2019-10-19 341 瀏覽
見到佢叫東京,突然好掛住日本既牛肉薯餅所以就諗住試下!佢都有好多款,價錢都正常既,我地叫左個E2食滿心期待之下,發現麻麻地....佢只係微暖,又無咩味,少少脆咁,都幾失望...
見到佢叫東京,突然好掛住日本既牛肉薯餅
所以就諗住試下!

佢都有好多款,價錢都正常既,我地叫左個E2食

滿心期待之下,發現麻麻地....

佢只係微暖,又無咩味,少少脆咁,都幾失望...
2019-09-08 277 瀏覽
諗住簡單解決晚餐,見佢餐牌選擇多,又唔算太貴,就試下。餐牌既選擇都唔少,望落都好似幾好食,心大心細左一輪叫左兩樣唔同牛既飯,不過要注意價錢只係單買,餐要加錢。幫男朋友加大左佢既咖哩牛飯,同要左個可樂。出黎同張圖好似有啲距離。加大亦都好似得個飯大,無乜太多餸,好零星有幾舊牛。照燒牛肉飯同吉野家牛肉飯咁上下,不過計番價錢就貴好多,佢收貴左之餘係茶都無杯。食物正常,只係感覺上cp值好低。注意佢都只係自助food court,絕對唔係餐廳。
諗住簡單解決晚餐,見佢餐牌選擇多,又唔算太貴,就試下。

幫男朋友加大左佢既咖哩牛飯,同要左個可樂。
日式牛肉加大

照燒牛肉飯

食物正常,只係感覺上cp值好低。
注意佢都只係自助food court,絕對唔係餐廳。
2019-09-03
5 分鐘 (堂食)
2019-08-17 241 瀏覽
今天在 Aeon 逛過後覺得餓了,看看周圍食店都很多人便到同一層的 food court 看看。Food court 果然比食店抵食得多,便想試試味道如何。選了這間日式意大利的食店,點了其他都好少看到的芝士焗三文魚飯,加了杯凍日本抹茶和沙律。沙律沒什麼特別,但抹茶夠濃味又不太甜,非常正。芝士焗三文魚飯厚厚的芝士溶在三文魚和飯上,使每一匙的飯都有芝士和三文魚,簡單而美味,是很聰明的做法。焗飯是即製的,而焗的時間控制得很好,令芝士便可口。
2019-08-04 226 瀏覽
今日lunch同同事去左康怡aeon supermarket入面個foodcourt食。依間除左日式咖哩出名外,d焗飯/焗意粉都好好味個肉醬意粉勁多汁,即叫即焗又勁多芝士食到唔停口!
個肉醬意粉勁多汁,即叫即焗又勁多芝士
食到唔停口!
2019-08-02
15 分鐘 (堂食)
2019-08-04 178 瀏覽
這間東京Kitchen已經不是第一次食,每一次食,水準依然係可以Keep得好好。呢度屬於日式西餐廳,款式選擇多,有咖哩丶烏冬丶意粉丶甜品丶焗飯丶日式小食⋯⋯而且價錢親民。食完可以再行超市,非常方便。店員有禮貎。特別推介:明太子意粉
明太子意粉
牛肉稻庭烏冬
日式炒麵
炸雞拼八爪魚丸
2019-06-26 173 瀏覽
🧀 芝士焗海鮮飯平時食焗飯就好怕唔醬撈,反而佢芝士同忌廉都好多,所以有啲鹹,但攞黎撈飯正。海鮮材料唔係好覺得有。.🍅 日式蕃茄海鮮意粉雖然睇起黎好似好有顏色,但搞笑地佢蕃茄味道唔重。應該係用日式個種蕃茄醬,唔係香港用開重味嘅罐頭。
🧀 芝士焗海鮮飯
🍅 日式蕃茄海鮮意粉
2019-06-09 149 瀏覽
炎熱嘅週末同朋友去康怡睇完戲之後,剛好是下午一點多,朋友話想食個午餐所以我哋去aeon嗰度睇下有咩好嘢食,揀嚟揀去我哋去咗底下嗰層嘅food court,太多餐廳選擇最後我自己揀左間平靚正嘅日式午餐我點了焗飯系列嘅芝士焗咖哩牛肉飯,呢個焗飯套餐可以有三種加飲品選擇$6, $10同$15, 最後就選擇加$6有杯凍玄米茶同一個細沙律到餐嘅時候一睇超多芝士舖滿喺飯面仲有超濃咖哩秘製牛肉,芝士有拉絲嘅效果配埋啖啖濃郁咖哩牛肉可以媲美連鎖式日本餐廳的咖哩飯

