2023-12-07 667 瀏覽
去過香港咁多間醫院入邊嘅醫院餐廳食飯,東區醫院嘅飯堂可以話係數一數二,除咗嘢食款式多之外,質素亦都好,性價比好高。呢度可以食到即叫即炒嘅炒粉麵飯,亦都有雙餸飯,佢哋咖喱飯亦都值得一試,尤其是咖喱牛腩飯。不過佢每日嘅菜式都會有變,以咖喱嚟講,有時可能係咖喱雞,魚,牛肉,所以未必一定撞到想食嘅菜式。餐廳嘅範圍好大,超級無敵多位可以坐,望出去亦都算有啲景可以睇吓,真係算係有啲享受。如果係職員嘅話仲可以享受埋優惠,真係超級抵。
咖喱牛腩飯
咖喱牛腩飯
2023-06-14 731 瀏覽
這家醫院員工飯堂提供的菜色不多,剛到中午很多都已經售罄。滑蛋雞絲飯上的滑蛋煎得很嫩,雞絲也很鮮嫩,與米飯搭配得恰到好處, 但可能因為是醫院飯堂所以調味很淡。魚煎得外皮不夠酥脆,內裡肉質尚可,幸好紅咖哩拯救了這道菜,熱奶茶茶味香濃,幫我提升體溫抵抗現場令人凍到起雞皮的冷氣。醫院員工還可以享受半價優惠,而且份量很大,對於住量大的人來說非常划算。不過因為是員工飯堂,所以裝修和環境不算豪華。價格反映食物質素,不過不失。

2022-12-26 865 瀏覽
今次寫呢篇食評,我都覺得幾特別,佢並唔係乜嘢打卡餐廳,冇乜必要我諗大家都唔想嚟,但係我覺得都有啲得意嘢可以值得講下,話說今日陪朋友去醫院睇病,醫院好多人,等咗好耐,聽講話要排好多個鐘,由於唔知要等到幾時,於是期間就去咗醫院嘅餐廳食飯,醫院嘅餐廳,價錢當然係大眾化啦,工作人員仲有好大嘅折頭添,訪客嚟講都唔貴同快餐店價錢差唔多。今次嗌咗一個四寶飯,同埋一個蜜桃素雞飯,燒味做得中規中矩啦,蜜桃素雞都幾惹味,幾好食嘅,不過可能人太手唔夠嘅關係,等嘅時間有啲耐,飯亦都有生米,整體感覺比一般快餐店爭少少,不過佢最好嘅係,每樣食物旁邊都會寫住幾多卡路里,如果注重健康,又或者要減肥嘅朋友就啱曬啦。
2022-12-26
2019-09-06 1740 瀏覽
今日來到東區尤德夫人醫院教書,順便食個早餐,和寫食評。大部份公營醫院餐廳都是由 Asia Pacific Gathering 公司承包,餐牌上的食物九成跟外面的大家樂相似。今天叫了火腿腸仔烏冬 $34 (職員價$25.5),凍飲加$2。 以職員餐廳嚟講,算係咁啦,唔好要求咁高。
今日來到東區尤德夫人醫院教書,順便食個早餐,和寫食評。

以職員餐廳嚟講,算係咁啦,唔好要求咁高。
2019-07-29 860 瀏覽
呢度canteen嘅飯 唔算好難食,但係 個蕃茄湯真係超級勁難飲。今日喺呢度嗌咗個日式套餐🍱包括兩塊雞扒🐥、 粟米🌽、 菠蘿🍍 、蕃茄🍅 、白飯🍚、醃漬蘿蔔🥕、橙🍊 基本上個飯係正正常常冇乜嘢特別嘅, 唔算特別難食。最大問題係個蕃茄湯😲。真係好難想像個蕃茄湯,係到好似漿糊一樣😥😥😥首先個湯有一陣酸味, 番茄味好淡, 個湯好鹹, 如果質感就好黏咁樣。 好似細個做手工一罌漿糊嗰隻質地😱😱😱 。真係好難理解點樣可以整到一個湯咁難飲。🙄🙄

今日喺呢度嗌咗個日式套餐🍱
基本上個飯係正正常常冇乜嘢特別嘅, 唔算特別難食。
最大問題係個蕃茄湯😲。
真係好難想像個蕃茄湯,係到好似漿糊一樣😥😥😥
真係好難理解點樣可以整到一個湯咁難飲。🙄🙄

