2014-02-05 1847 瀏覽
原來板長有做放題,仲要唔洗等位,價錢才$168/位,心想...單點都不止這個價錢吧,所以便即管一試。餐紙有8張,款式還算多,有刺身、燒物、炸物及壽司等,看上去還是吸引。清酒蟶子,很多沙...沒有清酒味,差!涼伴烏冬,但居然是熱的,吃上來怪怪的,而且烏冬又粉又淰,NO GOOD。燒鯖魚不錯,炸雞軟骨太硬,咬不到的。蒸旦...明明平時板前板長的都好吃,但這水汪汪的,差九丈的質素。壽司賣相不吸引,味道則還可以。燒帆立貝一個字...咸,兩個字...勁咸。又一奇怪之作,平日的美味炸蠔不見了影踪,放題的是乾厚的炸粉,包裹著一粒又細又霉的蠔肉。燒物中最讚的是牛仔骨,其他的都不值一提。刺身上枱時已是混作一堆,其他放題店都會稍為花點心思堆出漂亮一點的賣相,很明顯這店連力氣也懶得花。
清酒蟶子
清酒蟶子,很多沙...沒有清酒味,差!
涼伴烏冬
燒物
燒鯖魚不錯,炸雞軟骨太硬,咬不到的。
蒸旦
壽司
壽司賣相不吸引,味道則還可以。
燒帆立貝
燒帆立貝一個字...咸,兩個字...勁咸。
炸物
燒物
燒物中最讚的是牛仔骨,其他的都不值一提。
刺身
題外話/補充資料: 店員很像夢遊般,永遠直行直過。食物上枱只是隨手有位就放。
2014-01-31
2013-09-03 1481 瀏覽
荃灣板長任食 經過荃新天地2期見到有板長任食, 就去試下, 因為16x 不是很貴, 而且好耐無食過任食, 都想試下, 再加上, 板長本身食物質素都有一定保證, 未必是最好味, 至少唔會太差講返食物種類, 不是太多, 大約八張點餐紙, 每張約有十多款刺身方面: 真係無咩揀, 只有好common 的三文魚, 希靈魚等等炸物/天婦羅: 有蝦, 有南瓜, 蕃薯等等, 不過有點過油, 不能食太多件燒物: 想講下牛肉粒同埋金菇牛肉卷, 本身牛肉真係唔錯, 幾嫩, 又好味, 可惜的是, .... 佢地無論任何燒物都清一色用黑椒汁, 將本身的牛肉味都蓋住鍋物: 只試了牛肉鍋, 牛肉份量尚可, 蔬菜份量足, 可惜味道清了一點, 如果湯汁可以濃一點更好味上菜速度快, 沒有漏單, 服務好, 座位舒適, 不過d 菜上碟的賣相就麻麻.... 沒有美感可言
 不過d 菜上碟的賣相就麻麻.... 沒有美感可言
2013-07-04
第一次食放題食到要分享下 . "荃灣區以此價錢要選擇的還有很多可以選擇"我地一行兩人唸住晚餐食下壽司刺身, 一心唸住"板長"呢個名有保證,荃新天地這間還要有做"單點" 同 "放題" 放題WOR,當然選放題啦~唸住好低可以食多D唔同種類既野,點知就咁就........... 之後唸反唔怪得佢有做放題同單點怪怪地啦.....原來係咁.........呢度環境,服務都算OK,但同等既價錢可以食到好過他的還有好多選擇.當晚只有炸豪,天婦羅係比較似樣正常一些,

我地一行兩人唸住晚餐食下壽司刺身,

放題WOR,當然選放題啦~唸住好低可以食多D唔同種類既野,

點知就咁就...........

