2021-08-11 1478 瀏覽
綠色星期三素食不一定要星期一,今天就選了東方素,在一幢大廈三樓,雖然上樓客人也甚多,多人建議訂位。今次和媽媽兩人也點了三樣食物,星州炒米、叉燒飯和素魚煲。先講叉燒飯,外觀真的很似叉燒,紅色搶眼,味道也很像,肥瘦適中!星州炒米也有驚喜,素的也很惹味,最特別的就係叻沙素魚煲,裡面有秋葵、西蘭花🥦、椰菜花和蕃茄,熱乎乎的十分好味😋,還有他們提供市面上較少見的玄米茶,非常香又好飲,雖然茶位$12,不過飲玄米茶絕對物超所值!飯後也會送甜品,馬豆糕!下次多啲人就可以再叫多d野食!
綠色星期三
叉燒
叻沙魚煲
叉燒
叻沙魚煲
2021-05-27 2121 瀏覽
今次叫咗招牌菜蜜絲骨,起初以為係素肉,上菜時好有驚喜!原來係咕嚕猴頭菇,啱啱炸起個皮仲係好香脆個糖醋汁酸甜度調得啱啱好,唔會太甜太漏,裏面係好彈牙鬆軟嫩滑嘅鮮猴頭菇,口感好似一絲絲嘅肉,外脆內軟超口味!夏天食好開胃成為左我最喜愛嘅素菜~ 只係65蚊大大碟餸,好多舊咕嚕「肉」,勁抵食!另外仲叫咗個碧綠炒飯,不會太乾身、帶油份,做到粒粒分明,香草同葵花籽味濃郁,好好味下次一定會再黎幫襯另外值得一提嘅係呢度有啲私人房間可以book,好特別。
夏天食好開胃
下次一定會再黎幫襯
另外值得一提嘅係呢度有啲私人房間可以book,好特別。
  • 招牌蜜絲骨
2021-05-23 1578 瀏覽
以前係好有水凖的,雖然,價錢畧貴,但品質及味道俱佳,覺得係值得的!今番重來,亊先聲明,不是吃下午茶,而是叫小菜的,點知....招牌蜜什叉燒,$88,只係型似,味道唔似,既沒有叉燒脆邊,又沒有什麼汁,完全唔好食...另一招牌菜 - 黑松露牛油果炒飯,$118,沒有什麼黑松露味道,牛油果只有數片,size 很mini,飯又冷又硬,似生米!完全不是那回事,叫廚房試吓,答案係「真係唔掂」...只是補番兩片免費贈送的桂花糕,便了亊!😡😡食到一肚火呀!service 又差,去到不停催促快落單,因為,廚房要食飯...😡😡但門外沒有標明「落場」時間喎結果攪成甘...估計,斎菜係幫廚煮的....冇水準嚴正聲明,本文內容全部屬真實,請勿又要我收改內容,或ban 我,懇請照登!

但門外沒有標明「落場」時間喎

結果攪成甘...估計,斎菜係幫廚煮的....
冇水準

This is probably the best vegetarian restaurant I've ever eaten at. I particularly like the dandan noodles, which make a great hangover confort food. Most of the dishes I tried, I liked and they also have this cheap lunch set. Would go back there when I come back to Hong Kong.
2020-12-04 2230 瀏覽
今日禮拜天既日子,接著又係一個令人納悶既星期一.所以今日決定外出食餐飯. 搵左一陣,就睇到東方素.係OPENRICE既食評有好有壞.咁但係睇啲食物相我個人覺得都應該可以一試,於是就BOOK位.首先我非常推薦呢個扮椒鹽魷魚既東西,真係好香,好好食.我強烈建議大家如第一次去可以試下.呢味芥辣蝦仁都做得唔錯.其實望落好似好少,但因為每隻蝦其實都好大隻,所以食完都飽架,唔會唔夠.呢一味對素食人士又喜歡辣既朋友係天大喜訊由於齋戒既關係都冇辦法去食什麼水煮既菜式,因為出面一定係配魚/ 牛....但係呢度係猴頭菇,雖然可能係十級肥既選擇但如果真係好食真係一試無妨最後呢個干炒豬扒意對比小菜真係失色左啲,下次可能都係叫白飯都OK!最後送上芝麻糕.

