2019-06-19 1064 瀏覽
唔好以為平平無奇嘅面當冇嘢好食,其實只要你搵啱嘅鋪頭,就可以搵到隱世美食!而呢間果然係名不虛傳,佢嘅鎮店之寶就係牛腩!我地點左牛腩(例牌),牛腩香滑淋,而且肉質同脂肪分布平均,肉質嫩滑,而且一食難忘,因為師傅係用咗好多嘅香料去炆牛腩,果然係真功夫! 炸牛丸更加不得了,牛肉非常彈牙,直情好似乒乓波咁彈添!而且炸得香口,咬落非常脆口,推介大家食!另外仲叫咗牛雜河,牛雜一樣炆得夠林,食得出師傅係花咗好長嘅時間去炆煮,所以簡單嘅一道菜,其實都可以知道師傅係背後花咗好多心機!

2019-06-03 781 瀏覽
深水埗出面好多平民野食,其中一樣就係粉麵舖啦.我地叫左一個秘製新鮮牛腩河同五香牛筋河,另外加多一個新鮮炸魚皮,同一杯熱檸水.牛腩河賣相好傳統,河粉上鋪滿肥美肥牛腩,配上炸蒜同蔥.  河粉好細好滑,滑入口咁濟,牛腩肥得黎都多肉,個人就好鍾意個牛腩湯唔會好濃同重味精味,所以食完都唔會渴. 份量都幾多,一定食得飽!同牛腩河一樣,牛筋河都一樣咁大份,牛筋十分之淋又滑,個人鍾意牛筋河多D,因為清D,無牛腩咁膩.整體2樣味道好傳統好食!魚皮係佢自己新鮮炸既,所以魚味十足,而且唔會多調味,又唔會油膩,好食!價錢又平民價,岩晒Lunchtime個陣食.
深水埗出面好多平民野食,其中一樣就係粉麵舖啦.

價錢又平民價,岩晒Lunchtime個陣食.
2019-05-06
5 分鐘 (堂食)
2019-05-26 523 瀏覽
有日行過福華街見到開左間標記,係旺角就食得多,所以今日就試下呢間標記有無分別啦。🤣叫左個豬手河加紫菜,炸魚皮,豬排包,同埋好特別炸牛丸!😯炸魚皮一袋咁上,好搞笑,好脆唔太咸,好新鮮!豬排包都幾大個,烘得岩岩好,豬排好大塊呀😍😍南乳豬手河好大碗,好多河粉,豬手都有4件,而且炆到好淋幾入味。👍🏿本身想叫淨牛丸但係無😂反而叫左炸牛丸,估佢唔到咁彈牙,入面好juicy,真係好好食!🤩🤩🤩
叫左個豬手河加紫菜,炸魚皮,豬排包,同埋好特別炸牛丸!😯

炸牛丸
炸牛丸
2019-05-26 449 瀏覽
深水埗不嬲都好多野食,今日放假就黎搵好野食,咁岩落雨,見到呢間食牛雜,譚校長都黎過,一於試下!🤣🤣🤣媽咪叫左一個雲吞撈粗麵,加左份牛雜。撈粗麵有個自家製既醬汁,唔咸,幾香,麵都幾大碗,夠我地2個share,雲吞好爽口好好食,有成隻蝦!😍牛雜好多下,有牛肚,牛腸,牛肺等等,抵過街邊買黎食,重點係牛雜好林好入味,特別係牛肚,連d羅白都真係好好食!不過真係好多,我哋食唔晒都拎走左返屋企再食!👍🏿
媽咪叫左一個雲吞撈粗麵,加左份牛雜。
2019-05-19 208 瀏覽
香港咁多好野食,其中一樣我最喜歡嘅本土美食就係粉麵喇,大家食茶餐廳湯麵就食得多啦,但係真係要搵到一間又有牛坑腩,又有牛肚牛雜嘅粉面,仲有好味牛腩咖喱飯食,就唔係咁容易啦。今日我哋嚟到深水埗嘅標記,因為久仰大名佢嘅新鮮牛腩牛雜!今日就終於試到佢嘅牛腩係咪真係有咁淋,牛肚係咪真係咁好食。兩個人我哋叫咗一個牛腩河,一個牛三寶河,唔少得嘅梗係要油菜啦。試一試個湯底先,唔係一般嘅茶餐廳咁簡單,牛汁帶有點點既甜味,加上個牛腩半肥瘦剛剛好,真係入口即溶,加埋一啖河粉簡直正啊。牛三寶,即係牛筋,牛腩,牛肚,三樣都食到津津有味,爭啲要encore嚟多一碟例牌。凍飲凍檸賓,紅豆冰兩樣都好有水準,啱晒喺深水埗行到熱辣辣去食😋

