餐廳以鮮橙色為主色調 幾入型入格✨門口見到餐廳名+打卡able天使霓虹燈裝飾🪽內部牆身掛咗好多昔日歌星照片做裝飾環境算寬敞 卡位坐得幾舒服 地方整潔😃因為佢地係獨立自己一層 所以設有獨立洗手間☺️前菜會俾沙律🥗+蘿蔔 食晒仲可以再添同韓國在地嘅餐廳一樣做法👍🏻😋🐂烤特級牛肉套餐🍱 $88套餐便當以經典紅黑便當盒形式上枱烤牛肉香氣四溢 散發出誘人煙燻味道帶筋薄牛肉片肉質鮮嫩多汁😋😋調味醬汁更帶有清新+酸甜風味套餐仲包括不同小菜 例如泡菜/蛋餅/八爪魚腸仔等✨更會附上白飯+例湯 大份抵食非常豐富✌🏻🐓蜂蜜炸雞拼盤🍗 $198炸雞拼盤份量多 足夠2-3人分享大約有12-15件炸雞 大小均勻有雞中翼/雞槌/雞下髀 表面佈滿甜甜嘅蜂蜜🍯為炸雞增添光澤+甜蜜嘅風味但表皮依然酥脆 帶有一種脆口的口感內部雞肉保持嫩滑多汁👍🏻👍🏻融合咗甜蜜+鹹香嘅美味 絕對係色香味俱全🤤🍲韓式石鍋拌飯(豬) $78如果叫石鍋拌飯 可以選擇豬/牛肉😌☺️最鍾意食石鍋飯因為有飯焦又夠熱辣辣鍋飯底部飯焦酥脆 上層米飯蓬鬆而濕潤豬肉經過炒熟後 帶有韓式烤肉風味🤩加入蔬菜增添爽口清新質感+營養仲會另上一份韓式辣汁 自己調辣度😉每一口
餐廳以鮮橙色為主色調 幾入型入格

豬肉經過炒熟後 帶有韓式烤肉風味🤩
加入蔬菜增添爽口清新質感+營養
仲會另上一份韓式辣汁 自己調辣度😉
每一口都充滿飽足感

🍹無酒精麗塔(西柚味) Non-alcohol Rita $78
超大杯西柚味梳打 裝住清澈透明嘅液體

更加傳統又名氣 配埋炸雞食嘆呀😎😎

✨西灣河分店8月逢星期一至四5-10PM
經Openrice訂座堂食有88折優惠❣️
2023-08-25
10 分鐘 (堂食)
  • 蜂蜜炸雞拼盤
2023-08-27 143 瀏覽
我們都愛吃韓國食品,今天就選了李家chicken。到炸雞為主打餐廳,當然選他們的炸雞啦!我們選了蜂蜜蒜蓉炸雞。炸雞外皮金黃酥脆,而內部則保持著嫩滑多汁的口感。蒜蓉真是一流!一顆顆原粒蒜蓉的香氣在每一口中彌漫開來,與蜂蜜的甜味形成了完美的平衡,充滿豐富的層次感。我們另外選了牛肉炒粉絲。嘩!上枱的一刻嚇了我們一跳!大碟得驚人!煙靭的粉絲配上鮮嫩多汁的牛肉,還有金菇、冬菇絲、洋蔥絲、菠菜和紅蘿蔔絲,給人一種滿足感。牛肉經過適當的烹調,保持了它的嫩度和肉汁。粉絲與牛肉的搭配非常出色,味道鮮美。起初我們以為不夠飽,所以點了辛辣麵。辛辣麵條煮得恰到好處,有著適中的彈性和口感。和我們平時在家煮的包裝辛辣麵稍有不同,更加有彈性和入味。最後,我們當然吃不下了,只好打包拿回家吃。回家後再翻熱吃,估不到炸雞仍然保持肉汁鮮嫩,粉絲亦非常彈牙可口。一定要再次來的韓式餐廳。

我們選了蜂蜜蒜蓉炸雞炸雞外皮金黃酥脆,而內部則保持著嫩滑多汁的口感。蒜蓉真是一流!一顆顆原粒蒜蓉的香氣在每一口中彌漫開來,與蜂蜜的甜味形成了完美的平衡,充滿豐富的層次感。

