2017-01-16 237 瀏覽
🇰🇷🌭韓式熱狗($28),真心好味都冇朋友😂外層醮上薯條仔粒同砂糖,經過油炸,脆而不膩!👍🏻味道甜甜地幾特別!內裡仲有層麵包🍞包住條香腸,我感層次豐富!🇰🇷🍗星星炸雞($38),一碗大約有6-7舊,份量都唔少!而且件件都啖啖肉,炸漿非常薄,外脆內嫩,同專業既炸雞店不相伯仲呀!💕🇰🇷🍙壽司卷($35),同係韓國旅行時食到既冇分別😂餡料都係一樣有青瓜、蛋、蘿蔔絲、火腿,都係一樣餡料多過飯,非常好味!😋
2017-01-08 140 瀏覽
Went here randomly because I saw people with these long sticks of snacks.I really wanted to try the Korean hotdog because it is coated with my favourite potatoes but they put sugar on it.So in the end I ordered fishcakes, honey and butter potatoes, fried chicken and a drink.The fishcake came on a long stick in odeng soup, a great snack on a cold day.The honey and butter potatoes were interesting, the potatoes were in thick honey and you could really taste the butter as well.As I didn't get the h
As I didn't get the hotdog, I got the sausage wrapped in fishcake which was extremely crispy and delicious.
The fried chicken was big chunks of boneless chicken.
Finished with a colourful slush which was a bit too sweet.
I might come back for the K hotdog and ask for it without the sugar.
2017-01-08 100 瀏覽
自從旺角開咗呢間店之後,每次去旺角都會食!完全被韓國小食洗腦!最喜歡食這個奧丁($15),就是韓國魚糕,彈牙的魚糕加上一碗熱辣辣的湯,在冬天吃真是一種享受! 誇張咗😂但都係因為我太喜歡吃魚糕了! 同韓國的魚糕 不相伯仲,只是原味沒這麼重,非常好食!辣炒年糕,裡面有魚糕,對於唔食得辣的我,這個實在是很辣!不是韓國那種甜辣甜辣的,我個人就不算很喜歡這個,但朋友都說好食。其他就唔記得咗影相啦😅年糕魚糕卷($32), 超喜歡這個!用魚糕包著年糕,加上茄汁和黃芥末,非常惹味!外軟內煙韌的口感很特別哦!和在韓國吃的一模一樣!推介!星星炸雞($38), 炸雞加上芥末和茄汁,外皮脆脆哋又有少少辣辣地,都幾好食,但係就偏貴囉,一碗得四舊,我的朋友就好喜歡這炸雞。泡菜煎餅($25), 有兩塊都幾大塊嘅,但係就普通,都幾辣下,但係就唔係好熱囉,扣分!口痕行下街想食韓國小食的話,這間是很好的選擇! 而且有韓國人,店員都很可愛好有笑容,攞食物時都要和他們拍一下手掌,服務態度很好!
其他就唔記得咗影相啦😅

2017-01-05 84 瀏覽
韓國小食,黎到香港,始終有少少會改良過要嚐真正地道正宗韓國小食,真的不易找如果由韓國人真正主理則另作他話據所知,尖沙咀有很多這類餐廳,但要是外賣小食就真的較難找到最近經過旺角發現這家小店,主打正宗韓國小食按奈不住,買了一款嚐嚐炒年糕HKD28可加配小食如套餐加HKD10選粉絲卷,單點亦可HKD15炒年糕好得,辣勁十足,味道討好,煙韌不黏牙但卻有黏黏的質感而粉絲卷,外面帶點脆身,中間夾著紫菜中間包著絲絲粉絲,口感有層次,味道恰到好處,不鹹不膩,外脆內軟軟的,味美無窮~
韓國小食,黎到香港,始終有少少會改良過