當晚只有炸豪,天婦羅係比較似樣正常一些,

2013-07-12
2013-06-12 945 瀏覽
沒有最差,只有更差形容荃新天地板長壽司最好不過,可能漁屋放題係荃灣實在太好評,導致呢間板長壽司都要轉做放題。當日於18:30到達,因為知道呢間板長壽司係放題,而且板長壽司質素都唔差,本著一試無訪心態試下。因為早到埗,就可以$168食90分鐘,坦白講漏單情況唔嚴重,只係食物真係好唔掂,所有材料用到最平最賤給食客食用。例如刺身位置用上較差的貨,芒果卷飯多過料等等。成餐飯只有雞肉串燒係最好味,最終餐飯食左一個鐘鬆D就鬆人,所以都係勸荃新天地板長壽司回頭是岸好過。
沒有最差,只有更差
形容荃新天地板長壽司最好不過,可能漁屋放題係荃灣實在太好評,導致呢間板長壽司都要轉做放題。當日於18:30到達,因為知道呢間板長壽司放題,而且板長壽司質素都唔差,本著一試無訪心態試下。因為早到埗,就可以$168食90分鐘,坦白講漏單情況唔嚴重,只係食物真係好唔掂,所有材料用到最平最賤給食客食用。例如刺身位置用上較差的貨,芒果卷飯多過料等等。成餐飯只有雞肉串燒係最好味,最終餐飯食左一個鐘鬆D就鬆人,所以都係勸荃新天地板長壽司回頭是岸好過。
刺身位置質素差(待別係油金魚).....
$168淨食串燒.......
題外話/補充資料: 建議轉做非放題日本菜算數
2013-05-31
90 分鐘 (堂食)
2013-04-22 602 瀏覽
是晚,來到這裡吃特價宵夜,九時正黎拎位,等十個,但好彩,大約15分中已經入到去,今次係我第二次黎食特價,但係d野食已經加哂價..今次d刺生切得好長,所以大件左,亦切得好靚,顏色好鮮艷,三文魚: 新鮮火炙三文魚: 入口有溶化的感覺凡立貝:新鮮赤睦:這是廣告賣的新魚,味道都不錯,值得一試吞拿魚:我們選了中腩,油脂感適中,很香甜蝦:好大隻,亦好鮮甜三文魚油漬:冇影相,有少少似骨的感覺吉落口,但味道是ok的其實我一直都好中意食板長,但真不太明白為何劣評這樣多,是否我的味覺有問題?哈哈,不過我喜歡就ok 了
今次d刺生切得好長,所以大件左,亦切得好靚,顏色好鮮艷,
三文魚: 新鮮
火炙三文魚: 入口有溶化的感覺

凡立貝:新鮮
赤睦:這是廣告賣的新魚,味道都不錯,值得一試
吞拿魚:我們選了中腩,油脂感適中,很香

甜蝦:好大隻,亦好鮮甜

三文魚油漬:冇影相,有少少似骨的感覺吉落口,但味道是ok的
2013-04-20
15 分鐘 (堂食)
$120 (宵夜)
2013-04-18 416 瀏覽
果日我地兩大兩細黎到荃灣,諗住食壽司,所以黎依間有保證d既餐廳!板長食過無數次但係荃灣依間就未試過,估唔到換黎失望我地嗌左三文魚壽司、八爪魚壽司、玉子壽司、甜蝦壽司、火炙海鰻壽司、飛魚子壽司、鰻魚手卷、鰻魚迷你井、蟹肉蒸蛋、蟹柳竹輪天婦羅掛烏冬、火炙鰻魚壽司、赤鮭魚壽司,食左$284。估唔到不論賣相、味道都唔掂!飯唔實、一用筷子夾就爛哂、三文魚無咩味真係好細碗、幾啖無左,都要$30一個。咁多樣最好食依樣,天婦羅夠脆、香口,係烏冬過硬,美中不足!太乾身、鰻魚汁唔太夠食過板長壽司無數次,今次荃灣依間特別唔掂,有失望水準咁差。

真係好細碗、幾啖無左,都要$30一個。
咁多樣最好食依樣,天婦羅夠脆、香口,係烏冬過硬,美中不足!
太乾身、鰻魚汁唔太夠

2013-04-02
2013-01-07 277 瀏覽
十二月底老朋友委以伴郎加上晚宴司儀的重位,實在有夠累人,縱然休息了幾天,依然感覺身心俱疲,元旦日最好的節目莫過於留在家好好休息,不過媽媽卻又拉了我外出閒逛以及吃點東西。重任既完,吃東西也不用太過顧忌,我倒想吃吃日式咖哩,怎料媽媽卻一口拒絕,因為媽媽更想吃的是壽司。荃灣的壽司店相信不少,但可吃的亦不外乎幾間連鎖品牌,兩害取其輕的情況下,板長似乎是最好的選擇。店面相當大,不過人客不多,可能還沉醉在倒數的快感吧?!侍應安排我們倆坐到卡位。媽媽也不用看餐牌,因為每次都是海膽軍艦、三文魚子軍艦、三文魚腩及鰻魚海鰻之類。海膽軍艦壽司搓得比昨天千両的甜蝦蟹膏要好,不過海膽呈泥黃色,看起來就不太新鮮了。三文魚子軍艦三文魚子賣相就比海膽好得多,細看下魚子似乎稍欠光澤。不過看媽媽的反應,味道應該不過不失吧!金三文魚腩金三文魚腩賣相較為新鮮,魚肉油脂相間,魚肉亦有光澤。炙燒海鰻炙燒海饅賣相比較突出,因為有一块海鰻皮突了出來,賣相就不太美觀,不過海鰻燒得剛好,沒有太焦,味道不俗。由於早餐吃得太飽,我就只點兩件陪太子讀書好了。明太子手卷沒有太多地方有得吃的明太子手卷,是我到板長常點的項目之一,一來價錢不價太瘋狂
板長壽司 x 自家烏冬

