2021-10-26 603 瀏覽
雖然三點幾係下午茶時段,但最後揀左「樂天冰室」黎食,因為實在太肚餓。依間「樂天冰室」應該係我見過既冰室入面最大間,同埋基本上間野都係客似雲來。樓面大客多既關係,伙記都其他冰室/茶餐廳既多,所以叫落單好快有人黎。其實依間「樂天冰室」之前已經食過幾次,但佢既「泰式無骨海南雞飯」以冰室黎講我覺得好好食,所以今次都係叫左依個海南雞飯,再加左個「酥皮叉燒包」。「酥皮叉燒包」:😉😉雖然叉燒包個味係唔錯,醬汁都好足夠,包都好軟熟,但係個包今次實在太油,油到成個包底都係黃色油,個皮都唔夠脆😓「泰式無骨海南雞飯」:😉😉😉😉😉雞既份量足夠,有雞髀位又有雞胸。今次我無加$5轉油飯,因為自己幾中意依間既白飯夠乾身,同埋個醬酸酸辣辣好開胃,撈白飯已經夠食。個人評分(滿分為5)味道:😉😉😉😉環境:😉😉😉員工友善度:😉😉😉CP值:😉😉😉😉

「酥皮叉燒包」:😉😉
酥皮叉燒包

「泰式無骨海南雞飯」:😉😉😉😉😉
泰式無骨海南雞飯

個人評分(滿分為5)
味道:😉😉😉😉
環境:😉😉😉
員工友善度:😉😉😉
CP值:😉😉😉😉
2021-10-24
泰式無骨海南雞飯
2021-10-23 565 瀏覽
見佢新開裝修幾靚諗住試吓新嘢裝修靚但係衛生好差❌枱面同櫈都有上一手啲汁同飯😅好似無抹過咁叫左個晚餐西冷牛扒蕃茄意粉未食其實已經見到個蕃茄汁非常少❌仲要得幾粒蕃茄碎牛扒有兩塊,幾令我意外但係面頭嗰塊薄過張紙而且下面嗰塊係完全冇汁❌再食埋個意粉先係最大鑊一朕滾水淥意粉嘅膠味❌完全係汁還汁意粉還意粉好明顯係烚熟晒啲嘢放晒上碟之後面頭淋啲汁(仲要唔夠)敷衍下冇汁嘅位完全冇味,但係汁又唔夠❌白湯餐湯冇影但係都係極求其冇料肚餓都完全食唔曬個餐最後上網睇返先知原來呢間野前身係紅磡冰室只係改咗名😅😅😅唔怪之得咁難食
見佢新開裝修幾靚諗住試吓新嘢
裝修靚但係衛生好差❌
枱面同櫈都有上一手啲汁同飯😅
好似無抹過咁
叫左個晚餐西冷牛扒蕃茄意粉
未食其實已經見到個蕃茄汁非常少❌
仲要得幾粒蕃茄碎
牛扒有兩塊,幾令我意外
但係面頭嗰塊薄過張紙
而且下面嗰塊係完全冇汁❌
再食埋個意粉先係最大鑊
一朕滾水淥意粉嘅膠味❌
完全係汁還汁意粉還意粉
好明顯係烚熟晒啲嘢放晒上碟
之後面頭淋啲汁(仲要唔夠)敷衍下
冇汁嘅位完全冇味,但係汁又唔夠❌
白湯餐湯冇影
但係都係極求其冇料
肚餓都完全食唔曬個餐

