2023-04-08 27 瀏覽
今日放工,屋企人話好想食甜品,於是就去咗旺角呢一間外表相當精緻嘅甜品舖😊呢間甜品舖既甜品,相對比較特別同有特色,我叫咗三款甜品外賣椰皇桃膠燉雙皮奶:佢係用椰皇去裝住嘅,佢嘅雙皮奶相當之滑,仲有佢上面嘅桃膠份量超級多,味道調校得好唔錯❤️黑芝麻湯圓:呢個熱辣辣嘅湯圓,入面嘅黑芝麻味濃厚,湯圓皮夠薄😍椰汁木蓮凍西米露:呢個嘅份量足足由平時糖水舖嘅兩倍,仲有就係鍾意佢味道唔算好甜,啱晒我呢啲又鍾意食糖水,但又怕肥😆

呢間甜品舖既甜品,相對比較特別同有特色,我叫咗三款甜品外賣

2023-04-03
外賣自取
❤️椰皇貓山王燉雙皮奶 $75呢到嘅椰皇最signature 原個上 濃濃嘅貓山王蓉 好幸福呀 要大啖大啖禁食🤭🤭 配埋椰奶 同雙皮奶 無得輸呀 原個椰王加一大球貓山王 性價比超高❤️ 泰國金標龍眼爽冰 $55龍眼爽冰 好清甜 每次黎都會慫恿朋友叫 可以share 食呀嘛🤭 入面有爆脆粒粒 椰果同新鮮龍眼沙冰 未試過以為平平無奇 無乜特別 一食就真係返晤到轉頭必食 必食 重要嘅嘢講三次呢到甜品全部純手工製作 鋪面乾淨 食糖水首選 由於太好味 打包個糖水孝敬下媽媽先🤭❤️杏甜品 (豉油街) (旺角)旺角豉油街25-31號地下3號舖
❤️椰皇貓山王燉雙皮奶 $75

❤️ 泰國金標龍眼爽冰 $55
必食 必食 重要嘅嘢講三次

❤️杏甜品 (豉油街) (旺角)
  • 泰國金標龍眼爽冰
  • 椰皇貓山皇燉雙皮奶
2023-04-05 27 瀏覽
杏甜品 (豉油街) (旺角)今次黎到旺角杏甜品,買咗外賣返屋企食😍呢間出名「點食都唔肥系列」,特登慕名而來!椰皇貓山皇燉雙皮奶椰皇同榴槤冰係分開上!雙皮奶奶香超濃郁😍口感超級滑~貓山皇榴槤冰簡直係榴槤控嘅天堂🤣🤣香到我覺得唔食榴槤嘅都應該試吓!!加埋入雙皮奶入面食,又提咗個層次~呂宋芒椰木蓮凍一嚟就俾佢嘅份量嚇親,份量超級多!🤣🤣入面有小芋圓、芒果冰、椰果等等,天氣開始轉熱,食碗足料糖水真係一流!最要係低糖,唔怕肥啊!😚📍旺角豉油街25-31號地下3號舖#呂宋芒 #木蓮凍 #杏仁茶 #香港糖水 #香港甜品 #杏甜品 #旺角甜品 #尖沙咀甜品 #葵芳甜品 #低糖健康甜品 #低糖 #食五肥 #vegan #vegetarian #名牌 #甜菊糖 #純素 #素食 #生酮 #代糖 #減肥 #瘦身 #健康飲食 #湯圓 #素餐廳 #養生 #素甜品 #美顏 #獨家 #最受歡迎甜品 #最受歡迎甜品
甜品 (豉油街) (旺角)

