2016-12-28 810 瀏覽
平安夜想吃得豐富,又不想太貴,便要選擇一些連鎖式餐廳。不要聽到「連鎖式餐廳」,便覺得一定不好吃/沒什麼特別,偶爾也會有意外驚喜。荃灣這家板長壽司真的好吃得叫好叫絕!率先上桌的是3款壽司:鰻魚壽司、三文魚壽司、帶子壽司。鰻魚壽司上面有一小堆吃起來像蔥又像薑的紫色調味品,切記要一口吃完整件,不要把紫色調味品和鰻魚拆開來吃,因為分開來吃紫色調味品的味道太強,而家味道集中的時候吃起來怪怪的,可是跟鰻魚壽司一併吃卻又不覺得喧賓奪主,反而讓鰻魚壽司多了一種新鮮感。三文魚壽司和帶子壽司相信是大家常吃的種類,但不是每家的壽司也能做得好吃,尤其是帶子壽司,要是好吃的話,一嚐就有超鮮甜的味道湧入口裡,而這家分店的帶子壽司完全能給我這種衝擊。緊接著的是黑松露壽司、海膽魚子飯、拌烏冬。之前的食評曾經提過,小的非常喜歡吃黑松露,這款壽司我又怎能錯過呢!黑松露固然沒有讓我失望,只是覺得黑松露和三文魚的味道比較搭配,整體來說,依然是好吃的,哈哈!至於海膽魚子飯,可能我對這道菜的期望過高,雖然足料,海膽和魚子都比飯多,但是海膽不夠重口味,滿足不了重口味的我。小的不太建議大家點拌烏冬,因為雞肉十分粗糙,熱拌的感覺有點彆

緊接著的是黑松露壽司、海膽魚子飯、拌烏冬。之前的食評曾經提過,小的非常喜歡吃黑松露,這款壽司我又怎能錯過呢!黑松露固然沒有讓我失望,只是覺得黑松露和三文魚的味道比較搭配,整體來說,依然是好吃的,哈哈!至於海膽魚子飯,可能我對這道菜的期望過高,雖然足料,海膽和魚子都比飯多,但是海膽不夠重口味,滿足不了重口味的我。小的不太建議大家點拌烏冬,因為雞肉十分粗糙,熱拌的感覺有點彆扭。
主角壓軸出場:刺身拼盤!這家分店的刺身新鮮程度一流,小的絕對會因此而長途跋涉到此用餐。唯大家要注意要一點:餐單上有2款刺身拼盤,無論在款式和件數方面都差不多,但是價錢上卻相差100元。為此我們問過侍應,他也解釋不了,所以建議大家要吃的話,可以吃價值較便宜的一款 (大概$158-左右)。
刺身拼盤
2016-12-24
慶祝紀念
平安夜
刺身拼盤
  • 帶子壽司
2016-12-03 684 瀏覽
湯不熱,冷烏冬不夠冷,沒足夠人手,价錢只向上升,食品味道只向下調,千萬不要…………如果只吃環境,那就不值得。一家人開心地吃飯,可惜中伏。這間餐廳不值用這個价錢吃飯,食物質素越來越不足,湯不熱,冷烏冬不夠冷,一般基本都不足,油甘魚壽司像放很久,不夠凍。沒足夠人手收拾東西、加水等等……比錢都不會再來……
2016-12-03
2016-10-31 1166 瀏覽
真係未試過食過一個咁差既放題 首先黎個刺身拼盤 完全唔新鮮 個魚生好似放左好耐,口感好差,甜蝦,北寄貝都完全唔掂,咁基本既都唔好食,失望叫個辣酒煮蜆,就黎個辣酒煮螺,問個waiter係咩黎仲好大聲同我講係辣酒煮蜆,指住d螺死口話係蜆,之後佢話問左經理,原來蜆賣晒😓咁如果係咁,係咪一早同消費者講?雖然係放題包晒,但都唔應該咁,我唔想浪費食物墨魚咀超腥,食物質素差泰式鳳爪個外觀黎到好似人地食剩果d咁,覺得自己好似食緊廚餘咁環境清潔度係ok既但唔明會有烏蠅同蚊滋騷擾侍應企埋晒一邊傾偈 無服務可言
真係未試過食過一個咁差既放題
墨魚咀超腥,食物質素差
環境清潔度係ok既
但唔明會有烏蠅同蚊滋騷擾
侍應企埋晒一邊傾偈 無服務可言
2016-06-23 1861 瀏覽
今日男朋友早收工同我食晏,好開心,所以同佢黎咗呢度食,諗住早啲食lunch可以唔駛迫人又可以坐得舒服啲。所以入到去就有靚卡位坐。我哋叫咗櫻花丼、火炙三文魚壽司、帆立貝壽司、三文魚腩壽司、大吞拿魚腩壽司、火炙鰻魚壽司、鹽燒三文魚鮫。除咗個午餐櫻花丼係無咁好食之外,其它都算唔錯。係食壽司嘅好地方。個丼始終係碎魚生咁上,令人覺得有欠新鮮。值得一提係佢個火炙鰻魚壽司,冇諗到咁大塊,冇魚骨,咁香,咁入口即溶,絕對推介。至於我嘅另一至愛燒三文魚鮫都好唔錯,2件都好大舊好抵食呢,燒到皮脆肉香,讚!不過說實話,我對個大toro係有少少失望嘅,因為唔太大舊,而且唔夠口感,失咗嗰種大toro應有嘅風範。總括,呢度其實都好唔錯嘅,希望佢嘅水準可以keep住,否則就會似元氣元祿咁被淘汰㗎啦。