要嚐真正地道正宗韓國小食,真的不易找

如果由韓國人真正主理則另作他話

據所知,尖沙咀有很多這類餐廳,但要是外賣小食就真的較難找到

最近經過旺角發現這家小店,主打正宗韓國小食

按奈不住,買了一款嚐嚐
炒年糕HKD28

可加配小食

如套餐加HKD10選粉絲卷,單點亦可HKD15

炒年糕好得,辣勁十足,味道討好,煙韌不黏牙但卻有黏黏的質感
而粉絲卷,外面帶點脆身,中間夾著紫菜

2017-01-02 119 瀏覽
本來與朋友逛完街就去肥姐小食店買東西吃想不過它與旁邊的店都有很多人排隊於是看看是賣什麼原來係是由韓國人主理的炸雞店我們點了「星星炸雞」+ 芝士這個炸雞比平時很不同平常吃到的好多時候都炸得比較乾身而這個本身蘸左蜜糖芥末醬汁特別開胃,雞外脆內軟炸粉亦都不會好厚薄薄咁鎖住雞肉的肉汁配埋軟身的芝士再吃,極之邪惡「壽司卷」 好像日式壽司一樣用紫菜捲成但就不像日本的有醋飯飯身軟熟,包住韓式魚旦、火腿、紅蘿蔔味道不錯「泡菜炒飯」 色澤炒得很有光澤,而且不太辣口感有點像糯米飯連同洋蔥一齊炒所以飯未食已聞到很香「蜜糖牛油薯仔」 將薯仔蘸蜜糖牛油再一齊焗雖然有牛油,但吃的時候不覺膩「魚肉年糕卷」 將魚肉把年糕捲起,再配埋茄汁及芥茉醬賣相有點像熱狗熱騰騰食,咬開魚肉,軟軟的年糕再裡面口感好特別
本來與朋友逛完街就去肥姐小食店買東西吃

「星星炸雞」+ 芝士

這個炸雞比平時很不同

平常吃到的好多時候都炸得比較乾身

而這個本身蘸左蜜糖芥末醬汁

特別開胃,雞外脆內軟

炸粉亦都不會好厚

薄薄咁鎖住雞肉的肉汁

配埋軟身的芝士再吃,極之邪惡
壽司卷」

好像日式壽司一樣用紫菜捲成

但就不像日本的有醋飯

飯身軟熟,包住韓式魚旦、火腿、紅蘿蔔

味道不錯
「泡菜炒飯」

色澤炒得很有光澤,而且不太辣

口感有點像糯米飯

連同洋蔥一齊炒

所以飯未食已聞到很香
「蜜糖牛油薯仔」

將薯仔蘸蜜糖牛油再一齊焗

雖然有牛油,但吃的時候不覺膩
「魚肉年糕卷」

將魚肉把年糕捲起,再配埋茄汁及芥茉醬

賣相有點像熱狗

熱騰騰食,咬開魚肉,軟軟的年糕再裡面

口感好特別

2016-12-23
外賣自取
2016-12-31 128 瀏覽
韓國菜吃得多,這天碰巧路經旺角,就來到正宗韓國小食BBokki吃個簡單午餐。 店舖不大,主要提供外賣,旁邊小巷亦有小檯及座椅供客人用餐。 一般常見的炒年糕、炸餃子、炸雞、多哥池及韓式飯麵皆有供應。 醬烤雞&星星炸雞 各$38預先炸好的炸雞,分別醮上甜辣醬及甜辣醬+蜜糖芥末;一客四件大大件雞肉,肉質結實多汁,醬汁各有特色,前者香甜美味,後者則較清新開胃,兩者味道皆不錯。 炒年糕+炸餃子 $28+10醬汁惹味帶點辛辣,炒年糕煙韌可口,富嚼勁,炸餃子亦香脆美味。粉絲卷 $15外脆內軟的粉絲卷,以紫菜包裹醮上粉漿,雖然用料簡單,但味道的確不錯。 韓式炸熱狗 $25炸熱狗加上砂糖、茄汁及蜜糖芥末,味道酸酸甜甜,感覺特別。BBokki 不失為一間美味的街頭小食店,下次路經此處,亦可以再嚐韓國小食。

店舖不大,主要提供外賣,旁邊小巷亦有小檯及座椅供客人用餐。

一般常見的炒年糕、炸餃子、炸雞、多哥池及韓式飯麵皆有供應。

醬烤雞&星星炸雞 各$38

炒年糕+炸餃子 $28+10

粉絲卷 $15

韓式炸熱狗 $25

炸熱狗加上砂糖、茄汁及蜜糖芥末,味道酸酸甜甜,感覺特別。

5 分鐘 (外賣自取)
2016-12-30 64 瀏覽
隨着一套接一套熱播的韓劇,韓風在港越吹越烈,化裝、衣着、飲食或多或少影響着雖仍距哈韓族甚遠的我。重看完來自星星的你的MV, 就去左旺角"掃街"美食集中地,掃食正宗韓式的小食,重温那美味的炸鷄。這鋪店面小小,只有一張枱兩張櫈,做外賣為主,店員是操韓文有禮貌的少女,每完成及送畢你所點的食物都會同客人來個溫馨擊掌致謝,好親切,好特別!這天有點凍先來了客奧丁,用長長竹籤穿着泡在熱清湯内,魚串肉質感剛好不太稔但保留點嚼頭。星星炸鷄,我今次為此而來,脆得來不油膩,同個芥末汁極夾,滋味無窮。隻韓式熱狗,細食的朋友一隻便等同一餐的量。卷的不是麵包,後看介紹才知是薄薄的魚皮外淋了炸鷄的相同正宗韓式醬汁,地道韓式,好味。最後叫左客蜜糖薯仔,心諗薯仔同蜜糖得唔得㗎? 有很微的芥末味,蜜糖甜甜的,這配合都幾好食。

