2022-07-04 1105 瀏覽
屋企人個個禮拜都起碼去大埔墟熟食中心食早餐一次,有時食魚蛋粉食到悶,我就會揀林記嘅蒸牛肉飯。呢塊牛肉餅同點心嘅牛肉球,無論係口感、味道上都好唔一樣架。牛肉飯嘅牛肉比較彈牙,少咗"軟淋"但多咗結實嘅口感,飯大部分時候都係粒粒分明,有時候唔好彩焗耐咗,就會覺得黏成一團,太濕。燒賣一向都係大大粒,豬肉同蝦好鮮味,有時候我一個人食3粒都嫌唔夠。佢嘅蝦餃都係皮薄餡靚,不過通常我都會買燒賣,因為食落鐘意啖啖肉。

2022-04-15
  • 燒賣
2022-05-10 1284 瀏覽
🇭🇰林記點心·呢間係我哋之前睇果籽推介既 佢真係超級抵食 除翻開每人都係30蚊 超平🤑🤑不過因為我哋1點幾先去到 所以佢好多點心已經賣晒 如果大家想試多啲點心 真係要早少少嚟🫢·豉汁排骨飯 l 咸魚肉餅飯$18佢性價比真係一流 $18一碗黎講佢啲餸都真係幾多😈佢啲排骨都幾入味嘅 個肉餅我自己就覺得偏肥少少 不過鹹魚味幾重既🐷不過唔知係咪因為我哋太遲嚟 佢個飯一路蒸住 我自己覺得佢個飯偏乾左少少 但係整體都唔錯既😎😎·鵪鶉蛋燒賣$13 l 干蒸燒賣$14佢呢兩個點心都係超平 大份夾抵食😂😂不過佢呢度嘅燒賣主要都係以豬肉為主既 得好細粒蝦仔 不過佢調味唔錯 雖然唔算話超級好食 但係呢個價錢真係無得輸😌·#rbyeat#rby港式#rby大埔·📍大埔鄉事會街8號大埔墟街市及熟食中心2樓CFS08-09舖
🇭🇰林記點心
豉汁排骨飯 l 咸魚肉餅飯$18

鵪鶉蛋燒賣$13 l 干蒸燒賣$14

#rbyeat
#rby港式
#rby大埔
5 分鐘 (堂食)
2022-04-09 826 瀏覽
大埔一向臥虎藏龍,由其熟食中心堪稱彈丸之地,咁多年光顧都仲係會有掛住佢地嘅感覺林記點心: 價錢極度貼地,咁嘅價錢咁嘅質素絕對係超離地好味、蝦餃燒賣$14,但係我嚟到呢度永遠最正嘅都係「排骨飯」一碗$18,用個飯碗熱住,佢用嘅咪10分絲苗,幼細得來粒粒分明,個人攻略「必定要食排骨飯加排骨,10分幸福,堂食都要用牛油紙食法,因為佢會好似街邊食腸粉咁加少少油落去,擺啲飯落去更加滑身、同你就咁用個碗食係有啲分別㗎」

2022-03-20 683 瀏覽
疫情下飲茶二人前,不過由於很久沒飲茶吃點心,結果變成了豐盛的早餐。蝦餃:皮夠薄,餡料亦算新鮮。燒賣:比蝦餃更美味,是舊式燒賣。香茜魚翅餃:消失的民間美食,味道亦可,不過總覺得從前的更好。鵪鶉蛋燒賣:亦是消失中的民間美食,不過比魚翅餃較常見,間中亦會在一些舊式酒樓吃得到,此店的鵪鶉蛋燒賣味道不錯。乾蒸牛肉:沒有梳打粉味,亦是懷舊點心。雞札:雞、芋頭、魚肚,全是迷你版,加入蟹柳就有點格格不入,不過味道是不錯的。馬拉糕:不會太甜,夠鬆軟。齋腸:師傅現場製作,雖不是即叫即做,不過味道很好,很滑。潮州粉果:皮很厚,入面加入馬蹄而不是沙葛,雖然爽口但味道就有點不一樣。煎堆:豆沙餡的煎堆未讀只算一般,用不着浪費肚子的空間。
蝦餃:皮夠薄,餡料亦算新鮮。
燒賣:比蝦餃更美味,是舊式燒賣。
乾蒸牛肉:沒有梳打粉味,亦是懷舊點心。
馬拉糕:不會太甜,夠鬆軟。
齋腸:師傅現場製作,雖不是即叫即做,不過味道很好,很滑。
煎堆:豆沙餡的煎堆未讀只算一般,用不着浪費肚子的空間。
2022-01-25 418 瀏覽
大埔街市入面既熟食中心,有一檔懷舊茶樓仔!.性價比極高,人均唔使$80都飽到暈~而且係舊式一中中點心~除咗點心都有經典嘅點心飯。普遍嘅排骨飯、肉餅飯、鳳爪飯等等都有提供You have to find a seat first , then order with the dim sum paper on your desk~The dim sum is really cheap compare to those in chalau in the mall ~ Really commend the 馬拉糕and 叉燒包!
大埔街市入面既熟食中心,有一檔懷舊茶樓仔!
性價比極高,人均唔使$80都飽到暈~而且係舊式一中中點心~

