2024-09-19 2673 瀏覽
潮州仔又出去搵食,今晚和友人去咗灣仔謝斐道的「正潮樓」多人推介夠老派正宗,菜館除了一般滷水、涼菜、家常菜、潮式小炒、粉麵、這𥚃更有生醃、魚飯、鮑參翅肚、潮式棵、糖醋麵等多款潮式美食都有供應,選擇可謂豐儉由人😋▪️鵝肝 (半份) $ 128潮州滷水必食,鵝肝甘香粉嫩,入口即化,滷水味道剛剛剛好,就咁食或者配上滷水豆腐 ,在沾上潮式酸汁,真係人間美味▪️滷水鵝片(例) $ 168鵝片亦係好高水準,肉質軟淋肥瘦適中,而且好入味底部仲有豆腐,吸晒啲滷水汁味,一樣咁正▪️沙茶炒牛肉 $ 168潮州傳統家常菜,有點像港式的菜心炒牛肉,沙茶醬爆炒過嘅牛肉口感鮮嫩,味道充滿濃濃醬汁嘅甜香,淋上爆炒過的菜心,夠晒惹味,這道菜是白飯嘅最佳伴侶▪️煎韭菜粿 $ 58這個小食都唔係太多潮州菜館有得食,外皮煎得焦香軟糯,餡料是超級豐富的韭菜和豬肉餡,味道鹹香,食得辣嘅朋友可以沾上潮式辣椒醬,夠晒惹味▪️肉碎蠔仔粥 $ 70我嘅最愛,好鍾意蠔仔粥,蠔仔肉超多,粒粒非常飽滿,味道鮮香,配合煮得剛好既粥底,肉碎、芫荽、冬菜、最緊要加埋佢哋嘅胡椒粉,超級美味,暖胃又飽肚

▪️鵝肝 (半份) $ 128

▪️滷水鵝片(例) $ 168

▪️沙茶炒牛肉 $ 168

▪️煎韭菜粿 $ 58

▪️肉碎蠔仔粥 $ 70
  • 沙茶炒牛肉
  • 滷水鵝片
二訪灣仔依間「正潮樓」,又試下其他菜式先,雖然今餐無Order到主食,但都食到滿載而歸。*此餐廳收取加一服務費。滷水鵝片(單點$168),鵝片肉質皮薄肉厚,口感嫩滑,滷水味道濃郁,配以蒜泥白醋食用,味道酸溜,配料包括有滷水豆腐、滷水花生。脆皮九肚魚(單點$168),即叫即炸,略嫌炸衣口感稍為硬實,九肚魚魚塊皮肉相連,肉質厚身,味道鮮甜,略嫌帶有細骨,配以白胡椒食用,食落好香口。汕頭煎蠔烙(單點$108),蛋皮食落蛋香味濃,內有香蔥,生蠔份量多,食落好新鮮,配以魚露食用,味道更佳。煎荷蘭薯粿(單點$58),採用馬鈴薯、蝦米、香菇、臘腸製作,口感外酥脆內軟糯,味道類似馬鈴薯版的蘿蔔糕,但製作方法是煎而不是蒸。清心丸綠豆爽(單點$48),採用開邊綠豆、冰糖製作,清心丸口感略帶煙韌,味道微甜;綠豆口感上仍然保留豆子原有的質感,不會起沙,食落口感稍為硬實但帶有一點軟的狀態;糖水口感濃稠,味道清甜。茗茶(兩人$24),鐵觀音,茶味濃厚。

*此餐廳收取加一服務費。

茗茶(兩人$24),鐵觀音,茶味濃厚。
  • 滷水鵝片
  • 汕頭煎蠔烙
  • 清心丸綠豆爽
  • 脆皮九肚魚
  • 煎荷蘭薯粿
  • 茗茶
  • 鐵觀音
2024-12-09 0 瀏覽
🥰望到Menu樣樣都好吸引呀,最後就叫店員推薦啦,除咗潮州菜必食嘅鵝三寶之外,我哋仲叫咗老菜脯豬肚湯同埋芋頭炒香飯添🪿鵝三寶(鵝掌+鵝翼+鵝肝)每次食潮州嘢,鵝掌同鵝翼就係我嘅最愛,而呢款鵝三寶除咗有晒鵝掌同外翼之外,仲有鵝肝添,西式嘅鵝肝我就食得多啦,潮州口味嘅鵝肝都係第一次食,鮮甜又滑嫩嘅鵝肝香氣醇厚,入口綿密細緻,用滷水滷製而成嘅鵝肝仲帶有特別嘅風味,非常值得一試🐖老菜脯豬肚湯湯頭鮮甜嘅豬肚湯,飲落帶有陣陣嘅胡椒香味,加埋酸酸甜甜菜脯,非常開胃又解膩,而且豬肚咬落夠哂入味又有咬口,啱晒而家呢個天氣飲呀🍚芋頭炒香飯帶有飯焦嘅芋頭炒飯,上枱個陣芋頭香味撲鼻,而且粒粒分明,用料十足,一煲夠哂4個人食呀😋下次我哋要試埋另外其他野先😍

