2024-01-07 1013 瀏覽
整整一年冇見嘅老同事,絞盡腦汁搵地方相聚一刻,因香港食肆絶大部分限時又貴,終於搵到在新蒲崗食晚飯聚會。我們一行7人柯打了以下餸菜:🌟半隻東江鹽焗雞:沙薑調味唔錯,雞亦有鹽焗味。🌟脆炸原隻德國豬手:香脆、唔咸、唔硬、肉質juicy,還有酸菜鋪底,酸菜唔太酸唔太鹹,味道啱啱好。🌟招牌鳳梨咕嚕肉:調味酸甜適中,咕嚕肉大大件。🌟豉汁豆腐蒸白鱔:豆腐滑,白鱔味道一般,但勝在夠晒多件。🌟椒絲腐乳通菜:好大碟,好多菜,味道可以同一般酒樓媲美。🌟梅菜蒸鯇魚:勁多梅菜和大鯇魚,魚肉嫩滑,好味道。簡直冇壓力嘅一餐晚飯,冇限時,成為HK$633,每人都唔使一百蚊,我們叫咗三個飯佢話送嘅,唔怪得六點幾,已經坐爆曬人。

我們一行7人柯打了以下餸菜:
🌟半隻東江鹽焗雞:
沙薑調味唔錯,雞亦有鹽焗味。

🌟脆炸原隻德國豬手:

🌟招牌鳳梨咕嚕肉:
調味酸甜適中,咕嚕肉大大件。

🌟豉汁豆腐蒸白鱔:
豆腐滑,白鱔味道一般,但勝在夠晒多件。

🌟椒絲腐乳通菜:
好大碟,好多菜,味道可以同一般酒樓媲美。

🌟梅菜蒸鯇魚:
勁多梅菜和大鯇魚,魚肉嫩滑,好味道。

2024-01-06
5 分鐘 (堂食)
$90.42 (晚餐)
  • 招牌鳳梨咕嚕肉
  • 椒絲腐乳通菜
  • 脆炸原隻豬手
2023-12-22 691 瀏覽
冬至做節同朋友們食飯喺隔離街市買咗啲海鮮過嚟加工,每樣海鮮都係收$100加工費,味道真的很不錯,比起茶樓食色香味俱全,價錢實惠。真的很讚!龍蝦伊麵是我由此以來,食完得最好味的一次!

龍蝦伊麵是我由此以來,食完得最好味的一次!
2023-12-22
慶祝紀念
團年飯
2023-10-12 584 瀏覽
這道炒飯的主角是鹹魚和雞粒,它們的結合為整道菜帶來了豐富的風味。鹹魚帶著濃郁的咸香,與鮮嫩的雞粒相互輝映,營造出一種獨特的滋味。鹹魚的鹹香和雞粒的嫩滑結合在一起,令人回味無窮。蛋和蔥花的加入為這道炒飯增添了層次感。蛋以其綿密的口感和濃郁的味道,與米飯完美融合,使整道菜更加豐富。蔥花的香氣則為炒飯增添了一抹清新的風味,讓整道菜更加香醇。這道炒飯的關鍵在於火候的掌握。炒飯的米粒應該保持鬆散而不油膩,並且每一粒都均勻受熱,使其散發出迷人的香氣。鹹魚和雞粒的味道要充分融入米飯中,每一口都能夠品味到其中的美味。

鹹魚雞粒炒飯
2023-08-02 658 瀏覽
新蒲崗呢間東江客家小廚好抵食, 不論係常餐定其他, 碟碟都好大份我自己就特別鍾意茶餐廳麵餐嘅湯底,所以基本上每次都會嗌佢哋個麵餐. 一個火腿包片麵, 再加蛋同腸仔先係三十幾, 仲連埋包同嘢飲,真係好抵食!!!

