2007-01-02 28 瀏覽
主角: JAM地點: 楓林小館菜式: 招牌炸乳鴿- 有蝦片伴碟, 乳鴿炸得唔夠熱, 不過配埋D淮鹽一齊吃,味道都唔錯 四川炒中蝦- 不太辣,蝦肉唔夠爽 豆豉肉片炒河- 唔錯喎地方唔算大,夠乾淨,服務員又細心可能今日係假期既關係,食品略為失準,不過會再黎試架
主角: JAM
地點: 楓林小館
菜式: 招牌炸乳鴿- 有蝦片伴碟, 乳鴿炸得唔夠熱,
不過配埋D淮鹽一齊吃,味道都唔錯
四川炒中蝦- 不太辣,蝦肉唔夠爽
豆豉肉片炒河- 唔錯喎

地方唔算大,夠乾淨,服務員又細心
可能今日係假期既關係,食品略為失準,不過會再黎試架

2006-12-01 43 瀏覽
在沙田上班真的沒什麼好食,今天一行五人便決定到大圍食午飯。要五個小菜,包括燒乳鴿、煎封讓豆腐、馬蹄煎(咸)魚餅、上湯豆苗及生炒骨。燒乳鴿都幾好食,不過值唔值咁貴就見仁見智。煎封讓豆腐,外脆內滑,讚!上湯豆苗,有水準。馬蹄煎魚餅,小小偏咸,送飯一流。生炒骨,普通。環境有D古舊,服務都幾好。
2006-09-25 18 瀏覽
朋友黎hk,食乳鴿,據聞楓林好食過龍華,於是試下,叫左以下的:- 招牌菜椒鹽中蝦,我唔鍾意食蝦都食o左兩隻- 乳鴿,真係好食過龍華~- 煎封豆腐,好香口好好味,強烈推介~- 蝦子柚皮,ok啦~- 苦瓜海上鮮,我食o左兩舊苦瓜only,時價魚無惦過…- 咕嚕肉,普通野都好味呀~- 甜品,附圖,勁好味,好多時中菜館d甜品都係求求其其,但楓林o既甜品絕對好食過好多所謂好出名o既甜品舖,粒湯圓真係無得頂~埋單位位三百六,早知食舊魚啦~_~
朋友黎hk,食乳鴿,據聞楓林好食過龍華,於是試下,叫左以下的[食送]:

- 招牌菜椒鹽中蝦,我唔鍾意食蝦都食o左兩隻
- 乳鴿,真係好食過龍華~
- 煎封豆腐,好香口好好味,強烈推介~
- 蝦子柚皮,ok啦~
- 苦瓜海上鮮,我食o左兩舊苦瓜only,時價魚無惦過…
- 咕嚕肉,普通野都好味呀~

埋單位位三百六,早知食舊魚啦~_~
2006-08-15 30 瀏覽
介紹指這裡是一間具五十年歷史的中菜館, 又一間飲食遺產, 亞妹返港指定要食乳鴿, 楓林一定是頭三位選擇, 唔通食(好)評如潮嘅龍華?燒乳鴿: 10分, 熱辣辣, 大隻但又唔老, 亞妹成隻食, 文迪同我分一隻, 點夠喉!椒鹽焗中蝦: 8分, 未至於一定要試, $18一兩唔平, 椒鹽味大過鮮味金銀蛋上湯浸莧菜: 7分, 點都要一道菜, 中規中舉.其實嚟楓林食, 淨食乳鴿已不枉此行, 其他菜色已不重要, 好似食Lawry's, 唔通去食龍蝦唔食Lawry's Cut?

金銀蛋上湯浸莧菜: 7分, 點都要一道菜, 中規中舉.

2006-07-04 15 瀏覽
我唔記得講, 我都有食椒鹽焗中蝦.但係我就唔係好識食囉.又唔係話唔好食,都OK乾身.又唔會太鹹,冇咩椒鹽,不過就淡左少少,又唔係好似食梗椒鹽蝦,而且貴左少少咁囉.仲有就係原來冇甜品送架.

