2021-12-04 285 瀏覽
去開荃灣 聽講有一間食蕃茄好出名嘅餐廳咁啱朋友鍾意食蕃茄 所以今次就去咗樓下冰室由於呢度蕃茄 咁梗係要試一試佢哋嘅蕃茄麵今次叫咗麻辣蕃茄公仔麵 配菜叫咗素菜牛肉同埋豬潤份量超級大 如果一個女仔嚟食都未必食得晒至於配料嘅份量都好多湯底好濃番茄味 唔算好辣令一碟叫咗咖喱牛腩飯牛腩唔會韌好味 咖喱味亦都唔會好辣拿捏得啱啱好去到冰室梗係要試一試唔同嘅飲品今次第一次飲呢一杯綠豆椰冰綠豆加埋椰汁好夾豆亦都有唔少 夠粉平時食開熱氣野多 配呢綠豆可以清下熱氣小食方面首叫咗個炸雞唔算好乾 如果可以有多啲唔同嘅味粉就好啦另一款必要嘅就係瑞士雞翼雞翼醃得好香 濃濃嘅瑞士汁啖啖肉嘅感覺幾好食完咁多唔同嘅肉 梗係要食返一碟菜呢度嘅菜係用咗娃娃菜再加唔同嘅菇味道正常 健康人士首選
去開荃灣

啖啖肉嘅感覺幾好

食完咁多唔同嘅肉 梗係要食返一碟菜
呢度嘅菜係用咗娃娃菜再加唔同嘅菇
味道正常 健康人士首選
是日同老友諗住近近地在荃灣開餐 , 正值晚飯時間行到路德圍見到瓏門冰室d每日快餐由$55 加到 $68,69.....加得兇狠到呢 , 即時無mood幫襯於是者望到隔幾間舖附近一樣係做茶記冰室類既 - 樓下冰室見到有位又唔駛等 , 就立馬入去開餐以往80,90年代污污糟糟既感覺 , 所以近年茶記都開始著重裝修整潔 , 當然此店也不例外店面500多呎左右 , 20餘個卡位左右 , 應可容納近70-80人樓面多為阿姐 , 算是有禮餐牌以冰室來說都頗為精美 , 價錢也相宜經商議後點了4個餐吉列豬扒配厚切牛乳炒蛋治及粟米什果沙律 $55塊蛋厚到呢....雞香味好濃郁夾埋牛油方包食 , 好滿足吉列豬扒整得好好,大塊之餘又酥脆 , 雖油炸但又不會太過油膩 , 兩者取之平衡不易招牌蕃茄濃湯米線 配 牛乳炒蛋 及 黑椒牛扒 $52招牌野果然係有保証 , 蕃茄湯勁濃 , 瞬間已入晒味入米線 ,而牛扒黑椒味重 , 又不會太辣 , 有咬口 , 不似用鬆肉粉乸過瑞士汁雞翼 配 撈麵 及 牛乳炒蛋多士 (忘了價錢,約$55-60)瑞士汁的滷水味非常出眾 , 撈麵食頓時食慾大增並拌以薑蓉在旁 , 雞全翼也當時入晒
於是者望到隔幾間舖附近一樣係做茶記冰室類既 - 樓下冰室
見到有位又唔駛等 , 就立馬入去開餐

樓面多為阿姐 , 算是有禮

餐牌以冰室來說都頗為精美 , 價錢也相宜

經商議後點了4個餐
吉列豬扒配厚切牛乳炒蛋治及粟米什果沙律 $55
塊蛋厚到呢....雞香味好濃郁夾埋牛油方包食 , 好滿足
招牌蕃茄濃湯米線 配 牛乳炒蛋 及 黑椒牛扒 $52
瑞士汁的滷水味非常出眾 , 撈麵食頓時食慾大增並拌以薑蓉在旁 , 雞全翼也當時入晒味
炒蛋非常嫩滑蛋香味濃 , 相信又是加了3.6北海道牛奶吧 , 多士如圖烘底勁香口脆脆
自家製蔥花叉燒滑蛋飯 $54
叉燒屬半肥瘦叉,都算是比例完美 , 份量合理 , 滑蛋則和之前兩味蛋一樣高質
難怪佢自己都推介此必食
華田脆脆 及 新鮮菠羅冰
兩款都無偷工減料額外溝水 , 菠蘿飲到落底都味道不減 , 菠蘿肉粒粒差不多20多粒,好有誠意
華田脆脆則非常濃烈 , 面上舖滿脆脆粒更點綴成杯華田層次

