【米芝蓮抵食茶檔—嘆溫馨家庭菜】你幾耐冇返屋企食飯?屋企幾耐冇煮飯了?嚟旺角林仔茶檔就啱啦!茶檔有好多推薦嘅菜式,如米芝連二弄蝦球、炸子雞、咕嚕豬頸肉等,當中嘅蝦球更獲米芝蓮!鬧市中體驗家常便飯嘅溫暖🏠💕!門口以一對對聯「柔情鐵漢大排檔,茶記風味夠哂strong」相當吸引奪目,環境乾淨舒服,大部分都係卡位,好寬落👍🏻茶檔仲有啤酒可以飲😌,真係鐵漢嘅浪漫🌹!🔶清蒸黃花魚 $98(+$12轉套餐配飯、湯)(+$6加配飲品)魚肉口感鮮嫩口感,配上清香的蒸魚醬油,品味到魚的原汁原味。🔷金銀蛋浸時菜 $84同樣係家常便飯之一的菜餚,選用了新鮮的時令蔬菜,搭配滑嫩的金蛋和鹹香的銀蛋,清爽的口感和豐富的營養,色香味俱全。🔶上湯菜膽雲吞雞 $89(套餐配飯、湯)(+$6加配飲品)新鮮的雞肉和手工製作的雲吞為主角,雞肉鮮嫩和大約五粒鮮甜的雲吞,而且湯底清淡而鮮美,完美地襯托出食材的原味。🔷熱檸水🔶熱檸檬蜜📍:林仔茶檔 (油麻地)油麻地彌敦道552號龍馬大廈地舖#Laglag美食推介#foodielagblah油麻地#foodielagblah港式............#林仔茶檔 #lamjaiscaf
【米芝蓮抵食茶檔—嘆溫馨家庭菜】

🔶清蒸黃花魚 $98
(+$12轉套餐配飯、湯)
(+$6加配飲品)
魚肉口感鮮嫩口感,配上清香的蒸魚醬油,品味到魚的原汁原味。

🔷金銀蛋浸時菜 $84

🔶上湯菜膽雲吞雞 $89
(套餐配飯、湯)
(+$6加配飲品)

🔷熱檸水
🔶熱檸檬蜜

📍:林仔茶檔 (油麻地)
油麻地彌敦道552號龍馬大廈地舖
#Laglag美食推介
#林仔茶檔 #lamjaiscafe #油麻地美食 #旺角美食 #香港生活 #香港茶餐廳 #茶餐廳 #mongkok #yaumatei#油麻地#茶檔#港式茶餐廳#港式美食#家常便飯#家庭菜
2024-08-27
  • 上湯菜膽雲吞雞
  • 清蒸黃花魚
🔥大排檔呢樣嘢都係香港文化之一,但係你叫我35度之下坐喺街邊嗰度食大排檔呢就真係......無能為力🥲早幾日朋友話喺彌敦道附近食咗一間好有鑊氣嘅餐廳,佢話食咗個炒粉麵好食到wawa聲,又話食嗰啲嘢好鑊氣到十足十大排檔一樣,不過唔同嘅就係有服務同埋好夠冷氣,講到咁誇張,於是趁住尋日得閒我就即刻去試下佢講嘢嗰間“哇哇聲”坐低侍應畀個餐牌我哋係午餐嘅menu,咁過嚟食小菜嘅我又點會淨係食午餐呢!當然就要問佢攞返個大menu啦😂原來都有好多嘢食㗎喎!而部分嘅小菜都係跟飯湯嘢飲都可能只係加幾蚊,特別嘅其中一件事就係原來雖然佢係餐廳格局,但係佢竟然有啤酒飲🥤真係可以稱得上係一個有冷氣有裝修嘅大排檔!🦐米芝蓮二弄蝦球米芝蓮菜式嘅餐廳呢我都食過好幾間,但係咁平嘅米芝蓮菜式就真係好少可以食到!呢個二龍蝦球一邊係千島醬另外一邊係沾咗粉炸嘅金沙鹹蛋黃,外皮嘅質感有少少似油炸鬼,咬落去一口鬆化!脆!香!啲鹹蛋黃流心咁喺裏面流出嚟😋價錢都只係一百蚊,六大隻大蝦😮🦑黃金鮮魷冇錯又係熱氣嘢!如果食大排檔唔食返啲熱氣嘢會唔會覺得對唔住自己😂香脆嘅外皮裏面果住一層流沙嘅鹹蛋黃,油溫係火喉都掌控得好好唔會有嗰種畀啲油立住
🔥大排檔呢樣嘢都係香港文化之一,

