2023-03-14 54 瀏覽
去左觀塘碼頭呢邊行下,諗住散吓步行到肚餓先去食野,經過見到呢一間叫森樂小廚嘅星馬餐廳,就比佢吸引左入去喇,叫左個二人餐,$228,先唔睇食物,淨係呢個價錢都已經好吸引🤣🤣🥣是日例湯 係椰子紅蘿蔔湯,好清甜好味,飲得出係冇味精嘅🥦蒜蓉炒時蔬西蘭花 西蘭花好新鮮,岩岩炒起熱辣辣,份量好多,健康又好味🐓海南雞(半隻) 海南雞去骨嘅,皮薄肉嫩,沾上醬汁味道十分好🍍菠蘿咕嚕肉 出面食嘅咕嚕肉,大部份都係得啲菠蘿同埋青椒,肉得好少,但呢度嘅肉份量好多,佔咗一大部份,差唔多全部都係肉,味道仲要好好,酸酸甜甜用黎送飯無得頂🍚油飯 油飯偏濕,不過雞油味十足,好香🍡沙嗲串燒 $52 正常水準嘅肉串配上高水準嘅沙嗲好好味

🥣是日例湯 係椰子紅蘿蔔湯,好清甜好味,飲得出係冇味精嘅

🍚油飯 油飯偏濕,不過雞油味十足,好香

🍡沙嗲串燒 $52 正常水準嘅肉串配上高水準嘅沙嗲好好味
2023-03-10 52 瀏覽
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 觀塘美食林粒,大部分都係大魚大肉,有冇諗過係觀塘搵間充滿家庭感既餐廳?森樂小廚為大家帶黎充滿家庭感既新加坡馬來菜式 💛餐廳裝修同店名非常貼切,主要都係用左林木系既色調同設計,連食具,碗碟等都係用左竹既外觀,好有心思 ❤️而且主廚料理星馬菜超過40年經驗!🌼 馬來肉骨茶,配油條,香米 $88講到新馬茶最為人熟悉當然就係肉骨茶森樂有提供新加坡肉骨茶🇸🇬同馬來肉骨茶🇲🇾佢地最大分別係糊椒味同藥材味今次就揀左用各種唔同藥材熬煮而成既馬來西亞肉骨茶👏🏻肉骨茶湯藥材味道適中,香味濃郁肉骨茶嘅豬骨仲係香滑軟淋,點上黑醬油非常好食😚🌼 自家製薏米水 $22 (跟餐半價$11)跟餐配自家製薏米水,袪濕排毒😍味道少少甜甜地咁,絕不遜色於其他平時係茶記都飲到既飲品🌼 新加坡煎蠔餅 $62呢個蠔餅用既蠔仔每隻好都大粒,漲卜卜既😙 味道濃厚,配飯一流好多人食蠔餅可能第一時間諗起潮汕菜,其實新加坂式既蠔餅都唔差 👍🏻🌼 馬拉盞炒西蘭花 $68鑊氣十足既炒西蘭花🥦,香味四溢西蘭花充足咁吸收左馬拉盞既香味,味道好夾🌼 星洲炒蘿蔔糕 $58重點推薦呢個星洲炒蘿蔔榚蘿蔔糕口感柔軟而有彈性,

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

觀塘美食林粒,大部分都係大魚大肉,
有冇諗過係觀塘搵間充滿家庭感既餐廳?
森樂小廚為大家帶黎充滿家庭感既新加坡馬來菜式 💛

而且主廚料理星馬菜超過40年經驗!