4人食 埋單 $230-240
冰室來說都沒得挑剔了 , 如有機會會再試埋其他款式
超級好食,it’s hard to find somewhere have a mix of tomato and numbing spicy food. I never eat tomato soup based with anything. And this was the first time I tried. It was impressive!!! Must try!!!!點解一定要我寫夠200個字,一定要試麻辣蕃茄濃湯!我喺譚仔要食中/大辣嗰啲人,但係啲辣都真係夠辣,鍾意食辣嘅人一定唔可以錯過!!
2021-11-28
  • 蕃茄濃湯通粉
  • 麻辣蕃茄濃湯通粉
2021-11-23 129 瀏覽
路德圍一帶有好多餐廳今次揀左間幾有懷舊色彩既冰室試下餐廳裡面裝修走懷舊路線,幾有特色雖然唔係好大,但好多卡位,坐得幾舒服個餐牌幾豐富,d食物相幾吸引甘,有幾樣野都想試正當選擇困難症準備發作時,見到餐牌寫住’飛哥餐’同’飛女餐’😂 甘就叫個’飛女餐’試下🍽飛女餐 💰$60先黎個牛乳炒蛋同牛油多士個炒蛋望落已經見到好濕潤, 食落仲好滑溜,唔錯👍🏻多士方面佢用既包同平時餐廳個d唔同個包烘得好香咬開入面係一絲絲甘既,外脆內軟主角黎啦, 瑞士雞翼撈公仔麵兩隻全翼醃得非常入味,d肉都啡啡地色最怕茶餐廳d公仔麵煮太耐,變到米線甘呢個麵煮得剛好, d麵仲有咬口,抵讚除左瑞士汁,仲有埋蔥油添,有誠意佢伴菜都算幾多, 食返多d菜減低罪惡感😂🍽咖喱牛腩飯💰$51除左飛女餐仲叫左咖喱牛腩飯咖喱汁香濃惹味,肉同薯仔既分量都好多下,唔錯窩🍽阿華田脆脆 我同朋友既餐飲叫左阿華田脆脆我想話真係好好好好飲♥️♥️阿華田既濃度啱啱好,夠濃郁,加埋D脆脆真係好好飲,好有衝動想飲多杯😂Overall, 有誠意同用心製作既特色茶餐廳有機會會再食♥️華田脆脆係必飲🤤
路德圍一帶有好多餐廳
今次揀左間幾有懷舊色彩既冰室試下

餐廳裡面裝修走懷舊路線,幾有特色
雖然唔係好大,但好多卡位,坐得幾舒服

🍽飛女餐 💰$60

先黎個牛乳炒蛋同牛油多士

個炒蛋望落已經見到好濕潤, 食落仲好滑溜,唔錯👍🏻

多士方面佢用既包同平時餐廳個d唔同
個包烘得好香
咬開入面係一絲絲甘既,外脆內軟

主角黎啦, 瑞士雞翼撈公仔麵
兩隻全翼醃得非常入味,d肉都啡啡地色
最怕茶餐廳d公仔麵煮太耐,變到米線甘
呢個麵煮得剛好, d麵仲有咬口,抵讚
除左瑞士汁,仲有埋蔥油添,有誠意
佢伴菜都算幾多, 食返多d菜減低罪惡感😂

