2024-05-01 59 瀏覽
今日突然好想食燒味放工經過旺角道,見到有兩間燒味餐廳,見未食過呢間棋子燒鵝,入去試一試佢先我哋叫咗個二人套餐,套餐裏面包含1.棋子燒鵝例牌-燒鵝肥瘦適中,油脂分布均勻,識落唔肥膩,個皮亦燒得非常之鬆脆2.燒味例牌(我就要咗燻蹄)-燻蹄平時出面賣好貴,佢呢個餐包埋真心抵,份量好充足,熏蹄夠凍,亦都好咬口3.油菜-油菜唔知點講😂4.飯/湯/飲品-奶茶OK啦,個湯就真係老火湯,幾好飲兩個人食埋單218,呢個價錢食晚飯都真心抵嘅,有燒鵝又燻蹄,贊👍🏻
我哋叫咗個二人套餐,套餐裏面包含
3.油菜-油菜唔知點講😂
4.飯/湯/飲品-奶茶OK啦,個湯就真係老火湯,幾好飲

• 燒鵝二人套餐
2024-04-30 55 瀏覽
今日同朋友去咗旺角食棋子燒鵝, 餐廳主打煙熏燒鵝, 主要用左五斤四両重既無生養母鵝, 自設鵝場, 再係店內用燒爐燒熟原隻燒鵝髀飯超級大隻, 燒鵝髀外皮燒到焦香脆口, 有光澤,帶微微煙燻香味, 肉質鮮嫩, 非常肥美, d 飯粒索哂啲燒鵝油, 味濃油香除左招牌燒鵝, 其他燒味都唔錯一人套餐包括雙拼燒味配飯/粉+郊外油菜同飲品, 超級豐富,叉燒拼燒腩(例牌)燒味全部即叫即斬好新鮮叉燒燒得色澤均勻, 入口有嚼勁及有口感, 燒腩仔調味剛好, 肥瘦適中, 外皮燒得香脆, 肉質柔軟好香口老火靚湯, 係眉豆花生雞腳湯, 好足料
今日同朋友去咗旺角食棋子燒鵝,

原隻燒鵝髀飯

除左招牌燒鵝, 其他燒味都唔錯

一人套餐包括雙拼燒味配飯/粉+郊外油菜同飲品, 超級豐富,

叉燒拼燒腩(例牌)
燒味全部即叫即斬好新鮮
叉燒燒得色澤均勻, 入口有嚼勁及有口感,

老火靚湯, 係眉豆花生雞腳湯, 好足料
2024-04-27 80 瀏覽
燒味店一直是香港飲食文化中不可或缺的一部分,今日又係我同小鮮肉公去食最愛燒味飯的時間。進入燒味店的瞬間,濃郁的燒味香氣便迎面撲來,令人胃口大開。首先,我決定品嚐他們的招牌菜二人套餐。不能錯過就是吃他們的燒鵝。這隻燒鵝外皮金黃酥脆,入口即化,肉質鮮嫩多汁。每一口都充滿了鵝肉的香氣,外皮脆卜卜。絕對是一道令人難以忘懷的美食。接下來,我嘗試了他們的燒肉。這片片燒肉肥瘦適中,外層烤得微焦,內裡肉質鮮嫩多汁。每一口都散發出肉汁的鮮美,而且香脆可口。令人回味無窮。搭配店家特製的燒肉黃芥末。更是讓口感更加豐富,讓人欲罷不能。手撕雞是燒味店中的經典之作,因此我也不能錯過。這道手撕雞皮薄肉嫩,入口即化。肉質鮮嫩多汁,撕起來的細絲更能夠讓調味滲透其中,帶來豐富的口感和飽滿的味道。而且可以叫細細份過下口癮~抵食。最後,我品嚐了他們的翠綠菜心。保持了蔬菜的綠色和脆爽口感。它並不需要太多的調味料,主打都市人健康🙈🙈🙈大家食燒味嘅時候記住都加碟菜如果你是燒味愛好者,絕對不能錯過這家店的美食。我強烈推薦你品嚐他們的燒鵝、燒肉、手撕雞

