有日入左大西北行街,見到呢間野個名好似幾特別咁,叫得研究所,應該會帶到D驚喜比我地掛,加上見到裝潢係行輕工業風,好岩我呢D鐘意呃LIKE的孩子,好,就入去試下!一坐低,店員就奉上香茅茶比我地任飲,呢個安排幾好,咁岩我地當日好口乾,飲左好多杯,香茅茶味道幾特別,有種淡淡的香茅味,幾好。💋香辣牛油雞翼,呢款牛油雞翼同我地平時食開的唔同,首先佢已經斬開左一半,變左單骨雞翼,幾貼身,而且平時食開的係炸脆身,不過呢款就應該岩岩相反,係炸完再用醬汁去煮,所以就淋身D,幾特別,食落有種甜甜地,辣辣地的味道,幾有層次,而且佢配菜係用上左醋汁的沙律,酸酸地,幾開胃。💋巴東牛肉生菜包,生菜通常都係配肉碎,而呢個居然係配巴東牛肉,咁特別當然要一試。首先試左個巴東牛肉,佢牛肉煮得都幾夠淋下,又唔會太痴牙,做得幾好,估唔到佢配埋生菜黎食又幾好,唔會比同肉碎配搭差太遠,幾有驚喜,美中不足係生菜比得太少,唔夠配牛肉,嬲呀!💋班蘭青咖哩吉列豬扒飯,佢呢個青咖哩好重椰汁味,加埋淡淡的班蘭香氣,好正,佢配料都唔惹少,都好多薯仔,茄子等,唔怪得可以無限添加白飯啦!絕對係白飯殺手,但我地冇諗過會咁好食,所以叫多個主食,最後都

💋班蘭青咖哩吉列豬扒飯,佢呢個青咖哩好重椰汁味,加埋淡淡的班蘭香氣,好正,佢配料都唔惹少,都好多薯仔,茄子等,唔怪得可以無限添加白飯啦!絕對係白飯殺手,但我地冇諗過會咁好食,所以叫多個主食,最後都冇加到飯,而佢上面個塊吉列豬扒炸得岩岩好,又脆身,又唔會太油膩,又夠大塊,佢仲預先幫我地切好左,幾好。佢白飯其實都可以講下,佢係飯面上都加左D乾蔥碎,配埋珍珠米,令到個飯的香氣大增,必食!

💋巴東汁燴雙層牛肉漢堡,佢上碟時我地見到都嘩嘩聲,勁高,諗住用刀仔切開佢分享咁食,但一切,D汁係咁流晒出黎,勁JUICY,同M記冇得比,佢個巴東汁取代左平時芝士的角色,鹹鹹地,幾好食,好似牛油咁流出黎,加埋蕃茄同生菜,解膩一流,佢個漢堡都做到鬆化的效果,連埋份量比M記多N倍的薯條,CP值勁高!

2021-10-19
  • 巴東牛肉生菜包
2021-11-20 22 瀏覽
朗屏又一好食處❤️呢間最近新開既新派東南亞菜對我呢個元朗國人黎講真係福音,一黎呢度環境好又坐得舒服,二黎價錢合理食物味道有驚喜,所以都值得推介!先睇下呢度既裝修:食物選擇都唔少:前菜:喇沙菜揶青水煮蜆蜆肉大大粒肉質鮮甜冇沙,個湯底都好惹味成碗飲晒😂😂巴東牛肉生菜包:又一fusion菜,生菜肉碎包就食得多,用生菜包巴東牛肉又真係第一次,好特別,男友好鐘意呢度既牛腩,覺得肉質軟硬適中同肉味夠晒濃藥膳麻油雞:份量十足,仲要隻雞肉質好嫩唔鞋口,雞肉索晒個汁既味,perfect match!冷蝦肉雞肉蕎麥麵我最鐘意呢度菜😍麵質彈牙,仲重要既係個汁酸酸咪咪,仲有辣椒配埋成件事好開胃,我會為左呢個麵再黎😍

先睇下呢度既裝修:

食物選擇都唔少:

前菜:喇沙菜揶青水煮蜆
蜆肉大大粒肉質鮮甜冇沙,個湯底都好惹味成碗飲晒😂😂

巴東牛肉生菜包:

藥膳麻油雞:

冷蝦肉雞肉蕎麥麵

• 冷蝦肉雞肉蕎麥麵
  • 藥膳麻油雞
2021-11-20 287 瀏覽
「東南亞料理研究所」主打泰、越fusion 菜式,位於朗屏站,大約五分鐘路程,地點非常方便👍🏻提供嘅料理亦都非常有創意🥳◭ 手撕雞萵筍牛油果椰菜沙律 $78材料好豐富,有手撕雞、萵筍、牛油果,味道好清新🤩◭ 喇沙葉椰青水煮蜆 $78 🌟推介必食👍🏻第一次試椰青水配煮蜆,味道非常鮮甜,每粒蜆肉彈牙👍🏻係其中一款必試特式菜😋◭ 娘惹少排骨 $88排骨味道酸酸甜甜,外皮炸得脆身,沾滿甜酸醬,送飯一流◭ 泰式美極蒸日本魷魚 $118 🌟推介必食👍🏻日本魷魚入口彈牙,細細隻,屬於「一口料理」🤣唔洗再切成細細舊!每一粒魷筒沾滿特調泰式美極醬汁,非常惹味😋◭ 沙茶醬豬面肉蓋麵 $68呢款撈麵配香濃惹味沙茶醬,加埋一片片肉質軟腍豬面肉,口感好特別◭ 藥膳麻油浸春雞 $128一上枱已經聞到好香嘅藥膳湯底😍先試咗一啖藥膳湯,味道清甜,再試埋好嫩滑嘅春雞,雞肉滲透了藥膳湯底味道👍🏻不錯的◭ 黑松露蝦多士 $88 🌟推介必食👍🏻每一件多士入口外脆內軟,加咗些少大阪燒醬汁,食落有點日本風味😋◭ 黃咖喱海鮮農夫包 $188推介必食👍🏻超級豐富嘅農夫包,有青口、蜆肉、蟹籽、薯仔、蘿蔔粒等等,將脆口農夫包加埋黃咖喱一

◭ 手撕雞萵筍牛油果椰菜沙律 $78
材料好豐富,有手撕雞、萵筍、牛油果,味道好清新🤩

◭ 喇沙葉椰青水煮蜆 $78 🌟

◭ 娘惹少排骨 $88
排骨味道酸酸甜甜,外皮炸得脆身,沾滿甜酸醬,送飯一流

◭ 泰式美極蒸日本魷魚 $118 🌟

◭ 沙茶醬豬面肉蓋麵 $68

◭ 藥膳麻油浸春雞 $128

◭ 黑松露蝦多士 $88 🌟

◭ 黃咖喱海鮮農夫包 $188
推介必食👍🏻
超級豐富嘅農夫包,有青口、蜆肉、蟹籽、薯仔、蘿蔔粒等等,將脆口農夫包加埋黃咖喱一齊食,非常滋味😋

◭ 班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕 $68
推介必食👍🏻
賣相非常吸引,班蘭厚多士甚少有餐廳提供,亦係呢到特式菜之一。將班蘭味道溶入厚多士入面,非常出色,下次再去都必點😋

◭ 辣焦糖香蕉黃金酥配雲呢拿雪糕 $68
我哋係被辣焦糖吸引,第一次試辣焦糖,只係微辣,配埋黃金酥一齊食,口感好過癮!

◭ 泰式奶茶沙冰 $38
推介必飲👍🏻極有泰國風味

◭ 紅莓荔枝Fizz $44
非常解渴紅莓荔枝特飲☺️
  • 班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕
2021-11-18 24 瀏覽
朗屏西鐵站附近依家多咗好多餐廳🍴今次試咗一間fusion菜環境好寬敞明亮❤️坐得好舒服加度加度牛肉沙律 $78 🥗會有火箭菜,車厘茄,牛肉,豆卜乾,花生碎豐富既口感🤗美國安格斯生牛肉湯金邊粉 $88上菜既時候牛肉太約7成熟用餘溫加熱佢肉質會岩岩好😇牛肉好軟好香牛味湯底有淡淡既牛肉香味吾會太油膩👍🏻👍🏻 藥膳麻油浸春雞 $138 🐥雞煮到岩岩好吾會太老好滑會有淡淡既藥膳同麻油香味吾洗驚有好大陣藥材味道泰式奶茶沙冰 $38超好飲😍😍佢吾會全杯都係冰泰式奶茶做底面頭有好綿滑既沙冰吾會係一舊舊既冰好香濃茶味😇超正啤酒 $38Singha 330ml
朗屏西鐵站附近
依家多咗好多餐廳🍴
今次試咗一間fusion菜
環境好寬敞明亮❤️坐得好舒服