今日禮拜天既日子,接著又係一個令人納悶既星期一.

首先我非常推薦呢個扮椒鹽魷魚既東西,真係好香,好好食.
我強烈建議大家如第一次去可以試下.

呢一味對素食人士又喜歡辣既朋友係天大喜訊

最後送上芝麻糕.

2020-09-01 3155 瀏覽
精緻的素食私房菜 , 選擇不多不是朋友介紹, 也不知道有這間已開業四年的素食餐廳試了東方素廚師與同一大廈法國餐廳藍帶廚師合作炮製的中法私房菜, 8道食品, 沒有假肉,   配搭相當新鮮三色車厘茄醋汁車厘茄很常吃到, 今次加入脆口炸藜麥和清甜西瓜片托底, 口感和味道都更豐富海葡萄, 水晶粉 萵筍絲賣相雅緻有驚喜~黑金燉湯小碗裡幽香的黑松露,  注入羊肚菌茶樹菇等熬成的濃湯,  滋味綻放水煮猴頭菇矜貴的竹笙網包裹著甚少見的繡球菌, 還有猴頭菇, 粉皮和天貝, 摻滿麻辣醬汁, 吃得過癮, 味道也很好, 一試難忘薯蓉雪糕吃完水煮猴頭菇一道麻辣口味的菜式, 廚師窩安排這雪糕解辣,  幾粒日本脆米通, 吃起來不會有全是軟綿綿的厚膩感(其實辣度很小)三色椰菜花, 天婦羅羊肚菌芝士和椰菜汁混合起來, 煙煙韌韌, 咀嚼時吃到香草味散發出來, 也很精彩
精緻的素食私房菜 , 選擇不多
不是朋友介紹, 也不知道有這間已開業四年的素食餐廳

三色車厘茄

海葡萄, 水晶粉 萵筍絲
賣相雅緻有驚喜~

黑金燉湯

薯蓉雪糕

三色椰菜花, 天婦羅羊肚菌
中法私房菜 - 三色車厘茄
海葡萄, 水晶粉 萵筍絲
三色椰菜花
威靈頓有機大啡菇
題外話/補充資料: 還試了很多人募名而來要吃的蜜汁素叉燒, 算是招牌菜之一, 吃全素的可以請廚師改用無動物成份的麥芽糖 , 味道對我來說超甜, 但質地和賣相都很討好~
2020-08-29
慶祝紀念
生日
中法私房菜 - 三色車厘茄
三色椰菜花
2020-06-30 2389 瀏覽
東方素位於東方小祇園旁邊嘅商業大廈,位置算方便👍🏼。佢主打中式素菜,雖然佢強調係時尚、新派素食,但我覺得整體食物款式較普通,菜式類似大自然素食。一開門見到餐廳門外好黑,以為佢未開始做晚市,行入餐廳見到有人食飯先肯定佢已開始營業。環境比我想像中細,燈光較暗,牆身掛有心經同唔同嘅典句,周圍嘅佈置以暗色為主。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🥢松露青豆汁新豬肉蓮球 ($108)食落有陣陣嘅黑松露香味,初時見到佢係炸,以為會好油膩,但食落又唔會覺得油膩。新豬肉球嘅皮夠薄身👍🏼,外脆內綿,嗰肉餡似芋蓉,可能因為佢將新豬肉打到好爛,餡料有新豬肉、蓮藕粒、粟米粒。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🥢日式烏冬 ($65)味道偏鹹☹,材料有類似素叉燒嘅素肉 (口感煙韌)、椰菜、紫椰菜、銀芽、黃椒。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🥢荔灣艇仔粥 ($38/ 碗)口感較杰身,材料有素蟹柳、素魷魚、免治牛、花生等。
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🥢松露青豆汁新豬肉蓮球 ($108)

