2014-01-04 356 瀏覽
平日9:00PM左右去到,唔使等位叫左”幻彩明珠”, 可選擇加唔加花奶/涼粉/加芒果汁我無加芒果汁,下次要試!!! 其實入面有唔同生果(奇異果, 芒果, 西瓜, 哈蜜瓜), 黑珍珠, 大明珠食完已經好飽, 不過坐得唔耐, 食完就走~~~20幾蚊都算係咁
平日9:00PM左右去到,唔使等位
叫左”幻彩明珠”, 可選擇加唔加花奶/涼粉/加芒果汁
2014-01-02
2013-11-03 263 瀏覽
這天晚上,突然想食些甜的,一向比較偏愛西化的甜品蛋糕,但在荃灣這帶要找這些店真不易,連五代同糖也結業了。所以便走到荃灣松記,幸好八點幾未需要排隊!餐牌上的選擇真多,其實心裡早有一些心水,自己反而不愛食松記的招牌糖水 e.g.幻彩明珠或summer等!看看餐牌見到有平民價錢的三重心太軟配雪糕,一於就要佢吧!店員話這心太軟係即叫即焗,所以等上10~15分鐘,當然沒問題啦,至怕唔流心姐。三重心太軟配芝麻雪糕 $37(雪糕球可選擇芝麻/芒果/朱古力等..)剛出爐的心太軟上桌嚕,那種熱度還有點燙口。外層不是焗得帶脆那種,質地有點像海綿蛋糕般鬆軟,內裡的朱古力漿滿滿的,味道滿濃郁,味道上已收貨了,亦填補了嗜點的心靈,還不賴!
三種心太軟配芝麻雪糕
三重心太軟配芝麻雪糕 $37

(雪糕球可選擇芝麻/芒果/朱古力等..)

$37 (宵夜)
三種心太軟配芝麻雪糕
  • 心太軟
2013-10-16 182 瀏覽
叫左個幻彩明珠,把涼粉轉為白果粒(都唔記得係咩黎),本以為係QQ地既水感,點知完全係諗既…….入面有一片奇異果,3舊西瓜,2舊哈密瓜,基本上全部生果都係無味既,有點失望。坐位方面,令我諗起食神既工作手法,「D位有咁細得咁細,隻湯匙有咁大得咁大,等D人食完快D走啦!」HAHA~~基本上依家在香港$22有碗糖水食都OK LA~
基本上依家在香港$22有碗糖水食都OK LA~
2013-10-15
2013-09-06 169 瀏覽
9:15pm到,已經需要等位,俾左張紙仔我地,no.45,當時叫到no.39,但有分2人及3人以上的飛,所以等左10min才可進場,  雖然唔係坐卡位,幸好唔算擠迫的~我地等位果陣已差唔多揀定吃什麼,我幾like呢間糖水店新印刷的單張,幾sharp又不失脫俗清新~ 我揀以往食開認為最抵食又足料的幻彩明珠無加價之餘,用料仍是十足x十足!!!要奶+芒果汁,份量也是很充足~非常之美味的一道甜品呢!!!!其實當lunch吃也是十分飽呀!!! 水果方面有西瓜,哈蜜瓜及芒果, 芒果切條x2,非常鮮甜!!!金黃色的~~ 大珠十分爽口,很清甜!!西米也是很滑~而黑珍珠有彈牙的感覺~冬天的松記 涼粉仍十分爽口!!正正正!!! 幻彩明珠--俾95分!  上菜速度十分快~樓面衛生的~朋友叫的彩色世界很大碗,看來刨冰也是很不錯,我吃了不少朋友那碗的椰汁糕,因為她太飽吃不下呢!!甜度適中,口感很不錯!!一口一粒正呀!!!

我揀以往食開認為最抵食又足料的
幻彩明珠
幻彩明珠--俾95分!

10 分鐘 (外賣自取)
$20 (宵夜)
2013-08-21 179 瀏覽
每次在荃灣晚飯過後,女友必定黎松記一番我倆最愛幻彩明珠底層有涼粉上面有各種水果,有芒果,奇異果,西瓜同哈蜜瓜加埋大西米, 黑珍珠仲有少少鮮打芒果汁,大大的滿足真心覺得平靚正
每次在荃灣晚飯過後,女友必定黎松記一番
我倆最愛幻彩明珠