2021-12-28 392 瀏覽
離到大埔!當然唔少得要去大埔墟街市既熟食中心搵吓嘢食啦!見天氣凍,搵啲暖胃嘢食下啦!欽點之下就揀咗佢啦!見佢有排骨飯,一籠點心個價錢又抵到爛!不過食物質素真係好一般、點心部份都比較偏鹹!賣相都尚算OK!一個個好細個嘅點心籠。而家已經好少見!喺呢度搵到好難得!排骨飯雖然好香!個飯就比較普通啦!鴨腳扎就都夠濃味嘅!另外腸粉個餡呢就少咗啲啦!不過都OK啦!至於燒賣同蝦餃就比較鹹啦!雞扎就不過不失!表現得最好就應該係個糯米雞啦!個環境真係好窄!坐得唔係咁舒服!同埋好多台都封咗!

個環境真係好窄!坐得唔係咁舒服!同埋好多台都封咗!
2021-12-26
5 分鐘 (堂食)
2021-11-30 341 瀏覽
好出名大埔點心!!位於大埔熟食中心,一去到已經好多人特別限聚令期間,佢啲位封咗好多!不過都等咗一陣間就有位啦!一睇好多點心揀咼,見好多人介紹鵪鶉蛋燒賣,同乾蒸牛肉,平時真係好少食,唔係間間酒樓都有!所以梗係一定要食啦!!基本上都係你行去自己嗌跟住佢就會送去你個位度!所以都好方便👍🏼👍🏼腸粉蝦餃燒賣都有試,佢都真係好平!最貴嗰樣都係$17咋,平均最多係$13,相比酒樓真係平好多!!我哋叫到好似放題咁,最後4人埋單先200蚊唔洗!!真係性價比好高👍🏼👍🏼食過返尋味,絕對會返去再食🤣
2021-11-08 528 瀏覽
一直都聽聞發哥成日都黎林記食野,今日終於到我去試下!去到既時候大約1:30左右,人流較多,需要自己去排隊霸位,大概都等左20分鐘左右,先至等到位坐。中間等等下,姐姐都好好人叫我過去佢個邊入座,同個邊岩岩到企係到等位既先生女士講我地等左好耐,叫佢地讓比我地,預料之外,非常之好人👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻仲要我地發現冇帶紙巾出黎,諗住問姐姐會吾會有紙巾買,點知佢拎出佢包私人紙巾出黎比我地仲放低係張枱到叫我地用就走左🤣未坐低之前已經諗定好哂食咩,點知由於時間吾早,加上好多人排隊叫外賣,好多野都賣哂,唯有佢地有咩,我地就食咩。我地點左1️⃣山竹牛肉-尼個係無芫茜既,適合吾食芫茜既朋友2️⃣燒賣3️⃣雞絲腸粉-個人認為皮厚左啲,但個餡料入面有埋菜,混合得幾好,吾會全部肉同腸粉,中和返4️⃣雞扎-雞幾滑,平時極少點雞扎既我覺得幾吾錯5️⃣鳳爪-細細碟13蚊都裝到6-7舊真心抵6️⃣蝦餃-雖然蝦餃皮吾係軟薄,但吾影響食物味道,不過味道係同出面食既差吾多,無太大特別最後埋單只係80幾蚊,抵既👍!
一直都聽聞發哥成日都黎林記食野,今日終於到我去試下!

