2024-06-27 209 瀏覽
無意間睇影片分享平台有個明星仔推薦屯門一間街坊餐廳推介《金沙蝦》咁我今晚又叫幾位老友去試下係咪講到貢正,去到二話不說即刻嗱嗱聲叫幾個餸品嘗先來個涼拌魚皮好味不過都幾辣送啤酒絕配,所有菜上到齊今次要必食果款推介主菜《金沙蝦》食落全隻蝦包滿金旦黃加埋鑊氣十足某得豬👍🏻最估唔到有一個新菜餚真系最普通最普通竟然會有冷麵,呢味絕對唔係一般酒樓飲茶果啲食落絕對有家的味道🤫,呢間平民餐廳價格適中可以番兜再食🤩🤩
涼拌魚皮
酒糟鮑魚
雜菜冷麵
蛋白煎扇貝
涼拌青雞絲
金沙蝦
水煮魚片
2024-06-26
15 分鐘 (堂食)
涼拌魚皮
酒糟鮑魚
雜菜冷麵
蛋白煎扇貝
涼拌青雞絲
水煮魚片
2024-06-25 221 瀏覽
朋友想食大排檔天氣太熱,想起呢間有冷氣又有大排檔風味,一排冇食,仍然保持高水準,醉蟹😋醉鮑魚😋正,自製酒浸👍🏻蒜蓉蒸蝦,食海鮮要預訂,酸菜魚👍🏻適合港人口味唔太辣,生炒排骨脆卜卜
2024-06-25
10 分鐘 (堂食)
2024-06-10 233 瀏覽
朋友話屯門有間餐廳食到特色蟹 。 以前要飛去上海吃 。講了幾次 。我就昨晚訂咗位及提早訂了朋友推介花雕醉蟹 。好好食 。 蟹好有花雕味 肉好實好香 。 未食過今好味今有特色的蟹 。蝦也唔錯 。喜歡茄汁味整法都可以試吓 。 蝦頭椒鹽炸。 沒有浪費蝦頭 。蝦頭好多膏 。又香又好味。還有花雕花甲 。 也可以試吓 。 拿來浸蟹花雕 。朋友也沒有浪費 。一起飲落肚 。老板還對住我朋友講 。最識吃就係你 。精華都俾你飲埋 老闆好風趣 。會再去吃的餐廳👍👍👍👍 。環境衛生也非常乾淨 。
2024-06-09
2024-05-25 151 瀏覽
朋友介紹,即管嚟試試,去到差不多全場爆滿,好在朋友叫一定要訂位,門口有得泊車(但係會抄牌)地方乾淨,上菜速度快,味道的確唔錯👍🏻值得推介,一定會有下次✌🏼
2024-03-31 164 瀏覽
明明訂咗位,點知餐廳居然冇問清楚就俾其他客人坐咗,結果要坐喺廁所出面食飯,係正正對住個廁所張枱,仲要不停有人出出入入,衛生極差,又臭,真係食咗都想嘔返出黎,垃圾!
2023-08-04 355 瀏覽
今日午餐食啲間椰林閣,叫咗個卡邦尼吉列魚柳配飯,仲有嗌咗一個白湯,仲有個餐包加牛油,冰凍檸茶一杯,所有嘢食都很美味,個人覺得個湯係最好味嘅,個汁略嫌少咗啲,下次會再來
2023-07-09 284 瀏覽
純粹打過去問關於送飯服務,因為佢地有送上門的,幫一啲體弱老人家問,一聽到係體弱長者或者係社福機構,立即態度惡劣,表示「唔想做得唔得呀?」其實唔做唔緊要,唔使態度咁差,其實冇愛心嘅老闆,我知道大把,不過第一次只係查詢已經態度咁惡劣😡🤬😡🤬
2020-10-11 1578 瀏覽
好味指數😋😋😋回頭指數⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗呢間係街坊式海鮮小菜館,平時好多人食,夜晚7點後一定爆滿,佢嘅食物質素唔錯,小菜小炒好夠鑊氣,去店食係又熱又好味,份量都好多!依家因為限聚令關係,惟有叫外賣!我哋6點幾叫外賣,由打電話到送到嚟都係20分鐘左右,好快!😋好味推界😋🍴西芹黑椒牛柳粒($88)滿滿一盒,牛柳粒都好多,牛柳夠淋又入味,完全唔會有雪味,黑椒份量剛剛好,惹味又唔會蓋過牛嘅味道,性價比好高👍🏼🍴黑椒豬手皇($108)之前去過店入面食係用鐵板上菜嘅,風味當然同外賣差好遠,始終鐵板會整到有焦香味,而黑椒汁亦都會入晒豬手度,啖啖肉亦包住黑椒汁,係好惹味嘅;外賣就豬手同黑椒汁分開上,佢另外搵個杯裝住黑椒汁俾你,豬手本身都有味,個皮少少煙韌有咬口亦唔會太硬,肉有少少咬口亦爽口唔太淋又唔「鞋」,沾上少少黑椒汁都係好味嘅~ 如果佢俾埋舊豬手骨可以食下會仲開心!🍴避風塘鮮魷豆腐($98)鮮魷夠新鮮,豆腐就係切到好細粒,未太feel 到外脆內軟,大粒返少少會更正!避風塘除咗蒜粒辣椒之外都有少少豆豉,好香夠惹味,鹹度適中,唔錯!😶尚可選擇😶🍴椰林莊黃金蝦($118)之前食過幾次都唔錯嘅,蝦嘅份量
好味指數😋😋😋
回頭指數⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗
我哋6點幾叫外賣,由打電話到送到嚟都係20分鐘左右,好快!