仲有就係原來冇甜品送架.
(非會員)
剛剛係星期六同埋一家十七口,浩浩蕩蕩咁去左試吓咁啦.因為啲Comment實在太好喇.一入到去已經知道呢度可能唔係我地呢個Class嘅人嚟食嘅,原因係左右隔離個樣都係非富則貴,個個客人都有住一副富貴樣,更有公司帶四五個外國商人嚟食飯添.講翻我坐o個檯,大大話話十七人迫o係一張十人檯,個感覺真係唔係幾好,不過冇計,已經係佢地最大嘅檯,除非分檯坐.唉,唯有坐得親密一啲啦.當我地打開個菜牌嘅時候,我就更加肯定我呢個想法,我粗略睇過菜牌一遍,最平嘅餸係干抄牛河,你估係要幾多錢?(前前當然唔計啦)一碟干少牛河竟然係要70...再估吓一碟蝦仁抄蛋要幾多錢?你唔會估到一碟蝦仁抄蛋係要90蚊...最後嘅一條問題係...你估吓一隻最出名嘅燒乳鴿要幾多錢?(比個Tips你,一隻龍華燒乳鴿係要六十幾蚊)原來係要成八十蚊一隻...有冇貴左少少啊.其他嘅餸都〔一般〕要90蚊,記住係一般唔係平均...o係點完十道菜嘅時候個仕仔仲好串咁問洗唔洗加大喎...本來問要唔要加大係無問題,不過佢用嘅態度比我覺得佢而家係唔妥你呢班死Cheap精... 原因好簡單, 原來o個個仕仔係以前o係雍雅山房度做架, 唔怪得啦, o個度啲

一碟干少牛河竟然係要70...

再估吓一碟蝦仁抄蛋要幾多錢?

你唔會估到一碟蝦仁抄蛋係要90蚊...

原來係要成八十蚊一隻...有冇貴左少少啊.

其他嘅餸都〔一般〕要90蚊,記住係一般唔係平均...

o係點完十道菜嘅時候個仕仔仲好串咁問洗唔洗加大喎...本來問要唔要加大係無問題,不過佢用嘅態度比我覺得佢而家係唔妥你呢班死Cheap精... 原因好簡單, 原來o個個仕仔係以前o係雍雅山房度做架, 唔怪得啦, o個度啲仕仔不嬲都係白鴿眼架啦. 記得有一次, 我o係雍雅山房飲嘢, 但係好衰唔衰留低左條車匙. 咁我梗係拿拿聲Call翻佢地問佢地有冇執到, 個仕仔原先唔多想答我咁, 後來我係咁煩住佢, 佢就好似好唔想咁話比我聽佢有執到, 而當然我就梗係馬上翻翻去攞啦, 點知翻到去見到佢地連門都拉埋...有冇咁Sharp啊?Close九點, 九點就拉埋門? 真係咁準時? (我其實唔係好記得係唔係九點, 不過就好肯定係同一時間, 即係佢幾點Close, 幾點就拉埋門, 不過我已經話左比同先個仕仔聽我而家嚟梗, 仲要好快到添...)

件事仲未完, 咁我咪撳鐘叫佢地出嚟, 等左大概兩分鐘, 有個嬏毛出嚟, 我就問佢係唔係執到我條車匙喇, 點知你估唔估到佢擗頭第一句講咩? 就係"五十蚊"??? 咩話? 我本來想報警.... 不過見佢都咁老咪....... 心裏面唸住一個字, 但係又講唔出口, 仲要係對住老人家就更加做唔到... 唯有好唔開心咁比左五十蚊佢然後攞翻條車匙走囉, 我知我咁做係唔啱到極, 不過唔知點解就係唔可以對啲老人家做啲咩...

好似離左題添. 講返呢間野, 我地叫左大概十個餸, 啱啱飽飽. 可能係因為正如我地所講, 好多都係小朋友(5個) 又好多女仕(5個). 不過佢地啲份量都唔係話大, 一般咁啦.

講返啲嘢食, 我就覺得普通左啲, 真係唔係話好食到值得咁貴囉, 我個人覺得龍華啲乳鴿仲好食過佢囉. 埋單都成二千蚊, 好似就唔係好貴, 不過我地其他係就住嚟叫先咁平囉.

如果你問我會唔會再幫襯呢一間咁樣嘅嘢, 我會唸都唔洗唸咁話你聽, 就算我中左六合彩頭獎, 我都唔會嚟... 你自己唸吓喇.