我地點左
1️⃣山竹牛肉-尼個係無芫茜既,適合吾食芫茜既朋友
2️⃣燒賣
4️⃣雞扎-雞幾滑,平時極少點雞扎既我覺得幾吾錯
5️⃣鳳爪-細細碟13蚊都裝到6-7舊真心抵

最後埋單只係80幾蚊,抵既👍!
2021-11-07
20 分鐘 (堂食)
  • 雞扎
2021-11-07 811 瀏覽
喜歡在大埔尋找老字號食店的人,10個有9個都會入來大埔墟街市尋。因為,這兒有許多是昔日的橋頭大排檔一路演變而來。前一陣字,我在網上看見了一篇有關《林記點心》的報導,而當時的一個週末亦碰巧要去大埔買餸。所以,中午的一餐,我就決意來街市,不吃平日食慣的一兩間粥粉麵店了,我要來《林記》食點心同盅頭飯。來到《林記》食點心,當然去食一些最傳統,最沒花巧的點心啦。說真,《林記》的點心絕對是沒半點花巧。所有的出品都是實實在在的古早味。食點心,燒賣相信是任何一個人的首選。這是傳統,豬肉比蝦多的大眾化燒賣,味道上同樣地香口鮮甜。魚翅餃,是沒有魚翅,連仿魚翅都沒有的魚翅餃。以菜來代替魚翅,在這樣的街市排檔點心屋,半點也不失禮。食落皮香帶煙韌感,內餡也有原隻的小蝦令味道更鮮。如果酒樓或點心專門店有鵪鶉蛋燒賣這一個東西,我一定會叫,喜愛的,就是那蛋白爽爽口的小小鵪鶉蛋,再配上下層匣鮮味十足的豬肉、蝦肉混合物,不會不好吃。小時候,就算唔食肉,都會食左粒鵪鶉蛋。而家,當然成隻食啦。來《林記》的主要目的;《林記》主角,就是《林記》的排骨飯啦。好多人說,外賣用油紙包走才有味道。但,堂食一碗仔上,更食的開心。《林記》自

來《林記》的主要目的;《林記》主角,就是《林記》的排骨飯啦。好多人說,外賣用油紙包走才有味道。但,堂食一碗仔上,更食的開心。《林記》自家調配的香甜豉油就是令這飯非常美味的其中一個原因。而另一個原因就是《林記》的所有蒸飯,都是生米蒸熟的,飯粒入口的感覺就特別煙韌,吸收豉油的能力亦特別強,令到這一個飯就充滿了肉同豉油的香味。當然,也有強烈的米飯香啦。
最後說的是腸粉。雖然,這不是皮薄餡靚的那一種。腸粉皮亦有點厚身。但,這腸粉皮可以完滿地吸收所有醬油,令口感不算是佳的叉燒腸,變得可口味道好。
實實在在的平民點心好店。價錢又不貴,更可以以價廉物美來形容《林記》的所有出品。值得大家去多多支持。
2021-10-19 773 瀏覽
又去大埔墟街市尋寶眼闊肚窄,其實每次都係試得一兩間逐間逐間試,都有排先食得晒難得兩公婆休息,想去歎下一盅兩件決定去林記點心食個晏,順便買餸😆林記點心係傳統嘅點心舖食物款式原始冇花巧而且價錢都算大眾化比起而家放緊嘅茶樓都平唔少所以每次路過總會有條人龍買外賣我哋今次唔趕時間,就坐低堂食茶位10蚊位,坐低就可以同姐姐講食咩姐姐會幫你拎埋嚟蒸排骨飯排骨都幾夠味,而且唔會靭細細碗飯,一個人食其實都好夠蒸梅菜肉餅飯蒸飯有淡淡嘅梅菜香味又唔會死鹹或者好甜加上呢個蒸飯冇骨啱晒我呢個懶人🤭鵪鶉蛋燒賣呢款燒賣唔係度度有一啖一粒啱啱好燒賣街坊食開嗰啲,豬肉比蝦多就係普通嘅燒賣😂蝦餃蝦肉新鮮彈牙但個人覺得皮略厚鳳爪熱辣辣蒸出嚟幾香鳳爪入味得嚟唔會話好鹹呢個反而覺得唔錯另外嗌咗叉燒腸忘記影皮厚無乜層次,唔洗試啦總括嚟講,食物普通,價錢大眾化嚟食嘅都應該係食感情嘅街坊啦
又去大埔墟街市尋寶
眼闊肚窄,其實每次都係試得一兩間
逐間逐間試,都有排先食得晒
難得兩公婆休息,想去歎下一盅兩件
決定去林記點心食個晏,順便買餸😆