當然就要問佢攞返個大menu啦😂

🦐米芝蓮二弄蝦球
米芝蓮菜式嘅餐廳呢我都食過好幾間,
但係咁平嘅米芝蓮菜式就真係好少可以食到!
呢個二龍蝦球一邊係千島醬另外一邊係沾咗粉炸嘅金沙鹹蛋黃,

🦑黃金鮮魷
香脆嘅外皮裏面果住一層流沙嘅鹹蛋黃,油溫係火喉都掌控得好好唔會有嗰種畀啲油立住個口嘅感覺,裏面嘅鮮魷沒有過多嘅醃製,可以食到海鮮嘅鮮味🌸

🍝午市套餐炒叉燒烏冬
食炒嘢最緊要係夠味!夠鑊氣!
佢呢度嘅炒烏冬非常之夠味,唔會淡到不停要加豉油加辣椒油加辣椒醬,
相信烏冬係輕微咁樣炆過,再用大火炒返收乾,先至可以做到入味!!好食!!

🥤紅豆冰凍奶茶
呢度嘅紅豆冰係完整一粒粒唔會爛曬但係好夠淋,奶茶就相對普通少少

睇咗餐牌呢度仲有炸子雞椒鹽鮮魷菜遠排骨米等等嘅啤酒菜式!
下次一定要過嚟啤啤佢!!
1962 瀏覽
  • 黃金鮮魷
  • 叉燒炒烏冬
  • 米芝蓮二弄蝦球
推介指數 Recommendation Level : 🔥🔥🔥🔥旺角彌敦道雖然人流很多,但由於茶餐廳及其他種類的食肆林立,要生存亦絕對不是易事,實力不夠就很難避免被淘汰的命運。這間餐廳並非網上推介的排隊食肆,亦不是大型連鎖集團的品牌,能夠吸引食客,全憑食物質素,多元化的種類,以及合理的價錢。Although Nathan Road in Mong Kok experiences heavy foot traffic, the presence of numerous tea restaurants and various eateries makes survival quite challenging. Without sufficient strength, it is difficult to avoid the fate of being eliminated. This restaurant is neither a highly recommended eatery nor a large chain brand; it attracts customers solely

Although Nathan Road in Mong Kok experiences heavy foot traffic, the presence of numerous tea restaurants and various eateries makes survival quite challenging. Without sufficient strength, it is difficult to avoid the fate of being eliminated. This restaurant is neither a highly recommended eatery nor a large chain brand; it attracts customers solely through the quality of its food, diverse menu options, and reasonable prices

炸雞髀配薯條 ($39)

雞髀炸得非常香脆,但又不會太乾,內裏還保留了肉汁,而且吃不到有雪藏的味道,而且薯條是粗身的波浪形薯條,有薯仔味之餘,又不會很油膩

The chicken leg is exceptionally crispy without being too dry, retaining its juiciness. There is no hint of frozen flavor. The thick, wavy fries carry a rich potato taste without being overly greasy.
脆炸雞髀配薯條 Deep-fried Chicken Leg with French Fries

紅豆煉乳西多士 ($40)