椰皇貓山皇燉雙皮奶

📍旺角豉油街25-31號地下3號舖

午飯後食點甜品滋潤一下,行幾步就到好方便,加上甜品店周街都見到,但搵到間好食又印象深刻的比較少,今次老公帶我去這間好出色!人均:$73.養顏青鑽桃膠杏仁茶吸吸另外加了水晶珠,原來是另上,可能十分足料,飲一杯都會飽飽的,好有咬口,杏仁茶又香濃,舒服又健康的飲品。凍椰皇貓山皇燉雙皮奶超級推薦!杏汁底,雙皮奶滑捋捋,最正是貓山皇,不是加入椰皇內,而是成球另上,變相份量多了,又香又濃,愛榴連不可錯過。自家製味迷你杏仁奶凍杏仁味極重,奶凍好滑,口感軟綿綿,好快就食完。//#yummy #blogger #hkfoodblogger #vegan #vegetarian #foodisgood #lovetheday #foodphotography #iPhonephotography #igfoodie #auntiexworld #almonddessert#呂宋芒 #木蓮凍 #杏仁茶 #香港糖水 #香港甜品 #杏甜品 #旺角甜品 #尖沙咀甜品 #葵芳甜品 #低糖健康甜品 #低糖 #食五肥 #名牌 #甜菊糖 #純素 #素食 #生酮 #代糖 #減肥 #瘦身 #健康飲食 #湯圓 #素餐廳 #養生
人均:$73
養顏青鑽桃膠杏仁茶吸吸

凍椰皇貓山皇燉雙皮奶

自家製味迷你杏仁奶凍
杏仁味極重,奶凍好滑,口感軟綿綿,好快就食完。
#呂宋芒 #木蓮凍 #杏仁茶 #香港糖水 #香港甜品 #杏甜品 #旺角甜品 #尖沙咀甜品 #葵芳甜品 #低糖健康甜品 #低糖 #食五肥 #名牌 #甜菊糖 #純素 #素食 #生酮 #代糖 #減肥 #瘦身 #健康飲食 #湯圓 #素餐廳 #養生 #素甜品 #美顏 #獨家 #最受歡迎甜品 #最受歡迎甜品 #杏甜品 #點食都唔肥 #k在2023
下午茶
  • 椰皇貓山皇燉雙皮奶
2023-04-03 40 瀏覽
高質杏仁主題甜品店🤍 呢間主打中式及港式糖水嘅甜品鋪 總店喺尖沙咀已人氣高企~ 旺角呢間都要排隊買外賣 ᪥ 椰皇湯圓燉雙皮奶 $69以原隻椰皇盛裝 裏面有三粒黑芝麻湯圓、牛奶同雙皮奶🫶🏻 黑芝麻湯圓皮滑煙韌 芝麻流心香甜 椰子味好重好香好濃郁 雙皮奶又滑又嫩 側邊嘅椰子肉可以輕易刮落黎食 都好嫩~᪥ 抺茶湯圓 (加配價$15/2pcs)᪥ 榴連湯圓 (加配價$15/2pcs)必加特色湯圓😻 榴連湯圓餡嘅味道好似放題嘅榴連波波 超香濃 滿口榴連香 而抺茶味則帶微微甘香 抺茶味同樣香濃可口᪥ 楊枝金露杏仁奶凍吸吸 $49將杏仁奶凍轉咗小丸子 成杯口感都好豐富 包括楊枝甘露嘅西柚、西米露、煙靭嘅小丸子
高質杏仁主題甜品店🤍 呢間主打中式及港式糖水甜品鋪 總店喺尖沙咀已人氣高企~ 旺角呢間都要排隊買外賣

᪥ 椰皇湯圓燉雙皮奶 $69

᪥ 抺茶湯圓 (加配價$15/2pcs)
᪥ 榴連湯圓 (加配價$15/2pcs)