2019-05-15
2019-05-18 337 瀏覽
又黎SSP搵平靚正😂😂😂有時候食得多大魚大肉,想食平淡啲通常就會簡粉麵~簡依間係因為見到鋪面好乾淨又光猛,食粉麵黎講都算坐得舒適企理!原來依到除左粉麵都有其他飯類,不過都係食返啲主打野啦!似乎依到既主打都係食牛,新鮮牛腩、新鮮牛筋同新鮮牛丸🐮🐮🐮嗌左碗新鮮牛肚牛丸米,因為一陣仲會嗌一大磅淨牛腩做小食😋牛肚真心好好食!抆得超淋,落足功夫,完全一啲唔韌口,入味又入口即融既牛肚,要試呀呢!而牛丸都大大粒,尚算彈牙,不過驚喜相比牛肚未有很大。除了牛肚必試,新鮮牛腩都推薦!!(當天夜晚黎無哂崩沙腩同牛坑腩🥺) 牛腩都好出色,又係抆到肉質軟稔,牛腩部分肥瘦適宜,而且牛味濃,不油膩,真係一舊又一舊,仲有唔少白蘿蔔墊底,一樣出色,索晒汁既味同埋軟熟!最後點埋二碟油菜,剛好滿足哂食潮式粉麵既願望!總結食牛腩麵,依間真係幾高評價,回頭率高🥰🥰👍🏻
又黎SSP搵平靚正😂😂😂

嗌左碗新鮮牛肚牛丸米,因為一陣仲會嗌一大磅淨牛腩做小食😋

最後點埋二碟油菜,剛好滿足哂食潮式粉麵既願望!

總結食牛腩麵,依間真係幾高評價,回頭率高🥰🥰👍🏻
2019-05-06
2019-05-17 220 瀏覽
早前陪朋友去深水埗買野,仲順道去[標記]食牛腩麵🍜其實附近都有好多粉麵舖,要突圍而出真係唔容易啊!不過眼見標記的門口不斷都有食客進出,相信應該有其過人之處。餐廳除左有招牌牛腩粉麵撈麵,仲有各款丸類、碟頭飯,價錢又相宜。下午茶餐有豬仔包添!牛腩河$35朋友叫左個招牌牛腩,湯底用左清湯,牛腩新鮮、煮得入味!份量都有五大件,肉質軟腍易咬!秘製南乳豬手河 $30 雙拼墨丸+$8豬手有三件,有隻係指甲位,最欣賞係師傅整得乾淨無毛個人偏好帶有肉的豬手,咁岩佢有20%連住肉 可惜味道淡左少少,幸好口感軟腍搭夠! 另外我仲加左錢要墨丸添,沒有最怕的胡椒味!河粉偏幼身,爽口不黏牙。油菜 $15最後仲叫左件奶油多
早前陪朋友去深水埗買野,仲順道去[標記]食牛腩麵🍜

下午茶餐有豬仔包添!

牛腩河$35

秘製南乳豬手河 $30 雙拼墨丸+$8

豬手有三件,有隻係指甲位,最欣賞係師傅整得乾淨無毛

個人偏好帶有肉的豬手,咁岩佢有20%連住肉

河粉偏幼身,爽口不黏牙。

油菜 $15

最後仲叫左件奶油多

下午茶
2019-05-17 172 瀏覽
收工同男朋友喺旺角快食個飯🙈佢話佢想食個麵我地行行下見到標記就入咗去坐入去覺得舖頭乾乾淨淨👍地下唔會滑溼溼💁‍♀️覺得可以安心食😂😂😂男朋友好鍾意食牛雜叫咗個撈麵💕有牛肚牛腸牛肝全部都好爽👍👍👍本身唔係好食內臟嘅我都覺得好正最欣賞係個麵☀️撈麵麵質好好爽口彈牙😈😈😈芥蘭一般稍嫌老咗啲😛另外叫咗碗紫菜湯🤗好大pat 紫菜❤️❤️湯嚟講唔算咸唔重味精紫菜索晒湯汁好入味👍仲叫咗魚皮☀️🌈魚皮唔係唔似街外即食嗰啲😛好爽好好味👍👍👍👍👍👍真心出色食完叫多杯紅豆冰紅豆冰紅豆好甜👌沙沙地又有一粒粒咁都有👍只係椰汁唔夠濃有啲水總體嚟講牛雜出色👍推介大家食魚皮💞環境都唔差要快食個飯嘅話呢到唔失禮
收工同男朋友喺旺角快食個飯🙈