2019-03-14 228 瀏覽
今天來到康怡AEON要買點東西,恰巧是每周一次的特價星期三,為避過人流,便隨意選了近門口一間無咁濟迫的餐廳用晚飯。因為我比較喜愛這類日式西餐的菜色,所以也花了些時間才選定食比較吸引和特別的<<海膽忌廉意大利粉>>。雖然不是甚麼大師級的作品,但以這種在百貨公司內的美食廣場小店來說,實在是喜出望外。以這個價錢來說,海膽的份量和品質都是令人滿意的,而意粉的忌廉汁非常甜美,Creamy得來而且不濃不膩,意粉質感也不錯啊!老公比較大食,他點了<<照燒牛肉吉列海鮮套餐>>,除了吉列海鮮大大舊脆卜卜,牛肉份量也不算少啊!加埋一大碗湯和一大碗飯,相信女士們應該未必能夠食得晒這個餐,但男食客選這個就一定夠晒飽了。另外,看見其他食客點的甜品賣相也很不錯,下次一定要試試!

<<海膽忌廉意大利粉>>
<<照燒牛肉吉列海鮮套餐>>

2019-03-06
<<海膽忌廉意大利粉>>
<<照燒牛肉吉列海鮮套餐>>
2018-11-30 247 瀏覽
Got the tea set because I like cream cakes, it came with matcha tea which I didn't like and it didn't even match the ccake.The matcha tea was grassy overload which didn't compliment the cake. To be honest it was a bad ending after having a relatively nice cake.The strawberry cream cake was lovely as the layers of sponge were soft and fluffy complimented by the pureed strawberry pieces and whipped cream.
2018-10-28 233 瀏覽
照燒雞飯 HKD 49:非常香口的日式燒雞飯。雞排煮得岩岩好,雞皮煎得香脆,雞肉保持到嫩滑。配合埋燒汁,很好食!焗意式鴛鴦飯 HKD53: 一邊係白汁焗飯,一邊係肉醬焗飯。兩邊上面都鋪滿芝士,做到輕微既拉絲效果。白汁焗飯個邊味道較清淡,有少少似肯德x既雞皇飯。而肉醬個邊味道較濃,每啖都有蕃茄同肉既味道。對我黎講,肉醬個邊比較出色。環境:因為餐廳位於太古吉之島入面,所以位置比較少,繁忙時段未必搵到位坐。整體:太古區黎講,價錢算平,而且食物質素不錯,值得推薦。
照燒雞飯 HKD 49:

焗意式鴛鴦飯 HKD53:

環境:

整體:
太古區黎講,價錢算平,而且食物質素不錯,值得推薦。
照燒雞飯及焗意式鴛鴦飯
2018-09-25
照燒雞飯及焗意式鴛鴦飯
2018-10-12 190 瀏覽
餐廳位於吉之島內地下,進食地方同於係吉之島foodcourt範圍,因此非常多人,所以好少會坐到餐廳前面個幾個位。食物選擇方面,有焗飯、咖喱飯、意粉及日式丼飯等,款式幾多。叫完餐之後等野食等左約15分鐘。今次用膳試左照燒雞飯(HKD49)及焗意式鴛鴦飯(HKD53),價錢以日式飯黎講合理,再加上比對埋進食地區嘅物價黎講已經好抵下。而份量方面,照燒雞飯份量中等,唔算好多飯,雞就有5-6舊,晚飯都夠飽嘅;焗意式鴛鴦飯都係差唔多。食物質素方面,照燒雞飯煎得幾香,有少少燶,賣相幾靚,不過用鍚紙兜就唔太吸引。焗意式鴛鴦飯重調味左D,醬料亦有D多,不過都算可接受。
食物選擇方面,有焗飯、咖喱飯、意粉及日式丼飯等,款式幾多。
叫完餐之後等野食等左約15分鐘。
焗意式鴛鴦飯重調味左D,醬料亦有D多,不過都算可接受。
2018-10-07
  • 照燒雞飯
2018-10-01 206 瀏覽
連放幾日當然要周圍行下,今日就同家人去Aeon,行之前當然要醫下個肚先😋見呢間幾多人同價錢相宜就試下先🍴試左個茄汁意粉,個茄汁醬十分怪,唔酸唔甜唔咸冇乜味😥唔講唔知係茄汁意粉煮得軟硬正常,而軟殼蟹岩岩炸起不過係淋身😭整體黎講: 基本上係冇乜味,真係中伏加10蚊轉套餐,有杯熱飲同沙律仲叫左另一個日式飯--蒲燒鰻魚飯鰻魚都算幾肥美厚身,而且蒲燒汁幾惹味,但呢個價錢黎講份量都算少,唔抵食另外個飯唔係珍珠米,而且煮得太淋,蒲燒汁又少,好似要乾哽個飯😥見到芝士薯餅被吸引,點知又失望了首先食唔到有芝士(或者係淡到食唔出),而且又唔熱個薯蓉係我中意有咬口個隻,不過就太黏口餐牌👇👇總括黎講: 食物質素👎,仲要員工服務👎👎,都唔會有再去的機會🍳🍴味道: 3/10👩👨服務: 1/10🏠💺環境: 5/10💰💸抵食: 2/10總消費: $171 (2人)