2006-05-07 7 瀏覽
阿J先多謝阿姨&姨丈請我到楓林吃飯,今次試左4款小菜:椒鹽焗中蝦: 蝦非常新鮮,味道岩岩好,果然名不虛傳西芹炒牛肉: 好味,尤其是牛肉,送飯最正潮州炸豆腐: 炸得非常乾身,外皮脆,內裏豆腐滑,正!炒鴿鬆: 炒得好香,又足料,用生菜包住食,再加甜醬,驚喜之作!下次一定會再去試其他野!
阿J先多謝阿姨&姨丈請我到楓林吃飯,今次試左4款小菜:

椒鹽焗中蝦: 蝦非常新鮮,味道岩岩好,果然名不虛傳
西芹炒牛肉: 好味,尤其是牛肉,送飯最正
潮州炸豆腐: 炸得非常乾身,外皮脆,內裏豆腐滑,正!

下次一定會再去試其他野!
2006-02-18 10 瀏覽
每年都會黎一次, 就係因為去大圍拜車公爺爺囉!!! 每次來都必叫係呢度既椒鹽中蝦, 用正海中蝦, 真是殼都食埋... 又咸香又鮮, 完全無第二度可以做到個種火侯。今日賣$18一兩。好似好多年都係呢個價錢。燒乳鴿, 真係唔同食法, 新鮮鴿... 骨軟肉嫩, 仲有一小副鴿珍, $78一隻。跟住仲有個鼎湖上素, 裏面有好幾種耳裏, 須然我唔肯定係唔係齊哂6耳, 不過三菇就及其他材料都十分足。其他的炒鴿鬆, 百花豆腐, 豉椒蟹... 味味都咁和味, 每次去到都想食多幾樣。可惜我家住九龍, 去大圍食飯就唔係咁方便。我覺得楓林小館的風味和新兜記相似, 可惜新兜記已經結業, 希望每年都可以到楓林小館吃到美味的一餐.... 拜得神多定有神秘祐。
每年都會黎一次, 就係因為去大圍拜車公爺爺囉!!!
2005-09-15 5 瀏覽
是肥佬同事的主意, 於是5個人來到, 點了椒鹽蝦, 蝦子柚皮, 乳鴒, 炒球(原先是點炆頭腩的, 可惜已售罄), 芋茸鴨, 一碟菜及例湯~椒鹽蝦與坊間的不同, 沒有惹味的椒鹽及乾蒜粒, 外表似是用油泡過的, 有點精瑩通透; 味道方面, 外殼有淡淡的椒鹽味, 蝦肉是爽甜的, 好有咬口, 我縱然是一個蝦癡, 但也很久沒有吃到肉質這麼鮮甜的蝦了~蝦子柚皮是第一次吃, 好香蝦子味, 柚皮是稔稔的, 因為未吃過出面的, 不知怎樣才算好…乳鴒真的是外脆內滑, 加點淮鹽, 又是一道出色的菜~芋茸鴨排得好美觀, 芋茸又多, 鴨皮應該是煎香了, 十分香口~ 又不油膩~忘了例湯是甚麼了, 但又是真材實料的, 像在家內飲湯一樣^^甜品要了合桃糊, 是送的~ 侍應叔叔說是即叫即做, 所以絕對新鮮, 賣相似是合桃露多過糊, 但濃郁的合桃味搭夠^^這裡的菜色不俗, 如大家不嫌遠的話, 下次OR聚可考慮考慮~~(9.9.05)

