2023-06-26 70 瀏覽
香港數一數二的甜品店,首選一定係almond 🍮 🧁 🍨,唔食唔知咁好味,一食就知龍與鳳😋今次行經旺角也見到杏甜品專門店,二話不說就入去,雖然旺角店座位少,但也不失我們對甜品的熱愛程度。老顧客了,來到就已經唸定食咩啦。1. 椰汁🥥貓山皇木蓮凍(新鮮榴槤肉)+外➕抹茶🍵湯圓2顆 $1022. 榴槤湯圓(杏仁仔推介) $383. 自家製迷你3.6 牛乳雙皮奶 $18小柔推介必食這個椰汁🥥貓山皇木蓮凍,這是大大份量夠兩人吃,裡面有榴槤雪糕,芋丸,啫喱等等,榴槤肉是分開上的,可以直接嚐到榴槤肉,也可以混榴槤雪糕吃,還有外加的抹茶🍵湯圓,爆漿好吃,一定要試試。說到湯圓,這裡的湯圓是爆漿的,所以榴槤湯圓也不例外,爆漿新鮮榴槤,就是好吃,必試無疑喔😋
老顧客了,來到就已經唸定食咩啦。
2. 榴槤湯圓(杏仁仔推介) $38
3. 自家製迷你3.6 牛乳雙皮奶 $18
2023-06-03
5 分鐘 (堂食)
2023-06-25 46 瀏覽
好耐之前試過尖沙咀嗰間杏甜品原來旺角都開咗間🤓 食完正餐食甜品是常識吧😛就係知道呢間甜品走低糖路線,多食一碗罪惡感都唔會好重先去😇🌸招牌杏仁茶燉蛋白💰55店家標榜日日鮮磨❣️杏仁茶味好濃香, 同平時食開嘅燉蛋白不同,呢度嘅蛋白比想像中更滑溜😋 仲食到淡淡蛋香味,最欣賞係甜度適中🤓 感覺好滋潤養顏🌸養顏清鑽桃膠杏仁茶吸吸💰48手搖杯裝嘅杏仁茶都係第一次試,杏仁茶同樣香醇,啖啖都有清鑽桃膠😋一啖有多重口感好特別~清鑽其實即係爆珠,口感少許煙韌🌸木蓮凍杏仁茶吸吸💰48手搖裏面有木蓮同埋小湯圓,起初不知道什麼是木蓮🤔只覺得食落同仙草/涼粉有點相似🤭 問一問店員先知店家用木蓮籽代替石膏粉~ 飲起來就是滑滑溜又煙煙韌韌口感旺角店店面不算大,逛街太累不妨食個健康甜品補充體力再shopping 🤓
好耐之前試過尖沙咀嗰間杏甜品

🌸招牌杏仁茶燉蛋白💰55

🌸養顏清鑽桃膠杏仁茶吸吸💰48

🌸木蓮凍杏仁茶吸吸💰48

🤩最近去旺角發現呢間杏 甜品🤎健康又養生💚好啱我呢個中女🤭主打各款杏仁素食甜品🤍招牌杏仁茶燉蛋白濃郁順滑,口感好似豆腐花另外加咗小芋圓,細細粒都好煙韌撈埋一齊食幾好味😋餐牌好多款式,樣樣都想食🤤特別係《點食都唔肥系列》個名好吸引到我🤣原來係素燕窩配養生糖水美顏消脂,滋陰潤肺有效促進新陳代謝🥰味道清甜~好喜歡呢款甜品😋除咗我揀呢款🧡甜菊代糖燉雪燕配雪梨桂圓肉燉紅棗另外仲有桃膠🧡、本草銀耳🩶🤍椰汁杞子燉海椰子🌹玫瑰燉杏仁茶每款甜品各有功效👍🏻我好想試🌹玫瑰嗰款🥹可惜當日已經賣曬下次一定要早啲去再食過😋😋
🤩最近去旺角發現呢間杏 甜品🤎
健康又養生💚好啱我呢個中女🤭

