2018-09-11 646 瀏覽
又有朋友生日, 聚餐就黎咗呢間住置偏僻的餐廳。入到去,燈光昏暗,但setting 同deco 都好有特色。因為太肚餓,叫咗d salad 同main dish spaghetti 頂住肚。質素不錯。叫多兩個牛扒,豬扒定肋骨,都唔錯。最尾完咗,老闆話有cake 送,好似係套餐附送,cake 就話每晚唔同。上到黎一般la, 但免費都可以食嘅。水準黎講,對比大型商場d西餐廳,係我會推薦。但呢個夾zip 位,價錢黎講都唔算掋。大家諗唔到食咩,都建議黎,佢枱都大,適合一班人黎。staff 都好有禮貌,會主動幫我地影相。
2018-06-11 1244 瀏覽
某日落大雨, 唯有係商場內流連, 無意中發現這間餐廳, 見到個餐牌無論食物同價錢都好吸引, 又係 lunch 時間, 二話不説就入去食個午餐先。點了個香煎牛 T 骨扒配意粉, 醬汁可以揀黑椒汁, 燒汁或者蒜蓉汁。 先上個餐湯, 係忌廉粟米湯, 個湯好香濃唔醎又 creamy, 粟米粒及火腿粒都算多。主菜出場了, 塊牛扒都好大塊唔薄唔厚, 啱啱好, 我要了九成熟都不覺得靭, 意粉煮得唔會太硬或者太淋, 份量剛剛好, 可惜食落感覺油膩咗少少。餐飲要了杯凍奶茶, 奶茶係港式夠濃, 完全符合港人口味, 而且凍飲不另收費。

2017-09-29 2955 瀏覽
女兒逢週日都要到荃灣參加中國語文的補習班,故這數週以來都走到華都中心附近,已數度在「森美餐廳」門前走過,卻從沒想過入內光顧。坦然,走到華都中心內,環境老舊,對食店的存在是拿不起信心來,也相信,在這商場內的食店只會有街坊生意,食物該談不上突出之處。何況走在餐廳門前,門面並沒有耀眼之處吸引眼球,餐廳招牌亦見不到,唯一就是門前那黑版寫道著午餐的價錢很便宜。此次與女兒下課後,便路過門前,女兒謂肚子餓,不如到此一試,看到價錢合理,一試無妨。走進餐廳,我即被兩邊橙色的牆所吸引,橙色是我喜歡的顏色之一,稍對餐廳有一點兒好感了,餐廳內的裝飾就給予了聖誕節的感覺,天花板上掛著一個又一個圓波波,沒有個性呀!至於檯椅的擺位,都頗為擠迫,我數過共提供四十六席,從門口入內方向計的左手邊,一排二人檯,共九張提供十八席,左手邊共四張四人檯,共提供十六席,而檯椅伸延到餐廳外,其三張四人檯共十二席。我們三人各自點叫了午餐,我吃「洋蔥雞扒」,女兒與太座均吃「黑椒汁肉眼牛扒」。餐湯是「周打蜆海鮮湯」,沒有餐包提供,湯的味道非常不討好,清淡而近乎沒味的味道,我吃了一半便放棄。「洋蔥雞扒」跟飯接著上桌,白飯稍乾,不太討好,雞扒

