2017-08-10 63 瀏覽
聽朋友話紅磡有一間食西班牙菜嘅餐廳,之後就決定去試下民泰47嘅位置都好好搵,直接喺黃埔站A1出口一出轉彎就到餐廳嘅格局設計都好有外國色彩,有一個開放式嘅吧枱,仲有一大片畫左塗鴉嘅牆睇咗一陣餐牌我哋就決定嗌咗唔同種類嘅嘢食前菜我哋食咗呢個煙三文魚牛油果凱撒沙律煙三文魚嘅份量雖然唔多但係味道好香,配埋牛油果同一啲沙律醬一齊食味道都好清新之後我哋都嗌咗幾款小食嚟試下呢個係帕德龍青椒配伊比利亞香腸呢款小食一上枱嘅時候我同朋友都好驚訝,我哋都話點解冇香腸嘅,仲以為香腸釀咗入啲青椒入面,原來呢款小食嘅主角係以青椒為主,面頭有啲木魚同香腸絲,感覺都幾有趣之後呢個係是拉差雞翼雞翼一食落口即刻感覺到是拉差辣醬嘅辣,但慢慢就接受咗呢種辣味,越食越想繼續食落去仲有一款係和風紫菜炸魚柳魚柳炸得好香好脆,再加上面頭有一啲和風紫菜,整個配搭都好好最後一款小食係香草牛油炒蘑菇蘑菇加上牛油同埋香草一齊炒好香,而且蘑菇咬落去都好多汁然後到主食嘅部份,我哋帶咗酥炸軟殻蟹奶油闊條麵玄學鞋揸得好香好脆,每一條闊條麵都有沾上奶油,食落口唔會覺得好膩之後我哋仲帶咗一個美國頂級穀飼肉眼牛扒配薯菜牛扒大約有七成熟左右,食落口唔會覺得
聽朋友話紅磡有一間食西班牙菜嘅餐廳,之後就決定去試下

