2009-12-10 14 瀏覽
  板長熱潮在好久以前已經興起。但因總是大排長龍加上價格對學生來講還是貴了點,所以一直沒機會嚐試。這次與友人得償所願,一探板長的成功之處。    試過後,第一感覺是壽司飯很好食,畢竟是手握的,是元綠之流不能比擬的。  服務也不錯。可能因為人流頗多,經常看不到我們的揮手。壽司師傅做到無時停,包啊包,做完會直接比碟壽司你,有笑容亦頗有禮貌。我們坐近燒野位置,抵讚的是有玻璃板遮住油煙,而且還聞到陣陣燒和牛的香味,簡直係附加的嗅覺享受  最後折合每人八十多元,以學生一頓晚飯來說是嚴重超額,但一次半次的豪爽還是值得的。一分錢一分貨,味道也確實十分出色。而且沒有將貨就價,$3元一件的三文魚壽司做得十分出色呢!p.s.為方便讀者,以上標列價錢皆以雙件計算.

p.s.為方便讀者,以上標列價錢皆以雙件計算.
鹿兒島香腸卷 ($12) 特色欠奉
炙燒三文魚壽司($9) 味道普通,勝在夠平
三文魚壽司($6) 份量大味道鮮,極度抵食,放心叫盡quota,一定唔夠喉
鯊魚壽司和不知什麼魚壽司($12) 純粹貪特價,沒有驚喜
鮟鱇魚肝帶子手卷($25) 魚肝唔掂 帶子唔錯
海膽壽司($20) 價錢相宜,口感上甚高享受
2009-12-03
鮟鱇魚肝帶子手卷($25) 魚肝唔掂 帶子唔錯
海膽壽司($20) 價錢相宜,口感上甚高享受
  • 三文魚壽司,海膽壽司
2009-10-23 7 瀏覽
雖然壽司店越開越多,但質素好的卻很少,今次是第三次到板長食壽司,若非想不到吃什麼也不會來,因為附近有信心的壽司店就只有兩間選擇而已,週末晚9點後等了10分鐘左右,只能坐bar 台不過都只係食宵夜不等卡位了試試這個由信用咭中心合辨的套餐前菜照燒吞拿魚沙律: 吞拿魚燒得極像牛肉般口感,有點韌,沙律有生茶粟水一粒迷你蕃茄切半邊,生洋蔥和芝麻伴面,普通好食,只為食點茶而食完全不吸引刺身三文魚、鱆紅魚、天使蝦三文魚總算夠肥,鱆紅魚味道般魚味不夠,天使蝦蝦味足好似剛拆出蝦殼,總括這三款刺身味道幾鮮味如果十分滿我給6分壽司1) 煙三文魚、2) 池魚王、3) 珍寶帆立貝、4) 芒果龍蝦沙律卷、5) 特上海鰻1) 我們核對數目才發現煙三文魚沒有送來啊,吃完了壽司才送來證明是即做壽司…哈哈,煙三文魚一食便知是煙三文魚2) 帆立貝有帆立貝的味3) 池魚味道很淡吃不出鮮味4) 芒果龍蝦沙律卷有數十粒似墨魚子的物體舖面,令整件卷物加添色彩都幾好食5) 鰻魚味道很淡,魚肉很薄,不過特長設計幾可愛一見就想大啖吃掉壽司飯軟糯整體質素不錯 湯麵豉湯湯底顏色是淺黃色不似一般麵豉湯的淺啡色,湯味很淡燒物鹽燒大虎蝦:蝦燒過熟
不過都只係食宵夜不等卡位了

試試這個由信用咭中心合辨的套餐

前菜

刺身
三文魚、鱆紅魚、天使蝦

壽司
2) 帆立貝有帆立貝的味
3) 池魚味道很淡吃不出鮮味
壽司飯軟糯整體質素不錯

麵豉湯
湯底顏色是淺黃色不似一般麵豉湯的淺啡色,湯味很淡

燒物
鹽燒大虎蝦:
蝦燒過熟了點,蝦肉有點“ 唉”