主打各款杏仁素食甜品
🤍招牌杏仁茶燉蛋白
濃郁順滑,口感好似豆腐花
另外加咗小芋圓,細細粒都好煙韌
撈埋一齊食幾好味😋

餐牌好多款式,樣樣都想食🤤
特別係《點食都唔肥系列》
味道清甜~好喜歡呢款甜品😋

除咗我揀呢款
🧡甜菊代糖燉雪燕
配雪梨桂圓肉燉紅棗
另外仲有桃膠🧡、本草銀耳🩶
🤍椰汁杞子燉海椰子
🌹玫瑰燉杏仁茶
每款甜品各有功效👍🏻
我好想試🌹玫瑰嗰款
🥹可惜當日已經賣曬
下次一定要早啲去再食過😋😋
10 分鐘 (堂食)
宵夜
😋平時食甜品都好驚會肥,🥹又或者覺得太多糖,今次就同大家介紹呢間杏甜品嘅糖水。🤪佢哋嘅甜品唔單止好食之餘,🫶🏻製作嘅方法同埋用嘅食材都比較健康。👍🏻其中佢哋嘅點食都唔肥系列就用咗零糖分嘅甜菊糖製作,😚啱晒關注健康人士甚至係生酮飲食嘅朋友仔。.🐷原盅雪梨桂圓肉燉紅棗 👅9/10 +🐷甜菊糖燉雪燕 👅8/10 $88😚開頭都驚用咗甜菊糖甜味會覺得奇怪,😋點知其實完全唔會,👍🏻食落去嘅味道就完全係我哋平時糖水嘅味道,唔會有奇怪嘅aftertaste,🤣係完全唔講都唔知道原來佢係健康嘢嘅感覺。🍐一飲落去就已經飲到非常濃郁嘅雪梨味道,👍🏻之後會飲到淡淡的桂圓香,凍食都非常好味,仲可以食埋入邊嘅雪梨肉,❄️冰冰涼涼。✨燉雪燕嘅話相對上比較清淡,味道就係甜甜地咁樣,食到雪燕本身嘅膠質,🥰餐牌寫話有瘦身減肥嘅功效,相信非常滋潤。.🐷泰國金標龍眼爽冰 👅9/10 $55🥰呢個都相當推薦比大家可以試吓,夏天熱辣辣食返一碗真係超級正。🤪 係用咗龍眼肉整成嘅刨冰,有非常香嘅龍眼味,亦都唔會太甜。😚上面仲有啲爆珠增加口感,凍冰冰真係超級解暑!.📍 杏甜品 (豉油街) (旺角)旺角豉油街25-31號地下3號舖.

😋平時食甜品都好驚會肥,🥹又或者覺得太多糖,今次就同大家介紹呢間杏甜品糖水。🤪佢哋嘅甜品唔單止好食之餘,🫶🏻製作嘅方法同埋用嘅食材都比較健康。👍🏻其中佢哋嘅點食都唔肥系列就用咗零糖分嘅甜菊糖製作,😚啱晒關注健康人士甚至係生酮飲食嘅朋友仔。
🐷原盅雪梨桂圓肉燉紅棗 👅9/10 +
🐷甜菊糖燉雪燕 👅8/10 $88