加度加度牛肉沙律 $78 🥗
會有火箭菜,車厘茄,
牛肉,豆卜乾,花生碎
豐富既口感🤗

Singha 330ml
2021-11-13
1K
2021-11-16 24 瀏覽
#元朗🧐之前去附近飲茶, 見到有間東南亞 Fusion 菜試業中, 同朋友相約下次去試! 💃餐廳燈光柔和,東南亞菜式包括泰菜、越南菜、印尼菜等, 一次過滿足我呢啲選擇果難症的人! 🐖娘惹少排骨 $78 ~ 娘惹菜口味濃重, 有大量香料調配而成, 呢味小排骨先醃後炸, 炸粉夠薄, 配上黑醋醬汁, 味道酸酸甜甜的, 好開胃! 🐄巴東牛肉生菜包 $88 ~ 我好喜愛吃巴東牛肉, 之前尖沙咀有間印尼菜, 做呢味做得好出色, 難得呢間餐廳都有呢味菜! 巴東牛肉其實即係香料燉牛肉、牛腩, 燉得好腍好滑, 吸收滿滿的香料及椰奶精華! 生菜已剪細, 唔會食到手好污糟, 🍲泰式臘腸滑雞豬油撈飯 $78 ~ 雞果然係滑, 臘腸唔太肥, 餸的份量頗多, 雖然用豬油, 但一啲都唔油膩, 米飯軟熟, 熱辣辣的, 好啱而家食! 🥥泰式椰子沙冰 $22 ~ 大大杯, 濃濃的椰子香! 🍓紅莓荔枝 Fizz $48 ~ 酸酸甜甜的味道, Gin Fizz…醉了!
#元朗

🥥泰式椰子沙冰 $22 ~ 大大杯, 濃濃的椰子香!

2021-11-16 35 瀏覽
新界嘅朋友仔有福了最近喺朗屏發現咗一間好有特色嘅東南亞菜一間餐廳有晒越南、泰國、印尼唔同地方嘅菜式出邊比較少見呢類型嘅餐廳餐廳樓底好高,坐落舒服又唔侷促天花有好多水管嘅設計位置喺朗屏西鐵站附近步行5分鐘餐廳有免費提供香茅茶飲落去有少少似花茶嘅感覺黑松露蝦多士 $88外脆內軟嘅多士,口感豐富面頭係滿滿嘅黑松露、沙律醬、柴魚片同紫菜雖然係雜物,但唔會太油膩參巴三文他他,米通 $88東南亞風味嘅他他真係第一次食有好多米通粒粒幾香口賣相都幾似法式fusion菜味道酸酸甜甜,非常開胃藥膳麻油浸雞 $138非常養生嘅藥膳湯底醃製得非常入味有半隻雞份量兩個人share食都夠晒飽斑蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕 $68賣相超級精緻嘅甜品多士浸上斑蘭汁變得非常香仲有士多啤梨、藍莓嘅配搭少少食用花嘅點綴加埋清新嘅椰子雪糕絕對推介鍾意甜食嘅女生嘗試一下
新界嘅朋友仔有福了
最近喺朗屏發現咗一間好有特色嘅東南亞菜
一間餐廳有晒越南、泰國、印尼唔同地方嘅菜式
出邊比較少見呢類型嘅餐廳

