2018-12-06 200 瀏覽
當然打完排球好似好想食涼茶,涼粉。同隊友經過這間鋪頭,他們很出名的雜果芋圓仙草凍。絕對適合貪心嘅我,雜果裏邊有西瓜蜜瓜哈密瓜。仙草亦即是我哋講嘅涼粉。加上花奶係都一樣好食。😊位置就在鬧市區,他們有我最愛的卡座。
當然打完排球好似好想食涼茶,涼粉。
同隊友經過這間鋪頭,他們很出名的
雜果芋圓仙草凍。
絕對適合貪心嘅我,雜果裏邊有西瓜蜜瓜哈密瓜。
仙草亦即是我哋講嘅涼粉。
加上花奶係都一樣好食。
😊位置就在鬧市區,他們有我最愛的卡座。
2018-12-04 141 瀏覽
今日經過松記甜品 就咁啱興起想食個甜品 但係見到門口好多人排緊隊 等左一陣都好似冇郁過咁條隊 咁就果斷放棄左排隊 轉叫外賣...今次都係食返一向鍾意食嘅楊枝甘露 楊枝甘露記住一定要落奶 因為落咗奶會滑好多同埋香好多! 松記嘅楊枝甘露好食係因為佢啲芒果真係好大粒肉 同埋啲柚果肉真係粒粒分明咁滯😝😋 食完呢就真係再想食多啲嘅😂😂😂😂 凍嘅甜品好似楊枝甘露咁嗌外賣就冇乜所謂 但係如果有雪糕嘅好似Summer咁 雖然要等耐啲但就最好喺嗰度食啦!

2018-11-05 175 瀏覽
在隔壁吃完明記海鮮晚餐就循例走入松記食甜品。點了心太軟配雪糕。味道好正,在這種甜品店已經出類拔萃了,顏值很高。熔岩巧克力蛋糕(法語:fondantau chocolat,意為"融化的巧克力"),或稱岩漿巧克力蛋糕(法語:moelleux au chocolat,意為"濕潤的巧克力"),在美國別名小蛋糕(法語etit Gâteau),香港別名心太軟,是一道法式甜點,即外皮硬脆、內夾醇美熱巧克力漿的小型,通常旁附一球雪糕。松記服員服務態度和服務意識也是相當熱情,別有耐心,很溫馨哦。下單後立刻送上了免費的糖不甩。總之,我挺滿意,所以才常常為回頭客啊。

總之,我挺滿意,所以才常常為回頭客啊。
2018-10-29
2018-10-30 125 瀏覽
呢排天氣好乾燥,濕度都係得30%左右🍂 #小秘書 好想搵啲嘢滋潤吓👉🏻👈🏻 可惜喺條街一個靚仔都見唔到😅🤣... 反而前面有間「松記糖水店」🍧可能今日係星期一,人流無平時咁多,我哋一去到就有位🤩 不過選擇實在太多,我哋都花咗十分鐘先揀到心水😅 朋友話呢排唔多好瞓,所以建議佢叫碗 「桂圓蓮子蛋茶」補一補,齋係聽個名都夠哂滋補😋 而小秘書 我一向貪靚,叫個「南北杏雪耳燉木瓜」潤一潤喉嚨,不過唔知係咪之前食咗粒「松記」送嘅「糖不甩」,糖水擺落口一啲都唔甜,比較淡口,不過感覺真係幾清潤嘅,而且價錢唔算貴😋ok呀!

2018-10-29
$30 (宵夜)
2018-10-22 161 瀏覽
松記真係由細食到大. 無食一排原來已經加左咁多價, 落左單發覺有糖不甩送, 每人一粒, 都幾大粒, 幾軟燸, 唔錯喎!雜果芋圓仙草凍($39)本身覺得$39都幾貴, 不過好采都幾大碗! 生果唔算太新鮮, 因為顏色幾淡, 不過都夠甜,唔知係咪浸糖水xd 芋圓地瓜圓都真係有芋頭同蕃薯味, 幾彈牙, 仙草就正常啦!渣咋芋圓($29)又係芋圓!!! 因為見呢個幾抵食, 一上枱又係覺得好大碗, 而且有成5舊芋頭, 可惜d芋頭唔靚, 唔夠粉,所以碗糖水都係比較稀. 食落無得飽滯!雖然係貴左少少, 不過份量夠大碗, 而且味道都keep到,特別係粒糖不甩真係好好食, 係銅鑼灣黎講都算係咁!
糖不甩