今日去東區醫院探病,見下午茶時間有啲得閑。所以去三樓飯堂食咗個T先。呢度係快餐店食嘅食材,見到佢有一個即叫即造既炭燒豬樓包餐HK 21 似乎幾吸引, 於是就點左呢樣,配熱鴛鴦。今次我選擇咗堂食,餐牌上講明要十分鐘左右,去到攞食物嘅時候,我問要大約等幾耐?店員居然爽快咁講唔駛等,即刻有!我仲開心左一下。太好了,居然唔洗等。跟住店員就用個膠袋裝住嘅麵包,擺落我個托盤,話呢個系呢個就豬柳包了。打開個膠袋,個豬柳包雖然係熱熱地,但係完全唔脆,無炭燒效果!有幾塊洋蔥,無咩汁,塊豬柳亦都煮得太乾,同想像既相差甚遠成個麵包,連塊肉都係乾乾地。要一路飲住飲品先至食落肚。我都知遠嘅食物質素好難要求但係如果可以俾心機少少,等病人同員工食得開心啲就好啦。

我仲開心左一下。太好了,居然唔洗等。

2016-06-08 1503 瀏覽
陪家人到醫院搞入院手續, 一等,...就等左幾個鐘.真係要暈LA努力地終於爬左去CANTEEN...食物味道都唔錯,款式多樣,叫左個兩餸飯...雞球煮得都好入味, 飯的份量都多,  價錢亦唔算話太貴,...醫院飯堂來說都算唔錯
陪家人到醫院搞入院手續, 一等,...就等左幾個鐘.
真係要暈LA
努力地終於爬左去CANTEEN...
食物味道都唔錯,款式多樣,
叫左個兩餸飯...
雞球煮得都好入味, 飯的份量都多,
價錢亦唔算話太貴,...
醫院飯堂來說都算唔錯
兩餸飯
題外話/補充資料: 但取食物設計上有D 差...兩餸飯有一個水吧位, 行左過去攞飯, 要去另一個水吧位攞埋杯飲品....
2016-05-23
4K
2015-09-30 1449 瀏覽
前日(28-9-2015 Mon)追月日,同男友再去東區醫院睇佢危急o既養母,接近12點,佢親人叫我o地分批食飯,咁落o黎職員飯堂食飯,由於同男友趕o黎時,o係巴士食o左好多o野,所以唔係好餓,於是男友叫一個餐share食,佢叫o左$39.50o既煎蛋番茄免治牛肉飯,要熱檸水,而我都要杯熱檸水,要$11.00.買完等出No.,等o左一段時間至有,我o地開餐喇,飯夠多,蛋係煎到半生熟,撈埋o黎食,味道正常冇問題.而熱檸水呢,唔大杯,亦好彩啲檸檬唔澀.到4點幾,由於病房凍凍地,男友又想休息吓,於是落o黎飲杯熱o野,,佢好似都用o左$11.00要熱檸茶,我都飲一啖,呢次檸檬好澀.環境:好大好舒適.其他:呢o度o既熱水,凍水同熱茶都可以自助免費任斟,唔怪得呢o度啲o野咁貴.

買完等出No.,等o左一段時間至有,我o地開餐喇,
煎蛋番茄免治牛肉飯
飯夠多,蛋係煎到半生熟,撈埋o黎食,味道正常冇問題.

而熱檸水呢,唔大杯,亦好彩啲檸檬唔澀.

環境:
好大好舒適.

其他:
2015-09-28
$30.75 (其他)
2014-07-21 979 瀏覽
4月6日, 今日同呀菲去咗東區醫院, 順路嚟食個早餐, 呢度嘅飯堂由大家樂經營, 所以都係食番平時食到嘅野~::: 餐蛋丁 + 熱奶茶 ::: $24出前一丁就冇乜質素可言, 都係加滾水烚下佢, 再落味精咁... 可讚嘅係佢隻太陽蛋同半燶餐肉~ 太陽蛋煎得幾靚, 個黃都幾新鮮, 而塊餐肉係薄咗d, 不過算煎得帶少燶幾香口~大家樂熱奶茶不嬲水準唔錯, 奶香茶濃~呢度價錢係比出面貴, 不過冇辦法, 獨市生意, 好彩都幾好味~

::: 餐蛋丁 + 熱奶茶 ::: $24
大家樂熱奶茶不嬲水準唔錯, 奶香茶濃~

餐蛋丁
2013-04-06
$24 (早餐)
2014-06-08 888 瀏覽
當我看見日曆表,使我回想起我在東區醫院裏吃午餐.....在五月二十八日時,我與媽媽一起去東區醫院覆診 ~  之後,我便跟媽媽去餐廳吃午餐。  媽媽帶我到一個陌生的餐廳,我看見有很多很多的醫護人員和病人進去吃午餐,我才發現原來這裏是所有人都可以進去吃東西的地方.....餐廳有很多人,幸好我們眼力強很快便找到一個座位吃午餐。  那裏的規矩是吃飯後要自已清理餐具才可以離開,大家都十分盡責,大家吃飯後都會自動自覺地清理餐具,所以那裏十分乾淨 ~媽咪買了三文冶,因為她不太肚餓,我叫了青瓜蕃茄熱狗和火腿米粉。  熱狗的腸仔外皮十分脆像薯片一樣脆,生菜和蕃茄也是十分之新鮮。  火腿米粉的湯十分清淡, 火腿都有很多條,米粉質地很嚡,可惜是可樂沒有汽。 整體來說全餐很好,希望下次可以吃多一次啦。
當我看見日曆表,使我回想起我在東區醫院裏吃午餐.....