「洋蔥雞扒」跟飯接著上桌,白飯稍乾,不太討好,雞扒亦煎得稍乾,雞味欠奉,而洋蔥汁做得頗濃稠而味道帶著洋蔥的鮮甜,能嚥下稍乾的雞扒,就是歸功於洋蔥汁。
洋蔥雞扒
洋蔥雞扒
配菜中只的椰菜卻不錯吃,以蒜蓉炒過,做得頗入味。
至於女兒與太座的「黑椒汁肉眼牛扒」,各跟飯和薯菜,薯條炸得外脆皮薄,尚算好吃,肉眼扒兩塊卻很薄,牛味卻頗濃而尚且不韌,唯兩塊牛扒中的其中一塊,有半塊是肥膏,根本吃不下。黑椒汁不太辣而香,有別一般又辣又黑的黑椒味,這個汁極為不錯。
黑椒汁肉眼牛扒
餐後來一杯咖啡,味道又是不討好。
至於服務方面,店員只有兩位老者,看其外表衣飾,店似是其家族經營,而位店員一直掛著親切的笑容,有求必應,這個服務已是貼心的了,至於衛生方面,我見店員均將檯面清潔妥善才讓客人入座,而餐具亦找不到污點,看得到的衛生情況是不俗。唯牆壁上看到有塵垢,則是美中不足。另外,牆上貼上不少提示,標示用餐時間是六十分鐘而已,理解是,吃一個午餐或晚餐,六十分鐘是足夠有餘,但看到此等標示,個人並不讚同。
以五十五元一個午餐來說,更不收加一,確是很抵,當然了,食物的質素是極平凡,唯平凡中見光明的,就是那兩個汁了。結合價錢來說,這些街坊生意也不能要求太過,當然,我不能評為好吃,只能形容為普通的一個午餐而已。唯若要說再來光顧,則要認真考慮一下。
2017-09-24
2017-09-17 1518 瀏覽
肚仔餓餓,係荃灣啲細商場行下睇下有咩食..聽同事講起呢間餐廳..於是黎試下..今次食下午茶..好平呀$40一個茶餐 仲要凍飲唔洗加錢!抵到!仲要都幾多選擇......呢個$40 好平呀!份量岩岩好..夠飽!雞排好大份...意粉最驚係太淋呀,會無左個口感..而呢個真係岩岩好..非常有口感..不過我略嫌汁太多...下次儲講句少汁...咁就岩岩好喇...店內員工服務態度都好好!Like! 下次要再黎試其他野呀!
仲要都幾多選擇......
黑椒雞扒扁意粉

店內員工服務態度都好好!Like! 下次要再黎試其他野呀!
2017-09-12
黑椒雞扒扁意粉
2017-09-07 1040 瀏覽
同仔仔每人一份午餐,份量適中,跟餐有湯有凍飲~午餐時間經常爆滿要等位,雖然價錢在同場比較貴,但依然受歡迎,食物質素有保證👍🏻👍🏻午餐有七至八個選擇,是日分別點了黑毛豬扒及T骨牛扒,T骨牛扒👍🏻👍🏻😋黑毛豬扒比較乾身😞之前試過跟薯角比較咸🙈所以再試又可以接受喎,都是大大舊的炸薯角,小朋友好鍾意😂因為飲檸樂檸七不用另外收費,所以好多客人都會選擇~~整體感覺良好👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
黑毛豬扒比較乾身😞
因為飲檸樂檸七不用另外收費,所以好多客人都會選擇~~
整體感覺良好👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2017-08-09
2017-02-12 2274 瀏覽
永遠都好爆場,我食過佢嘅lunch,其實同一般餐記嘅所謂西餐煎塊急凍牛/雞/豬扒再配個黑椒/蒜蓉/洋蔥汁無咩分別,荃灣友咁追捧,或者都係食回憶。下午茶餐2:00pm供應到5:00pm, 選擇都幾多,有迷你焗飯或意粉、豬扒包、西多士、酥皮餡角,炸雞翼......,$34~$38不等,最正嘅點係凍飲唔使加錢。叫了碎蛋沙律薯皮,$38,蛋沙律濕潤度不足,醬嘅比例多啲會好啲,而且調味也不夠,食味單調,或許加唔洋蔥粒會更好。蛋沙律輕輕放在來貨的炸薯皮上,兩者沒有融合,如果加這芝士一起焗一焗可能會比較好。旁邊的蔬菜沙律醬汁過多過濃,其實簡單配油醋汁已夠好。不過姐姐很親切很有禮貌。
碎蛋沙律薯皮

