2024-01-15 184 瀏覽
約咗朋友去咗新蒲崗嘅林洪記食海鮮火鍋,一去到餐廳就被佢哋嘅海鮮種類吸引咗。餐廳嘅海鮮都好新鮮,個個都肥美多肉,真係唔使擔心會食到雪藏貨。我哋叫咗個極上蒸氣海鮮火鍋放題,有扇貝、青口、大頭蝦、花蟹、聖子等。我最鍾意嘅係佢哋嘅蒸氣鍋,蒸出來嘅海鮮特別鮮味。海鮮嘅精華都鎖喺個鍋入面,食落更加美味。扇貝一打開,鮮甜味撲鼻,肉質非常厚實。青口都彈牙鮮嫩,我可以食哂成碟都唔夠。大頭蝦肉質結實,蝦膏豐腴,我忍唔住連皮都食埋。花蟹肉質鮮甜,真係好抵食。聖子肉質嫩滑,又香同彈牙。真係好正!
大閘蟹
2023-12-08
大閘蟹
  • 扇貝
  • 青口
  • 聖子
2024-01-05 465 瀏覽
大約兩個禮拜前幫襯呢間嘢,喺網上睇佢又話空間大係又話吹水一流。咁我諗住未試過咪去試下囉,嘩😱一去到見到個舖頭細到一個點,啲位有咁窄得咁窄,成間食神餐廳咁😅不過一場嚟到,咪諗住試下啦。坐低叫咗個三百幾蚊嘅海鮮蒸煱套餐。有龍蝦有帶子有蝦有蠔其他就唔記得喇。食落點知龍蝦係梅嘅😭帶子好難食,啲粉絲蒸完中好似劈嘢咁,其他就唔好再提啦😨之後轉做打邊爐諗住好啲啦,啲肥牛仲鞋颯颯,點知連啲丸都係硬嘅🫣OMG。所以真係好耐冇寫食評都要出聲,希望以後啲人唔再中伏。完.........
2023-12-24 423 瀏覽
今日同朋友去咗食海鮮火鍋,真係好好食!餐廳環境舒適,服務態度亦都好Nice。首先上枱嘅係蒸氣海鮮,花蟹同聖子都好新鮮,蟹膏同聖子肉都好鮮甜,蒸得啱啱好。另外,餐廳亦都提供唔同嘅配料,例如蔬菜菇丸類等可以任食。一坐低,店員就送上蒸氣鍋同海鮮,我地就立即開始品嚐。最鍾意嘅係花蟹,蟹膏好多,好香濃,而且蟹肉都好結實彈牙。聖子肉亦都好鮮甜。除咗花蟹同聖子之外,餐廳仲有其他海鮮選擇,包括龍蝦、鮑魚等,每樣都新鮮。我地仲叫咗其他海鮮,例如蝦蠔扇貝等等。所有海鮮都好新鮮,食咗兩個鐘,岩岩好。呢度嘅蒸氣海鮮火鍋放題真係物超所值,新鮮度同味道都好好
2023-12-18
2023-12-24 230 瀏覽
去咗深水埗一間海鮮打邊爐叫咗個蒸氣海鮮火鍋放題。一入到餐廳就見到好多海鮮,有龍蝦、紅點蟹等等。我哋叫咗個蒸氣海鮮火鍋放題,所有海鮮都係即叫即蒸,新鮮度爆燈。龍蝦個頭都幾大隻,肉質都幾爽口同埋鮮甜。紅點蟹都好肥美而且蟹膏超多。其他海鮮都都幾好,扇貝肉質飽滿又爽口彈牙。個鍋底係用清湯底,味道清甜,又唔會蓋過海鮮嘅鮮味。真係勁正我最鍾意嘅係龍蝦同紅點蟹,兩種都好新鮮。龍蝦嘅鮮甜味濃,紅點蟹嘅蟹膏超多,唔覺唔覺食左好幾隻 可能又超標喇。
什錦海鮮
2023-12-14
什錦海鮮
2023-12-13 321 瀏覽
I stumbled upon a hidden seafood gem: Lam Hung Kee. As a hot pot fanatic, I couldn't resist diving into their "Ultimate Steamed Seafood Hot Pot Buffet."The spacious restaurant offered a haven from the bustling streets, and the friendly staff welcomed us with warm smiles. We settled into our comfortable seats, eagerly awaiting the seafood feast to come.And what a feast it was! The shrimp were bursting with freshness, their sweet flesh and juicy roe dancing on my palate. The flower crabs were over

And what a feast it was! The shrimp were bursting with freshness, their sweet flesh and juicy roe dancing on my palate. The flower crabs were overflowing with rich, creamy roe, a true delight for any crab connoisseur. Each tender scallop, kissed by the steam, melted in my mouth, leaving me wanting more.