😋好味推界😋
🍴西芹黑椒牛柳粒($88)

西芹黑椒牛柳粒

🍴黑椒豬手皇($108)

黑椒豬手皇

🍴避風塘鮮魷豆腐($98)

避風塘鮮魷豆腐

😶尚可選擇😶
🍴椰林莊黃金蝦($118)
之前食過幾次都唔錯嘅,蝦嘅份量多,每隻蝦都包住咸蛋黃,好好味呢~ 不過今次D蝦比較細隻,而且唔係太新鮮,唔夠爽口開咗有少少「梅」嘅狀態,係批蝦本身未夠新鮮,今次扣少少分!

椰林莊黃金蝦

外賣送餐
西芹黑椒牛柳粒
黑椒豬手皇
避風塘鮮魷豆腐
2020-07-02 774 瀏覽
悠閑既下午茶☕️今日放早就去食返個tea,好耐冇試過。叫左熱氣三寶🍗炸雞翼🍗薯條🍟拼西多士🥪$36全部都好正,新鮮炸起全部熱辣辣、脆卜卜。下次一定要再去食😊
悠閑既下午茶☕️
今日放早就去食返個tea,好耐冇試過。
叫左熱氣三寶🍗
炸雞翼🍗薯條🍟拼西多士🥪$36
全部都好正,新鮮炸起全部熱辣辣、脆卜卜。
下次一定要再去食😊
2020-06-04 651 瀏覽
第一, 已經叫落單一段時間完全冇人理, 當時更加係唔多人第二, 野食唔係放低, 係一野掉去你面前, 仲要有汁飛出黎第三, 伙記返工當係自己屋企咁, 有客坐住都仲要大大聲講咸野上次黎都差不多10年前, 當時已經感覺不好, 10年後再黎依然冇改變
2020-06-03
已經有很久沒試過這麼早起了,在早上6時半左右,只有茶餐廳會開得那麼早,所以機會難得就去吃個港式早餐,隨後兩天的早餐也來這解決了。早餐試了個C餐的沙爹牛肉湯麵($33),湯麵改出前一丁(+$3),麵煮得偏軟身,牛肉帶韌。要太陽蛋、紅腸和油包(當時蘿蔔糕已售罄),飲品要奶茶(挺香滑)。第二天又試了個E餐的五香肉丁米線($33),米線的麵質帶散,輕咬即斷。要了太陽蛋、煙肉和蘿蔔糕(散和煎得不夠),飲品照要了奶茶(真的不錯喝)。第三天就試了香茅豬扒湯米線($32),米線仍然是不行,但豬扒有驚喜,很香又入味,所以第四天的外賣(外賣餐具每個收$1)要了香茅豬扒出前一丁了($35)!