最後上網睇返先知
原來呢間野前身係紅磡冰室
只係改咗名😅😅😅
唔怪之得咁難食
5 分鐘 (堂食)
2021-10-21 473 瀏覽
呢間餐廳每日lunch time 出面都會見到有一條人龍,風雨不改😮你以為要排好耐?佢入面其實好大,每次一入就幾十個,所以同事戲稱「動物大遷徙」🐅🦓🐘🦘😂通常出面排5-10分鐘就入到~疫情下通常外賣會平啲,但係佢反而要加錢,所以通常都啲人都會寧願堂食🤔~~~🍅焗鮮茄豬扒飯($62)🪄8.4/10呢個必嗌!🤩🤩同一般茶餐廳一樣,樂天都有幾多選擇食過唔同款,發覺佢地嘅焗飯比出面餐廳出色好多🥘所以我差唔多每次黎都係食呢個焗飯😚首先茄汁味道同份量都啱啱好,上面仲有芝士好邪惡😈下面嘅飯係蛋炒飯底,粒粒分明齋食有味,撈汁食仲好味😋望落份量唔多,但係女仔黎講都飽肚試過豬扒同牛脷,兩款都好味💕豬扒肉質鬆軟,食落仲有少少口感,唔會好似某啲餐廳咁落太多鬆肉粉搞到冇曬肉味同肉質🤨而且豬扒仲要係炸過,外脆內軟,第一次食真心驚艷🥺牛脷厚身而且份量唔少,不過食完會好膩,所以最愛依然係豬扒🐷因為係即叫即焗,焗飯要等耐少少,不過呢度職員好有效率唔會要等超級耐😂.同場加映📽🥘焗芝士咖喱飯 ($64)🍝瑞士汁雞翼撈麵常餐 ($50)焗咖喱飯都唔錯,咖喱幾香但茄汁始終係我最愛☺️瑞士汁雞翼麵就正常發揮,冇乜特別~~~~⭐️回頭
你以為要排好耐?

通常出面排5-10分鐘就入到~

~~~

🍅焗鮮茄豬扒飯($62)🪄8.4/10
呢個必嗌!🤩🤩
同一般茶餐廳一樣,樂天都有幾多選擇
食過唔同款,發覺佢地嘅焗飯比出面餐廳出色好多🥘
所以我差唔多每次黎都係食呢個焗飯😚

首先茄汁味道同份量都啱啱好,上面仲有芝士好邪惡😈
下面嘅飯係蛋炒飯底,粒粒分明
齋食有味,撈汁食仲好味😋
望落份量唔多,但係女仔黎講都飽肚

試過豬扒同牛脷,兩款都好味💕
而且豬扒仲要係炸過,外脆內軟,第一次食真心驚艷🥺
牛脷厚身而且份量唔少,不過食完會好膩,所以最愛依然係豬扒🐷

同場加映📽
🥘焗芝士咖喱飯 ($64)
🍝瑞士汁雞翼撈麵常餐 ($50)

焗咖喱飯都唔錯,咖喱幾香
但茄汁始終係我最愛☺️
瑞士汁雞翼麵就正常發揮,冇乜特別~

~~~

⭐️回頭指數🌕🌕🌕🌕🌗
講真60幾蚊一個茶餐廳焗飯,仲要唔包嘢飲其實都偏貴😂
但係佢質素真係對得住個價錢!

同事話佢嘅海南雞飯都唔錯,但食嘅話一定要叫餐廳拎一碟海南雞醬,先係perfect match🤣
  • 焗鮮茄豬扒飯
2021-10-20 328 瀏覽
今日叫左嗰咖喱牛腩飯,經foodpanda落單,食物係自取嘅。飯同餸係分開兩個盒裝,一打開嗰飯已經見有條頭髮,估唔到嗰牛腩又發現條頭髮。打過去投訴,員工態度極差,勁敷衍,仲話唔關佢地事。我話食物唔乾淨仲唔關你地事,員工剩係識得答「係係係」以後都唔會幫襯!
以後都唔會幫襯!
外賣自取
荔枝角好肯定係人都知道呢一間樂天餐廳,門口好光猛, 裝修好靚地方又好闊落,日日都有好多人排隊等位添架😁嗰日啱啱好朝頭早經過見冇人等位😎梗係入去食個早餐啦😋想試好耐架啦😆睇吓佢點解咁多人等位係咪真係好好食呀嘛😅😅Cool不出我所料真係好好食👍同埋早餐選擇好多呀😂我揀咗個吉列魚柳🐟嘩!真係好大快喎😍同埋脆卜卜㗎😁好似係㗎♥️ 都係40幾蚊係抵食嘅👍跟餐當然有嘢飲啦!仲有個多士係幾靚嘅丹麥多士呀😋 我就嫌佢細快得滯囉 😅但係真係靚嘅軟淋淋好鬆軟好好味 👍👍仲有腸仔同埋炒蛋㖭係咪好豐富呢🤫😋個魚柳真係好好味呀唔怪之得咁多人啦🤣😂👍👍樂天餐廳荔枝角長沙灣道808號香港紗廠工業大廈 1及2期地下C2B號舖