這個有別於一般花生醬西多士,雖然內裏沒有花生醬,但西多士上的紅豆醬,不會太甜,配合煉奶味道非常合拍,味道比花生醬西多士有更多層次

This dish differs from the standard peanut butter French toast. Although it does not contain peanut butter, the red bean paste on top is not overly sweet and pairs harmoniously with the condensed milk, offering a more layered flavor profile.
紅豆煉乳西多士 French Toast with Red Bean & Milk Sauce

熱檸茶 (跟餐 come with set)
Hot Lemon Tea

檸檬十分新鮮,沒有苦澀味,茶味亦十分濃郁,入口順滑

The lemons are exceptionally fresh, free from bitterness, and the tea has a robust flavor, providing a smooth drinking experience.

😎 評價 - Epicurean Explorer's comments:

🍽️食物Food: 🔥🔥🔥🔥

✅食物選擇多元化,亦備有套餐給客人選擇,而且食物質素高
The menu is diverse, with set meal options available, and the food quality is high.

🏡環境Environment: 🔥🔥🔥

✅裝修時尚光亮,而且整齊清潔
The decor is modern and bright, maintaining cleanliness and organization.

❌繁忙時間可能要與陌生人士搭枱
During peak hours, there may be a need to share tables with strangers.

💁服務Service:🔥🔥🔥🔥

✅待應生非常有禮,而且上菜速度亦很快
The staff is very courteous, and the service speed is impressively quick.

💰價格Price:🔥🔥🔥🔥

✅以這個品質來說,性價比算很高
Given the quality, the price-performance ratio is quite high.

2024-08-24
10 分鐘 (堂食)
2024-10-20 347 瀏覽
周日在附近踢完波過嚟食個下午茶,不過看來下午茶時間是他們的休場時間,客人不算多,部分員工都在休息。叫了個下午茶餐,蕃茄焗豬扒飯同熱奶茶,問咗係唔係炒飯底,師傅話一定係炒茶飯底。出到嚟剛剛焗起豬扒份量不是太大,蕃茄沒有罐頭味。奶茶是港式用了斯裡蘭卡茶底,是傳統的味道。簡單食個下午茶。
2024-10-20
2024-09-18 1286 瀏覽
在彌敦道人來人往的街道上,令人停下腳步的不只是等車的,還有多家美食讓我們選擇。這次去到油麻地覓食,去了家港式茶檔,裡有多款美食。不論是新派或舊式美食也有。門面裝修不花巧,環境簡約舒適。-茶走 HKD$0|凍奶茶/凍鴛鴦 HKD$9去吃茶檔當然要點奶茶啦😎,這裡大部份也有熱飲附送的,點小菜加凍飲+$9就可以。茶走用煉乳所以味道較特別的,茶底甘香濃厚,口感順滑挺香的。凍鴛鴦比例剛好,同時間飲到咖啡和奶茶的味道真香。-All Day Breakfast HKD$59茶檔也有這個吃,價錢不用60就吃得到欵。食物包括吉列魚柳配炒蛋、法蘭黑福腸、煙肉、茄汁豆、生菜、蕃茄及多士。魚柳酥脆肉質嫰滑,配醬汁吃較惹味。這個份量算是多的,是可以吃得飽的。-台式三杯雞 HKD$86這個跟餐送白飯及例湯,打開蓋子聞到很香的味道,再傳來一陣“滋滋聲”。顏色吸引的小菜,雞肉大件肉質腍身。醬汁香濃不會太咸,這個拌飯吃感覺可以。-黃金鮮魷 HKD$108金黃色的賣相大大件,這個味道挺香的,原來是咸蛋黃口味欵,所以感覺有驚喜欵。這個一定要趁熱吃的,外脆內軟的口感。魷魚鮮味爽口,咸蛋黃味道香濃惹味。椒鹽鮮魷也是推介菜式,但

