2022-04-05 180 瀏覽
今日去咗「桂花小幸」食個台式下午茶,點咗鍾意食嘅芝士火腿蛋餅$42+轉半糖璞玉紅茶$13,可以配蕃茄通粉或地瓜薯條,我揀咗前者!🍅🍠🍟🍳🧀🌯☕️💕芝士火腿係絕配,香蔥蛋餅皮煙韌,好好味😋,蕃茄通粉正常發揮啦!😅👍🏻呢餐盛惠$55!🤓

呢餐盛惠$55!🤓
2022-04-05
5 分鐘 (堂食)
2022-03-20 50 瀏覽
半份芝士醬酥排骨吐司配桂花雞翼及蕃茄湯米線(單點$42);半份芝士醬酥排骨吐司吐司口感外脆內軟,內有椰菜、芝士醬,排骨肉質薄身,味道咸香;桂花雞翼肉質肉嫩多汁,配以桂花蜜食用,味道清甜;蕃茄湯米線湯底味道酸甜。鹽酥雞排出前一丁(單點$38),雞排表面灑有胡椒鹽,肉質嫩滑,食落好香口;出前一丁口感軟硬適中,配以麻油食用,味道更佳。手工芝士肉鬆蛋餅配地瓜薯條(單點$38),蛋餅口感煙韌,食落好足料,味道正宗;地瓜薯條食落熱辣辣,口感外香脆內軟糯。涼拌黑醋茄子(單點$9),表面鋪滿蒜蓉、辣椒,茄子食落好Juicy。涼拌貓耳朵(單點$9),味道酸辣,食落好惹味。滷水豆腐(單點$9),口感紮實,食落豆香味濃。上湯浸時菜(單點$9),白菜份量多,上湯飲落有鮮味。滷水蛋(單點$8),食落好入味。夏日水漾鮮果茶(單點$34),内有藍莓、草莓、青檸、檸檬、香橙、火龍果,茶味清香。仙氣火龍果茶(跟餐$29),火龍果味道天然,飲落好清爽。黑糖珍珠鮮奶(跟餐$27),珍珠口感彈牙,黑糖味道香甜。

涼拌貓耳朵(單點$9),味道酸辣,食落好惹味。

滷水豆腐(單點$9),口感紮實,食落豆香味濃。

上湯浸時菜(單點$9),白菜份量多,上湯飲落有鮮味。

滷水蛋(單點$8),食落好入味。

仙氣火龍果茶(跟餐$29),火龍果味道天然,飲落好清爽。

黑糖珍珠鮮奶(跟餐$27),珍珠口感彈牙,黑糖味道香甜。
  • 手工芝士肉鬆蛋餅配地瓜薯條
  • 半份芝士醬酥排骨吐司配桂花雞翼及蕃茄湯米線
  • 涼拌貓耳朵
  • 夏日水漾鮮果茶
新都城UNY開左喇, 黎朝聖下先, 買完啲日本grocery梗係順道去埋斜對面個間桂花小幸lunch啦, 今日出期地無之前等咁耐, 店內都係一向嘅乾淨, 食得安❤️.🍜麻辣牛三寶麵 店家嘅台式麻辣湯底真係好得, 中辣足以食到流汗💦, li碗麵有齊勁腍嘅牛筋, 唔使用牙力食嘅好味牛腩n大大條牛肚, 份量仲要好多添, 除此之外亦有紅蘿蔔, 菜之類, 湯底甜好多之餘仲好健康, 重點係味道多濃但完全食唔出味精Good.🍚鹽酥雞排滷肉飯食過好多店嘅鹽酥雞排, li間真心數一數二正, 薄薄炸皮現炸所以爆脆, 全塊雞排肉都係嫩滑唔乾柴, 絕對係必食item.🐗麻辣牛肚我覺得兩個人點都order多一個小食開心share, 超級麻辣一路食一路滴汗💦, 牛肚勁腍身好好食呀, 而且咁大碟都只係42蚊ja.🧋店家另一樣特別之處就係佢啲台式特飲足料又大杯, 咁嘅價錢實在抵飲, 推介: 黑糖珍珠奶茶🧋, 紅豆豆乳<巨多好味紅豆>.
🍜