松露青豆汁新豬肉蓮球

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🥢日式烏冬 ($65)

日式烏冬

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🥢荔灣艇仔粥 ($38/ 碗)
口感較杰身,材料有素蟹柳、素魷魚、免治牛、花生等。

荔灣艇仔粥

2020-06-27
2020-06-17 1703 瀏覽
我地週年紀念, 想了很久去那裡食, 想食得特別一點, 但香港找特色的素菜, 也不易找. 剛好看到的午餐的飯堂(東方素) 同藍帶私房法國菜 (Les Saveurs Private Kitchen) 合作推出新私房菜, 法中CROSSOVER 的MENU, 好似好吸引, 就試下吧. MENU, total 有Welcoming dish/starter /soup/ Main Course/Dessert 共有8個DISHES, 看MENU, 有中式的食材, 又有西方的字眼, 但單從MENU想像不到是什麼樣子. 所以都係睇相啦~~至於開胃菜是西瓜扒, 彩色車厘茄, 買相已經超靚, 酸酸甜甜很開胃, 第二個是中式的涼拌麻酱柚子醋, 擺脫了傳統的擺設配上乾冰的煙霧, 超靚。湯是中式的燉湯, 但加進了黑松露一起燉, 很清甜。在東方素吃了無限次麻辣水煮, 味道是肯定的, 但這個菜的擺設, 除了驚艷, 也找不到其他形容詞. 吃完的麻辣的菜式, 大廚們安排了法式薯蓉, 雲呢拿雪糕, 減辣之餘, 味道又超配合, 很特別。三色椰菜花, 天婦羅羊肚菌 繡球菌, 威靈頓有機大啡菇,好味得不得了,

至於開胃菜是西瓜扒, 彩色車厘茄, 買相已經超靚, 酸酸甜甜很開胃, 第二個是中式的涼拌麻酱柚子醋, 擺脫了傳統的擺設配上乾冰的煙霧, 超靚。湯是中式的燉湯, 但加進了黑松露一起燉, 很清甜。在東方素吃了無限次麻辣水煮, 味道是肯定的, 但這個菜的擺設, 除了驚艷, 也找不到其他形容詞. 吃完的麻辣的菜式, 大廚們安排了法式薯蓉, 雲呢拿雪糕, 減辣之餘, 味道又超配合, 很特別。三色椰菜花, 天婦羅羊肚菌 繡球菌, 威靈頓有機大啡菇,好味得不得了, 每一個菜式都是相機先食, 可以看得出大廚們一絲不苟的作風, 加上對新創作的熱心。很期待佢地下一次的合作!! 真心佢地既食物係好食又有驚喜的, 值得推介。