民泰47嘅位置都好好搵,直接喺黃埔站A1出口一出轉彎就到

睇咗一陣餐牌我哋就決定嗌咗唔同種類嘅嘢食

前菜我哋食咗呢個煙三文魚牛油果凱撒沙律

之後我哋都嗌咗幾款小食嚟試下

呢個係帕德龍青椒配伊比利亞香腸

之後呢個係是拉差雞翼

仲有一款係和風紫菜炸魚柳
魚柳炸得好香好脆,再加上面頭有一啲和風紫菜,整個配搭都好好

最後一款小食係香草牛油炒蘑菇
蘑菇加上牛油同埋香草一齊炒好香,而且蘑菇咬落去都好多汁

然後到主食嘅部份,我哋帶咗酥炸軟殻蟹奶油闊條麵

之後我哋仲帶咗一個美國頂級穀飼肉眼牛扒配薯菜
牛扒大約有七成熟左右,食落口唔會覺得好硬,配埋醬汁食一流,但係個醬汁就咸左少少,不過牛扒都煎得好嫩

我哋仲帶咗三杯野飲,有咖啡師即場調配,一上枱就已經聞到好香嘅咖啡味

係呢間餐廳可以食到唔錯嘅西班牙菜,而且環境都好適合朋友傾計坐低慢慢食,約埋一班朋友嚟食個有格調嘅西班牙菜,呢度都係唔錯嘅選擇

2017-08-05
  • 美國頂級穀飼肉眼牛扒
  • 是拉差雞翼
2017-08-09 71 瀏覽
紅磡民泰街一間西餐廳,之前已經見過下有一串串雞蛋仔食,今次就試下有咩食餐廳唔係好大,但環境好舒服,不過冷氣就比較大煙三文魚牛油果凱撒沙律煙三文魚好香,不過唔知個啲一粒粒野係咩黎🤔如果有埋麵包粒就好啦帕德龍青辣椒配伊比利亞香腸因為我好鍾意食腸所以就嗌左,一黎到左,因為以為係一條條既腸做主角,點知青椒為主仲得一啲好細條既腸不過個青椒幾好食幾甜但唔辣,而腸就好似煎香左既煙肉咁,幾得意香蒜牛油炒蘑菇蘑菇成粒上,伴碟係啲蕃薯條,不過牛油味唔夠重和風紫菜炸魚柳魚柳炸到卜卜脆,但入面仲係好滑唔會好乾一大咋紫菜係面好正,再加埋沙律醬食好日本feel呀哈哈酥炸軟殼蟹奶油闊條麵意粉入面我最鍾意闊條麵因爲比較有咬口,而呢到都煮得岩岩好,可惜奶油味唔夠重,軟殼蟹就炸得好脆啖啖肉美國頂級殼飼肉眼牛扒配薯菜牛扒好大塊,但都控制得好好唔會太熟,不過個汁就有啲咸是拉差雞翼全餐最好食既野是拉差汁好辣好惹味,雞翼又夠脆同滑,好好食,本身朋友想再encore多碟可惜撞正整電腦last order左lu,下次再黎食!熱焦糖咖啡同凍焦糖燉蛋咖啡焦糖燉蛋咖啡會好似甜品咁燒一燒個焦糖面,而焦糖味亦都好重,朋友好甜所以好鍾意,但我就
餐廳唔係好大,但環境好舒服,不過冷氣就比較大
煙三文魚牛油果凱撒沙律
帕德龍青辣椒配伊比利亞香腸
因為我好鍾意食腸所以就嗌左,一黎到
香蒜牛油炒蘑菇
蘑菇成粒上,伴碟係啲蕃薯條,不過牛油味唔夠重
和風紫菜炸魚柳
魚柳炸到卜卜脆,但入面仲係好滑唔會好乾
一大咋紫菜係面好正,再加埋沙律醬食好日本feel呀哈哈
酥炸軟殼蟹奶油闊條麵
美國頂級殼飼肉眼牛扒配薯菜
牛扒好大塊,但都控制得好好唔會太熟,不過個汁就有啲咸
是拉差雞翼
全餐最好食既野
熱焦糖咖啡同凍焦糖燉蛋咖啡
焦糖燉蛋咖啡會好似甜品咁燒一燒個焦糖面,而焦糖味亦都好重,朋友好甜所以好鍾意,但我就覺得咖啡味比較唔夠出
呢到其實仲有好多其他特別食物,特別係甜品都同出面既好唔同,可惜今次已經食到好飽,下次再黎試甜品
2017-08-08 70 瀏覽
自從何文田黃埔開通咗列車之後,入嚟搵嘢食真係方便咗好多! 今日朋友約嚟食呢間餐廳,一出黃埔行咗兩分鐘就到,近到一個點! 同平時出咗地鐵站周圍都係商場嘅景觀好唔同,呢一到周圍都係街道,有好多唔同嘅食肆, 真係有啲唔係好慣。 間餐廳個招牌唔係好大,我都用咗啲時間先見到。好彩佢夠開宗明義!喺民泰街47號就叫做民泰47 入面嘅裝修得好別出心裁,我最鍾意就係佢個把吊扇! 超有風格!當我哋喺度食緊嘢嘅時候,其實見到唔少人淨係嚟飲嘢。下次試下啲啤酒先得!我哋叫咗個溫泉蛋卡邦尼意粉,呀唔係,係烏冬先岩。 呢到玩fusion, 好多你意想唔到嘅嘢都會喺呢一度出現! 個烏冬嘅林度啱啱好!最怕d烏冬太硬。 同一般嘅卡邦尼意粉有啲咩唔同,呢個比較水質。溫泉蛋唔係一隻咁樣,而係mix咗落去個汁到。好滑!呢個西班牙臘味炒飯真係完全估佢唔到!本身諗住臘味+西班牙海鮮真係唔知做乜但認真!加左之後真係好惹味!可能真係好啱我哋香港人嘅fusion口味!個飯變得超香!而且同海鮮都起到個中和作用!呢個肉丸有啲似宜家傢俬啲friend, 加埋蕃茄汁都幾好食。 而且佢啲小食價錢都唔算貴。 下次可以考慮下叫個小食再叫杯酒飲。一餐飯

一餐飯要完美作結點可以冇甜品?第一次食呢個甜品係一間mexico嘅餐廳。好似係西方嘅油炸鬼嗰啲friend。點啲朱古力醬或者係焦糖醬,將成件事雖然好甜,但係好滿足!

黃埔地鐵站A出口是所有美食達人必到之地!壽司﹑雞煲﹑米線﹑小吃﹑甜品通通齊全,民泰四七就是打正旗號玩西班牙Fushion菜的民泰街新勢力!先講裝潢,石屎外牆配工業風Chill味濃,落地玻璃﹑大膽壁畫,座位有高枱也有梳化座椅,單單是環境已相當有睇頭。飲品Menu提供日式手工啤,也有多款自家調製Mocktail。來到西班牙餐廳,當然要試一下Albondigas西班牙肉丸!鮮茄酒醬西班牙肉丸 Albondigas $58醬汁番茄味濃郁,肉丸有嚼口不會過腍或過硬,夠Juicy!不過假如肉丸Size飽滿一點會更有口感。沖繩海葡萄吞拿魚番茄沙律 Tomato Tuna Salad with Okinawa Sea Grapes $98西班牙 X 沖繩概念,配搭得宜,番茄亦是值得加分的地方!選材超新鮮!鮮甜兼茄味出眾!而且salad dressing調得相當好,帶點清香的檸檬味和微微的酸醋味,增強了番茄的味道。唯美中不足的是吞拿魚切得太細,味道也偏淡。而且亦選用了品質一般的海葡萄,不及於沖繩當地吃的大顆有咬口。六十五度慢煮黑毛豬仔骨 65℃ Slow Cooked Iberico Baby Back
黃埔地鐵站A出口是所有美食達人必到之地!壽司雞煲﹑米線﹑小吃﹑甜品通通齊全,民泰四七就是打正旗號玩西班牙Fushion菜的民泰街新勢力!