鹽酥雞排
滷肉飯
黑糖珍珠奶茶
2022-02-09 84 瀏覽
桂花小幸 (新都城中心) (將軍澳).疫情下每晚都屋企食嘅情況下,間中都想偷雞休息下。今晚陪女朋友屋企人食個台式下午茶!.⭐️小黃瓜•蕃茄湯水餃•台灣腸•花枝丸⭐️.呢度其中一個吸引我嘅地方就係因為有好多小食,而且全部價格都唔貴佢嘅小黃瓜非常之酸好夠開胃。台灣腸濃味得來有咬口,花枝丸仲要超大粒.⭐️秘罈酸菜魚米線⭐️.酸菜魚米線正正係我冇乜胃口嘅時候必叫,貪佢夠開胃之餘啲魚肉又滑.⭐️滷水蛋滷肉飯套餐配時菜及紫菜魚丸湯⭐️.滿滿嘅滷肉飯再加上白菜仔同埋紫菜魚丸,另外仲有三洋小食分別係青瓜貓耳朵同埋醬漬茄子.⭐️蕃茄酥炸排骨米線⭐️.酥炸排骨配上千島醬絕配,另外你可以揀米線或者台灣麵,湯底上都可以揀牛肉湯或者加$3變辣牛肉湯又或者呢一個番茄湯.夏日水漾鮮果茶.呢度嘅水果茶每次嚟都一定要飲,因為佢勁大杯,堂食嘅話你仲可以食埋佢啲水果.桂花小幸 (新都城中心) (將軍澳)將軍澳貿業路8號新都城中心2期UG樓UG051F號舖

⭐️小黃瓜•蕃茄湯水餃•台灣腸•花枝丸⭐️
佢嘅小黃瓜非常之酸好夠開胃。
台灣腸濃味得來有咬口,花枝丸仲要超大粒

⭐️秘罈酸菜魚米線⭐️

⭐️滷水蛋滷肉飯套餐配時菜及紫菜魚丸湯⭐️

⭐️蕃茄酥炸排骨米線⭐️
夏日水漾鮮果茶
將軍澳貿業路8號新都城中心2期UG樓UG051F號舖
2022-02-09 149 瀏覽
悠閑的星期六下午,朋友約我去食台式下午茶,估唔到約我嚟位於將軍澳新都城中心嘅”桂花小幸”,店舖位於地鐵站附近,真係好方便。店內環境裝修令人覺得好舒適,充滿文具嘅氣味下午茶都有好多選擇下午茶都有套餐可以選擇仲有冬季暖身推介1. 蟲草花杞子豬肚雞湯飯($73),湯底好香,雞件、豬肚份量好足,食完成個人都暖晒,抵食推廣之選。2. 清燉牛筋米線(養生湯)($56),牛筋煮得好入味同腍,湯底有少少藥材味,易入口,飲埋個湯真係好補身。3. 台式肉鬆吐司($20) ,麵包邊好脆,麵包面上加左千島醬,估唔到同肉鬆好夾,有驚喜的下午茶4. 加配小食(手拍小黃瓜、涼拌黑醋茄子)($18)、滷水蛋($8),各款小食保持一貫水準,加上價錢實惠,可以叫多幾碟互相share整體而言,餐廳環境裝修舒適,食物水準一流,加上價錢實惠,值得一試再試。