2023-06-20 822 瀏覽
新蒲崗這間隱世食店,環境其實麻麻地,不過晚上卻座無虛席,因為其賣點不是環境,而是家常便飯風味,坐滿的多是銀髮族,點幾個小菜,歎歎啤酒,別有一番情懷。介紹一下食物,這次點了1)沙薑雞,雞肉嫰滑。2)梅菜扣肉,扣肉不肥膩,梅菜入晒味,男士們喜歡👍🏻3)小炒王,腰果爽脆,蝦乾鹹香,每次來到也是必點食物。4)炸豬手,豬手炸到脆皮,啱晒小朋友。5)客家釀豆腐,這個感覺一般,試一次就夠。6)椒鹽鮮魷,魷魚爽脆,有口感!另外,奉送白飯,一定夠飽。
介紹一下食物,這次點了
1)沙薑雞,雞肉嫰滑。

2)梅菜扣肉,扣肉不肥膩,梅菜入晒味,男士們喜歡👍🏻

3)小炒王,腰果爽脆,蝦乾鹹香,每次來到也是必點食物。

4)炸豬手,豬手炸到脆皮,啱晒小朋友。

5)客家釀豆腐,這個感覺一般,試一次就夠。

6)椒鹽鮮魷,魷魚爽脆,有口感!

另外,奉送白飯,一定夠飽。
2023-05-29 502 瀏覽
-之前食過鹽焗雞的外賣,覺得不錯-見有食評讚咕嚕肉好食,特意和家人來食-(已經夾了几舊)-是我食過肉質最差的咕嚕肉,極硬極實的僵尸肉-而且食親都是瘦肉!!-個漿炸出來都是硬、實一大半都沒食,實在難食-魚香茄子煲,好食茄子煲擺得几靚下面的更好食,更軟更入味;面頭冇咩味茄子煲就是油,但好食-西蘭花炒鮮魷,不錯西蘭花炒鮮魷,又是已經夾了几舊有蝦醬另上,冇影到鮮魷炒得爽脆,也有鹹味西蘭花有一點蒜味-推薦:鎮江鹽焗雞,茄子煲,西蘭花炒鮮魷難食:咕嚕肉
-之前食過鹽焗雞的外賣,覺得不錯
-見有食評讚咕嚕肉好食,特意和家人來食
咕嚕肉

-(已經夾了几舊)
-是我食過肉質最差的咕嚕肉,極硬極實的僵尸肉
-而且食親都是瘦肉!!
-個漿炸出來都是硬、實
一大半都沒食,實在難食

魚香茄子煲,好食
魚香茄子煲

茄子煲擺得几靚
下面的更好食,更軟更入味;面頭冇咩味
茄子煲就是油,但好食
西蘭花炒鮮魷,不錯
西蘭花炒鮮魷

西蘭花炒鮮魷,又是已經夾了几舊

有蝦醬另上,冇影到
鮮魷炒得爽脆,也有鹹味
西蘭花有一點蒜味
推薦:
鎮江鹽焗雞,茄子煲,西蘭花炒鮮魷
難食:
咕嚕肉
2023-05-27
15 分鐘 (堂食)
魚香茄子煲
  • 鎮江鹽焗雞,茄子煲,西蘭花炒鮮魷
Let's see what kinds of lunch or tea sets here!? Set F is Barbecued Pork, "Char Siu" with smooth Eggs Rice. How it tastes!?The egg is soooooo large and smooth.the pork is also very yummy and thin 😋It looks colourful with some green onion!HK$48.00 is very reasonable. Fantastic!

一心想過嚟食客家菜,點知原來午市無乜選擇,只有標準午餐s。好在個東江炒米味道唔錯。而家一般茶餐廳剩係得星洲炒米、廈門炒米,食番個久違了的東江炒米,感覺如沐春風。東江鹽焗雞,味道喺現今世代來講,就真係喊咗D。雞肉當然入味,但係就比較靭⋯ 應該唔關餐廳事,佢哋出品係正常,只係我俾啲無骨海南雞飯,縱壞咗啫 🙃
一心想過嚟食客家菜,點知原來午市無乜選擇,只有標準午餐s。