🌼 馬來肉骨茶,配油條,香米 $88

講到新馬茶最為人熟悉當然就係肉骨茶
森樂有提供新加坡肉骨茶🇸🇬同馬來肉骨茶🇲🇾
佢地最大分別係糊椒味同藥材味
今次就揀左用各種唔同藥材熬煮而成既馬來西亞肉骨茶👏🏻
肉骨茶湯藥材味道適中,香味濃郁
肉骨茶嘅豬骨仲係香滑軟淋,點上黑醬油非常好食😚

🌼 自家製薏米水 $22 (跟餐半價$11)

跟餐配自家製薏米水,袪濕排毒😍
味道少少甜甜地咁,絕不遜色於其他平時係茶記都飲到既飲品

🌼 新加坡煎蠔餅 $62

🌼 馬拉盞炒西蘭花 $68

鑊氣十足既炒西蘭花🥦,香味四溢
西蘭花充足咁吸收左馬拉盞既香味,味道好夾

🌼 星洲炒蘿蔔糕 $58

重點推薦呢個星洲炒蘿蔔榚
蘿蔔糕口感柔軟而有彈性,蝦米、雞蛋、芽菜等各種材料香味極重😎
加埋辣椒醬同豆醬所造成既醬汁,咸香味同微辣味,非常開胃😋 值得一試!!

🌈服務

⭐️ 環境舒適,乾淨企理
⭐️ 好有family business 嘅感覺,幾溫馨 😂
⭐️ 早一天預訂可享用精緻手工菜:肉蟹、馬來炸子雞(無骨)

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ
2023-03-10 64 瀏覽
#fatxkwuntong ‼️ 觀塘抵食馬拉嘢‼️•① [ 小吃:士多啤梨骨//鹹蛋黃雞翼 ] |士多啤梨骨超有驚喜(✿´༥`✿)係越食越想追住嚟食!尤其是接近骨嘅肉,絕對係推介之選~鹹蛋黃雞翼超級邪惡,食得多,的確會有啲膩,但亦做得相當出色!|𓋪士多啤梨骨 9/10鹹蛋黃雞翼 8/10·② [ 主食:海南雞飯// 新加坡炒飯]|新加坡炒飯份量超多。如果加埋落辣椒汁會更加惹味。略嫌海南雞飯的雞肉不夠嫩滑,但整體上也不錯。|𓋪7/10•③ [ 薏米水/檸檬茶 ]| 跟餐送。薏米水不錯。|·Sam Lok Kitchen (Kwun Tong)Shop B, G/F, Lu Plaza, 2 Wing Yip Street, Kwun Tong#food #hongkong #foodie #kwuntong #kwuntongfood #觀塘美食 #觀塘 #觀塘食好西 #觀塘食乜好 #hk #hongkongfood #hongkongfoodblogger #hongkongfoodies #香港 #香港食物 #香港美食
#fatxkwuntong
‼️ 觀塘抵食馬拉嘢‼️

① [ 小吃:士多啤梨骨//鹹蛋黃雞翼 ]

|士多啤梨骨超有驚喜(✿´༥`✿)
係越食越想追住嚟食!
尤其是接近骨嘅肉,絕對係推介之選~
𓋪士多啤梨骨 9/10
鹹蛋黃雞翼 8/10
② [ 主食:海南雞飯// 新加坡炒飯]

|新加坡炒飯份量超多。
如果加埋落辣椒汁會更加惹味。
略嫌海南雞飯的雞肉不夠嫩滑,但整體上也不錯。|
𓋪7/10

③ [ 薏米水/檸檬茶 ]

| 跟餐送。
薏米水不錯。|
Sam Lok Kitchen (Kwun Tong)