🪿鵝三寶(鵝掌+鵝翼+鵝肝)

🐖老菜脯豬肚湯

🍚芋頭炒香飯

😋下次我哋要試埋另外其他野先😍
不是朋友帶我來,經過也可能不會留意到的神秘門口~😆門後是一家小小的潮州特色手工菜館! ⭐ 魚露浸花甲 $218潮州喜歡凍吃海鮮,凍蟹,烏頭,這次試花甲!以淡鹹的魚露浸花甲,味道不會太搶帶出花甲的鮮甜~ 花甲也肥美,啖啖肉~ ⭐ 鵝粉肝 $128以鹵豆腐墊底,厚切的粉肝放上面~ 粉肝的濃郁和清香的豆腐恰到好處。⭐ 清燉荷包鱔 $88@荷包鱔真的是買少見少了,以荷葉包著鱔魚肉,用芹菜絲裹好,再燉湯~ 湯頭非常清甜,魚肉香滑。⭐ 富貴石榴蟹 $98@很精緻的presentation,上面有一些厚實的蟹膏,裡面包著滿滿的蟹肉餡料,上面淋上薄薄的芡汁~就是有名的潮州手工菜石榴蟹!⭐ 汕頭煎蠔烙 $128超多蠔仔,粒粒飽滿肥嘟嘟!⭐ 川椒雞頸肉 $168餐廳用上日本走地雞,以川麻手法烹調,挺有獨色。❤️ 韮菜粿 $68一口size很方便吃,可以加上一點辣椒醬會更惹味!
不是朋友帶我來,
經過也可能不會留意到的神秘門口~😆
門後是一家小小的潮州特色手工菜館!

⭐ 魚露浸花甲 $218
潮州喜歡凍吃海鮮,
凍蟹,烏頭,這次試花甲!
以淡鹹的魚露浸花甲,
味道不會太搶帶出花甲的鮮甜~
花甲也肥美,啖啖肉~

⭐ 鵝粉肝 $128
以鹵豆腐墊底,
厚切的粉肝放上面~
粉肝的濃郁和清香的豆腐恰到好處。

⭐ 清燉荷包鱔 $88@
荷包鱔真的是買少見少了,
以荷葉包著鱔魚肉,
用芹菜絲裹好,再燉湯~
湯頭非常清甜,魚肉香滑。

⭐ 富貴石榴蟹 $98@
很精緻的presentation,
上面有一些厚實的蟹膏,
裡面包著滿滿的蟹肉餡料,
上面淋上薄薄的芡汁~
就是有名的潮州手工菜石榴蟹!

⭐ 汕頭煎蠔烙 $128
超多蠔仔,粒粒飽滿肥嘟嘟!

⭐ 川椒雞頸肉 $168
餐廳用上日本走地雞,
以川麻手法烹調,挺有獨色。

❤️ 韮菜粿 $68
一口size很方便吃,
可以加上一點辣椒醬會更惹味!

2024-11-13
2024-12-06 482 瀏覽
中秋是眾多佳節中十分喜歡的節日,中秋正日不方便慶祝,只好與閨蜜一同迎接「迎月」慶祝。閨蜜胃口好轉,自選到此吃翅。訂座時,店家表示有單點的燉魚翅,亦有魚翅套餐,人少本已較難點菜,$588 /2位的套餐有鵝有翅,正好合適。滷鵝很柔潤軟滑,件件滷鵝均豐腴肥美,滷水味香而不過鹹,吃多了可用酸醋解膩。菜膽翅是重頭戲,翅頭與翅針都相當粗壯,菜膽火腿湯清中帶咸鮮,加小許芫荽於近乎滾燙的翅湯中,芳香撲鼻。單以翅湯計,已值回半價。沙茶炒製的牛肉滿滿的覆蓋了埋在肉下的菜芯,份量絕無欺場,大概是佳節臨近,客人很多的緣故,牛肉和菜芯都炒得不及早前在另一姊妹店的相同出品。芋頭香飯的食材很簡單,但飯如其名,充滿油香,是美味的碳水化合物。

