2021-03-27 809 瀏覽
離開咗office去到西灣河training~一個人食lunch都冇有怕!因為太安樓出名多嘢食😈不過我就四日都係食我最愛嘅港式車仔麵🤗仲要四日都係食同一間😂四餸嘅價錢係$39-41起我都睇唔透幾時$39幾時$40幾時$41😳不過絕對唔會有俾人呃嘅感覺💪🏻因為就算收$45/$50我都覺得物有所值!!大碗到爆💢我試咗💁🏻‍♀️<<牛膀+雲呑+蘿蔔+豬紅+米粉>>($39)<<牛筋+咖喱雞翼尖+台灣腸+冬菇+米線>>($40)<<豬腸+魚肉春卷+咖喱雞翼尖+蘿蔔+米粉>>($39?$40?)<<蘿蔔+冬菇+咖哩魷魚+鮮竹卷+米粉>>($41)見我有encore嘅餸就知係要推介啦!!其實除咗雲吞同台灣腸比較普通同得三嚿之外...鮮竹卷係特別嘅😀好少喺車仔麵入面見到!!!魚肉春卷有兩嚿而且幾有咬😊牛膀有四嚿! 四嚿都係又大又厚!其他餸都係起碼有8-12件!!!不得了!!! 真係大方到不得了!!!試過就知有幾正!有幾入味!有幾滿足🥰🥰🥰現場睇咗四日~所有員工都好nice好好
離開咗office去到西灣河training~
一個人食lunch都冇有怕!
因為太安樓出名多嘢食😈
不過我就四日都係食我最愛嘅港式車仔麵🤗
仲要四日都係食同一間😂

四餸嘅價錢係$39-41起
我都睇唔透幾時$39幾時$40幾時$41😳
不過絕對唔會有俾人呃嘅感覺💪🏻
因為就算收$45/$50我都覺得物有所值!!
大碗到爆💢

我試咗💁🏻‍♀️
<<牛膀+雲呑+蘿蔔+豬紅+米粉>>($39)
<<牛筋+咖喱雞翼尖+台灣腸+冬菇+米線>>($40)
<<蘿蔔+冬菇+咖哩魷魚+鮮竹卷+米粉>>($41)

見我有encore嘅餸就知係要推介啦!!
其實除咗雲吞同台灣腸比較普通同得三嚿之外...
鮮竹卷係特別嘅😀好少喺車仔麵入面見到!!!

魚肉春卷有兩嚿而且幾有咬😊
牛膀有四嚿! 四嚿都係又大又厚!
其他餸都係起碼有8-12件!!!
不得了!!! 真係大方到不得了!!!
試過就知有幾正!有幾入味!有幾滿足🥰🥰🥰

現場睇咗四日~
所有員工都好nice好好人!
見你攬住個袋會俾多張櫈你放!
見你見到冇位~ 準備搭檯~ 會叫你等一陣,開多張檯俾大家都保持距離,食得安心啲💛

地道&貼地得嚟又有良心!
真係必試🦾🦾🦾
2021-02-16 635 瀏覽
平時大家去太安樓唔知會食咩呢?🧐今日就同大家分享一間我地既私心推介💕~林記車仔麵。相信東區既朋友仔對林記都唔會陌生啦,不過區外人就未必識啦😆因為講起車仔麵,深水埗、銅鑼灣等都不乏有出名既鋪頭,但係我地覺得以味道,份量,價錢黎講,林記始終係我地至愛💗林記鋪面唔大,環境亦比較地踎,係一間好街坊既小店🤪記得未有疫情前仲會開到好夜,3點去到仲有得食,宵夜一流!😍除此之外,林記無論係麵底定配料都有極多選擇,真係睇到人眼花撩亂! 😋先講下湯底,非常濃郁👍🏻濃味得黎又唔會死咸,甜甜地令人想一飲再飲,最好既係飲完都唔會口乾~😚配料方面選擇超多,佢唔係行創意特色路線,反而比較平實,大路既配料佢都有,亦因為咁更顯功夫架!😎我地最推介係蘿蔔🤩真係每次食都好清甜而無渣!👍🏻豬紅亦做得出色,唔會一夾就散之餘口感亦討好☺️牛腩牛筋亦又淋又入味!🤤4餸加埋一丁都係$45,太屈機了🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♂️林記環境唔討好,但比料大方,大大碗價錢都好抵食!🤩味道唔錯,店員好nice,下次去太安樓掃街又多個選擇啦!😆