樂天餐廳

早餐
2021-10-03 415 瀏覽
呢間啲下午茶都幾抵食,菠蘿油陪杯紅豆冰都係$26 ,而且空間幾大,冷氣又夠同朋友嚟食返個下午茶都幾開心🥳酥皮蛋撻食落有驚喜,蛋嫩皮酥脆$6/個食完都想買返打返屋企

酥皮蛋撻食落有驚喜,蛋嫩皮酥脆
$6/個
食完都想買返打返屋企
食飯時間,一次有好多人客。 我地叫好餐之後就等食物上枱。 事情就發生喇: 個高瘦的男侍應求求期期放嘢食上枱問係唔係我地叫嘅? 一來環境嘈,二來叫完就唔會記實大家叫左咩野。 佢不停七八次都係咁! 仲大聲夾惡,係我側邊吼叫,覺得我地反應太慢或答錯左而阻住佢!我係黎食野,唔係玩反應遊戲!再者,邊個係侍應? 侍應有責任正確送餐去正確餐枱,而唔係亂俾一通要個客反映正確與否!連作為稱職侍應嘅基本能力都做唔到,可憐!(一向openrice用作搵食mark舖,今次定要破例給食評!)原本有唔少食物都想試,但決不會再去貼錢買難受!blacklisted!!
食飯時間,一次有好多人客。 我地叫好餐之後就等食物上枱。

我係黎食野,唔係玩反應遊戲!再者,邊個係侍應侍應有責任正確送餐去正確餐枱,而唔係亂俾一通要個客反映正確與否!連作為稱職侍應嘅基本能力都做唔到,可憐!

2021-09-15 378 瀏覽
我諗如果得我一個人嘅時候我係絕對唔會食🤭事完呢間餐廳我老公力推☹️咁去推介度又係屋企附近咁就過去試吓啦💃🏻呢間舖頭超級大我哋搵咗個卡位坐低😝但係座位下面有啲餐具跌咗落地下🙈我老公叫咗個侍應諗住叫佢執一執點知佢一夜踩落嗰啲餐具度踢番佢哋出嚟🙈🙈當然明白咁樣做係快啲啦但係今時今日見到咁樣我就會諗到底我用緊嘅餐具乾唔乾淨🤪🤪都係果句眼不見為乾淨你唔喺我面前做都好地地👉🏻👈🏻講返嘢食先叫咗個涼瓜排骨飯就排骨🤣火候十足味道都好食🤟🏻咁我就叫咗個是日晚餐首先嚟咗個餐湯其實冇乜要求嘅係唔難飲🤷🏻‍♀️跟住再嚟咗個餐包凍冰冰🤷🏻‍♀️主菜嚟啦咩都唔差夠飽肚茄汁意粉堅好食💃🏻最後兩杯嘢飲完

講返嘢食先叫咗個涼瓜排骨飯就排骨🤣
主菜嚟啦

咩都唔差夠飽肚茄汁意粉堅好食💃🏻
最後兩杯嘢飲完
2021-09-13 402 瀏覽
rude af don’t go. i told them i don’t want egg in a dish and they called me dumb bc that dish didn’t have egg. like tf do i know?? i’m allergic and just giving you a heads up. like i just went for lunch, not to get insulted. the ppl i went with says it’s NORMAL to get insulted in that restaurant. like what?? worst service i’ve ever had.

點了下午茶的乾炒牛河。我個位 (最入的卡位) 可望到出菜處。等了良久終於見到一次過出很多很多碟牛河,心裏已覺不炒。果然,碟牛河中間有好多部份都係不太熱的,有幾"住(音)"河粉甚至仍是痴實一舊和冰凍的! 顯然由於太多碟一齊炒而未炒透。先後向兩位伙計反映,兩人皆是"哦"了一聲就走左去,有點無奈。我平生最不喜歡浪費食物,但諗諗下都驚再食下去若腸胃炎就更不值,止蝕走人。埋單後我禮貎地跟櫃檯說一聲,著師傅不要"一口氣炒N咁多碟" ,櫃檯也沒甚反應,令我懵懵懂懂的......除非迫不得已,我應該不會再去了。
點了下午茶的乾炒牛河。