雜果芋圓仙草凍($39)
雜果芋圓仙草
渣咋芋圓($29)
喳咋芋圓
雜果芋圓仙草
喳咋芋圓
2018-09-08 305 瀏覽
一連幾日灰暗雨天,狂OT放工勁攰,晚飯就無謂口食,想飲下中式糖水,有點滋潤。經過松記,俾佢出面充滿芋圓的餐牌吸引,其中有個芋圓番薯糖水湯圓,正合我心意。鋪頭送左糖不甩。番薯🍠糖水,驅寒除濕一流,有糖圓有芋圓好滿足。

鋪頭送左糖不甩。
番薯🍠糖水,驅寒除濕一流,有糖圓有芋圓好滿足。
芋圓蕃薯糖水湯圓

芋圓蕃薯糖水湯圓
2018-08-19 233 瀏覽
👉🏻腐竹雞蛋糖水➕湯圓💲35冇腐竹嘅☹️得白果同薏米😕飲落同豆漿冇咩分別 仲稀啲🧐入面隻蛋一食就食得出係大陸蛋(因為蛋黃有灰邊 可能我平時食開日本蛋個黃係金黃色架🤩)入面仲有兩粒芝麻湯丸 湯丸皮好厚宜家食滿💲100送三粒糖不甩🤩幾好食 好食過碗糖水😹
👉🏻腐竹雞蛋糖水➕湯圓💲35
宜家食滿💲100送三粒糖不甩🤩幾好食 好食過碗糖水😹
2018-08-06 227 瀏覽
人地都話,心情唔好的時候食甜野會心情變好,可是,到底怎麼了,陽光燦爛的星期日,車水馬龍的銅鑼灣,到底咩事!心情咁差!😭真兇系松記的芝麻糊+核桃糊加湯圓!話說今天專門來鋼鑼灣來試一間傳聞排名好前的樓上咖啡,去到話留名排隊要個半鐘,于是碌落樓行去時代方向,途經松記,咪入去食住個糖水等咯。結果就中伏了!芝麻糊,核桃糊,幾乎不是糊狀,太稀了!而且勁甜!兩種糊食不出分別,味蕾已經被「甜」整得麻痺左,得個甜。芝麻湯圓也十分普通。松記真系大不如前⋯⋯以後食糖水不會再揀松記!
真兇系松記的芝麻糊+核桃糊加湯圓!
芝麻糊,核桃糊,幾乎不是糊狀,太稀了!
芝麻湯圓也十分普通。
松記真系大不如前⋯⋯
以後食糖水不會再揀松記!
芝麻糊+核桃糊加湯圓
2018-07-23 312 瀏覽
食完晚餐緊係要食埋甜品先至夠完滿,可能落雨喇,都吾太多人,黎到好快已經入得喇。Summer次次黎都會點Summer,又有雪糕,又有生果,真係好滿足。擂沙湯圓甜而不膩,又夠煙韌。

Summer
次次黎都會點Summer,又有雪糕,又有生果,真係好滿足。

擂沙湯圓
甜而不膩,又夠煙韌。
2018-06-24 348 瀏覽
周末在铜锣湾瞎逛碰到的一家甜品店,一看点评竟然人气还挺旺的。尝试过之后多次当了回头客。他们家的店面在香港算是蛮大的了,男服务员的态度还可以,女大妈就很一般了。。店的总体装修还是偏简陋,墙上把自家的特色甜品都晒在上面。点了一个幻彩明珠,口味确实很不错。用料很足,水果也比较新鲜,比许留山之类的强不少。他们家最近主打的是榴莲甜品,下次准备试试。店里的WiFi密码就是电话号码。。如果下次遇到服务员爱理不理直接自己看菜单上的号码就是了。随着季节变化也有挺多应季的糖水,甜品种类还是很丰富的。

随着季节变化也有挺多应季的糖水甜品种类还是很丰富的。
2018-06-24
  • 幻彩明珠
  • 榴槤班戟
  • Summer
2018-06-11 256 瀏覽
榴槤唔係個個都識欣賞,但係佢就係我最鍾意嘅生果。所以呢,我經常嚟到松記都會叫果榴槤雪山食。榴槤雪山嘅榴槤唔算好濃烈,不過就有陣淡淡的榴槤香味,配埋西米露食簡直係簡直超好味。鐘意食甜品同榴槤的朋友不能錯記。