一定要再次來的韓式餐廳。
2023-08-23 148 瀏覽
去西灣河,我相信多數人都係去太安樓掃街。但夏天太熱之下,始終都想搵個餐廳舒服坐低食野。經過見到呢間餐廳裝修顏色好鮮艷,而且之前聽過朋友傾偈講過呢一間餐廳既名- 李家,就吸引左我入去試下啦。餐廳好闊落,設計簡約,但不停播住呢期潮流既韓國歌,即刻覺得我已經融入左係一個韓國既餐廳咁🇰🇷🙈前菜: 沙律 & 蘿蔔 。蜂蜜蒜蓉炸雞 ($208 +$10 無骨)係餐廳recommend既炸雞之一一尼已經即刻聞到大浸蒜蓉混合左蜜糖既香味,而炸雞份量好多,大約15+隻炸雞左右😍即使炸雞表面佈滿厚厚既蜜糖,但炸雞既表皮都係好脆口,而裏面雞肉好嫩滑,外脆內軟食落感覺整體比較甜,但如果鍾意蒜味重啲既你,炸雞表面有蒜蓉碎,如果再想加強蒜味,亦可以係炸雞旁邊夾埋大大粒蒜頭粒一齊食,但餐牌果然冇介紹錯,呢個炸雞真係不得了👍🏻。芝士雞蛋卷 ($128)雞蛋卷整得好完美,而上面佈滿左茄汁同芥末醬,食落甜甜酸酸,芝士味都幾濃,而且蛋好滑身。可惜我打卡打得太耐🫠搞到芝士錯過左可以拉絲既時刻。年糕餃子湯 ($98)清清既牛肉湯做底,有幾隻大既豬肉白菜餡既餃子,餃子皮好薄,而且餡好足料👍🏻 而湯既底有好多圓型薄片年糕,好彈牙,

前菜: 沙律 & 蘿蔔

。蜂蜜蒜蓉炸雞 ($208 +$10 無骨)
係餐廳recommend既炸雞之一

。芝士雞蛋卷 ($128)

。年糕餃子湯 ($98)
清清既牛肉湯做底,有幾隻大既豬肉白菜餡既餃子,餃子皮好薄,而且餡好足料👍🏻 而湯既底有好多圓型薄片年糕,好彈牙,整體好飽肚

回頭指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️☺️
消費指數: 💰💰(人均消費$244.2)
環境質素: ☘️☘️🍀

* 李家 (筲箕灣道) (西灣河)
西灣河筲箕灣道180號1樓3號舖

同類餐廳 #cocofood_韓國菜 #cocofood_炸雞
同區餐廳 #cocofood_西灣河
如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既update🙈
2023-08-20
2023-08-14 150 瀏覽
💰466.4 (堂食連加一)蜂蜜炸雞拼盤$198熱辣辣,d雞炸得好脆之如唔會乾,好juicy🥰而且蜂蜜味好香,醬汁好濃,配埋脆脆嘅炸雞,絕對係色香味俱全😋份量好多,絕對足夠2個人食😋韓式玫瑰炒年糕 $188黎到既時候超級香🥰條狀年糕,好煙韌😚一盤入面有好多唔同料~(唔同款嘅魚糕,椰菜,腸仔…)我地覺得玫瑰醬比起普通辣醬較容易接受,因為佢唔會太辣,但又有食韓式年糕既感覺🥰推薦!!Rainbow Soda 檸檬 $38超級夠氣,淡淡嘅檸檬味~足足有0.45L咁大杯😳夠晒2個人飲🤤非常適合而家出面熱辣辣黎解暑🥶💡成個8月,逢星期一至四,17:00-22:00,只要係open rice訂座,全單都有88折😆
💰466.4 (堂食連加一)