🐷泰國金標龍眼爽冰 👅9/10 $55

📍 杏甜品 (豉油街) (旺角)
旺角豉油街25-31號地下3號舖

2023-06-14 995 瀏覽
2023年6月3日 星期六今日難得放假,同BB上完堂之後就帶咗佢出去旺角行街,行左一陣由於天氣太熱,但又未到食晚飯時間,所以諗住搵個地方坐低休息下咁岩見到豉油街有呢一間糖水店,地方雖然唔大,但裏面坐滿人,應該幾受歡迎,呢個時候咁啱有一張枱埋單,所以就入咗去食個糖水休息下餐廳售賣好多款甜品,其中最出名有杏仁茶同木蓮凍,仲有雙皮奶添,好少餐廳有機會食到,價錢都好合理,於是我哋一於叫晒呢三款黎試下等左一陣間,自家製迷你3.6牛乳雙皮奶就黎到,上面仲放左兩粒杞子作為點綴,食落去好重牛奶味,而且夠晒滑溜,直接滑到去喉嚨,又夠冰凍呢個係呂宋芒椰木蓮凍,冇諗過會咁大碗,而且裏面有好多配料,除咗木蓮凍同呂宋芒果肉之外,仲有椰果同芋圓等等,每一啖都食到好多料,感覺好滿足,而且第一次食木蓮凍嘅感覺唔錯,真係好似食緊仙草咁,味道甘甘地,同呂宋芒好配合,同時間呂宋芒都好夠甜最後仲有招牌杏仁茶燉蛋白,一嚟到已經好重杏仁味,食落去原來蛋白嘅味道都好濃郁,唔會燉到太老,同樣地好滑溜,蛋白同杏仁都好夾埋單每人$70左右,係炎炎夏日食到凍冰冰又好食既甜品真係透心涼!!
2023年6月3日 星期六

2023-06-03
10 分鐘 (堂食)
$70 (其他)
2023-06-11 52 瀏覽
晚飯不是吃得很飽, 專程來女人街吃甜點。經過此店, 由於曾光顧過它的尖沙咀店, 經驗很好, 故停下來支持一下。旺角分店比尖沙咀店細, 只有約五﹑六張小枱, 其中兩張是對正門, 門是開的, 若是坐在這兩枱, 感覺似食塵, 感覺真是不大好, 但相信很多人是不介意的。要了一客「木蓮凍系列」中的「招牌杏汁波波爽冰木蓮凍」($65), 爽冰口味有三款: 芒果奶昔, 龍眼, 榴槤, 雙併加五元。選了芒果奶昔及龍眼。上菜時真是嚇了一跳, 很大碗啊!  芒果奶昔爽冰和龍眼爽冰各兩粒, 味道清新, 清甜, 另配上迷你芋圓和水珍珠, 全碗是鋪滿了材料的。最底層是木蓮凍, 味道淡,入口清爽, 份量頗多。眾多食材配上杏汁, 味道是剛剛好的, 十分配合, 屬於小甜, 非常合適注意健康人士。$70一碗甜點是貴的, 若考慮到份量, 味道和食材水準, 這真是物有所值的。吃過後, 心思思想再去再食呵!
晚飯不是吃得很飽, 專程來女人街吃甜點。
2023-06-02
2023-06-02 49 瀏覽
✅ Good value for money✅ Cute decoration ✅ Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend to anyone who love almond ✅ Servers are also great and always efficient, happy, and polite✅ A delightful experience. 𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨H𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @workoutwithbunny✨

✅ Good value for money

✅ Cute decoration

✅ A delightful experience.
2023-06-01 88 瀏覽
有冇朋友仔同我一樣,鍾意食甜品但又怕肥,我今次帶埋老公同小朋友嚟到 Almond Dessert。原因係佢哋有個「點食都唔肥系列套餐」。呢個系列係選用甜菊代糖燉製、仲係全港首創生酮糖水!0糖份、超低卡、最重要係保留材料嘅原汁原味。套餐分咗 A & B,可揀A + B 各一,A我哋就揀咗「甜菊代糖燉桃膠」,如果你有便秘問題,呢個甜品可以促進消化㗎!B 就揀咗「原忠雪梨桂圓肉燉紅棗」,套餐都只係$88,夏天都要滋潤下喉糖先得!之後我哋仲叫咗個 #杏仁仔推介 「呂宋芒椰木蓮凍」,入面有涼粉,芋圓,蒟蒻,呂宋芒果肉,仲有芒果爽冰,成碗都好好食,又透心涼。杏甜品店嘅全港首創生酮糖水,真係減緊肥嘅朋友都啱食,真係點食都唔肥。