林記點心係傳統嘅點心舖
食物款式原始冇花巧
而且價錢都算大眾化
比起而家放緊嘅茶樓都平唔少
所以每次路過總會有條人龍買外賣

我哋今次唔趕時間,就坐低堂食
茶位10蚊位,坐低就可以同姐姐講食咩
姐姐會幫你拎埋嚟

蒸排骨飯
排骨都幾夠味,而且唔會靭
細細碗飯,一個人食其實都好夠

蒸梅菜肉餅飯
蒸飯有淡淡嘅梅菜香味
又唔會死鹹或者好甜
加上呢個蒸飯冇骨
啱晒我呢個懶人🤭

呢款燒賣唔係度度有
一啖一粒啱啱好

燒賣
街坊食開嗰啲,豬肉比蝦多
就係普通嘅燒賣😂

熱辣辣蒸出嚟幾香
鳳爪入味得嚟唔會話好鹹
呢個反而覺得唔錯
另外嗌咗叉燒腸忘記影
皮厚無乜層次,唔洗試啦

總括嚟講,食物普通,價錢大眾化
嚟食嘅都應該係食感情嘅街坊啦
2021-10-17
2021-07-17 1205 瀏覽
咁岩黎開大埔街市買野,順手食個早餐。見到google有文介紹話係老字號,就試下。燒賣,蝦餃,叉腸。食左一半先記得影相。好平,無位坐,外賣返上車食。每樣試一件,感覺失望。但燒賣係比較正常既,可能豬肉最普通。蝦肉既質素可以差好遠既,好彩都唔會霉,其實都算係正常既野。叉燒腸真係差啲。諗一諗,食開其他好食既點心,30幾蚊一份,而家一份十幾蚊,仲想點。所以呢,慳錢想塞飽個肚但又想過下點心癮,可以幫襯下。對質素有要求的慎入。主要失望位可能係食評太高分同埋有寫手介紹36年老字號講到好值得試咁。
咁岩黎開大埔街市買野,順手食個早餐。
見到google有文介紹話係老字號,就試下。
燒賣,蝦餃,叉腸。
食左一半先記得影相。
好平,無位坐,外賣返上車食。
每樣試一件,感覺失望。
但燒賣係比較正常既,可能豬肉最普通。
蝦肉既質素可以差好遠既,好彩都唔會霉,其實都算係正常既野。
叉燒腸真係差啲。
所以呢,慳錢想塞飽個肚但又想過下點心癮,可以幫襯下。
對質素有要求的慎入。
2021-03-29 1450 瀏覽
聽人講呢間店有幾平幾好食,特登過嚟試吓。點知有種上直昇機嘅感覺:伏伏伏伏伏伏蝦餃:皮厚,蝦好細粒,食落去好似食粉團咁豉汁排骨:淡茂茂,得啲油浸住,感覺用咗好多發粉鷄紮:雪味濃郁,而且一夾就散咸水角:好似炸過嘅叉燒包其他燒賣、山竹牛肉、馬拉糕……都ok啦價錢算平,但其他地方同等價錢嘅點心,大份好多囉