觀塘嘅朋友有口福啦!最近約咗個喺觀塘做嘢嘅朋友一齊見過面,食個飯😎突然好想食星馬菜,口味比較重嘅嘢食,佢就介紹咗呢一間隱世嘅小店😁 森樂小廚🍽️餐廳嘅內部設計主要以木系為主,牆上再配搭綠色的草皮,整體感覺都好似身在於大自然❤️小店主打星馬菜式,廚師憑着40年嘅星馬菜嘅豐富經驗🥰再配塔香港人嘅口味,製作左不同嘅新菜式俾大家去試一試👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳⭐️海鮮喇沙(米線)$88喇沙嘅湯底有香濃嘅蝦及椰奶香味,再配上米線一齊食,非常惹味👍🏻😋面入面有粒大大粒嘅帶子,兩隻原隻鮮蝦🦐🍤,仲有兩粒非常彈牙嘅魚蛋,不少得充滿哂喇沙湯嘅豆卜及半隻烚蛋🍳🍳,超多料😋大滿足💪🏻⭐️檸檬薏米水 +$13見到薏米水就即刻點嚟飲,因為可以消腫解油膩,清清淡淡嘅薏米水配上檸檬,又清新又健康💪🏻⭐️金沙四季豆 $78清甜嘅四季豆,遇上鹹香濃郁嘅鹹蛋黃,師傅炒到勁有鑊氣,每一條四季豆都被鹹蛋黃包住😋 超正又惹味🍽️⭐️星洲炒蘿蔔糕 $58食落去甜中帶鹹,口感細滑嘅蘿蔔糕,師傅喺炒蘿蔔糕入邊加咗雞蛋令到口感更加滑,鑊氣十足非常之惹味,超好食😋⭐️森巴蜜糖雞翼(3隻)$28雞翼炸到金黃色非常之香脆,再配上佢哋秘製嘅蜜糖汁,但係有一點點微辣😋

⭐️海鮮喇沙(米線)$88

⭐️檸檬薏米水 +$13

⭐️金沙四季豆 $78

⭐️星洲炒蘿蔔糕 $58

⭐️森巴蜜糖雞翼(3隻)$28
雞翼炸到金黃色非常之香脆,再配上佢哋秘製嘅蜜糖汁,但係有一點點微辣😋正

如果想食精緻手工菜如肉蟹、馬來炸子雞(無骨),都可以提早一日同餐廳講聲,就得啦😎👩🏻‍🍳👨🏻‍🍳
  • 金沙四季豆
  • 星洲炒蘿蔔糕
  • 森巴蜜糖雞翼(3隻)
放工同同事去食dinner,揀咗呢間主打星馬菜餐廳「森樂小廚」,選擇都豐富,星馬必食嘅菜都有齊,上菜又夠快,整體幾唔錯🤩海南雞飯非常之出色,雞肉油香重,而且夠晒嫩身,配搭甜醬油同薑蓉,風味滿瀉🤩油飯又軟熟香口,仲跟埋個椰子湯同雲耳伴碟,CP值爆登😋香茅豬扒喇沙米線湯底好濃郁,米線軟身,豬扒都係好入味,偏軟身個隻,配料都好豐富,有豆卜、雞蛋、芽菜,口感層次多元😍金沙薯條都好高質,即叫即炸,鹹蛋黃都香濃,入口熱辣辣,食唔停口☺️欖菜肉碎四季豆都好正,鹹香爽脆,餸飯一流👍🏻

2023-02-10
2023-02-06 84 瀏覽
唔講唔知,原來呢頭附近都有啲小店值得關注~森樂小廚主打星馬菜,仲有咖啡骨食😍🐰二人餐 $228✨二人餐都幾抵食,包例湯、飲品、白飯/油飯、清炒時蔬、半隻海南雞同星洲咖啡骨(當中有啲餸可以自選)✨清炒時蔬,當日係椰菜花,炒得幾夠鑊氣,不過味道有少少偏鹹,送飯食就剛剛好✨海南雞整體偏瘦,有跟3款醬汁,個人最愛辣汁!而且成條雞胸起晒出嚟,啖啖肉😛😛雞皮都幾爽彈👍🏻✨星洲咖啡骨唔好睇佢黑蚊蚊,其實煮到好入味,食到咖啡微苦嘅味道,排骨啖啖肉,連埋少少肥膏食一流✨油飯都煮得好香,唔會太硬~✨自制薏米水好清,唔會太甜,粒粒薏米健康得嚟仲好有咬口🤩🐰雙拼沙嗲串燒 $52✨係雞肉同豬肉雙併,個醬汁幾正!好重花生香又甜甜地,串燒啲肉又唔會太嚡😋😋