2016-12-19
  • 星星炸雞
中意食韓國野的我地,行街經過所以想試下呢間。醬烤雞,加芝士,雞件先炸過再撈醬汁煮過,好大舊雞,肉質嫩,又唔熱氣,抵食。炒年糕,加左芝士仲甜甜地,加埋辣醬,年糕好煙靭好好食!熱狗,外皮酥脆,加砂糖同醬,甜甜地,唔會好似芝士咁濟。老闆好好人咁幫我地切開4份,方便我地share👍🏻泡菜炒飯,有泡菜同午餐肉,當然要加埋芝士同雞蛋,夠晒豐富,炒飯好香口,好惹味,絕對夠飽,價錢亦好合理!旁邊有兩個位可供坐~
中意食韓國野的我地,行街經過所以想試下呢間。

炒年糕,加左芝士仲甜甜地,加埋辣醬,年糕好煙靭好好食!
旁邊有兩個位可供坐~
2016-12-22 1847 瀏覽
來到旺角掃街,大概是X姐的人龍太長,一直都沒留意隔離的韓國小食店呢(中間仲有間牙醫),睇睇餐牌,小食二、三十元左右,幾抵食咁,又有好多野想試,一於買黎食下。有好幾樣野想食,同朋友兩個人叫左四樣,心諗咁嘅價錢份量都唔會好多啦,但我錯了,原來係好飽的。餐牌圖文並茂,可自由配搭。炸物,雖然預先炸好,但仲好新鮮,大概係賣得好快之固。落order係前面,落完在旁邊取食物。先點了韓式壽司紫菜卷請保留蓋子同橡筋,環保一點再從用呀。紫菜卷看來包起不久,紫菜仲好新鮮好脆口。飯軟腍,大大件又多餡,咸菜,火腿,蛋等,味道豐富,不比大店差。泡菜炒年糕加芝士,一碗滿滿的。軟綿煙刃的年糕,吸飽了辣醬,十分惹味,加上芝士香口,勁好味,不過越食越辣唔講得笑。魚糕湯要了兩串,勁大串!又係吸滿湯汁,好入味好正,一條勁飽肚。最後係星星炸雞,一客有四粒,四大粒,勁大粒,真係好大粒炸雞呀~!甜辣醬加芝士,穩陣又無敵嘅口味,炸雞粉不厚,咬落啖啖雞肉,一早炸定仲係超熱,熱到燙口,小心食呀。兩個人四樣都太飽了,個年糕一路行一路慢慢食,要消化下先食得哂

餐牌圖文並茂,可自由配搭。
炸物,雖然預先炸好,但仲好新鮮,大概係賣得好快之固。
落order係前面,落完在旁邊取食物。
先點了韓式壽司紫菜卷
請保留蓋子同橡筋,環保一點再從用呀。
紫菜卷看來包起不久,紫菜仲好新鮮好脆口。
泡菜炒年糕加芝士,一碗滿滿的。

2016-12-19
5 分鐘 (堂食)
2016-12-21 88 瀏覽
一個人獨獨地行完街,最適合食番啲嘢醫肚 魚肉腸仔卷 外面嘅魚肉相當之彈牙 兩種唔同肉類,質感都唔同,加埋黎食就相當有新鮮感啱曬食肉獸一啖一啖咁大啖咬 壽司卷 壽司卷夠曬粗 而且包得好好,一D都唔鬆,好方便進食 而且內裏材料好足,有卜卜脆醃蘿蔔、蟹柳仲有青瓜絲係健康之選 蜜糖牛油薯仔 薯仔都幾大粒,要擘大個口先放得落 牛油就有少少比蜜糖嘅甜味蓋過 不過甜甜地嘅薯仔,令到食薯仔呢件事冇咁DRY另外,原來呢到仲有J型雪糕賣,但一個人無咁多隻手拎野食,唯有一下次再黎幫襯
一個人獨獨地行完街,最適合食番啲嘢醫肚
魚肉腸仔卷