Two hours later, we emerged from Lam Hung Kee, completely satisfied and content. The mountains of fresh seafood, paired with the flavorful broth, made this buffet an absolute steal. I left with a smile, vowing to return soon for another round of this seafood paradise.

The chicken broth, a perfect complement to the seafood, was a comforting hug in a bowl. Its rich, savory flavor deepened with each bite, adding another layer of enjoyment to the experience.
flower crabs
2023-12-11
flower crabs
2023-12-13 283 瀏覽
今日同好朋友去咗行街,買咗好多衫同鞋。行完街又累又餓,就決定去食個飯慶祝佢移民。揀咗間蒸氣海鮮火鍋餐廳,餐廳環境闊落,座位舒適,啱哂我哋兩個吹水。我哋叫咗個蒸氣海鮮火鍋放題,有好多唔同嘅海鮮,包括蝦、蟹、魚、貝類等等。海鮮都好新鮮,蒸熟之後肉質鮮嫩,味道非常鮮甜。我哋最鍾意嘅係新鮮大蝦,蝦肉彈牙,鮮味十足。仲有龍蝦都好正,肉質肥美,味道鮮甜。仲叫咗安格斯牛肉同聖子。安格斯牛肉脂肪分佈均勻肉質嫩滑,非常適合用嚟蒸。聖子肉質肥美,味道勁鮮甜。兩個鐘頭嘅時間好快就過咗,我哋食得非常滿足。一路食一路吹水,聊天聊到忘記時間。最後,我哋決定食完飯再去行下街,買多啲紀念品。呢個蒸氣海鮮火鍋真係好正,海鮮新鮮肉質嫩滑,安格斯牛肉同聖子都好食。我哋兩個都好滿意,會再嚟食!
蝦,蟹,魚,貝類
2023-12-04
蝦,蟹,魚,貝類
  • 貝類
2023-12-13 214 瀏覽
早幾日同老婆去咗食火鍋,叫咗個蒸氣海鮮火鍋。餐廳環境尚算寬敞舒適,服務態度良好。套餐嘅海鮮選擇多樣,有生蠔、龍蝦、鮑魚、花甲、蜆、魷魚、扇貝等等,全部都新鮮爽甜。我哋最鍾意嘅係生蠔,鮮味爆汁,一咬就爆漿。龍蝦肉質結實彈牙,都係非常好食。除咗海鮮之外,套餐原來仲有其他食材任食,包括安格斯牛肉、雞肉、豆腐、蔬菜等。牛肉肉質嫩滑,豆腐滑嫩入味。食火鍋唔少得。整體放題性價比高,食材新鮮,值得推介。我覺得最出色嘅地方就係海鮮嘅新鮮度。每款海鮮都非常鮮甜,肉質彈牙,食落好有口感

整體放題性價比高,食材新鮮,值得推介。

聖子, 牛肉
安格斯牛肉
2023-12-10
聖子, 牛肉
安格斯牛肉
  • 聖子
  • 牛肉
2023-12-13 183 瀏覽
今晚同兩個朋友去咗新蒲崗嘅林洪記食海鮮蒸氣火鍋放題。一入到餐廳,侍應阿姐就好熱情咁招呼我哋,仲主動過嚟撩吹水。得知其中一位朋友生日,佢仲話「生日要食好啲,唔好客氣。」我哋叫咗個極上蒸氣海鮮火鍋放題,有成四十款海鮮任食,包括扇貝、聖子、花蟹等等。海鮮都係新鮮貨,扇貝肉厚飽滿,聖子鮮甜彈牙,花蟹膏肥肉厚。蒸氣煮法能保留海鮮嘅鮮味,食落口感一流。我哋食得好開心,仲食咗好多嘢。其中我最鍾意嘅係扇貝,肉質又厚又鮮甜,我食咗三隻都唔夠喉。聖子都係好食,肉質彈牙,鮮味十足。花蟹都係不錯,膏肥肉厚,好有口感。海鮮新鮮甜美,蒸氣煮法能保留鮮味,食得好開心。如果有朋友生日,我都會推薦佢哋嚟食呢度。仲要多謝侍應阿姐嘅熱情招呼,令我哋嘅生日食飯更加難忘。除咗海鮮之外,餐廳仲有其他嘢食,例如肉類、蔬菜、丸類等等。我哋都叫咗啲肉類同蔬菜,配搭海鮮一齊食,味道更加豐富。