2020-06-15
慶祝紀念
紀念日
  • 新crossover私房菜
2020-04-11 2593 瀏覽
位於灣仔的東方素位於樓上店鋪3樓,今晚一家人來到吃個素食晚飯,餐廳門外放置了不少有關佛學的書籍,正在是新冠肺炎疫情之下,店員為入座的客人探熱,也有供應消毒搓手液,都有跟足政府的指引,每張枱都有相隔1.5米,枱上也有放消毒濕紙巾,餐廳的衛生情況相當良好。安定座位後,店員詢問客人點茶,同時奉上餐牌,餐牌的類別都混入了中、西、日式的菜式,比一般傳統的中式素菜更加有創意。餐牌的種類分別有頭算、湯羹、主菜、主食、甜品及飲品。 價錢都是不算太便宜。湯羹方面此店沒有供應一盅式一人份量的湯,最後我們選擇了一客西施南瓜翅($98),也可以足夠4人份量。端上來時已經散發了陣陣的椰香,熱辣辣散出陣陣的白煙,當中還有金菇絲、素翅及椰奶,湯的配料讓我們飲落香甜的南瓜湯時更有嚼感,份量真是十足,每人都可以再添多碗。妹妹選擇了一份主菜的沙律翠玉鳳尾蝦($98),當然沒有蝦肉的成份,只是放了一些素的蝦膠再炸,上碟時加了一些沙律醬,一碟一共有6件,炸至色澤呈金黃,咬下香脆爽彈,炸粉厚薄適中,蘸上香滑的沙律醬佐食讓口感更滑口。接下來再有一份小菜是天香炒百合($82),除了百合還有不少配料煮成,當中還有腰果、淮山、荷蘭豆、
翠玉鳳尾蝦
接下來再有一份小菜是天香炒百合($82),除了百合還有不少配料煮成,當中還有腰果、淮山、荷蘭豆、彩椒等……賣相真是繽紛搶眼,好吸引令人垂涎三尺,整體味道都帶來清新又爽口。
天香炒百合
另外一些招牌菜式更是必食之選,其中招牌蜜絲骨($88)賣相有點似平時食的咕嚕肉,每件都沾上甜酸汁,再將它們灑上了黑白芝麻,甜酸汁的香氣誘人,令人增添食慾,黏口中同時帶出煙韌的咬口,因為此碟的食材主要是猴頭菇,忍不住讓人一口接一口地吃不停。
招牌蜜絲骨
提不起勁再選擇,再次又讓他們發辧,接下來選擇了一個麵食,普遍的選擇是竹笙羅漢炒麵($88),份量十足,只是蔬菜都已經鋪滿整碟麵,例如有雪耳、竹笙、菇菌、菜芯等……麵條雖然沾上了不少汁液,但有脆香的口感,又不會太膩,十分滋味。
竹笙羅漢炒麵
最後加多個松露牛油果炒飯($118),上枱時已經散發出陣陣芳幽的松露香,叠高了的飯份量真是不少,飯上面都鋪了一些少量的牛油果,牛油果都陪熟不過份量不太多,吃起來的米飯都夠乾身,內有粟米、百合、露筍及蘑菇炒成,每啖米飯都真是菌香撲鼻,吃完都足以捧腹而回。
松露牛油果炒飯
甜品是紅菜頭糕,這是店方贈送的甜品,微甜Q彈,都不錯。
提及這裡的服務真是相當細心又殷勤,添水、收碟、上菜都非常有效率,整體食物的質素真是不錯,賣相精美而且份量十足,雖然價錢都不算太便宜,愜但是都合理而且都物有所值。

紅菜頭糕
題外話/補充資料: 茶錢每位$12,有另加一服務
2020-04-01
5 分鐘 (堂食)
招牌蜜絲骨
竹笙羅漢炒麵
紅菜頭糕
2019-12-23 2189 瀏覽
適逢冬至,家人愛吃素,所以選了這間位於灣仔的素食餐廳。食物款式多,不過今次選了一個二人套餐,價錢相宜,味道不錯,最喜歡品嚐它們的玫瑰鐵觀音☕️! 每次附送的甜品也很好味,值得再試!😋😋😋
2019-12-22
  • 蜜醬叉燒
一行8人,5人都是長期素食者。光顧其私房菜,400多元一位,質素完全沒有所值,只是小炒一個碟菜,調味極普通,只不過分好碟才上菜就當是私房菜。燉湯尤其失望,用料普通,不入味不夠菇味,最驚嚇是內有一小片片硬巴巴的粟米,口感很差。有個名叫地中海小冷盤,居然是用牛油果加一點點芒果火龍果,上面還放半條朱古力pocky 作點綴,不知所謂,一點地中海特色都沒有。甜品有三款選擇,兩款係杏仁露(好屈機) ,1.蛋白杏仁露,2.百合杏仁露 3.腰果合桃露。😊選合桃露嘅參加者順利通過,而且好味nutty 仲唔太甜。選蛋白杏仁露嘅參加者得到驚喜, 蛋白杏仁露都係有好多百合㗎!結論,此店普通吃飯每人100多元是可以的,切勿選貴價套餐,根本沒能力勝任煮出高質素菜。