芥蘭
紫菜湯
魚皮
紅豆冰
以前成日黎深水埗搵食,呢個地方款多,食物又無咁貴,難怪深水埗由朝到晚都咁多人。 好多人都鍾意食番碗牛腩粉麵,今日黎左黃金附近福華街<標記>。 由於我就係無牛不歡,所以我點左新鮮牛三寶撈麵 $58,一碗有齊牛腩,牛肚,牛筋,牛腩爽口軟腍,牛味十足,牛肚真係好少見到有咁厚身,雖然係咁厚,但一D都唔會咬唔開,口感Q彈,正,牛筋炆得好林,味道食完唔會覺得咸,好喜歡食牛筋含豐富膠質,麵質爽口用埋秘製醬撈麵,相當唔錯。

同個friend去砌機,整整下搞到六點幾,lunch都冇食,好肚餓。行過好鬼香的牛腩味,就決定入去食返餐勁我地叫咗好多食物:牛腩一定要叫,非常淋,牛味濃,半肥瘦的口感非常好吃,吃得出牛是非常新鮮的。加上蘿蔔煮到好淋,入哂味,沒有根,超正牛雜又係另一款小弟推薦的,牛雜新鮮,處理得好乾淨,牛磅唔會好澀 ,牛肚牛腸非常入味,加上(又係)蘿蔔都係非常好食呢度好特別的炸牛丸,食落去很香脆,新鮮牛肉打出來的牛丸好有質感、彈牙,再點啲泰式酸辣醬,新頴又好吃的食法後來我地先叫返個主食,牛肚河,再加返個菜平衡一下出門口時先見到原來有不少明星來幫襯過,是頗有名氣的餐廳。下次再嚟深水埗一定再encore

我地叫咗好多食物:

後來我地先叫返個主食,牛肚河,再加返個菜平衡一下

2019-05-07
2019-05-16 117 瀏覽
今晚想食簡單d,去左深水埗嘅標記食粉麵☺️朋友叫左新鮮牛三寶河(牛腩、牛肚、牛根)睇落都幾豐富,有齊唔同配料。我地share左d,個人覺得牛幾新鮮,夠腍夠大件,係茶記黎講算唔錯😝湯底同河粉都好夾,係個性價比幾高嘅餐。而我食嘅手打魚蛋麵加左生菜,只係需要加6蚊咋!因為賣曬魚蛋片,幫我轉左做炸魚片。味道幾好,魚蛋魚片都新鮮好食,夠彈牙😆呢度都幾full,多卡位,唔撞繁忙時段可以拎到卡位嘅話,會食得好舒服。
今晚想食簡單d,去左深水埗嘅標記食粉麵☺️
朋友叫左新鮮牛三寶河(牛腩、牛肚、牛根)

湯底同河粉都好夾,係個性價比幾高嘅餐。

而我食嘅手打魚蛋麵加左生菜,只係需要加6蚊咋!

2019-05-15
下午茶
2019-05-14 132 瀏覽
最近Jennifer在深水埗發掘了一間在潮州粉麵店,如果你是牛的粉絲就不容錯過。樂園的餐牌與其他潮州粉麵店大致差不多,但是這裏的牛腩牛雜是非常新鮮,煮得非常入味。我們一行三人,分別叫了招牌崩沙牛腩(例牌)。這個崩沙腩是Jennifer非常推薦,非常新鮮,而且非常爽。而且價錢很相宜,只是$98,這個價錢連自己在街市買這個份量的牛腩也不能。-除了牛腩,我們亦叫了一碟例牌的牛雜。和牛腩一樣,牛雜都是很新鮮。尤其是金錢肚,配上這裏的招牌腩汁,簡直完美。-除了這裏的牛是非常新鮮,值得一題是這裏的環境很衛生,而且坐得不算擠迫,和大家一般去的潮州粉麵店有點不同。每個座位上更提供紙巾,非常貼心。如果大家跟我一樣都是牛粉絲,必定要去這間店吃他們新鮮的牛。