外面嘅魚肉相當之彈牙

兩種唔同肉類,質感都唔同,加埋黎食就相當有新鮮感

啱曬食肉獸一啖一啖咁大啖咬
壽司卷

壽司卷夠曬粗

而且包得好好,一D都唔鬆,好方便進食

而且內裏材料好足,有卜卜脆醃蘿蔔、蟹柳仲有青瓜絲

係健康之選
蜜糖牛油薯仔

薯仔都幾大粒,要擘大個口先放得落

牛油就有少少比蜜糖嘅甜味蓋過

不過甜甜地嘅薯仔,令到食薯仔呢件事冇咁DRY

2016-12-20 89 瀏覽
聖誕又是shopping好季節,去旺角行了陣開始見餓,就係街頭買小食當lunch.韓國的炸熱狗我勁鐘意,外面包住腸仔是鬆軟又甜的麵包,炸到金黃仲一女卜上白糖同擠上甜芥末醬問您死未,超好吃易入口,甜甜地滿足曬女生的胃口。令一款我同朋友都讚而香港難食到就係年糕魚肉卷,佢都係用炸,中心架年糕好彈牙,加埋紮實架魚肉勁掂。炸芝士中心好似香口腸口感,熱食才拉到絲,伴上蜜糖芥未汁。炸起的粉絲卷,粉絲彈牙由紫菜包起,仲淋埋勁辣架粉年糕汁,好惹味呀唔夠飽邊有力shopping先,見飯麵都係幾十蚊叫份又何妨。酸酸辣辣泡菜炒飯,米粒都染成紅。
炸芝士中心好似香口腸口感,熱食才拉到絲,伴上蜜糖芥未汁。
近日被<Running Man>主持「被下車」以至節目即將壽終正寢的消息打擊,非常納悶。第一浪把冰捲入韓流為韓國電影,是<八月照相館>和<原罪犯>的年代;第二浪正正就是<Running Man>。天下無不散之筵席,雖然理性上明白節目總會有終結的一天,但以這過程決定為節目劃上句號,實屬遺憾。心裡一抹灰暗,在這Happy Friday晚上還是沒有散去;走在旺角街頭,見到>>>뽀끼 正宗韓國小食<<<,想起透過<Running Man>認識的韓國街頭小吃,也就以味覺懷緬一下當中歡笑。 這些均是節目主持人吃得津津有味的韓式地道小食,譬如魚糕與炸雞。 餐牌放在收銀機旁,中韓對照。閱讀餐牌當刻,身旁一家三口以流利韓語溝通,相信是爸爸的男子與店員也是韓語對答,猶如頃刻置身首爾。 付款後憑單領取食物。部份食品即叫即製,或需較長等候時間。 點了兩客小食,圖右是星星炸雞 (HKD38),圖左是腸仔多哥池 (HKD20)。一個人點兩客小食的最大問題,是只得一對手,沒法捧著兩隻紙碗碟四圍逛並享用食物,除非先把其中一碟袋好;但當刻又不想把熱騰騰小吃放進膠袋,只得站

付款後憑單領取食物。部份食品即叫即製,或需較長等候時間。

點了兩客小食,圖右是星星炸雞 (HKD38),圖左是腸仔多哥池 (HKD20)。一個人點兩客小食的最大問題,是只得一對手,沒法捧著兩隻紙碗碟四圍逛並享用食物,除非先把其中一碟袋好;但當刻又不想把熱騰騰小吃放進膠袋,只得站在店前,先吃掉一碟。店旁擺放一張摺檯和椅子供食客使用,但位置才只兩個,能否坐著吃就看運氣哦。

「多哥池」是年糕串,名字從韓語떡꼬치譯音而來;腸仔多哥池即是腸仔與年糕串。選用脆皮腸,附以份量十足拉絲芝士,煙韌效果一流。年糕三片是點到即止,令冰很想多點一碗食個夠本。醬汁看似很辣,但其實是甜甜的哦,連對辣味極度敏感的冰也吃不出來,是大人細路也能接受並會喜歡的小吃。

星星炸雞是韓劇的延續,沒看韓劇的冰,差點誤以為是星形的炸雞塊 (# ̄▽ ̄#) 醬汁也是甜甜的,沒有絲毫辣味,份量恰到好處,不搶去炸雞的香脆,也讓每件炸雞沾到醬汁,均勻調味。外層非常鬆脆,薄薄的一層,不會把炸雞做得太過熱氣,雞肉嫩滑與肉汁妥善地被保留,沒有炸得過乾過硬,處理得十分優秀。宜即買即吃,熱氣騰騰的味道方為上乘。

