2006-02-28 19 瀏覽
匯豐卡晚飯有8折(散叫, 同埋要order 時講定)頭盆 $28: 份量超細(一口小吃),味道一般Main Course $68: 份量都係超細(三口小吃咁上下), 羊扒一係唔熟,一係熟到"un"結果要去Marco Polo Hotel 食消夜buffet (都只不過係$118 位)
匯豐卡晚飯有8折(散叫, 同埋要order 時講定)

頭盆 $28: 份量超細(一口小吃),味道一般

星期日晚的森巴,食客不多,有鬼佬幾雙。一行二人,點兩份水晶餐,即每人三個頭盤加一個主菜。每位盛惠$148。一切從頭說起,先來一個芝士包仔,其實好似麵包舖的芝士波,但質感較重,細細粒熱辣辣,口感煙韌,塗上橙色牛油(應該係牛油呱),真係幾好味。前菜﹕都ok試得過,上碟做得唔錯,有酒店feel。鵝肝不過不失,隻珍寶蠔啲汁,味道好似中式牛柳,感覺奇趣。湯﹕普遍。主菜﹕寶雲酥牛柳和豬肋骨,水準回落,似普通花園扒餐質素。甜品﹕我選了Tiramisu及芝士餅,細細件,都有Starbuck水準。如果唔大食的話,以上呢個餐剛剛飽,想叫多客芝士包都食唔落了。最後,講下裝修和服務,招呼算係咁,外面其實夠開揚,係超級食煙區和大集會區,會嘈啲、大煙啲,真係有辣有唔辣。裡面非吸煙區,裝飾流流地,但別有一番(老土)景致,幾張大大的森巴女郎肉照坐鎮,係播啲歌out得滯(可能想襯返個景)。總之試一次半次,可;成日食,咪拘。

湯﹕普遍。

主菜﹕寶雲酥牛柳和豬肋骨,水準回落,似普通花園扒餐質素。

總之試一次半次,可;成日食,咪拘。
2006-02-09 1 瀏覽
經過見到個Main course有軟穀蟹天使麵,就比佢吸引左入去.前菜: 一定要食煎珍寶蠔:好正, d汁好好香, 好都好fresh, 鴨胸都ok,薯蓉田螺麻麻地, d田螺唔係咁好食, 三文魚批麻麻地, 只係將d三文魚放係塊餅上面.芝士飽:需然好細, 不過熱辣辣,外脆內軟!湯: 龍蝦湯同南瓜湯: 兩者都好濃味Main course: 軟穀蟹比想像中大隻, 上檯時熱辣辣, 肉眼扒唔係太好食, 好"un", 煙鴨胸都ok.Dessert: tirumisu: 好食, 好勁既酒味, 焦糖燉蛋普通由於食食下,有人入座但唔夠位,waiter要求我地搬位, 所以送左個"火焰雪山" 蛋糕比我地:外層既蛋白冇味, 不過裡面既石板街就好正,食落好勁酒味,餐茶: 熱檸茶同凍檸茶就冇咩特別PS: Waiter有禮貌+ 上菜時間配合得好, 每食完一樣, 收起先再上, 唔會好似食到迫你走咁

芝士飽:需然好細, 不過熱辣辣,外脆內軟!

湯: 龍蝦湯同南瓜湯: 兩者都好濃味

餐茶: 熱檸茶同凍檸茶就冇咩特別

2006-01-27 2 瀏覽
個餐包細細個,熱辣辣芝士麵包,未食過咁好食既餐包.前菜方面:蠔一定要食,超正,冇渣既.蟹蓋都OK好食.仲有個焗薯皮就似fat angolos啲好食啲.湯:我嗰日係蟹湯同龍蝦湯,呢個差啲啦,好似意粉屋啲龍蝦湯正啲.主菜:我揀咗個紅立魚,都好食,不過就細份.我以前食過其他都ok好食架,我嚮蘚豪區嗰間食過一次,不過佢執咗喇,尖沙咀呢間我都係第一次食.PS.味道其實我想俾3.5分,不過冇.
個餐包細細個,熱辣辣芝士麵包,未食過咁好食既餐包.