本身想去食文記,行過見到呢間好似新開張,地鐵站一上黎,轉右直行,半分鐘就見到,個招牌仲好閃,好易認唔知食咩好,好似牛三寶幾吸引,揀左佢個推介標記新鮮牛三寶撈麵$58牛三寶好足料,牛腩、牛肚、牛根都幾新鮮,配埋個撈麵醬油,好豐富彈牙牛筋丸唔記得幾錢真係好彈牙腐乳通菜 $12 (跟麵食)價錢親民,除左一人一份丸之外,同朋友share個菜同丸,平均都係每人$70幾左右而且環境企理,坐位寬落,又多卡位,頹食都對得住自己

唔知食咩好,好似牛三寶幾吸引,揀左佢個推介

標記新鮮牛三寶撈麵

彈牙牛筋丸
唔記得幾錢

真係好彈牙

腐乳通菜
(跟麵食)

而且環境企理,坐位寬落,又多卡位,頹食都對得住自己
2019-05-13 104 瀏覽
平時黎開深水埗都係掃街多,但今日太餓了,就搵左間茶記,食飽飽茶記門面幾光鮮,環境都唔錯,幾企理,實際坐得又闊落呢到主打牛腩、牛根,我都叫返碗牛腩河牛腩有很多喔,好食既話真係值回票價事實上牛腩都算稔同入味,肥瘦適中湯底清清的帶肉味,唔油,質素都幾好,配埋個價錢,性價比幾高友人就叫左焗雞扒飯,醬足味濃,雞扒夠滑,仲有2大塊,邊位有啲飯蕉,幾有口感仲有個炸墨魚丸,個炸漿好特別,個味同口感激似油炸鬼,炸到好薄同脆身個丸都好厚實,一啲都唔粉仲加左碟油菜,菜心甜無渣整體感到良好,下次再黎可試埋其他牛根、牛丸

茶記門面幾光鮮,環境都唔錯,幾企理,實際坐得又闊落

呢到主打牛腩、牛根,我都叫返碗牛腩河

牛腩有很多喔,好食既話真係值回票價
事實上牛腩都算稔同入味,肥瘦適中
湯底清清的帶肉味,唔油,質素都幾好,配埋個價錢,性價比幾高

個丸都好厚實,一啲都唔粉

仲加左碟油菜,菜心甜無渣
整體感到良好,下次再黎可試埋其他牛根、牛丸
2019-05-10 112 瀏覽
今日由朋友帶我黎開餐朋友話呢間既牛筋牛腩同牛什都好出色,難得我出開黎呢頭,一定要同我黎食wooo但除左朋友力推既牛類粉麵之外,仲有焗飯扒飲個d啵同時亦有撈麵同小食等等不同既選擇但第一次黎就梗係試左佢地既主打先啦朋友一坐底就要左一份牛坑腩,店員話我地好好彩,因為呢份係最後一份啦難話咁好賣,因為呢度既牛坑腩真係好出色,食落鬆化軟腍又有牛香,真係食過翻尋味之後我就要左碗牛筋河,牛筋入味得黎唔會過淋朋友就要左碗牛什河,賣相都好吸引啵朋友俾左個牛肺我食,食落完全無醒臭味,處理得好乾淨我地仲加左碟12蚊既油菜菜心添朋友要嘆熱奶茶我就要飲返啖可樂,係就係麻甩啲,但真係好鬼爽
今日由朋友帶我黎開餐

但除左朋友力推既牛類粉麵之外,仲有焗飯扒飲個d啵

同時亦有撈麵同小食等等不同既選擇

但第一次黎就梗係試左佢地既主打先啦

之後我就要左碗牛筋河,牛筋入味得黎唔會過淋

朋友就要左碗牛什河,賣相都好吸引啵

朋友俾左個牛肺我食,食落完全無醒臭味,處理得好乾淨

我地仲加左碟12蚊既油菜菜心添

朋友要嘆熱奶茶

我就要飲返啖可樂,係就係麻甩啲,但真係好鬼爽