2023-11-14 291 瀏覽
今早到尖沙咀食個快既早餐($38),行咗去樂天冰室。.仿鮑魚絲火腿湯通粉湯底濃,通粉軟度適中,不會過淋,火腿絲仿鮑魚絲,味道適中,水準合格之上。.煎雙蛋及餐包一般水準。.茶走茶味正常發揮,比一般茶記好少少。員工態度正常,店內衛生不錯。
今早到尖沙咀食個快既早餐($38),行咗去樂天冰室。

.仿鮑魚絲火腿湯通粉

.煎雙蛋及餐包
一般水準。

.茶走
茶味正常發揮,比一般茶記好少少。

員工態度正常,店內衛生不錯。
2023-09-16 490 瀏覽
今天來到尖沙咀的樂天冰室下午茶,下午茶的款式也算足夠多樣,我點了一個豬扒炒公仔麵, 豬扒質感軟滑合格,公仔麵的味道也很好, 只是欠缺了一些鑊氣,我估計公仔麵是預先炒好的,當客人點餐時便可以快速加熱送上。
2023-08-25 394 瀏覽
8 月22號到此下午茶,我見枱面污糟,自己用餐紙抹乾淨,之後唔想四處丟,見到收銀櫃檯旁邊有垃圾桶,就將紙巾丟入內。誰知收銀員大大聲喝罵:你丟嘢有冇問過?呢度唔係隨便俾你丟垃圾,我叫你執番都得!我話我唔想丟落地下,所以咪放垃圾桶。她仍然不停咁罵。未見過如此無理嘅服務態度,幫襯一次都覺得太多。
2023-08-22
5 分鐘 (堂食)
2023-08-17 323 瀏覽
行入去想買個蛋tart外賣,眼見有d個皮比較燶,就有禮貌地問個年輕女店員, ‘唔該,我可唔可以要呢個? ‘ ’點知店員回答 ‘唔可以喎’ 態度勁差囉!!’點解喺香港食茶記就要比d侍應呼喝同埋態度差咁樣對待? 🥲
’點知店員回答 ‘唔可以喎’

態度勁差囉!!

點解喺香港食茶記就要比d侍應呼喝同埋態度差咁樣對待? 🥲
2023-08-17
下午茶
2023-07-22 361 瀏覽
垃圾  又唔好食叫奶醬多 嚟到係塊包加花生醬 啲奶要用放大鏡揾㗎 叫個女侍應可唔可以俾小小煉奶嚟 侍應話無 唔可以 重要態度差 我話得 咁我加錢 佢先死死氣話 得 可以 。 真係不知所謂 重有個菠蘿包乾真真 又無香味 完全搞唔掂
垃圾  又唔好食
重有個菠蘿包乾真真 又無香味
完全搞唔掂
2023-06-21 402 瀏覽
上個月同屋企人去食呢間茶餐廳,想叫野食,有一個男員工行過來,好大聲問要食乜,我講完,佢好快手話收到。但等佐成半個鍾個餐都無黎,於是我叫經過嘅女員工幫我check 單,點知佢話係無落到單,所以我唯有點多次。之後D野食黎佐,我叫另一個男員工拎杯熱水同紙巾俾我,點知佢拎個膠袋黎,擺低就走。我o曬咀,都未食,要個膠袋做乜。之後我叫個女員工拎水俾我,點知佢行過黎話頭先拎膠袋要俾$1,我話我唔洗要,係你個員工擺低。之後佢罵個員工,同我講個員工係啞同聾,咁我覺得ok 既,員工如果真係聾啞人士,聽唔到我既要求係好正常。食完埋單,出到去個cashier 話我地個張單無入過機。我都唔緊要,再入過收返錢咪得。點知佢話要第一個男員工證明我地係咪食呢d餐,要我等15分鐘。我火佐,同佢講” 其實我只係點餐食野埋單,都幾簡單,點計要等前後45分鐘” 。對方一句Sorry 都無,仲話” 我地香港人好蠢架!”同行仲有屋企人,我唔想吵落去。同為香港人,餐廳自己服務態度不好,仲要拖全香港落水。以後都不再幫襯。