鮮茄酒醬西班牙肉丸 Albondigas

鮮茄酒醬西班牙肉丸 Albondigas $58
醬汁番茄味濃郁,肉丸有嚼口不會過腍或過硬,夠Juicy!

不過假如肉丸Size飽滿一點會更有口感。

六十五度慢煮黑毛豬仔骨 65℃ Slow Cooked Iberico Baby Back Ribs $178
黑毛豬仔骨以慢煮的方法烹調,肉質夠腍,而且醬汁也有水準,非常入味。

黑毛豬選料上乘,肉味濃且骨肉比例得當,一份約有十條豬仔骨,二人share的話剛剛好!

黑松露奶油大啡菇寬麵 Portobello and Black Truffle Fettuccini Alfredo $82

麵條軟硬度適中,黑松露奶油醬汁味道也不俗,但醬汁的份量偏少,未能令每一口麵條都沾上。而大啡菇份量相對較少,廚師把它切成很細很細的粒狀,失去了大啡菇最引人入勝的口感。

餐廳誠意滿分,服務也非常友善及有效率!

而最令小妹加分的除了是裝潢之外,食品的器皿﹑餐具也是經過用心挑選,好的食物不只要食材新鮮,賣相也同樣重要

2017-08-02
2017-08-03 609 瀏覽
這一個晚上, 在紅磡做完運動之後, 便要找個地方吃晚飯,印象中有間評價不錯的西班牙餐廳在附近,透過手機上網, 找出餐廳的正確位置, 原來那間「民泰四七」, 就在民泰街47號。店子位於黃埔地鐵站附近,交通非常方便, 店內面積不大,設計著重柔和舒適,氣氛輕鬆隨意,毫不拘謹,充滿西班牙風情。一道西班牙蕃茄凍湯送上來, 味道濃郁而且鮮甜, 湯內的蕃茄新鮮甜美, 是對板之作吃西班牙菜又怎可缺少tapas小食,先來一味煙三文魚配西班牙蕃茄脆多士, 煙三文魚帶有豐富的鹹香味,配合脆口的多士一同吃, 效果滿意; 接著有鮮茄酒醬西班牙肉丸伴,吃起來肉丸的肉味濃郁而且有點腍身, 配合蕃茄醬可以添上一份惹味, 味道還不錯。  進入主菜環節, 點了招牌西班牙臘味海鮮飯,海鮮包括有虎蝦、青口及蜆, 個人比較喜愛虎蝦, 夠大隻, 味道鮮甜而肉厚, 飽滿圓潤的米粒同時也索盡了食材的鮮味, 飯粒混有臘味粒, 入口滲有臘味油香,米粒吃起來有嚼勁。其實餐廳已開業了一段時間,無論在裝修格局和菜色方面,都看得出店方花了心思,也感受到那份誠意,希望餐廳可以創出更多新菜色,令食客們更加有口褔。
2017-08-02 89 瀏覽
與很久沒見的小師妹相約一聚,想找一家可以坐得舒適,又有品質保證嘅餐廳。友人提議我一試這間新開西班牙餐館「民泰四七」,據說店裡的菜式,不止價錢大眾化,而且還糅合了亞洲元素,把傳統西班牙菜重新演繹,風格獨一無二。餐廳位於紅磡民泰街 47 號,是間地舖。踏進店,舖面呈長方形,內攏雖然不算很大,但地方乾淨企理,而且座位寬敞搭夠,放置餐桌後,不覺侷促。環顧四周,裝潢以米白色為主調,設計簡約,近門口左手邊擺放了一列搶眼的紅色梳化,正前方是開放式水吧,而右手邊就以四人檯為主,不過要數到全店最吸睛,當然是餐廳盡頭的塗鴉牆,畫上潛水員大戰鱆魚怪,既奪目又有趣。拿起午市餐牌,選擇非常豐富,共有10 款,定價由 $53-$118 不等,附送民泰靚湯及美式咖啡、茶或汽水。至於散點方面,項目就包括有西班牙小食、沙律、餐湯、招牌鍋飯、意粉、意大利飯、主菜及甜品等。午餐唔想吃得太過 Heavy,決定只點一客 Set Lunch,再加兩款小食,一於留肚吃甜品。先來一客和風紫菜炸魚柳 ($72)  刺激一下胃口,魚柳即點即製,共有兩大塊,非常厚身,炸至色澤金黃,並以木砧板盛上。立即一試,魚柳炸得夠香夠脆,切後不會散開,
