倒數回七月初為媽媽慶生的晚飯,選擇在灣仔的「李公館」。事前只去過「李公館」一趟,品嚐過數款點心,最令我難忘是殷勤的服務,加上地點方便,於是便萌生為媽媽帶來新嘗試的念頭!提前寫好菜單,9位享用兩前菜、九主菜、 一湯品及壽桃包甜品,加一茶價全包為HK$4,788,即平均每位 HK$532。最後額外點了幾款甜品,結帳為 HK$4,990。以份量、地區、服務和主動提供了房間而言,實在不算昂貴。唯菜式未予人有突圍而出之感,某些對比預期更有點落差、有提升的空間。兩款前菜是芥香木耳伴海蜇和八味豆腐粒,一清爽帶惹味、一香脆軟滑,兩款皆可口!不只老媽喜歡,夏天飲用消暑的冬瓜盅,令人倍感舒暢!香氣、湯韻來得自然,材料有夜香花、蝦仁、蓮子、瘦肉、帶子和冬菇等,做到了標準!意大利黑醋咕嚕肉亦是老媽的心頭好,雖然賣相一般,但黑醋味足,配上肥瘦比例佳的豬肉,感覺不錯!第一次嘗試用薑米代替蒜蓉的蟹粉薑米蟶子王。要讚的是當晚的蟶子頗大,面層用黃薑粉炒過的薑米飯、加上蔥花,帶出蟶子王的鮮甜美味,富創意及新鮮感。但美中不足是蟶子王有點蒸過頭了,以致蟶子肉略為過硬!特別要求西蘭花要稍為腍軟,方便老媽咀嚼,果然沒有遺忘,讚!

特別要求西蘭花要稍為腍軟,方便老媽咀嚼,果然沒有遺忘,讚!至於蝦仁扒西蘭花的味道屬中規中矩,不過不失!
香氣四溢的石鍋九層塔胡椒蝦,同樣是老媽所挑選的菜式!蝦隻新鮮、爽彈,吸收了惹味度恰好的胡椒香,令老媽吃得開懷!
為肖為妙的荔枝樹,造型漂亮、像真度高, 這道別出心栽的菜式,起初為大家帶來了驚喜!可是,荔枝造型的墨魚丸,入口一點墨魚香也沒有,外內未能兼備,就是這一點點叫人大大的失望!
再來的火炙牛肋條,不溫不火、牛味淡然,完全失去焦點!
我們一家都愛吃蔬菜,杞子濃湯浸莧菜清爽香滑,能平衡肉類的膩意,叫人吃得暢快!
熱騰騰的石鍋臘味飯,香氣和聲音同樣迫人。入口滿滿臘味香及油潤爽糯的米飯,正是難以逃離的澱粉誘惑,大家也吃得滿心歡喜!
壽桃包是以低糖的紫薯作餡,相對蓮蓉與鹹蛋黃的來得健康,但人總是偏愛邪惡的!
甜甜甜,生日當然不能缺甜!再來的西米焗布甸、陳皮紅豆沙湯丸、椰皇燉桃膠和烏卒卒黑芝麻奶凍,令老媽心甜口也甜!

