(非會員)
2007-05-21 33 瀏覽
今日去行山雖然落好大雨但係都幾好玩行到肚餓去森記老字號食野比起4年前門面光猛左好多伙記好親切會話你知咩抵食咩野必食叫左個set lunch 唔算貴仲幾抵食每人食左七十幾蚊都好飽個炒飯必叫勁正
今日去行山雖然落好大雨但係都幾好玩
行到肚餓去森記老字號食野
比起4年前門面光猛左好多
伙記好親切會話你知咩抵食咩野必食
叫左個set lunch 唔算貴仲幾抵食
每人食左七十幾蚊都好飽
個炒飯必叫勁正
2006-10-30 23 瀏覽
本來睇食評...平平地諗住去威記...但我想食瀨尿蝦...去天虹又無位...經過聽日講話呢間好味...於是坐左係近海邊位置! 兩人叫左貴妃蚌兩隻...細到都搵唔到....帶子兩隻...呢個似樣...! 椒鹽瀨尿蝦...好細隻...無大隻既...味道唔錯...不過...唔敢啖啖肉既感覺! 薑蔥肉蟹...太多粉似住蟹! 灼菜心...呢個反而大碟, 又幾好味! 最後叫左個菠蘿菜粒炒飯....多菠蘿岩哂我!

2006-10-09 10 瀏覽
三年前曾到過森記,雖然大家只點套餐,但水準不錯,因為今年國慶日遊南丫島,晚飯時我也再光臨此店,相信有保証。由於我們有廿多人同行(當中有小孩),幸好全場最大的剛好可以安置大家,雖然迫一點,但一起坐,氣氛好一點呢! 本來,我們打算選套餐,但店員游說我們給他一個budget,他們再為我們作安排。剛巧大家看見上的告示說每四人送一碟炒蜆,我們便詢問會否送炒蜆,店員回應送我們一碟大炒蜆。是晚,他們為大家安排的菜式如下:-1) 白焯鮮蝦- 很鮮味,Good1) 炒蟶子- 味道不錯,可惜很好只有空殼,沒有肉2) 炒蟹- 蟹味香濃,肉質夠鮮味,還有很多蟹黃呢!3) 芝子焗開邊龍蝦仔伊麵底- 很好味,伊麵也特別好味,啖啖肉。4) 炒菜兩碟- 其實兩碟一樣,因為人多,所以分兩碟上,味道一般。5) 炸鮮魷- 不過不失。6) 蒸魚- 條魚都唔錯。7) 紫菜湯- 普通。當大家食完以上食物,發覺那碟所謂超大炒蜆還沒有到,多次催促,店員總是推搪快來了,結果半小時還未上,還要多番追問,我們才發現原來還有一碟炒麵未到,結果食店只是不斷拖延,想待大家離開,那他們便不用上此兩碟了。由於我們不趕時間,決定與此店來一個拉剧戰。結

是晚,他們為大家安排的菜式如下:-
1) 白焯鮮蝦- 很鮮味,Good
1) 炒蟶子- 味道不錯,可惜很好只有空殼,沒有肉
2) 炒蟹- 蟹味香濃,肉質夠鮮味,還有很多蟹黃呢!
5) 炸鮮魷- 不過不失。
6) 蒸魚- 條魚都唔錯。
7) 紫菜湯- 普通。

當大家食完以上食物,發覺那碟所謂超大炒蜆還沒有到,多次催促,店員總是推搪快來了,結果半小時還未上,還要多番追問,我們才發現原來還有一碟炒麵未到,結果食店只是不斷拖延,想待大家離開,那他們便不用上此兩碟了。由於我們不趕時間,決定與此店來一個拉剧戰。結果,他們竟然先上水果盤,我們仍堅持等待。結果前後合共等了一個小時,才上了一碟蜆,我們問他們為何廿多人只此一碟少少的蜆,那老闆才在不願意的情況下把另一碟蜆送上,大家還要多等十分鐘,才看見那碟炒麵。