意粉煮得軟硬正常,而軟殼蟹岩岩炸起不過係淋身😭
整體黎講: 基本上係冇乜味,真係中伏
軟殼蟹茄汁意粉薯條

加10蚊轉套餐,有杯熱飲同沙律
套餐

仲叫左另一個日式飯--蒲燒鰻魚飯
蒲燒鰻魚飯

見到芝士薯餅被吸引,點知又失望了
首先食唔到有芝士(或者係淡到食唔出),而且又唔熱
個薯蓉係我中意有咬口個隻,不過就太黏口
芝士炸薯餅

餐牌👇👇

🍳🍴味道: 3/10
👩👨服務: 1/10
🏠💺環境: 5/10
💰💸抵食: 2/10

總消費: $171 (2人)
2018-08-13 208 瀏覽
今日星期日同朋友嚟康山Aeon Style shopping,行攰咗就喺food court食晚餐,見依間有我鍾意嘅鰻魚飯($83+$10有沙律同凍檸檬茶),畀錢條隊又唔長,就決定試下。另加一個咖哩牛肉薯餅飯($49+$6沙律同凍檸檬水)。鰻魚飯驚喜超好味,鰻魚嫩滑唔腥,醬汁甜度適中,如果多啲汁撈飯就更好。牛肉飯咖哩汁香濃美味,牛肉同薯餅都有口感。生菜蕃茄青瓜沙律伴千島醬新鮮爽脆,好適合配搭濃味主食。兩個女仔分享,份量啱啱好。出奇地滿意嘅一餐,food court都有美食㗎。

