2013-05-08 186 瀏覽
二個女仔食午飯,同事揀呢度,裝修普通麵檔,唔算好坐,唔使等位,我叫咗雲吞麵($13)我知道呢個價錢唔可以要求太高,但個幼麵真係好重鹼水味,我係食唔到落去,麵質唔彈牙兼好似食蠟!差!三粒雲吞反而幾好,蝦同豬肉比例ok,蝦亦都大隻同彈牙!另外叫咗支支裝忌廉($6),一碗蘿蔔($6)無筋,份量亦多,通菜比想像中份量少,不過幾爽口!我知道呢間麵店以價錢平行先,但個鹼程度我不能接受,如果無乜要求嘅,唔食鹼水麵就OK,同事叫牛丸米粉都話無問題!侍應阿姐勤快!
2013-05-08
2012-06-28 113 瀏覽
出差去開尼頭 順道約埋附近工作既舊同事來午飯她頗熟悉附近既食店 唔洗太等位 一兩個人最好選'權記' 快,平,正店子地方尚算企理 普通單拼粉麵$11一碗一般現成支裝豆漿 罐裝汽水 油菜都有供應(不包括奶茶,咖啡..失望)我碗餛飩河 有三大粒餛飩 蝦幾爽有肉餡 河粉滑但湯底好淡 佢碗餛飩麵 餛飩同樣好味 麵夠爽彈 用上大地魚湯 非常味美豆漿同汽水各一 現成貨不用提.. 油菜'芥蘭'夠油水 GOOD
出差去開尼頭 順道約埋附近工作既舊同事來午飯

店子地方尚算企理 普通單拼粉麵$11一碗
我碗餛飩河 有三大粒餛飩 蝦幾爽有肉餡
河粉滑但湯底好淡

佢碗餛飩麵 餛飩同樣好味 麵夠爽彈 用上大地魚湯 非常味美

• 餛飩麵
2011-04-13 91 瀏覽
其實如果無錢食野,又想食得飽嘅,揀權記雲吞麵係唯一嘅選擇!!不過,你要預左會無咁好食,大佬,十一蚊一碗係咁架啦!!雲吞好食 牛腩就差少少其實尼間食野,都還可以,d牛腩雖然無咁好食,但勝在有味咬得開,雲吞係佢地嘅招牌,大大粒雲吞食落好彈牙,原來包餡嘅料有一隻大蝦,唔怪得之咬落去口感咁豐富啦!!如果嫌d味唔夠喉,可以加佢地秘制嘅辣椒油,辣得黎夠香,好過癮架!!食完覺得好味嘅,佢地仲有得賣辣椒油,俾帶返屋企,慢慢品嚐添。感想整體黎講都唔太差,野食其實無乜問題,係食野環境無咁好!!不過,十幾蚊仲想點呀!!
不過,你要預左會無咁好食,大佬,十一蚊一碗係咁架啦!!

雲吞好食 牛腩就差少少
唔怪得之咬落去口感咁豐富啦!!

感想
整體黎講都唔太差,野食其實無乜問題,係食野環境無咁好!!
不過,十幾蚊仲想點呀!!
5 分鐘 (堂食)
2011-04-12 73 瀏覽
low pricefast order and deliverfood quality is not badvery good chili oilvery HK stylemust try
low price

must try

2011-04-05
  • chili oil
2010-08-19 53 瀏覽
7點鐘入到去見到好多人喇好彩都搵到個位嗌左碗雲吞米好快就有得食喇10蚊貨仔但料十足有三粒兵乓波咁大既雲吞食左一碗都飽哂喇每次去開北角都要整番碗既
7點鐘入到去