前菜方面:
蠔一定要食,超正,冇渣既.
蟹蓋都OK好食.
仲有個焗薯皮就似fat angolos啲好食啲.

湯:
我嗰日係蟹湯同龍蝦湯,呢個差啲啦,好似意粉屋啲龍蝦湯正啲.

主菜:

PS.味道其實我想俾3.5分,不過冇.
2006-01-17 8 瀏覽
好耐冇去Samba了...有一年幾了...之前一直都係去中環果間...不過因為冇左中環果間..so就唯有去尖沙咀依間..我地一行5人... 個個都叫左最貴果個餐..因為驚d portion 太細..唔夠食..點知都最後- -飽到想嘔...但係大家都食得好開心^^因為d app. 依然係咁好食..主菜呢~就只係ok..不過我一早就係為左食佢地d app.而黎...so,我叫左3個頭盤..2個主菜既餐..我一開波就只係叫左2個app.諗住食到main既時候..先叫埋第3個app.咁咪可以比多個機會自己食多次想吃既app囉..點知當我食緊main..想order埋最後一個app之際\"/個manager竟然話app唔可以嗌double.因為成本既問題..so,我馬上叫佢幫我改番細個餐.因為我食多一個app既餐已經變得冇意義了~~雖然我知唔關個manager事..不過我覺得佢地唔比人嗌重複既app.咁樣只係"焗"我地d人改細個餐唧=.=" 都唔識做生意架!希望個manager真係有同個boss講改下依樣野啦~~
2005-12-05 6 瀏覽
因為是BF生日, 知道有"火焰雪山"旦糕送, 所以就試下,入到去氣氛都幾好, 係前二客人多嘈左少少外, 都OK.. 我地點二個"翡翠餐", 都有四個頭盤和四個主菜, 我地各自點龍蝦湯和南瓜湯, 二種湯都OK, 食物OK呀, 因BF唔食芝士, 牛油之類, 待應都提議我選食物, 都有好多款可選擇, 都好有耐性... 到"火焰雪山"時, 剛好前一也有人叫, 所以係同一時間出, 剛好BF也背著他們坐..所以佢都奇怪有生日歌, 佢都好驚喜, 待應主動幫我地合照... 總括來說, 情侶慶祝生日幾好.. 雖然食物份量少,但我和BF都係細食,加上個餐有甜品和餐飲..而且又有"火焰雪山"...所以食得好飽... 如果一班朋友, 食物方面可能真就太少了, 唔太夠... P.S. 個餐有甜品和餐飲都有喎... 唔係只有其中一樣.. (只係有些特別D飲品另+$10)
因為是BF生日, 知道有"火焰雪山"旦糕送, 所以就試下,

2005-11-07 1 瀏覽
雖然味道ok, 但份量真的是太少了.
雖然味道ok, 但份量真的是太少了.
2005-11-05 1 瀏覽
見價錢幾抵就試下....估唔到d食物咁細份,男士一定食唔飽....不過真係幾好味!!全晚不斷有生日音樂.....地方幾好feel,不過d waiter收碟速度勁快,好似有d催你走既感覺...好快食完就傾偈,好在已經無左感覺催我地走既擾擾壤壤...都坐多左成個鐘!

2005-11-02 1 瀏覽
第一次黎尖沙咀店食完總係覺得有差左少少唔知d咩咁...由於唔係第一次食一早有心理準備d野唔夠大但係又有大食朋友(出親黎食飯都話要打邊爐)出現本來都有少少擔心不過為左個生日蛋糕無計啦四個人叫左兩個jade兩個crystal set總共12個頭盆6個主菜4個湯唔知係咪臨近halloweenmenu既選擇好似好少有幾樣野仲賣晒所有人都飲龍蝦湯無龍蝦肉不過好有龍蝦味芝士飽水準依然加埋芝士醬當然最好由於太多碟加上每人都分到果少少唔係好記得有d咩食過不過頭盆田螺同蠔幾好食有一個三文魚批之類既亦唔錯主菜方面煎魚(好似係龍脷)最impressed要甜品無要飲品焦糖布丁同朱古力cake一般反而提拉米蘇非常吸引球狀外型加上非凡香味係全晚最有印象既一個生日歌全晚第三次響起(之前響果兩次唔關我地事,都幾尷尬喎...其實呢類做法真係應該檢討下)火焰雪山加左生日朋友既名吹完爉燭再點火放左火之後店員叫朋友自己吹熄佢都幾攪笑蛋糕入面係rocky road雪糕加埋燒燶既cream都好夾明明上次兩個人去soho總店食到好飽今次唔知係咪因為有大食朋友所以所有人都唔飽結果仲要出去食多碗牛什河不過即使係咁都贏得大食朋友一句「少
第一次黎尖沙咀店
食完總係覺得有差左少少
唔知d咩咁...