🐰二人餐 $228

✨海南雞整體偏瘦,有跟3款醬汁,個人最愛辣汁!
而且成條雞胸起晒出嚟,啖啖肉😛😛雞皮都幾爽彈👍🏻

✨油飯都煮得好香,唔會太硬~

✨自制薏米水好清,唔會太甜,粒粒薏米健康得嚟仲好有咬口🤩

🐰雙拼沙嗲串燒 $52

2023-02-06 79 瀏覽
假日訓到十二點先起身,見今日天氣好,就行去海濱附近揾食同散步,經過見到這間~森樂小廚~見店舖簡潔整齊,牆上帶點少許綠油油的佈置,近近地就試下,座位闊落,坐的舒適!撞正午飯時間客人都比較多,幸好店舖位置都較多,幸好店舖座位都較多,所以都不用多等😊喇沙蝦炒飯$78配料足夠+飯粒分明,軟硬度剛好,仲有陣陣喇沙香味馬拉盞炒芥蘭$68好吃👍鹹香味美,唔會炒的過火新加坡麥皮炒虎蝦$148應該是招牌菜之一👍用麥皮+醬汁炒到香濃誘惑 ,而且少許油膩感都唔會有!飲品凍鴛鴦x2(跟餐半價)📍 觀塘榮業街2號振萬廣場地下B號舖🚇觀塘站A1出口

喇沙蝦炒飯$78
配料足夠+飯粒分明,軟硬度剛好,仲有陣陣喇沙香味
喇沙蝦炒飯

馬拉盞炒芥蘭$68
好吃👍鹹香味美,唔會炒的過火
馬拉盞炒芥蘭

新加坡麥皮炒虎蝦$148

飲品
凍鴛鴦x2(跟餐半價)

📍 觀塘榮業街2號振萬廣場地下B號舖
🚇觀塘站A1出口
2023-02-05
午餐
喇沙蝦炒飯
馬拉盞炒芥蘭
星洲麥皮蝦
朋友係觀塘附近返工,推介我試吓呢間主打星馬菜式嘅小店。餐廳木系裝修,環境舒適溫暖!🔹星洲麥皮蝦 $148平時炸蝦就食得多,麥皮蝦真係第一次食!星洲麥皮蝦炸到金黃香脆,配上大量鹹鹹香香嘅麥皮,食落去好惹味🥰鍾意食蝦嘅朋友可以試下呢款菜食。🔹星洲喇沙配海南雞(摻摻) $88一上檯就聞到好香嘅喇沙味,配搭摻摻麵底(米線同油麵)真係好好味😋!湯底食落無味精,仲可以連湯都飲埋。而海南雞嘅肉質好新鮮,咬落去口感彈牙,配上三款醬汁,味道剛好!🔹檸檬薏米水 $11(跟餐)檸檬薏米水有美白功效,飲落去甜甜酸酸,好幾清新嘅感覺。🔹蜂蜜紅棗茶 $22蜂蜜紅棗茶飲落唔會太甜,仲有好多紅棗粒,真係真材實料,推薦女士飲用👍

🔹星洲麥皮蝦 $148

🔹星洲喇沙配海南雞(摻摻) $88

🔹檸檬薏米水 $11(跟餐)
檸檬薏米水有美白功效,飲落去甜甜酸酸,好幾清新嘅感覺。

🔹蜂蜜紅棗茶 $22
2023-02-04 40 瀏覽
今日介紹呢餐廳位於觀塘主打星馬菜既餐廳,餐廳主廚有超過四十年經驗煮星馬菜經驗,雖然地理位置比較偏遠但餐廳環境坐落舒服。雙併沙嗲串燒 $52分別是雞肉及豬肉各兩串並沒有牛肉選擇, 額外既醬汁帶有帶有花生及椰香味道。傳統肉骨茶配油條,白飯(馬拉肉骨茶) $88望落去十分足料幾乎整個碗都佈滿了肉同其他配菜,而湯底有濃濃既嘅肉味同藥材味非常好飲!新加坡煎蠔餅 $62價錢相宜,蠔餅煎得幾香唔油膩, 餅底有蛋香蠔就大大粒,而且再配有醬汁作額外調味。馬拉盞炒河 $78呢款炒河係混合多種醬料炒製而成,味道偏鹹,令成碟河粉生色不少。森樂小廚 (觀塘) @samlokkitchen觀塘榮業街2號振萬廣場地下B號舖港鐵觀塘站 A 出口#觀塘