海膽軍艦
三文魚子‧海膽軍艦

三文魚子軍艦

金三文魚腩
金三文魚腩壽司
金三文魚腩賣相較為新鮮,魚肉油脂相間,魚肉亦有光澤。

炙燒海鰻
炙燒海鰻壽司

由於早餐吃得太飽,我就只點兩件陪太子讀書好了。

明太子手卷
沒有太多地方有得吃的明太子手卷,是我到板長常點的項目之一,一來價錢不價太瘋狂,另外質素亦不會太差。吃起來紫菜一咬即斷,就連媽媽也Feel到紫菜新鮮脆口,明太子份量不少,辛子明太子的味道充滿口腔,感覺滿足。

油甘魚腩
油甘魚腩壽司
油甘魚腩白白的一片,白裡秀著微紅的肉質充滿光澤,今次似乎遇到不錯的貨色,魚肉鮮味,從中滲出淡淡的油香,味道十分不錯!

這間板長與自家烏冬共用一舖,因此店面相當大,裝潢尚算新淨,不過侍應人手卻略顯不,侍應索性放下茶壺,讓客人自己招呼自己!食物質素方面,媽媽吃的幾件也不見得特別出色,海膽就加不太新鮮!而我比較走運,點的兩件都比較對辦,拉上補下,叫做不過不失,不過結帳要一百二十多個大洋,以這質素,感覺並不便宜。

除夕的千両(詳情請參閱食評---《2012除夕‧午膳》)、元旦的板長,均令人對迴轉壽司越來越提不起勁!

Berlin
慶祝紀念
除夕
三文魚子‧海膽軍艦
油甘魚腩壽司
板長壽司 x 自家烏冬
2012-10-22 177 瀏覽
原本諗住去第二間食放題點去到有位最去左板長單個幾張order都冇咩事但之後個D全部漏單十張有8張都冇左叫佢地跟又話D單冇入過搞到最後只係食左少少連個最低成本都味夠
原本諗住去第二間食放題
搞到最後只係食左少少
連個最低成本都味夠
2012-10-21
2012-10-06 140 瀏覽
又同女友來食日本野,食的又係壽司,我食的當然是油甘魚,咁至係正宗.不過今日好似爭左ddd,飯又散散地,魚又唔係油,甘蝦就最好,其他好似跌左watt wor!最開心就係食手卷,呢一味又係正宗野,吞拿魚好鮮味,飯又有醋甜,正到鬆化.
  • 油甘魚手卷三文魚面屎湯又係好好
2012-09-15 170 瀏覽
晚飯時段行經板長,發現板長逢星期一至五竟然有放題, 分3 個時段,5-7pm $148, 7-9pm $178, 9-11pm (忘記價錢了)。對板長形象一向不錯,價錢便宜又剛好七點多便同友人一試荃新天地一向人流不太多,所以不用等太久便入座了。入座先知原來可以揀食放題或散叫,心中已有不安放題形式同其他放題餐廳一樣,分了8 種不同顏色的點菜紙,由前菜小食、鐵板燒、刺身、壽司、鍋物、炸物等。先叫了點刺身、沙律、鍋物等小試牛刀。等了一會刺身先上,不想發生的真的發生了!!! 吞拿魚雪得硬硬的,死魚!!! 果然放題的會用上質素較差的貨,但也于至於要那麼差吧另外像橡筋的,研究了一會才知它是象拔蚌!!! 公平而言,幸好後上的甜蝦同三文魚也新鮮。蕃茄沙律同蟹鍋、三文魚頭鍋就像樣了點,燒鲭魚、炸蝦等也正常。可讚的是,雖然人流之後漸多,但放題常見的漏單沒有出現。很少寫的負面食評…其實以此價錢要食好點的放題不難。而板長如果以此銷售,只怕會得不償失、拖垮其品牌。不如不做放題好了