由於唔係第一次食

反而提拉米蘇非常吸引
球狀外型加上非凡香味
係全晚最有印象既一個

生日歌全晚第三次響起
(之前響果兩次唔關我地事,都幾尷尬喎...
其實呢類做法真係應該檢討下)
火焰雪山加左生日朋友既名

今次唔知係咪因為有大食朋友
所以所有人都唔飽
結果仲要出去食多碗牛什河
不過即使係咁
都贏得大食朋友一句「少食多滋味」
而且靜靜地環境好
d店員雖然反應同上菜都比較慢
但態度都唔算差
都算無介紹錯喇掛?

講返兩間森巴既分別
始終soho有既小店感覺
係尖沙咀點樣都扮唔返
2005-11-01 8 瀏覽
今晚同男朋友趁"哈囉WiN"出左TST睇鬼...去到美麗華見到呢間餐廳幾有情調就決定係到搵食啦...門口既waitress好有禮貌咁介紹D set dinner比客人...而且講明頭盤及main course係細細份既...不過咁都幾好丫...可以試下幾味野...先講環境~唔錯...幾有情調...燈光微弱但桌上有杯candle...因為今既係"哈囉WiN"仲有2隻鬼怪出黎攪氣氛(我諗係商場攪既)...我地仲可以同佢地影下相tim!!食物方面~我地揀左1個水晶(HK$148)及1個鑽石(HK$168)...夾埋有5個頭盤+2個soup+4個main course+2個drink/dessert...好味野: (1)芝士波- 熱辣辣加埋extra既芝士醬...yummy!! (2) 龍蝦soup及南瓜soup - 雖然冇咩特別...不過都幾好飲幾滑(3) 頭盤/main course - 我覺得D汁整得唔錯...燒排骨用上士多啤梨...甜甜地幾特別!! 薯蓉田螺既紅酒汁都幾好...意大利雲吞既醬汁略濃但岩我地口味...反而肉就冇咩特別...可能比D汁蓋過左~ (4)drink/desser
好味野: (1)芝士波- 熱辣辣加埋extra既芝士醬...yummy!! (2) 龍蝦soup及南瓜soup - 雖然冇咩特別...不過都幾好飲幾滑(3) 頭盤/main course - 我覺得D汁整得唔錯...燒排骨用上士多啤梨...甜甜地幾特別!! 薯蓉田螺既紅酒汁都幾好...意大利雲吞既醬汁略濃但岩我地口味...反而肉就冇咩特別...可能比D汁蓋過左~ (4)drink/dessert - 我地揀左ice tea同chocolate cake...個cake好似過份甜...可能我唔太like甜野~~ 其餘野食都ok之上...但又唔算super好味囉~~ 呢2個餐既份量應該夠2個人食既...我都算好飽...我諗我男朋友都飽掛...呵呵!! 有機會都會再光臨既~~
2005-10-30 4 瀏覽
  昨天(29/10)一共3個人去食,之前上嚟睇過話呢間嘢的食物細份,唔夠飽,所以我地order時己問waiter,個餐係咪好細,佢話其實好夠食,佢recommand我地叫「鑽石餐」,份量多啲。包3個頭盤及3個主菜、一個湯、一個芝士餅仔及甜品(或飲品)。  頭盤有10個左右可以選擇,主菜有廿多個,而頭盤及主菜都有廚師精選。  頭盤份量係細,但係始終係頭盤,而且有3個,太大份食完頭盤都飽到冇胃口食主菜,所以我唔介意。  跟住係湯,我飲咗個周打蠔湯,蠔味好重,好好味。  