🍽咖喱牛腩飯💰$51

除左飛女餐仲叫左咖喱牛腩飯
咖喱汁香濃惹味,肉同薯仔既分量都好多下,唔錯窩

🍽阿華田脆脆

我同朋友既餐飲叫左阿華田脆脆
我想話真係好好好好飲♥️♥️

Overall, 有誠意同用心製作既特色茶餐廳
有機會會再食
♥️華田脆脆係必飲🤤

2021-11-14 166 瀏覽
今日翻工開左半日會收工就肚仔餓啦就係荃灣路德圍個邊搵下有咩野食醫肚,就黎行到一圈嘅時候見到呢間樓下冷室😛聽朋友講都幾好味就諗住不如入去試下☺️裝修黎講算係幾新式整潔令人好舒服係入面用餐嘅感覺。大家都咁肚餓一定係睇下menu先架啦佢選擇都非常多😳😳中西式嘅餐都有但感覺偏向西式少少,而呢到最出名嘅聽講就係瑞士汁雞翼/雞𩨨,同埋蕃茄湯嘅麵類😳咁我就一定要試下架啦。番茄麻辣湯米線配瑞士汁雞髀($52)頭先我就選擇左去呢度兩個招牌菜,分別係番茄湯嘅米線同埋瑞士汁嘅雞𩨨,佢呢個特別嘅係可以選擇麻辣嘅蕃茄湯🤪咁我都從未試過呢個組合咁就試一次啦,佢湯底麻辣之餘又突出到蕃茄湯嘅清甜😛令人十分開胃,至於瑞士汁非常香甜😳感覺佢自家熬製,雞髀肉質都非常鮮嫩,唔會話好老咬唔開嘅感覺。冷室炒意粉 ($58)而我嘅朋友就叫左冰室炒意粉,咁用到餐廳名黎命名都唔會差得去邊😛最主要係用新鮮蕃茄醬黎炒意粉,加上唔同嘅配料例如火腿香菇雞肉,口感非常豐富又好配合到蕃茄炒意粉嘅味道,我朋友每一次都會叫呢個🤣建議大家可以試試炸韭菜餃子 ($35)我哋咁大食,就咁兩個主菜一定就唔足夠架啦😛所以就叫多左個小食黎試下,呢個餃子本身冇乜期望

番茄麻辣湯米線配瑞士汁雞髀($52)

冷室炒意粉 ($58)

炸韭菜餃子 ($35)

我哋咁大食,就咁兩個主菜一定就唔足夠架啦😛所以就叫多左個小食黎試下,呢個餃子本身冇乜期望,點知講完超出左我哋預期之內!算係非常好食,首先個皮幾香脆,加埋足料嘅韭菜同豬肉,一咬落去爆曬汁,係非常高出水準嘅炸餃子

忌廉紅豆冰 ($35)

咁當然食完咁多嘢一定要叫番杯嘢飲解渴😛見到呢個忌廉紅豆冰好邪惡,橫掂今日咁開心就不如試下,佢忌廉比得非常多,但佢唔係嗰隻死甜嘅味,算係清甜少少又增加個紅豆冰嘅口感,紅豆份量十足,適合鍾意紅豆嘅你可以食極唔停口😳配合起上黎十分清爽係適合一年四季嘅飲品

最後埋單都係大概$100一個人,但係我哋叫咗非常多嘢食野飲,所以佢性價比非常高,建議可以一試

2021-11-10 151 瀏覽
我地回訪過幾次,係路德圍快令正之選。早排我地行山前又食呢間~我地叫左以下食物:🍝牛肉蕃茄濃湯意粉 $4️⃣4️⃣雖然係一餸,但default 配牛奶滑蛋,所以都幾飽。牛肉、蛋同意粉既份量都幾多。滑蛋充滿牛奶香味,好滿足😌🍜特色麻辣蕃茄濃湯配通心粉 $5️⃣2️⃣呢個餐只係貴8蚊,但可以選多款食物同飲品,真係好抵~麻辣既香味比起辣味出眾,麻香係唔錯,但唔夠辣。另外,唔建議配通心粉,會索晒湯汁。隔離位叫左蛋治🥪蛋厚厚一層好吸引,如果麵包烘埋底仲正😬