᪥ 楊枝金露杏仁奶凍吸吸 $49
2023-04-02 31 瀏覽
杏甜品 (旺角)旺角豉油街25-31號地下3號舖椰皇湯圓燉雙皮奶原隻椰皇,湯圓,牛奶香濃的椰香味,甜味中帶有微妙的奶香。湯圓口感Q彈,有芝麻流心極好食,雙皮奶滑順,整體口感豐富多樣,讓人回味無窮。呂宋芒椰木蓮凍芒汁,木蓮凍,椰果,四色小芋圓芒汁帶有淡淡的芒果味,木蓮凍甜味濃郁,椰果有嚼勁,四色小芋圓口感Q彈,芒果雪糕甜到入心。自家製迷你杏仁奶凍乳白色的奶凍上淋上金黃色的杏仁碎。奶香味濃郁,杏仁碎帶有淡淡的堅果香味。奶凍口感滑順,杏仁碎口感酥脆,整體口感豐富,好有幸福感。
甜品 (旺角)

椰皇湯圓燉雙皮奶
原隻椰皇,湯圓,牛奶
香濃的椰香味,甜味中帶有微妙的奶香。

呂宋芒椰木蓮凍
芒汁,木蓮凍,椰果,四色小芋圓

自家製迷你杏仁奶凍
奶凍口感滑順,杏仁碎口感酥脆,整體口感豐富,好有幸福感。
2023-04-02 23 瀏覽
🎈Almond Dessert以杏仁為主題既甜品店,足料低糖又健康店內裝修以白、綠兩色為主色調,配搭木系傢具,感覺簡潔清新🎈椰皇湯圓燉雙皮奶 $69原個椰皇上枱,加上湯圓霸氣十足雙皮奶熱辣辣,口感幼滑奶香味加上椰子清香,味道清甜唔會膩最後仲可以食到椰子肉,夠哂真材實料!🎈生磨合桃露 $36傳統中式糖水裡面最鍾意就係合桃露❤️生磨合桃露味道濃郁,口感香滑充滿合桃香,合桃愛好者一定鍾意🥣🎈花生芝麻湯圓 $38湯圓有驚喜,外皮煙韌軟糯,咬落去爆晒餡花生芝麻味道濃郁,同糯米皮完美融合🥄甜度適中,另外有抹茶、榴槤同黑芝麻味🍵餐廳的 "點食都唔肥甜品系列"亦好吸引,幾款全素甜品適合素食人士,包括清燉甜菊代糖燉素燕窩、清燉甜菊代糖燉桃膠、原盅雪梨桂圓肉燉紅棗、玫瑰生磨杏仁奶等,素食/減肥進行中的朋友又多一個選擇啦🥰
🎈Almond Dessert

以杏仁為主題既甜品店,足料低糖又健康
店內裝修以白、綠兩色為主色調,配搭木系傢具,感覺簡潔清新

🎈椰皇湯圓燉雙皮奶 $69
原個椰皇上枱,加上湯圓霸氣十足
雙皮奶熱辣辣,口感幼滑

奶香味加上椰子清香,味道清甜唔會膩
最後仲可以食到椰子肉,夠哂真材實料!