食左一碗都飽哂喇

每次去開北角都要整番碗既
2010-08-18
2010-03-07 59 瀏覽
九月下旬•晴 連龍記雲吞麵都是米芝蓮推介,我覺得這裡其實都好有機會。 吃飯的時間只有十分鐘,就要趕回公司了,來吃碗雲吞麵就最好。麵很快上檯,淥得爽身彈牙,沒有什麼鹼水味。湯頭只是蝦頭湯,十蚊一碗麵,是理解的。雲吞是大大粒的乒乓波雲吞,蝦多,但還有肉的,不能說很好,但必定比龍記的招牌雲吞好吃。 埋單十蚊,頂得肚的了,真的抵食。這裡跟龍記的分別,可能只是那位本地的領航員,沒有帶試食員來吃這裡罷了。
九月下旬•晴

連龍記雲吞麵都是米芝蓮推介,我覺得這裡其實都好有機會。

抵食勝於一切
抵食勝於一切
2009-09-30 75 瀏覽
本想吃雲吞麵($10),阿姐卻是黑著臉不耐煩的叫喝:「不要其他野啊?」簡直似是被逼住要多點,只好不情不願的又叫了魚皮鮫($5)。雲吞真是正斗,好大粒,如果再大點簡直是兵兵球,裡頭是滿滿的蝦,抵食。魚皮鮫的皮全部都穿開了,流出超多油,真是我吃過最油膩的魚皮鮫,味道還可以,但下次來絕對不敢再叫。我忘了說要腩汁,但來的依然是腩汁,味道好是好,但因為油份多的關係,吃起來特別燙口,終於成條舌頭麻晒。
簡直似是被逼住要多點,只好不情不願的又叫了魚皮鮫($5)。

2009-09-24
  • 自家手製的大粒雲吞
為了吃13座牛雜而特別選了這家雲吞麵來配對做晚餐,因記憶中這家小店是便宜又不錯的,誰知這次真的是大趺眼鏡!!和好朋一人一個"雲吞撈粗麵"外賣,打開的時候已經有點乾(這是因為在等牛雜啦~)吃了1~2口的時候好友問:是否有吃到苦味?因我用牛雜汁混了一口所以還不覺得,到第2口完全不用汁,苦味就出來了這苦味應該是麵中有太多"鹼水"到最後麵是完全吃不了,至於雲吞還是可以的...下次都是叫淨雲吞好了!
為了吃13座牛雜而特別選了這家雲吞麵來配對做晚餐,
因記憶中這家小店是便宜又不錯的,
誰知這次真的是大趺眼鏡!!
和好朋一人一個"雲吞撈粗麵"外賣,
打開的時候已經有點乾(這是因為在等牛雜啦~)
吃了1~2口的時候好友問:是否有吃到苦味?
因我用牛雜汁混了一口所以還不覺得,
到第2口完全不用汁,苦味就出來了

這苦味應該是麵中有太多"鹼水"
到最後麵是完全吃不了,
至於雲吞還是可以的...
下次都是叫淨雲吞好了!
苦到無法入口的撈粗麵
2009-08-14
2009-06-21 43 瀏覽
話說有晚準備去鳳城食飯,但無預定所以去到無位,唯有看下周圍有D咩其它嘢食啦,行返轉頭,經過權記行入去看下,見到成盤鯪魚球,粒粒都好似BB拳頭咁大,新鮮熱辣,十分吸引,即刻叫碗凈鯪魚球同埋凈雲吞,honey叫多碗雲吞河,再加多碟蠔油芥蘭。鯪魚球係佢地自己手打的,唔似其他地方咁溝左好多粉同溝好多其他魚,粒粒都大大粒,無魚腥味不特止,重好彈牙爽口鮮甜,記憶中無喺街食過咁高水準嘅鯪魚球,幫我哋落單個阿姐靜靜雞同我地講,佢成日收工都會買返兩三碗食;雲吞又係粒粒都好似BB拳頭咁大,裏面的鮮蝦十分爽口,餡料味道適中,係個湯底味精多左D0者,不過我一般都唔飲D湯0既。十文竟然有咁正嘅嘢食,服務亦唔錯,係有一個阿姐長期黑面,執到金都唔笑0既,原因不明;另外,尐阿姐成日用口計數,七咀八舌,但個個都計錯,真係好過癮。