2024-04-26 49 瀏覽
棋子燒鵝地址:旺角道34號地舖人氣高企的燒鵝店!!呢間棋哥燒鵝平時揸車經過都見到大排長龍,成日都好想食!今次終於俾我有機會過黎試吓佢馳名已久既燒鵝!!如果要堂食,要等半個鐘以上,所以我決定一於外賣😊😍不過等外賣,都要等一段時間,因為都多人叫外賣😋但好東西是值得等待既!我就叫咗半隻燒鵝返去加餸😋半隻燒鵝 $250棋哥燒鵝的燒鵝絕對是燒鵝界的佼佼者。外皮金黃酥脆,入口即化,散發著誘人的香氣。肉質鮮嫩多汁,帶著濃郁的燒烤香味,每一口都覺得好正!而且大大份,每舊肉既鵝皮同鵝肉都分佈得好靚,真係唔知佢如何做到!鵝皮脆而不膩,細膩的口感令人陶醉。搭配著鵝肉的豐富油脂,口感更加豐潤。此外,燒鵝的烤製技巧獨到,肉質細緻均勻,口感極佳。無論是外觀還是口感,棋哥燒鵝都非常出色😋真係絕對值得試一試,真心推介!
地址:旺角道34號地舖

半隻燒鵝 $250
2024-04-23 29 瀏覽
香港燒味是一種烹調手藝,主要以木柴或燃氣為熱源,慢火燒烤形成獨特香脆的外皮和多汁的肉質。這是源自粵菜的經典飲食文化。在充滿濃厚傳統氣息的"棋子燒鵝"裡,原隻香脆燒鵝展現了燒味的精髓。首先映入眼簾的是那金燦燦、油亮誘人的鵝皮,在慢火燻燒下形成的層層細紋,描繪出豐富的質感。輕輕咬下,外皮即化為香脆絲絲,襯托出鵝肉甘甜多汁的原味。肥瘦適中,恰到好處的比例使肉質綿密細嫩,不會嚐到過於油膩或乾柴的感覺。除了鵝肉本身的鮮甜,還滲透著淡淡的燻燒木香。脆皮燒肉外皮金黃酥脆,內裏肉質肥瘦適中,多汁細嫩。鹹香濃郁的肉味完美融合,令人回味無窮。上湯瀨粉,粉質滑爽細膩,湯頭清甜不膩,為這頓飽足而高品質的燒味餐飾畫上完美的句號。無疑"棋子燒鵝"是香港飲食文化中極富代表性的經典,每口咀嚼皆令人回味無窮。

2024-04-23 33 瀏覽
行完竉物街,老公帶我去佢之前讚過既燒味店。6點過啲已經有排緊隊買外賣,裡面已經差唔多坐滿,好彩唔使等好耐就入得😁原隻燒鵝髀飯職員會問你切唔切隻鵝髀,如果你鍾意可以原隻用手拎住食,正呀!不過老公話切開🤣皮脆有油光,肉嫩入味唔太咸。帶點點油脂又,充滿鵝香又唔會蘇🥰送眉豆花生雞腳湯好地道既一度屋企湯,啲花甜和眉豆都煲得「林」👍🏻隻一人套餐可以點雙拼,我揀左义燒和腩仔😁燒肉最緊要皮脆,燒肉帶咸又唔會太咸,肉質岩岩好唔會太靱!👍🏻义燒係半肥瘦,我最鍾意❤️一層肉一層脂肪,肉嫩又唔柴,肉帶甜又香,有一股微微又熟悉的香料味😊當然瘦义燒都有,一啲都唔柴,一樣义燒味濃郁!仲有油菜一碟,平衡返個餐,唔係員食肉😝總括我哋依既3款燒味都高質,唔怪得坐咁耐都有人入黎,下次再食其他款😁
行完竉物街,老公帶我去佢之前讚過既燒味店。

原隻燒鵝髀飯
不過老公話切開🤣
皮脆有油光,肉嫩入味唔太咸。
帶點點油脂又,充滿鵝香又唔會蘇🥰

送眉豆花生雞腳湯
好地道既一度屋企湯,啲花甜和眉豆都煲得「林」👍🏻

一人套餐
可以點雙拼,我揀左义燒和腩仔😁
义燒係半肥瘦,我最鍾意❤️
當然瘦义燒都有,一啲都唔柴,一樣义燒味濃郁!

