我見咁多食評推介,都係覺得幻彩明珠$17最抵食~今晚一於趁放假咁開心去食先~~ 7:20pm唔算多人,相信個個都去左食晚餐吧~order果陣職員問~「係米要奶??」因為之前未食過,所以問「除左奶仲有乜??」 他很寸話「有奶同芒果汁囉..」 service too bad~~我2樣都要呀~~~唔駛4min後便上菜喇~~幻彩明珠一開始食大大粒很QQ的大明珠,small西米~仲有蜜瓜,西瓜tim~double 長條mango~勁之多料呀!!層出不窮 推介!!!之後發現有勁多爽口的涼粉~~~~爽呀!!!極佳的口感~100分!!!而 姐叫果個芝麻糊豆花只需2min便來到~WOW好熱呢~另外我地叫多1碗外帶比媽子食~外帶另加$1
我見咁多食評推介,都係覺得
幻彩明珠$17
menu內頁~精美
精美內頁
」 他很寸話「有奶同芒果汁囉..」
service too bad~~我2樣都要呀~~~
唔駛4min後便上菜喇~~
幻彩明珠
幻彩明珠WOW
很美呢~~~
推介!!!
很多生果,爽口爽口
食到見底的涼粉正呀!!
而 姐叫果個
芝麻糊豆花只需2min便來到~WOW好熱呢~
芝麻糊豆花
另外我地叫多1碗外帶比媽子食~外帶另加$1
埋單lu
食到見底的涼粉正呀!!
芝麻糊豆花
幻彩明珠WOW
很美呢~~~
很多生果,爽口爽口
  • 幻彩明珠
2012-06-29 29 瀏覽
今天又到了我最喜歡的松記甜品!!!!幾年前開始食松記自此愛上甜品,有時更是愛不釋手!!不過物價幾年來不斷升,連街坊甜品店松記也漲價了不少......不單只這樣,連份量也少了頗多呢......又叫了我最喜歡的SUMMER~~!! 最喜歡它的曲奇+紅豆雪糕,小丸子,仲有新鮮生果同朱古力棒棒~~ 記得以前的Summer 是一座小山丘啊!!!食‧字總結:松記甜品,大眾化甜品~ 良朋歡聚, 親友飯後約會,絕對適宜久唔久食下!! (以10碗飯為最高)
今天又到了我最喜歡的松記甜品!!!!
幾年前開始食松記
自此愛上甜品,有時更是愛不釋手!!

不單只這樣,連份量也少了頗多呢......

記得以前的Summer 是一座小山丘啊!!!

食‧字總結:

(以10碗飯為最高)

題外話/補充資料: 希望松記價錢貴了之餘,仍然可以保持昔日水準!!!!:)
2012-06-03
5 分鐘 (堂食)
  • summer
2012-06-27 9 瀏覽
昨晚做嘅遭遇, 源自上個禮拜朋友帶我去呢間野, 食佢個雪糕西瓜盅(仔).入面落單嘅態度都無乜, 有介紹下可以揀咩雪糕咁.個甜品雖然都系幾種生果配埋一齊無乜特別, 不過算係有D特色.
入面落單嘅態度都無乜, 有介紹下可以揀咩雪糕咁.
甜品雖然都系幾種生果配埋一齊無乜特別, 不過算係有D特色.