鵝肉拼豆腐

沙茶炒牛肉

2024-09-15
鵝肉拼豆腐
芋頭炒香飯
.早幾日收工同同事去灣仔食潮州菜🤤呢個同事咁啱住喺灣仔 佢話呢間潮州菜都好出名🤘🏻平時都成日同屋企人嚟食😋好少食潮州菜嘅我即刻話要試吓🤩.店內嘅裝修都好華麗 就算平日都有唔少一家大細嚟食黎食潮州菜一定要食滷水 滷水鵝片就最吸引我哋我問同事鵝肉同鵝片嘅分別 佢話鵝肉就有骨嘅 鵝片就啖啖肉🥰另外一人一碗蠔仔粥 再叫椒鹽九肚魚同埋腩肉炆涼瓜😝佢哋嘅滷水鵝肉真係非常之入味 點少少酸汁食已經非常開胃口🩷蠔仔粥份量都唔少 冇諗過一人一碗都咁大碗!仲有好多大大粒飽滿嘅蠔仔 成個粥底都唔會太鹹 食到蠔仔嘅鮮味椒鹽九肚魚一定要上枱盡快食 熱辣辣就最好味 外脆內軟😋九肚魚非常腍又好滑 店家特別配咗柚子蜜糖 點嚟食酸酸甜甜咁樣 好特別涼瓜炆腩肉係炆得非常之出神入化 涼瓜腩肉同埋冬菇都好腍好入味 涼瓜苦得來帶點甘香 腩肉都索左啲甘甘地既苦瓜汁👍🏻一試難忘.終於明白點解呢間潮州菜會咁出名啦🫶🏻
店內嘅裝修都好華麗 就算平日都有唔少一家大細嚟食

腩肉都索左啲甘甘地既苦瓜汁👍🏻一試難忘

終於明白點解呢間潮州菜會咁出名啦🫶🏻
2024-11-21
2024-11-27 369 瀏覽
🍽️正潮樓(灣仔)📍灣仔謝斐道117-119號富通大廈地下2號舖 果然不愧係Open Rice 潮州菜排行榜名列前茅,喺呢度試到好好味嘅傳統潮州菜呀🥰一入到去酒樓就感覺到古色古香的潮州菜館氣氛,原來有國家級大師傅坐鎮 ,菜色盡顯功架😬~汕頭煎蠔烙外皮金黃酥脆,內裡的蠔肉鮮嫩多汁,搭配蛋香味濃郁👍每一口都能感受到蠔的鮮美和香脆的口感,佢嘅口感好煙韌,唔係淨係一堆麵粉咁,調味又適中,好味道🦪🍳😋~薯仔炆牛筋牛筋同薯仔經過長時間的炆製,變得軟嫩入味,味道濃厚,令人垂涎欲滴🐮🍴😍~芋頭炒香飯芋頭搭配炒飯,香氣四溢,芋頭的軟糯口感與炒飯的香脆結合,好正🍚🍠~肉碎蠔仔粥粥內有很多蠔仔和肉碎,有咁豐富嘅新鮮食材熬製而成,粥當然非常鮮甜,肉碎入味,我個人就特別好鍾意佢好香嘅芫荽味,確係暖胃的美味佳餚🥣🦪~富果甜芋泥典型潮州店先有得食嘅甜品,我最鍾意食,香甜可口,口感綿密🍠🍯總括嚟講,呢度地點都好方便,港鐵灣仔站 A1 出口步行約3分鐘就可到達,食物質素又高,想吃正宗潮州菜的朋友可以積極考慮來試試😀
🍽️正潮樓(灣仔)
📍灣仔謝斐道117-119號富通大廈地下2號舖