跟住上個「丁屎」咁細個的芝士飽仔,個size好似一個五蚊銀發脹咁大,有一碟芝士醬on side,個飽仔係熱的,外面脆裡面軟,我cut開佢放啲醬入去,就溶埋個飽度,我食飽時仲響個飽度飛咗啲芝士醬出來。芝士味好濃,一流。  主菜其實都唔可以話好細,可能人地覺得假假地都係主菜,比起出面食set嗰啲係細一啲,但係主菜有3個其本上一定飽。  我地其中一個生日,所以訂位時order了一個火焰蛋糕,呢個味道就好似普通啲,火焰係用霖酒點火造,未食過就覺得幾得意,送蛋糕上枱時會播生日歌。  最後因為好飽,所以叫咗嘢飲冇食甜品。  所有食品都
  跟住係湯,我飲咗個周打蠔湯,蠔味好重,好好味。
其本上一定飽。
  最後因為好飽,所以叫咗嘢飲冇食甜品
  所有食品都係即製的,唔係整定。出餐時間夾得唔錯,唔會話一次過出晒比你,搞到成枱都係碟。值得一讚的是店員的服務,每個都有笑容,唔係死下死下咁,仲有佢地記住每個人點過啲乜嘢食,唔會埋枱時又問一次,做到有高級餐的水準。
2005-07-29 23 瀏覽
見到之前有人評過呢間餐廳有蛋糕送幾吸引就黎試下啦...我同個fd每人叫左個set dinner...份量果然係一個人的份量...不過, 對於女士們都還可以, 食物都ok...原本我覺得都幾好ga...不過, 後來問返先知原來冇book 位係冇蛋糕送...已然有d失望...但係令我更唔高興的是其中有個男侍應d服務態度真是...他原本已經係黑口黑面...當我地詢問蛋糕的事的時候, 他又好唔奈煩...都唔明佢點解要咁串嘴...我同個fd都有d驚訝...高級餐廳的侍應點解可以好似大排擋個d服務態度咁差...好記得佢有帶耳環!服務只係俾其他侍應唔計態度差o個個!! 環境算係ok...不過, 好似暗左d...
2005-07-19 17 瀏覽
見有人踩又有人讚我就走去試下啦. 係d野係細碟,但人地每個餐ge份量係per head ga ma. 邊有人食西餐要分黎食ga? 而且價錢都好合理ar我覺得. 比起其他西餐廳已經好抵食. 服務仲好好tim!佢地有好多choice, 最arm d 想試多幾味ge為食女仔hee hee.咁arm有朋友生日, 火焰雪山食同生日歌tum到朋友幾開心!真係唔差架間餐廳, 大家可以試下!
真係唔差架間餐廳, 大家可以試下!
2005-07-18 1 瀏覽
一早知道份量少,不過無想像到少至幾個頭盤加幾個主菜都未能填補肚子空空的感覺。頭盤焗生蠔本來賣相不錯,可惜一口吃下竟然只feel到蠔殼,好彩侍應肯即時更換...誰不知一等等了十五分鐘。主菜嘗試餐牌上的肉眼牛排及燒羊排。點知肉眼牛排的厚度竟然可以只有三片CD般薄,可憐的竟有一半是生,一半是熟到黑,而侍應對於我們更換肉眼牛排的要求表示愕然,還堅持煮法是這樣的,當我們提議請他試味,他才一臉無奈,硬著頭皮給我們更換。我們也不想再次冒險,最後只好換過鵪鶉罷了。完來可憐的不只吃不飽,更可憐的是用半隻小鵪鶉當主菜。而燒羊排,明符其實以"燒"來烹調。可能餐廳的氣氛不錯,在燭光下燒羊排看來幾好吃,誰不知一口吃下只有炭...可能當天是星期三,廚師們忙著"馬場"上的事多於一切!可惜我倍上了三百多元的晚餐。離開時仍聽見貌似老闆的人,向未光顧的顧客大聲說:"保證好吃,否則會換到滿意為止。" 原來一早已講明了!!

平日去好D,夠情調, 服務好!食物精緻,最開心係滿$300送火山雪糕蛋糕(有埋名),仲會播埋生日歌,令生日的人有驚喜.