題外話/補充資料: 到昨晚, 同一位澳門來嘅堂家姐聚下, catch up下, 知澳門甜品種類較少, 就帶佢來食, 等佢開心下. 夜晚十點到, 當然高峰期, 等左三張檯, 唔洗5分鐘. 可惜要搭檯. 因為同家姐三年無見, 多人都無法啦, 就同派籌個阿嬸講, 一係我等邊邊果D兩人位啦. 客氣地講呢D唔少得. 畢竟多人, 有呢D要求, 客仔首當其衝都要等多陣, 又無不滿又無盛, 可能人地真系唔憂做, 我都識做行緊出來等, 個阿嬸仲一味話要等就出來等啦咁. 不停咁重複講. 好. 出到來, 係要我企響佢果邊, 遮住咗D兩人位嘅. 你咁嘅態度, 又叫我企呢邊, 我點知你有檯叫唔叫我? 咁我咪行去另一邊斜角睇實囉. 企左一陣, 個阿嬸又好假咁樣笑笑口, 今次居然話, "你想坐邊位, 隔離(指住趣苑茶餐廳)一樣有邊位, 你去隔離啦, 唔該!" 我系來食甜品. 你咁少兩人位, 派籌又唔分大中細檯, 系你地經營不善. 我做客仔都眼見旺場係一PAIR PAIR多. 咁都唔識變通下, 自己滿足唔到客源就趕人走? 我覺得BLACKLIST係不可避免. 我家姐仲話, 返澳門都會叫人小心荃灣呢間. 野未食先受氣. 憑經驗我可以講, 呢D看門口嘅對生意流失往往有最大IMPACT. 其次先係營運配套. 不過, 人地唔憂做. 客仔系好多選擇.
2012-06-26
$34 (宵夜)
2012-05-25 29 瀏覽
雖然已經係上個月食~但都要強烈發表一下早前復活節幫襯過~食店環境超迫..服務又差原本想食綿綿冰都因為坐位太唔舒服~所以是但叫2款甜品食就算啦懷住坐得唔舒服又迫又窄+服務又差既心情去食個甜品名已經唔多記得叫咩名~總之食完想即走我果個紅豆沙豆腐花~唔夠甜少紅豆..豆腐花都唔滑口另一半果個又係無咩特別可言~生果ok新鮮甜品唔完唔掂~整得又唔靚..水準好差!整體只可以話抵食而稱唔上好食4月29日..因為依然好想食綿綿冰諗住襯下午早d去會無咩人ma~所以再去"松記"當時食店大約得6個食客~我地已經坐左落張4人檯隨即個服務員好無禮貌話.."4人檯比4人坐~你地坐果張2人檯"我即刻駁佢話.."我地2個人坐半張檯啫~有人都可以搭檯架"服務員再駁.."4人檯係比4個客人..2個要坐2人檯"真係火都黎埋同佢嘈左幾句~另一半真知我心意..隨即起身就走當時服務員追出黎~仲親眼望住我地入左隔離甜品店囉講真..要我比錢仲要受氣~我一定唔會屈服囉依間會blacklist..一定唔會再幫襯

雖然已經係上個月食~但都要強烈發表一下
早前復活節幫襯過~食店環境超迫..服務又差

懷住坐得唔舒服又迫又窄+服務又差既心情去食
甜品名已經唔多記得叫咩名~總之食完想即走
我果個紅豆沙豆腐花~唔夠甜少紅豆..豆腐花都唔滑口
另一半果個又係無咩特別可言~生果ok新鮮
甜品唔完唔掂~整得又唔靚..水準好差!
整體只可以話抵食而稱唔上好食
4月29日..因為依然好想食綿綿冰
諗住襯下午早d去會無咩人ma~所以再去"松記"
當時食店大約得6個食客~我地已經坐左落張4人檯
我即刻駁佢話.."我地2個人坐半張檯啫~有人都可以搭檯架"
服務員再駁.."4人檯係比4個客人..2個要坐2人檯"
真係火都黎埋同佢嘈左幾句~另一半真知我心意..隨即起身就走
當時服務員追出黎~仲親眼望住我地入左隔離甜品店囉
講真..要我比錢仲要受氣~我一定唔會屈服囉

依間會blacklist..一定唔會再幫襯
2012-04-29
2012-05-19 23 瀏覽
依間糖水店的員工同老闆都非常無禮貌對客人,我哋一同8人都叫咗不同糖水甜品,有紅豆沙、西瓜冰、燉奶、涼粉冰等等啲糖水甜品有唔係好食又無特別,我都唔知道點解有咁多人幫嚫佢一句講哂"好差"
2012-05-09
2012-04-23 24 瀏覽
尋睌食完壽司,又好想去食甜品,就諗起去食松記,因為食刺身食到好飽,所以叫咗個杏仁糊同合桃糊,D糊好唔掂,一D 都唔結,好似水咁,又冇味,好難食!下次都係唔好叫傳統糖水,要叫返"幻彩明珠"!
2012-04-22
2012-04-08 22 瀏覽
「松記糖水」的分店愈開愈多,可是質素已經大不如前。只要掛著「松記」此招牌,就能吸引大量客人,難怪店方也不再費心機在品質上了。荃灣店的環境異常狹窄,非吃完即閃不可。曾經何時,「幻彩明珠」真的是鎮店之寶。現在甜品款式愈出愈多,選吃這個的人也買少見少。「幻彩明珠」沒有了大堆頭之感覺,生果也不甚新鮮。以往涼粉切得細小,鋪滿底部,現在的涼粉切得大大粒,但就只有那幾粒而已。「紫米奶皇湯圓」仍是即叫即造,但奶皇已不再流心。最大敗筆是薑湯,一點不辣,沒甚意思。
$20 (其他)
2012-02-16 12 瀏覽
飯後甜品, 芒果綿綿冰+曲奇碎.第一次試松記的綿綿冰, 說實話, 不能和另一家相比.不是那種入口即溶的綿, 不過味道很夠芒果味, 配曲奇碎都很特別, 不會搶走芒果味.
飯後甜品, 芒果綿綿冰+曲奇碎.
第一次試松記的綿綿冰, 說實話, 不能和另一家相比.
不是那種入口即溶的綿, 不過味道很夠芒果味,
配曲奇碎都很特別, 不會搶走芒果味.