雙併沙嗲串燒 $52

觀塘榮業街2號振萬廣場地下B號舖
港鐵觀塘站 A 出口
#觀塘
2023-02-01 67 瀏覽
⍥ 星洲麥皮蝦大大隻蝦,見到都笑哈哈😆麥皮蝦先炸後炒,完全唔油膩,就算齋食麥片都好惹味香口💓鹹鹹甜甜撈飯好唔錯。⍥ 星洲炒蘿蔔糕幾鍾意食酒樓既xo醬炒蘿蔔糕😂一見到呢到有諗都唔諗啦,估唔到連蛋、蔥、芽菜一齊炒係咁香!鹹中略帶甜,鑊氣十足😌⍥ 雙拼沙嗲串燒好耐無食串燒,雞及豬各兩串,肉質乾身唔油膩😝點埋椰味濃既花生醬,鹹鹹甜甜昇華左唔少!⍥ 蒜蓉炒福菜花長知識!福菜花有別於食開既椰菜花,花菜無咁密無咁大舊,比椰菜無咁硬同唔會有浸味🤤蒜蓉炒實無死,多啲蒜食到口臭先過癮🤭

⍥ 星洲麥皮蝦

⍥ 星洲炒蘿蔔糕

⍥ 雙拼沙嗲串燒

⍥ 蒜蓉炒福菜花

蒜蓉炒福菜花
蒜蓉炒福菜花
星洲炒蘿蔔糕
星期六同呀媽去觀塘換智能身份證,整完順便喺附近食埋晚餐。我哋好少行嚟呢邊,以為無乜餐廳,但原來都唔係,其中有一間叫「森樂小廚」,阿媽睇完餐牌話啱食😜。店舖裝修簡約舒服🌿,但如果平日午市坐滿人,可能就會有少少迫。小店有唔少熟客嚟買外賣,店員態度親切有禮。餐廳主打星馬菜式🇲🇾🇸🇬,例如有肉骨茶、海南雞、串燒、喇沙、小菜同炒粉麵飯等。佢定價屬中等水平,而下午茶餐就幾抵食。森樂海南雞飯($68),海南雞飯係餐廳嘅招牌菜,套餐內容完整,賣相吸引👍。海南雞去咗骨,大大啖肉,食用方便。我無加錢轉雞髀,但即使係雞胸,肉質都非常嫩滑🐔。雞肉新鮮冇雪味,配上三色醬汁食,還原傳統風味。餐湯係椰子紅蘿蔔雞湯🥥,湯品味道清甜,椰子香撲鼻,無添加味精,而且仲難得一啲都唔油膩。油飯色澤均勻🍚,並滲出淡淡油香,飯粒分明,軟硬適中,食落感覺無乜負擔。另外佢仲跟咗個涼拌開胃菜,醋浸木耳,酸酸哋開胃又爽脆。黃金軟殼蟹($148),阿媽指定話要食軟殼蟹🦀,菜式擺盤比較隨意,但味道取勝。軟殼蟹切開咗,但夾埋應該足兩隻,蟹衣皮薄唔韌、蟹肉肥美鮮香。黃金意指鹹蛋黃🍳,炸軟殼蟹蘸滿金沙汁,鹹香味濃,充滿流沙口感。香茅豬扒($38),
森樂海南雞飯
森樂海南雞
椰子紅蘿蔔雞湯
油飯
黃金軟殼蟹
香茅豬扒
香茅豬扒($38),我哋見呢個小食幾平就嗌吓,估唔到仲有成兩大塊。🐷豬扒嘅香茅味道突出,相當惹味,但就咁食有少少乾,如果配醬汁食應該更出色,就例如咖喱豬扒飯咁。
飲品方面,跟餐可享優惠價,我哋要咗凍檸檬薏米水🍋同埋凍蜂蜜紅棗茶❤️,嘢飲超級大杯。兩款都係自家製健康飲品,而且預設少甜,適合現今口味。
總括嚟講,我哋竟然無意中喺觀塘海濱,發掘咗水準不俗嘅星馬滋味😊。今餐睇落唔係嗌咗好多嘢食,但份量足,飽到近乎食唔晒。餐廳設有多人套餐,堂食同外賣都有,有興趣嘅不妨試吓。
森樂海南雞飯
2023-01-23 39 瀏覽
📍森樂小廚觀塘榮業街2號振萬廣場地下B號舖 🦔⸒⸒士多啤梨骨 $108一碟有8件左右~ 啲骨上面有唔少醬😗食落酸酸甜甜 骨嘅肉肥瘦適中🙆🏻 幾好味星洲炒蘿蔔糕 $58呢個炒蘿蔔糕好惹味!有蛋、蔥一齊炒~蘿蔔糕切到一口size一啖 方便食🤍印度薄餅配咖喱汁 $38一共有兩塊 薄餅食落去酥脆 咖喱汁偏辣 咖喱味香👍🏻森樂海南雞飯 $68海南雞食落完全唔鞋 仲有椰子湯飲油飯食落乾身 唔會太硬~🔖 @samlokkitchen
📍森樂小廚
觀塘榮業街2號振萬廣場地下B號舖 🦔⸒⸒