🍝牛肉蕃茄濃湯意粉 $4️⃣4️⃣

🍜特色麻辣蕃茄濃湯配通心粉 $5️⃣2️⃣
15 分鐘 (堂食)
2021-11-02 178 瀏覽
坐低先知原來呢間餐廳有幾間分店,第一次食完覺得值得推介。早咗到,6點幾食晚餐😂呢間餐廳主打蕃茄湯底,忍唔住都係叫咗一個試吓味。除咗粉面,餐廳仲有唔同款式嘅飯。價錢一啲都唔貴,仲可以配多一杯嘢飲。叫咗個吉列魚柳番茄湯意大利粉,出奇地蕃茄湯好鮮甜,意粉幾彈牙,火候剛剛好。另外叫咗一個火腿奄列,雖然望落去覺得煎得太過火,但其實咬落去好好食。奄列外面嘅煎蛋,煎得好香脆,裏面剪得剛剛好,有水份,唔會太乾。塊多士一眼望到就已經知道好香脆🤣之後叫咗個菠蘿冰,好驚喜,因為係用新鮮菠蘿去做,而且成杯菠蘿冰有三分之一都係新鮮菠蘿。瑞士雞翼都係值得推介,唔會太甜,而且好入味。雞湯娃娃菜煮雜菌方面,個湯底好鮮甜,飲得出係娃娃菜同雞湯煲出嚟嘅甜味。呢塊吉列魚柳不得了,新鮮滾熱辣咁炸出來,極之脆👍🏻👍🏻👍🏻
坐低先知原來呢間餐廳有幾間分店,第一次食完覺得值得推介。

早咗到,6點幾食晚餐😂

呢間餐廳主打蕃茄湯底,忍唔住都係叫咗一個試吓味。

瑞士雞翼都係值得推介,唔會太甜,而且好入味。

呢塊吉列魚柳不得了,新鮮滾熱辣咁炸出來,極之脆👍🏻👍🏻👍🏻
2021-10-27
2021-10-30 1727 瀏覽
今晚去左路德圍搵食,呢度好多唔同餐廳,唔同款式既都好。今晚帶爸爸黎食間性價比高又抵食又飽肚既冰室。見到佢餐廳個logo都有蕃茄圖案就估到呢間多蕃茄菜式。平日晚上,時間尚早,唔洗等位。餐廳內有卡座的,都坐得幾舒服,座位數目都多。我地入到去坐低左就望望餐牌,的確好多野食揀,食麵、粉、飯、小食既都有。我地一場到來都想試試佢既蕃茄款式。所以我點了一個蕃茄濃湯底既意粉,再配餸。呢度既彈性都大,唔想食蕃茄湯既,仲可點豬骨湯,或麻辣蕃茄湯,總有一款岩自己。麵條方面都好多選擇,有意粉、米線、公仔麵、上海麵等等。餸又有好多款,可自選一餸、兩餸、三餸。最後我左一碗芝士、墨魚丸、叉燒意粉。賣相都唔差,餸都唔少的,墨魚丸好爽好彈牙,幾正。叉燒份量都唔少。我最欣賞個蕃茄湯,甜甜的又香蕃茄味,飲起來好鮮甜好香,做湯底真係唔錯,十分濃郁。正爸爸點了焗豬扒飯。份量好足呀,三塊大大塊豬扒,豬扒肉質好腍身,好易咬,啖啖肉。同埋好香濃蕃茄味。好正。除左肉外,焗飯個飯底都非常重要,炒底既飯配埋蕃茄汁來焗,熱辣辣又濃蕃茄味。每啖飯都好juicy好夠茄味。正。呢個焗飯份量真係好多。大豐盛。我們仲點了一客瑞士雞翼,一份有三隻。瑞士