2022-09-28 516 瀏覽
27/9 去咗食呢間嘢 係呢間嘢拎餐具嘅時候 無啦啦走咗一隻好大嘅曱甴出嚟 活生生 跟住叫咗個阿姐過嚟幫手搞掂佢 結果佢直接用一張紙就包住咗隻曱甴 事後亦無清潔張枱 呢間嘢嘅價錢好貴 食物質素亦都唔係符合到嗰個價格 衛生情況真係好差 所以大家可以唔食就最好唔好食。
2022-09-27
2022-08-30 547 瀏覽
話說我同屋企人今日晏咗嚟哩間餐廳食早餐, 啱啱一坐低咗之後等咗好耐先至有得落order, 原來今日得一個人負責出餐同執枱, 收銀處嗰個就喺度緊守崗位, 冇人埋單嗰陣行開一陣幫手落order都唔得嘅! 成間餐廳得一條友負責落order, 間餐廳咁樣嘅服務效率執咗佢好過la!!!🤬🤬🤬🤬🤬🤬
2022-06-11 848 瀏覽
本身自己唔係住喺呢一區,所以好少會喺呢區食野,咁岩呢次係朋友介紹之下,去左位於新蒲崗嘅東江客家小廚食野,可以講,呢間小廚雖然裝潢唔起眼,但一定可以媲美其他大酒樓。東江客家小廚美味之處,係鑊氣夠,味道夠,係出面好多中餐館已經食唔返呢個味道!此外,東江客家小廚可以客人自己帶食材去比師傅加工烹煮,但當然會收返小小加工費,不過加工費亦都唔會好貴。今次我哋買左龍蝦,蟶子,鮑魚仔,花甲同肉蟹黎加工,再係東江小廚到order多幾個小菜,分別係原隻德國咸豬手,蒸白鱔,小炒皇同豉椒炒味腸。龍蝦:師傅加工成龍蝦伊麵,呢碟龍蝦伊麵好足味,味唔會太重,適合一家大細,而且仲大大碟,好抵食。蟶子:師傅加工成豉汁爆炒蟶子,蟶子炒得唔老,好好味。肉蟹:師傅加工成薑蔥炒肉蟹,肉蟹爆炒得十分入味,又夠鑊氣!花甲:師傅加工成豉汁炒花甲,我係東江客家小廚食返細細個喺屋企食花甲嘅味道,十分回味~鮑魚仔:師傅加工成椒鹽鮑魚仔,小小微辣,酥脆,炸得唔會太老太硬!小炒皇:小炒皇加左韮菜花落去炒,除左食到肉之外,仲可以食下菜原隻德國咸豬手:一個字,讚!絕對冇得輸!本身德國咸豬手係原隻唔切的,但店家好用心,今次有幫我地切片,超細心!蒸白

蟶子:師傅加工成豉汁爆炒蟶子,蟶子炒得唔老,好好味。

肉蟹:師傅加工成薑蔥炒肉蟹,肉蟹爆炒得十分入味,又夠鑊氣!

蒸白鱔:蒸白鱔我就覺得份量有啲少,因為好食嘅野往往都會覺得唔夠食

豉椒炒味腸:呢個我就少食,因為前幾樣菜都食飽左8成,呢碟真係冇咩點試,不過整體賣相都係OK嘅!