套餐價每位 $199加一埋單每位$219
照燒吞拿魚沙律
特長海鰻壽司
差-麵豉湯
鹽燒大虎蝦
2009-09-12
$120 (宵夜)
2009-10-01 14 瀏覽
(1) o個晚我朋友7:00pm去到,即刻有位入座 我就大約7:15pm到,見門口冇侍應我就行入去搵我朋友;行行下有個穿西裝的女職員大叫問:「小姐,你有位未架」,我點左一下頭回應,或者佢睇唔到,但再大叫:「你企o係度呀小姐」... ...全場食客岐視我!無奈的向她說我朋友已到了,她才讓我進去。勁瘀皮(2) 大約7:40佢地有客要十幾人枱,職員在我面前指著我說:「呢度就走架喇,你等多一陣啦」... ...我只吃了半小時就要被人趕走?這裡不是快餐店嘛?(3) 吃了一個 蟹子沙律,青瓜苦的,見西裝男侍應來收碟,便順便比比意見告訴他青瓜苦的,他說:「青瓜係有少少苦味架,呢d係正常味」... ...噢!我這生人第一次吃蟹子沙律嗎?我這生人第一次吃青瓜嗎?青瓜什麼味道我會不知道嗎?(4) 全晚你唔叫都唔會有人同你加茶。我唔想再食到一肚氣,所以唔會再去食~
(1) o個晚我朋友7:00pm去到,即刻有位入座

(4) 全晚你唔叫都唔會有人同你加茶。

我唔想再食到一肚氣,所以唔會再去食~
2009-09-28 2 瀏覽
星期日冇下午茶餐, 於是叫左幾客壽司..三文魚壽司: 減價$3/件, Size同樣地減少, 好細件...= =鰻魚壽司: 仲有少少暖, 味道OK!辣味三文魚手卷: 之前食過元氣的辣味三文魚手卷, 相比之下覺得板長的差好多.. 個手卷勁細個, 紫菜味遮晒飯味, 同食唔出三味魚味~ 三文魚好似肉鬆咁, 冇黎口感, 而且隻辣味好怪, 同三文魚完全唔match, 早知叫返三文魚手卷算啦!帆立貝壽司: 好大個帶子! 坐位舒適, 服務一般, 清潔麻麻, 上菜的壽司碟隻隻都勁多油漬...食左好少, 因為o的款麻麻地, 好唔吸引... 下次食壽司都係去返元氣~
星期日冇下午茶餐, 於是叫左幾客壽司..

鰻魚壽司: 仲有少少暖, 味道OK!
帆立貝壽司: 好大個帶子!

2009-09-27
2009-08-05 21 瀏覽
今日一個人去左淘大板長食lunch,但......有好有壞。今日我點左6件三文魚壽司﹑2件燒墨魚鬚﹑1個三文魚手卷同1個綠茶冷麵。我覺得真係好奇怪,原來唔係每間板長既餐牌係一模一樣嫁!~我覺得真係好唔統一!!!!首先,以優惠價$3一件三文魚壽司,最多可以叫3客,1客2件,即係有6件=$18。但係係APM,你就以$3一件三文魚壽司,最多可以叫5客,1客2件,即係有5件=$15。淘大果度好似平d,但就好容易叫多左一件。其實冇平到囉!!!!試左6件三文魚壽司,好軟滑,夾起唔會散,都幾有口感,三文魚都幾長下,唔錯!!!之後,食左個三文魚手卷($9),紫菜夠脆,即係代表新鮮啦!!!!不過三文魚就……食到一半就冇哂lu~跟住,就黎左碟燒墨魚鬚($9二件),不過見佢有d豉油係度,於是就叫waiter幫我換左佢,但係黎果時,食到第2件燒墨魚鬚既時候,就發覺有條頭髮係飯下面,但係我……冇投訴!!!!其實呢碟都唔錯既,咬落去「爽爽」聲,好脆口!!!!好似咬薯片咁,仲有食落去,真係有燒焦既味道。另外,仲有個綠茶冷麵,上面有Wasabi﹑洋蔥﹑紫菜﹑少少冰,仲有d汁。但我覺得冇乜特別,冇乜味。總的來說,我覺得
今日一個人去左淘大板長食lunch,
但......有好有壞。

我覺得真係好奇怪,
原來唔係每間板長既餐牌係一模一樣嫁!~

我覺得真係好唔統一!!!!

首先,
以優惠價$3一件三文魚壽司,最多可以叫客,
1客2件,
即係有6件=$18。
但係係APM,你就以$3一件三文魚壽司,最多可以叫客,
1客2件,
即係有件=$15。
淘大果度好似平d,但就好容易叫多左一件。

其實冇平到囉!!!!