鯪魚球
淨雲吞
雲吞河
2009-06-04 19 瀏覽
$10係抵食既不過細碗左D囉我最中2食佢既墨丸牛肉河 加多小小辣就真係正
$10係抵食既不過細碗左D囉
我最中2食佢既墨丸牛肉河 加多小小辣就真係正

2009-06-02
  • 墨丸牛肉河
2008-12-28 19 瀏覽
不理是不是海嘯,我們依舊喜愛細蓉加腩汁,依舊喜愛河底,只因為大大碗,又好味又飽肚。今次經過這兒,與北角的做法一樣,衛生情況一般,坐下很快就有得吃。門口貼了告示,十一月起雲吞由四粒變三粒。是我的錯覺嗎? 雲吞好像比以前大粒,蝦也用多了,也好吃了。你喜歡四粒細還是三粒大? 我喜歡後者。其實,我們是沒有選擇的餘地。權記湯底是不錯的,河粉又飽一點,有時加點點辣也好。放下十元就可以離座。不加價,對我們都是一個喜訊了。平又一餐,貴又一餐,食得開心就行了。
又好味又飽肚。

門口貼了告示,十一月起雲吞由四粒變三粒。
是我的錯覺嗎? 雲吞好像比以前大粒,蝦也用多了,也好吃了。

權記湯底是不錯的,河粉又飽一點,有時加點點辣也好。

放下十元就可以離座。不加價,對我們都是一個喜訊了。

平又一餐,貴又一餐,食得開心就行了。
  • 細蓉
2008-11-26 12 瀏覽
11月26號 - 夜晚6點幾今晚決定食住魚皮餃麵先。 HK$10,- 都算OK。 不過都等左幾耐先來到。 個麵來到la。 試試個麵先。 我覺得好肥膩。 一定落左好多油。 試試個魚皮餃先。 個皮好厚, 但是容易消化。 個肉都好好。 但是總括來講都覺得失望。個環境方面就OK。 不是太大。 但是乾淨。
11月26號 - 夜晚6點幾

個環境方面就OK。 不是太大。 但是乾淨。
魚皮餃麵
$10 (其他)
魚皮餃麵
2008-11-20 11 瀏覽
十蚊雲吞麵, 幾好食又唔算細碗, 平得來又可以食少d當減肥, 唔錯環境真係算地方闊落, 一d都唔迫, 冷氣又足唉, 經濟差, 乜都要慳啦
十蚊雲吞麵, 幾好食又唔算細碗,
平得來又可以食少d當減肥, 唔錯
環境真係算地方闊落, 一d都唔迫, 冷氣又足
唉, 經濟差, 乜都要慳啦
2008-10-03 22 瀏覽
以前好鍾意去權記食雲吞面,因為佢夠平,一碗雲吞面$10已經可以解決問題雲吞面自然係最好食嫁啦,雲吞大大粒,包住成大隻蝦,D雲吞皮又滑,超好味!墨丸都幾好,自己手打出黎,好大粒好彈牙,又有墨魚味不過佢而家極搵笨,唔再賣牛腩牛筋牛肉,本來都已經係碎腩黎架啦,做生意真係好無Heart囉~加上佢之前加$1,後來人即刻少晒先迫不得已減返,經營手法好唔可取

墨丸都幾好,自己手打出黎,好大粒好彈牙,又有墨魚味

• 雲吞
2008-07-04 11 瀏覽
返學既時候日日都要出街食唔可以餐餐都貴權記係我慳錢既首選來這兒都係食雲吞麵味道係幾好的~份量就少左dd~~多人既可叫油菜,魚皮ps: 慳得一蚊得一蚊,慳得一蚊得一蚊.......
返學既時候日日都要出街食
唔可以餐餐都貴
權記係我慳錢既首選

來這兒都係食雲吞麵
味道係幾好的~份量就少左dd~~
多人既可叫油菜,魚皮

ps: 慳得一蚊得一蚊,慳得一蚊得一蚊.......
  • 雲吞麵