蝦餃:皮厚,蝦好細粒,食落去好似食粉團咁

豉汁排骨:淡茂茂,得啲油浸住,感覺用咗好多發粉

鷄紮:雪味濃郁,而且一夾就散

咸水角:好似炸過嘅叉燒包

其他燒賣、山竹牛肉、馬拉糕……都ok啦

價錢算平,但其他地方同等價錢嘅點心,大份好多囉
2021-03-29
午餐
2021-03-25 1404 瀏覽
日日茶記早餐真係有點悶要轉轉口味,四十載童年回憶街市林記,質素每況愈下越來越差,而且四眼老闆長年黑面,木無表情沒半點笑容,好難溝通呢!發生另一間兒時回憶,洪記已經重開,有機會再嘆嘆!豉汁排骨飯,飯粒濕爛,豉油不香甜,排骨細細不肥美嫩滑,醃味可口度大跌,幸好保持唔難食。乾蒸燒賣,平凡豬肉球,彈彈有汁夠美滿。鮮蝦餃,厚硬餃皮,好彩鮮蝦算爽甜。四寶雞紮,無魚肚換來兩條芋頭,我不吃的!膠感大紅色蟹柳假假的味道,火腿彈牙咸鮮多汁,雞柳硬實帶渣唔太差,過過口癮罷。豉汁蒸排骨,多年穩陣色香味俱全,肉香甜彈滑嫩但骨頭多並且細細粒。豉汁蒸鳳爪,乾乾瘦瘦不脆彈,豉味淡淡。梅菜蒸肉餅飯,老人家的日常,晨早兩盅加幾件再幾件。簡單的咸甜交錯,反差的美妙絕倫。甜梅菜爽爽,咸肉餅嚥韌,豉油撈濕飯拼得來合格。鵪鶉蛋燒賣,招牌點心嗎?肥豬肉油潤,搭上乾乾鵪鶉蛋剛剛好。高湯鮮竹卷,全蔬菜滴著清甜菜汁,灌著高湯滋潤腐皮,配搭得宜。叉燒腸粉,密不透風,厚過棉胎的結實粉皮,零星的叉燒碎像大海撈針。乾蒸牛肉,山竹牛肉球沒有了!點點微弱滑牛味,微彈微滑入得口。咸魚蒸肉餅飯,實實油浸咸魚件不是霉香種,唯有細心地分成粒粒,大大舊肉餅一

咸魚蒸肉餅飯,實實油浸咸魚件不是霉香種,唯有細心地分成粒粒,大大舊肉餅一丁點咸魚肉加甜豉油撈飯,還是美滿的。間中都要逃離出前一丁,傳統一下嘆杯靚茶,食盅飯加幾件點心。

香茜魚翅餃,幸好沒有半點茜味,芫茜青味我食不到的。整粒塞入口有著日式餃子的感覺,蒸日本餃子質地及味道,餡料包得脹卜卜,肉味強烈而多汁。鴨腳紮,鴨腳難得極入味,香甜可遇不可求,皮脆肉彈,蠔汁芬芳。雞絲粉卷,散筲筲未夾已甩皮甩骨,一夾爆開身首異處,鞋鞋雞肉碎沒什麼味道,菜味濃厚不喜歡。

潮州粉果,肥嘟嘟外皮油光令令,滑滑跣到舌尖。滿口肥豬肉,可怕的芹菜。牛肉餅蒸飯,明明牆上掛著鮮牛肉飯,但只有牛肉餅供應,食得到檸檬葉的香氣。輕易將肉餅顏得粉碎像午餐肉,淡淡的調味加甜豉油撈飯無意見。