🎈生磨合桃露 $36
傳統中式糖水裡面最鍾意就係合桃露❤️
生磨合桃露味道濃郁,口感香滑
充滿合桃香,合桃愛好者一定鍾意🥣

🎈花生芝麻湯圓 $38
湯圓有驚喜,外皮煙韌軟糯,咬落去爆晒餡
花生芝麻味道濃郁,同糯米皮完美融合🥄

甜度適中,另外有抹茶、榴槤同黑芝麻味🍵

無錯!我再次食杏甜品!今次來到的是旺角分店!今次仍然是order椰皇湯圓燉雙皮奶和木蓮凍!😆再次order上次食過令J妹念念不忘的爆漿抹茶湯圓!🤤 食過的話就會明白! 連K唔係 #抹茶控 都喜歡的抹茶流心餡🤤🥭 芒椰木蓮凍 $62豐富!色彩繽紛!吸引!有芒果爽冰、芒果肉粒、芒果汁、4色小芋圓、椰果、木蓮凍爽冰,形狀望落似細細雪糕,其實咬落是幼細的芒果汁碎冰芒果肉粒,甜!完全唔酸!木蓮凍,以木蓮籽製作,口感滑捋捋似愛玉/仙草加配 青鑽 +$5原來青鑽是薏米粒爆珠🥥 椰皇湯圓燉雙皮奶 $69可選椰汁 / 杏汁湯圓 (3 pcs)轉抹茶口味 +$0再加配 湯圓 (2 pcs) +$10椰皇湯圓燉雙皮奶,內有3粒黑芝麻湯圓,可免費轉為抹茶湯圓 / 榴槤湯圓 / 花生芝麻湯圓J妹另外再加配多2粒抹茶湯圓! Total 5粒抹茶爆漿湯圓!正!😆今次選椰汁,比杏汁更香更濃! 配埋爆漿抹茶湯圓更加是不得了!必點!!🤤_______________杏甜品 (旺角)旺角豉油街25-31號地下3號舖_______________

🥭 芒椰木蓮凍 $62
豐富!色彩繽紛!吸引!
有芒果爽冰、芒果肉粒、芒果汁、4色小芋圓、椰果、木蓮凍
爽冰,形狀望落似細細雪糕,其實咬落是幼細的芒果汁碎冰
芒果肉粒,甜!完全唔酸!
木蓮凍,以木蓮籽製作,口感滑捋捋似愛玉/仙草

加配 青鑽 +$5

甜品 (旺角)

_______________
2023-03-31
2023-03-29 31 瀏覽
呢間糖水店主打食杏仁嘅甜品佢哋推出嘅木蓮凍人氣度好高次次去親都要點嚟食💛核桃露木蓮凍 $42今次試下熱食嘅木蓮凍 原來又有另一種感覺木蓮凍質感比仙草更嫩滑熱食口感會更軟綿綿搭配核桃露食味道香濃 口感幼滑又好味💛抹茶湯圓 $42湯丸配有桂花糖水 味道唔太甜湯圓咬開有流心效果 滿滿抹茶甘香味質感幼滑 令人回味無窮💛呂宋芒小丸子杏仁茶吸吸 $55杏仁茶味道濃厚 配合甜酸味道呂宋芒 味道好夾入面好多小丸子 口感非常軟糯增加成杯飲品嘅層次
呢間糖水店主打食杏仁嘅甜品

杏仁茶味道濃厚 配合甜酸味道呂宋芒 味道好夾
入面好多小丸子 口感非常軟糯
增加成杯飲品嘅層次
2023-03-26 75 瀏覽
不嬲都鍾意食中式甜品❤️次次經過都大排長龍覺得一定係好好食 所以就決定排長龍都嚟試下由2月中試咗第一次到而家我諗我已經食咗5-6次🤣加上天氣暖暖哋 食返個暖嘅甜品就最啱~而我每次都係食椰皇桃膠燉雙皮奶 ($67)😝桃膠份量非常多食極都仲有 雙皮奶個奶味又十分香濃有得揀配椰汁或者杏汁既然店名都叫得做「杏」咁梗係揀配杏汁啦!杏汁潤 桃膠養顏簡直係perfect match!啖啖都係濃濃嘅「杏」福滋味🥰喺其他甜品店都食過同樣嘅甜品價錢差唔多 亦同樣有用椰皇裝住但質素真係唔同level..呢度真係足料 同埋味道濃郁好多有次仲加咗三粒芝麻湯圓可惜冇影到相皮薄煙韌 咬一啖流心芝麻餡即刻流出嚟啲餡又夠足料令成個甜品再錦上添花呢度設有會員制$300至$5000都有交易價錢就好似credits咁 畀你入落張卡當現金用仲會送coupons 當然入得愈多錢就愈多福利啦😛我哋join嗰個係最低門檻嘅$300送一款迷你甜品同木綿冰如果試過一次覺得正 會再嚟嘅都幾建議join因為2個人食一次都差唔多$130🤔食3次基本上就用晒啲credits 但又有coupons送~旺角同尖沙咀店我都去過尖沙咀大少少 旺角店坐落真
不嬲都鍾意食中式甜品❤️
次次經過都大排長龍
覺得一定係好好食 所以就決定排長龍都嚟試下
由2月中試咗第一次到而家
我諗我已經食咗5-6次🤣
加上天氣暖暖哋 食返個暖嘅甜品就最啱~
而我每次都係食椰皇桃膠燉雙皮奶 ($67)😝
桃膠份量非常多
食極都仲有
雙皮奶個奶味又十分香濃
有得揀配椰汁或者杏汁
既然店名都叫得做「杏」
咁梗係揀配杏汁啦!
杏汁潤 桃膠養顏
簡直係perfect match!
啖啖都係濃濃嘅「杏」福滋味🥰