入座先知原來可以揀食放題或散叫,心中已有不安

放題形式同其他放題餐廳一樣,分了8 種不同顏色的點菜紙,由前菜小食、鐵板燒、刺身壽司、鍋物、炸物等。

另外像橡筋的,研究了一會才知它是象拔蚌!!!
公平而言,幸好後上的甜蝦同三文魚也新鮮。

可讚的是,雖然人流之後漸多,但放題常見的漏單沒有出現。

很少寫的負面食評…

硬魚,''橡''拔蚌
2012-09-14
5 分鐘 (堂食)
2012-06-22 24 瀏覽
呢間野係食過最恐佈既壽司店,個鵝肝壽司入面係凍,仲要好唔新鮮因為食入口有陣臭味TASTE得出係D CHEAP鵝肝,D飯勁大塊又硬,好似用隔夜飯。嗌左個火炙SALMON SUSHI成舊都係凍,芝士溶唔到。芝痳SAUCE手撕雞烏冬D汁好少好希,同完MANAGER講整結少少返到尼只係加左少少,同之前冇分別。豬軟骨DUMPLING冇豬軟骨,得少少免治豬肉。點解大家同一個集團,只係唔同地方但QUALITY差咁遠。比同一個價錢去食咁既QUALITY既野,以後唔會再尼。
呢間野係食過最恐佈既壽司店,
個鵝肝壽司入面係凍,仲要好唔新鮮因為食入口有陣臭味
TASTE得出係D CHEAP鵝肝,
D飯勁大塊又硬,好似用隔夜飯。
嗌左個火炙SALMON SUSHI成舊都係凍,芝士溶唔到。

芝痳SAUCE手撕雞烏冬D汁好少好希,
同完MANAGER講整結少少返到尼只係加左少少,
同之前冇分別。

豬軟骨DUMPLING冇豬軟骨,得少少免治豬肉。

點解大家同一個集團,只係唔同地方但QUALITY差咁遠。
比同一個價錢去食咁既QUALITY既野,以後唔會再尼。
2012-06-19
2012-05-13 24 瀏覽
太太突然想食日本嘢,諗住就近黎板長啦,貪佢又有刺生、又有熟食。等位既時候,見到佢門口個石鍋牛肉飯,諗住總算有熱飯到肚啦,點知個飯燶到D洋蔥同牛肉都苦苦地不特至,又無汁而且好油,真係吉野家掂過佢多多聲。天婦羅壽司又係一個「騎呢」之作,一個熱食,一個涼吃,夾硬黏埋一齊。個蝦又唔熱,個壽司又暖暖地。真係奇奇怪怪。
2012-05-12
60 分鐘 (堂食)
  • 燒三文魚腩
睇完戲諗住去食午餐, 見到櫥窗擺了很多烏冬道具, 而且有自家烏冬標誌就行入去想試吓而家巴士「撈蘇」時時賣廣告嗰碗曾志偉浸湯。 坐底才知道入咗板長而自家烏冬嘅食物就只有一本menu咁多選擇......都無曾志偉浸嗰個湯(烏冬), 左揭右揭才發現menu底有午餐套餐叫咗兩份午餐後就睇吓板長有什麽優惠辛辣牛肉湯烏冬...非常普通嘅食品, 牛肉全熟過頭, 辛辣味也不夠強。豚肉泡菜掛烏冬(冷)...味道酸酸辣辣, 烏冬煙韌, 爽豆腐沙律, 普通吉列魚柳...新鮮炸起, 肉質嫩滑板長有兩款優惠壽司:三文魚醬油漬壽司...三文魚半生熟, 甜醬油漬, 好味!金三文魚腩壽司...甘味肥美, 脂膏香凝, 無得彈!幸福の味珍味廣島蠔壽司...比較失望, 因為完全吃不到蠔味, 只有那些日本海產零食嘅味道, 即例如什麽の良品賣的磯燒元貝等等充滿味精嘅包裝乾製海產零食。我最失敗之order: 有味海鹽綠茶海鹽無綠茶味, 只得鹹味. 原來只是隨壽司送來的一碟鹽, 任你點加咖喱海鹽就即係咖喱薯片或者咖喱味公仔麵嗰種味精粉嘅味道到最後食飽咗, 但係唔開心囉
叫咗兩份午餐後就睇吓板長有什麽優惠
豚肉泡菜掛烏冬(冷)...味道酸酸辣辣, 烏冬煙韌, 爽
豆腐沙律, 普通
吉列魚柳...新鮮炸起, 肉質嫩滑