以後都不再幫襯。
2023-06-12 316 瀏覽
我不時常吃早餐,1星期约1-2次。今天,想試吓樂天既早餐,從尖沙咀地鐵口,行多两三條街。都是我常吃早餐款式,沙爹牛面,煎旦,麵包和熱奶茶。速度快,熱辣辣送出來。沙爹牛面,有正常既沙爹味,略甜了少少,牛肉都 ok.奶茶,好過紅x,和龍x,差不多。平均一般水準,可以接受。整體食物ok. 環境比一般茶記好。但有两三個服務員,不停在互相傾計,有個甚至話客人不懂廣東話,問客時佢冇反應,話客冇禮貌。這方面,有待改善。
沙爹牛面,有正常既沙爹味,略甜了少少,牛肉都 ok.
奶茶,好過紅x,和龍x,差不多。平均一般水準,可以接受。
整體食物ok. 環境比一般茶記好。

2023-06-12
$40 (早餐)
2023-06-11 283 瀏覽
非常非常粗魯的員工! 總是對顧客大喊大叫! 只有一位女服務員非常樂於助人而且很好,但其餘的都很粗魯! 我們還沒吃完飯,工作人員就已經催我們離開了。 我們才開始吃飯,因為我們不得不等待我們的訂單。 領班總是大喊大叫。 你會因為員工的態度而失去客戶! 像你擁有餐廳一樣對顧客大喊大叫?!very very rude staff! always shouting at customers! only one waitress was very accommodating and nice but the rest was very rude! We have not finished our meals yet and the staff was already rushing us to leave. we have only started eating because we had to wait for our orders. the head waiter is always shouting. you will lose customers because of the staff

very very rude staff! always shouting at customers! only one waitress was very accommodating and nice but the rest was very rude! We have not finished our meals yet and the staff was already rushing us to leave. we have only started eating because we had to wait for our orders. the head waiter is always shouting. you will lose customers because of the staff attitude! shouting at customers like you own the restaurant?!
🇭🇰我要承認,最困難的決定之一就是決定去哪家茶餐廳吃飯。因為有太多選擇了!🤭當你面對著菜單上的無數選項時,你就會像我一樣眼花繚亂。但是,沒關係,因為我現在就要告訴你們,在尖沙咀的樂天冰室絕對值得一推‼️✨當你坐在這裡,你會感覺就像是香港冰室果然不讓我失望!特別喜歡招牌蛋撻,新鮮出爐果然是不一樣,想加單已經全部賣光,寶子們一定要好好把握🥰【是日點餐】💛焗芝士黑椒雞扒/每一口都能品嘗到融化的芝士和烤過的黑椒雞,大大滿足🫶🏻常餐:牛肉蕃茄通心粉拼太陽蛋麵包/能感受到牛肉和蕃茄綜合的鮮甜口感,配上太陽蛋和麵包更是完美搭配。🥚招牌蛋撻/香噴噴的招牌蛋撻,外皮酥脆不油膩,內餡則是口感滑嫩、味道濃郁,🍞雞尾包/外皮酥脆的雞尾包,內餡則是入口即化的軟嫩雞肉,讓人吃了不停口,越吃越過癮。🍋熱檸茶/ 每次來香港都想喝💕懷舊紅豆冰/令人回味無窮的懷舊紅豆冰,紅豆的甜味與冰涼的口感完美融合,在炎炎夏日中也能感受到愜意與幸福【商家資訊】▪️樂天冰室📍 樂天冰室 (長利商業大廈) 尖沙咀金巴利道25號長利商業大廈地鋪