不過姐姐很親切很有禮貌。
2017-02-12
2016-09-30 2265 瀏覽
森美已食過好多次,可以因為食過太多次,menu一直都無變過,已經食到好厭⋯⋯而且這次再去,呢樣又無,果樣又無⋯⋯晚飯時間都得好少人,為何變得這樣呢以前熱熱鬧鬧的小西餐店,今日已經不同了
2016-06-06 2327 瀏覽
忌廉湯、沙律、蒜茸包三者都有,沙律不錯,菜葉新鮮,醋極多,味道還可。羊膝薯角羊膝看來體積龐大,也弄得很易離骨,旁邊大條粗喉插入綠菜是甚麼意思?但其實羊膝肉,有些炆得林,也不太入味,只像是一團林的肉;而炆得不林的部分,更乾身鞋口、如柴。比較出色的是旋轉式薯角,大件厚切,賣相吸引,炸得夠熱而不覺多油,至為美味。西班牙海鮮燴飯以港式西餐/意式/法式盤子盛著西班牙燴飯?即只有中間才能盛著東西,外圍凌空那種器皿!與西班牙的大鑊子差天共地。燴飯非常濕,當年旅行都沒吃過這麼濕的燴飯。三隻蝦連殻,在這個外圍連殼的碟子,怎樣脫殻呢?威靈頓牛柳配火腿芝士想不到這件牛柳體積那麼少,細小得好像早餐吃麵包。酥皮一吃就知道是雪藏酥皮,有點兒黏在一起,那麼早起就沒有意義,只像麵包一半,又或是農夫包一樣。牛柳沒有半熟,像全熟牛柳,沒太多肉汁,幸好沒太乾涸。中間所謂的火腿跟芝士少得可憐,只有少許夾在酥皮與牛之間。盤子上還有茄子、翠肉瓜、椰菜等在點綴。少許擠迫,不太多人,小商場人流極少的二樓,舖租應不貴,收費卻像大商場連鎖餐廳的價錢。
忌廉湯、沙律、蒜茸包
三者都有,沙律不錯,菜葉新鮮,醋極多,味道還可。

羊膝薯角
?但其實羊膝肉,有些炆得林,也不太入味
,只像是一團林的肉;而炆得不林的部分,更乾身鞋口、如柴
比較出色的是旋轉式薯角
,大件厚切,賣相吸引,炸得夠熱而不覺多油
,至為美味。

西班牙海鮮燴飯
以港式西餐/意式/法式盤子盛著西班牙燴飯?

威靈頓牛柳配火腿芝士
想不到這件牛柳體積那麼少,細小得好像早餐吃麵包。

2016-06-03 1682 瀏覽
今次嚟到森美餐廳搵食~其實已經第N次嚟食森美~因為佢係平靚正之選跟餐沙律有點淡~如果多點醋可能好味D同埋芝士唔夠濃湯同蒜蓉包冇影到相同平時一樣好味道!威靈頓牛柳第一次喺森美食呢個dish外面酥皮夠脆入面牛肉夠嫰!yummy!鵝肝黑松露燴飯至愛嘅鵝肝!已經好耐冇食過了!今次再食依然係冇失望的不過可能係鵝肝出油~食到底就比較油了餐飲仲可以叫凍檸樂凍檸賓唔使加$!正!
今次嚟到森美餐廳搵食~
其實已經第N次嚟食森美~因為佢係平靚正之選

跟餐沙律
有點淡~如果多點醋可能好味D
同埋芝士唔夠濃
湯同蒜蓉包冇影到相
同平時一樣好味道!

威靈頓牛柳
第一次喺森美食呢個dish
外面酥皮夠脆入面牛肉夠嫰!yummy!
鵝肝黑松露燴飯
至愛嘅鵝肝!已經好耐冇食過了!
今次再食依然係冇失望的
不過可能係鵝肝出油~食到底就比較油了
餐飲仲可以叫凍檸樂凍檸賓唔使加$!正!
2016-05-22
2015-07-05 2237 瀏覽
為慶祝拍拖5000日, 放工近近地響荃灣食飯, 一路都知森美好多人讚, 所以特別黎試下, 但有D失望.酥皮湯 ~ 個皮夠鬆脆, 湯唔係好咸, 正正常常.龍利柳 ~ 煎得唔夠香, 汁唔夠, 好普通.羊架 ~ 7成熟, 肉唔UN, 不過羊唔夠so味, 味道正常.木康布甸 ~ 無咩特別, 甜品一個.