蜂蜜炸雞拼盤$198

韓式玫瑰炒年糕 $188

Rainbow Soda 檸檬 $38

2023-07-24 209 瀏覽
我個人幾喜歡去李家,特別係西灣河店,一嚟店舖新淨乾淨企理,二嚟露台位置寬敞,帶埋主子去又得。今曰又約朋友去李家品嘗韓餐,幸好兩點去到唔駛等位,場內不斷播放韓文歌及MV,真係好有氣氛.半半炸雞(原味+甜辣)半半炸雞必點食物皮脆肉嫩薄薄嘅炸粉咬一啖肉汁溢出邊吃邊抹嘴原味連雞皮味道都品嘗到甜辣帶嚟味蕾上嘅刺激各有特色燒五花腩肉腩肉油脂分明腩皮位置爽口有饞感微燶更香口泡菜伴碟同吃更消滯牛雜湯辣辣辣但辣得過癮牛雜肉嫩且淋牛味特出加埋爽口芽菜同韓國大葱當湯飲又得配飯食又得人均消費💰 : $ 200總結✍ : 正宗韓國味道. 有户外地方夠chill.NatNat評分💎💎💎💎(5💎為最高)

半半炸雞(原味+甜辣)
半半炸雞必點食物

加埋爽口芽菜同韓國大葱
當湯飲又得
配飯食又得

人均消費💰 : $ 200
總結✍ : 正宗韓國味道. 有户外地方夠chill.
NatNat評分💎💎💎💎
(5💎為最高)
2023-07-05 268 瀏覽
▫️每次睇親韓劇就好想食炸雞配啤酒🤣 今次黎到西灣河一間韓國炸雞店過下口癮😆 一入店就見到有韓國職員,寧舍有韓國風味😎🥗 前菜首先有醃製蘿白同千島醬生菜絲,幾清新開胃🥕🍗 蜂蜜炸雞拼盤 $198▫️大大份炸雞拼盤,有齊雞中翼、雞槌、雞下髀,份量十足😲 一咬有蜂蜜香脆外皮,雞肉嫰滑又juicy好滋味😋🍝 豬肉炒粉絲 $158▫️非常大碟抵食嘅炒粉絲,味道香甜入味,配上豬肉令口感更豐富🐷🫓 泡菜餅 $138▫️煎餅較厚實,圍邊微脆,泡菜配魷魚令煎餅更惹味開胃🦑 🍹 Non-Alcohol Rita $78▫️超大杯西柚味梳打,倒插住無酒精啤酒🍺 開頭飲有啲甜,加左'啤酒'後中和左甜味,仲散發淡淡麥味😌🍺 CASS $38▫️炸雞點少得配啤酒🍻 仲要係韓國啤酒岩晒🤣 杯預先雪凍好細心🥰

🥗 前菜首先有醃製蘿白同千島醬生菜絲,幾清新開胃🥕

🍗 蜂蜜炸雞拼盤 $198

🍝 豬肉炒粉絲 $158

🫓 泡菜餅 $138
▫️煎餅較厚實,圍邊微脆,泡菜配魷魚令煎餅更惹味開胃🦑

🍹 Non-Alcohol Rita $78

🍺 CASS $38

2023-06-12 814 瀏覽
烤特級牛肉便當套餐賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧便當以經典的紅黑便當盒形式送上,除了主食烤牛肉外,亦放滿不同種類的小菜伴食,例如泡菜、蛋卷、八瓜魚腸仔等,非常豐富吸引。烤牛肉採用帶筋的薄牛肉片,盡吸特製調味醬料的精華,濃濃的肉香四溢,酥脆、多汁的口感和馥郁的滋味令人愛不釋口。🐧❣️跟便當會附上白飯和例湯,午市亦可加$7配搭一般飲料。海鮮蔥餅賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧蔥餅面積比碟子更大,非常巨型,份量足夠三至四人共享,非常抵食。蔥餅蘊含不少海鮮於其中,包括鮮蝦、魷魚、蠔仔等,鮮甜爽滑的滋味與蔥香互相融合,滋味滿分。另外,餐廳使用大量雞蛋代替煎餅粉漿,令蔥餅蛋香滿溢,質感介乎煎餅與蛋餅之間,與別不同的口感令人吃不停口。無骨甜辣炸雞(半隻)賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧甜辣炸雞每件都似拳頭咁大塊❣️表面淋滿鮮豔紅彤彤的甜辣醬,非常邪惡誘人。甜辣炸雞味道非常地道,一甜一辣,帶來雙重滋味的享受,雞肉細嫩多汁,啖啖肉滿足感爆分,多層次的風味直湧味蕾❣️檸檬梳打藍色多瑙河梳打賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧梳打用巨型玻璃啤酒杯裝上,份量十足。藍色多瑙河梳打的色澤蔚藍夢幻,非常吸睛。梳打們酸甜可口