【是日點餐】
💛焗芝士黑椒雞扒
/每一口都能品嘗到融化的芝士和烤過的黑椒雞,大大滿足

🫶🏻常餐:牛肉蕃茄通心粉拼太陽蛋麵包

🥚招牌蛋撻

🍞雞尾包

🍋熱檸茶
/ 每次來香港都想喝

💕懷舊紅豆冰

【商家資訊】
▪️樂天冰室
📍 樂天冰室 (長利商業大廈)
尖沙咀金巴利道25號長利商業大廈地鋪
来香港怎能不吃一顿茶餐厅?今天推荐尖沙咀美丽华广场附近的乐天茶餐厅逛完街可以好好享受一顿~ 新式茶餐厅的装修,非常明亮整洁食物种类超级多~招牌芝士焗饭、东南亚炒饭粉面、西式烩饭、招牌马来咖喱饭下午茶也有三文治/西多士、公仔面/通心粉/米粉、还有各种小食中式小炒也有很多选择:各种牛肉小炒、海鲜小炒、猪肉鸡肉小炒等还有花胶泡饭、荷叶笼仔蒸饭等等甚至还有汉堡和牛扒、鸡扒、羊架等可选想吃啥都有,都是香港的特色!门口还有蛋挞可以买~ ♥焗白汁海鲜饭西餐里面我喜欢吃焗饭就是好那一口拉丝芝士面上厚厚的一层芝士超级香掀开就是满满的海鲜青口、鳕鱼块、墨鱼仔、蟹柳、鱿鱼片、带子勺的每一口饭都超级拉丝底下还是蛋炒饭真的好满足~ ♥ 咖喱牛利饭我老公喜欢吃咖喱饭也是这家的常客了牛利也就是牛舌,厚切的非常有口感咖喱不会很辣,有奶香咖喱拌饭真的一下子就可以炫一碗饭毫不夸张咖喱太下饭了! ♥瑞士鸡翼港式茶餐厅必点小食皮爽肉嫩搭配瑞士汁非常入味略带一点甜味味道很赞~ ♥水蜜桃芦荟梳打和热奶水蜜桃芦荟梳打水超好喝自己倒梳打水进去小小的仪式感更加美味了~热奶好喝有营养~ 📍 乐天冰室地址:尖沙咀金巴利道25号长利商
来香港怎能不吃一顿茶餐厅?
今天推荐尖沙咀美丽华广场附近的乐天茶餐厅
逛完街可以好好享受一顿~

新式茶餐厅的装修,非常明亮整洁
食物种类超级多~
招牌芝士焗饭、东南亚炒饭粉面、西式烩饭、招牌马来咖喱饭
还有花胶泡饭、荷叶笼仔蒸饭等等
甚至还有汉堡和牛扒、鸡扒、羊架等可选
想吃啥都有,都是香港的特色!
门口还有蛋挞可以买~

♥焗白汁海鲜饭
西餐里面我喜欢吃焗饭
就是好那一口拉丝芝士
面上厚厚的一层芝士超级香
掀开就是满满的海鲜
青口、鳕鱼块、墨鱼仔、蟹柳、鱿鱼片、带子
勺的每一口饭都超级拉丝
底下还是蛋炒饭
真的好满足~

♥ 咖喱牛利饭
我老公喜欢吃咖喱饭
也是这家的常客了
牛利也就是牛舌,厚切的
非常有口感
咖喱不会很辣,有奶香
咖喱拌饭真的一下子就可以炫一碗饭

水蜜桃芦荟梳打水超好喝
自己倒梳打水进去
小小的仪式感
更加美味了~
热奶好喝有营养~

📍 乐天冰室
地址:尖沙咀金巴利道25号长利商业大厦地铺
(港铁尖沙咀站B1 出口, 步行约4分钟)
营业时间:07:00-22:00
2023-05-17 153 瀏覽
嘩,依家啲員工服務態度好差!我點了一個菠蘿油,個菠蘿包凍冰冰!我問佢哋點解會咁凍!佢話有暖爐暧住,一定熱辣辣!我話唔需要爭拗你自己過嚟試吓!然後去睇都唔睇搭都唔答唔理我哋!最後我照俾錢!一啖都冇食到!食物質素一般般