見到佢餐廳個logo都有蕃茄圖案就估到呢間多蕃茄菜式。
平日晚上,時間尚早,唔洗等位。
餐廳內有卡座的,都坐得幾舒服,座位數目都多。

麵條方面都好多選擇,有意粉、米線、公仔麵、上海麵等等。
餸又有好多款,可自選一餸、兩餸、三餸。
三拼麵

最後我左一碗芝士、墨魚丸、叉燒意粉。
焗鮮茄豬扒飯

瑞士雞翼

我們仲點了一客瑞士雞翼,一份有三隻。瑞士汁都好惹味,好正。雞翼是雞全翼,好滋味。呢度既瑞士雞翼都相當出色。
凍華田脆脆

另外我仲加左杯華田脆脆,其實都是凍華田再加好多華田脆脆係面,飲起來脆卜卜都幾特別,因為唔係間間茶記會有呢d特飲,所以都試一試。除左華田脆脆,呢間都有其他傳統特飲,如,菠蘿冰、忌廉紅豆冰、咸檸七等等。
2021-10-25
80 分鐘 (堂食)
三拼麵
焗鮮茄豬扒飯
瑞士雞翼
凍華田脆脆
2021-10-27 175 瀏覽
平日放假,安排了一整天到荃灣走走一早來到就吃個醒神早餐食得飽飽的開始一整天的假期與朋友各點了冰室招牌的番茄湯通粉與火腿奄列配丹麥多士◭麻辣番茄湯通粉 配牛乳炒蛋 $52 🅙🅙🅙🅙/5主食選擇眾多,選擇困難症的我最後點了招牌瑞士雞髀雞髀的瑞士汁味濃,很入味,但並沒有很鹹雞髀肉質嫩滑,啖啖肉番茄湯底頗濃郁,一直認為番茄湯與通粉是最合得來啖啖鮮茄湯與很掛湯的通粉,再配以香滑的牛乳炒蛋,很滿足◭火腿奄列配丹麥多士 $32 🅙🅙🅙🅙/5火腿奄列份量十足,看起來至少用了兩至三隻雞蛋大量火腿絲,很足料丹麥多士烘得脆脆的,很香牛油味⚎⚎⚎Recommendation 🅙🅙🅙🅙/5⚍⚍⚍
平日放假,安排了一整天到荃灣走走
一早來到就吃個醒神早餐
食得飽飽的開始一整天的假期
與朋友各點了冰室招牌的番茄湯通粉與火腿奄列配丹麥多士

◭麻辣番茄湯通粉 配牛乳炒蛋 $52 🅙🅙🅙🅙/5
主食選擇眾多,選擇困難症的我最後點了招牌瑞士雞髀
雞髀的瑞士汁味濃,很入味,但並沒有很鹹
雞髀肉質嫩滑,啖啖肉
番茄湯底頗濃郁,一直認為番茄湯與通粉是最合得來
啖啖鮮茄湯與很掛湯的通粉,再配以香滑的牛乳炒蛋,很滿足

麻辣番茄湯通粉配牛乳炒蛋
瑞士雞髀

◭火腿奄列配丹麥多士 $32 🅙🅙🅙🅙/5
火腿奄列份量十足,看起來至少用了兩至三隻雞蛋
大量火腿絲,很足料
丹麥多士烘得脆脆的,很香牛油味
火腿奄列配丹麥多士
⚎⚎⚎
Recommendation 🅙🅙🅙🅙/5
⚍⚍⚍
麻辣番茄湯通粉配牛乳炒蛋
瑞士雞髀
火腿奄列配丹麥多士
2021-10-11 188 瀏覽
平時做野食開啲好難食既飯盒,今日難得放假,好想瘋狂食好西撐爆個肚!今日同朋友黎左呢間樓下冰室,平日見佢都排晒長龍,一於就係呢到食盡佢睇menu樣樣都想食,一不小心就叫到成枱都係野食,無位擺啦!紅豆奶茶、紅綠豆冰,啲豆夠蓉,食落口唔會好硬一粒粒,抵讚吉豬配蛋治,估唔到蛋治咁大隻蛋,仲記得細細個同媽咪去茶記食蛋治,見到包見唔到蛋,媽咪即刻鬧鬼間餐廳吉豬卜卜脆,配埋沙律醬,人間美味豬仔包,同樣大大份,入面仲加左芝士同太陽蛋,好足料!炸雞粒,調味得好足,入面雞肉鮮嫩多汁,一啲都唔乾唔硬,整得好好芝士焗西蘭花,比我想象中軟身,岩晒我口味!招牌瑞士雞脾,大大隻,同朋友一人一隻基本啦,個瑞士汁真係無得彈,黎呢到必食!肉燥雞扒飯,上面仲加左肉鬆,正呀肉燥夠晒味,加埋啲肉燥汁送飯一流!

紅豆奶茶、紅綠豆冰,啲豆夠蓉,食落口唔會好硬一粒粒,抵讚

吉豬卜卜脆,配埋沙律醬,人間美味

豬仔包,同樣大大份,入面仲加左芝士同太陽蛋,好足料!