2012-02-16
食完午飯再找甜品,1:30 p.m. 去到未開門, 唯有在附近行行, 原來連附近的甜品店都未開 。2:00正式營業, 已經坐滿一半, 估唔到。各有各點, 我點了芒果世界,等左 10分鐘到。芒果大大片, 甜, 無渣, 夠凍 。西米粒, 雖份量不多, 但係原來係剛剛好 ,食多會滯 。加上冰碎磨成, 入口有口感。而小朋友叫的 summer, 沒有呍喱拿味, 有點出奇, 但小朋友食得好開心 !

2:00正式營業, 已經坐滿一半, 估唔到。

2012-02-11
$21 (其他)
慶祝紀念
生日
當晚與2位美女 9:30pm才去到,我心想應該要等位架喇...估唔到唔駛等位之餘,仲開左隔黎鋪位的茶餐廳俾客人入去食甜品,我諗茶餐廳唔做夜市,租俾松記夜晚做生意吧~所以好搞笑地,我地入去茶餐廳食糖水…..雖然我每次去松記都會揀店鋪推介的糖水,例如幻彩明珠,而我很愛吃大明珠,所以揀雜果大明珠試試看~鮮雜果大明珠 $21但係始終都係幻彩明珠抵食得多,呢款價錢又貴幾蚊因為幻彩明珠又多料,可以一次過食很多款不同的配料~而且呢款糖水的雜果又唔太多,有芒果,奇異果,火龍果~而大明珠的口感很彈牙,呈半透明+很大粒~實在很喜歡~加上芒果汁+奶~美味得多,如果只係加奶,而無芒果汁,相信味道麻麻,若這款糖水配上很多的芒果汁,那就會更加滋味朋友的雜果杯杯冰看來也是不錯的選擇,但價錢接近$30左右!確實真係幾大杯!!!!雖然今日坐0係茶餐廳食糖水,但有卡位坐之餘,更加闊落呢~職員的服務態度ok,P.S:食完之後付款,要行返去松記鋪位的cashier付款的~**我下次都係懷舊d,食返經典好味的幻彩明珠比較有保証!!
夜晚0係松記食糖水,有時會坐進這間茶餐廳食喔,相信係夜晚租左俾松記做生意吧
雖然我每次去松記都會揀店鋪推介的糖水,例如幻彩明珠,
menu
而我很愛吃大明珠,所以揀雜果大明珠試試看~

鮮雜果大明珠 $21
鮮雜果大明珠, 芒果汁鮮甜~但生果唔多,但係仍是喜歡吃幻彩明珠
但係始終都係幻彩明珠抵食得多,呢款價錢又貴幾蚊
攪拌大明珠後..只見寥寥幾件生果....

朋友的雜果杯杯冰看來也是不錯的選擇,但價錢接近$30左右!
左:朋友的 雜果杯杯冰 右:鮮雜果大明珠
很大杯的雜果杯杯冰...
我們3人的宵夜甜品~
燉奶,朋友說不是特別好吃
職員的服務態度ok,
大家也食飽囉

**我下次都係懷舊d,食返經典好味的幻彩明珠比較有保証!!

1 分鐘 (堂食)
$21 (宵夜)
很大杯的雜果杯杯冰...
menu
我們3人的宵夜甜品~
2011-11-18 11 瀏覽
跟隨同學到松記糖水吃甜品作下午茶relax relax ~女孩子對甜品是毫無抵抗力的!坐下後,我點了豆腐綿綿冰,配料選了紅豆粒,oreo餅碎,焦糖~豆腐綿綿冰有豆腐味,又配有又甜又金黃的焦糖,一大羹送進口中,綿綿冰的甜味即把我的不快一掃而空!紅豆粒夠"林"夠甜,是豆腐綿綿冰的好拍檔orea餅碎味濃,一與綿綿冰一起吃,容易有喧賓奪主的感覺,還好可自己調較比例一個同學點了CK酥,她說好吃是好吃,不過會吃得亂七八糟還有兩位同學的甜品,她們對甜品沒甚麼意見,應該是食慣食熟的客人吧~哈哈~看賣相應該很好吃呢!
跟隨同學到松記糖水甜品作下午茶relax relax ~女孩子對甜品是毫無抵抗力的!