餐廳樓底好高,坐落舒服又唔侷促
天花有好多水管嘅設計
位置喺朗屏西鐵站附近步行5分鐘

餐廳有免費提供香茅茶
飲落去有少少似花茶嘅感覺

黑松露蝦多士 $88
外脆內軟嘅多士,口感豐富
面頭係滿滿嘅黑松露、沙律醬、柴魚片同紫菜
雖然係雜物,但唔會太油膩

參巴三文他他,米通 $88
東南亞風味嘅他他真係第一次食
有好多米通粒粒幾香口
賣相都幾似法式fusion菜
味道酸酸甜甜,非常開胃
參巴三文他他,米通

藥膳麻油浸雞

斑蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕 $68
賣相超級精緻嘅甜品
多士浸上斑蘭汁變得非常香
仲有士多啤梨、藍莓嘅配搭
少少食用花嘅點綴
加埋清新嘅椰子雪糕
絕對推介鍾意甜食嘅女生嘗試一下
斑蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕
參巴三文他他,米通
藥膳麻油浸雞
斑蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕
2021-11-16 18 瀏覽
#fatxlongping #fatxyuenlong‼️𝗙𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻 東南亞料理‼️•① 手 撕 雞 蕎 麥 麵 配 檸 檬 辣 椒 醬 油] | 食落去好似韓國水冷麵,很清新開胃。不過其實冇想像中咁辣。好足料。|𓋪7/10•② [ 美 國 安 格 斯 生 牛 肉 湯 河 ]|湯底用了牛骨熬製而成,食落去冇出面咁濃味,食得出冇味精。牛肉肥瘦均勻,不會過韌。可惜河粉質感偏幼,唔係傳統嗰種闊河。所以食落去有啲平凡。鐘意清淡的人應該會喜歡。𓋪6/10•③ [ 香 辣 雞 翼+巴 東 牛 肉 生 菜 包 ]|小食反而比主食更出色。特別係個雞翼,食落去好似𝙱𝚞𝚏𝚏𝚊𝚕𝚘 𝚠𝚒𝚗𝚐𝚜 ,但新香料配上特選墨西哥辣椒,令到甜辣味更加很突出。巴東牛肉就利用椰糖重新調配,唔會有中東菜嘅「死咸味」,生菜亦都減低小食嘅油膩感。|𓋪8/10·④|茶味較香,但奶味偏小,甜度適中,整體感覺良好。咖啡豆明顯有落過苦工,咖啡香濃但又唔會太酸。|𓋪7.5/10·We viet (Yuen Long)Shop 5, G/F, The Rainbow, 22 Wang Yip Street South, Yuen Long #
#fatxlongping #fatxyuenlong
‼️𝗙𝘂𝘀𝗶𝗼𝗻 東南亞料理‼️

① 手 撕 雞 蕎 麥 麵 配 檸 檬 辣 椒 醬 油]

| 食落去好似韓國水冷麵,很清新開胃。
不過其實冇想像中咁辣。
好足料。|
𓋪7/10

② [ 美 國 安 格 斯 生 牛 肉 湯 河 ]

|湯底用了牛骨熬製而成,食落去冇出面咁濃味,食得出冇味精。
牛肉肥瘦均勻,不會過韌。
可惜河粉質感偏幼,唔係傳統嗰種闊河。
所以食落去有啲平凡。
鐘意清淡的人應該會喜歡。
𓋪6/10

③ [ 香 辣 雞 翼+巴 東 牛 肉 生 菜 包 ]

|小食反而比主食更出色。

𓋪8/10
④[泰式奶茶+越式咖啡]

|茶味較香,但奶味偏小,甜度適中,整體感覺良好。
咖啡豆明顯有落過苦工,咖啡香濃但又唔會太酸。|
𓋪7.5/10
We viet (Yuen Long)