店內環境裝修令人覺得好舒適,充滿文具嘅氣味

下午茶都有好多選擇

下午茶都有套餐可以選擇

仲有冬季暖身推介

台式肉鬆吐司

2022-01-22
台式肉鬆吐司
桂花小幸 (新都城中心) (將軍澳).好耐無食過小幸🥰佢嘅酥炸排骨好好食!.▪️秘罈酸菜魚米線 ▪️.爸爸同男朋友都好喜歡食呢個,貪佢酸酸辣夠開胃。而且天氣涼,食完呢個成身暖笠笠.▪️ 滷水蛋滷肉飯套餐配蔥油時菜及紫菜魚丸湯▪️ .愛好滷肉飯人士必叫,佢好似日定小食咁有青瓜,茄子等小食,另外仲有碗紫菜魚蛋湯!.▪️ 蕃茄酥炸排骨米線▪️.我最喜歡食小幸嘅酥炸排骨,炸粉薄唔會過厚豬排肥瘦適中。平日我會食番台灣麵嘅側今日心血來潮想食蕃茄湯,同樣濃郁🥰.▪️夏日水漾鮮果茶/黑糖珍珠鮮奶 ▪️.呢到外帶台式飲品都有得買,佢嘅水果茶係好足料同大杯。黑糖珍珠鮮奶更加係無食嘅邪惡飲品😈.📌 桂花小幸 (新都城中心) (將軍澳)將軍澳貿業路8號新都城中心2期UG樓UG051F號舖環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️.
桂花小幸 (新都城中心) (將軍澳)

好耐無食過小幸🥰佢嘅酥炸排骨好好食!

▪️秘罈酸菜魚米線 ▪️

▪️ 滷水蛋滷肉飯套餐配蔥油時菜及紫菜魚丸湯▪️

▪️ 蕃茄酥炸排骨米線▪️
▪️夏日水漾鮮果茶/黑糖珍珠鮮奶 ▪️
📌 桂花小幸 (新都城中心) (將軍澳)
將軍澳貿業路8號新都城中心2期UG樓UG051F號舖

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-02-03 11 瀏覽
今次叫了滷水蛋滷肉飯,雞翼滷肉飯及蕃茄餃子麵,味道不錯,份量亦相當足夠,也夠熱,包裝亦很好,喜歡他的外賣杯,裝得夠穩陣,好多食肆的外賣杯不好,容易倒瀉,又或是蓋得不好,成日"汪"晒出來。
2022-01-30
外賣自取
2022-02-01 18 瀏覽
同家姐喺新都城買完賀年禮品之後大家都覺得肚餓,見好耐冇食台灣嘢就過咗嚟桂花小幸!紅燒牛筋三寶米線:爽滑米線配上微辣惹味又唔會過鹹嘅湯底,牛筋、牛肚同牛腩都好入味而且份量多👍🏻鹽酥花枝丸:薄薄嘅脆漿緊緊包住花枝丸,同出面買嘅唔同,呢度嘅花枝丸除咗有一粒粒嘅花枝肉之外仲更加鮮味同有彈性👍🏻手工肉鬆芝士蛋餅+地瓜薯條:雖然係下午茶但係份量都唔少,充滿蛋香嘅蛋餅包住滿滿嘅肉鬆同芝士餡料!香脆嘅地瓜薯條香甜而且一啲都唔油膩,仲好食過普通薯條❤️鹽酥雞排:鹹香惹味又酥脆嘅雞扒肉質嫩滑juicy👍🏻芝士奶蓋鐵觀音:鐵觀音茶味甘甜同芝士奶蓋好夾🥤芝士奶蓋桂花烏龍茶:家姐話有淡淡桂花香飲落好清新😊

紅燒牛筋三寶米線:

芝士奶蓋鐵觀音:
鐵觀音茶味甘甜同芝士奶蓋好夾🥤
芝士奶蓋桂花烏龍茶:
家姐話有淡淡桂花香飲落好清新😊

Taiwanese Cuisine❤️ Nice tea time💫..將軍澳都有一家抵食既台灣菜🥢。價錢親民、份量足味道又不錯,而家冇晚市堂食,提早來吃個下午茶,超級豐富又滋味。ll $42鹽酥雞🐥 台灣小食不能少,炸至香口又惹味既嫩滑雞件,配上特濃蕃茄湯底🍅 既米線 +$4,味道帶酸甜。加上涼拌小食(+$18 手拍小黃瓜🥒 & 涼拌黑醋茄子🍆),感覺清新又開胃。ll $38另一份套餐同樣吸引💛,奶醬多烘脆既toast🍞 配桂花雞翼嫩滑 +蕃茄湯麵夠酸甜,好吸引。另外台灣小食:ll $42 亦不能少,肉鬆芝士組合係perfect match,配地瓜薯條🍟 偏淋身但滿有蜜味。ll $28 / 2 隻,皮薄而滿滿肉汁。ll $28 夠香脆肉嫩,配上桂花醬味道更香甜。而飲品方面,ll 夠fresh;ll 都同樣吸引呀。呢間台灣菜真係好抵食又唔錯。下次經過一定會要食!😋..×××××ש將軍澳貿業路8號新都城中心2期UG樓UG051F號舖..

