2010-03-13 24 瀏覽
貪得意來了行吉之島...唔...比起康怡那裡真是小很多呢, 沒什麼好買的索性在此吃個遲午餐。拉麵吃不下, 就來吃壽司。由於下午人很少, 大把位, 「立喰」位也就用不著了。桌了放了兩個豉油樽, 黑色的是吟釀豉油 (吃油份較多的魚用的), 白色的是昆布醬油 (吃白身魚用的), 入座時店員也有介紹, 但他實在說得太快聽不清楚, 我還是看桌上的介紹單張才知道的。前者看來像老抽而後者像生抽。下午茶時間 (3:00-5:30 pm) 的所謂特價, 是指定款式的壽司, 每碟由 2 件增至 3 件。點了幾款特價壽司:鯛魚 ($20): 可配海鹽或柚子鹽, 按店員的推薦選了海鹽。看不到鹽粒, 倒是上頭放了些紫蘇葉。魚片看來沒什麼光澤, 蘸了點昆布豉油來試味, 豉油是有點點甘甜味的。吟釀豉油的甘味比較強, 酒味就隱約有少少。希靈魚 ($15): 平時的希靈魚壽司只有魚子, 今次這裡的有少少魚肉, 但其實魚肉本身是頗為粗糙的。吞拿魚赤身 ($20): 魚片不是以上兩款壽司的室溫溫度, 有點涼的, 只可惜魚肉是相當的「爽口」, 不夠鮮嫩。另以正價點了一個長蔥鮭魚腩手卷 ($15), 食味來說是最好的了, 紫菜

拉麵吃不下, 就來吃壽司

由於下午人很少, 大把位, 「立喰」位也就用不著了。

點了幾款特價壽司:

另以正價點了一個長蔥鮭魚腩手卷 ($15), 食味來說是最好的了, 紫菜是脆的, 合格, 蔥也下的不少; 鮭魚 (三文魚) 嘛, 也實在很難有很突出的地方吧。

這幾款的壽司飯也是溫溫吞吞的, 但總算是不易散開。

至於為什麼要給喊臉呢...就是因為我吃完之後, 約兩小時之後就開始肚痛, 差點連晚上的飯局也去不到啊! 但明明我是看見食環署人員巡查完店子我才光顧的喎! (我吃了這麼多年壽司店也未試過出問題的)

看來短期內也不會再來了。
「立喰」位
兩種豉油
鯛魚, 希靈魚
吞拿魚赤身
長蔥鮭魚腩手卷
2010-03-05
「立喰」位
兩種豉油
These are my favourite foods.Bite-sized Beef Ste, corn & Bacon in Hot PanPumpkin Tempura, Deep Fried OysterAssorted Skewer (6 kinds)Cold Udon with Sashimi Bite- sized TofuRoasted Squid (have to wait for about 10-15 mins)Also, i like the place very muchAssorted Skewer (6 kinds) have to wait for 10-15 minsRoasted Squid have to wait for 10-15 mins too I like the place very much, it's big and it's very croud
These are my favourite foods.

Bite-sized Beef Ste,
corn & Bacon in Hot Pan

Roasted Squid
2010-02-18
Roasted Squid
  • Pumpkin Tempura
  • Deep Fried Oyster
  • Assorted Skewer (6 kinds
2010-03-11
一心去試新店, 點知就食到一肚氣2個人, 8點幾去等位, 見唔洗等好多張枱咪等吓啦點知一等就等咗粒幾鐘, 變咗食消夜咁完來d人攞咗飛就走咗去行吉豬島, 返來等補枱, 即刻就有位就係咁, 等咗好耐好耐仲有呀, 等枱其間, 見到d人買外賣, 先知到原來外賣係無袋供應好多人都比佢玩死呢間店原來係無迴轉既壽司水準一般, 價錢與大型連鎖店相若多款壽司要追好幾次先來仲有呀, 賣晒又無人話過你聽, 真係唔追都唔知食日本野都要食幾粒鐘, 真係無下次
一心去試新店, 點知就食到一肚氣

2個人, 8點幾去等位, 見唔洗等好多張枱咪等吓啦
點知一等就等咗粒幾鐘, 變咗食消夜咁

完來d人攞咗飛就走咗去行吉豬島, 返來等補枱, 即刻就有位
就係咁, 等咗好耐好耐

好多人都比佢玩死

呢間店原來係無迴轉既
壽司水準一般, 價錢與大型連鎖店相若
多款壽司要追好幾次先來
仲有呀, 賣晒又無人話過你聽, 真係唔追都唔知

食日本野都要食幾粒鐘, 真係無下次
2010-02-20
2010-03-05
之前一路幫襯 TST 間「正壽司」,覺得質素好穩定,從無失手!聖誕知道要結業,真係好失望,好在佢門口寫明二月搬去將軍澳,所以今日一心去比較新店水準。裝修比以前仲好,不過好似全卡位/梳化位,無左迴轉帶!辣味三文魚軍艦:可能新店師傅未熟習,紫菜上枱時唔夠以前總店脆卜卜,不過味道同以前一樣!蟹棒壽司:同以前一樣,好味!火炙左口魚裙邊壽司:一直係我唯一 encore 的壽司,不過今次唔知係咪師傅搞錯左口魚,燒完一滴魚油都無,咬落無晒魚油香....天婦羅蝦壽司:最好味,新鮮炸起,不油膩!鰻魚壽司:入口即溶的感覺,必試!!三文魚壽司 vs 三文魚腩壽司:明顯三文魚腩係正好多(但個人認為舊店的普通三文魚壽司已做到新店的三文魚腩壽司的85%!)

裝修比以前仲好,不過好似全卡位/梳化位,無左迴轉帶!

辣味三文魚軍艦:

蟹棒壽司
同以前一樣,好味!

火炙左口魚裙邊壽司

天婦羅蝦壽司
最好味,新鮮炸起,不油膩!

鰻魚壽司
入口即溶的感覺,必試!!

三文魚壽司 vs 三文魚腩壽司
menu 及用具