芝士焗西蘭花,比我想象中軟身,岩晒我口味!

肉燥雞扒飯,上面仲加左肉鬆,正呀
肉燥夠晒味,加埋啲肉燥汁送飯一流!
2021-10-03 183 瀏覽
說到樓下冰室,我最記掛的是有Tobasco 少辣蕃茄濃湯螺絲粉配炒蛋;高峰時期,我必定一星期來吃一片,百吃不厭。最近,那份感覺,又在腦海中浮起了。所以我今日就去到樓下冰室。但怎的餐牌變了,味道當然就不同了。食肆的價格上升彼彼皆是,也習慣了;可是以前吃的辣味變了我受不了的麻辣,螺絲粉也不再供應~ 整體食物及服務質素倒也沒有變,只是味道變了,那份吃完樓下冰室的滿足感就只能在腦海中回味了。希望下次當我記掛著瑞士雞脾時,回來吃時的那份味道仍能像以前一樣啦~

餐肉通粉,麻辣蕃茄湯底
2021-10-03
2021-09-29 309 瀏覽
路德圍大把野食,下午茶都仲要等位。泊車都要等位。見到依間茶記都幾多人等,就跟佢地等埋一份。menu 都算多野食,好多人叫下午茶餐。下午茶餐幾抵。可惜我未食lunch, 好肚餓,所以叫lunch.金牌咖喱牛腩飯好大份,唔似平時得果幾舊肉。我食極都仲有。d 牛腩係靚野。有咬口,size 適中,唔un, 又入味。個咖喱真係不得了,港式咖喱,足料,有八角係到。綠椰冰紅豆冰就見得多,綠豆真係第一次。綠豆同椰子打到好碎,通通都吸哂入口。好清新,鮮甜。炸芝士海鮮豆腐原本想叫炸雞,可惜賣哂。依個豆腐唔錯,有拉絲。健康d 就叫左個焗芝士西蘭花最後先上,因為新鮮焗。好熱,好多芝士,正
路德圍大把野食,下午茶都仲要等位。
泊車都要等位。
見到依間茶記都幾多人等,就跟佢地等埋一份。

menu 都算多野食,好多人叫下午茶餐。

金牌咖喱牛腩飯
個咖喱真係不得了,港式咖喱,足料,有八角係到。

綠椰冰
紅豆冰就見得多,綠豆真係第一次。
綠豆同椰子打到好碎,通通都吸哂入口。
好清新,鮮甜。

炸海鮮芝士豆腐

炸芝士海鮮豆腐
原本想叫炸雞,可惜賣哂。
依個豆腐唔錯,有拉絲。
焗芝士西蘭花

健康d 就叫左個焗芝士西蘭花
最後先上,因為新鮮焗。
好熱,好多芝士,正
2021-09-28
10 分鐘 (堂食)
炸海鮮芝士豆腐
焗芝士西蘭花
2021-09-24 136 瀏覽
🧚🏻‍♀️特色蕃茄濃湯(瑞士雞脾)配牛乳炒蛋 $50佢勁多主款揀 我就揀左雞脾!隻雞脾超香瑞士汁味雖然係家常便飯 但醃得夠入味又唔會太咸隻脾大大隻肉又嫩😍另外個底可以自己揀轉米線公仔麵意粉之類咁我個人就鐘情於公仔麵🥰覺得係最match既仲另外+$8 可以配豬潤/牛肉 出就加埋豬潤先講蕃茄湯 勁濃又夠味佢啲湯都有稠稠地既感覺 但就唔會好飽好濟種應覺炒蛋都夠滑☺️☺️而且啲豬潤夠爽口份量又多 一蚊一舊咁制~讚👍🏻五十幾蚊食到咁多樣野性價比真心高!🧚🏻‍♀️潮州蠔仔肉碎泡飯 $50一見到個份量真係嚇親~平時大排檔食都$7-80諗住佢細細兜 兩個人食都一人食到兩碗😂勁多蠔仔🦪 又鮮甜而且落左好多芫荽同西芹夾哂啲味出黎又唔會腥😗😗 正!🧚🏻‍♀️炸韮菜餃子 $35佢勁多唔同既小食😮咁我就諗住試啲小路野就揀左依個炸餃 點知佢又幾好味啵食得出佢勁足料因為好重韭菜味皮都炸得脆卜卜☺️🧚🏻‍♀️麻辣脆雞粒 $38炸雞粒上啲佈左啲麻辣粉都幾惹味 👍🏻🧚🏻‍♀️特色飲品 新鮮菠蘿冰、華田脆脆 $22順帶一提 鋪面既裝修就比較地道有啲懷舊香港既感覺但又唔會太殘舊~而且店員都好有禮貌又友善