糯米雞,品型糯米雞?雖然眼測沒什麼餡,食落味道不得不讚呢!肉汁濕濕混著黏黏香甜糯米飯。鵪鶉蛋正常,雞中翼一開二,乾鞋硬霉雞肉,迷你骨杉杉。炸雲吞,脆卜卜油淋淋的雲吞皮,雲吞餡有肉無蝦。幾次沾上咕嚕汁放近嘴邊擘開口都聞到怪怪的氣味,油益味?試試淨食香脆無異味,證明係咕嚕汁出事。春卷,深啡色燶燶地,咬落空盪盪,滿嘴滿嘴都是油。蘿蔔絲椰菜餡,竟然係齋春卷。
乾蒸燒賣、鮮蝦餃
叉燒腸粉
叉燒腸粉
乾蒸牛肉
咸魚蒸肉餅飯
香茜魚翅餃、乾蒸燒賣、鮮蝦餃
鴨腳紮
雞絲粉卷
乾蒸燒賣、潮州粉果、香茜魚翅餃、糯米雞、牛肉餅蒸飯、春卷、炸雲吞
香茜魚翅餃
炸雲吞
春卷
春卷
2021-03-08
5 分鐘 (外賣自取)
$50 (早餐)
2020-09-19 1651 瀏覽
一早起身想食點心,上OpenRice見到呢一間有自家製點心,於是決定幫襯一下,由於仲有限聚令,所以有一半嘅枱唔可以招呼客人,要等係正常嘅。唔知好彩定唔好彩,我哋係第一個要等嘅客人,點知一路坐,一路望住啲熟客係咁玩人,就連舖頭嘅店員都幫佢哋手叫佢哋換位唔使排隊,我真心覺得好唔高興,因為如果係咁,就唔好一開始就叫我排隊啦,仲要同我講好快就有位,但係我喺短短的10分鐘,就已經目測有兩批兩位同一個一位的客人完全唔駛等位就有得坐。我當然明白熟客梗係有特別優惠啦,但係今明目張膽,而且仲要舖頭嘅夥計都幫埋手一齊叫啲熟客打尖,咁即係擺明同我講唔想做我生意啦,好,我以後唔會再嚟。破壞秩序就係呢啲人啦!
2020-09-19
早餐
大埔墟熟食中心出名多野食,由於婆婆住在大埔,所以小時候常到熟食中心吃早餐。早在熟食中心仍是臨時街市的時候,我已經是常客。林記點心我最常吃的是排骨飯和鵪𪂹蛋燒賣。從前鵪𪂹蛋燒賣是懷舊的點心,不是到處也能找到的。顧名思義,熟食中心,我們不能期待有好的環境,是很本土和地踎的地方。林記點心前有十數張圓枱,也會有紅藍膠凳作「搭枱」之用。地面有少許油漬和水漬,卻是從小到大看習慣的環境。我這次與兩個妹妹於1點半到達,食客依然有很多,找了個位置搭枱,便拿著點心卡叫點心。(茶位每人$5)這裏的點心應該是手工做的,而且是即蒸的。它有一個外賣的地方,堂食想看一下有甚麼點心也是到這裏的。由於林記只做早午市,在2點左右就會關門,所以現場只餘數款點心。有兩個大蒸籠,一個是放蒸飯的,一個是放點心的。排骨飯是必點的,要了三個。另外我們三個都不太餓的關係,多要了粉果和馬拉糕。本想要燒賣的,但「阿姐」說要一陣才蒸好,結果在吃飽後才看見蒸好飽滿的燒賣和鵪𪂹蛋燒賣,可惜!排骨飯($16)排骨飯最好吃的不是飯,也不是排骨,而是它的豉油。它的豉油是它們家調配的,早陣子看訪問,隱約記得和吃得出是加了薑葱、老抽和冰糖等材料做出來的。

排骨飯($16)
排骨飯最好吃的不是飯,也不是排骨,而是它的豉油。它的豉油是它們家調配的,早陣子看訪問,隱約記得和吃得出是加了薑葱、老抽和冰糖等材料做出來的。碗是經典的藍白瓷碗,飯給予滿滿的一碗,排骨也不少。豉油撈飯,永恆不敗的配搭,味道有鹹鹹甜甜的豉油香。排骨也醃得入味。

粉果($10)
一籠三個,每個粉果都很大,但皮看起來偏厚。吃了一口,粉果皮的質感不錯,是爽滑的。但餡料的味道有點草青的味道,應該是芹菜!可惜我對芹菜一般,這裏的粉果不太合我的口味。

馬拉糕($8)
馬拉糕是舊式點心的那一款,顏色靠近啡色。口感鬆軟,味道不算太甜。質感和味道上我都挺喜歡,不算特別有驚喜,但整體表現不錯,是表現比較好的懷舊點心。

三人結帳不過$100,除了熟食中心,應該難以找到這個價錢。不過到林記點心,吃的是情懷、是回憶多於真的想享受美食。