茶走 HKD$0|凍奶茶/凍鴛鴦 HKD$9

All Day Breakfast HKD$59

台式三杯雞 HKD$86

醬汁香濃不會太咸,這個拌飯吃感覺可以。

黃金鮮魷 HKD$108

椒鹽鮮魷也是推介菜式,但這次想吃酥脆的美食,就選擇了這個啦。

2024-09-04
午餐
2024-09-16 1098 瀏覽
今日一家大細嚟咗呢間茶餐廳食飯,就喺油麻地地鐵站一出,好方便呢~望吓個Menu,估唔到入邊有咁多嘢揀,無論係小菜或者炒粉麵,應有盡有。仲有好多唔同款式嘅嘢飲~ 見到樣樣都好想試!米芝蓮二弄大蝦球 $108叫得米芝蓮真係名不虛傳,個醬汁好好味,一邊係鹹蛋黃炸,另一邊係千島醬醬,蝦球炸得好酥化,可以食到兩款唔同口味。上湯雞包翅撈飯 $96連魚翅撈飯都有得食,個汁用金華火腿熬製咗8小時而成,入面除咗有魚翅仲有花膠,醬汁杰身用嚟撈飯剛剛好。上湯菜膽雲吞雞配米線 $89雲吞雞好豐富,有好多雞肉,雲吞大大粒,湯底清甜而不膩,揀咗配米線都好夾呢黃金鮮魷 $108炸到脹卜卜嘅黃金鮮魷,咬入口充滿鹹蛋香,鮮魷爽彈,唔會好膩。瑞士汁乾炒牛河 $66炒得乾身夠鑊氣,有大排檔嘅水準。龍鳳檸樂 飲番杯龍鳳檸樂~ 好爽!

米芝蓮二弄大蝦球 $108

上湯雞包翅撈飯 $96

上湯菜膽雲吞雞配米線 $89

黃金鮮魷 $108

瑞士汁乾炒牛河 $66
炒得乾身夠鑊氣,有大排檔嘅水準。

龍鳳檸樂
飲番杯龍鳳檸樂~ 好爽!
2024-09-15 891 瀏覽
最近發現油麻地與旺角之間嘅彌敦道有一間出色住家菜小炒茶記,小菜款式多選擇,味道大眾化,又食住家菜嘅感覺。我哋當日一行三人。叫咗三道菜。🥥米芝蓮二弄大蝦球 $108第一道菜勁啊,用米芝蓮嚟稱呼佢冇錯,蝦球外皮鬆脆可口,加上大蝦肉質鮮嫩,超正好味,但係就一定要趁熱食,凍咗口感冇咁好。🥥高湯魚肚蝦乾雲耳炒娃娃菜 $84第二道菜既濃湯底非常清甜,有娃娃菜、蝦乾、冬菇、雲耳、芹菜,仲有好多魚肚,魚肚浸滿咗高湯嘅味道,一口咬落去🤩爽呀🤤以上2道菜奉送自飯、例湯、熱飲加$6,凍飲+$9,特飲+$12⭐️晚市推廣價⭐️🥥上湯菜膽雲吞雞煲 $89第三道抵食推介,只需要$89就嘆到到上湯雲+雞煲😍雞肉鮮嫩、雲吞Q彈,雲吞和雞肉在湯汁中吸收了豐富的味道,令人忍不住一口接一口,係咁食。配白飯、奉送熱飲,凍飲+$8,特飲+$9*每天限量供應