2021-02-04 507 瀏覽
中學時期成日同同學一齊食既車仔麵,真係畢左業之後就無再食過~住西灣河冇人唔識既太安樓車仔麵,咁多年都屹立不倒,個人覺得佢既湯底真係幾出色既😋放工同同事一齊去食,當晚餐架喇!1️⃣沙爹豬頸肉牛筋齋賴粉-第一時間飲啖腩汁湯,真係夠晒濃味,但絕對唔咸!賴粉真係唔係間間車仔麵都有😆必叫!牛筋夠入味,齋索左湯真係夠晒味道😋 豬頸肉相比之下較為失望,入口不覺得有沙嗲味,而且唔夠「淋」。2️⃣韭菜餃魷魚油麵- 入口好香韭菜味嘅餃子🥟相信韭菜迷必定喜歡,魷魚非常爽口。兩碗車仔麵都附送油菜,加埋都唔使$70,值得一試☺抵️👍🏻

放工同同事一齊去食,當晚餐架喇!

兩碗車仔麵都附送油菜,加埋都唔使$70,值得一試☺抵️👍🏻
2021-02-04
2021-01-02 1091 瀏覽
經過我多次來到「西灣河」,光顧稱得上是「西灣河」主要商圈的「太安樓」之後,我終於發現「太安樓」眾多食店恰巧都有一個共通點,就是大部分都有售賣「牛腩飯」食品,只有極少數小食店、飲品店和甜品店沒有而已。我甚至發現「太安樓」裡面的港式車仔麵食店「林記車仔麵」,「林記車仔麵」竟然也有製作和售賣「咖喱牛腩飯」,恰巧「車仔麵」裡面有提供「牛腩」作為餸菜,所以我先享用車仔麵,然後才外賣自取「咖喱牛腩飯」。由於「林記車仔麵」把廚房設置在店舖的中,央位置,所以我一開始選擇「車仔麵」的湯底、麵底跟餸菜,都站在店舖門口擺放「車仔麵」餸菜的櫃檯面前,亦安排在「車仔麵」廚房附近位置進行製造「咖喱牛腩飯」的工作。不過我選擇了先付款,購買「林記車仔麵」的四餸「車仔麵」,然後享用四餸「車仔麵」去到一半,才開始付款購買外賣自取性質的「咖喱牛腩飯」食品。至於「林記車仔麵」四餸「車仔麵」食品,我選擇「粗麵」作為「麵底」,味道相對不會太辣的「沙嗲」汁作為「湯底」,至於「餸菜」方面,我分別選擇了享用「牛腩」、「雞翼」、「蘿蔔」和「生菜」。我之所以選擇在「車仔麵」食品裡面,同時加入「蘿蔔」跟「生菜」作為餸菜配料,一來因為發現「林

2047 瀏覽

我之所以選擇在「車仔麵」食品裡面,同時加入「蘿蔔」跟「生菜」作為餸菜配料,一來因為發現「林記車仔麵」「車仔麵」餸菜裡面沒有什麼獨一無二,與別不同的稀有食品,所以只選擇「雞翼」跟「牛腩」,其餘選擇蔬菜。

「林記車仔麵」的四餸「沙嗲」湯底「車仔麵」食品整體味道因為有花生作為湯底材料,所以「沙嗲」湯底「車仔麵」實際的味道都偏向比較甜,就連蔬菜也吸收了「沙嗲」湯底花生甜味和辣味。