l[紅燒鹽酥雞排米線]l $42

l[花生醬奶油吐司 (半份)]l $38

另外台灣小食:l[手工芝士肉鬆蛋餅]l $42 亦不能少,肉鬆芝士組合係perfect match,

配地瓜薯條🍟 偏淋身但滿有蜜味。

l[台南手工餡餅]l $28 / 2 隻,皮薄而滿滿肉汁。

l[現做煎餃子配桂花雞翼]l $28 夠香脆肉嫩,配上桂花醬味道更香甜。

而飲品方面,l[火龍果多多梳打]l 夠fresh;l[魔力水晶鴛鴦 (凍)]l 都同樣吸引呀。呢間台灣菜真係好抵食又唔錯。下次經過一定會要食!😋
×××[桂花小幸]×××
©將軍澳貿業路8號新都城中心2期UG樓UG051F號舖
2022-01-27 14 瀏覽
估唔到將軍澳嘅寶琳新都城中心開咗一間桂花小桂,之前食過其他分店,覺得好高水準,而且價錢非常之親民,既然將軍澳開咗,梗係搭車過嚟食下啦,同樣地發揮高水準,推介各位朋友過嚟食😆👍🏻叫咗一個古法黑草羊腩煲羊腩煲肉質好鮮嫩同埋嫩滑😊 而且唔會太蘇,平時食唔慣羊嘅朋友都啱食,仲用咗古法製造,非常香口😛118紅燒半肋半腩牛肉麵湯底方面我哋叫咗養生湯,清香又好味,我成碗湯飲晒😆 牛肉麵亦都真材實料!雞翅磅滷肉飯推介俾各位雞翼控食😍💕 雞翼肉質好鮮嫩,而且超級多肉,滷肉飯亦都好香好多汁,非常飽肚😛最後叫咗兩杯鐵觀音珍珠奶茶🥤最鍾意係鐵觀音配珍珠奶茶,餐廳用斟茶包沖成,所以好香茶味,果然係真材實料,而且珍珠非常彈牙,就算走甜走冰都一樣咁好味😋