🧚🏻‍♀️特色蕃茄濃湯(瑞士雞脾)配牛乳炒蛋 $50
佢勁多主款揀 我就揀左雞脾!
隻雞脾超香瑞士汁味
仲另外+$8 可以配豬潤/牛肉 出就加埋豬潤
先講蕃茄湯 勁濃又夠味
佢啲湯都有稠稠地既感覺 但就唔會好飽好濟種應覺
炒蛋都夠滑☺️☺️而且啲豬潤夠爽口
份量又多 一蚊一舊咁制~
讚👍🏻五十幾蚊食到咁多樣野
性價比真心高!

🧚🏻‍♀️潮州蠔仔肉碎泡飯 $50
一見到個份量真係嚇親~平時大排檔食都$7-80
諗住佢細細兜 兩個人食都一人食到兩碗😂
勁多蠔仔🦪 又鮮甜
而且落左好多芫荽同西芹
夾哂啲味出黎又唔會腥😗😗 正!

🧚🏻‍♀️炸韮菜餃子 $35

順帶一提 鋪面既裝修就比較地道
有啲懷舊香港既感覺
但又唔會太殘舊~而且店員都好有禮貌又友善

2021-09-21 90 瀏覽
星期五晚上係路得圍附近學野九點九先落堂,堂食又到十點咁唯有買外賣啦行左個圈,大部分都係粉麵老公話拎到返屋企都索哂d汁黎到呢間餐廳門口見有幾個人等緊外賣就決定跟機試下我嗌左個常餐雞脾配蕃茄蛋湯通粉老公食义燒蛋飯盒飯份量好多 味道唔錯雞髀都ok 不過食得出係雪藏脾但四五十蚊個餐,算係咁個蕃茄蛋通粉啱我口味下次可以試下堂食應該會更好食~
星期五晚上係路得圍附近學野
九點九先落堂,堂食又到十點

咁唯有買外賣啦
行左個圈,大部分都係粉麵
老公話拎到返屋企都索哂d汁
黎到呢間餐廳門口見有幾個人等緊外賣
就決定跟機試下

我嗌左個常餐
雞脾配蕃茄蛋湯通粉
老公食义燒蛋飯

盒飯份量好多 味道唔錯

雞髀都ok 不過食得出係雪藏脾
但四五十蚊個餐,算係咁
個蕃茄蛋通粉啱我口味
下次可以試下堂食
應該會更好食~
2021-09-10
10 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
2021-09-09 114 瀏覽
同朋友去開荃灣shopping,買完野行完見差唔多到食飯時間,又有d肚餓,一於係附近搵間餐廳食!朋友話想食茶記類港式野食🤔都好多人推介呢間樓下冰室!原來餐廳主打蕃茄湯面,同瑞士汁雞翼雞髀,同其他港式茶餐廳野食!於是同朋友決定去試下!😋😋入到餐廳好surprise,入面既環境竟然唔係傳統既冰室,反而係好當光猛,亦都坐得好舒服!🤣🤣一共叫佐幾個野食,有瑞士雞翼同瑞士雞髀,蕃茄湯公仔麵配牛奶炒滑蛋,仲有叉燒炒蛋飯。最難忘同高質係瑞士雞髀同叉燒炒蛋飯!係呀!係叉燒炒蛋飯!估唔到佢呢個咁家常便飯既飯會咁好食!半肥瘦叉燒加上炒完都仲係滑既蛋超好食!😋😋另外瑞士汁雞髀都好入味,強烈推薦之選!👍🏻👍🏻