如果你們刷攻略的時候沒刷到過這家糯米飯,那真的太可惜了!不過還好你看到了這篇!我要非常非常非常嚴肅鄭重地介紹一下它!這是幾個阿姨一起經營的路邊攤,會賣糯米飯,豬骨粥,炒米粉.我只嘗試過糯米飯,不過我朋友說豬骨粥也很好!!另外這家店附近還有一個炸串攤和一個糖水攤。味道都不錯呢!!絕對的夜宵好去處!!所以如果晚上你恰好在附近的話,不如去嚐一嚐吧!指路:導航可以直接導到牛記咖喱美食,這幾個攤子都在這家店旁邊的空地上!

如果你們刷攻略的時候沒刷到過這家糯米飯,那真的太可惜了!

所以如果晚上你恰好在附近的話,不如去嚐一嚐吧!

糯米飯
2023-01-10
8 分鐘 (外賣自取)
$35 (宵夜)
糯米飯
2014-01-06 2164 瀏覽
上次來這邊吃過甜,回港跟朋友聊起來她向我推介旁邊的粥品攤趁著Andy的休假天又跑到這嚕,但不設座位只好外帶回家好好的品嚐本想吃糯米飯,但後來才知道原來感冒不能吃糯米...是這樣的嗎?!檔攤小小的卻盛載著不少美食我倆雖然不太餓,但嘴巴還是不停的一直點最後也選了4款啊~忙碌的為我們準備著晚餐!!還貼心的分開2袋放方便拿回家,不過這燒賣的外型很奇怪耶個子十分大,跟平常吃到的不一樣招牌豬骨粥 MOP$17輕易就撈到2大件豬骨,肉夠厚也嫩滑軟骨的部份更是爽爽脆脆的呢,帶有驚喜喔而粥底呢...味道上比較淡,不算綿但也合格啦鹹肉粽 MOP$11還是偷偷選了混有糯米的,軟綿的糯米包著肥肉跟綠豆鬆化又綿密,喜歡它淋上了甜醬跟醬油,香香甜甜的美味腸粉 + 燒賣 MOP$24厚厚略軟的腸粉,不是爽彈的那種但印象最深的都還是那肥大的燒賣,薄薄的外皮包著鮮美的牛肉當中還混合著不少爽脆的東西,這真的是燒賣而不是山竹牛肉嗎?!不管了好吃就夠了啦~炒麵 MOP$11這麼多款中比下來它就最失色嚕,麵條不夠乾爽感覺也較為油膩上頭那黑嚕嚕切成丁狀的是爽彈的魚蛋,味道剛好不會過鹹但搭在一起感覺就是不太對,失色了點整體來說 味
上次來這邊吃過甜,回港跟朋友聊起來她向我推介旁邊的粥品攤
檔攤小小的卻盛載著不少美食
我倆雖然不太餓,但嘴巴還是不停的一直點
最後也選了4款啊~
忙碌的為我們準備著晚餐!!
還貼心的分開2袋放方便拿回家,不過這燒賣的外型很奇怪耶
個子十分大,跟平常吃到的不一樣
招牌豬骨粥 MOP$17
輕易就撈到2大件豬骨,肉夠厚也嫩滑
軟骨的部份更是爽爽脆脆的呢,帶有驚喜喔
而粥底呢...味道上比較淡,不算綿但也合格啦
鹹肉粽 MOP$11
還是偷偷選了混有糯米的,軟綿的糯米包著肥肉跟綠豆
鬆化又綿密,喜歡它淋上了甜醬跟醬油,香香甜甜的美味
腸粉 + 燒賣 MOP$24
厚厚略軟的腸粉,不是爽彈的那種
但印象最深的都還是那肥大的燒賣,薄薄的外皮包著鮮美的牛肉
不管了好吃就夠了啦~
炒麵 MOP$11
這麼多款中比下來它就最失色嚕,麵條不夠乾爽感覺也較為油膩
上頭那黑嚕嚕切成丁狀的是爽彈的魚蛋,味道剛好不會過鹹
但搭在一起感覺就是不太對,失色了點
整體來說 味道尚算不錯,但這樣的小攤檔在香港已經快找不到了
難得澳門還有所以會好好珍惜這風味,加上價格非常的划算啊~
外賣自取
2010-12-24 1187 瀏覽
食完六記, 再過對面掃街邊檔, 一連3間我哋只試權記, 好多澳門人都特登開車去呢度買靚粥架豬骨粥 - 男友推介, 所以外賣咗3碗返酒店嘆, 一句講晒-粥綿料多, $14 碗簡直抵到爛, 招牌果然係招牌糯米飯 - 賣相唔靚, 又太油太咸, 我試咗一啖都無再食, 香港果d反而好足料兼靚仔好多後記 : 果度d阿姐好 nice, 又會被你睇下佢哋d 美食, 除咗粥同糯米飯之外, 仲有炒麵/腸粉/燒賣等等