🥥米芝蓮二弄大蝦球 $108

🥥高湯魚肚蝦乾雲耳炒娃娃菜 $84

⭐️晚市推廣價⭐️
🥥上湯菜膽雲吞雞煲 $89

配白飯、奉送熱飲,凍飲+$8,特飲+$9
*每天限量供應
聽講油麻地林仔茶檔的雞包翅撈飯係必食!估唔到菜記都有翅包雞食啊!上湯雞包翅撈飯:配料好豐富, 嚴選金華火腿慢煮八小時,雞肉、花膠、翅都比得足! 豐富配料。湯底仲要鮮甜濃郁,撈埋飯食真係一流!米芝蓮二弄蝦球:外脆內彈,鮮甜多汁,咸蛋蝦球夠惹味,另一款千島醬蝦球都好好食,估唔到茶記都有米芝蓮質素!-上湯菜膽雲吞雞的翠綠菜膽和雪白雞肉、-椒鹽豬扒飯:椒鹽豬扒飯金黃誘人,豬扒炸得香脆,配埋香噴噴蒜頭撈飯,-超滿足!上湯菜膽雲吞雞:菜膽鮮嫩,雲吞滑溜,雞肉嫩滑,而且份量仲好多,湯底清甜!呢度嘅食物有鑊氣,份量又大,唔怪得咁多人嚟食!
聽講油麻地林仔茶檔的雞包翅撈飯係必食!
估唔到菜記都有翅包雞食啊!
上湯雞包翅撈飯:

湯底仲要鮮甜濃郁,撈埋飯食真係一流!

米芝蓮二弄蝦球:

外脆內彈,鮮甜多汁,咸蛋蝦球夠惹味,

另一款千島醬蝦球都好好食,估唔到茶記都有米芝蓮質素!

上湯菜膽雲吞雞的翠綠菜膽和雪白雞肉、

椒鹽豬扒飯:椒鹽豬扒飯金黃誘人,

豬扒炸得香脆,配埋香噴噴蒜頭撈飯,

超滿足!

呢度嘅食物有鑊氣,份量又大,唔怪得咁多人嚟食!
2024-09-12 684 瀏覽
在旺角鬧市街頭見到這間茶檔,竟然有米芝蓮級別的菜式,就去試一試吧 😋🔸米芝蓮二弄大蝦球二弄做法分別是用千島醬汁和鹹蛋黃醬,兩種做法都很好吃!選用原隻蝦仁用脆炸漿包裹住再炸,外脆內軟 🤩 最喜歡千島醬,超級多醬超級幸福 🥰🔸上湯菜膽雲吞雞選了跟米線,湯底是濃香的雞湯 👍🏻 很足料有很多雞,雲吞小小一粒調味不錯,配菜有冬菇、芹菜和娃娃菜 🔸菜遠排骨河香濃蠔油芡汁,配上冬菇片、紅蘿蔔和芽菜,排骨肉質鬆化很入味 🤤

🔸米芝蓮二弄大蝦球

🔸上湯菜膽雲吞雞

🔸菜遠排骨河

2024-09-05 812 瀏覽
今日要同大家介紹一間油麻地茶餐廳,呢一間係非一般嘅茶餐廳,因為有米芝蓮大廚坐鎮,大家千祈唔好錯過啦😍=====================Food list📌🧍‍♂️✨🫶上湯菜膽雲吞雞煲,呢個菜式非常之出色,雞肉十分鮮嫩😊,加埋用新鮮娃娃✨菜,非常之入味,仲有好多雲吞,成個菜式令人回味無窮😍👍🧍‍♂️✨🫶琵琶豆腐😍,採用優質豆腐,呢碟小菜鑊氣🔥十足,加埋菜心,令人食慾大增😊❗️🧍‍♂️✨🫶米芝蓮二弄大蝦🍤球,得獎🎖️菜式,令人眼前一亮,大蝦肉質鮮嫩,十分彈牙,口感十足😍⭐️
=====================
Food list📌