沙爹牛肉湯麵

五香肉丁米線

香茅豬扒湯米線
香茅豬扒出前一丁
$33 (早餐)
香茅豬扒湯米線
香茅豬扒出前一丁
2019-05-13 738 瀏覽
有帶少少海鮮加工,煮的方法值得讚!炸子雞- 不知點型容啲肉會咁好食,完全雞都有入口即溶既感覺。奶茶- 只摸隻杯都知有心,預熱左既!茶味有回甘。芝麻綠豆例湯- 聽過名好普通,飲完有啲清熱感覺。
有帶少少海鮮加工,煮的方法值得讚!

奶茶- 只摸隻杯都知有心,預熱左既!茶味有回甘。

芝麻綠豆例湯- 聽過名好普通,飲完有啲清熱感覺。
2019-05-12
慶祝紀念
母親節
2019-03-15 698 瀏覽
隱世美食夜晚想食住家飯,但自己唔得閒煮,第一時間就會諗起屋企附近呢間椰林莊。聽講有唔少人特登揸車入黎食,都知呢間唔係普通小菜餐廳咁簡單。我地兩個人食,每次都叫兩餸一飯,好夠食。只要叫兩個餸就會送一碗足料少味精老火湯!呢碗湯係成餐既精粹所在,試過剩係為左碗湯而黎食,今晚呢碗係冬瓜豬骨湯,一貫的入味香甜!讚!今晚叫左佢地既招牌「蠔皇琵琶豆腐」同「鐵板蔥爆羊仔腩」。豆腐外脆內軟,好好味!鐵板羊腩會喺你面前將煮好既羊腩放上鐵板,熱辣辣,好野味!平時黎食都會見d人一家一家黎食,人多既話會叫唔同海鮮,可惜無機會試。老闆同員工都好好客架,成日周圍同客人傾計,店內氣氛相當好!
隱世美食

2018-12-10 481 瀏覽
住喺附近其實都好少去呢個位度食嘢,不過咁岩有親戚嚟到我屋企,就提議不如落街食下啲小菜啦。然後就入咗呢間嘢食。叫咗好多小菜食,成班人圍埋一齊食真係好有氣氛。佢啲小菜都唔差,幾有水準,所以有機會都會同屋企啲人嚟試吓食。
2018-02-06 945 瀏覽
今天中午又去郵局寄件,寄件前在思量吃甚麼好,我有想過吃刀削麵或米線,不過之前常常來這裡都是吃這些,有點沉悶,不如轉換口味去吃茶餐廳的飯吧,而且天冷吃飯較為溫暖。其實椰林莊除是日午餐供應,還有多款粉麵飯選擇,每款看似很不錯,所以我都花了點時間想吃甚麼,最後決定吃台式肉燥飯配香茅豬扒與喝是日餐湯,我都有一陣子沒吃過肉燥飯了。是日餐湯是蓮藕豬骨湯,整碗湯滿滿的配料,豬骨上所依附的豬肉熬煮得軟腍非常,骨肉分離,蓮藕依然保有爽脆感,湯嚐起來挺濃郁的。至於台式肉燥飯配香茅豬扒我滿意極了,重點是全碗飯的肉燥和豬扒鋪天蓋地,十分豐富,肉燥可是我重要的食糧,過少的肉燥我會吃不下飯,我要用肉燥拌飯吃。肉燥不會死鹹,微微甜香,是我所喜愛的味道,還有主要是瘦肉為主,故不會有膩味感,還有軟腍的冬菇粒,很下飯。豬扒雖薄卻香煎得外脆內嫩,陣陣的香茅滋味誘人極致,不禁讓我一口接一口,吃過不停。