之後,
食左個三文魚手卷($9),
紫菜夠脆,即係代表新鮮啦!!!!
不過三文魚就……食到一半就冇哂lu~

跟住,
就黎左碟燒墨魚鬚($9二件),
不過見佢有d豉油係度,
於是就叫waiter幫我換左佢,
但係黎果時,食到第2件燒墨魚鬚既時候,
就發覺有條頭髮係飯下面,
但係我……冇投訴!!!!
其實呢碟都唔錯既,咬落去「爽爽」聲,
好脆口!!!!好似咬薯片咁,
仲有食落去,
真係有燒焦既味道。

另外,
仲有個綠茶冷麵,
上面有Wasabi﹑洋蔥﹑紫菜﹑少少冰,仲有d汁。
但我覺得冇乜特別,
冇乜味。
總的來說,
我覺得好怪,
一間就賣1件壽司,呢間就賣2件壽司,
仲要價錢冇變先慘!!!!
2009-08-05
  • 燒墨魚鬚
2009-06-01 6 瀏覽
五月二十八日 (星期四)今天是假期,到了老公仔家討論去旅行的事宜...到了晚上,看到雜誌說板長現在有外賣速遞...決定一試由於是初起步的階段,所以只提供兩款外賣速遞套餐我們選了套餐B...食物品種琳瑯滿目...如下:凍綠茶麵之前未試過,類似冷麵,加上海苔很易入口,是不錯的前菜壽司八件兩件是三文魚,一如以往的高水準兩件是煙三文魚,還是覺得生的美味得多兩件芒果沙律卷,芒果很甜最後兩件是海鰻...落重本...但外賣的缺點,來到已凍了少許...不過不失罷日式雜菜沙律很醒胃,很美味,菜很鮮嫰燒玉子板長的玉子燒一向有水準,外賣一樣交到貨天婦羅有炸蝦,炸番薯,炸東菇和嫰葉最好吃的當然是炸蝦,很新鮮,很大隻,啖啖肉,令人回味炸番薯亦不錯,不會太甜最值得讚是整盒天婦羅都炸得很乾身,不覺油膩以外賣計,無論味道,新鮮和衛生,都做得很好...Ricky哥果然是食腦的!唯獨看完後,看見滿枱的膠盒膠盤...很內疚...心不禁有點戚戚然下次都是堂食罷!
五月二十八日 (星期四)

今天是假期,到了老公仔家討論去旅行的事宜...
到了晚上,看到雜誌說板長現在有外賣速遞...決定一試

由於是初起步的階段,所以只提供兩款外賣速遞套餐
我們選了套餐B...食物品種琳瑯滿目...如下:

凍綠茶麵
之前未試過,類似冷麵,加上海苔
很易入口,是不錯的前菜

壽司八件
兩件是三文魚,一如以往的高水準
兩件是煙三文魚,還是覺得生的美味得多
兩件芒果沙律卷,芒果很甜

日式雜菜沙律
很醒胃,很美味,菜很鮮嫰

燒玉子
板長的玉子燒一向有水準,外賣一樣交到貨

天婦羅
有炸蝦,炸番薯,炸東菇和嫰葉
最好吃的當然是炸蝦,很新鮮,很大隻,啖啖肉,令人回味

炸番薯亦不錯,不會太甜
最值得讚是整盒天婦羅都炸得很乾身,不覺油膩

下次都是堂食罷!
2009-05-28
四月尾去吃這分店,其中order了廣告中的三文魚醬油漬壽司廣告中寫著”二件現售$4.5”,但不知為何結帳時收了$9,家人查問職員,職員避答為何不是廣告上寫的$4.5,只回答一碟買$9。
報紙廣告
2009-04-17 9 瀏覽
2009-04-16 返呢份工以嚟都係一個人食晏(因為工作崗位當值問題),有時冇帶飯都會出嚟食!但係眾多選擇當中,我最鍾意最常去都係呢度!我食晏時間比較早,唔需要點等位,呢度環境夠靜,足以一個人食足一個鐘都唔會好似好趕,好唔舒服似的。不過尋日一嚟就令我呆了..一開門,無論ORDER 枱還是迴轉位都好多人,招呼我入座經理仲在我旁快快介紹今日有$5 三文魚手卷!或許因為$3一件三文魚壽司熱潮再次重現,但從來都未見過好似呢日咁多人!!$3 三文魚壽司 長長三文魚包住細細飯團-食多多都唔怕,因為唔會俾人感覺食飯已經飽而食唔到其他嘢 $5 是日推介$5 三文魚手卷~唔會因為做減價而求其整完就算,足料又好味,難怪見到師傅做到冇停過手啦....偶然想氹自己開心都會叫埋 帶子壽司同海膽軍艦壽司:因為呢度啲海膽軍艦真係好足料,口感令人好滿足;帶子鮮味可以唔落芥末同豉油都一樣咁好味!!