另加一個咖哩牛肉薯餅飯($49+$6沙律同凍檸檬水)。

牛肉飯咖哩汁香濃美味,牛肉同薯餅都有口感。

生菜蕃茄青瓜沙律伴千島醬新鮮爽脆,好適合配搭濃味主食。

兩個女仔分享,份量啱啱好。

出奇地滿意嘅一餐,food court都有美食㗎。
2018-08-12
2018-05-30 282 瀏覽
2018年5月27日。晴。太古。呢日晏晝約咗朋友,所以只可以同男朋友喺太古食個quick lunch入咗JUSCO,諗住食food court就最快啦行咗一圈就決定食呢間日本餐廳餐廳嘅位置唔錯,後門入第一間餐廳就係啦佢個廚房3邊圍住有枱櫈,食客可以隔住玻璃睇到廚房嘅情況雖然唔會好精彩,但係望下打發下等餐嘅時間都幾好睇完餐牌我決定嗌啲簡單嘢,吉列豬扒咖哩飯勇敢嘅男朋友就嗌咗軟殼蟹茄汁麵配薯條俾錢會麻煩啲,要行過隔離收銀處排隊俾錢午飯時間條龍都幾長,要等成十分鐘而且啲餐係即叫即整(除咗炸薯條同魚柳),所以都要等一段時間,坐隔離帶住仔仔嘅爸爸要不斷安撫個仔仔話好快有得食啦等出餐又等咗十分鐘,預計食個quick lunch都唔再quick吉列豬扒咖哩飯味道唔錯,咖哩濃郁,豬扒肉質唔算嫩滑,但亦唔嚡口另外紅薑唔辣,同個咖哩幾夾飯量亦好多但係個軟殼蟹茄汁麵配薯條就令人非常失望因為我哋等餐嘅時候望住個廚房,見到個軟殼蟹係即時炸嘅,所以滿心期待點知個軟殼蟹一啲都唔鬆脆,軟腍腍個意粉嘅茄汁雖然顏色靚,但味道更令人失望,味道極淡差啲想放棄成個意粉
入咗JUSCO,諗住食food court就最快啦
行咗一圈就決定食呢間日本餐廳
餐廳嘅位置唔錯,後門入第一間餐廳就係啦
佢個廚房3邊圍住有枱櫈,食客可以隔住玻璃睇到廚房嘅情況
雖然唔會好精彩,但係望下打發下等餐嘅時間都幾好
睇完餐牌我決定嗌啲簡單嘢,吉列豬扒咖哩飯
勇敢嘅男朋友就嗌咗軟殼蟹茄汁麵配薯條
俾錢會麻煩啲,要行過隔離收銀處排隊俾錢
午飯時間條龍都幾長,要等成十分鐘
另外紅薑唔辣,同個咖哩幾夾
飯量亦好多
但係個軟殼蟹茄汁麵配薯條就令人非常失望
點知個軟殼蟹一啲都唔鬆脆,軟腍腍
個意粉嘅茄汁雖然顏色靚,但味道更令人失望,味道極淡
差啲想放棄成個意粉
2018-05-27
2018-03-06 478 瀏覽
「太古城」曾幾何時,都曾經是我最喜歡的購物商場之一,有「歡樂天地」,有戲院,還有大型溜冰場。可惜現在的「太古城」已經大不如前,規模只是比馬路對面的「康山花園」稍大一點。甚至可以說在「太古」附近想看電影,去「康怡廣場」可能會更好。而且「康怡廣場」的戲院是「M」字頭院線的戲院,我的會員卡仍然適用於該戲院,買戲票價錢可以更便宜。於是當日,我就在「康怡戲院」內,剛剛看完在美國「奧斯卡」成為大贏家的三級電影「忘形水」。雖然在香港播放三級電影前,還要播放「電檢處」的警告片段是比較麻煩,但是我最後總算完整地看完整套「忘形水」,不失為一件好事。回說今次在「康怡廣場」看「忘形水」前的下午茶,我選擇了在「康怡廣場」地庫的美食廣場內的日本菜餐廳「東京Kitchen」。「東京Kitchen」真的很像賣日本洋食跟甜品的餐廳,只是「東京Kitchen」位處於「康怡廣場」百貨公司內的美食廣場,所以賣的食品賣相跟餐具,相對一般食店會較為沒那麼精美與華麗。另一方面,在美食廣場內的「東京Kitchen」,收費會以「先錢後貨」的付款方式進行,就連在美食廣場場內舉起手機,阻撓都比預期更少。我先在「東京Kitchen」購買食品

我先在「東京Kitchen」購買食品,再拿着「東京Kitchen」給我的票據,到美食廣場的收銀處付款之後,就收到了「東京Kitchen」的收據,跟送餐感應器一個。

跟著我剩下可以做的事情,就是拿着感應器回到「東京Kitchen」櫃檯面前,領取我在「東京Kitchen」點的食品飲品,包括「芝士蛋糕」一件,以及日本凍抹茶一杯。

現在我又說回「東京Kitchen」的食品了,雖然「東京Kitchen」勉強也稱得上是,鹹食甜食什麼都有得賣的日本菜餐廳,但是只有各款口味的芝士蛋糕、撻類或卷類蛋糕美食,才會擺放在櫥窗之內,給食客隨意選擇。

可能是因為我,之前剛剛在尖沙咀美國菜餐廳「芝X坊餐廳」吃完「芝士蛋糕」吧,所以我今次在「東京Kitchen」,竟然還是十分渴望食「芝士蛋糕」。

「東京Kitchen」把他們製作跟售賣的「芝士蛋糕」,改了名叫做「雙重芝士蛋糕」,我在試食完「雙重芝士蛋糕」之前,曾經猜想過,究竟「雙重芝士蛋糕」的構造是怎樣?「雙重芝士」在蛋糕的什麼位置呢?