仲有油菜一碟,平衡返個餐,唔係員食肉😝

2024-04-21
2024-04-22 36 瀏覽
香港燒鵝我從小吃到現在,都30年了,我認為各店舖都差不多。至至今天試了棋子燒鵝,味道不錯燒鵝都是即日烤煮的,可以吃得出來燒鵝鮮味,也有一點柴燒的香味。我跟家人點了二人餐,價值$218,有一例燒鵝,份量很足夠對於我們來說,還有燒味(包括雞白切雞,燒肉,叉燒)可供選擇,我選擇了叉燒,另外還有菜心,有例湯和飲料供選擇,由於食物質素不錯,我們都吃得光光,沒有剩下飯菜。總結:棋子燒鵝值得推介給各位食家,因為以叉燒呢個價錢能吃到比其他燒鵝專家好吃的不多,暫時只有棋子燒鵝做到,店員的服務到位,就是位子比較少,要堂吃得要等一下。

2024-04-20
慶祝紀念
生日
  • 棋子燒鵝
2024-04-20 43 瀏覽
棋子燒鵝位於旺角旺角道34號地舖係旺角站E3出口,向右手邊行,過馬路就到餐廳有18個座位繁忙時間要等檯招牌菜係燒鵝每隻燒鵝未燒時大約5斤幾燒製後大約3斤幾燒鵝脾飯$105店員會問斬唔斬非常考師傅的刀工因為大大隻脾斬時沒有碎骨難度相當高燒鵝脾多汁啖啖肉常餐$55叉燒湯意粉叉燒肥瘦均勻肉質淋有少少燶邊炒蛋仲有少少蛋液,非常嫰多士香脆火腿一人餐$98豉油雞配燻蹄豉油雞顏色夠金黃燻蹄夠彈牙滿滿骨膠原可配飯,米粉,瀨粉份量多夠飽肚價錢適當好多遊客或附近居民收工後黎買飯
棋子燒鵝位於旺角旺角道34號地舖

叉燒湯意粉
叉燒肥瘦均勻
肉質淋
有少少燶邊
炒蛋仲有少少蛋液,非常嫰
多士香脆火腿

好多遊客或附近居民收工後黎買飯

2024-04-19
  • 燒鵝
2024-04-18 31 瀏覽
我去了一家專門賣燒鵝的燒味店——棋子燒鵝。我首先選了的是燒味雙拼,我選擇了叉燒和燒腩仔。叉燒的口感軟嫩,蜜糖的香甜味道令人垂涎欲滴,每一口咬下去都能感受到肉質的溶化。燒腩仔則是外皮脆口,肉質不僅不過於咸,而且肥瘦適中,非常美味。接下來是燻蹄飯,這道菜的肉質鮮嫩多汁,豬皮爽口有彈性,每一口都讓人回味無窮。配上醬汁後,層次感更加提升,味道更加豐富。我也品嚐了他們的招牌菜品——棋子燒鵝(米粉)。這道菜的特色在於外皮香脆,一入口就能夠感受到碳香的味道,令人欲罷不能。米粉的湯底清新而美味,與燒鵝相互襯托,十分融合絕對值得一試。在飲品方面,我選擇了凍檸茶少甜少冰。這杯凍檸茶的茶底與一般的茶餐廳紅茶相似,清新而爽口,適合搭配餐點享用。

2024-04-14
5 分鐘 (堂食)
My friend and i went to a restaurant called “Ki'son Roasted Goose ” (棋子燒鵝)located in G/F, 34 Mong Kok Road, Mong Kok旺角旺角道34號地舖3-min walk from Exit B3, Mong Kok MTR Station..this restaurant specializes in various chinese BBQ protein."Roasted goose combe on rice"雙拼燒鵝飯HKD$62.I choose the BBQpork and roasted goose.the BBQ pork has luscious fat in between .the rice is nicely cooked.."Roasted goose vermicelli"燒鵝瀨粉HKD$58.the goose is moist,soft and tender .the goose has a nice smokey flavour!