2024-09-05 750 瀏覽
無諗過茶餐廳都可以有咁出色嘅小菜今日係油麻地附近搵食,見到林仔茶檔個名幾得意睇餐牌有雞翅撈飯、仲有米芝連嘅餸!🤩室內係卡位坐得幾舒服,冷氣夠大🤓睇完餐牌最後叫咗 米芝蓮二弄大蝦球、咕嚕豬頸肉、炸子雞半隻小菜跟餐有白飯同例湯,個例湯好濃好足料!野飲叫咗紅豆冰,紅豆好甜好綿😚😚咕嚕豬頸肉每舊豬頸肉都超大舊,炸皮好脆口😜咬落去索索聲,豬頸肉好軟腍咕嚕汁酸酸甜甜好開胃😋米芝蓮二弄大蝦球分別有黃金(咸蛋黃)同千島醬兩款口味隻蝦真係好大隻,咸蛋黃口名食落有淡淡牛油香好惹味千島醬酸甜就中和返個油膩感!😆果然係名不虛傳嘅米芝蓮😍炸子雞雞肉夠嫩滑,外皮唔太厚但十分香脆係媲美酒樓嘅質素,估唔到係茶餐廳會食到!鍾意食雞嘅一定唔可以錯過🥰仲有其他野食都吸引,椒鹽鮮魷、太極鴛鴦飯、菜遠排骨米呢啲下次再嚟會想試吓~所以想食吓小菜唔一定要揀大排檔,因為見到原來呢到都有啤酒飲!夏天咁熱就岩晒啦🤣🤣
無諗過茶餐廳都可以有咁出色嘅小菜
今日係油麻地附近搵食,見到林仔茶檔個名幾得意
睇餐牌有雞翅撈飯、仲有米芝連嘅餸!🤩

室內係卡位坐得幾舒服,冷氣夠大🤓
睇完餐牌最後叫咗 米芝蓮二弄大蝦球、咕嚕豬頸肉、炸子雞半隻

小菜跟餐有白飯同例湯,個例湯好濃好足料!

野飲叫咗紅豆冰,紅豆好甜好綿😚😚

咕嚕豬頸肉
每舊豬頸肉都超大舊,炸皮好脆口😜
咬落去索索聲,豬頸肉好軟腍
咕嚕汁酸酸甜甜好開胃😋

米芝蓮二弄大蝦球
分別有黃金(咸蛋黃)同千島醬兩款口味
隻蝦真係好大隻,咸蛋黃口名食落有淡淡牛油香好惹味
千島醬酸甜就中和返個油膩感!😆
果然係名不虛傳嘅米芝蓮😍

炸子雞
雞肉夠嫩滑,外皮唔太厚但十分香脆
係媲美酒樓嘅質素,估唔到係茶餐廳會食到!
鍾意食雞嘅一定唔可以錯過🥰

• 咕嚕豬頸肉
2024-09-04 754 瀏覽
聽講油麻地有間食雞包翅撈飯好正嘅茶餐廳,所以專程帶老媽子嚟光顧一下。上湯雞包翅撈飯呢個撈飯絕對唔係浪得虛名,上湯的湯底香濃,加入咗金華火腿慢煮八個小時,帶有些許的雞肉鮮甜味,能讓每一口飯都充滿了醬汁的滋味。炸子雞(半隻)炸子雞外皮金黃酥脆,咬下去時能感受到一層香脆的皮,裡面則是鮮嫩的雞肉,又鮮美又滑嫩,用嚟餸啤酒飲最好不過。米芝蓮二弄大蝦球另外見到好多人大讚呢個二弄大蝦球,一邊係鹹蛋黃味,另一邊係千島沙律,聽講大廚曾因此菜式拎過米芝連。千島汁的酸酸甜甜,令人食慾大增,而我更喜愛的是味鹹蛋黃的風味,兩款味道的蝦球外層酥脆,蝦肉挑淡,十分有層次感。紅豆冰紅豆冰的口感滑順,紅豆甜而不膩。

上湯雞包翅撈飯

炸子雞(半隻)