叫咗一個古法黑草羊腩煲

118紅燒半肋半腩牛肉麵

雞翅磅滷肉飯
最後叫咗兩杯鐵觀音珍珠奶茶🥤
2022-01-23 25 瀏覽
好掛住台灣蛋餅呀😫最近去咗「桂花小幸」回味下😝.麻辣紅燒惹味牛腩麵🍜麻辣湯底好香🌶牛腩軟腍入味🐮台灣麵條彈牙掛汁😆.芝士醬酥排骨吐司+桂花雞翼+蕃茄湯麵🥪吐司酥脆🍞配埋炸排骨🐖加埋千島醬,整個組合好清新開胃😋桂花雞翼清甜🐔個人幾鍾意☺️蕃茄湯麵亦唔錯🍅有粒粒蕃茄.手工芝士蛋餅(肉鬆)+地瓜薯條🍳蛋餅煙韌有層次🤤味道主要嚟自肉鬆,地瓜條香甜🍠.紫薯珍珠黑糖冰仙草🍧仙草滑溜😗配埋紫薯粒、珍珠、黑糖沙冰🖤唔錯配搭👍🏻.芝士奶蓋仙氣火龍果茶🧀食到少少火龍果肉😌不過奶蓋嘅芝士唔突出🥺.夏日水漾鮮果茶🍹有幾款新鮮水果,🍋🍓🫐帶蜜糖味🍯清新解渴
好掛住台灣蛋餅呀😫最近去咗「桂花小幸」回味下😝
夏日水漾鮮果茶🍹有幾款新鮮水果,🍋🍓🫐帶蜜糖味🍯清新解渴
第二訪了😍😍好掛住台灣嘅味道,今日朋友約埋我食台灣菜我二話不說就同朋友講想去桂花小幸✨餐廳裝修到好似有台灣嘅感覺,有台灣車站同圖書館嘅感覺,好文青啊~除咗午餐定食之外仲有下午茶,抵食之餘又大份,仲好好味添~平時鍾意食滷肉飯嘅我,今次一於試吓新野雞翼配台式雞肉飯套餐 超鍾意食雞肉嘅我真係好啱我口味啊☺️滷水雞翼醃到入晒味 淡淡都係滷水汁雞肉飯有驚喜🤩上面鋪滿雞肉絲,雞肉口感唔鞋飯已經撈左雞肉醬油汁 好滋味呀!下午茶可以加配小食,$18可以揀兩款我哋揀咗滷水豆腐同上湯浸時菜滷水豆腐味道清淡,帶有滷水鹹香味,唔錯~小食叫咗鹽酥花枝丸,好大粒啊🤣即叫即炸花枝丸炸皮好薄~外脆內軟 一定要試吓啊😍另外古早味滷水拼盤 有牛展 牛筋 雞翼等等各款配料都浸晒滷水汁,好入味啊而且份量好多,鍾意食牛肉嘅一定唔可以錯過🙌🏻台式飲品叫咗仙氣火龍果茶賣相已經好吸引✨啖啖都係火龍果香味同果肉感覺零負擔好清新啊 冇奶茶咁飽制另外朋友嗌咗幸福紅豆與豆乳加珍珠紅豆份量好多,甜甜地幾好味
第二訪了😍😍

除咗午餐定食之外仲有下午茶,抵食之餘又大份,仲好好味添~

平時鍾意食滷肉飯嘅我,今次一於試吓新野
雞翼配台式雞肉飯套餐 超鍾意食雞肉嘅我真係好啱我口味啊☺️
滷水雞翼醃到入晒味 淡淡都係滷水汁
雞肉飯有驚喜🤩上面鋪滿雞肉絲,雞肉口感唔鞋
飯已經撈左雞肉醬油汁 好滋味呀!

下午茶可以加配小食,$18可以揀兩款
我哋揀咗滷水豆腐同上湯浸時菜

滷水豆腐味道清淡,帶有滷水鹹香味,唔錯~
小食叫咗鹽酥花枝丸,

好大粒啊🤣即叫即炸
花枝丸炸皮好薄~外脆內軟 一定要試吓啊😍

另外古早味滷水拼盤 有牛展 牛筋 雞翼等等

各款配料都浸晒滷水汁,好入味啊
而且份量好多,鍾意食牛肉嘅一定唔可以錯過🙌🏻

台式飲品叫咗仙氣火龍果茶
賣相已經好吸引✨
啖啖都係火龍果香味同果肉
感覺零負擔好清新啊 冇奶茶咁飽制

另外朋友嗌咗幸福紅豆與豆乳加珍珠
紅豆份量好多,甜甜地幾好味
好耐冇食台灣菜了,放假約埋朋友去將軍澳新都城食台灣嘢呢間餐廳簡約設計,牆壁放滿台灣書籍,感覺好台灣文青feel~我哋去到嘅時候咁啱有下午茶😋選擇種類好多,而且價錢相當親民有招牌牛肉麵、滷肉飯、吐司、餃子、特式飲品等等我特別鍾意食牛肉麵,我叫咗紅燒牛腩麵牛腩麵配紅燒湯,紅燒湯底味道清甜,唔覺得落咗味精😌牛腩口感軟淋不韌,啖啖肉,而且牛肉味比較濃 好好味啊!仲嗌左其他小食😋台灣烤香腸,微微煎香 好香口啊不經不覺食唔停🤣煎餃子🥟煎得好香啊!餃子皮厚薄適中,入邊係豬肉餡,一咬落去都有好多肉汁即叫即整,熱辣辣😍好香脆啊!另外仲叫牛肉濃湯水餃🥟,同煎餃子嘅皮一樣差不多,配紅燒湯,而且牛肉味非常濃郁~台式飲品叫咗香芋奶茶🧋香芋味非常濃郁,即使冇叫少甜都唔會好甜,甜味剛剛好!朋友叫咗荔枝QQ綠茶,有QQ爆珠😍口感豐富好多下午茶抵食又滿足,真係好飽啊🤣
好耐冇食台灣菜了,放假約埋朋友去將軍澳新都城食台灣嘢