最緊要老媽日日開心、天天健康!
2024-07-06
2024-06-13 3544 瀏覽
疫情幾年沒有去李公館,今次再去戰戰兢兢。 點了別吃的咕嚕肉以及荔枝樹,水準都能夠保持😋 又可以打卡🤗 今次光顧有一位新經理推介了三款新菜式:包括酸辣魚,芝士龍蝦伊麵及豉油王海蝦,感覺也不錯。 酸辣魚是從來沒有在李工館吃過的,原來他們也可以做到這個味道😋 芝士龍蝦伊麵,在出邊常常吃,但是這間感覺芝士醬味道適中,而且面頭還有焊焗芝士汁份外咸香😋😋 慶幸疫情後,還有這一家經得住風浪的餐廳給我們作點聚腳點。🤗
酸辣魚
豉油王海蝦🦞
芝士龍蝦伊麵
2024-06-08
酸辣魚
豉油王海蝦🦞
芝士龍蝦伊麵
2024-06-05 2725 瀏覽
這幾年一直都有幫襯李公館,無論是私人聚會或是公司部門的團聚。食物水準保持,員工都盡心盡力,態度良好。 最近晚餐試了一些要預定的菜式,雖不便宜,但物有所值。 每次嚟李公館,沒有一次失望
2024-05-19
慶祝紀念
生日
  • 杏汁豬肺湯
  • 籠仔糯米蒸蟹飯
  • 薑汁炒芥蘭
Here is the best food and services, we had been eating here 1st time, gave me a very nice meal. since i am not familiar to read Chinese, the manager explained and translated to me and my family very detailed. Finally we ordered “Spicy Garlic Lobster”“Crispy Chicken”“Tai-chi fired rice”BOTH are very delicious. Final we had traditional dessert“SAGO pudding”I would rating ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Thanks for Lee House Restaurant gave me and my family a wonderful night.

Finally we ordered

“Spicy Garlic Lobster”
Spicy  Galic  Lobster

“Crispy Chicken”
Crispy  Chicken

“Tai-chi fired rice”
Tai-Chi  fired  rice

BOTH are very delicious.

“SAGO pudding”
Sago  pudding

I would rating ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2024-06-03
Spicy  Galic  Lobster
Crispy  Chicken
Tai-Chi  fired  rice
Sago  pudding
2024-05-24 1983 瀏覽
好耐冇去食飯,今次去到有種桃花依舊,人面全非嘅感覺。有個好似經理嘅30+歲男人係咁sale我食海鮮…. 我話等埋其他朋友黎問下再決定啦,佢即黑我面,轉身行開⋯乜唔食海鮮唔得架!之後我哋冇叫海鮮只係叫左d普通餸菜,食下平民野乍。9個字後先黎第一個餸,終於係⋯等左好耐⋯又漏單😓問佢又話check下⋯等到d白飯凍曬(一個餸要等30分鐘⋯!)食到好冇癮!後尾聽到隔離枱都係咁吹d餸,之後聽到佢哋話轉左老闆,唔怪之得冇以前咁多客啦!原來已經轉左手🤦🏽又小左個好去處⋯⋯😓😓😓👎🏽👎🏽喂呀,好失望呀👎🏽👎🏽

喂呀,好失望呀👎🏽👎🏽

2024-05-08 1949 瀏覽
Cold like a freezer. A few tables complained about the strong AC but the manager didn't adjust the temperature.They never refill the tea for us but only pour hot water.Not vegetarian friendly at all.The toilet is very dirty and small.The Claypot are not hot enuf.The black sesame buns with flowy custard isn't flowy.The desserts such as milk pudding are overly floury. Yhe only thing I appreciate here is the crispy skin rice sheet rolls.

The Claypot are not hot enuf.

2024-05-01 1905 瀏覽
好耐無去晚飯,咁岩朋友係外國返來,就約上去食飯。今次自己直接打電話去訂枱,一段時間無上去就唔好意思what’s app老闆訂枱,點知就中伏😞當晚上到來話無我訂座😠咁我訂啲餸呢?話完全無我紀錄,個位員工仲問我會唔會係訂左第二間?無野嘛?我話你地之前一日再打電話比我確認訂座喎⋯⋯你地錯仲賴我問題??算~咁我問即係有無位,有就照食,朋友老遠返來唔想樣衰😤問老闆唔係度,坐低即刻what’s app老闆😫😫點知原來李公館已經轉左手,唔係以前老闆,佢已經無做😩轉左手我訂既冰鎮咕嚕肉特別版無,得普通版比我😡仲諗住比朋友驚喜❌咕嚕肉覺得較淋身唔夠脆🐔茶煙燻雞肉無咩味咁,但都係唔夠脆皮其他食物都算正常水準😞相都無心機影打卡😩完全影響我呢餐飯心情,叫人加水無人應,問啲餸又咩都唔知一間食店野幾好食都死,一肚氣之前仲諗住母親節訂呢度食飯🙅🏼‍♀️🙅🏼‍♀️🙅🏼‍♀️咪搞嘩~一陣帶老人家來到又話無我訂座咪死真係唔怪得啲人成日講北上消費睇番食評先知原來已經唔止我中伏
當晚上到來話無我訂座😠咁我訂啲餸呢?