整體黎講,真心推介比大家試下,就算唔係好似我哋咁買食材去加工,就咁係餐廳點餐,賣相同味道都唔會差得去邊。
最後,想讚一讚東江客家小廚嘅廚師同店員,有你哋嘅用心服務,我哋先可以食得開心!
2022-06-09
慶祝紀念
生日
2022-01-01 722 瀏覽
细仔仔收到消息,吾打抗疫針者,將會被禁止進入食店進食,佢知肥爸,是一個長期病患者,不適宜接種疫苗,故在2O21年12月31日,大除夕夜,因恐防日後無得陪肥爸在街外食店用膳,佢連女朋友也不陪,而和肥爸及靚媽,食這餐2O21年度嘅,壓軸晚飯,為了讓仔仔可以早D陪女朋友過除夕,所以我揀選咗呢間,在住處附近的客家飯店,食客家菜迎新年,當晚我們三人,合共點咗五個小菜,以客家咸鷄及蜜椒金薯牛柳粒,最有驚喜有A+質素,炸大腸和客家荳腐亦有B+水準,至於個西蘭花炒鮮魷就強差人意,衹值B級水平,總結此店小菜收費相宜,更附送白飯及例湯,侍應呀姐亦招呼週到,難怪當晚未到18:30此店就出現爆場現像。
2021-12-30 439 瀏覽
粗茶淡飯——菜式造形大眾面,傾向粗糙,實而不華。粗枝大葉——鍋有大凹陷照用,隔板隨便放。粗聲粗氣——氣氛猶如置身室內大排檔,天花亂墜、觥籌交錯,落單姐姐時會大嗓門叫喊。粗口橫飛——隔離枱三字經組員不斷放送。能接受以上四粗,加埋門面有啲邋遢、格局有啲趕客,我都會挑戰我承受力,因為我突然好掛住客家菜……以客家釀豆腐尤甚…..不過同我食過嘅客家豆腐有出入,呢間東江係用煲仔菜啲煲上,用湯浸住。未至於「嚇瓜」我,不過就缺少咗嗰種煎香風味,豆腐亦缺豆香,有啲失望,只係叫做配菜津白(定娃娃菜?)係幾甜。食小炒我都忍唔住嗌茄子,因為在家煮唔會好似出面走油走到咁癲。呢味茄子牛仔骨煲見識到啲鑊氣,茄子腍得嚟邊緣有啲脆,少許燙燶,牛仔骨啱啱夠熟咬開冇顯生肉嘅紅,連骨筋位都可咬得斷,煮嗰個時間控制得好熟練。沙薑雞唔肥,肉滑,敗筆係沙薑醬,質似漿糊,唔點好過,本身已夠鹹。俾大分介乎😋與ok之間,😋因為隔離枱啲餸例如煎蠔餅、椒鹽乜乜啲賣相真係好得,只係自己枱冇嗌中。還好冇粗心大意(落啱單、上菜快),粗製濫造(見附近枱啲餸都極有鑊氣、份量十足、冒煙熱騰騰)「操」之過急……

粗茶淡飯——菜式造形大眾面,傾向粗糙,實而不華。

粗枝大葉——鍋有大凹陷照用,隔板隨便放。

粗口橫飛——隔離枱三字經組員不斷放送。

客家釀豆腐

客家釀豆腐

茄子牛仔骨煲

沙薑雞半隻

2021-12-27
茄子牛仔骨煲
沙薑雞半隻
同女朋友去街街,行過新蒲崗,可立中學對面好大間茶餐廳,我們兩個都有些飢腸轆轆,互望了對方一眼便達成共識,挽手步入。 落完Order後好快就上菜,十五分鐘都不到全齊了。我們總共叫左薑蔥枝竹魚腩煲、豉汁炒蜆和東江鹽焗雞三個菜。 佢個秘制薑蔥魚腩煲好正,d豆卜吸收曬d魚汁,好濃薑蔥味 仲有個豉汁炒蜆好夠火候,d蜆粒粒都好飽滿多汁,可惜一碟唔夠喉。最勁既係最後既東江鹽焗雞,老闆娘介紹既招牌菜,食過絕對唔係雪凍既雞,點下沙薑油碟簡直就係送飯神器! 食咁多都係二百幾蚊咋
佢個秘制薑蔥魚腩煲好正,d豆卜吸收曬d魚汁,好濃薑蔥味

食咁多都係二百幾蚊咋
2020-09-30 980 瀏覽
來附近的考評局辦事,看見有間餐廳幾好,就入去試下,估唔到十分好食下午茶餐非常抵食,質量都好好雞翼好嫩,唔會鞋,推薦大家西多士亦好大份,同行兩個人叫兩個餐都已經好飽

下午茶餐非常抵食,質量都好好
雞翼好嫩,唔會鞋,推薦大家
西多士亦好大份,同行兩個人叫兩個餐都已經好飽

西多士
炸鸡翼配薯条