#東南亞菜 #創意菜式 #新餐廳 #元朗 #食在元朗 #Weviet #香港餐廳 #hkfoodie #hongkongfoodies #香港 #香港食物 #香港美食
#food #hongkong #foodie #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #yuenlongfood #元朗食物 #朗屏食物
2021-11-15 160 瀏覽
這間在虹方的餐廳,天花燈飾讓人感覺像置身在星空底下,氣氛格外澄淨Chinese Herbal Poached Spring Chicken 藥膳麻油浸春雞>雞肉香嫩口感頗滑,堆滿滿的肉厚雞件幾好味,湯汁帶甜、藥膳味較平和Water Spinach with Butter牛油通菜>這菜舖滿蒜粒喺面份量也足,如果煮得軟些和入味啲會大大加分Pandan Thick Toast with Coconut Ice Cream班蘭蜜糖厚多士 配椰子雪糕>個人覺得呢個甜品係必點! 班蘭醬做得出色,有著濃郁班蘭葉清香、蜜糖甜得嚟帶些鹹香;厚多士炸的剛剛好、中間非常鬆軟邊又香脆,配合椰子雪糕和草莓藍莓等味道好合拍,無論我哋幾飽都食晒咁多件Red Berry Lychee Gin Fizz紅莓荔枝Fizz>鮮豔紅色的特調,是款適合女士飲的輕酒精飲品Citrus Mojito 柑橘莫希托>味道帶有檸檬清香,飲落清爽解膩

Water Spinach with Butter
牛油通菜

>這菜舖滿蒜粒喺面份量也足,如果煮得軟些和入味啲會大大加分

班蘭蜜糖厚多士 配椰子雪糕

紅莓荔枝Fizz

>鮮豔紅色的特調,是款適合女士飲的輕酒精飲品

柑橘莫希托

>味道帶有檸檬清香,飲落清爽解膩
2021-11-14 17 瀏覽
好耐冇黎元朗虹方,原來已經開左好多間餐廳,今日就去食東南亞Fusion 菜。💫Celtuce & Shredded Chicken Salad Avocado, Cabbage, Adobo Dressing手撕雞萵筍牛油果椰菜沙律$78手撕雞配沙律🥗比較少見 但出乎意料之外好夾 配上牛油果🥑健康之選💫 Clams, Laska Leaves and Coconut 娘惹少排骨$88醬汁酸酸甜甜 像咕嚕肉一樣 😋惹味可口💫 Spicy Chicken Wing 喇沙葉椰青水煮蜆$78蜆肉新鮮鮮甜 連埋椰青湯底一齊飲 好似一碗海鮮湯一樣🦀🐚💫 Nyonya Spare Ribs 黑松露蝦多士$78蝦🦐多士新鮮即炸 散發淡淡松露香 加上沙律醬和紫菜碎作點綴 💫Soft Shell Crab Open Face Salted Egg Yolk Mayo, avocado, Pickles vegetable, Mixed Greens 軟殼蟹三文治,酸菜,牛油果,沙律菜,鹹蛋黃沙律醬$108大大份嘅三文治🥪軟殼蟹雖然有點邪惡,山上面鋪滿沙律🥗減輕邪惡感 還有特色鹹蛋黃沙律醬💫Steamed

手撕雞萵筍牛油果椰菜沙律

醬汁酸酸甜甜 像咕嚕肉一樣 😋惹味可口

💫 Spicy Chicken Wing
蜆肉新鮮鮮甜 連埋椰青湯底一齊飲 好似一碗海鮮湯一樣🦀🐚

💫 Nyonya Spare Ribs
蝦🦐多士新鮮即炸 散發淡淡松露香 加上沙律醬和紫菜碎作點綴

💫Soft Shell Crab Open Face
軟殼蟹三文治,酸菜,牛油果,沙律菜,鹹蛋黃沙律醬

💫Steamed Japan Baby Squids
泰式美極蒸曰本鱿桶,香越,蒜蓉,辣椒,芝麻油
🦑鮮魷彈牙 調味十足 食完一隻又一隻

💫Deep Fried Pork Belly with Yogurt and Lemongrass
乳酪香茅魚露炸豬腩肉
豬腩肉炸得香脆 本身以為好油膩 但炸完之後迫晒所有油出嚟 感覺冇咁油膩

💫Yellow Curry Seafood
黃咖哩海鮮農夫包
今次用上了法包作底層 這個要趁熱食 否則海鮮會令麵包變軟

💫 Chilli Caramel Banana Roti With Vanilla Ice-Cream
辣焦糖香蕉黃金酥 配雲呢拿雪糕
類似印度餅底嘅黃金酥 酥脆香口 加上燒焦嘅香蕉🍌 食落感覺好正

💫 Pandan Thick Toast With Coconut Ice-Cream
班斑蘭蜜糖厚多士 配椰子雪糕
🧡💙必點甜品 斑蘭味淡淡清香 椰子雪糕配上熱多士 冰火交融