原因係佢哋有個「點食都唔肥系列套餐」。

2023-05-21
下午茶
  • 呂宋芒椰木蓮凍
2023-05-24 37 瀏覽
☞ 旺角 杏甜品 ☜———————————————◊ 招牌杏汁波波爽冰木蓮凍 ◊爽冰揀咗龍眼味,龍眼味好出,口感係好滑嘅沙冰。一開始睇圖以為啲粒粒係薏米,但原來係一種叫青鑽嘅穀類,口感爽脆又帶點煙韌。杏仁味唔會好似好出面其他地方咁食落有陣怪味,木蓮凍食落好似仙草,配芋圓好正😝美味程度: ㊣㊣㊣㊣.5/5◊ 椰皇桃膠燉雙皮奶 ◊呢個款式比較普遍,不過椰香同奶香都好出,加埋桃膠,係一個美顏嘅配搭🫣美味程度: ㊣㊣㊣㊣/5———————————————📍:杏甜品旺角豉油街25-31號地下3號舖#為食豬在旺角 #旺角美食#foodblog #甜品 #芋圓 #桃膠#木蓮凍 #香港美食 #香港餐廳
☞ 旺角 杏甜品

甜品
旺角豉油街25-31號地下3號舖

#為食豬在旺角 #旺角美食
2023-01-25
30 分鐘 (堂食)
  • 椰皇桃膠燉雙皮奶
  • 招牌杏汁波波爽冰木蓮凍
2023-05-22 38 瀏覽
天氣真係好熱🥵喺旺角街頭行幾步已經出晒汗,所以我想食個透心涼嘅甜品🍮💕呢間甜品舖幾特別,係主打杏仁、芒果🥭我叫咗🧉椰皇呂宋芒燉雙皮奶,賣相已經好吸引,係用一個椰皇載着,🍼雙皮奶香氣突出,食落奶味好濃,亦很嫩滑,唔會過甜,亦有蛋白味道。然後有甜嘅芒果粒,🧊同埋另上嘅芒果雪芭。食到落底,亦可以食返椰皇入邊嘅肉。⭐️朋友叫咗🍹呂宋芒小丸子杏仁茶吸吸,呢個係一個飲品形式,用飲管吸起小丸子🍡軟綿綿,好有口感。杏仁茶同埋🥭芒果都好夾,係一個新嘅體驗。⭐️另外,叫咗花生芝麻湯圓2粒,係用桂花糖水熱嘅載着

💕呢間甜品舖幾特別,係主打杏仁、芒果🥭

⭐️另外,叫咗花生芝麻湯圓2粒,係用桂花糖水熱嘅載着
  • 呂宋芒小丸子杏仁茶吸吸
2023-05-20 93 瀏覽
最喜歡餐廳說明菜式是全素/蛋奶素🥰不用估。聞說大排長龍甜品甜,今天下午經過不用排立即有位,即刻坐低啦😂熱到溶點了兩個冷甜品。1)呂宋芒椰木蓮凍$68照片看不到木蓮凍,黑色那點便是,其實量很多,木蓮凍簡直如雲吞麵的麵底那樣多!-個人不可能完成吧🤔第一次吃木蓮凍,有點像龜苓膏,也有一點糖漿味。還有椰果、小芋丸、大量芒果肉,還有芒果冰球。色彩豐富,份量澎湃!2)養顏青鑽桃膠杏仁茶吸吸(杏仁仔推介)$48可選椰奶/杏仁奶。不過這家甜品店以杏仁為主題,沒理由選椰奶。這個也好喝,不過略甜。最吸引係有脆珠!卜卜脆!手機掃描下單付款,如付現金需要跟店員下單。店非常小只有6小圓枱。店員只有兩名,但上菜速度快。#葷素共容 #hongkongfoodie #香港素食 #香港探店#旺角甜品 #旺角美食 #香港甜點 #全素甜品 #純素甜品 #vegandessert #杏仁奶 #parttimecook #兼職煮婦

熱到溶點了兩個冷甜品
1)呂宋芒椰木蓮凍$68
2)養顏青鑽桃膠杏仁茶吸吸(杏仁
仔推介)$48
#葷素共容
#hongkongfoodie #香港素食 #香港探店
2023-05-18 39 瀏覽
榴蓮味冰沙既榴蓮味好重,份量都好足!但係杯芒果杏仁飲品有d奇怪,雖然店鋪主打杏仁,但呢個配搭唔太夾。店面雖小,但都好乾淨企理平日下午到訪,人唔多。大致上都幾好。
榴蓮味冰沙既榴蓮味好重,份量都好足!