士多啤梨骨 $108
一碟有8件左右~ 啲骨上面有唔少醬😗
食落酸酸甜甜 骨嘅肉肥瘦適中🙆🏻 幾好味

星洲炒蘿蔔糕 $58
呢個炒蘿蔔糕好惹味!有蛋、蔥一齊炒~
蘿蔔糕切到一口size一啖 方便食🤍

印度薄餅配咖喱汁 $38
一共有兩塊 薄餅食落去酥脆
咖喱汁偏辣 咖喱味香👍🏻

森樂海南雞飯 $68
海南雞食落完全唔鞋 仲有椰子湯飲
油飯食落乾身 唔會太硬~

🔖 @samlokkitchen
2023-01-20 41 瀏覽
今次就去左位於觀塘商業區既星馬菜餐廳!聽聞佢哋嘅主廚有超過40年星馬菜嘅烹調經驗👍🏾所以一於去試下佢!🐷森樂海南雞飯 $62雞肉嫩滑,醬汁豐富,我就比較鍾意配第一種醬汁,酸酸甜甜十分開胃🥰🐷星洲海鮮喇沙(選配:米線/摻摻) $88今次我哋揀咗摻摻,佢係由米線同油麵組合成!食落又真係幾特別🤭 而佢啲海鮮都尚算豐富同新鮮🦐仲有佢既魚蛋超級彈牙!!!!!!兩粒真係唔夠喉😍🐷傳統肉骨茶配油條,白飯(馬拉肉骨茶) $88鍾意飲湯嘅我一隻好期待試佢嘅肉骨茶🤭望落去十分足料,一飲果然冇令我失望,濃濃既嘅肉骨同藥草味沾滿我嘅口腔,好好飲!🐷金沙雞翼(六隻) $62 🌟今日MVP😍啖啖雞翼都有滿滿既鹹蛋黃味!十分滿足~鍾意食鹹蛋黃既人千祈唔好錯過🐷蜂蜜紅棗茶(凍) $26(跟餐半價,$13)🌟想講呢個配搭出乎意料地好飲😋!! 唔會太甜亦唔會太淡,岩岩好👍🏾而且佢都有啲紅棗碎粒喺杯底度,十分足料🐷自家製薏米水(凍) $26 (跟餐凍飲+$3)清清甜甜幾好飲,口感十分清新~✨Overall✨員工態度友善,上菜速度相當快,嘢食仲要全部熱辣辣上枱!餐廳地理位置就比較適合附近商業區嘅上班族~✨人均消費~ $160