💫 Citrus Mojito
黑莓氈梳打
🍹🍹靚靚打卡系飲品 酒味淡易入口 感覺清新

📍 東南亞料理研究所 (元朗)
元朗宏業南街22號虹方地下5號舖

5⭐️評分
好食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
餐廳環境:⭐️⭐️⭐️⭐️

平時好少出元朗 今次咁啱入元朗搵朋友 於是約埋食飯 試下呢間新開嘅東南亞料理✨ 週末來都幾full 唔想排隊就早啲來喇😆❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀🎈美國安格斯生牛肉湯河 $78🎈蟹肉蟹籽秋葵撈檬粉 $98🎈巴東牛肉生菜包 $42🎈扎肉米紙卷配炸野米,醋漬冬菇,甜酒松露汁 $28🎈泰式奶茶 +$15🎈龍眼冰 +$12生牛肉湯河有驚喜! 🤩 面頭有啲蒜粒 安格斯牛真係入口即溶 不過唔算好生 啱晒我呢啲唔係好好生肉嘅人🤣 粉嘅份量好多 湯就可能因為加咗青檸有少少酸 蟹肉撈檬粉嘅味道就偏淡喇 比較有新意嘅係佢粉同湯係分開上~ 食法似日本沾麵🤓 湯嘅蝦味幾濃 而巴東牛肉性價比幾高~ 肉嘅口感不錯 椰香味濃 加上生菜會冇咁膩 美中不足係牛騷味少重 米紙卷裏面嘅菇同魚露味鮮 但後續得較多嘅蔬菜味 會有少少淡 泰式奶茶上來嘅時候上層係奶霜下層茶 記得要mix好先飲呀! mix完嘅口感唔錯😋 整體稍甜而龍眼冰表層有好多龍眼肉碎 口感似蘇打水 都係微甜 同平時飲開嘅泰國龍眼冰唔同

❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀

🎈泰式奶茶 +$15

🎈龍眼冰 +$12

米紙卷裏面嘅菇同魚露味鮮 但後續得較多嘅蔬菜味 會有少少淡

2021-11-14 249 瀏覽
放假又出去搵食✌🏻難得老公陪我,今次就係試呢間東南亞fusion菜包括泰菜、越南菜、印尼菜🍽餐廳裝修有少少復古嘅感覺,枱與枱之間都好寬敞,唔會有壓迫感🪑加上柔和嘅燈光💡令到整個人都可以好放鬆😌🍴越南素春卷熱辣辣,外皮非常鬆脆👍🏻裏面嘅素菜都保持到唔會乾爭爭!🍴香辣牛油雞翼係單骨雞翼,酸酸辣辣咁好惹味,加埋精緻嘅擺盤,成個食慾都提升晒🤤🍴喇沙葉椰青水煮蜆呢個口味好特別,第一次食~估唔到喇沙葉同椰青煮出嚟嘅味道同蜆又幾夾幾好食喎!🍴娘惹少排骨味道酸酸甜甜,有少少似平時食嘅糖醋排骨,雖然已經有好多醬汁,但外皮都仲脆嘅!🍴泰式臘腸滑雞豬油撈飯泰式臘腸同我哋平時食開嘅好唔同,呢個口感比較軟身,而且甜甜地,個感覺又有少少似台灣腸😂雞肉好嫩滑入味,豬油嘅感覺唔會好油膩,而且配埋佢哋自己調配嘅醬汁好好食😋🍴凍漸層咖啡佢哋係用本地烘焙嘅咖啡豆,新鮮即磨製作,風味更加甘甜醇厚!其實仲想食甜品🍮但因為實在太飽,份量都好多,整體都好滿意❣️下次再食過🤘🏻🤘🏻