偶然想氹自己開心都會叫埋 帶子壽司同海膽軍艦壽司
因為呢度啲海膽軍艦真係好足料,口感令人好滿足;
帶子鮮味可以唔落芥末同豉油都一樣咁好味!!

2009-04-16
  • $3 三文魚壽司、帶子壽司、海膽軍艦壽司
2009-04-01 19 瀏覽
只推薦淘大這間板長 !曾經以為同一名稱的分店, 品質該是一樣, 但却是不同的.九龍灣這間有特價 "3元一件" 的三文魚sushi, 就不是每間分店都有的. 而且他們有的午餐選擇, 也不是間間都有,我就愛吃這兒的鰻魚柳川井, 38元, 有湯, 沙拉, 和鰻魚蛋飯.飯是圓圓的米, 鰻魚和蛋嫩嫩滑滑的很好吃, 而份量也合理, 加上兩件3元的三文魚sushi, 就吃得很完滿.服務態度和環境也很乾淨衛生, 也不會限制客人坐位. 安排盡量滿足客人要求.這可不是每一間板長都做到.而且, 看到選用可洗再用的筷子, 這午飯也吃得暢快, 沒那麼內疚 !(曾經在魚xx吃一餐日本餐, 用了三對木筷子, 非我所願, 只是待應每回收碗碟都收去筷子, 可是菜還在未吃完 !)
只推薦淘大這間板長 !

曾經以為同一名稱的分店, 品質該是一樣, 但却是不同的.

而且他們有的午餐選擇, 也不是間間都有,
飯是圓圓的米, 鰻魚和蛋嫩嫩滑滑的很好吃, 而份量也合理,
加上兩件3元的三文魚sushi, 就吃得很完滿.

這可不是每一間板長都做到.

(非會員)
2009-03-23 3 瀏覽
午餐 - 燒魚丼 $38 - 2 x soya sauce salmon sushi +$9 - 2 x salmon sushi +$6 - salmon 手卷 +$5d salmon 以 $3 1件其實真係幾ok ga la~soya sauce salmon sushi...i think it's too salty...but...acceptable geh...燒魚丼...good!!!worth to try...although it takes abt 30mins to cook...also...the girl that served us is vy nice...gd service!!!
午餐 - 燒魚丼 $38
- 2 x salmon sushi +$6
- salmon 手卷 +$5
2009-03-23
  • 燒魚丼
2009-03-03 366 瀏覽
最近淘大商場出面有一條步行街,主要買電腦用品,因為某些產品有優惠,我就去逛一逛之餘,都要醫下個肚先,最後都係想食壽司1點半去到,店內人流只有5成!!象拔蚌壽司好新味好爽口,兩件真係唔夠珍寶帆立貝勁大件好鮮甜,都係要分開兩啖食~三文魚壽司必食之選,加上特價就真係好抵食~炸蠔香脆可口,size唔算好細,沙律醬仲好好味添~蟹子沙律清新爽甜~特上鰻鰻魚汁好濃,好好味~之後就去行下步行街,仲買到想買既電腦用品添
我就去逛一逛之餘,都要醫下個肚先,最後都係想食壽司

1點半去到,店內人流只有5成!!

象拔蚌壽司
好新味好爽口,兩件真係唔夠

珍寶帆立貝
勁大件好鮮甜,都係要分開兩啖食~
三文魚壽司
必食之選,加上特價就真係好抵食~
炸蠔
香脆可口,size唔算好細,沙律醬仲好好味添~
蟹子沙律
清新爽甜~
特上鰻
鰻魚汁好濃,好好味~

之後就去行下步行街,仲買到想買既電腦用品添
2009-02-24 1 瀏覽
不嬲都好鍾意食板長, 不過原來唔同分店, 整o既野都未必全部都咁好食!我比較鍾意食哩間o既海鰻, 係咁多間最正, 又熱, 剛剛好!另外大帶子係超正, 啖啖肉~火炙三文魚, 又係必食!!仲有咩呢..... 其他大部份都ok~~係炸野麻麻, 都係食sushi 好d!