紅豆粒夠"林"夠甜,是豆腐綿綿冰的好拍檔
一個同學點了CK酥,她說好吃是好吃,不過會吃得亂七八糟
吃前的樣子:
吃得亂七八糟的樣子
吃前的樣子:
吃得亂七八糟的樣子
  • 綿綿冰
2011-10-31 27 瀏覽
是日本人生日~跟朋友仔係荃灣食完飯後~行行下~就打算去食糖水~^^朋友即刻介紹哩間松記~但我又未試過~朋友話好好味~!!於是便GOGOGO~入到去有好多人~_~坐個陣都有小小迫~!之後就同朋友仔睇食乜好喇~我地決定要個"開心世界"~甜品尼到喇~我地都分別叫左芒果汁~^^入面有好多配料~例如:生果,椰汁糕,明珠等等~凍冰冰好好味架~^_________^~!不過芒果就酸左啲~但係整體都OK既~xb食完真係會好開心~^^下次一定會再尼食
開心世界
是日本人生日~跟朋友仔係荃灣食完飯後~
行行下~就打算去食糖水~^^

朋友即刻介紹哩間松記~但我又未試過~
朋友話好好味~!!於是便GOGOGO~

入到去有好多人~_~坐個陣都有小小迫~!
之後就同朋友仔睇食乜好喇~我地決定要個"開心世界"~
甜品尼到喇~我地都分別叫左芒果汁~^^
入面有好多配料~例如:生果,椰汁糕,明珠等等~
2011-10-25
慶祝紀念
生日
開心世界
2011-10-04 10 瀏覽
九點幾去到,好好彩唔使等位^^食咗走奶嘅幻彩明珠,原因係要減低卡路厘同脂肪吸收,都唔錯呀,水準同老店一樣咁好。雖然無奶無咁香滑,但我最鐘意明珠依然咁好口感,煙煙un un,正!其實無奶反而可以嗒真生果同涼粉嘅鮮味,特別係涼粉---好有草香味~>.<掛住食,唔記得影相
2011-10-04
$18 (宵夜)
  • 幻彩明珠,涼粉
2011-09-25 172 瀏覽
剛剛在"松記糖水"附近吃午餐後,當然要吃飯後甜品吧!!!我: 豆腐綿綿冰,配三色Q果、大西米 & 草莓醬汁 $28媽: 巧克力綿綿冰,配三色Q果、紅豆 & 巧克力醬汁 ,另加雜果($6) $34姊: 芒果西米露,加奶 $18落單數分鐘後,芒果西米露已到...芒果西米露 - 整體來說,這是好味的,但有些地方有待改善- 賣相不太好和芒果的甜度不足過了2分鐘後豆腐綿綿冰 - 第一口吃,便感覺到豆腐的香味,冰真是很綿,入口即溶那樣,但我希望這個綿綿冰的冰和雪糕的比例可以有所改變,因為今次,雪糕比冰較多,所以感覺不到有冰在配草莓汁,也是一個好配搭三色Q果,好像jelly那麼透明,但比較煙韌,好特別。大西米精型通透,也是煙煙韌韌過了7分鐘...最後的巧克力綿綿冰巧克力綿綿冰 - 好香巧克力味,但那個綿綿冰比起豆腐綿綿冰較為硬身,其他配料也不錯p.s
剛剛在"松記糖水"附近吃午餐後,當然要吃飯後甜品吧!!!
門面
餐牌 - 綿綿冰
餐牌 - 綿綿冰 , 小食
餐牌 - 綿綿冰配料
餐牌 - 西米露
餐牌 - DIY任你自己配搭
我: 豆腐綿綿冰,配三色Q果、大西米 & 草莓醬汁 $28
姊: 芒果西米露,加奶 $18

落單數分鐘後,芒果西米露已到...
芒果西米露,加奶 $18

過了2分鐘後
豆腐綿綿冰,配三色Q果、大西米&草莓醬汁 $28
豆腐綿綿冰 -
配草莓汁,也是一個好配搭

過了7分鐘
...最後的巧克力綿綿冰
巧克力綿綿冰,配三色Q果、紅豆(不太硬^^)&巧克力醬汁,再加雜果(+$6) = $34
,其他配料也不錯

餐牌 - 綿綿冰 , 小食
餐牌 - 綿綿冰
  • 豆腐綿綿冰
2011-08-31 9 瀏覽
星期六同屋企人去了荃灣飯茶,飲完茶經過這裏又想食甜品,因為上次勁多人排隊所以食唔到,今次嚟到冇人係門口排隊,等左一張枱就有位啦,我地有六個大人一個細路,每人叫左一碗唔同款式既糖水嚟食.這裏的價錢平過其它大型的糖水舖好多,平均都係18元一碗,好抵呀!!我地分別叫左涼粉,珍珠等等,唔同的味道,全部叫凍的,我食左一碗"幻彩明珠", 原來係雜果涼粉加珍珠,都好大碗的呀,有西瓜,芒果(唔係好甜),奇異果,哈蜜瓜,珍珠大大粒,涼粉及千眼珍珠,好多料,咁樣配撘又幾好味及好冰凍呀.我見屋企人有叫雲糕加涼粉or珍珠,賣相都好吸引.價錢真的好抵,味道又好,下次要再嚟呀!

2011-08-20
5 分鐘 (堂食)