🍴越南素春卷
熱辣辣,外皮非常鬆脆👍🏻裏面嘅素菜都保持到唔會乾爭爭!
越式素春卷

🍴香辣牛油雞翼

🍴喇沙葉椰青水煮蜆

🍴娘惹少排骨

🍴泰式臘腸滑雞豬油撈飯
泰式臘腸雞肉豬油撈飯

🍴凍漸層咖啡
佢哋係用本地烘焙嘅咖啡豆,新鮮即磨製作,風味更加甘甜醇厚!
凍漸層咖啡

2021-11-13
越式素春卷
凍漸層咖啡
  • 泰式臘腸滑雞豬油撈飯
@We Viét 東南亞料理研究所 係一間東南亞fusion餐廳,除左會食到泰國,印尼,越南等等嘅菜式外,仲會crossover其他國家嘅元素,好有創意同特色!食物味道都唔錯!裝修簡潔舒適,近窗口位係塊落地大玻璃,相信中午來食會好光猛,更加感受到東南亞嘅陽光氣息!-巴東牛肉生菜包 $88味道有啲似咖哩,但有濃濃椰奶香料味,以提升香度同質感。牛肋肉好淋好嫩滑,配埋生菜、九層塔、辣椒一齊食,非常創新特別!牛肋肉比得幾大方,有差不多8大粒。但生菜相對上就唔太夠,建議可以俾多幾塊或者大塊啲,因為有汁好易流出來,食到成手都係🙈-印尼簿餅辣椒蟹肉”賓尼迪蛋” $98重點:打卡要快手 + 襯熱食!呢個印尼mix西式版Egg Benedict幾有驚喜!餅底係酥皮手抓餅,酥脆香口。上面放上一堆蟹肉、粟米、生菜、蕃茄等配料,感覺即刻冇咁膩!最重要當然係頂頂個2隻水波蛋同濃郁嘅Hollandaise sauce,同配料又幾夾,似沙律醬效果!整體來講我幾推介大家試,唯一問題係個餅皮有啲難切,一切整道菜就比我破壞左,無曬美感😹😹-鎭江羊架配蜜糖芥末薯仔沙律 $188中西合壁版羊架又係驚喜之作!原本會覺得有啲奇怪

巴東牛肉生菜包 $88

印尼簿餅辣椒蟹肉”賓尼迪蛋” $98

鎭江羊架配蜜糖芥末薯仔沙律 $188
中西合壁版羊架又係驚喜之作!原本會覺得有啲奇怪,但個酸甜鎭江醋汁又幾開胃,中和左羊架本身嘅油膩感。店員話廚師仲加入左少少咖啡粉,平衡番醋汁嘅味道之餘,又減低羊膻味。但因為羊架成本較高,得3塊,所以佢就用薯仔沙律代替薯蓉做配菜,令大家食起來更滿足飽肚🤰🏻

凍泰式奶茶 $35
好打卡able嘅泰式奶茶!出面一般好飲嘅都係某牌子嘅沖粉,呢個督就應該係佢地自己調配的。茶底叫左少甜味道岩岩好,佢嘅奶係鋪係茶面嘅厚厚creamy嘅奶蓋,要搞拌佢先會成為平時見嘅橙啡色泰茶!
泰式椰子沙冰 $32
椰奶味香濃嘅沙冰,正正常常,可以大杯啲就好啦

* We Viét 東南亞料理研究所*
地址:元朗宏業南街22號虹方地下5號舖
#hkfood#likeforlike#instatravel#latergram#hktravel#photooftheday#traveling#yummy#travelhk#followforfollow#travelgram#hkdating #utravelhk#pleaselike#hkfoodie#foodphotography#bestfoodhongkong#coffeehk#hkcafe#topcitybites#topcitybiteshk
#香港美食 #元朗美食 #香港餐廳 #東南亞菜 #創意菜式 #元朗 #食在元朗
2021-11-07 54 瀏覽
最近係元朗周圍覓食,點知發現到呢間東南亞料理研究所啲野食都幾精緻,裝修仲好有工業風,夜晚叫咗個二人餐都只係 $398就有勁多野食🤩,抵過散叫1️⃣小食拼盤🔹越南米紙卷🔸燒香茅松板豬望落有少少似豬頸肉,但食落更加惹味同幼嫩🔹香辣雞翼雞翼切咗半邊半邊咁上,食得好方便2️⃣手撕雞萵筍牛油果椰菜沙律酸酸甜甜好開胃,加埋牛油果口感好特別3️⃣泰式美極蒸日本魷桶雖然唔算大碟,但係咬落好爽口,唔會太硬,酸酸甜甜好夠東南亞👍🏻4️⃣藥膳浸鮮雞配白飯啲雞都浸得好足藥膳味,而且仍然好嫩滑😋5️⃣班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕 ‼️推介‼️厚多士外脆內軟,椰子雪糕有淡淡既椰子香,加埋伴碟既爆谷口感好豐富,食完好回味🤤