我最初還以為「東京Kitchen」賣的蛋糕名稱是「雙層芝士蛋糕」,所以我以為「雙重芝士蛋糕」最初的賣相,會是有很多跟濃厚的芝士所組成。

結果「東京Kitchen」的「雙重芝士蛋糕」,雖然「雙重芝士蛋糕」的芝士酸甜味仍在,但是相對「芝X坊餐廳」的「原創芝士蛋糕」,「東京Kitchen」的「雙重芝士蛋糕」芝士份量就被比了下去。

另一方面,或許真實的日本抹茶,味道可能會比較平淡,著重於抹茶的茶香香味身上,所以「東京Kitchen」的「日本凍抹茶」,「日本凍抹茶」味道亦比我預期更平淡。

我等候「東京Kitchen」的店員,從冷凍櫥櫃裡面,慢慢從「雙重芝士蛋糕」裡面,輕輕用刀切出其中一件蛋糕,然後擺放在餐碟之上。

跟著我再等候「東京Kitchen」店員,再慢慢製作以外賣透明膠杯盛載的「日本凍抹茶」,跟送到企在櫥窗前的我手上,整個「東京Kitchen」的下午茶就大功告成了。

因應我以往吃過日本抹茶食品,跟喝過日本抹茶飲品而得到的經驗,我本來已經不太期望,不會期望「東京Kitchen」的「日本凍抹茶」味道會有什麼甜味。

結果事實結果真的又給我猜中了,「日本凍抹茶」味道真的偏淡,完全沒有甜味可言。我本來很想問「東京Kitchen」店員,看看有沒有糖漿提供,不過我後來想認真試食「東京Kitchen」「雙重芝士蛋糕」,所以才放棄念頭。

或許,正宗的日本抹茶,還是以熱飲的方式享用可能會更好,凍飲還是汽水果汁會比較適合。「東京Kitchen」的「日本凍抹茶」味道實在太像正式日本版本,味道太過偏向甘味,跟我們比較喜歡的味道背道而馳。

不過,如果不是「東京Kitchen」的「日本凍抹茶」味道太過偏淡偏甘的話,就反而顯現不到「雙重芝士蛋糕」的酸甜味道。
日本凍抹茶

「東京Kitchen」的「雙重芝士蛋糕」味道,在味道偏淡的「日本凍抹茶」襯托之下,才能顯出「雙重芝士蛋糕」本身的酸甜芝士味道。儘管「東京Kitchen」「雙重芝士蛋糕」的酸甜味,還是跟「芝X坊餐廳」的「原創芝士蛋糕」差太遠。

就連「雙重芝士蛋糕」本身的口感,亦不能造到像「芝X坊餐廳」的「原創芝士蛋糕」那麼實淨實在。「東京Kitchen」的「雙重芝士蛋糕」名稱改得未夠貼切,叫「濃厚芝士蛋糕」可能會更好。
雙重芝士蛋糕

「東京Kitchen」「雙重芝士蛋糕」所謂的「雙重」,「雙重」某程度上只是指蛋糕的「芝士層」內含的芝士構造份量而已,而不是指蛋糕有雙層芝士。

「雙重芝士蛋糕」裡面的蛋糕部分,蛋糕依然只是蛋糕,忌廉依然只是忌廉而已,「雙重芝士蛋糕」還是未能造到,芝士與蛋糕完全混合起來的緊密味覺效果。

所以,拿「東京Kitchen」的「雙重芝士蛋糕」,跟「芝X坊餐廳」的「原創芝士蛋糕」互相比較,一吃就很容易分出兩者的優劣高下。

而且「芝X坊餐廳」的「原創芝士蛋糕」,單是價錢已經比「東京Kitchen」「雙重芝士蛋糕」昂貴了一倍。我一直奉行「一分錢一分貨」的理念,所以「東京Kitchen」的甜味「雙重芝士蛋糕」配上味道不甜的「日本凍抹茶」,評價稍遜「芝X坊餐廳」亦是理所當然的事。

回說當日我在「康怡戲院」看過的「忘形水」,「忘形水」的確是一套實至名歸的「最佳電影」,符合美國國情,名為有色情暴力成份,實則為有政治諷刺,符合美國國情的電影。

能夠在「康怡戲院」看到「奧斯卡」的「最佳電影」,還在「東京Kitchen」吃到味道不算差的「雙重芝士蛋糕」,已經是我全日的最大的收穫。
2018-02-07
6 分鐘 (堂食)
雙重芝士蛋糕