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❣️跟便當會附上白飯和例湯,午市亦可加$7配搭一般飲料。

無骨甜辣炸雞

無骨甜辣炸雞(半隻)

藍色多瑙河梳打、檸檬梳打

檸檬梳打
藍色多瑙河梳打

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

梳打們酸甜可口,氣泡滿滿,冰涼清爽,解膩消暑必飲。

前菜

🐧❣️入座時餐廳會贈送兩款前菜,開胃又清爽❣️

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳採用韓式風格設計,以鮮橙色為主色調,環境明亮宜人。

餐廳牆身貼有不少特色海報作裝飾,風味十足。

餐廳設有獨立洗手間,整齊又清潔。

🐧❣️西灣河分店逢星期一至四下午5點後,堂食有88折優惠❣️

🐧❤️結語:地道傳統風味韓國菜,大件夾抵食,必食推薦。

2023-06-11
午餐
無骨甜辣炸雞
藍色多瑙河梳打、檸檬梳打
前菜
2023-06-11 338 瀏覽
夏日炎炎,決定吃韓國食物刺激一下味蕾。我和老公點了海鮮軟豆腐湯套餐及水冷麵。事前已叮囑服務生豆腐湯要少辣,上枱時豆腐湯果然只是微辣,韓式前菜有四小碟,份量十足。水冷麵清新可喜,令人感覺透心涼。一冷一熱的配撘果然讓人胃口大開,味蕾大大地被刺激起來。
午餐
2023-06-07 302 瀏覽
西灣河一向都多CP值高食肆,朋友介紹要上1樓韓國炸雞店,餐廳座位寛敞舒適,牆上掛了昔日著名歌星照片做裝飾,風格帶點懷舊。餐牌食物選擇多,份量都唔少,一份炸雞可以夠2-3人食,味道ichiban~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~💫無骨粟米炸雞炸雞可以揀有骨或無骨,內層肉質鮮嫩,外層炸至金黃色,灑上充滿粟米濃湯味調味粉,配有幾件栗米,加埋脆口栗米片做配搭,味道甜甜地,食法夠創新。💫 味醂魚乾味醂魚乾是以味醂醃裝後烘乾,油脂清香。附送剪刀及鉗,客人可以自己剪開一條一條,拈上沙律醬食,味道係正。💫藍梳打/ 無酒精麗塔

💫無骨粟米炸雞

💫 味醂魚乾
味醂魚乾是以味醂醃裝後烘乾,油脂清香。

💫藍梳打/ 無酒精麗塔

2023-05-29 251 瀏覽
下午嚟西灣河搵朋友,路過見到李家嘅分店,一於再試依間人氣韓國餐廳🙆🏻‍♀️ 之前食過佢嘅炸雞念念不忘😍 餐廳好大 坐得好舒服,享用美食仲可以聽韓文歌,好適合二人約會或朋友聚會🍻食物質素高有驚喜,價格合理,份量多,性價比好高🤩 店員服務態度很好,絕對會回訪👍🏻💖💖💖食評💖💖💖🥗沙律、醃蘿蔔 ($Free)✨食完仲可以叫店員添加😆🍗半半炸雞甜辣炸雞 (無骨) ($94)✨蜂蜜蒜蓉炸雞 (無骨) ($109)✨每枱必點的的炸雞,熱騰騰 香氣撲鼻🤤 無骨雞件好大件,啖啖肉😆 份量多,外皮好香脆 沾滿醬汁,雞肉嫩滑,好惹味😍😍 絕對好飽肚!個人最喜歡甜辣味😙🧀芝士雞蛋卷 ($128)✨必點🔥 超大件超厚身超多芝士,見到都流口水😍 切開流出拉絲芝士🤤 入口好軟滑,蛋味濃郁,配上蕃茄醬及芥末醬,好好味!🍲年糕餃子湯 ($98)✨有驚喜,想飲清甜嘅紫菜湯一定要點!熱騰騰 好暖胃🥰 大大粒餃子皮薄餡靚,配上大量切片年糕,好飽!附上泡菜