底層有涼粉上面有各種水果,有芒果,奇異果,西瓜同哈蜜瓜
加埋大西米, 黑珍珠仲有少少鮮打芒果汁,大大的滿足

真心覺得平靚正
2013-08-07
10 分鐘 (堂食)
2013-07-16 86 瀏覽
今天晚上心血來潮來到了松記糖水。本來想叫最喜愛的幻彩明珠,想當年只賣$14今天已加到$20了。不過,最後還是叫了雜果綠茶冷麵。 所謂的綠茶冷,麵其實是綠茶,一咬下去綠茶味十足,麵條也十分爽口。除了冷麵,還有大約十件生果,用料是一貫的的新鮮。新鮮的水果配上爽滑的冷麵,加上香滑的淡忌廉。雖然沒有雪糕,但是也是一款非常適合夏天食用的甜品。
今天晚上心血來潮來到了松記糖水

不過,最後還是叫了雜果綠茶冷麵。

所謂的綠茶冷,麵其實是綠茶,
一咬下去綠茶味十足,麵條也十分爽口。
除了冷麵,還有大約十件生果,用料是一貫的的新鮮。
新鮮的水果配上爽滑的冷麵,加上香滑的淡忌廉。
雖然沒有雪糕,但是也是一款非常適合夏天食用的甜品
2013-06-22
20 分鐘 (堂食)
$25 (宵夜)
  • summer
2013-07-09 77 瀏覽
香港人夜晚吃飽飯,最喜歡再吃多餐宵夜或甜下個口,食下糖水。荃灣松記夜晚好多人排對,建議早些少去攞飛。今次試了CK酥和檸檬芝士木糠布甸。CK 酥未試過可以試,有一層層好薄好脆的酥皮,中間夾了cream, 一球雪糕(可選擇口味), 幾種爽爽地的蒟蒻和果醬。不太喜歡吃cream的朋友,可以選擇其他甜品,因為都頗多cream。至於檸檬芝士木糠布甸,對我而言,不太建議試。口感好像食緊cream。不過,頂層放了粟米片都是幾特別。

今次試了CK酥和檸檬芝士木糠布甸。

20 分鐘 (堂食)
$25 (宵夜)
2013-07-02 34 瀏覽
下班之後又想去吃個甜品,而在下不想行得太遠,只好去荃灣,荃灣的甜品店較多選擇。之前都去過松記,吃過西米露,但今次想吃其他的。然而今趟卻多人起來,要稍為等位,原因有數個位置是太迫狹,而且在下不想坐下所以唯有等等。在下不停翻轉餐牌,幾乎把餐牌翻轉再翻轉都揀不到甜品,然後再仔細閱讀餐牌,有涼粉系,就點選涼粉好了。其實在下有點都不知道想吃怎麼辦的甜品,才翻轉再翻轉呢!雜果淡奶涼粉加雪糕,是在下又想食雪糕,又想食生果和又想加淡奶的效果。朱古加味雪糕似乎都幾好食的,味不太濃也夠凍;生果就似乎不是很甜也不夠新鮮,只是略為有點點味;淡奶亦夠多,非常creamy,而涼粉可能因為被淡奶澆過太多,因此沒有苦澀味,而且切得較為大粒。整體雪糕可能係最好食的,其他就感覺上一般而言,沒有太多驚喜吧!

2013-07-02
2013-06-26 27 瀏覽
打完邊爐....松記又係附近,飽一飽都想食返個糖水滋潤下啦, 等左一陣,,,好多人, 食店環境有D迫,,叫左幻彩明珠依然好足料, 有好多生果, 涼粉,西米...仲加左好多芒果汁, 正.....正....二十多元就可以吃這麼多東西,,,, 真係覺得好平
2013-06-20
用餐優惠
其他
2013-04-07 38 瀏覽
每次weekend夜晚經過海壩街必定濟得水洩不通,因為這裡的食店及糖水店都放滿枱於路旁。是夜亦不例外,人非常多,本身打算食芋圓,可惜座位太少人又太多了,唯有改食松記吧! 來到松記,店外擠滿等位的人,先拎飛,需等接近10張枱,期間外賣單亦很多,等了大約20分鐘吧。每次來松記,我都必定叫幻彩明珠,而沒有吃過其他。但今天卻忽然不想食凍野,選擇頓時變少了,點了津梨燉海椰 ($23),津梨是連皮燉的,海底椰呈半透明狀,有丁點海底椰香,抵讚的是糖水不會太甜,因為它以糖冬瓜來燉煮,利用了糖冬瓜本身的甜度,並不需另外加糖煮,使甜味來得天然,感覺清甜滋潤,有潤肺化痰的功效。唯一缺點是糖水溫度不太熱,只是微暖,而且利用外賣膠碗盛載,可抵受溫度熱極有限。開心世界 ($26),餐牌相片見到有很多生果,但沒有介紹有什麼材料,一問之下原來是忌廉涼粉,現實版本生果不算十分多,蕉確是幾多的,下面一粒粒白色正方體的忌廉涼粉,咬落沒有涼粉般爽口,味道有淡淡的忌廉香味,質感不夠幼滑。比多年前食過的松記比,價格漲了,但廿蚊已經有交易真的依然抵食,難怪顧客越黎越多。