櫻花丼
火炙鰻魚壽司
鹽燒三文魚鮫
2016-06-22
火炙鰻魚壽司
鹽燒三文魚鮫
2016-06-12 1232 瀏覽
和牛壽司,外貌就唔係咁靚,不過好重牛肉味,牛肉好軟,唔識點咬就可以溶化三文魚腩刺身好肥美鮮甜每片都切得好厚,好有口感,冇咩筋,點洗點咬板長蝦好甜美,有蝦味。三文魚腩壽司雖然冇刺身咁厚,但都好好食
三文魚腩刺身
三文魚腩刺身好肥美鮮甜
每片都切得好厚,好有口感,冇咩筋,點洗點咬
三文魚腩刺身
2016-06-02 933 瀏覽
三五知己黎到荃灣广場行街,走到啱啱肚餓恰巧路經見到有日本料理店,我點左最中意食唧三文魚刺身。三文魚,口感肥美鲜嫩入口即化,點上辣芥末同香甜醬汁,味道更加濃郁可口,令人回味無窮!!
2016-05-28 421 瀏覽
今日同朋友特登黎食板長日本料理,每次黎我必揀三文魚刺身,甜虾。三文魚纹路清晰厚實,口感肥嫩入口即化,點啲鮮甜醬汁同芥末柔嫩入味回味無窮!甜虾生食特別鮮甜弹牙,甜虾點D醬汁味道感加鮮美恰到好處。
甜虾生食特別鮮甜弹牙,甜虾點D醬汁味道感加鮮美恰到好處。
2016-05-26 412 瀏覽
好久冇去食過日本料理,今日約朋友去大食一餐先嘚,我哋黎到板長日本料理,點左我最中意刺身,甜虾好新鮮嫩嫩地甜甜地又弹牙,三文魚切的厚實纹路清晰有光澤,食起黎冇筋好嫩滑入口即化的感覺,元貝切成一片片颜色係好新鮮唧肉粉色,咬一啖有點嚼口非常鮮甜好嫩又多汁。
2016-05-10 479 瀏覽
星期6 lunch , 無左平時平果d lunch食,咁就試左個海鮮炒拉面,等得耐都算,黎到個size , 細到呢。。。接近幾蚊一包既營多撈面,上到d餸。。。得幾粒青口, 同幾條類似豆角既東西,收80 蚊。。。。真係超揾笨
2016-04-28 632 瀏覽
星期日放假同女朋友2個起身無野做 決定去食個下午茶今次就揀左大集團既板長壽司火燒和牛腿肉壽司 成舊肉都係粉紅色 質感都幾淋滑 但就無咩牛味柚子油甘魚軍艦有清香柚子中和反 好清新野菌帆立貝豬骨湯烏冬味道唔太出 可以話都幾淡佢並唔係下午茶餐所以對我黎講有d飽食唔哂總括黎講 板長作為大集團 味道都算不過不失 希望下次會有驚喜
星期日放假