1️⃣小食拼盤

🔹越南米紙卷

🔸燒香茅松板豬
望落有少少似豬頸肉,但食落更加惹味同幼嫩

🔹香辣雞翼
雞翼切咗半邊半邊咁上,食得好方便

2️⃣手撕雞萵筍牛油果椰菜沙律
酸酸甜甜好開胃,加埋牛油果口感好特別

3️⃣泰式美極蒸日本魷桶
泰式美極蒸日本魷桶

4️⃣藥膳浸鮮雞配白飯
啲雞都浸得好足藥膳味,而且仍然好嫩滑😋
藥膳浸鮮雞配白飯

5️⃣班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕 ‼️推介‼️

泰式美極蒸日本魷桶
藥膳浸鮮雞配白飯
2021-11-07 24 瀏覽
今日去咗朗屏探朋友,Lunch去咗間fusion嘅東南亞餐廳辣椒蕃茄酸菜蟹肉鮮魚湯伴飯💰8️⃣8️⃣味道酸酸辣辣幾開胃,朋友仔一向唔食辣嘢都食到,不過要小心魚塊會有細骨蟹肉蟹籽秋葵撈檬粉 💰9️⃣8️⃣呢個撈檬感覺幾健康且而賣相好吸引,跟咗個龍蝦湯撈嚟食追加咗兩款小食扎肉米紙卷配炸野米、醋漬冬菇💰2️⃣8️⃣米卷裏面有紅蘿蔔絲、扎肉、青瓜絲同椰菜絲,味道主要來自甜酒松露汁,所以食落比較清淡啲巴東牛肉生菜包 💰3️⃣8️⃣牛肉炆得好淋,份量都唔少,有埋香草同辣椒仔自行調配越南咖啡 跟餐加💰1️⃣8️⃣泰式奶茶 跟餐加💰1️⃣5️⃣拉花嘅泰式奶茶好靚🎈東南亞料理研究所🎈元朗宏業南街22號虹方地下5號舖

辣椒蕃茄酸菜蟹肉鮮魚湯伴飯💰8️⃣8️⃣

蟹肉蟹籽秋葵撈檬粉 💰9️⃣8️⃣
呢個撈檬感覺幾健康且而賣相好吸引,
跟咗個龍蝦湯撈嚟食

追加咗兩款小食
扎肉米紙卷配炸野米、醋漬冬菇💰2️⃣8️⃣

巴東牛肉生菜包 💰3️⃣8️⃣
牛肉炆得好淋,份量都唔少,
有埋香草同辣椒仔自行調配

元朗宏業南街22號虹方地下5號舖

2021-11-05
午餐
2021-11-06 58 瀏覽
朗屏又開左間新餐廳喇!早一個月前呢間餐廳岩岩開, 本身諗住去附近食燒肉, 但因太多人而呢度可能啱啱開業冇咩人, 所以決定入去試試👐🏿👐🏿我地一家5人黎食, 一坐睇見到餐牌完全手足無措, 因為餐牌全部冇圖片而食物名好長, 字面上完全想像唔到係咩食物, 所以叫餐廳職員介紹, 但亦可能因為啱啱開業緣故, 職員都未清楚知道食物嘅實質樣貌, 所以介紹得不夠準美😿😿最後膽粗粗叫咗幾個菜式, 送到黎嘅時候都估唔到佢係咩味, 之後開始慢慢細食, 每樣菜式既味道都好細緻, 的確如餐廳名混合東南亞元素嘅食物, 食到好多種唔同嘅味道, 感覺新鮮! 🤩🤩食完之後諗住買單但因為事業期間唔能夠接受信用卡只能接受現金, 所以呢樣嘢彼為唔方便😥
朗屏又開左間新餐廳喇!