而且「蘿蔔」裡面完全沒有筋,加上「蘿蔔」吸收「沙嗲」湯底裡面的「花生」甜味之後,「蘿蔔」整體味道變得比較甜,夾雜少許的辣味,口感感覺也煮得很軟腍。
車仔麵

至於「雞翼」本來的味道,就已經有來自「滷水」汁裡面的甜味,即使「雞翼」浸在「沙嗲」湯底裡面,「沙嗲」湯底裡面的「花生」甜味也沒有徹底改變「雞翼」裡面的「滷水」甜味。

至於「林記車仔麵」餸菜食品「牛腩」,因為沒有明顯的「牛筋」依附在「牛腩」附近,所以「牛腩」的實際體積變得比較細小,至於「牛腩」的實際肉質也變得相對比較瘦,比較乾。

至於「林記車仔麵」「雞翼」的肉質,情況亦跟「牛腩」十分相似,都是相對感覺比較瘦削,只能夠透過味道去直接感覺「雞翼」裡面的「滷水汁」甜味。

相反蔬菜浸淫在「林記車仔麵」的甜味「沙嗲汁」湯底裡面,反而可以比肉類更加如魚得水,盡情吸收湯底裡面的甜味跟辣味,食完「車仔麵」的時候,「林記車仔麵」亦已經造好外賣「咖喱牛腩飯」。

由於「林記車仔麵」沒有把廚房收藏在食店內部,所以製作「車仔麵」和「咖喱牛腩飯」的實際過程,也都近乎赤裸裸真實呈現在我的眼前,讓我發現「林記車仔麵」製作「車仔麵」和「咖喱飯」期間,原來都會加入大量湯汁。

結果「林記車仔麵」的「咖喱牛腩飯」,本來「咖喱牛腩」跟「白飯」分開盛載送上並非什麼稀奇怪事,但是「咖喱牛腩」裡面的「咖喱」卻意外地大幅增加,由「咖喱汁」變成了「咖喱湯」。

「林記車仔麵」外賣自取「咖喱牛腩飯」裡面本來的「咖喱汁」,最後變成外賣飯盒的時候,意外變成了「咖喱湯」。如果「咖喱湯」有少許甜味的話,我也不介意直接喝一口「咖喱湯」。

但是「咖喱湯」的實際味道,卻是出乎我意料地比較辣,味道辣到把「牛腩」的實際肉質也被辣味「咖喱湯」所完全浸泡變成辣味,這種辣味「咖喱湯」甚至可以當作「車仔麵」湯底來享用。
咖喱牛腩飯

「牛腩」浸淫在「咖喱湯」裡面,被我攜帶和乘坐交通工具,經歷長時間才能夠返回「西貢」之後,「咖喱牛腩飯」「咖喱湯」裡面的「牛腩」肉質也都已經被「咖喱湯」浸到完全熟透,口感也變得比較硬。

結果我食完所有的辣味「牛腩」之後,剩下的辣味「咖喱湯」實際份量,仍然多得遺留了外賣發泡膠膠碗裡面,最後只能夠倒掉辣味的「咖喱湯」。

我光顧完「太安樓」的「林記車仔麵」,享用完「車仔麵」和「咖喱牛腩飯」之後,發現所有食品的整體味道裡面,都意外地夾雜了一層濃厚的辣味,無論是「沙嗲湯」抑或是「咖喱湯」,都避免不了那些辣味和鹹味。

但是我卻勉強還能夠接受到「咖喱湯」裡面的辣味,加上「林記車仔麵」的「咖喱牛腩飯」售價頗為便宜,只賣港幣三十二元,不遜色於連鎖店售賣的「咖喱牛腩飯」,又保證有「牛腩」食,值得下次再去「太安樓」幫襯。
2020-12-14
咖喱牛腩飯
2020-12-23 411 瀏覽
天寒地凍最啱就係食碗熱辣辣嘅麵 : )我自己就最鍾意車仔麵貪佢選擇夠多,餸菜五花百門,湯底又有得揀,每次食都可以有唔同配搭。呢間林記我由中學開始食左差唔多廿年,一直都係我favourite,價錢都唔算加左好多。今次就叫左 韮菜餃 蝦條 雞翼 腩肉 再加腩汁配河粉,咁多餸只不過係$39,加埋支茶就$47,餸同粉嘅比例係各一半,整體份量對於男士都好夠,勝價比一流,絕對會再食推薦: 自家制韮菜餃 蝦條 加埋辣醬食 perfect!