總括黎講 板長作為大集團
味道都算不過不失
希望下次會有驚喜
2016-04-26 483 瀏覽
師兄返咗黎香港,好耐無聚,佢想回味下日本菜。其實近排成日食,有啲厭,但都捨命陪君子。黎到板長門口先見到有放題,而我竟然從來都無留意過!!。。。可能平時少食呢間😂本身諗住單嗌即刻轉咗,決定一戰放題。八點鐘去到大概有七八枱在等,入到去人未算多。話不多說落單先!總共八張menu,選擇都幾豐富。先寫咗幾樣小菜頂住先,汁炒鴨舌必點!比想像中好食好多,蒜苔甜脆,鴨舌爽口。連不食鴨舌的朋友都食多兩啖。人氣小菜螺肉同鳳爪都幾好食,開胃。刺身就中規中矩,三文魚同帶子肉質鮮美,但甜蝦有少少腥。推薦香芒吉列蝦卷,芒果肉大大片cover係面上,非常吸引!果肉甜,配炸蝦卷真係一流,一人兩件都未够。甜品得三樣,但三樣都好食。紅豆奶凍奶味足,紅豆甜。抹茶和果子軟Q彈牙,好食。上菜速度好快,一眨眼滿枱食物。可惜飲品得茶?有啲單調。放題218得一個半鐘,認真幾貴下,不過食物質素都算係對得起呢個價。
人氣小菜螺肉同鳳爪都幾好食,開胃。
刺身就中規中矩,三文魚同帶子肉質鮮美,但甜蝦有少少腥。
甜品得三樣,但三樣都好食。紅豆奶凍奶味足,紅豆甜。
抹茶和果子軟Q彈牙,好食。
上菜速度好快,一眨眼滿枱食物。可惜飲品得茶?有啲單調。
2015-05-30 1163 瀏覽
已經有很長時間沒有光顧板長,因為覺得價錢比較貴,而荃灣區日式放題餐廳林立,價廉物美的壽司店比比皆是,板長自然就被比下去了…今次見板長有壽司放題,一個半小時任食每位$198加一,我認為價錢還是偏貴,但板長壽司質素不錯,所以都決定一試啦!身邊很多朋友認為板長放題的種類太少,但我個人就認為已經足夠了,畢竟比較大路的刺身或壽司種類都有得選擇。食物有板有眼,除了壽司飯團我覺得太大件外,整體都不錯。刺身很新鮮,美中不足是不應該把帆立貝刺身切成粒狀的…香芒吉列蝦卷熱烈推介!炸蝦鬆脆,芒果酸甜配搭得宜!炸物不過不失,沒甚麼特別,而且很飽肚呢!放題就不宜叫太多。另外,放題是不包括飲品的,店裡有無限熱茶供應,要凍飲就要另外點了。

身邊很多朋友認為板長放題的種類太少,但我個人就認為已經足夠了,畢竟比較大路的刺身壽司種類都有得選擇。

香芒吉列蝦卷熱烈推介!炸蝦鬆脆,芒果酸甜配搭得宜!

炸物不過不失,沒甚麼特別,而且很飽肚呢!放題就不宜叫太多。
2015-05-29
  • 香芒吉列蝦卷
  • 刺身
2015-04-14 1127 瀏覽
已經一段時間沒有光顧「板長」,是次造訪,發覺其食材質素大大下降!店內早已經轉用平板電腦點單,無可否認這的確很方便,亦可讓食客隨時查看已經點選的食物! 三文魚、帆立貝、赤貝壽司三文魚魚身較薄,口感不強,沒有魚香的肥美口感。帶子不夠厚身肥美,質感平凡。赤貝入口爽脆,但色澤不夠明亮。 西冷和牛、中吞拿魚腩、備長吞拿魚、油甘魚海鹽壽司甫上桌,四款壽司沒有令人欲嚐的驚艷,驟眼看不是新鮮。西冷和牛色澤暗淡,入口有筋,失了一份牛肉鮮味。中呑拿魚腩沒有豐腴肥美的肉質,魚油味不足,較為遜色。備長吞拿魚更不敢恭維,魚身沒有光澤,入口較霉。油甘魚海鹽壽司,其海鹽分佈並不平均,味道帶鹹,蓋過了油甘魚的魚香。 三文魚子、蝦膏甜蝦軍艦三文魚子色澤不夠鮮明,但勝在夠圓渾,雖然鮮味不夠,但起碼沒有腥味。甜蝦爽而不鮮,蝦膏質感細滑且帶鮮甜。兩款軍艦均有敗筆之處,就是紫菜過腍,沒有香脆口感! 軟殼蟹手卷軟殼蟹炸漿過厚,沒有即製的酥脆口感,而且紫菜變潮,結果咬了一口便放棄了!  鵝肝壽司鵝肝壽司是我喜愛的味兒,經火槍灼過的鵝肝,油潤可口,外脆內軟,一啖入口,彌補了之前的不足! 三文魚腩、金目鯛刺身三