先來一客和風紫菜炸魚柳 ($72)  刺激一下胃口,魚柳即點即製,共有兩大塊,非常厚身,炸至色澤金黃,並以木砧板盛上。立即一試,魚柳炸得夠香夠脆,切後不會散開,入口好嫩滑。雪白的魚肉,肉質纖細,幾近即融,而且食落充滿肉汁,唔會乾爭爭。至於混入了紫菜的炸漿,亦做得非常薄身,即使放咗一陣仲仍然脆口,吃時蘸他他醬,大大提升鮮味!
香蒜牛油炒蘑菇 ($38),用精緻小圓碟上桌的原粒蘑菇,Size  非常巨大,勁有睇頭。叉起一粒品嘗,蘑菇炒完後再加牛油焗,做法雖然簡單,但廚師控制火候和調味功夫一流,入口濃稠絲滑、惹味非常,加上菇汁豐富,倍添美味!
午餐選了美國頂級穀飼肉眼牛扒 ($118),牛扒可配飯、意粉或薯菜。美國 Prime 級肉眼扒非常大塊,幾乎將伴吃的意粉完全覆蓋,絕對足夠兩人分享。美國牛以穀飼餵養,脂肪分布比一般吃草的牛平均,烤煮後油脂漸融化,滲透肉的每個角落,入口肉質嫩滑且 Juicy,牛味濃郁,而配吃的意粉亦軟滑有韌性,生熟度剛好,有咬口,飽肚好味。
跟餐點了凍新鮮水果茶 (+$15),果茶分量十足,以闊口玻璃瓶盛上,茶內混入了不少切粒新鮮水果,而且最大賣點是沒加任何添加劑。馬上啜一口,飲落啖啖新鮮果香,味道天然,酸酸地,挺開胃,冰涼解渴。
甜品方面,點了串串貢雞蛋仔 ($52)  和西班牙油炸鬼各一份。雞蛋仔以小火爐烘著、並用竹籤串起上桌,望落去顆顆圓渾飽滿,賣相吸引,令人期待,一於相機先食。拍過照後,立刻拿起一串品嘗,蛋香味雖然唔算好濃,但外面鬆化酥脆,咬下去綿密軟心,有肉地,而且幾乎沒空位,入口還帶少許濕潤感覺,伴以面頭淋上的紫薯醬,創意爆燈之餘,味道也出奇搭調,叫人驚喜。
至於西班牙油炸鬼 ($60),西班牙傳統甜食 Churros 釀入了少許吉士醬,面頭撒滿肉桂粉和糖霜,炸香後口感薄脆,肉桂味恰到好處,不會過份強悍霸道,而且外面脆卜卜、中間軟綿綿,甜度亦非常適中,啱曬我口味,蘸上朱古力醬同吃,味道非常配搭,有飽腹感之餘又不會過份甜膩。

據說店裡的「招牌西班牙臘味海鮮飯」和「麻辣肉腸鮮蝦意粉」,都喺烹調時加入了亞洲食材,令菜式極富亞洲菜風味,下次再來吃晚飯,一定要試試。
2017-08-02
2017-07-28 131 瀏覽
今日同母親大人去開紅磡就嚟咗呢間評價都幾高嘅民泰47去到見到街名先發現 餐廳名原來係因為位於民泰街47號 因而命名哈哈..餐廳裝修以黑白灰為主 好和諧環境好舒適 不過坐位稍為有啲迫.餐廳用上金色嘅餐具感覺好高級 哈哈.午餐有附送餐湯今日係西蘭花忌廉湯 西蘭花煮到淋身飲落亦都好滑身 好飲.全日早餐佢哋lunch menu都有提供全日早餐有煙肉 香腸 蕃茄 煙三文魚 蘑菇茄汁豆 格仔餅 炒蛋 同薯餅款式好多 每樣都係比少少唯一特別嘅係有佢哋自家製嘅格仔餅格仔餅邊位都幾脆 入邊就比較諗食落口感有啲似蛋糕仔-.煙三文魚牛油果藜麥沙律沙律菜同煙三文魚都好新鮮配上近期大熱嘅牛油果同藜麥感覺好健康牛油熟得剛好 好甜好軟滑..番薯條配芥末蛋黃醬.係餐牌見到有我愛食嘅番薯條當然要嗌黎食下 係有驚喜的!蕃薯條好厚切好粗身 份量都好多下炸得外皮好脆好好食 食落亦唔算油膩蕃薯條帶有天然嘅蕃薯甜味 同平時咸味薯條唔同配埋日式芥末蛋黃醬 沾住食邪惡得黎又食唔停必嗌item!..+$12配的熱水果茶.
今日同母親大人去開紅磡