星期六下午去食飯中午人多預左要答枱一入去已經有牙姐大聲喝住你分位比你 坐低叫左2個餐一個炒飯 一個湯飯落左單近10分鐘後 特然想加個蛋撻食諗住加單點知個西面牙姐就話 “有咩下次一齊講啦”原來加單甘麻煩佢 態度甘差 即刻話唔要佢態度甘差都仲要求人地唔可以鬧佢食到成肚氣 埋單比錢另一個牙姐都仲要話我地唔該搞清楚啦 係佢同事態度差先撩起爭執呢間樂天出哂名態度差 每次去都要受氣唔想影響午飯心情 記得千奇唔好去好少比差評 從未試過加單都要受氣
星期六下午去食飯
中午人多預左要答枱
一入去已經有牙姐大聲喝住你分位比你
坐低叫左2個餐
一個炒飯 一個湯飯
落左單近10分鐘後 特然想加個蛋撻食諗住加單
點知個西面牙姐就話 “有咩下次一齊講啦”
原來加單甘麻煩佢 態度甘差 即刻話唔要
唔想影響午飯心情 記得千奇唔好去
好少比差評 從未試過加單都要受氣
2023-05-06
2023-04-30 178 瀏覽
呢間所有員工服務態度,真係極品!上至樓面Supervisor下至收銀,個個年初四咁嘅樣,難得上下一心,真佩服!等睇你執👍我好少寫負評,句句衷心直說。食物質素OK,但從一入門口,帶位阿姐一副命令你咁樣,哈!要不是已經相約朋友在餐廳等,我一定轉身離去,我忍!之後那個樓面阿哥一副挑機模樣,只是一句提醒清潔枱面乾淨少少,他的語氣我近乎想跪地求饒叫佢「你開心返啦!」,能夠上下都有咁嘅面口,大概是這間茶餐廳特色。收銀那個已經算三個之中最唔係太差,不過鞋口鞋面,想行運都難。前世未收過氣嘅,一定要來試吓!說實話,咖喱飯是不錯的,奶茶質素也不差,如果你所有員工態度正常啲,我真係唔會同你太計較。既然呢個係你餐廳特色,我一定同你發揚光大,等睇你營業得幾耐,同你鬥長命。

前世未收過氣嘅,一定要來試吓!

咖喱牛腩飯
2023-04-25
2 分鐘 (堂食)
2023-04-19 151 瀏覽
今天在尖沙嘴樂天冰室買蛋撻兩盒半打,共12件。我買既時候禿頭收銀阿嬸話要另收$5/盒,但我平時在荔枝角樂天買12件兩盒都唔洗另外收個盒錢。我俾錢果時再問一問如果買半打一盒個盒洗唔洗加錢,個禿頭阿嬸話唔洗,咁我問點解我買兩盒半打要收多$5,佢話因為我一次過買12件就要再收分盒費用。其實聽完都抓晒頭,咁我話你要同公司反映咁樣唔合理,不過我都照俾多$5,費事同佢地嘈,因為仲有個金毛阿姐一唱一和講緊要收果$5加多個盒。俾完錢拎蛋撻走,果個收銀禿頭阿嬸係到冷笑,我問佢你覺得有咩咁笑,佢大大聲話做咩唔俾人笑,跟住個金毛阿姐話佢唔係笑我,佢係笑其他野,點知收銀禿頭阿嬸仲係到講係咁係到話我唔俾佢笑,佢最鐘意笑,態度差到極點。我離開立即打電話去平時買開果間荔枝角樂天冰室,佢地話買12件蛋撻分兩盒一直都唔需要加$5一個盒,我解釋左情況佢立即道歉,仲叫個經理同我解釋番,個經理明知唔係佢分店既問題都係咁道歉,仲承諾會跟進,同尖沙咀樂天差天共地。其實一個集團公司收錢一定有規矩,收銀禿頭阿嬸自己加手寫單收個客$5,仲要冷笑覺得我好多問題問。見到個個評論都關於呢個收銀禿頭阿嬸問題,如果佢一直係到就一定趕客,做壞個品

其實一個集團公司收錢一定有規矩,收銀禿頭阿嬸自己加手寫單收個客$5,仲要冷笑覺得我好多問題問。見到個個評論都關於呢個收銀禿頭阿嬸問題,如果佢一直係到就一定趕客,做壞個品牌。公司要認真諗下呢個收銀禿頭阿嬸適唔適合做野。

2023-04-19
2023-03-02 291 瀏覽
因為喺樓下方便,買過幾次包,次次嘅態度都差,黑口黑面,買個包啫,使唔使呀。見到店員用手接過上個客俾嘅現金,再用同一隻手拎蛋撻俾下個客,污糟到一個點,自此我無再買蛋撻。諗住買包安全啦,今日買嘅雞尾包明顯係隔夜,又硬又乾,仲有陣酸醙味! 唔會再幫襯!
唔會再幫襯!
2023-03-02