💖💖💖食評💖💖💖

🥗沙律、醃蘿蔔 ($Free)✨
食完仲可以叫店員添加😆

🍗半半炸雞
甜辣炸雞 (無骨) ($94)✨
蜂蜜蒜蓉炸雞 (無骨) ($109)✨

🧀芝士雞蛋卷 ($128)✨

🍲年糕餃子湯 ($98)✨
2023-05-21 189 瀏覽
去韓國旅行其中一樣最鐘意食既就係炸雞啤酒上個月係首爾返到黎無再食過,今日放工又心痕起,就搵間人氣韓國美味炸雞店開心下餐廳環境舒適,座位寬闊,空間感足餐廳充滿韓國味道,而且仲有多個打卡位,真係好似返左首爾一樣食物方面:開胃前菜 : 有酸白蘿蔔、千島醬椰菜,夠曬開胃,仲可以添加(無骨)辣咖哩雞味炸雞 : 炸雞份量十足,外皮表面係滿滿既辣咖哩粉,外皮香脆,內裡係無骨又軟嫩多汁既雞肉,少少辣又惹味海鮮蔥餅 : 蔥餅勁大塊,加入大蔥、魷魚及蝦仁,口感豐富,再蘸上少少特調醬汁,開胃又解膩Non-Alcohol Rita : 食炸雞又點可以唔飲啤酒,仲要係無酒精既西柚子味啤酒,賣相夠曬吸睛,打卡一流,同炸雞係 Perfect Match網址 : https://linktr.ee/leegachicken
去韓國旅行其中一樣最鐘意食既就係炸雞啤酒

餐廳環境舒適,座位寬闊,空間感足

餐廳充滿韓國味道,而且仲有多個打卡位,真係好似返左首爾一樣

食物方面:

開胃前菜 : 有酸白蘿蔔、千島醬椰菜,夠曬開胃,仲可以添加
2023-05-20
2023-05-17 186 瀏覽
好耐無食炸雞,  屋企附近有間李家。之前已經知道佢個存在但就係未有機會去試佢。 咁今日心血來潮要食炸雞, 一於會一會佢啦。佢算係樓上鋪, 門面細細地要坐𨋢上一樓,喺楝住宅嘅1樓都幾清靜舒服, 上到去都唔細都有幾張枱都幾寬敞。但最正係有outdoor , 大概6張4人枱. 真係幾CHILL 飲下酒食下野. 不過今日有D雨,我地就只好坐INDOOR. INDOOR 都幾靚, 仲有電視一路播"IU"MV  好正我都係IU FANS. 一坐低, 店員就先送上D開胃前菜-  白蘿蔔、千島醬椰菜.  MENU 好多選擇,有好種味道炸雞 可選有骨,無骨  我地最後叫左 芝士調味炸雞(半隻)   - D芝士勁多 我朋友芝士狂啱曬.  好味道 蜂蜜蒜蓉炸雞 ( 半隻)  - 個蒜蓉味好正, 勁香配埋蜜糖食 好好味. 呢個我主攻.  兩隻味嘅炸雞 都好好味 . 食唔停. 之後再到個鐵板燒牛仔骨 —  個份量大到我唔信. 好JUICY ,燒得好焦香. 飲品 西柚梳打, 蘋果梳打  - 好飲解渴。 配重味野GOOD!下次天氣好會選擇試下坐OUTDOOR, 下次再黎。
咁今日心血來潮要食炸雞, 一於會一會佢啦。

一坐低, 店員就先送上D開胃前菜-  白蘿蔔、千島醬椰菜.
MENU 好多選擇,有好種味道炸雞 可選有骨,無骨
我地最後叫左

兩隻味嘅炸雞 都好好味 . 食唔停.