店面雖小,但都好乾淨企理

平日下午到訪,人唔多。

大致上都幾好。
某人提議吃飯後甜品,閒逛時經過這間甜品便決定試試,後知後覺才發現它是主打杏仁主題的甜品店店內座位不多,更在牆上發現了「用餐時間30分鐘」,猜想夏天旺季應該很多人吃 ᐅ 呂宋芒椰木蓮凍 $68 一碗木蓮凍鋪滿了呂宋芒、椰果、小芋圓及呂宋芒芒果汁,更有自加製芒果奶昔爽冰;呂宋芒被切成了粒狀,香氣濃郁、味道微酸😍 原以為中間的球狀是雪糕,其實是爽冰,很重芒果味!重頭戲木蓮凍,口感很像涼粉 (一開始也以為是涼粉) ,清涼感十足,而且是低糖配方,比較健康 ᐅ 生磨杏仁茶 $49 | 某人評價喝起來有淡淡堅果香,香氣比較濃郁,價錢稍貴
[Order]
ᐅ 呂宋芒椰木蓮凍 $68

2023-04-28
  • 呂宋芒椰木蓮凍
2023-05-07 71 瀏覽
▫️椰皇雪燕燉雙皮奶🥥($69)👉🏻可以選擇凍/熱,仲有可以配杏汁/椰汁,今次我揀咗熱同椰汁😚👉🏻先講賣相真係好吸引,用原個椰子做個兜,面頭有被椰汁掩蓋嘅雪燕,下面就係雙皮奶,椰汁味道香濃又唔會好甜,雪燕質地柔軟爽口,雙皮奶奶味重同超級滑!👉🏻椰子內則有好厚身嘅椰肉,大家可以刮埋出嚟同雙皮奶一齊食☺️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 呂宋芒椰木蓮冰🥭($68)👉🏻有芒果粒,都幾甜☺️中間嘅芒果雪葩好重芒果味,質地幼滑,椰果同小芋丸好煙韌👉🏻主角係木蓮冰,口感同仙草有d啲似都係滑捋捋,口感清涼,好岩而家呢個天氣⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ 自家製迷你3.6牛乳雙皮奶🍼($18)👉🏻超迷你Size,好啱買就返屋企一個人食😜雙皮奶質地非常幼滑,奶味好出,入口即溶🙆🏻‍♀️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️—————評分:10/10.平圴消費:~$80
▫️椰皇雪燕燉雙皮奶🥥($69)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 呂宋芒椰木蓮冰🥭($68)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ 自家製迷你3.6牛乳雙皮奶🍼($18)

—————
評分:10/10
平圴消費:~$80
2023-05-05 28 瀏覽
同朋友夜晚唔想食飯,就話不如食糖水做晚餐。咁岩7點係冇人,唔洗人頭湧湧咁咁逼。我朋友話想食椰皇,但原來椰皇都有好多款揀,揀左熱嘅雪燕椰皇,我鍾意食芒果就揀左個芒果雪糕木筒凍,入面有埋涼粉、小丸子。再驚大家唔夠食叫多左牛乳果凍。木筒凍個size 簡直大過我塊面,勁多料;雪燕椰皇入面都好足料,見到好多雪燕,唔係得幾粒果種。呢個一定要推介!好香椰味,同雪燕嘅口感好夾。我果個木筒凍唔會死甜,食落清甜。雖然埋單兩個人食左$15x但以份量同用料黎講絕對合理!係座位比較少,一多人就會逼,唯有早啲去食啦~