酥皮湯 ~ 個皮夠鬆脆, 湯唔係好咸, 正正常常.
龍利柳 ~ 煎得唔夠香, 汁唔夠, 好普通.
木康布甸 ~ 無咩特別, 甜品一個.
2015-04-07 2202 瀏覽
百物騰貴下,大窩口區的西餐廳亦水漲船高。好像以往出名抵食的森美,近日也頻頻加價。$50 的午市套餐由一個不過不失的周打海鮮湯開始。這款周打海鮮湯入口有少許像漿糊般的黏稠,但幸好放了蝦仁、蜆仔等多款配料成功地將味道提升,整體上大致中規中矩。森美的意粉向來不差,因此主菜選了她的燒汁豬柳炒意粉。意粉炒得的確不錯,入口充滿着嚼勁,但燒汁的鹹味較重,令菜式的味道偏了鹹,吃落也要多喝點水來中和一下。另一點不太滿意的是豬柳較為奇怪的味道。這些被剪成一絲絲的豬柳,無論味道和口感都跟漢堡扒 (甚至魚崧) 極度相似,是否真的是豬柳實在頗成疑問。
周打海鮮湯
森美的意粉向來不差,因此主菜選了她的燒汁豬柳炒意粉。

燒汁豬柳炒意粉
2015-03-07 1775 瀏覽
之前聽朋友提過森美餐廳的扒是高級的水平,剛巧我最近較少食肉 ,所以心思思想到森美餐廳一試,餐廳內的部置好有聖誕氣氛,哈哈~夏天來,感覺應該會怪怪地。我們沒有book位,來到餐廳見已有不少座位被reserved,空位太多是二人座位。竟然為了扒來,當然要試下不同的扒餐,我和男友都叫了超值套餐,主菜有香煎法國鵝肝牛柳和香煎紐西蘭羊架(三支骨),套餐包括了1前菜,湯和甜品。龍蝦湯頗鮮味,連平時不喜歡龍蝦湯的男友都說滿意。蒜蓉包好脆,夠牛油味,但蒜蓉味可以重一點。焗釀蟹蓋有蟹肉鮮味而且有彈性,但份量好少,焗得不夠香口。翡翠螺Size夠大,淡淡的海水味,螺肉爽甜,比起平時buffet,這個才夠誠意。羊扒不太so,但有少少難咬,雖然羊扒還是嫩嫩的,而意粉煮得剛剛好,有彈性又不太林,面上灑了香草,但食不出有香草味。牛柳我覺得是最好食的,好香的牛味,好厚身的牛柳,太約4Cm厚,切下去好嫩好滑,一點也不費用,裹面肉是粉紅色的,看得出時間掌握的好好。甜品方面叫了木糠布甸和芝士餅木糠布甸的餅乾碎好香牛油味,還可以吧~芝士餅不是紐約芝士餅,這個好重麵粉味,不好食。Sammy cafe 環境還可以,坐得也舒適,希
龍蝦湯頗鮮味,連平時不喜歡龍蝦湯的男友都說滿意。
蒜蓉包好脆,夠牛油味,但蒜蓉味可以重一點。
焗釀蟹蓋有蟹肉鮮味而且有彈性,但份量好少,焗得不夠香口。
翡翠螺
甜品方面叫了木糠布甸和芝士餅
木糠布甸的餅乾碎好香牛油味,還可以吧~
芝士餅不是紐約芝士餅,這個好重麵粉味,不好食。
Sammy cafe 環境還可以,坐得也舒適,希望再甜品方面再加油。
2015-03-06
2015-02-10 1023 瀏覽
問:一間餐廳甚麼最重要?答:大厨。再答:……。這一期標準答案係老闆。因為無論是一個國家,一間企業,還是小商戶,領導的心態才是最重要的。當一個老闆能夠用心打理,公司亦自然而然的變好。二月九日提早和太太慶祝情人節。(的確是早了一點!)到森美用餐。當時六點,比一般晚飯時間要早,餐廳內除了服務員和老闆,沒有其他客人。服務員不是問我們幾多位,而是說「隨便坐」,就是坐在角落,正在與人交談的老闆娘,也即時發聲:「隨便坐!」這下反而令到我們有點不好意思,不知坐那裏才好,終於選了一張靠近玻璃,自成一國的兩人桌坐下。