櫻田日本餐廳

Sakurada Japanese Restaurant
餐廳: 櫻田日本餐廳
資訊:

2011-03-31 101 瀏覽
每次同大學d frd re-u都要負責諗食咩,但又次次都話食呢食去都係個d……今次睇到廣告呢度有和牛shabu shabu,啱晒佢地班”邊爐友”~哈哈睇左餐牌後,我決定食 M9任食和牛,在等湯底期間,可以任食串燒,佢地呢方面都幾細心,唔駛等勁耐先有野食 ~good! 軟骨雞肉棒 – 混入細細粒軟骨,口感爽口雞軟骨串 – 愈咬愈有嚼勁雞肉串 – 好香口,香濃BBQ味雞翼餃子 –雞翼外皮香口鬆脆,內裡餡料十足,正!!湯底很清甜,用龍躉魚熬成既湯,魚味非常非常濃郁,味道似蕃茄魚湯既清甜,但呢個更好味,之後撈起魚肉,肉質纖維結實,我都飲左好多,因為熱騰騰又清甜,太好味啦~香檸酸汁 (左) – 最like呢款醬汁,酸酸地,好惹味白芝麻醬 (中) – 味道香濃黑芝麻醬 (右) – 好香芝麻糊味,和牛蘸上黑芝麻醬後,味道幾特別一盤極豐盛的野菜,有皇帝菜、冬菇、腐皮福袋、獅子狗、烏冬、嗚門卷、魚餅、魚丸、栗米、蝦餅等,最特別是腐皮福袋,一咬開腐皮就有年糕流出,質地煙煙韌韌,good!! 除此之外,皇帝菜都ok,口感滑身,食極都唔覺飽~睇見佢地攞盤”主角”M9和牛出黎既時候,真係心裡面嘩左一聲,和牛色澤
,啱晒佢地班”邊爐友”
~哈哈
睇左餐牌後,我決定食 M9任食和牛
~good!
雞之串燒
軟骨雞肉棒 – 混入細細粒軟骨,口感爽口
雞軟骨串 – 愈咬愈有嚼勁
雞肉串 – 好香口,香濃BBQ味
雞翼餃子 –雞翼外皮香口鬆脆,內裡餡料十足,正!!
湯底: 花尾龍躉魚湯
3款醬油
香檸酸汁 (左) – 最like呢款醬汁,酸酸地,好惹味

白芝麻醬 (中) – 味道香濃
火鍋野菜
腐皮福袋
我的M9和牛
睇見佢地攞盤”主角”M9和牛出黎既時候,真係心裡面嘩左一聲
,和牛色澤鮮紅,好薄身,花紋分佈平均,一睇就知道”正”
,同埋佢地載肥牛個盤好靚,好襯色
!! 和牛蘸上不同醬油後,好食到停唔到口,每塊和牛好快溶化係口裡面
,一盤十塊,但話咁快就食完一盤,我都total食左4盤,好彩係任食既
。其實除左食M9和牛,我都有試其他M7 同 M5,因為我食個M9既價錢可以食埋其他個幾隻,發覺M5 & M7 真係韌身D, 如果參加華麗明星賽
要分別唔同級別和牛,我一定分辨到~哈哈

飯後感: 雖然話只係食1.5hrs,都夠時間比我食左好多好多野,冇人趕我地走,最後再食埋芝麻味雪糕甜品,真係好滿足的一餐~

2011-03-29
雞之串燒