2016-12-16
5 分鐘 (外賣自取)
2016-12-15 106 瀏覽
今日係旺角睇完醫生 同細妹見旺角咁多野食就食埋先返屋企。見到呢間韓國野地方細細,但d小食相當吸引,一於食呢間!韓式雜錦小食,裡面有炸餃子,韓國年糕,肉卷等。加左韓國辣醬同甜不辣既汁,酸酸甜甜,開胃好吃食韓國野又點少得炸雞,呢個芝士炸雞芝味香濃,炸雞夠脆,肉超嫩。最正呢個小食台灣肉燥飯就食得多,韓國炸醬麵你試過未?肉燥雖然賣相唔多好 烏卒卒咁,不過配烏冬原來係好夾架~~感覺有d似食日本沾麵,都係比較杰身既汁 沾落麵一齊食,味道更濃;仲有d蓮偶粒,咬落有口感幾得意呢間店既小食勝在份量小,可以點幾款,一次過試唔同滋味。而且食物質素唔錯,比我想像中既街頭韓國小食出色好多。下次再經過一定再試
台灣肉燥飯就食得多,韓國炸醬麵你試過未?

2016-12-09 258 瀏覽
好食!好食!好食!重要的事情必需說三次!香港有種飲食文化,統稱“掃街…早期的魚蛋,燒賣,碗仔翅,生菜魚肉,煎釀三寶,串燒等等,可謂風摩一時,掃街不二之選!不過如果到今時今日仍然只懂得買這些經典小食未免太過時了!近年韓日風氣已打入香港市場,無論服裝,食店都很韓很日!今次捕獲了一間由韓國人開創的正宗韓式小食店,大熱款式齊全,亦有自家創小食,好樣我一次過介紹現今流行的掃街之選!星星炸雞,蜜糖芥末味,肉質滑嫩沒炸至乾身,芥末總給人一種催人淚下的感覺,但就是這個催淚物質​深深地吸引著無數食客,愛它的嗆,更愛它給味蕾帶來的刺激感!加了芝士,有圖有真相!看拉絲的效果!小店有售這款韓國Hite啤酒,讚!一淡炸雞一淡啤酒,先稱得上最佳食法!彩虹冰,很吸晴,涼透心,酸酸甜甜!炒粉絲,配上青椒紅椒絲,白玉茹一同伴炒,令口感變得不單調,很野味!芝士條,外脆裏面包著濃郁的芝士,芝士控絕不能錯過!壽司卷,珍珠米黏黏軟軟,甚有咬口,食材豐富,配搭匹配!蜜糖薯仔,薯皮也可食,甜甜的!
好食!好食!好食!
重要的事情必需說三次!

香港有種飲食文化,統稱“掃街…
不過如果到今時今日仍然只懂得買這些經典小食未免太過時了!

近年韓日風氣已打入香港市場,無論服裝,食店都很韓很日!
加了芝士,有圖有真相!看拉絲的效果!
彩虹冰,很吸晴,涼透心,酸酸甜甜!
芝士條,外脆裏面包著濃郁的芝士,芝士控絕不能錯過!
壽司卷,珍珠米黏黏軟軟,甚有咬口,食材豐富,配搭匹配!
蜜糖薯仔,薯皮也可食,甜甜的!

2016-12-06 93 瀏覽
之前黎食肥姐,都會見到呢一間BBOKKI今次突然想轉下口味,就叫咗個炒飯同小食 泡菜炒飯 炒飯內容好豐富 本身就已經有惹味泡菜、午餐肉 我仲額外加咗炒蛋同芝士 趁熱撈勻,芝士撈到粒粒飯 特別要讚嘅係,泡菜係有辣味,而且爽口 午餐肉厚切,有少少似正方或長方形體積 芝士條 芝士條店員建議我要即刻食,如果唔係就會冇拉絲效果 就咁食落,質感有少少似魚手指因為芝士質感比較厚實 但味道則較濃郁 如果點上附上的芥末醬,會消除了炸的利膩感 味道更佳
之前黎食肥姐,都會見到呢一間BBOKKI

今次突然想轉下口味,就叫咗個炒飯同小食

泡菜炒飯
炒飯內容好豐富

本身就已經有惹味泡菜、午餐肉

我仲額外加咗炒蛋同芝士

趁熱撈勻,芝士撈到粒粒飯

特別要讚嘅係,泡菜係有辣味,而且爽口

午餐肉厚切,有少少似正方或長方形體積

芝士條
芝士條店員建議我要即刻食,如果唔係就會冇拉絲效果

就咁食落,質感有少少似魚手指

因為芝士質感比較厚實

但味道則較濃郁

如果點上附上的芥末醬,會消除了炸的利膩感

味道更佳
2016-11-28