極上蒸氣海鮮火鍋放題
2023-12-11
極上蒸氣海鮮火鍋放題
  • 花蟹
呢排同學仔上完堂就去慶功,今次就試咗呢間水產食店。餐廳環境乾淨企理,入到去店員已經好好招呼,好快就安排咗我哋一張十幾人大枱。我哋當日叫咗兩個煲,一個係究極蒸氣海鮮火鍋放題。套餐有齊唔同款式嘅海鮮,包括扇貝、龍蝦、花蟹、生蠔、鮑魚等等,全部都好新鮮,肉質鮮甜,而且蒸得啱啱好,唔會過熟。我最鍾意嘅係扇貝,個殼都好靚,肉質厚實,蒸完之後肉汁豐盈,鮮味十足。龍蝦都好大隻,肉質彈牙,食落好清甜。花蟹都好肥美,蟹膏都算係豐富,蟹肉極鮮甜。生蠔都好大隻,肉質爽口,鮮味十足。鮑魚都唔算太大隻,但肉質軟嫩同好鮮味。我覺得呢度嘅海鮮蒸氣火鍋非常值得推介,新鮮度一流,性價比超高。

花蟹都好肥美,蟹膏都算係豐富,蟹肉極鮮甜。

生蠔都好大隻,肉質爽口,鮮味十足。

鮑魚都唔算太大隻,但肉質軟嫩同好鮮味。

海鮮火鍋放題
2023-12-06
海鮮火鍋放題
  • 扇貝
2023-11-12 614 瀏覽
上次朋友去咗一間海鮮蒸氣火鍋放題餐廳,食左海鮮蒸氣火鍋,真係滿足到爆!餐牌嘅選擇都好豐富,有唔同種類嘅海鮮、肉類等等。我哋叫咗一份海鮮蒸氣火鍋放題,有龍蝦、大閘蟹、帶子、青口等。首先食龍蝦,一啖入口,嗰啲鮮味冇得頂啦!啲肉嫩滑,啱啱好過蒸汽,真係保留住啲最原始嘅味道。我食咗一隻,就好似食咗整片大海,啲海味味噌噌,餘韻無窮。啲大閘蟹仲好,一打開就見到充滿啲蟹膏,啲蟹肉又嫩滑,啲味啲味真係好嘢!帶子同青口,啲帶子啊,厚身肉味十足,唔會太生唔會太老,恰到好處。而啲蒸氣火鍋嘅湯底更係啱啱好,唔係傳統嘅麻辣底,而係淡淡嘅清湯,啲海鮮真係新鮮到冇野好講,而且火鍋嘅蒸氣,更係留住啲食材嘅最原始味道。今晚真係食到開心又滿足。

2023-11-02
  • 蒸氣火鍋
  • 海鮮
  • 帶子
  • 青口
2023-11-12 518 瀏覽
當我踏入餐廳個一刻,我被眼前豐富的海鮮選擇所吸引。由大閘蟹到龍蝦,再到鮑魚、蝦、扇貝和魷魚,每一種2測都新鮮,口水都流。餐廳的服務。侍應既態度非常熱情,有求必應,讓我感到非常舒適和放鬆。他們的細心和專業,讓我在享受美食的同時,也感受到了賓至如歸既感覺。我首先食大閘蟹,肉質飽滿,口感細膩,讓我好難忘。跟住係龍蝦,肉質緊實,而且好彈牙。另外鮑魚的味道更是讓我回味無窮,鮮甜可口,讓人難以忘懷。蝦肉彈牙,扇貝肉質肥美,魷魚的口感更加係令我驚喜,彈牙又新鮮。海鮮能夠蒸得岩岩好,而且蒸汽充足,可以快速將海鮮熟透,保持住海鮮的味道。