感覺好健康
牛油熟得剛好 好甜好軟滑

番薯條配芥末蛋黃醬

係餐牌見到有我愛食嘅番薯條
當然要嗌黎食下 係有驚喜的!
蕃薯條好厚切好粗身 份量都好多下
炸得外皮好脆好好食 食落亦唔算油膩
蕃薯條帶有天然嘅蕃薯甜味 同平時咸味薯條唔同
配埋日式芥末蛋黃醬 沾住食
邪惡得黎又食唔停
必嗌item!

+$12配的熱水果茶

2017-07-27 143 瀏覽
草根間中都會去到紅磡覓食,眼見黃埔地鐵通車後,紅磡同黃埔嘅美食愈來愈多,唔少食店都進駐區內。只係相隔一段時間冇去,已經眼見唔少食店嘅開張同倒閉。由於最近好多人去左呢間紅磡餐廳食西班牙Fusion菜,見評語都唔錯,草根👧🏻👩🏻又去試一試👅睇大家嘅介紹先知原來餐廳個名*民泰四七*嘅由來係源於街名,由於坐落民泰街47號,所以先有此店名,聽落都幾有意思。去到先發現原來餐廳正正係昔日皇后冰室嘅舊址。當日落雨,加上係夜晚,搵來搵去都好似見唔到餐廳招牌。好彩之前做過功課,記得餐廳有一幅好特別嘅牆。咁啱俾草根姐姐係店外望到佢,先至知道餐廳原來就係前面。呢幅牆用嚟打卡真係一流餐牌有主菜、飯/意粉、小食同甜品,選擇都唔少。店員話乳豬係推介菜式,不過呢晚唔太想食咁多肉,所以叫左一個飯、一個小食同兩個甜品。波士頓龍蝦釀海鮮意大利飯($158)Stuffed Boston Lobster Risotto🍛意大利飯 一上枱就已經好香嘅芝士味🧀,係平日pizza 🍕個陣芝士味呀😍😍😍一睇原來面頭有大量芝士粉。飯中間隱藏左半隻#龍蝦 😋龍蝦肉質彈牙同爽口😍每一粒米嘅中心都有少少硬硬地,有少少傳統意大利飯嘅影子👤,不過

呢幅牆用嚟打卡真係一流

餐牌有主菜、飯/意粉、小食同甜品,選擇都唔少。

波士頓龍蝦釀海鮮意大利飯($158)
🍛意大利飯 一上枱就已經好香嘅芝士味🧀,係平日pizza 🍕個陣芝士味呀😍😍😍一睇原來面頭有大量芝士粉。飯中間隱藏左半隻#龍蝦 😋龍蝦肉質彈牙同爽口😍每一粒米嘅中心都有少少硬硬地,有少少傳統意大利飯嘅影子👤,不過整體上腍多過硬,👍香港人唔會食唔慣!成個飯都有好濃郁嘅蕃茄醬味,撥開d飯🍚原來有好多蕃茄碎🍅同洋葱係中間,味道酸酸地更令人胃口大開😙,米飯粒粒🍚都可以掛住個汁😻,高質好食!食完仲完全唔會覺得濟👌,一個女仔都可以食哂成個飯🙊

流心車打芝士粟米片球($55)
Doritos Crusted Cheddar Cheese Bites
🧀芝士條外面嘅皮炸得太硬、實的的😟,好彩中間芝士夠鹹香,仲非常流心👏,搣開個下都好吸引。睇相可以見到芝士🧀好柔軟,拉絲完全冇難度😍😍其實草根認為🤔芝士條外層嘅味道好似一款三角形芝士薯片(紅色包裝個款芝士片,有冇人知道我地講緊咩?)會唔會其實餐廳真係用個款芝士薯片整碎做炸物嘅外殼呢?😂
流心車打芝士粟米片球

食完個小食同意大利飯基本上都飽左,不過甜品環節真係唔少得。

西班牙油炸鬼($60)
Spanish Churros (Chocolate Ganache/Strawberry White Chocolate Ganache)
去到西班牙餐廳當然要食番個西班牙菜🇪🇸
西班牙油炸鬼
第一次食西式油炸鬼,外面佈滿玉桂糖🍬所以食落都幾甜。以為會係脆身,但係原來質感係外脆內腍嘅。一拎上手就感覺到成個油炸鬼都幾軟身,油膩感唔重,不過由於口味問題,草根就唔多中意個質感啦😂點上旁邊嘅朱古力醬🍫同白朱古力士多啤梨醬味道會豐富d🍓呢個價錢得5小條,都幾貴啊
西班牙油炸鬼