2018-06-08 182 瀏覽
黎松記食芋圓芝麻豆腐花湯圓完全係一個嶄新嘅體驗食呢個甜品就好似飲水咁 芋圓得水味 芝麻糊得水味 豆腐花都係得水味直情可以跑完步黎飲水咁 補返水份之餘 又可以以為自己食左甜品 抵玩..............................朋友們真係唔好黎 越黎越差 質素
黎松記食芋圓芝麻豆腐花湯圓完全係一個嶄新嘅體驗
朋友們真係唔好黎 越黎越差 質素
2018-06-08
5 分鐘 (堂食)
$60 (宵夜)
2018-05-25 316 瀏覽
早排出左銅鑼灣同舊同學食飯,之後大家仍然意由未盡,所以就去左附近的松記食糖水。糖水的選擇好多,而且好多都加左近排人氣爆燈的芋圓及紫薯。就算熱的甜品都好多選擇。熱椰汁喳渣+芋圓的豆都幾多幾足料。呢個係超飽肚紫薯芋圓仙草凍,除左芋圓同紅豆飽肚外,個紫薯係紫薯蓉球,呢碗糖水的飽肚感,應該拍得住一碗飯!相食多少少生果的,你可以叫蜜瓜/西瓜芋圓仙草凍。料好足,不過朋友仔覺得無咩水狀的糖水,有少少dry。呢碗就係我叫的熱芋頭西米露芋圓湯圓雪糕涼粉本本係$39,想加芋圓的話可以加6蚊。本身以為只係外賣買滿$100先有糖不甩送。原來堂食都有!我們叫左200蚊糖水,所以送左2碟共6粒。暖粒粒的糯米糰加埋好香的花生碎,煙煙韌韌幾好食。==============================鍾意我的分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
早排出左銅鑼灣同舊同學食飯,之後大家仍然意由未盡,所以就去左附近的松記食糖水糖水的選擇好多,而且好多都加左近排人氣爆燈的芋圓及紫薯。

就算熱的甜品都好多選擇。

熱椰汁喳渣+芋圓的豆都幾多幾足料。
椰汁喳渣+芋丸

紫薯芋圓仙草凍

蜜瓜/西瓜芋圓仙草

呢碗就係我叫的熱芋頭西米露芋圓湯圓
芋頭西米露芋圓湯圓

雪糕涼粉本本係$39,想加芋圓的話可以加6蚊。
雪糕涼粉  +  芋圓

本身以為只係外賣買滿$100先有糖不甩送。

2018-04-27 295 瀏覽
今日同朋友食完唔夠飽,又傾唔夠,所以我地去咗依間甜品食。😋我個人比較鐘意食榴槤所以點咗個榴槤雪山黎食。😊一開始都驚會冇咩榴槤未,但一上台已經好香榴槤味。朋友教我將個雪糕整爛再撈埋黎食,果然啖啖都有榴槤嘅香味榴槤雪山($39)我朋友點咗依叫做summer 嘅甜品,聽講係最好賣嘅甜品之一。🤔佢有兩個雪糕球加一啲生果,睇落就幾好味,但食落就唔知喇。🤨Summer ($39)佢仲附送咗兩舊糖不甩比我地,味道普通冇咩特別好食或者難食。😃食物質素唔錯,但係本身個原意係希望找個地方同朋友傾多陣計。點知我一食完,個侍應就即刻過黎收碟仲趕我地走。🙁但明明鋪頭冇咩人,點解要咁趕我地走。雖然我明白人地要做生意,所以想食耐啲嘅朋友就唔好黎依間啦😔
今日同朋友食完唔夠飽,又傾唔夠,所以我地去咗依間甜品食。😋

榴槤雪山($39)

Summer ($39)

2018-04-22 158 瀏覽
唔知得罪個齊蔭收銀阿姐乜野,黑口黑面粗聲粗氣,好似嫌你阻住佢咁。諗住開開心心食糖水,結果一肚氣。以後唔會再幫襯。奉勸大家行多兩步去綠林,至少人地正正常常,唔使你受氣。