三文魚、帆立貝、赤貝壽司
三文魚魚身較薄,口感不強,沒有魚香的肥美口感。
帶子不夠厚身肥美,質感平凡。
赤貝入口爽脆,但色澤不夠明亮。

西冷和牛、中吞拿魚腩、備長吞拿魚、油甘魚海鹽壽司
甫上桌,四款壽司沒有令人欲嚐的驚艷,驟眼看不是新鮮。
西冷和牛色澤暗淡,入口有筋,失了一份牛肉鮮味。
中呑拿魚腩沒有豐腴肥美的肉質,魚油味不足,較為遜色。
備長吞拿魚更不敢恭維,魚身沒有光澤,入口較霉。

三文魚子、蝦膏甜蝦軍艦
甜蝦爽而不鮮,蝦膏質感細滑且帶鮮甜。
兩款軍艦均有敗筆之處,就是紫菜過腍,沒有香脆口感!

軟殼蟹手卷

鵝肝壽司

三文魚腩、金目鯛刺身
三文魚腩賣相普通,份量較為細小,入口魚味豐盈,但油脂豐富略為遜色!
金目鯛魚身呈粉紅,魚油不太豐腴,但味道鮮甜!
這餐晚膳令我吃得不太起勁,眼見水準下降,未能吃飽肚皮,失望也!
2015-03-24
2014-09-20 1110 瀏覽
荃新二期眾多食肆之中,板長壽司名氣數一數二。閒日下午茶價錢更是實惠,大約三十幾蚊就可以飽餐一頓。店內卡位空間闊落,檯的高度也剛剛好。服務員態度好,跟餐快,而食物味道更是令人滿意。炎燒三文魚腩壽司肥美可口,剛巧特價時段,價錢便宜,更值得一試。當中溫泉蛋芝麻醬雞絲伴烏冬(溫)份量十足,伴料新鮮,口感不俗。

2014-04-04 2035 瀏覽
我這個sushi monster,今天醒來第一個念頭便是要吃壽司。其實身在香港真倍感幸福,因為一下樓,便可以有數十間日本餐廳任君選擇。今天,不知道為何心血來潮,想再一試一別已兩年的city walk2板長。看到它們瘋狂的推廣,對於食物的質素也沒太大期望。三文魚腩壽司($10),芝士炙燒三文魚壽司($10) • 三文魚是新鮮的,烙過的芝士也沒有和三文魚格格不入,只是還未到一起溶在口中的感覺。火炙中呑拿魚腩壽司($26) • 不推介。沒有呑拿魚腩的魚香,卻只是油但乾。火灸芝士軟殼蟹卷($35) • 伏。軟殻蟹很乾,一點也不脆和香口,但芝士相比三文魚的更溶。黑松露油甘魚壽司($8) • 不錯。一向也是黑松露的big fans,加了它頓時令壽司生色不少,油甘魚也尚算新鮮。火炙芝士鰻魚壽司($22) • 鰻魚也算有口感,未至於很乾很薄,送上來時也有淡淡的炙燒香。芒果蟹子沙律($32) • 賣相不錯,唯獨芒果是暗黃色看起來不新鮮。雖然蟹柳和蟹籽也不是貴價貨,但沙律勝在沒有過多的沙律醬,整個感覺也挺清新。待應對於客人的要求也很快回應,但綠茶卻很淡,水亦不熱。
三文魚腩壽司($10),芝士炙燒三文魚壽司($10) •
火炙中呑拿魚腩壽司($26) •
不推介。沒有呑拿魚腩的魚香,卻只是油但乾。
火灸芝士軟殼蟹卷($35) •
伏。
軟殻蟹很乾,一點也不脆和香口,但芝士相比三文魚的更溶。
黑松露油甘魚壽司($8) •
火炙芝士鰻魚壽司($22) •
鰻魚也算有口感,未至於很乾很薄,送上來時也有淡淡的炙燒香。
芒果蟹子沙律($32) •
待應對於客人的要求也很快回應,但綠茶卻很淡,水亦不熱。

題外話/補充資料: 同樣價錢,我會選擇光顧鄰近的 𡶶壽司 。
2014-04-04