喺其他甜品店都食過同樣嘅甜品
價錢差唔多 亦同樣有用椰皇裝住
但質素真係唔同level..
呢度真係足料 同埋味道濃郁好多

旺角同尖沙咀店我都去過
尖沙咀大少少 旺角店坐落真係有少少逼
如果有車嘅🚗 建議買上車食都係唔錯嘅選擇
2023-03-24
$67 (宵夜)
椰皇桃膠燉雙皮奶
呢間主打健康低糖嘅甜品店成日有人介紹(´• ω •`) 一直都想幫襯 早排經過旺角分店 終於去試咗~甜品配搭幾有特色 但同時食材好簡單 味道純樸 無嗰啲甜到漏嘅花巧嘢 的確幾健康 ♡.♥ 椰皇桃膠燉雙皮奶 $⑥⑦原個椰皇咁燉 想唔香都難( ´ ∀ ` )ノ燉奶用𝟛.𝟞牛乳製作 夠哂軟滑 每啖都充滿椰香同奶香 桃膠口感亦剛好 完全無雜質 食到最後連d椰子肉都挖哂出嚟~真係差在個殼未食落肚🥰.♥ 呂宋芒椰木蓮凍 $⑥②好大兜(^∀^)第一次食木蓮凍 原來好似仙草咁 同樣滑溜 食落甘甘甜甜 除咗鮮芒果肉 仲有舊芒果沙冰🍧同埋小芋圓 椰果 整體都唔會太甜 好有咬口.♥ 抹茶湯丸 +$𝟙𝟘 / 𝟚粒好少見茶味湯圓啊~口感軟糯軟糯 仲有流心效果 茶味微甘 不錯啊.♥ 四色小芋圓 +$𝟙𝟘細細粒好可愛 食落幾煙韌 不過四款味唔算好突出 印象中蕃薯味就最濃(*^-^)

♥ 椰皇桃膠燉雙皮奶 $⑥⑦

四色小芋圓

抹茶湯丸
四色小芋圓
2023-03-19 17 瀏覽
鍾意飲杏仁茶嘅千祈唔好錯過!呢間嘅杏仁系列甜品真係好好味😋, 值得一試!而且佢哋都有幾間分店, 想試都好方便呢! 🥭呂宋芒小丸子杏仁茶吸吸杏仁茶每日新鮮現磨, 口感非常香滑, 加入新鮮芒果肉🥭, 份量好多, 足足有半杯!芒果好鮮甜, 同杏仁茶味道好夾!推介👍🏻 🖤芝麻合桃露聞到好香嘅核桃味同芝麻味, 濃稠度恰到好處, 甜度適中, 質感都算順滑, 芝麻味比較突出, 略略蓋過合桃味。下次可以試埋湯圓,應該更加豐富呢!