串串貢雞蛋仔($52)
Chun Chun Kung Egg Waffle (Egg Waffle/Purple Yam Sauce)
甜品真係唔會嫌多,一串串嘅賣相都幾得意✌🏻雞蛋仔外面個皮好薄好脆😍中間個餡料質感實在,一向中意食蛋糕仔嘅草根覺得幾好食,不過其實完全唔關雞蛋仔事,我地覺得叫蛋糕仔🍰會適合d,蛋糕仔係紫薯味餡加上紫薯味醬🍠只帶好輕微嘅紫薯味,不過都幾討好💕明明係澱粉質,但食落又唔會覺得好飽好濟👀,紫薯迷唔好錯過啦🙌蛋糕仔仲要用下面個小火爐🌋熱住,雖然就唔係好熱,對整體冇乜作用,不過用嚟影相就真係賣相一流!!!📸
串串貢雞蛋仔

成餐最出色嘅一定係個飯!!
草根真係好中意!雞蛋仔味道都唔錯,芝士條同油炸鬼草根就覺得一般般。不過店員服務好好,不斷加水俾我地,仲會主動收碟。而且餐牌選擇都幾多,下次都想再嚟試一試d主菜得唔得!
  • 波士頓龍蝦釀海鮮意大利飯
2017-07-26 132 瀏覽
自從黃埔有咗地鐵之後,去嗰度搵嘢食都好方便。最近個到開左開餐廳叫民泰四七,我去個到就係因為俾底燒雞蛋仔吸引住,所以咪過去試下。▫️餐廳主打西班牙 x 亞洲菜 fusion。我地叫左炸甜紫薯條🍟、是拉差雞翼🐥、温泉蛋奶油🥚卡邦尼稻亭烏冬、芒果檸汁醃吞拿魚🐟。其實大部份都俾我想像中好食,最欣賞係個烏冬🍜,奶油味重🥛,而且真係好creamy滑溜🍦。▫️終於試到燒雞蛋仔,唸到咁既idea真係俾個叻佢👍🏻,不過粉多左啲啲,令雞蛋仔實左少少。▫️不過成餐都真係幾好,正👏🏻
▫️
不過成餐都真係幾好,正👏🏻
2017-07-26 123 瀏覽
黃埔新村出名多好野食,週中工作得辛苦,又不一定想過海去中環灣仔,但想到去試試呢間街坊西班牙菜😁呢間餐廳的舖面沒有招牌,看起來不太似西餐廳、但一進門便感受到新派西菜的氣氛。餐廳一眼便看盡,沒有太多大枱,都是土地問題,枱與枱之間都頗迫,不過也可理解的。由於不知份量大小、所以點了一份慢烤乳豬、招牌西班牙海鮮飯,及一份tapas炒蘑菇。以為慢烤乳豬要等一段時間,但來了飲品很快便到😂(可能是平日較早時段吧)一上桌便聞到油香味,只要亦有感份量太少🤣🤣但口感、肉質的確很好,值得一試。如果人多或很肚餓就要叫半隻。Paella份量則剛好,海鮮份量適中,只是飯太濕,影響了口感。我本人覺得paella應是似炒飯而不是多過似risotto。另一驚喜是牛油炒蘑菇,蘑菇炒得香口但不會乾之餘、上面放了炒蕃薯薄脆,口感一流,甜甜配合蒜香蘑菇剛好😋😋😋連飲品賣單差不多600 (2人),友人覺得略貴,但在整體來說有如此品質得餐廳,也是收費合理的。畢竟,有水準的街坊外國菜,也是值得支持,而且服務也不錯。值得一提,當晚見到很多外賣員送此餐廳的外賣,店員pack到冇時停😆
叫了一個mocktail, 忘記名字,有cucumber同mint好清新,但個玻璃杯冇咩特別
招牌西班牙海鮮飯
慢烤乳豬
2017-07-26
招牌西班牙海鮮飯
慢烤乳豬
  • 牛油炒蘑菇
難得weekend雨神放假,乘機出來走走。 黃埔地鐵站開通後,食肆更多。今天就來個微服出巡吧。 沿街直走,最吸引我注意的就是民泰四七。 以街名、街號作店名,簡單又直接。門面亦如此。落地玻璃,灰色牆加黃銅色招牌,利落又型格。 下午茶時間,仍然食客不絕。我倆也只是剛好有位 (照片是等食客走了點才影,不能作準 )。 牆壁上的八爪魚與招牌相呼應。 餐具上印了店名,有心思。 Lunch set 由12:00-3:00pm,睡晏了也有lunch吃。 除了lunch set,還有tapas可供選擇。 左:Rose Latte | 右:Caramel Latte 未吃飯,先個杯咖啡。 Rose Latte配上乾玫瑰花瓣,賣相當相吸引,影相一流。喝一口,淡淡玫瑰花香與caffe latte互相襯托,味道平衡得宜。 焦糖latte賣相雖不夠夢幻,但味道亦同樣值得一讚。焦糖味甜度適中,又不失caffe latte的濃厚咖啡香。 芒果檸汁醃吞拿魚 $88 芒果檸汁醃吞拿魚醬汁酸中帶甜,非常醒胃。 吞拿魚肉質軟嫩,夠新鮮。拌著青瓜、飛魚籽的爽脆,味道更清新,非常適合悶熱的天氣。 惟堆砌起來有
難得weekend雨神放假,乘機出來走走。
黃埔地鐵站開通後,食肆更多。今天就來個微服出巡吧。