~汕頭煎蠔烙

~薯仔炆牛筋

~芋頭炒香飯

~肉碎蠔仔粥

~富果甜芋泥

2024-11-23 317 瀏覽
今晚去食中菜!茶位 $12/人滷水鵝肉$138滷水鵝肉肉質嫩滑,滷汁入味,搭配白飯特別好吃!下面的豆腐都好入味~仲有花生豆醬焗海蝦 $198豆醬焗海蝦好入味!蝦殼已經好易分離 好方便食!大大啖肉薯仔炆牛筋 $168薯仔軟爛入味 牛筋偏硬但好多膠質白飯$12#香港美食 #香港好去處 #甜品控 #拍拖👫#打卡#香港#景點#打卡熱點#香港好去處#打卡#cafe#生活#小記錄#隨心一拍#相機先食#美食 #隱世cafe #hkcoffeeshop #hkbar #西式餐廳 #foodiehk #hkig #hkgirl #食好西 #西餐 #餐廳
今晚去食中菜!茶位 $12/人

滷水鵝肉$138

豆醬焗海蝦 $198
豆醬焗海蝦好入味!蝦殼已經好易分離 好方便食!大大啖肉

薯仔炆牛筋 $168
薯仔軟爛入味 牛筋偏硬但好多膠質

白飯$12

2024-11-22 432 瀏覽
潮州菜館好像愈來愈少,今日專登同屋企人去灣仔正潮館試一試正宗潮州菜。地點方便,地方闊落。店內唔算好大但再有兩間廂房,廂房好似有最低消費~滷水鵝片滷水鵝片是一道經典的潮州菜,精華在於滷水的調配。鵝片切片的厚度適中,肉質鮮嫩,滷製完滷汁的香氣深入每一片鵝肉,帶有微微的五香味與醬香。底層配以嫩滑既滷水豆腐。值得一試。蝦棗拼蟹棗蝦棗外皮酥脆,內餡飽滿,蝦肉新鮮,帶著自然的鮮甜;而蟹棗則是用蟹肉製作,味道鮮美,內餡滑嫩。每款各4粒,配跟餐上類似糖漿的醬料一起食更加好食~煎蝦米筍粿煎蝦米筍粿是潮州道地特色的小吃。外層金黃酥脆,內裡的餡料則是由新鮮的蝦米和筍絲製作而成,口感獨特。蝦米的鮮香與筍的清脆有豐富的層次感。芋頭炒香飯芋頭炒香飯。炒飯的調味恰到好處,既不油膩,又能很好地襯托出食材。米粒柵=粒粒分明。芋頭粒炒至金黃色,增添了口感。份量很足,一盆有5—6碗飯,足夠大家一齊分享。

滷水鵝片

蝦棗拼蟹棗

煎蝦米筍粿

2024-11-20 469 瀏覽
呢間有米芝蓮大廚坐鎮,係灣仔站附近,好易搵,入面都幾大,又有包箱,環境唔錯呀👏🏻滷水鵝肉鵝肉有好多件,雖然有骨,但係啲肉好腍,鵝味好重,又有豆腐花生墊底,味道好好!豬油炒蕃薯苗番薯苗用豬油嚟炒特別香,雖然好邪惡,但係好濃味,菜苗又夠新鮮,好好食!粉絲蒸元貝元貝每一粒都好大,用蒜蓉粉絲去蒸,好濃味,亦都食到元貝既鮮味!煎韮菜粿韭菜粿一碟有四件,煎得好香脆,韭菜味好濃,粿皮煙煙韌韌,味道好好!汕頭煎蠔烙蠔仔餅唔係炸到好脆嗰隻,唔會好多炸粉,反而有啲煙靭,蠔仔好多,好大件,超級好食!

滷水鵝肉

豬油炒蕃薯苗

粉絲蒸元貝

煎韮菜粿

汕頭煎蠔烙
今晚帶從外國回港探親嘅親戚到灣仔食飯,揀左一間主打傳統潮汕菜嘅中菜館【正潮樓】,之前係銅鑼灣分店食過很有水準,所以今晚一定要帶長輩去試試滷水鵝肉 $138鵝肉入口即化,肉質鮮嫩柔軟,滷汁既濃郁又唔會過咸,底下嘅豆腐則吸收左鵝香同滷水汁嘅精華腩肉炆涼瓜 $138呢道家常潮州菜係坊間比較少見,涼瓜炆得軟淋而不失涼瓜自身嘅甘香,墊底嘅腩肉入口即化,兩者味道平衡,既不油膩也不過於苦澀,碟中嘅湯汁味道清爽,好開胃潮州炒香飯 $128好有驚喜😍米飯粒粒分明,有鑊氣,味道唔會太濃味,與臘腸同蝦仁配合得相得益彰,加上蛋漿包裹住每粒飯,令人食唔停口汕頭煎蠔烙 $128每一塊蠔餅外皮金黃酥脆,大大粒蠔肉鮮美多汁,咬下去帶少少獨特嘅煙韌,加少少魚露令鮮甜味突出