君悅豪華行攻套房
高級喇叭
可以望到 Hard Rock酒店頂
2010-12-12
5 分鐘 (外賣自取)
$8 (宵夜)
君悅豪華行攻套房
高級喇叭
可以望到 Hard Rock酒店頂
2009-06-07 699 瀏覽
may 30, 09,因為要睇住雪糕店營業時間,6人兵分2路,3人嚟呢度食粥,琴晚我食唔到,我緊喺揀呢個啦,叫咗 :1) 糯米飯-個糯米飯真喺淨糯米,無混嘢去炒,只喺另外+火腿粒-糯米唔會好黏,都可以叫1粒粒-豉油喺少少甜-據另1友人分析,糯米飯疑似蒸出嚟,而唔喺炒-我自己就覺得齋咗d,但有1友人就極度力讚,事關可以令佢回味番少時屋企附近嗰檔,就喺好似呢個口感同味道2) 招牌豬骨粥 x 2-3人共食1碗-個味道偏鹹咗少少,但就幾有鮮味-舊豬骨無食到因都見到有幾條豬毛"痴"住-最後外賣咗1碗比友人食,佢都話唔錯-我自己就忍唔住問店主點樣可以做到有鮮味,佢話用新鮮豬肉,我話鮮味唔易整到出嚟,佢話佢哋用咗好多料,有淡菜,瑤柱等,咁鮮味就來得合理喇3) 炒麵-外賣嘅炒麵請友人食-大家坐喺教堂門口食,都食得幾狼狽吓-普通* 食呢檔,1喺就要有喺馬路邊立食嘅準備。我哋就買咗坐喺糖水舖食,當然我哋緊喺要叫番2碗糖水啦

1) 糯米飯
-個糯米飯真喺淨糯米,無混嘢去炒,只喺另外+火腿粒
-糯米唔會好黏,都可以叫1粒粒
-豉油喺少少甜
-據另1友人分析,糯米飯疑似蒸出嚟,而唔喺炒

2) 招牌豬骨粥 x 2
-3人共食1碗
-個味道偏鹹咗少少,但就幾有鮮味
-舊豬骨無食到因都見到有幾條豬毛"痴"住
-最後外賣咗1碗比友人食,佢都話唔錯

3) 炒麵
-外賣嘅炒麵請友人食
-大家坐喺教堂門口食,都食得幾狼狽吓
-普通

2009-05-30
$10 (宵夜)
2008-10-09 399 瀏覽
$13蚊一碗,真係貴左好多,粥底好甜,有半碗骨同埋有幾粒淡菜日本瑤柱絲沿十月初五街向沙梨頭果邊行到盡頭( 會經過黃枝記舊鋪 ) , 過對面馬路就見倒此店只開晚上6點後

此店只開晚上6點後
$13 (宵夜)
2008-09-06 295 瀏覽
厘度D骨粥真係好好味, 10蚊碗, 雖然D粥係水水地唔太綿, 但勝在豬骨夠好味~ 成舊骨連肉係咁食, 仲要有3舊, 豬骨夠味, 而且食落去係好淋~ 超正~ 我相信真係好真材實料, 因為我食完冇口渴既感覺!! 估計絕冇味精~ 係真正既豬骨粥~ 街邊檔口都有咁高水準~ 值得一讚~ 而且又咁平, 真係好抵~ 最好用黎食宵夜~ 一流呀!!!
超值骨粥
$10 (宵夜)
超值骨粥
  • 豬骨粥
2008-03-27 104 瀏覽
食o左豬骨粥, 好香不過豬骨少o左d, 無法啦! 平啊麻! 粥就普通啦, 不過骨好好味, 總之香港已經無呢d又平又好食o既o野! 除o左有美味豬骨粥, 重有古法糯米飯, 不過無得坐, 但係你食糖水可以ling埋去糖水d到食.果種風味真係正到爆! 快d好食啦! 我唸街邊檔可能好快拆.

果種風味真係正到爆! 快d好食啦! 我唸街邊檔可能好快拆.