另外大帶子係超正, 啖啖肉~
火炙三文魚, 又係必食!!
仲有咩呢..... 其他大部份都ok~~

係炸野麻麻, 都係食sushi 好d!
  • 海鰻
  • 大帶子
  • 火炙三文魚
  • 象拔蚌剽剌生
2009-02-03 10 瀏覽
自從淘大開o左板長, 我同大少食壽司大都係去呢間. 每次晚飯時段都等好耐, 不過, 你o地可以係假日早段同下午茶時段去, 唔駛等就入得架啦. 我每次去都會食呢o的 :手卷 : 我好鍾意食呢度o既手卷, 因為佢o既紫菜大大塊, 又香又好味, 唔似外面一般咁無味道, 絕對係我食過最夠味o既, 唔知邊度來貨呢 ?鰻魚手卷 – 鰻魚外脆內嫩, 個鰻魚汁好好味, 有個師傅仔燒得特別好, 如果o個晚係佢負責燒o既, 我會叫埋特長海鰻.軟殼蟹手卷 – 件軟殼蟹上親都凍冰冰, 唔知係咪驚塊會影響塊紫菜質感呢? 軟殼蟹炸得好脆又啖啖肉, 如果可以熱上感覺會更好. 不過唔鍾意佢落太多沙律醬.壽司 :特長海鰻 – 外脆內嫩, 鰻魚汁味道适中, 唔太甜唔太鹹珍寶凡立貝 – 鮮甜抵食三文魚 – 大少必食,我只淺嚐一件. 有多筋o既又有入口即溶o既, 看彩數.炸蠔 - 完全食到蠔o既鮮甜, 炸漿唔會過厚軍艦 :三文魚子 – 有咬口, 呢個唔駛用豉油點都夠鹹蝦肉蝦膏 – 唔記得個名啦,我細啖食,一件就可以試哂三個味道 (蝦, 蝦膏, 蝦+蝦膏), 抵 !鵝肝 - 煎得香, 入口即化, 不過一件好啦, 唔係就太膩海

手卷 :

壽司 :
特長海鰻 – 外脆內嫩, 鰻魚汁味道适中, 唔太甜唔太鹹
珍寶凡立貝 – 鮮甜抵食
炸蠔 - 完全食到蠔o既鮮甜, 炸漿唔會過厚

軍艦 :
三文魚子 – 有咬口, 呢個唔駛用豉油點都夠鹹
鵝肝 - 煎得香, 入口即化, 不過一件好啦, 唔係就太膩
海膽 – 入口即溶, 鮮甜味美

小吃 :
清酒煮三文魚頭 - 純粹抵食
玉子 – 個人偏向熱食, 蛋味香濃
北海道粟米 – 可以生食o既粟米, 好鮮甜多汁, 不過食水深, 細細舊賣到好貴. 如果有機會冬天過去北海道, 自己去買半打返香港打邊爐都好好味架!

食過咁多間板X系列o既壽司店, 九龍灣分店最好味 !
2009-01-12 6 瀏覽
自從開左板長, 我就好少去元氣. 佢係魚背壽司, 吞拿魚腩, 火炙三文魚腩係我必食. 但可借每次都要等好耐先有位. 所以我會中午黎食. 唔使等位開心好多.
  • 魚背壽司
  • 吞拿魚腩
  • 火炙三文魚腩
2009-01-06 7 瀏覽
板前、板長既老闆係日本投左條日本一返黎, 梗係搵埋朋友一齊去試下有幾好味啦吞拿魚壽司 同平時係板前食到果d冇分別!魚肉有jar,唔多靚.吞拿魚腩壽司 夠肥!入口溶化,可惜壽司飯味太濃,反而令到吞拿魚味突出唔到,不過如果只以果片魚生而論,呢件最抵食!係肥美與魚香的平衡!極上吞合魚腩壽 冇 吞拿魚腩壽司 咁肥,但係魚香味就係三款之中最好的,而且無根!係order 果陣侍應都講左會冇 吞拿魚腩壽司 咁肥.當然仲有食其他壽司,埋單兩個人六百幾,但係每人每款吞拿魚一舊已經每人要二百幾,所以都算抵!

吞拿魚壽司 - $35 ,價錢味道都同同menu 上面的一樣
吞拿魚腩壽司 - $65,正!肥,入口溶化,有根
極上吞合魚腩壽司 - $95,有魚味