在五月二十八日時,我與媽媽一起去東區醫院覆診 ~

整體來說全餐很好,希望下次可以吃多一次啦。
2014-05-28
2014-06-05 500 瀏覽
話説某日放假, 我地一班中坑同學會集齊人馬,返老還童晨早去踢波, 點知我當黑踏波車兼拗柴、 真衰運! 搞到要入東區醫院, 搞一搞拿完藥已經係到下午3:45!  成個人又痛又餓! 點都要走去職員飯堂食個茶餐頂頂肚先。我睇中 > 滷水雞脾加紅豆冰!嘩! 引死人啦 大雞脾呀!! 從色水所見雞脾是滷得入味,大啖扯開係全熟透無血水的! 非常安全可確, 最重要係夠熟! 味道真係很好入味又不太咸! 超正!紅豆冰的紅豆係腍身但又未至於係起沙果種, 比較有咬口,真係好飲。對於我呢種傷者嚟講, 呢一個茶餐真係一支窩心的強心針。
我睇中 > 滷水雞脾加紅豆冰!

對於我呢種傷者嚟講, 呢一個茶餐真係一支窩心的強心針。
下午茶
2014-05-29 945 瀏覽
千里迢迢與孩子們到東區醫院進行例行覆診,日期恰恰相同但是時間卻是一個在中午,一個在下午 。先不計算候診時間,等取藥 --- oh no … 玩半日是等閒事,今次一日兩劑 ... 時間該如何消磨?縱使有多番的不願也只好.唯有走到3樓的醫院餐廳 (不想記憶的也是記憶) ,餐廳一向是由「泛亞」承包,眾所周知「泛亞」是屬大家樂集團旗下,然而大家樂的出品又真是因廚而異,唉 ~從升降機裏走出來已可見到有一班客人(包括醫護及病人)圍在水牌前,相信是工作關係吧,他們可以看兩看便火速決定到自己的需要而入內排隊買票,我們仨卻左諗右想 ... 究竟食lunch好還是等多半小時食tea好 ... !終於有了定案,他們負責找位子而我就排隊買票。 說時遲,那時快,在收銀處遠左方的麵包櫃位出現了小騷動,一群公公婆婆另外還有三數位醫護在那兒有搶攻跡象,我離隊走出去看個究竟,原來醫院餐廳有新鮮麵包出爐:鹹豬仔、芝麻包、菠蘿包、腸仔包、餐肉包、吞拿魚包 , 訪客價每個$5.50而職員價好似是每個$4,我當然老實不客氣也搶了一個腸仔包及一個吞拿魚包,之後便返回那條更加長的購票隊伍。熱奶茶配新鮮麵包真是人間美妙之事 ...

熱奶茶配新鮮麵包
熱奶茶配新鮮麵包真是人間美妙之事 ... 奶茶的茶香與奶味是平衡得恰到好處,茶味顯注而非澀,入口幼滑;
麵包絕非空氣包,包芯柔軟帶質感,餡量適中,就以吞拿魚包為例,包面頭有沙律醬畫花的痕跡,吞拿魚餡是有撈入沙律醬所以吃著吃著是一點兒也不會乾涸。
雲吞麵
這是大S點的雲吞麵,價錢是訪客價$22.X。 碗麵包含了雲吞有四粒、兩條菜芯及全蛋幼麵,幼麵夾上來時會感覺到麵質帶爽勁,嚐一口會發覺是沒有惱人的鹼水味,這是我所沒有預期的;
雲吞體型會有一個乒乓球般大小,餃皮薄薄而且滑身,內餡有爽脆蝦肉兼有少許豬肉碎,調味是鹹而不搶喉,確實難得。
我點的厚切吉列豬扒,可從炒蛋/腸仔/火腿裏選一款配料,再加厚多士一片及飲品 (孩子說想飲「至COOL冰冰」就加錢換了一杯)。  腸仔是實肉的一款,有咬口;厚多士烘得沒有過火,無割損口腔就是最好;
厚切吉列豬扒
厚切吉列豬扒的體型是比我預期細塊 ... 正當我內心是不是味兒的時候,刀叉在切割豬扒過程時有發出清脆的「咔嚓」聲 ... 唔~~  眼見豬扒的橫切面,肉質緊緻,從橫豎肉纖維間滲出亮閃閃的肉汁,啖啖肉香之餘更感受到軟而帶筋性的肉質,
沖繩四季柑特飲
「至COOL冰冰」中的沖繩四季柑特飲,由沖繩四季柑糖漿加雜果及雪碧而成,沖繩四季柑那獨特芬芳酸香是有別一般柑橘,其滋味足以解暑解悶熱。