下次天氣好會選擇試下坐OUTDOOR, 下次再黎。

2023-04-21
2023-05-09 194 瀏覽
在西灣河一間韓式食肆,由韓國人主理。一入門口就見到餐廳嘅名和天使霓虹燈裝飾 ,最適合打卡。韓國飲食文化,炸雞配啤酒🍻佔一重要地位。芝士味炸雞,芝士粉落得多,一點都不吝嗇,好strong芝士味,更有一點點蜜糖甜味。 雞肉炸得嫰滑,外皮酥脆,值得推介👍炸雞可以選擇半半,試到兩款唔同味道😄,另一款選了青辣椒蛋黃醬炸雞。醬汁好多,沾滿每一件雞,醬的味道微辣又有少少酸的感覺,再配上生洋蔥,一起食有清新的感覺。每張枱都會有醃製白蘿蔔同埋生菜絲,令炸雞的熱氣程度可以減低。如果不夠食,可以叫員工添加👏食炸雞最緊要配啤酒,剛好做緊推廣,買一送一,試下hoegaarden新出的紅桑子白啤酒。啤酒杯會預先雪凍,啤酒有淡淡的紅桑子味道,適合不是常飲啤酒的人。另外order酥炸魷魚鬚年糕湯套餐,魷魚有2大隻,分量相當大,炸得鬆脆,魷魚鬚好嫩滑,不會咬不開。餐廳都好細心,會給較剪同埋夾我們剪開食。年糕湯入面有魚糕同埋蔬菜,湯會有少少辣。環境雖然不太大,但有卡位,坐得舒適。
在西灣河一間韓式食肆,由韓國人主理。

一入門口就見到餐廳嘅名和天使霓虹燈裝飾 ,最適合打卡。
韓國飲食文化,炸雞配啤酒🍻佔一重要地位。

芝士味炸雞,芝士粉落得多,一點都不吝嗇,

年糕湯入面有魚糕同埋蔬菜,湯會有少少辣。

環境雖然不太大,但有卡位,坐得舒適。
2023-05-07
  • 青辣椒蛋黃醬炸雞
2023-05-06 162 瀏覽
今日收工最啱去食炸雞吹水💬所以就去「李家」食😬.甜辣炸雞🍗外皮香脆薄皮😆雞肉鮮嫩多汁唔會乾👍🏻醬汁均勻掛滿整份炸雞😋甜味多小辣🌶️.芝士辣海鮮炒年糕🍽️表面係海量拉絲芝士🫕有大蝦、🦐青口🐚魷魚🦑八爪魚仔等🐙搭配軟糯年糕,份量十足🤤.年糕餃子湯🥣餃子內餡係菜肉粉絲🥬🐖仲有年糕、紫菜、蛋絲🍳湯底相對清,有附上一碟泡菜🥬即刻昇華晒😍.小菜🥢有醃蘿蔔🥕沙律🥗
今日收工最啱去食炸雞吹水💬所以就去「李家」食😬
小菜🥢有醃蘿蔔🥕沙律🥗
  • 甜辣炸雞
好耐無食過韓國炸雞啦! 去開西灣河探朋友,一於約佢食附近既李家~店舖環境寬敞舒適,空間感足,可以舒舒服服咁歎返個DINNER!甜辣炸雞提供無骨/有骨選擇,都幾彈性~鍾意啖啖肉既朋友可以揀無骨~炸雞熱辣辣即叫即炸,炸得香脆得黎肉質仲好嫩滑,甜辣醬酸酸甜甜,唔會太辣,特別開胃又惹味。蜂蜜蒜蓉炸雞試多款口味~外脆內嫩既炸雞好JUICY,醬汁甜甜地,仲夾雜著好香濃既蒜蓉味,肉嫩多汁真係好正。芝士雞蛋卷超大碟上枱夠哂吸晴,切開蛋卷流出香滑芝士,份量超多,芝士控必試!芝士辣海鮮炒年糕年糕煙煙韌韌好有咬口,海鮮有齊蝦、青口等等,材料豐富,夾起既時候仲可以拉出超長既芝士絲,視覺效果一流!

甜辣炸雞

蜂蜜蒜蓉炸雞