乳鴒真的是外脆內滑, 加點淮鹽, 又是一道出色的菜~

(9.9.05)
2005-06-24 20 瀏覽
見到楓林呢個名,硬係諗係當年mark哥去的楓林閣。呢D老餅野,80s的小朋友都未必會知。味道,柚皮:粉粉地,無喇纖維,覺得可能係乾貨浸水。蝦子勁鮮甜,但食完蝦子要換碗,因為好腥。響螺個殼好熱,係奇怪的咖哩味?好有當年合和的感覺。豆豉雞,好味,雖然個獻好杰,但無蓋過雞味。幾好,因為今次食的都係平時小會叫的菜,所以覺得幾好。
見到楓林呢個名,硬係諗係當年mark哥去的楓林閣。
呢D老餅野,80s的小朋友都未必會知。
味道,柚皮:粉粉地,無喇纖維,覺得可能係乾貨浸水。
蝦子勁鮮甜,但食完蝦子要換碗,因為好腥。
響螺個殼好熱,係奇怪的咖哩味?
好有當年合和的感覺。
豆豉雞,好味,雖然個獻好杰,
但無蓋過雞味。
幾好,因為今次食的都係平時小會叫的菜,
所以覺得幾好。
2005-06-10 14 瀏覽
e 間大家有機會要試下...因為好似唔係開多好耐..佢有好多菜都係整得幾特別..佢既椒鹽蝦..係用海基圍蝦.好新鮮..而且個味較得好好..同出面唔同...另外要試下佢個涼瓜炆老虎班...唔好以為會浪費左條魚...個汁較得好..條魚既味都仲係度.必食^^..袖皮同豆腐都可以試試.
2005-05-02 9 瀏覽
小時候,老爸還是有車階級,曾帶我們來這裡吃過幾次燒乳鴿。差不多二十年沒光顧,去年底有朋友從外國回港,特地帶他嚐一下馳名的燒乳鴿,他也覺得頗滿意。所以,早幾天特地訂了座,打算今晚跟家人提早慶祝母親節。點了兩隻燒乳鴿,水準依舊,皮脆肉嫩,上桌時熱騰騰的,赤手空拳撕著吃才過癮。其他還點了豆豉炆雞(半隻)、豉汁炒涼瓜、菠蘿咕嚕蝦球、蝦子柚皮、金銀蛋上湯浸莧菜。此店的豆豉頗有名,吃罷沒口乾的感覺,雞炆得頗嫩滑,一大碟,絕對有半隻之量。涼瓜炒得爽口、翠綠,這是母親大人指定要吃的菜式。柚皮做得軟,但好像有點「霉」的感覺,不過絕對沒有變壞,而且蝦子芡汁做得很可口。咕嚕蝦球也算炒得爽脆,上湯浸莧菜則沒什麼特別。店的修潢比較古式古香,打掃衛生。食物水準不錯,但服務就不太好了。我們訂了七點鐘,但早到了,六點九入座,七點半就吃完,其中一名一看便知道「經驗老到」的服務員問了句:「菜都吃完吧?」便馬上把桌上的碗筷收拾精光。我知道那是晚飯的黃金時間,也知道我們只吃了785元,不算什麼大主顧,但這樣的服務態度實在不行。

店的修潢比較古式古香,打掃衛生。

2004-10-12 18 瀏覽
上星期打完羽毛球和仔仔去食燒乳鴿,除了燒乳鴿還叫了幾個小菜。乳鴿賣每隻80元。乳鴿皮脆肉滑,肉汁多,油香而不膩,手撕來吃,回味無窮!龍華以前也可做出如此水平,但每況愈下,現在僅楓林還能保全好味的港式燒乳鴿。

乳鴿皮脆肉滑,肉汁多,油香而不膩,手撕來吃,回味無窮!

2004-08-03 11 瀏覽
7月17日,因為爸爸生日,但佢唔舒服,果日睇了醫生,醫生話要食清淡的,所以近近地係屋企附近食,lee間野都開了起碼都四五十年,但環境都好清潔,果日我地叫了乳鴿-正(好味過龍華好多,一d都唔肥好大隻),豆豉雞-好味,蒸清老虎斑-真係好好味,蝦子抽皮-唔錯,金銀蛋菜-ok啦,果條魚真係蒸得剛剛好,加了d豉油好好味,爸爸唔舒服都食了唔少,佢地d野大至上都好好味,都唔覺有味精,d服務都ok,起碼都會同你斟茶,4個人食了$980,唔錯都好值.
2001-07-14 26 瀏覽
呢度D生炒糯米飯出晒名啦,的確係好好好好食,但就份量大0左D(叫親一定係八人份,少D都唔得),食唔晒都几0徒仲有呢度D椒鹽蝦,好入味夠鑊氣,殼都食埋.唔好忽略呢度一切用豆豉煮0既送,唔知點解呢度D豆豉好正,勁香豆味,唔太咸唔太淡,配咩都好食,尤其是一味苦瓜豆豉炆星班,必試!
仲有呢度D椒鹽蝦,好入味夠鑊氣,殼都食埋.