沿街直走,最吸引我注意的就是民泰四七。

下午茶時間,仍然食客不絕。

我倆也只是剛好有位 (照片是等食客走了點才影,不能作準
)。

牆壁上的八爪魚與招牌相呼應。

餐具上印了店名,有心思。

除了lunch set,還有tapas可供選擇。

未吃飯,先個杯咖啡。

芒果檸汁醃吞拿魚
芒果檸汁醃吞拿魚 $88

芒果檸汁醃吞拿魚醬汁酸中帶甜,非常醒胃。
惟堆砌起來有點鬆散,吃得有點不方便。
西班牙黑毛豬奄列
西班牙黑毛豬奄列 $58

西班牙奄列夠厚身,份量十足。雖然我喜歡焦香脆口,但確實太焦。
薄切薯仔片軟硬適中,配上帶點鹹香的黑毛豬,讓蛋餅更有質感。

我最喜歡吃的反而是Tortilla上的炸蕃薯條,又甜又香脆,不只是伴碟咁簡單。

蘑菇忌廉湯

吃過Tapas,來個lunch set。
先來跟餐的蘑菇忌廉湯。有點稀,不是我愛的種類。味道不錯,還有有不少蘑菇,夠足料,挽回分數。

西班牙海鮮鍋飯
西班牙海鮮鍋飯 $78

西班牙海鮮飯夠浸潤,飯粒軟硬遊中。沾上蕃茄湯後,夠惹味、開胃。
$78lunch set來說,大蝦、青口、蜆肉都齊備。雖然份量不太多,仍然抵食。

香芋雞蛋仔
是日甜品 - 香芋雞蛋仔

Lunch set 加$10就可多個甜品,當然不能錯過。是日甜品香芋雞蛋仔,看似平凡,食落才知龍與鳳。

雞蛋仔外脆內軟,每一粒都滿滿芋香。芋頭味非常濃厚,令人驚喜,絕對不能錯過。
午餐
香芋雞蛋仔
2017-07-25 157 瀏覽
今天約左朋友去黃埔食飯, 黃埔站通車之後都係第一次嚟呢邊,選了間新開既<民泰四七> 食西班牙菜。超近地鐵站, 在A出口出站, 向右轉過條馬路就到了。餐廳環境都不錯,我地被安排坐較入的位置,可以安靜咁傾下偈。我們點了小食 - 鮮茄酒醬西班牙肉丸、主菜 - 四川麻辣西班牙肉腸鮮蝦意粉、招牌西班牙臘味海鮮飯及甜品 - 薏式煲仔飯。先嚟鮮茄酒醬西班牙肉丸,肉味幾濃,配上蕃茄蓉,味道不俗。四川麻辣西班牙肉腸鮮蝦意粉,聽個名好似幾辣咁,嗜辣既我當然超興奮。賣相唔錯,食落唔辣但反而有驚喜,幾香口惹味,我地好快就清左成碟意粉喇。招牌西班牙臘味海鮮飯,飯比較干身。可能食完意粉再吃這個飯,反而味道較淡身。最開心就係甜品時間 - 薏式煲仔飯賣相好靚,中間仲要大大粒我最鍾意既士多啤梨。飯係用椰汁堆既,超香椰汁味,食落味道有d似泰式椰汁糯米飯既感覺,很喜歡這個甜品。