算~咁我問即係有無位,有就照食,朋友老遠返來唔想樣衰😤
問老闆唔係度,坐低即刻what’s app老闆

我訂既冰鎮咕嚕肉特別版無,得普通版比我😡
仲諗住比朋友驚喜
❌咕嚕肉覺得較淋身唔夠脆
🐔茶煙燻雞肉無咩味咁,但都係唔夠脆皮

一間食店野幾好食都死,一肚氣

嘩~一陣帶老人家來到又話無我訂座咪死
真係唔怪得啲人成日講北上消費

睇番食評先知原來已經唔止我中伏

2024-04-30 1708 瀏覽
早前一家人到灣仔李公館晚膳,由於人數眾多(大人連小孩大約兩席),所以提前於網上訂座並預訂了菜;放當晚大約6:00左右到達餐廳告知已訂座,但職員說揾唔到訂座,問我們是否已訂,我們再三告訴他們已訂座並已訂菜,並將網上對話給他們看,然後有一位經理說想辦法安排給我們,我們等咗一陣,他們安排了2張枱給我們,但非常擠迫;跟著我們通知可以起菜,但他們告訴有些菜式是做唔到,建議我們轉其他。如此有問題,經過此晚膳後,我們一家人都決定不會再到此餐廳。
如此有問題,經過此晚膳後,我們一家人都決定不會再到此餐廳。
2024-04-05 2095 瀏覽
🌟整體評分: 7/10🌟❤️味道:8/10🧡環境:7/10🩵服務:6/10💚性價比:7/10💗小朋友喜愛度:7/10午市時間一行8人係無預約情況下竟然可以直入!雖然餐廳內裝修古色古香,但樓底矮 非常應聲,老實講環境唔算太舒服。點心選擇唔算多,質素一般,不過不失,無咩值得推介,反而小菜有驚喜!冰鎮咕嚕肉,上枱仲有閃燈架!氹得老外朋友非常高興,外脆內軟,推介!另外茶薰雞都值得推介,茶薰味香得黎唔會太濃,雖然百分百肯定係冰鮮雞,都保持到滑度。
🌟整體評分: 7/10🌟
💗小朋友喜愛度:7/10

• 冰鎮咕嚕肉
  • 茶燻雞
2024-03-25 1909 瀏覽
事件係關於我們係3月25日晚上係李公館訂左間房比公司老闆同公司嘅客人食飯,我係3月21日打電話比餐廳,預約左3月25日晚上6:30-7:00前入席嘅一間可容納六人嘅房,講明左唔要玻璃房,要私隱度高嘅房間。並且了解左最低消費5000蚊,我地係3月24日收到餐廳再次確認我們的訂座的通知後,但係3月25日今日夜晚到餐廳時,被告知房間已經被另一組客人給佔用,餐廳要求我地同果組客人共用同一個房間,呢個安排真係非常令人無語,如果係可以共用,跟本就唔會訂房啦。客人係聽到安排嬲到直接走左!!! 各位如果係幫公司訂,或者有重要活動,真係要好好諗下係咪要訂李公館。