米芝蓮二弄大蝦球

紅豆冰
紅豆冰的口感滑順,紅豆甜而不膩。
  • 炸子雞
  • 上湯雞包翅撈飯
本身打算下午茶輕食。但一座低望到餐牌有銀針粉,即心心眼😍😍仲要係叉燒跟XO醬炒🥰茶檔黎講,環境真係唔錯,價錢同茶餐廳差唔多,環境更勝一籌👍👍咁既價錢,價錢環境CP值高,所以味道我唔會有太大期望🫣食物有煙出ka😆😆有驚喜,份量十足👍「有鑊氣」好開胃,見到咁大碟,諗住食唔哂😬我唔係肚餓既狀態下成份食哂🫣配杯熱檸茶幫助消化,晚餐都唔洗食~總結:味道:唔係死鹹,味道岩岩好份量:有驚喜 ,份量十足,好大份價錢:抵食(其他地方這個價錢未必有這份量)份,滋味,開胃,無得輸環境:舒服,有卡位坐

咁既價錢,價錢環境CP值高,所以味道我唔會有太大期望🫣

配杯熱檸茶幫助消化,晚餐都唔洗食~

總結:
味道:唔係死鹹,味道岩岩好
份量:有驚喜 ,份量十足,好大份
環境:舒服,有卡位坐

2024-08-28
10 分鐘 (堂食)
2024-09-01 641 瀏覽
聽朋友介紹油麻地呢間高質茶記啲嘢食好食。今日咁啱喺附近所以過嚟試吓。聽聞佢哋道菜「二弄大蝦球」曾經米芝蓮拎過獎。不嬲唔食炸嘢嘅我都決定點黎試吓。仲有佢哋嘅「上湯菜蛋雲吞雞」都好出名。一於試晒。✨米芝蓮二弄大蝦球 跟白飯+中湯 每隻蝦球入邊都包住一隻大蝦🍤肉質爽滑,外層包住類似油炸鬼嘅炸物。但出奇地一啲都唔油膩,好松脆。蝦球有三隻係鹹蛋黃味😍好特別。仲有三隻係我最鍾意嘅千島醬味。六隻我食咗五隻🫢✨上湯菜膽雲吞雞跟米線 雞塊大件嫩滑,雲吞皮薄餡料足。將米線浸落上湯,又忍唔住食咗一碗。✨美國黑椒汁西冷牛扒 跟薯條、餐包、中湯牛扒超大塊,有條腸仔再加一隻煎蛋伴碟有西蘭花🥦蕃茄。每碟餸份量都好足。✨飲品係好立克同利賓納 基本上都係跟參奉送 👏🏻
✨美國黑椒汁西冷牛扒 跟薯條、餐包、中湯
✨飲品係好立克同利賓納 基本上都係跟參奉送 👏🏻
  • 米芝蓮二弄大蝦球
  • 上湯菜膽雲吞雞
2024-08-30 529 瀏覽
上湯菜膽雲吞雞,有肉有菜又有湯喝 ,我沒有下現成雞湯,用春雞、瘦肉、瑤柱和金華火腿熬製上湯,味道鮮甜好多雲吞又好大粒,菜都食得好飽。咕嚕豬頸肉用左糖醋汁去煮咕嚕肉,讓咕嚕肉更香脆!他表示不同的豬肉部位都可以製作咕嚕肉,咕嚕肉的脆漿也經過壓縮,漿力更強,能更好地包裹豬頸肉,炸出來的咕嚕肉皮脆內軟,肉質飽滿。而咕嚕肉呈欖形,樣子討好。黃金鮮魷好香口完全唔粉,黃金鮮魷即叫即炸,加入鹹蛋黃當然冇得輸,香口之餘亦特別惹味 !人氣小炒,鮮魷爽脆炸粉不脫落,黃金鹹蛋炒起,菜式香口又吸晴,充滿新鮮感,口感香脆涮嘴。 睇餐牌原來茶餐廳有啤酒飲。 上湯菜膽雲吞雞$89咕嚕豬頸肉 $88黃金鮮魷$108

上湯菜膽雲吞雞$89
咕嚕豬頸肉 $88