2023-11-02
  • 大閘蟹
  • 鮑魚
經過疫情已經習慣叫外賣, 懶起上嚟費事出街食, 可是很多餐廳處理外賣求求其其, 可能以為送咗出去嘅食物冇得追究. 即使喺外賣平台我都會上openrice, check check 該店嘅評語. 見呢間店咁多好平, 點知都係一個「伏」字. 以後唔會再幫襯.龍仔飯 註明配白蜆、花甲、蝦等海鮮. 嚟到只係得幾隻食到成口沙嘅蜆, 同一隻蝦. 啲排骨又鹹又實, 似隔夜翻醃. 仲叫左雜菜, 所謂嘅雜菜原來只係生菜夾小小黃芽白. 青瓜-普通尚算爽口但係唔脆炸鮮奶-合理最後200蚊一個外賣唔算貴, 不過成餐飯食得白飯食得入口飽肚希望openrice多啲叫外賣嘅人上嚟寫食評, 等啲餐廳都認真做事, 唔係得過且過嘅態度!
仲叫左雜菜, 所謂嘅雜菜原來只係生菜夾小小黃芽白.
青瓜-普通尚算爽口但係唔脆
炸鮮奶-合理

排骨龍仔飯
2023-10-21 608 瀏覽
試咗一個海鮮蒸氣放題,真係令我高興!特別想分享一下龍蝦、安格斯牛肉同大閘蟹。一上黎既係龍蝦等等既海鮮 ,龍蝦嘅味道濃郁,帶有淡淡嘅海洋香氣,真係一絕!佢地既安格斯牛肉都係令我印象深刻。佢嘅肉質嫩滑,口感豐富。牛肉都帶有濃郁嘅牛肉香氣,咬落去鮮美多汁。牛肉嘅質感細緻,入口即化,好難忘。大閘蟹嘅蟹肉鮮美,蟹膏更加增添了風味。佢嘅肉質鮮嫩多汁,充滿著濃郁嘅蟹味,簡直回味無窮。大閘蟹嘅肉質豐潤飽滿,整體滿分。
2023-10-18
2023-10-21 426 瀏覽
想分享一下龍蝦、大頭蝦同大閘蟹。龍蝦嘅肉質鮮嫩,我同班朋友都話好食!龍蝦嘅味道好鮮甜,每一口都好爽。而且佢嘅肉質豐滿,咬落去彈牙有勁,好好味呀!大頭蝦都好吸引我。佢嘅肉質鮮甜。每一隻大頭蝦都有豐富嘅蝦肉,好多汁,令人回味。無論單食定係加入其他海鮮一齊蒸煮,大頭蝦都帶出嚟海鮮放題嘅滿足感!最後係大閘蟹。大閘蟹嘅蟹肉鮮美,滿滿嘅蟹膏更加增添了風味。佢嘅肉質鮮嫩多汁,朋友無介紹錯呢間餐廳。下次一定會再呀!
想分享一下龍蝦、大頭蝦同大閘蟹。
下次一定會再呀!
2023-10-09
2023-10-20 359 瀏覽
今次試咗一個海鮮蒸氣放題,真係好正呀!有龍蝦、生蠔、帶子同大閘蟹。先講龍蝦啦,佢個肉好滑嫩,入口即化。味道好鮮甜而且蒸氣煮嘅過程仲保持住咗佢嘅原汁原味。龍蝦個肉好彈牙,每一口都飽滿鮮味。無論係單食定係同其他海鮮一齊食,龍蝦絕對係呢道菜嘅焦點!然後係生蠔,真係好濃郁嘅海洋味!新鮮嘅生蠔肉質細滑,有淡淡嘅海水香氣。每一粒生蠔都充滿咗甜美嘅汁液,一咬落去就可以感受到佢嘅鮮活同豐潤。如果你鍾意生蠔嘅味道,呢道菜絕對會令你滿意。帶子亦都係呢道蒸氣放題嘅一部分,佢個肉質好軟滑。帶子嘅味道純正而鮮美,蒸氣烹調令佢保持到最佳嘅口感。每一片帶子都好好食,散發住淡淡嘅甜味,真係令人回味無窮。最後,要提返大閘蟹。大閘蟹以佢豐潤嘅蟹肉同美味嘅味道而聞名。蒸氣烹調使得大閘蟹個肉質更加鮮嫩,同時都保留住咗佢嘅鮮甜味道。每一口大閘蟹都滿滿嘅蟹膏同蟹肉,真係令人難忘 勁正呀。
先講龍蝦啦,佢個肉好滑嫩,入口即化。味道好鮮甜

2023-10-14
  • 大閘蟹