滷水鵝肉 $138

腩肉炆涼瓜 $138

潮州炒香飯 $128

汕頭煎蠔烙 $128

2024-11-17 384 瀏覽
間唔中就會想打冷😬😬「正潮樓」係一間正宗又精緻嘅潮州菜餐廳👍🏻👍🏻👍🏻.粉絲蒸扇貝(4隻)🐚扇貝鮮甜滑嫩😋😋😋加上蒜蓉🧄🧄🧄蔥花同粉絲🍜簡單美味💯💯.潮州粿肉🥢外皮酥脆😆內裡軟腍😌😌用腐皮包住豬肉🐖🐖蔥花等💚再沾上蜜糖食🍯🍯好滋味🤤.方魚炒芥蘭🥬🥬爽脆芥蘭加上金黃色嘅方魚炒香🐟🐟🔥🔥令整道菜有提鮮效果😊😊.茗茶(2位)🫖🍵
茗茶(2位)🫖🍵
  • 方魚炒芥蘭
2024-11-15 385 瀏覽
正潮樓的菜式正宗,之前吃過覺得很不錯,跟朋友想吃潮菜,就決定好了晚餐要去吃。晚上座無虛席,建議訂位減少排隊時間。🌊 蒜蓉蒸元貝 $58/隻鮮甜的元貝的與蒜蓉的味道完美融合,味道鮮美,底下的粉絲吸收了上層精華更是美味。💚 煎韭菜粿 (4顆) 外皮煎至金黃酥脆,韭菜餡料鮮香四溢,讓人忍不住一口接一口,與朋友很喜歡!😍😍🐄 沙茶牛肉炒粿條 $148份量十足的主菜,牛肉鮮嫩,加上沙茶醬的獨特香氣令炒粿條更有風味,味道濃郁,加入了芥蘭增加口感,很滿足!🤤🤤🐟 方魚炒芥蘭 $128鮮香的方魚令清爽的芥蘭多了一番風味,味道很好👍🏻茶位$12/位

🌊 蒜蓉蒸元貝 $58/隻

💚 煎韭菜粿 (4顆)

🐄 沙茶牛肉炒粿條 $148

🐟 方魚炒芥蘭 $128
鮮香的方魚令清爽的芥蘭多了一番風味,味道很好👍🏻

茶位$12/位
2024-11-12 390 瀏覽
「正潮樓」主打更係潮州菜,裝潢典雅。潮州縱使係中菜館,入到店吾難發現有外籍人士係度食野。今次叫左:✨️《蝦棗拼蟹棗》蝦棗蟹棗各4件,件件大小差吾多。把蝦蓉和蟹蓉打成波形,外面炸到脆,咬落很彈牙。✨️《潮式豆腐焗嫩雞》很多醬料以為會很鹹,有豆腐中和左味道,食落一d都吾鹹,但雞件係好入味。大大㷛切件,幾有特式。✨️ 《 黃金焗海蝦》海蝦炸至金黃酥脆,幾乾身,不太油腻,但非常惹味,一口接一口食過不停。📍灣仔

今次叫左:

✨️《蝦棗拼蟹棗》
蝦棗蟹棗各4件,件件大小差吾多。
把蝦蓉和蟹蓉打成波形,外面炸到脆,咬落很彈牙。

✨️《潮式豆腐焗嫩雞》

✨️ 《 黃金焗海蝦》

📍灣仔

2024-11-12 337 瀏覽
呢間餐廳位於灣仔環境好高級又好靚既潮州中菜館,入面有多款小炒,潮州小食,海鮮等等,套餐都有,傾計好坐既地方,我地叫左一碟沙茶牛肉炒河粉,牛肉好有咬口又唔韌,沙茶味濃郁河粉炒至少少濕潤既質感加埋芥蘭一齊炒好惹味,另外叫左一碟鵝肉肉質嫩滑份量又多,抵食,下面仲有滷水豆腐好軟熟,滷水汁入味白果芋泥必食推介芋泥蓉好入味軟綿綿既口感,芋泥好香滑,芋頭味香滑。#香港 #香港旅行 #香港美食 #香港探店 #香港中菜館 #正潮樓 #灣仔 #潮州菜