旺角旺角道34號地舖

"Roasted goose combe on rice"
雙拼燒鵝飯
HKD$62

the rice is nicely cooked

"Roasted goose vermicelli"
燒鵝瀨粉
HKD$58

2024-03-23 40 瀏覽
又到放食飯時間,前兩天和Foo 走了去後面街食棋子燒鵝,無加一服務費,餐牌價錢大眾化,經濟實惠。人均消費$125。鴛鴦手撕雞飯$54 加凍檸茶$7鴛鴦手撕雞有辣同不辣,雙劍合璧,一次過食到兩款味道。肉質嫩滑,有咬口,餸飯好味。上湯瀨粉$15口水雞半隻$88凍杏霜$20豪氣一點,直接叫半隻口水雞來食,雞頭雞腳都與雞身一起送過來,擺得整齊有序。芝麻粒增添香惹口感,辣度適中,開胃好食。雞骨不算多,連皮食都好食。肉香嫩可口。上湯瀨粉清清的,瀨粉粗條有咬口,份量都有一大碗滿滿的。老火靚湯$15飲啖湯水,滋養一下。郊外油菜$20翠綠爽口,新鮮。牛油多士$13牛油好香,外脆可口,食完一片又一片。

鴛鴦手撕雞飯$54
加凍檸茶$7

上湯瀨粉$15
口水雞半隻$88
凍杏霜$20

老火靚湯$15
飲啖湯水,滋養一下。

郊外油菜$20
翠綠爽口,新鮮。

牛油多士$13
牛油好香,外脆可口,食完一片又一片。

2024-03-19
2 分鐘 (堂食)
2024-03-23 53 瀏覽
棋子燒鵝今次要介紹有好多分店嘅「棋子燒鵝」,呢間食燒鵝嘅餐廳主打係煙燻燒鵝,佢哋係自設鵝場,堅持用5斤四両重嘅無生養嘅母鵝,唔用中央廚房,佢哋係落到舖即場用爐燒,保證食到最新鮮嘅燒味,燒鵝皮脆肉嫩,肥而不膩!1.棋子燒鵝飯$40+凍咖啡$3(9/10)呢個棋子燒鵝飯係下午茶套餐,瀨粉可以免費轉飯,燒鵝皮脆有光澤,燒鵝皮好似紙咁薄,燒鵝份量都多,斬成有6舊,燒鵝咬落去肉質好嫩滑,仲有帶少少煙燻味,飯淋上汁更加好味!凍咖啡:咖啡香濃又滑,凍飲只係加$3!2.原隻燒鵝髀飯+送是日靚湯(花生眉豆雞腳湯)$105(9.5/10)呢隻原隻燒鵝髀飯個鵝髀好大隻,皮下脂肪唔會好肥,咬落去好香仲帶有少少煙燻味,肉質嫩滑多汁易入口,唔會好似其他餐廳咁又硬又鞋又乾,大推比大家食!是日靚湯:係花生眉豆雞腳湯,唔油唔咸,好飲!3.燒味雙拼(例牌:叉燒,燒腩仔)$98(9.5/10)燒味雙拼我揀咗叉燒同燒腩仔,傳統燒肉肉質比較鞋,呢間燒腩仔面頭個皮燒得好薄好脆,層次分明,一層油脂同一層瘦肉,口感超豐富,燒腩仔都有12舊!叉燒:呢個叉燒係薄切,肥瘦適中,食落去有少少甜甜地,一共有12舊!4.麻辣手撕雞(半隻)$70
棋子燒鵝

1.棋子燒鵝飯$40+凍咖啡$3(9/10)
凍咖啡:咖啡香濃又滑,凍飲只係加$3!

是日靚湯:係花生眉豆雞腳湯,唔油唔咸,好飲!

3.燒味雙拼(例牌:叉燒,燒腩仔)$98(9.5/10)

4.麻辣手撕雞(半隻)$70(9.5/10)
呢個麻辣手撕雞好香,麻辣味濃,麻油味又香,雞肉肉質嫩滑,面頭仲加咗芝麻粒!

2人總共價錢$306

個人口味總評分:9.3/10

@kisonroastedgoose

地址:旺角旺角道34號地舖

#棋子燒鵝 #香港美食 #旺角美食 #旺角好去處 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
今日去左旺角道嘅棋子燒鵝食飯,super like佢哋嘅燒鵝每日新鮮出爐,皮脆肉嫩,非常美味!--我叫咗燒鵝脾飯(原隻免斬),食燒鵝脾當然要原隻上,燒鵝外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,啖啖肉都充滿油香,撈白飯超一流。燒鵝髀仲好大隻,一個人食都食唔晒。-另外,我仲叫咗燒鵝燒肉飯,鵝肉鮮甜多汁唔洗多講,充滿了煙燻的香味。燒肉皮脆肉香,層層相間,-叉燒例牌叉燒肉質軟嫩,入口即化,肥瘦適中,味道都唔錯。整體嚟講,棋子燒鵝嘅燒鵝真係好正#棋子燒鵝 #旺角道 #燒鵝