2013-04-06
  • 津梨燉海椰
lunch過後,食埋糖水先散~~~我試下吃哈囉先有好多黑珍珠,奶,芒果汁~食食下就見到有不少腰豆,紅豆,口感很好~有好多在渣渣糖水中見到的配料,白涼粉,粉粉,但就只有1生果-芒果,不像幻彩明珠有咁多水果的1款糖水整體味道不錯,.不過每款豆類也不斷0趙,0趙,0趙~不喜歡吃太多生果的愛甜之人,可以試下呢款糖水~確實幾有風味特色!!可惜service very bad~~ 我問什麼是白色世界,職員只講白涼粉+椰汁糕,都未見客人的反應是如何就走左去..........零笑容... 明明開左店無幾耐,就咁o既態度..........但上菜速度一向也是很快,不消3min便上到~~Service ok 的
lunch過後,食埋糖水先散~~~我試下吃
哈囉先
整體味道不錯,.不過每款豆類也不斷0趙,0趙,0趙~

可惜service very bad~~
明明開左店無幾耐,就咁o既態度....
有不少渣渣中應有的豆^^
menu的哈囉
個樣有d似幻彩明珠
有不少渣渣中應有的豆^^
個樣有d似幻彩明珠
2012-12-26 26 瀏覽
假期總要去吃吃甜才覺得完滿(即使肚皮快要爆開)所以不知不覺就自動走到松記來吃飯後甜品雖然門外有很多人等侯但二人的座位大概只需等五分鐘就有了而我們亦很快決定要點什麼男友點了一客鮮果明珠我則想吃點傳統糖水 所以點了一客椰汁渣咋鮮果明珠這款甜品是以芒果汁作底明珠是白色的東西 口感比珍珠奶茶的珍茶淋身和煙韌一點當中的鮮果也不少呢有芒果 西瓜 奇異果 蜜瓜 和哈蜜瓜據他所說 整個甜品很豐富 惟獨是芒果酸了一點也很難怪 始終不是當造的季節渣咋方面 用料非常足每一口都有很多不同的豆類我吃到一半都飽到快要吃不下不過不太能吃到椰汁的味道這次我點了凍食的如果熱食的話 應該會效香 味道一定更佳 下次要來試
假期總要去吃吃甜才覺得完滿(即使肚皮快要爆開

當中的鮮果也不少呢
有芒果 西瓜 奇異果 蜜瓜 和哈蜜瓜
據他所說 整個甜品很豐富 惟獨是芒果酸了一點
也很難怪 始終不是當造的季節
撥開雲霧後 很足料呢!
渣咋方面 用料非常足
每一口都有很多不同的豆類
我吃到一半都飽到快要吃不下
不過不太能吃到椰汁的味道
這次我點了凍食的
如果熱食的話 應該會效香 味道一定更佳 下次要來試
還有幾天就要加價了;(
2012-12-25
5 分鐘 (堂食)
撥開雲霧後 很足料呢!
2012-12-03 40 瀏覽
好耐無打食評啦!今次係松記,其實已經食過好多次,但好欣賞佢做咁耐水準都無下降!數下手指,我諗我一個月都食2-3次,抵食之選。原因在於佢d水果份量多,而且水果都係新鮮,無用糖水浸過,唔係罐頭貨店員會問要唔要芒果汁同椰奶我每次都係「多芒果汁多奶!」結果黎到,碗甜品d汁通常都會滿瀉呢一日係晚上9點到,店入面已經坐滿日,但好彩我同好友們都咁岩有坐唔洗等,但我地9點半食完出黎,門口已經門庭若市,外面超過30人等位。根據我ge經驗,如果10點幾去(6人左右),通常要等15-20分鐘度,所以大家要去食就唔好太夜 lol店入面都比較擠逼,有時帶個大d ge袋入面只可以抱住咁食甜品。另外有樣特別ge係,松記因為太受歡迎,所以晚上會租埋隔離間茶餐廳ge鋪位架!我每次都係叫呢個「幻彩明珠」但係食唔厭店員會問要唔要芒果汁同椰奶我每次都係「多芒果汁多奶!」結果黎到,碗甜品d汁通常都會滿瀉材料:- 西瓜(次次食都甜同多汁,唔會好dry)- 奇異果(通常比較酸,但個人覺得幾開胃)- 芒果(唔係一粒粒,係一塊塊,有時酸,有時甜)- 黑珍珠(係粒透明ge細珍珠,入面再有糕好係芝麻咁ge野,幾好口感)- 大珍珠(半透明,
好耐無打食評啦!
數下手指,我諗我一個月都食2-3次,抵食之選。