🥭呂宋芒小丸子杏仁茶吸吸

🖤芝麻合桃露
2023-03-19
2023-03-18 33 瀏覽
有日係旺角收工都無咩胃口,唔想食晚飯,於是同事提議去食甜品,就去咗呢間杏 ALMOND 。我同朋友講我對於杏汁麻麻地,接受唔到果種杏汁味道,但俾佢鬧番我轉頭話仲有其他種類唔一定食同杏汁有關甜品。入到去鋪仔細細, 唔建議一大班人去食因為排隊有機會等好耐,店舖入面都有張貼用餐時間為30分鐘告示,唔適合吹水gathering 。必食招牌第一位有杏仁茶燉蛋白$55但因為唔啱口味無叫到,所以叫咗第二位既椰皇湯圓燉雙皮奶$69,而湯丸就選擇咗抹茶湯丸。湯圓有3粒,湯圓入面係抹茶餡比較好少見,仲要皮薄唔痴口,餡又香滑,好好味。

2023-03-18 20 瀏覽
慢慢解鎖但每次來都必定想吃雙皮奶很奶很滑而且椰皇自帶淡淡椰子清香(只是淡淡,沒很濃)榴連、桃膠與湯圓都試過最後長留心中的是桃膠口味味道最長青亦最健康另外「杏」是招牌每次拉朋友來吃都大力推介要來碗杏仁茶非濃厚糊狀而是偏水的清新口感入口不會太厚重自己就不會覺太膩芝麻個人認為一般反而杏仁與合桃的配搭可試把兩款堅果口味二合為一,像杯飲品另外很好奇「青鑽」是啥把它拆解發現口感像薏米有點咬口,小小煙un ‑ ‒ – 椰皇桃膠燉雙皮奶 ⁶ ⁷ 杏仁合桃露 ³ ⁹青鑽桃膠杏仁茶 ⁴ ⁸‑ ‒ – .
慢慢解鎖
但每次來都必定想吃雙皮奶
很奶很滑
而且椰皇自帶淡淡椰子清香(只是淡淡,沒很濃)
榴連、桃膠與湯圓都試過
最後長留心中的是桃膠口味

入口不會太厚重
自己就不會覺太膩
芝麻個人認為一般
反而杏仁與合桃的配搭可試
把兩款堅果口味二合為一,像杯飲品

另外很好奇「青鑽」是啥
把它拆解發現口感像薏米
有點咬口,小小煙un

‑ ‒ –

椰皇桃膠燉雙皮奶 ⁶ ⁷
杏仁合桃露 ³ ⁹
青鑽桃膠杏仁茶 ⁴ ⁸

‑ ‒ –
2023-03-17 12 瀏覽
><行到攰攰地 坐低食d嘢補充下體力鋪頭細細 餐牌都有幾多選擇椰皇湯圓燉雙皮奶(69)湯圓可自選口味 揀咗榴槤味頗香濃燉奶滑溜 熱食之下個味更出最後仲可以刮埋嫩身椰肉食一d都唔會浪費到龍眼小丸子杏仁茶吸吸(48)杏仁茶入口滑順醇香 唔太甜膩 有埋龍眼小丸子幾嚼口足料飲品口感很豐富生磨合桃露(32)經過工序煮完之後 冇咗合桃嘅苦澀味變成稠身又有堅果香嘅滋潤糖水><><><><><><><><><><><><><><杏甜品 Almond Dessert旺角豉油街25-31號地下3號舖
行到攰攰地 坐低食d嘢補充下體力
鋪頭細細 餐牌都有幾多選擇
椰皇湯圓燉雙皮奶(69)
湯圓可自選口味 揀咗榴槤味頗香濃
燉奶滑溜 熱食之下個味更出
最後仲可以刮埋嫩身椰肉食
一d都唔會浪費到
龍眼小丸子杏仁茶吸吸(48)
杏仁茶入口滑順醇香 唔太甜膩
有埋龍眼小丸子幾嚼口
足料飲品口感很豐富
生磨合桃露(32)
經過工序煮完之後
冇咗合桃嘅苦澀味