩定有其他因素,但下次都係去返買開既舖頭幫襯好啲。PS 新聞又話今年啲蟹當造

PS 新聞又話今年啲蟹當造
2014-11-01
外賣自取
$300 (其他)
2014-09-23 1304 瀏覽
       系facebook上睇到靚蟹黎左,約埋屋企人去買左4隻蟹公,4隻蟹母。       幫手揀蟹個肥仔好人,送左醋、姜糖、紫蘇葉同埋姜茶,仲介紹埋蒸煮要訣,肥仔話該店facebook搞緊促銷活動,like facebook買蟹有送大力剪食蟹餐具,所以馬上叫埋家姐一齊like左。       當晚照肥仔介紹方法,先清水沖洗蟹身,然後用刷仔刷幹凈蟹鉗d毛,再放入煮滾左既鍋中,蟹肚向天,蒸15分鐘,再熄火燜多5分鐘。然後開鍋。正啊!!之前深綠色大閘蟹,已經蒸成紅彤彤熟蟹,D蟹膏多到系蟹蓋周圍湧出來,lee d就系傳說中既爆膏大閘蟹啦!!香味撲鼻而來,真系难以形容。剪開劄繩,揭開蟹蓋,鮮橙色蟹膏流出來,香滑可口,肉質好細嫩,點左醋食好鮮甜,不愧系人間極品!!       下次繼續支持!!

下次繼續支持!!
蟹公配蟹母
蟹膏啊!
蟹公配蟹母
蟹膏啊!
今日去朱耀記買大閘蟹,點知人頭湧湧!老板服務好周到,幫手選蟹仲送埋野!$540蚊六隻五两蟹重送多一隻添..听老板指点,蒸15分钟就搞掂啦,蟹公同蟹母真系滿曬膏啊,d肉都好甜,蟹母d膏我至爱,又多又够香,點埋醋食真係無得頂,今个中秋再买过!!
2014-09-05
  • 蟹母
2014-09-02 1017 瀏覽
         friend買8隻,我買4隻,各自翻去蒸,随蟹附送姜茶、醋同食蟹剪刀。        蒸出來d蟹真系好多膏啊!可惜我唔系好識蒸,無將蟹反轉,漏左唔少膏,不過蟹身夠實,好肥嫩,D肉又甜,好好食,蟹公既蟹膏蒸出嚟系金黃色,好香,忍唔住要俾個贊!       不過真系唔知咁多人,買蟹都要排隊。

忍唔住要俾個贊!
       不過真系唔知咁多人,買蟹都要排隊。

• 5两蟹公
2014-08-28 1031 瀏覽
買左四只,送醋同姜茶,重有d葉,老細親自揀,只只生猛,买咗啤酒嚟宵夜,蟹公膏多肉肥,不過我鐘意蟹旯多d,紅蟹膏硬身,嚼起身夠香,食蟹肉要點醋,鮮甜好多,我就唔識分正唔正宗啦,不過味道就真系一個字讲晒:正!!

5 分鐘 (外賣自取)
$38 (宵夜)
  • 大闸蟹
2014-08-26 1117 瀏覽
記得同朋友去左過朱耀記買左幾隻大閘蟹..原來間鋪開左好耐,三十幾年啦!!D 員工好好人,會教你點整埋!!煮出黎 蟹公同蟹母都好多膏 ~~蟹公食起來,成個口粘滿D白膏..好正,而蟹母 一啖啖都係膏!今年都會幫襯朱耀記
朱耀記
2014-08-24 716 瀏覽
幾個fd一齊買,岩好系下午,太多人過來買啦,原来生意甘好!以為要排隊好耐,好彩老板幫大家逐只揀,好快手!送左醋、糖、紫蘇葉重有食蟹套裝,當晚拿來開餐,蒸出來d蟹好靚身,蟹肉好滿好多,好鮮甜,點醋食壹流,個人比較中意食大蟹公,肉多夠大隻,價錢實惠,好抵食!!蟹公d白膏食落好爽,超級粘牙,正啊!!!
5 分鐘 (外賣自取)
$48 (宵夜)
  • 蟹霸
作爲荃灣唯壹老字號大閘蟹專賣店,朱耀記好似都做左差唔多30年啦,可以話系陪伴荃灣街坊壹齊成長既老店鋪啦,每年壹到蟹季,壹定第壹時間去幫襯,老字號,夠正宗,完全唔曬擔心品質問題,老板好人士,每次都親自幫我撿靓蟹,重送埋紫蘇葉、姜茶同蟹醋。蒸出來d蟹又肥又多膏,蟹公粘牙白膏,蟹旯可口既紅膏,真系食過翻尋味。
2013-12-19
  • 江苏太湖极品大闸蟹蟹霸