原因在於佢d水果份量多,
而且水果都係新鮮,無用糖水浸過,唔係罐頭貨

店員會問要唔要芒果汁同椰奶
我每次都係「多芒果汁多奶!」
結果黎到,碗甜品d汁通常都會滿瀉

呢一日係晚上9點到,
店入面已經坐滿日,但好彩我同好友們都咁岩有坐唔洗等,
所以大家要去食就唔好太夜 lol

店入面都比較擠逼,
有時帶個大d ge袋入面只可以抱住咁食甜品
另外有樣特別ge係,松記因為太受歡迎,
所以晚上會租埋隔離間茶餐廳ge鋪位架!
我的例牌 - 幻彩明珠
我每次都係叫呢個「幻彩明珠」
但係食唔厭
店員會問要唔要芒果汁同椰奶
我每次都係「多芒果汁多奶!」
結果黎到,碗甜品d汁通常都會滿瀉
材料:
- 西瓜(次次食都甜同多汁,唔會好dry)
- 奇異果(通常比較酸,但個人覺得幾開胃
- 芒果(唔係一粒粒,係一塊塊,有時酸,有時甜)
- 大珍珠(半透明,應該係大粒版西米,食落QQ)
- 哈蜜瓜(我食咁多次都係甜!)
- 涼粉(正常味道)
芒果涼粉
紫米露
Summer
呢個係「Summer」
特點係可以自己揀要咩flavour ge雪糕
可以叫兩球,味道都有差不多7-8種選擇,
好多朋友都中意食呢個
2012-11-28
$20 (宵夜)
我的例牌 - 幻彩明珠
芒果涼粉
紫米露
Summer
  • summer
2012-10-02 25 瀏覽
在下與女友逛街後,感到口渴和口乾,在下建議到糖水店吃甜品,由於女友不想吃糖水,只有在下吃一碗而言。在女友不為意時,拍下幾張照片。這糖水店店子不大,在下的右手邊是卡座,中間是幾張長長的方枱和椅子,在下坐的就是好幾張的三人枱。初時入到來,沒有太多客人,當在下點菜後,忽然顧客就多起來,甚至在下結賬離開時,亦有顧客在等位。在下看著用透明膠夾著餐紙做的餐牌,款式尚算多,本想在下想點兩個甜品,先點一個,吃完一個再點另一個,可是因為在下有點不適,最後都只有點了一個甜品。在下點了一個西瓜西米露,原意就是想把剛才吃過的炸魚柳下下火。產品上桌後,看著西米露,感覺上似乎水汪汪的,西瓜只有三顆,而且沾滿了花奶。吃下時西米頗有口感,也比較大粒,西瓜也很爽口,只是不夠甜,糖水也不算太甜。味道適中。吃過西瓜西米露後,原本也想要多一個涼粉,但是在下有點不適,而且女友想早離開,所以沒有再叫。

正門
透明餐廳

2012-10-02
正門
透明餐廳
2012-08-27 45 瀏覽
吃完很飽的正餐後,我地行左1陣又好為食,又想傾多1陣,咁就1齊去左食糖水~好旺場!!我見彩色世界個名咁特別,所以問1問個男職員,佢仲唔識答,問cashier tim~個中年女職員答得很準,她說有香蕉,生果,大西米,芒果汁,奶~ 好的,咁我就點左呢個彩色世界~ 仲有椰果粒,紅綠色的jelly粒 tim,果然很colourful呢~~~ 有2條鮮mango!!!蜜瓜,西瓜粒,奇異果1片~以為係椰汁糕...的香蕉糕~很香蕉味~非常之大碗,我都食左好耐先真正食得晒~~~
menu
開心世界篇??funny
好的,咁我就點左呢個
彩色世界~
彩色世界~ 滿滿的1碗~
非常多料!!!
fd的summer
非常多料!!!
fd的summer
彩色世界~ 滿滿的1碗~
  • 彩色世界