唔經唔覺,灣仔區都變左好多,但依間李公館都仲係keep到以前咁好食,間餐廳近灣仔站同會展站附近,過年一家人食飯都好就腳,而今晚就約左一大班朋友去果度食晚飯吹水,我平時最中意係食佢啲小食,真係又平又多選擇,其中「話梅豬手」、「椒鹽豆腐」同「惹味厚切茄子」都真係每枱都必點既。呢間話明係中菜館,佢既招牌菜真係做到有好多款式,「杏汁豬肺湯」、「荔枝炸蝦丸」、「冰鎮清酒鮑魚」、「石鍋九層塔胡椒蝦」等等等等,而老闆佢都會定期做一啲新嘅菜式,確保啲野係好食又keep到新鮮感俾你,而最後既最後真係要留肚食埋個甜品,大推「蓮蓉西米焗布甸」,呢個真係要嗌呀知唔知!
2024-01-31
  • 甜品
  • 蟹粉蛋白金苗盞
  • 蓮蓉西米焗布甸
2024-01-03 3081 瀏覽
每逢節日會與家人前來李公館,聚首一堂享受家庭樂。 今年的冬天一點也不冬天,卻沒有減退我們喜愛的羊煵煲。  除了羊、必會點選冰鎮咕嚕肉。 羊肉質嫩滑,與生菜配搭,份量合適;賣相吸引+ 外脆內熱的咕嚕肉,是家人指定必吃之選;我們還點了黃金帶子煎肉餅,上菜時還以為是西多士啊~  家人吃得很開心滿足,從沒令人失望的李公館。
每逢節日會與家人前來李公館,聚首一堂享受家庭樂。

家人吃得很開心滿足,從沒令人失望的李公館。
2023-12-31
  • 冰鎮咕嚕肉
  • ,黃金帶子煎肉餅
第一次同友人到此處共聚晚飯,一行九人預早半個月訂枱,早一天有職員打黎確認訂枱同訂食物。去到坐底十五分鐘已吹落單,同佢講已訂咗五款菜叫佢跟跟(無反應),再後加幾樣嘢,前後有三個人過黎對單問係咪落咗呢幾樣嘢,其間繼續問佢訂咗嘅菜有無落單,一路話跟緊,結果都係要由頭再落,咁你早一日叫我訂菜為咩呢?終於四十五分鐘後有個類似老闆嘅人黎再確認已落嘅單同係咪上得菜,其實已經叫咗幾次可以上菜!真係救命,服務員又唔係好肯服務你(包括加水,幫你跟單)其實如果真係請唔到人落單,可以用QR點餐又避免要人跟單嘅麻煩!最後食物水準算OK,不過咁嘅服務就唔會再食,如果你係對服務無所謂,喜歡受氣多於享受食物嘅!你先好考慮去😮‍💨😮‍💨😮‍💨

2023-12-28
一行8人去李公館食晚飯想坐得舒服啲同朋友聚會店家早一日whatsapp 叫可提早訂定熱門食物,我哋覆左揀左4樣菜但到場後多次問侍應有冇幫我哋入單已訂食物,問咗幾次無人覆有定無,問左幾次無人答唯有再次落單(咁提早一日訂定有咩意思?)之後落單追加食物話人未齊但可上菜先,等左十分鐘又十分鐘又十分鐘分別同三位唔同嘅侍應講話要上菜,但無人理我地,仲話要同客人多次確認先叫廚房準備雖然食物質素不錯,但前線同事態度令到整體感覺十分差。不推薦再到此餐廳食飯
一行8人去李公館食晚飯想坐得舒服啲同朋友聚會

2023-12-22 1796 瀏覽
成日聽到人講話呢間李公館好好食,灣仔好出名,趁住年尾做冬想同屋企人食好啲,特登走去訂咗個所謂馳名羊腩煲,外賣自取,講明2:30去攞,到咗當日,仲喺電話上面確認咗到取時間,結果去到,水靜河飛,冇人理,亦都好似冇人知道有人訂咗外賣,淨係叫你坐出門口等,後來終於有人走出嚟話確認曾經收到order,但係話冇人知道係2:30,只係收到order三點攞,其實當時已經係2:50,佢話得兩條路揀,一係而家開始整,但係要等20分鐘,如果唔係就自己攞包急凍咗嘅返去自己搞,叫佢攞出嚟睇吓,就係一個膠袋包住一細包唔知係乜嘅嘢,通常羊腩煲都會跟碟菜 俾你自己淥,呢度$248,連菜都冇條。咁嘅服務,咁嘅質素,咁嘅份量,食咗識飛都冇用啦。大節流流,唔想同佢嘈,留字奉勸各位,三思。
外賣自取