2012-11-22
前幾日細佬畢業,同左佢去沙田既櫻田日本餐廳度賀一賀佢,兩個人叫左鐵板燒午餐。我見係日本餐廳,食刺身壽司當然唔少得。有北寄貝、油甘魚、火炙三文魚......可能因為佢係酒店既日本餐廳,唔會好似出面餐廳有d壽司會好hea,佢d飯好彈牙,應該係日本米黎既,而且我好鍾意佢會擺一d沙律醬係個火炙三文魚上面,好好味。之後拎左關東煮,都幾入味。我食左少少之後要留返個肚食鐵板燒,因為一入去既時候已經聞到好香既鐵板燒味,留哂口水喇。先黎左個鴨胸肉,有好多蒜片鋪面,切得岩岩好一口一件,而且唔係好油膩。鵝肝食落去好有酒味,好奇之下問左餐廳d員工,佢地話原來有用酒去整,用錫紙包住黎煎,所以d味可以完全入哂去,我見好少會咁入味,我同細佬都每人叫左2份,好似好過份tim~龍脷魚柳係我既favourite, 我平時都好鍾意食魚,經鐵板燒之後味道更加香濃,又好燙口,熱辣辣食魚係最正既。我叫左海膽炒飯,細佬叫左雜菜炒烏冬,一客既份量唔算好多,但對於我黎講都ok,我細佬唔夠食都可以再叫。炒飯配上海膽感覺矜貴左,但烏冬就冇咩特別,好似普通烏冬咁。加左隻溫泉蛋黎食,真係好好味,我地食左3隻,一出就俾人拎哂,下次要一出就第一時
我見係日本餐廳,食刺身壽司當然唔少得。
之後拎左關東煮,都幾入味。
炒飯配上海膽感覺矜貴左,但烏冬就冇咩特別,好似普通烏冬咁。