感恩呀要感恩,難道是我們仨的幸運日,竟然可以在快餐店裏吃到美味的餐膳;難食,無味道的過去終於可以抛諸腦後 ~
2014-05-28
熱奶茶配新鮮麵包
雲吞麵
厚切吉列豬扒
沖繩四季柑特飲
2012-08-29 837 瀏覽
這天放假,又輪到我到醫院當值照顧老爸,因昨晚睡得不好,今午餵完老爸後,不落柴灣開飯了,走到三樓的飯堂,看裝修的色調和格局,應是由「大家樂」經營管理。所有食品和飲品都有兩個價目,一個較平的是給醫院職員,另一個給訪客。我買了一個菠蘿牛柳粒飯,連熱咖啡 $31。拿了票到櫃檯領取,是一個用紙皮封口的錫紙飯盒,看不見內容,找個座位打開一看,沒有菠蘿,有茄汁,茄肉,雞心豆和牛肉粒,與我所點的有出入,但我不想更換,隨便吃了便算。牛肉粒口感帶點韌,不會是牛柳粒,還有少少羶,雞心豆很腍,有些洋蔥和罐頭蘑菇片,伴著茄汁,可送飯,味道和感覺像回到中學時在堅道明愛飯堂吃午膳。
2010-11-17 247 瀏覽
未夠鐘睇醫生, 先去醫院餐廳醫肚先 但咁啱兩點幾, 午餐下架, 下午茶又未上苦惱中, 見一角有麵包櫃揀咗個芝麻包+一杯杞子蘆薈花旗參個包好軟熟, 又熱, 好似新鮮出爐, 好味杞子蘆薈花旗參---唔太甜紅龍好, 仲有好多花旗參片環境乾淨企理, 幾好坐
未夠鐘睇醫生, 先去醫院餐廳醫肚先

但咁啱兩點幾, 午餐下架, 下午茶又未上

苦惱中, 見一角有麵包櫃
揀咗個芝麻包+一杯杞子蘆薈花旗參
個包好軟熟, 又熱, 好似新鮮出爐, 好味
杞子蘆薈花旗參---唔太甜紅龍好, 仲有好多花旗參片

環境乾淨企理, 幾好坐

芝麻包+杞子蘆薈花旗參
2010-11-17
芝麻包+杞子蘆薈花旗參
2010-06-24 235 瀏覽
是日到醫院有點事要做,所以午飯便在醫院的職員餐廳完成了。職員與訪客也可以在此用餐,唯一不同就是在於價錢上。職員多數都會獲得$5-$10的折扣,這也是一般職員餐廳的特色。這兒的食物款式與出面的大家樂都差不多,可是食物並不是經常也能提供。今天大家樂的其中一款主打豬扒飯便很快已經售罄了。葡汁焗火腿雞粒飯($29.50)這個飯我未有在出面的大家樂食過,所以並未能與其它分店比較。飯送上的時候會被蓋著,這樣可能會更保溫吧!葡汁的份量不算太多,但也足夠。雞粒的存在起初真是令人懷疑,後來才發覺它們坐落在飯的一角,而且是很小。火腿則滿滿地鋪在飯上,與雞粒有很大的分別。所以,基本上我只是在吃葡汁焗火腿飯。焗飯的質素更是令人失望,在旁邊的飯已經變成了飯焦,後來才知道原來在底的飯也是一堆飯焦,而且所有的飯焦都是硬到咬唔開。楊枝甘露冰(+$4.50)這杯是COOL COOL冰其中的一份子,所以冰的份量都算多。西米跟柚子的份量不多,只有數粒,但這畢竟也是快餐店,尚能接受。整杯的芒果味也算足夠,而且最後也有數粒芒果,令人滿意。職員餐廳的質素應該與外面的分店相若,但這次的焗飯真的相當令人失望。雖然楊枝甘露冰能幫它挽回

葡汁焗火腿雞粒飯($29.50)

楊枝甘露冰(+$4.50)

職員餐廳的質素應該與外面的分店相若,但這次的焗飯真的相當令人失望。雖然楊枝甘露冰能幫它挽回不少分數,但主菜的質素仍然是相當重要。
葡汁焗火腿雞粒飯
葡汁焗火腿雞粒飯