餐廳環境都不錯,我地被安排坐較入的位置,可以安靜咁傾下偈。

先嚟鮮茄酒醬西班牙肉丸,肉味幾濃,配上蕃茄蓉,味道不俗。

2017-07-24 683 瀏覽
一個玻璃窗,分隔兩個世界。外面天時暑熱,人聲鼎沸,內裡清爽涼快,閒適寫意。放工來細嚐美食,真的好chill!來到食西班牙菜為主的餐廳,當然要點西班牙的名物!西班牙慢烤乳豬($238)點regular 有六塊,適合二至三人享用。這裡的乳豬特別在用上慢烤的方法去烹調。外皮相當香脆,咬落下咯咯作響。乳豬皮底下,近幾沒有肥膏,可能是因慢煮的關係,脂肪完全被逼出吧!所以吃完三塊乳豬後也沒有罪疚感。(哈!)而瘦肉部份則嫩滑可口,味道鮮甜卻沒有豬肉臊味,而且乳豬醃得入味且不會過鹹。配襯橄欖油烤蕃茄及酸椰菜,味道相當不錯, 沒有因為是配角而”得過且過”。波士頓龍蝦釀海鮮意大利飯 ($158)半隻波士頓龍蝦躺在意大利飯底下,夠足料!意大利飯煮得軟腍和濕潤。汁醬濃稠,有濃濃的龍蝦汁,蕃茄,芝士以及白汁的味道,醬汁包裹著每粒飯粒, 很滋味。波士頓龍蝦肉多, 味道鮮甜無雪味,肉質亦相當彈牙。民泰水果茶($50)水果茶由多款水果泡茶而成,有青蘋果,紅蘋果,香橙等。水果切成小粒,令果味充分落到茶中。果香及茶香很平衡, 味道甜中帶微酸。
一個玻璃窗,分隔兩個世界。
來到食西班牙菜為主的餐廳,當然要點西班牙的名物!

西班牙慢烤乳豬($238)
點regular 有六塊,適合二至三人享用。

這裡的乳豬特別在用上慢烤的方法去烹調。

波士頓龍蝦釀海鮮意大利飯 ($158)
半隻波士頓龍蝦躺在意大利飯底下,夠足料!

民泰水果茶($50)
2017-07-20
2017-07-23 587 瀏覽
今朝起身,天文台app顯示8號波已掛,星期日先尼打風,深感無耐,可見力場威力之大。怎料下午二時天文台已改發三號波,此風果然來去匆匆。餓左成朝,即刻call阿媽出去搵食。民泰離黃埔站數分鐘路程,地點方便,落雨都不怕會淋濕。我們去到餐廳因為8號波而延遲開門,剛剛開始營業,我們是第一枱客人。餐廳內燈光柔和,裝修簡單,主要以白色為主,乾淨企理。除了吃食外,還有各類的酒品供應。刀叉全部都印上餐廳名稱。除了散叫外,還有午市套餐黑松露奶油大啡菇闊麵82闊麵軟硬適中,黑松露汁非常香濃,大啡菇是切碎在麵內,整個闊麵非常creamy,醬汁杰身,每條闊麵都均勻蘸滿黑松露汁。西班牙慢烤乳豬238有6件乳豬,皮脆肉嫩,調味適中,不會過咸,跟外面吃的中式乳豬不同,西班牙乳豬是連肉一起上,所以都會啖啖肉,完全無骨,肥膏只有落落的一層,烤得非常香脆,大部份的油脂都在烤焗是迫出來,所以感覺不會太油膩,加上配菜能中和油膩感,非常滿足。和風紫菜炸魚柳72上枱時新鮮熱辣,剛剛炸好,一切開還冒煙,魚柳肉厚,脆粉很薄,外脆肉軟,魚肉很滑,但略嫌魚味不足及有些油膩。總括而言,食物質素中上,尤其是乳豬及闊麵都做得不錯,份量適中,價錢

刀叉全部都印上餐廳名稱。

除了散叫外,還有午市套餐

黑松露奶油大啡菇闊麵82

西班牙慢烤乳豬238

和風紫菜炸魚柳72

和風紫菜炸魚柳

總括而言,食物質素中上,尤其是乳豬及闊麵都做得不錯,份量適中,價錢走中價路線。
2017-07-23
2017-07-23 155 瀏覽
新食店開咗幾個月,終於有機會去試試午餐.餐廳環境非常hip. 走新派路線. 服務一般. 看似人手不足,因為等了一段時間才有人幫忙落order. Order 之後要等30分鐘才到齊. 蛋餅十分鐘左右到, 但麵要半個鐘.㸃了黑毛豬蛋餅. 蛋有點overcook, 太乾,冇蛋香. 內有洋蔥potato 及幾片"黑毛豬"(不能證實/否定,但外形味道像一般火腿...). . 還有黑松露奶油啡菇麵. 這碟麵令我們非常失望. 黑松露及菇味不顯著, 不creamy, 沒奶油香, 只有咸味.叫左兩杯fruit tea, 都五十蚊杯,但似糖水...Fine dinning 價格但質素不及,不會再來了.
新食店開咗幾個月,終於有機會去試試午餐.

餐廳環境非常hip. 走新派路線.

叫左兩杯fruit tea, 都五十蚊杯,但似糖水...

Fine dinning 價格但質素不及,不會再來了.