天寒地凍最啱就係食碗熱辣辣嘅麵 : )

推薦: 自家制韮菜餃 蝦條 加埋辣醬食 perfect!
2020-11-18 456 瀏覽
車仔麵已經好難唔好食,間算係食嗰個垃圾之中嘅垃圾,煮麵阿姐同收銀傾偈聽唔到人講咩不特止,同佢講嘢好似睇唔到咁,話喺度食,佢走去包外賣盒,之後我話喺度食,個收銀啊姐即刻黑面,用鄉下話同煮麵阿姐唔知講咩口噏噏,之後收錢喺客人手中搶錢掉錢!又勁大力放低碗麵掉筷子!好似爭佢錢咁!
2020-09-29 517 瀏覽
位於太安樓入邊嘅車仔麵檔,越做越好越做越大,早幾年仲搬入店舖,生意依然咁好每日排隊人龍不斷,車仔麵檔除咗價錢實惠,餸菜選擇超多之外,而且份量仲好大份,每個餸嘅味道都唔同,炆得入味,所以深得呢度啲居民同學生歡迎,今日叫咗米粉、菜心、鮮腐竹、豬紅同冬菇埋單都係$38!底食👍
2020-09-29
5 分鐘 (堂食)
2020-08-17 525 瀏覽
林記車仔麵 大件夾抵食,兩餸一湯都係$26起😍😍價錢較港島區其他名店便宜麵同埋餸同平時喺出麵食開車仔麵多三份一份量,一碗已經好飽😂 但係價錢就平出面 三分一至一半真係窮人恩物油菜勁大碟等於出面兩倍份量當中蘿蔔好入味豬油渣夠曬脆, 呢兩樣必食, 仲有咖哩魷魚大大嚿夠曬厚好有咬口❤️另外飲品方便都好多汽水果汁選擇仲要畀喺出麵茶餐廳價錢平超多都係五至八蚊左右😍😍😍店鋪地方雖然細但係好嘅秘製湯汁同埋 送實在吸引人坐喺度食
油菜勁大碟等於出面兩倍份量
店鋪地方雖然細但係好嘅秘製湯汁同埋 送實在吸引人坐喺度食

2020-05-28 776 瀏覽
🔎林記車仔麵 💛 #黃店系列📍西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下A12舖-💛6月起多次罷市、支持抗爭運動🔹三餸一麵車仔麵 $31-34起份量超多 價錢極抵 蔥同辣椒油都係必加!食過好幾次 豆卜$8有5粒,時菜$9份都有勁多韭菜餃皮薄又大粒 $9有3粒,雞翼/牛肚/豬腸都好淋好入味 我多數都係叫米粉 特別d嘅仲有出前一丁店員勁nice 有次食完落大雨 仲借左兩把遮比我地#90sfoodieshare_西灣河#食在西灣河#西灣河黃店#東區黃店
🔎林記車仔麵 💛 #黃店系列
📍西灣河筲箕灣道57-87號太安樓地下A12舖
💛6月起多次罷市、支持抗爭運動

🔹三餸一麵車仔麵 $31-34起
2036 瀏覽

份量超多 價錢極抵 蔥同辣椒油都係必加!
食過好幾次 豆卜$8有5粒,時菜$9份都有勁多

店員勁nice 有次食完落大雨 仲借左兩把遮比我地

去開港島行山~~回程係西灣河離開知道太安樓多好野食 兜左一個圈 揀左間多人排隊既餐廳黎試見到啲餸放晒出黎即刻每一樣都好想試再加埋個沙嗲汁 真心性價比高$40食個車仔麵 又要好食!抵!大碗!本人推介豬紅,蘿蔔(入晒味又甜),豬腸(乾淨)係間會再去食既餐廳👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😛
去開港島行山~~回程係西灣河離開
知道太安樓多好野食 兜左一個圈 揀左間多人排隊既餐廳黎試

見到啲餸放晒出黎即刻每一樣都好想試
再加埋個沙嗲汁 真心性價比高
$40食個車仔麵 又要好食!抵!大碗!