除非迫不得已,我應該不會再去了。
2021-08-09
2021-08-29 331 瀏覽
今天早上約了朋友去樂天冰室食早餐,我哋總共四人,我同另一位朋友先到,坐了一邊比較長嘅卡位,打算等埋另外兩位朋友到先至一齊點餐。當我同朋友傾偈嘅時候有一位比較年靑的四眼哥哥行過嚟,一手插入我地枱面嘅三隻水杯問:「你哋係咪三位?我幫你地轉去另外一邊比較細嘅卡位坐。」我同朋友都愕然,呢張都係四人卡位點解要我哋調去另外一張細枱,讓比其他四位嘅人坐呢?於是我哋就問個侍應生,佢就晦氣回答我哋未叫野所以要我哋轉去另一張枱。佢當時態度極冇禮貌,咁我回答佢依家馬上點餐,佢就即刻離開。呢位侍應生已經唔係第一次咁冇禮貌,我哋決定以後唔再幫襯。
2021-08-25 243 瀏覽
夜咗收工係公司附近食埋先返屋企,行過見到9點幾仲係咁多人就入去試下。叫咗個鹹魚雞粒炒飯,啲雞肉好大粒,用嚟炒飯嘅話,好似唔係好啱比例,另外鹹魚係一嚿嚿硬骨骨,冇鹹魚香,之後有部分嘅飯係白色,好似炒得唔太夠冇乜鑊氣。

2021-08-24 274 瀏覽
🌹放假聽電台飲食節目,話題是茶餐廳,起初沒有太大的興趣,一路聽他們介紹很吸引,抱住一試無妨心態,星期六早上去《樂天冰室》探店。🌹食店位於荔枝角地鐵站附近,十分方便,裝潢就是一般茶餐廳,不過是大型的茶餐廳,有潔癖的我,好少幫襯茶餐廳,同自己講去吃就不要求太高。🤣🌹餐牌貼在桌上,早餐有多款選擇,我和老公都選擇了招牌沙嗲牛肉麵套餐,等了數分鐘食物上枱,先來沙嗲牛肉麵,份量大份,配料足,味道好,好吃。跟住上丹麥酥多士及煎蛋,多士不是一般麵包,不過卡路里較高。沙嗲牛肉公仔麵⭐️⭐️⭐️⭐️丹麥酥多士加煎蛋⭐️⭐️⭐️港式奶茶⭐️⭐️⭐️個人評分食物味道⭐️⭐️⭐️飲品⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️環境⭐️⭐️衛生⭐️⭐️抵食⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率⭐️

沙嗲牛肉公仔麵⭐️⭐️⭐️⭐️

衛生⭐️⭐️
抵食⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率⭐️

2021-08-21
$68 (早餐)
2021-08-23 168 瀏覽
新開幾個月嘅樂天冰室,眼見咁多人排隊幫襯。今日我終於提議同朋友一齊去食。本來係滿心歡喜想想試試新野,點知換來一肚火。首先,選擇非常少, 得ABC三個餐。其次,D服務員嘅態度好差,語氣差,呼呼喝喝,趕住落單,趕住逼人走。最唔鐘意就係搭枱,我唔介意其他客人都介意啦,人地新既客坐5分鐘都要求調位,點知佢地又搵新既客離坐。我唔介意叫多幾味餸。個個又冇,呢個有冇。呢個係香港普遍茶餐廳嘅問題,作為消費者我覺得必須有原則,有要求,我只希望食開心同快樂。
2021-08-23 157 瀏覽
是日打算和朋友食lunch,但哩間冰室奇怪的是有部分台。可以兩個一台唔洗搭,其他台都味搭晒客,唔知點解堅持我同我個fd一定要搭客人,同埋服務員態度什為惡劣,還有明明見餐單有小菜,我們一再退讓打算叫兩個餐+小菜,服務員竟然迫我們再選一個餐,無視客人要求,什至以吵架主動向我朋友引起罵戰,以荔枝角食物選擇同服務態度黎講,可以有更好既選擇。