就算之前的食物水準多好,這樣的服務,我們也決不會再光臨此店了。
2006-10-05 2 瀏覽
公司宴請貴賓遊船河, 是晚維港勁大浪, 幾經艱苦, 九十分鐘的船程終結束在南丫島.十四人的飯局, 自攜六支紅酒, 有鬼有人, 飲到停唔到口. 食物已是其次.豉椒炒蜆: 4分, 叫菜兩分鐘即上炒蜆, 一放入口, 咦, 都唔熱, 只係微暖, 係咪一早炒定? 大部份的蜆都係得隻殼, 無乜肉.一個字來形容: 差.菠蘿咕嚕肉: 4分, 千祈唔好同校友會比較, 炒得無鑊氣, 甜酸味不足, 咕嚕肉亦死實實. 相當失敗的咕嚕肉蒜茸粉絲蒸大元貝: 6分, 元貝好大隻, 但蒸得過火了點. 其實新鮮的元貝加上蒜茸粉絲去蒸幾難整得難食. 而度算麻麻.清蒸鮑魚: 6分, 鮑魚仔幾清甜, 但肉實實的, 又係蒸得太老.此時六支紅酒已乾了, 剩下來的菜色都無乜人留意.蒜茸蒸開邊蝦: 5分, 而碟蝦火候沒有問題了, 但蝦比較細, 部份仲唔多新鮮.東星班龍吐珠: 6分, 一大舊番茄塞在星班的口中, 總算逗得賓客一陣歡笑. 星班肉炒得幾好, 但好油.上湯蒜子西蘭花: 4分, 用上湯上, 成碟菜變到水汪汪, 西蘭花亦麻麻.芝士焗大花龍(伊底): 3分, 叫得大花龍, 但上碟的龍蝦就唔係好大, 仲係龍蝦殼為主. 那小小的龍蝦肉

一個字來形容: 差.

此時六支紅酒已乾了, 剩下來的菜色都無乜人留意.

芝士焗大花龍(伊底): 3分, 叫得大花龍, 但上碟的龍蝦就唔係好大, 仲係龍蝦殼為主. 那小小的龍蝦肉亦吸不到芝士味, 幾淡茂茂. 伊麵就杰遢遢.

真失禮.

黃金鹹蛋蟹: 4分, 鹹蛋黃勁鹹, 但同蟹又唔多夾. 而味菜真係好鹹, 又唔好食. 新和富的黃金蠔堅得多.

脆皮炸子雞: 6分, 當然唔係東寶, 鳳城的級數, 但算係比較好的一碟. 雞炸得幾香口, 但白肉部份都係老了點.

海鮮炒飯: 5分, 平平無奇, 又係鑊氣不足的問題. 炒得唔多好.

服務態度一般, 食物水準唔多得, 無下次.

但大家真的飲得很高興.
2005-06-30 8 瀏覽
今晚公司船河兼請食飯,嚟咗索罟灣。既然出公數梗係食得豪D,每人兩隻帶子,好味!另外當然還有瀨尿蝦、及其他海鮮,正!
(非會員)
2003-03-22 5 瀏覽
上個星期日同班friends 去lamma island 行山後到索古灣食海鮮, 一共叫了八個, 每人約$150, 以一餐海鮮宴來說, 真是十分超值。一坐低, 老細就介紹我們吃咸蛋黃炒蟹,果然真係正, 食落好乾身, 而咸蛋黃+蟹的配合真是天作之合。第二樣是炸魷魚,魷魚炸得十分鬆化,再加上特別醬汁, 好好味。他們的海鮮炒飯又乾身, 又多料, 掂! 店員服務一流, 招呼周到, 好親切。PS 食海鮮前, 你可以享受一下行山之樂, 由榕樹灣行到索古灣, 之後到食海鮮。做完運動再食海鮮, 真係好開心。