板長有兩款優惠壽司:
三文魚醬油漬壽司...三文魚半生熟, 甜醬油漬, 好味!
金三文魚腩壽司...甘味肥美, 脂膏香凝, 無得彈!
幸福の味
我最失敗之order: 有味海鹽
咖喱海鹽就即係咖喱薯片或者咖喱味公仔麵嗰種味精粉嘅味道

到最後食飽咗, 但係唔開心囉
2011-09-22
  • 豚肉泡菜掛烏冬
  • 金三文魚腩壽司
  • 三文魚醬油漬壽司
2011-09-21 7 瀏覽
男友母親興奮的告訴我們:板長壽司有放題喎因我和男友是經常吃放題的,所以一聽見放題就雙目發光,一定要找機會試一試今天遇著突如其來的大雨,整個商場的人群都比平時少八成多望進板長,都很多吉桌恭候著我們但放題時段為7-9pm $1689-10:30pm $148當然9時才進去啦(當時是8:30pm)奇怪地,我們三人在店門前佇立了足足十分鐘之久,都沒有員工出來接應明明他們是看見我們的,好像在裝看不見一樣到將近9時,才有一名員工施施然走出來問我們多少位,放題還是散叫給我一張籌,便又走開去了...等等等,到9時正,我本想,應該有員工出來接待我們吧又是沒有...他們過來後,望一望鐘,說時間還有五分鐘真的嗎?天文台時間也已經9時了為何不先讓我們進去?我們就是落了單,店員都能控制出餐時間根本沒有理由要我們再等...怎做生意的?!/_\""又不是有很多人在等,只有我們三個罷了,裡面的客人又少......在門口時,一直找不到相關的放題餐牌只有正常餐牌提供,所以我一直認為我們是吃正常餐牌的東面還在點選要先吃那一樣呢好失望進去後,發現放題能點的食物真的少得可憐最好吃的是三文魚壽司和刺身(只限頭一輪)其餘的東西不
男友母親興奮的告訴我們:板長壽司放題

今天遇著突如其來的大雨,整個商場的人群都比平時少八成多
望進板長,都很多吉桌恭候著我們

放題時段為7-9pm $168
9-10:30pm $148

當然9時才進去啦(當時是8:30pm)

明明他們是看見我們的,好像在裝看不見一樣

到將近9時,才有一名員工施施然走出來
問我們多少位,放題還是散叫
給我一張籌,便又走開去了...

等等等,到9時正,我本想,應該有員工出來接待我們吧
又是沒有...他們過來後,望一望鐘,說時間還有五分鐘
真的嗎?天文台時間也已經9時了
為何不先讓我們進去?
我們就是落了單,店員都能控制出餐時間
根本沒有理由要我們再等...怎做生意的?!/_\""
又不是有很多人在等,只有我們三個罷了,
裡面的客人又少......

在門口時,一直找不到相關的放題餐牌
只有正常餐牌提供,所以我一直認為我們是吃正常餐牌的東面
還在點選要先吃那一樣呢
好失望

進去後,發現放題能點的食物真的少得可憐

最好吃的是三文魚壽司刺身(只限頭一輪)

其餘的東西不值一提
那碗湯烏冬,湯底咸得標淚
牛奶湯也一樣,咸得太過份
我在懷疑廚師到底有沒有試味?

只有茶是不停供應,沒有其他飲品是免費提供的

**說實話,同樣價錢,大可以找到一間中等的放題
加數十元就可享受高質素一點的放題
真的沒必要來這一間板長,貼錢買難受

不用旨意我會再來!!絕對沒下次
2011-09-19
15 分鐘 (堂食)
  • 三文魚壽司、三文魚刺身、花之戀
2011-09-07 7 瀏覽
壽司款少又少,炸物涷又淋,烏冬粗又大份,魚生又唔新鮮,粟米又乾又冇味,真係完全唔掂吖,下次一定唔會再黎熱食都係凍嫁,話曬都板長吖,真係得個名今曰星期三食晚飯時間都唔咩人排隊,你地諗下
2011-09-07
慶祝紀念