本人推介豬紅,蘿蔔(入晒味又甜),豬腸(乾淨)

係間會再去食既餐廳👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😛

2020-05-18 525 瀏覽
林記車仔麵位於太安樓的出口,相當方便,每天午飯時間總有長長人龍買外賣,原因很簡單,車仔麵餸選擇有成四十多款,大部份自家製,例如牛雜、豬腩肉、漢堡扒、咖哩齋等等都是市面較少見的。而且價錢相宜,$30 左右已經有三餸麵,學生打工仔大受歡迎👏。想想要多試幾次才可試曬全部餸!下次再會
林記車仔麵

下次再會

2020-05-15
2020-04-12 473 瀏覽
香港人無人唔識車仔麵,又稱那渣麵。在西灣河好多地度小食,今次試下太安樓嘅林記車仔麵。嘩嘩嘩,大碗足料車仔麵呀,豬紅好滑,白蘿蔔好淋好甜,牛腩牛味十足,豬大腸好入味👍🏻👍🏻👍🏻大碗抵食😋😋😋
2020-01-02 552 瀏覽
有睇開我食評嘅人都知,我最愛就係食車仔麵,今日介紹大家黎我其中一個最愛食堂😍😍林記車仔麵❗️佢有曬傳統車仔麵感覺,夠地踎、夠多選擇同最緊要夠平❗️次次黎到都要排長龍,一到記得要叫左要咩麵先,跟住先簡配料,唔係會比姐姐話😂今次叫左牛腩、韭菜雲吞、蛋、金菇配粗麵,四餸加埋野飲都只係$40,好抵食😋😋😋😋而料其實一d都唔馬虎,大大份,由其韭菜雲吞係我最愛,皮簿餡多,一流❗️❗️而牛腩都好入味好冧,值得一試💪🏻💪🏻💪🏻西灣河區平民車仔麵,值得一試👍🏻

佢有曬傳統車仔麵感覺,夠地踎、夠多選擇同最緊要夠平❗️

牛腩韭菜雲吞金菇蛋粗麵

而牛腩都好入味好冧,值得一試💪🏻💪🏻💪🏻

西灣河區平民車仔麵,值得一試👍🏻
牛腩韭菜雲吞金菇蛋粗麵
2019-11-13 450 瀏覽
【魚皮餃餐肉漢堡扒米線】 HKD32.有時去餐廳🍽食得多,都會想食下啲街邊檔,尤其是襯依個天氣仲涼涼地🌬就算坐係室外冇冷氣嘅地方都唔怕出曬汗🥵依度嘅車仔麵🍜都好平民,好平價。價錢都會因應你揀嘅餸而有少少變動。而大部分餸嘅味道都係同平時差唔多,冇咩特別。不過勝在平得黎,味道又唔差,所以就算係平日,都有好多學生哥👨🏻‍🎓同打工仔👩🏻‍💻黎排隊幫襯。.舔舔脷指數:🌕🌕🌕🌑🌑抵到爛指數:🌕🌕🌕🌕🌕(純屬個人意見👫,並不代表全香港人立場😄)
【魚皮餃餐肉漢堡扒米線】 HKD32

舔舔脷指數:🌕🌕🌕🌑🌑
抵到爛指數:🌕🌕🌕🌕🌕
(純屬個人意見👫,並不代表全香港人立場😄)

2019-10-10 436 瀏覽
呢間車仔麵我都唔知道已經幫襯過幾多次啦,好似已經由我中學生既時候已經開次光臨,每次黎食我都鍾意叫不同嘅餸,最少四餸一麵啦😀個人最喜歡叫佢哋嘅原味齋,蘿蔔同埋牛蒡,加腩汁入湯底一流,味道依舊不變,可惜堂食嘅環境有待改善,發現大曱甴經過,嚇到我即刻轉枱爬埋兩啖麵就走人