點菜時與服務員談起這麼早吃飯云云,服務員說:「早點吃健康點,超過八時便不應吃東西,這有助減肚腩。」但又補充一句:「我可減不了,到了十一時仍未睡,還要吃蛋糕哩!」這位服務員已上了年紀,應有五、六十歲,但卻是「新人」,不太懂寫單。太太點了芝士菠菜焗鱈魚,但她不太知如何寫,即時問厨房,厨房回話「魚」。我和太太相視微笑。這位服務員為我們下單後,便下班了,她臨離開時,還跟我們說再見。其後另一名服務員,也是差不多年紀的女士,也下班了,她經過我們桌子時,也說了一聲「慢用。」之後店內便只有老闆娘和另一名男侍應
問:一間餐廳甚麼最重要?
答:大厨。
再答:……。
這一期標準答案係老闆。
這位服務員已上了年紀,應有五、六十歲,但卻是「新人」,不太懂寫單。太太點了芝士菠菜焗鱈魚,但她不太知如何寫,即時問厨房,厨房回話「魚」。我和太太相視微笑。這位服務員為我們下單後,便下班了,她臨離開時,還跟我們說再見。其後另一名服務員,也是差不多年紀的女士,也下班了,她經過我們桌子時,也說了一聲「慢用。」之後店內便只有老闆娘和另一名男侍應照顧客人。
雖然老闆娘說是街妨生意,但價錢當然不是「街妨價」,不過亦非常合理,沒有刻意扮高檔,而質量卻媲美大餐廳。其後客人陸續入座,老闆娘亦逐一介紹當晚的「森美精選」和其他餐單。當晚的「精選」之一,是Prime西冷,老闆娘極力推薦。小店用料,一點也不馬虎。
我點了超值套餐,前菜焗釀蟹蓋,餐湯是龍蝦湯,主菜是紐西蘭羊架,還有甜品木糠布丁或芝士凍餅,再配飯品。本來是沒有蒜茸包的,但太太點的晚餐,餐湯配蒜茸包,上桌時發現來了兩人份量的蒜茸包。而我的龍蝦湯,還有拉花,十分精美。
主菜不但有水平,而且分量十足。我要求十成熟,但羊肉進口仍十分鬆化,一點也不老,而更重要的,是很有羊味。老闆娘上菜時,同時奉上芥末,還特意說明是英國芥辡。而太太的銀鱈魚亦很嫩滑,賣相極佳。可見大厨的手勢絕不「街妨」。當我舉起手機給羊架拍照時,老闆娘即時上前,主動說要為我和太太拍照。這又是一個意外驚喜。
另一個意外驚喜,是甜品。想不到森美的芝士餅會是那麼美味。不甜不膩,進口鬆軟,雖然芝士味淡一點,但絕對是精品。吃甜品時,還有一段小插曲。聰明的老闆娘為我們送上兩個叉子,但我將叉子遞給太太的時候,不小心掉到地上,老闆娘看見了,立刻送來另一個叉子,教人窩心。
這是一個愜意的晚上,一頓愉快的晚餐。家庭式的小餐廳不但送上大餐的美食,還帶來一份暖意。而不論是老闆還是服務員,看見的不是「客」而是「人」。也許,是時候想一想「客人」的真正意思。
2015-02-09
2015-01-27 1138 瀏覽
男朋友生日, 朋友本來計劃去食Euro Star食pizza, 不過太遠, 而且已經有少少晏, 所以最後去了森美餐廳,依度用膳的人唔多, 可能已經好過左晚飯時間....點了4款不同的類型, 首先鮮茄蝦仁配天使麵, 蝦仁好彈牙, 不過茄汁配天使麵唔係好夾....另外就有大蝦配牛扒及牛扒配鵝肝, 牛扒好淋, 鵝肝煎得好香, 大蝦就唔夠爽同冇咩味, 最好味就係拌菜, 因為吸收晒d汁~至於最後一款...因為係羊架冇試, 所以唔知好唔好味.仲有一個跟餐小食, 蟹肉薯蓉, 個樣好精緻, 有個蟹殼仔係面, 不過食落都係得薯蓉味,唔太特別.