🐷森樂海南雞飯 $62

🐷星洲海鮮喇沙(選配:米線/摻摻) $88

🐷傳統肉骨茶配油條,白飯(馬拉肉骨茶) $88

🐷金沙雞翼(六隻) $62

🐷蜂蜜紅棗茶(凍) $26(跟餐半價,$13)

🐷自家製薏米水(凍) $26 (跟餐凍飲+$3)
清清甜甜幾好飲,口感十分清新~

✨Overall✨

✨人均消費~ $160

🏠森樂小廚
📍 觀塘榮業街2號振萬廣場地下B號舖
2022-12-20 107 瀏覽
位於觀塘振萬廣場< 𝐒𝐚𝐦 𝐋𝐨𝐤 𝐊𝐢𝐭𝐜𝐡𝐞𝐧 >, 一間星馬菜餐廳, 主廚料理星馬菜超過四十年經驗, 主打多款星馬菜式, 環境亦簡約舒服。ᴏᴀᴛᴍᴇᴀʟ ʙᴜᴛᴛᴇʀ ꜱʜʀɪᴍᴘ $¹⁴⁸星洲麥皮蝦很新鮮, 外層呈金黃色, 質感酥脆, 醬汁帶有鹹香, 再散上微甜奶香的麥皮, 相當惹味。ꜰʀɪᴇᴅ ʀᴀᴅɪꜱʜ ᴄᴀᴋᴇ ɪɴ ꜱᴡᴇᴇᴛ ꜱᴀᴜᴄᴇ $⁵⁸星洲炒蘿蔔糕, 外皮微脆, 入口軟糯, 配搭多種醬汁, 這個推薦!ʜᴀɪɴᴀɴᴇꜱᴇ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴡɪᴛʜ ꜱɪɴ ᴄʜᴇᴡ ʟᴀᴋꜱᴀ $⁸⁸海南雞配星洲喇沙米線, 旁邊放有蔥蓉、黑甜豉油及泰式辣醬, 將其沾上海南雞一流。ꜱᴀᴛᴀʏ ꜱᴋᴇᴡᴇʀꜱ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ $⁵²雙拼沙嗲串燒, 分別是雞肉及豬肉各兩串, 帶有花生及椰香味道。森樂小廚 (觀塘)📍觀塘榮業街2號振萬廣場地下B號舖

ᴏᴀᴛᴍᴇᴀʟ ʙᴜᴛᴛᴇʀ ꜱʜʀɪᴍᴘ $¹⁴⁸

ꜱᴀᴛᴀʏ ꜱᴋᴇᴡᴇʀꜱ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ $⁵²

森樂小廚 (觀塘)
📍觀塘榮業街2號振萬廣場地下B號舖
2022-12-19
2022-11-20 182 瀏覽
位於觀塘碼頭ge森樂小廚,有d社企般的溫暖氛圍, 入面d 裝修色調和諧溫暖,令人有種返左屋企ge 感覺。佢主打新加坡菜,我見到有菠蘿海鮮炒飯,一心以為係泰式坐住半個真菠蘿,上面有d 肉鬆o個d🤣點知錯哂,原來唔係d 咁重口ge 野🤣Anyway, 佢上碟個樣都好清新個碟幾令,d魷魚都大大粒,係菠蘿有d 太乾🙉同埋佢好大碟,食唔哂 XD下次應該食d 濕口野試下佢個肉骨茶🐒PS總覺得店內好似有隻有d 濃ge 香熏味🙉建議佢轉一轉味道或者唔好用🙉

下次應該食d 濕口野試下佢個肉骨茶🐒