我哋去到嘅時候咁啱有下午茶😋選擇種類好多,而且價錢相當親民
有招牌牛肉麵、滷肉飯、吐司、餃子、特式飲品等等

我特別鍾意食牛肉麵,我叫咗紅燒牛腩麵
牛腩麵配紅燒湯,紅燒湯底味道清甜,唔覺得落咗味精😌
牛腩口感軟淋不韌,啖啖肉,而且牛肉味比較濃 好好味啊!

仲嗌左其他小食😋
台灣烤香腸,微微煎香 好香口啊
不經不覺食唔停🤣

煎餃子🥟煎得好香啊!
餃子皮厚薄適中,入邊係豬肉餡,一咬落去都有好多肉汁
即叫即整,熱辣辣😍好香脆啊!

另外仲叫牛肉濃湯水餃🥟,同煎餃子嘅皮一樣差不多,
配紅燒湯,而且牛肉味非常濃郁~

台式飲品叫咗香芋奶茶🧋
香芋味非常濃郁,即使冇叫少甜都唔會好甜,甜味剛剛好!

朋友叫咗荔枝QQ綠茶,有QQ爆珠😍口感豐富好多

下午茶抵食又滿足,真係好飽啊🤣
2022-01-13 28 瀏覽
桂花小幸開咗分店啊👍🏻 又去食平靚正台灣美食😋 下午茶menu 至到五點呀😍 而家又疫情,六點後冇堂食😢 外賣買返屋企,食個early dinner, 超抵👍🏻😝 外賣質素一樣咁好,正👍🏻 叫咗以下食物,三個人食到飽🤭😋🍛酥炸排骨滷肉飯 $59🍜鹽酥雞扒麵 $42🥪芝士醬酥排骨吐司+桂花雞翼+蕃茄湯米線$42 🥪台式肉鬆吐司+桂花雞翼+蕃茄湯米線$42 🍲紫菜魚丸湯+涼拌貓耳朵 $18🥤夏日水漾鮮果茶 $29

🍛酥炸排骨滷肉飯 $59
🍜鹽酥雞扒麵 $42
🥪芝士醬酥排骨吐司+桂花雞翼+蕃茄湯米線$42
🥪台式肉鬆吐司+桂花雞翼+蕃茄湯米線$42
🍲紫菜魚丸湯+涼拌貓耳朵 $18
🥤夏日水漾鮮果茶 $29
2022-01-13 38 瀏覽
自從幾年前去過台灣旅行之後,對於台灣各色各樣的美食總是念念不忘, 雖然現在不能到台灣旅行,那就在香港找些有水準的台灣餐廳試試, 在朋友口中得知原來這店的水準不錯,那就事不宜遲, 找了一晚上來試試。來的時候是周四,店內裝修潔淨企理,座在其中感覺還不錯。坐下來, 先看看餐牌, 飲品有多款選擇,點了蜂蜜綠茶, 飲落味道清甜自然,配合台式食物也合適。主菜有紅燒三寶牛肉定食, 用木盤盛上,在賣相上已提升了, 牛腩得鬆化而不韌;牛筋食落爽口, 也不會炆得過腍; 牛肚爽口彈牙, 索滿醬汁同吃, 就更加滋味。原盅燉湯的湯頭夠熱, 湯本身鮮甜,醇香夠火侯,非常足料; 上湯浸時菜也是新鮮美味。看看手錶原來尚有時間, 不如再試另一款飲品仙氣芒果茶,飲落芒果味十足,甜度適中。這裡的店員和經理實在非常用心, 照顧到客人的需要, 由介紹菜色、跟進出菜進度, 主動幫客人加水和收碟, 每樣都做到足。