😊
選合桃露嘅參加者順利通過,而且好味nutty 仲唔太甜。

素食私房菜
2019-12-12 1169 瀏覽
呢間食咗兩次,素食食物方面真係得,師傅應該好俾心機整,無論形狀。口感。顏色都好似真的。叉燒整得好好食,咕嚕肉又正,不過冇骨。服務員態度冷淡啲,有少少影響,今時今日咁嘅態度唔得啦。况且價錢唔係特別平。

叉燒整得好好食,咕嚕肉又正,不過冇骨。

2019-10-20 2155 瀏覽
第二次嚟呢度,因為朋友係素食者,所以就揀咗呢間本著養生的宗旨,追求健康,以禪入饌嘅素食私房菜喇~感覺似素食嘅「小炒皇」,送飯一流!呢個炸壽司卷外脆內軟,係我第一次試過之後,難忘至今~ 可能當時市面比較少見,而佢又做到好食過正常嘅壽司卷,不妨一試!溫馨提,示,每人兩件已好飽肚有海鮮味嘅素冬陰公,一鍋份量可分大約5-6碗朋友事前已話呢道菜好食到不得了,佢每次嚟到必點的,初初心諗「有無咁誇張呀?又唔是肉...」;Ooops~ 我低估咗佢!外型像真度好高,肉嘅紋理都同真叉燒相類近,一件熱騰騰刈包(讀: 割包)夾一件剛出爐嘅叉燒,咬咗一啖,嘩!呢舊叉燒真係不得了!脆邊!連味道都同真嘅無分別,點解可以整到咁高質的?絕對係必食之選,大愛!如果想試呢個煲(唔好意思!張相只有低清版),建議叫多碗白飯啦!佢同我食開嘅沙爹金菇肥牛煲係一樣味的!只係真肉改為素肉,非常驚喜!味道比較濃,不是我口味,但朋友好喜歡甜品係腰果合桃露,平時好少食到,腰果香味濃,微甜,非常喜歡!
天香炒百合
感覺似素食嘅「小炒皇」,送飯一流!
特色壽司
冬陰海鮮湯
有海鮮味嘅素冬陰公,一鍋份量可分大約5-6碗
蜜醬叉燒

沙爹金菇牛肉煲
雪裹紅靈菇仔燒豆腐
味道比較濃,不是我口味,但朋友好喜歡
腰果合桃露
題外話/補充資料: 老闆經常都笑容滿面,非常友善,希望可以保持水準,我會繼續推介俾朋友的!
特色壽司
冬陰海鮮湯
蜜醬叉燒
沙爹金菇牛肉煲
腰果合桃露
2019-10-08 1038 瀏覽
好耐某食齋咯,今日就過來東方素食餐齋先。冬蔭公湯、魚香茄子煲、蜜汁叉燒。噶湯料好足,而且好清甜,滴食材一食就知道好新鮮。兩個菜都好精緻,一上菜都唔顧得食,就影左相先咯。全部用齋整,但系食起身好有味,簡直比食肉仲要享受。
2019-09-29 860 瀏覽
到久違了的飯堂, 慶中秋...  家人遷就食素的我, 去我在彎仔的飯堂慶中秋..  反正食了太多月餅, 吃一餐素食也是不錯的選擇..餐廳的味道依舊, 好味...   BBQ PORK, 茶樹菇仍舊好食....  餐廳最近出了新菜式..  當然要試一下新口味...  我不太愛素肉, 但弟弟一家很愛素牛丸, 因為太似肉的味道...  牛干菌很好味...  又有益.. 一向是我最愛..下次再試其他菜...
到久違了的飯堂, 慶中秋...
餐廳的味道依舊, 好味...
BBQ PORK, 茶樹菇仍舊好食....
餐廳最近出了新菜式..  當然要試一下新口味...
牛干菌很好味...  又有益.. 一向是我最愛..
下次再試其他菜...

2019-09-20