至於最後一款...因為係羊架冇試, 所以唔知好唔好味.
2014-04-20
慶祝紀念
生日
2014-04-24 1350 瀏覽
訂左位7個大人1個小朋友, 當晚準時去到, 人不多唔洗等位, 約7成滿, 再上次食既時候見到有個lasagna賣相好好, 想order番, 但menu上沒有 (det dinner+大 menu都冇), 就問一個黑框眼鏡的waiter 佢帶點challenge地話個dinner set日日唔同, 上面冇就冇,(咁大menu呢?都是日日轉嗎?)  咁算啦, 冇都冇辦法, 叫第2樣囉, total 點了: 一個特價晚餐 ($198) 特式威靈頓牛扒 ($148/158) 澳洲和牛 ($168) 羊鞍伴羊肉批 ($158) 輕煎3文魚 and 龍利柳, 以上全部是set , 再加多個焗豬扒飯 ($58) 同 田園salad set ($68) (本身想叫caesar salad, 但冇) 好快就上左湯同蒜容多士, 正常, 沒有特別, (湯一向較淡) 之後呆坐左起碼20分鐘, 佢應該係想等全部野一齊上, 所以就連salad都唔比我先, 齋等. 都唔緊要, 好過一個食完另一個都未黎, 但竟然到所有main course都上左台, 個salad都未到, 我一問果個黑框waiter, 佢就帶點串地指

好快就上左湯同蒜容多士, 正常, 沒有特別, (湯一向較淡) 之後呆坐左起碼20分鐘, 佢應該係想等全部野一齊上, 所以就連salad都唔比我先, 齋等. 都唔緊要, 好過一個食完另一個都未黎, 但竟然到所有main course都上左台, 個salad都未到, 我一問果個黑框waiter, 佢就帶點串地指住佢手上剛剛拎住既田園salad, 連帶兩件蒜容多士放係台上,
咁其實到底呢件孤獨既蒜容多士點解唔連埋之前d湯同其他多士一齊上? 係漏左定係點呢? salad點解會最後先黎既? 我都有點串地"salad喎, 點解最後先黎" 講左兩次佢就小小惡地"唔好意思" ok, 黎左就算啦, 但勁難食, 唔凍既(大忌), 冇乜菜, 反而有罐頭mushroom, 蓄茄, 青椒, anyway... 佢話田園, 又冇寫明係咩, 都吹佢唔脹, 自己唔岩食姐, 冇計啦....

之後到main course: 先黎澳洲和牛, 勁細舊, 我諗有4安士既, 諗住重質不重量啦, 但媽媽一切就話"咁硬既" , 我try左一舊, 凍既(大忌), 未算好硬, 但一d牛味都冇, 後尾媽媽話, 食第一舊都冇乜野, 但愈食就覺得愈硬, 如果咁細件仲要唔好味, 168唔值囉, 之後就到爸爸既特價晚餐, main course係鵝肝牛柳, 係咪我無知呢, 牛柳同個澳洲和牛都冇問要幾成熟, 媽媽食得生, 冇問題, 但爸爸個牛柳可能因為厚身, 好生, 攪到佢都冇乜點食, 老人家唔太喜歡咁生, 其實佢係咪應該要問呢? 只可以怪自己唔記得講啦
到羊鞍伴羊肉批, 份量好足, 味道都ok, 但個所謂羊肉批, 我係咪太愚昧, 佢係一個白色既瓷器兜仔裝住d薯容, 上面係肉汁+羊肉碎, 呢個就係傳說中的羊肉批嗎?? 不如話伴羊肉薯容吧.... 都唔係果回事....

其他幾個main course我冇try, 好唔好食就唔知了, 但有try既幾個都唔好味, 其實食過森美都好多次, 但好似愈來愈唔好食, 加上果日個4眼哥哥好惡,
 唔知佢係咪心情唔好, anyway, 短期內都唔去了, 7個人, (小朋友有自己的食物) total: 1100左右, 話貴又唔算好貴, 但食完都唔係好飽, 加上咁樣的service... um... 希望遲d有改善 ( 唔好意思, 因為食得唔開心+唔好味, 所以相都冇影
題外話/補充資料: 另一個肥肥地既waiter態度就好好多了 (y)
2014-04-20