今日去左旺角道嘅棋子燒鵝食飯,

-我叫咗燒鵝脾飯(原隻免斬),

食燒鵝脾當然要原隻上,

燒鵝外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,
啖啖肉都充滿油香,

撈白飯超一流。燒鵝髀仲好大隻,一個人食都食唔晒。
另外,我仲叫咗燒鵝燒肉飯,

鵝肉鮮甜多汁唔洗多講,充滿了煙燻的香味。

燒肉皮脆肉香,層層相間,

叉燒例牌

叉燒肉質軟嫩,入口即化,

肥瘦適中,味道都唔錯。

整體嚟講,棋子燒鵝嘅燒鵝真係好正

#棋子燒鵝 #旺角道 #燒鵝
2024-03-21 41 瀏覽
今日到旺角同朋友食,去到餐廳剛好不需要等位就可以入座 。我們叫了一個二人套餐,包括有例牌棋子燒鵝,叉燒,油菜,一碗米粉同瀨粉,一杯凍檸茶同一杯凍可立克 。首先是例牌棋子燒鵝和叉燒,鵝皮酥脆還有一隻鵝脾,肉質鮮嫩多汁,帶著濃郁的燒味香氣。叉燒色澤紅亮肥瘦適中,入口即化,肉質細嫩,微甜。配菜方面,油菜鮮綠多汁,經過簡單的炒製,保持了清甜口感,與燒味搭配完美。米粉同瀨粉軟滑,份量偏多,湯汁清甜 。總的來說,味道不錯,而且出餐快速 。
今日到旺角同朋友食,去到餐廳剛好不需要等位就可以入座 。

叉燒色澤紅亮肥瘦適中,入口即化,肉質細嫩,微甜。

米粉同瀨粉軟滑,份量偏多,湯汁清甜 。

總的來說,味道不錯,而且出餐快速 。
2024-03-11
2024-03-17 1107 瀏覽
今晚約了朋友行旺角看精品,大家吃一吃晚餐先,就行下附近餐廳看看,見到這間吃燒鵝餐廳,看了門口餐牌食物不錯,就入了去吃,坐下看了一回餐牌叫了精選套餐  2人套餐包括棋子燒鵝  例牌  1碟  肥瘦適中,鵝皮同肉好脆身爽滑,不太油身,特別濃鮮燒鵝香味,豐富味道感單拼燒味例牌  (選1款)  1碟  選了切雞,肉身幼滑嫩口,好軟霖,一咬已嘴嚼到,濃郁雞鮮鮮香味白飯/瀨粉/米粉  選其一 2碗  叫了2碗都是瀨粉,大碗,粉身彈滑煙韌,,好爽口,特別清香粉味郊外油菜  1碟  幼身翠綠,爽口脆滑,鮮甜鮮菜香味老火靚湯或冷熱飲品   2杯  叫了一杯凍檸水同一杯凍檸茶,清新香檸檬味,甜度適中另叫雙拼三文治  (雞蛋/餐肉/火腿)  好厚身三文治,包身軟熟,選了雞蛋同火腿,蛋味同火腿味特別鮮香,同樣滑身嫩口多士  (牛油/ 煉奶/花生醬)   選了花生醬味,有厚度,烘得脆身,花生醬滿滿舖在包上,咬一口有另一番花生香味
精選套餐  2人套餐包括
棋子燒鵝  例牌  1碟

單拼燒味例牌  (選1款)  1碟

切雞
白飯/瀨粉/米粉  選其一 2碗

瀨粉
郊外油菜  1碟

幼身翠綠,爽口脆滑,鮮甜鮮菜香味
郊外油菜
老火靚湯或冷熱飲品   2杯

叫了一杯凍檸水同一杯凍檸茶,清新香檸檬味,甜度適中
凍檸水
另叫
雙拼三文治  (雞蛋/餐肉/火腿)

雙拼三文治
多士  (牛油/ 煉奶/花生醬)

多士
2024-03-12