2013-06-22 219 瀏覽
今日同朋友不知食什麼好,路過這間永利清湯腩,就想試一試.跟著叫了一個牛腩飯,同牛腩河加奶茶.佢都唔算茶餐廳,咁奶茶唔好都算.飲落去跟本水加奶精冇茶味...最慘係D牛腩,又UN又鞋.同我阿女麻煮D牛尾湯湯渣一樣冇味,,,,,又貴36蚊加40蚊....下次比錢都唔會食雖然冇影相,但真係好鬼差
今日同朋友不知食什麼好,路過這間永利清湯腩,就想試一試.
跟著叫了一個牛腩飯,同牛腩河加奶茶.
又貴36蚊加40蚊....
下次比錢都唔會食
雖然冇影相,但真係好鬼差
2013-06-21
今晚考完試已經9點幾,攰攰地又選擇唔多ge情況之下,黎到呢邊,發現永利清湯腩未收,之前睇過見到好評唔少,於是決定黎試一下!人唔多,可能都夜啦!研究左個餐牌之後,我決定食咖哩牛腩飯,女朋友食咖哩牛腩米線!落單時,叫火線果陣,個老闆話'你要咩牛腩呀坑腩啦坑腩好',跟手就寫左,諗都未諗清楚,而且坑腩要加$2,不過我都係想試上ge,咁就要坑腩啦!另外個飯就普通牛腩ok!因為太肚餓,黎到急不及待食左一啖,先記得影返張相!飯ge份量ok,不過個汁幾'希'下,我覺得咖哩汁太'希'太水唔好食,尤其撈飯!而且牛腩有幾舊真係幾韌下,可能我一開始對佢期望太高!只係覺得不過不失...女朋友ge米線,佢話個份量少左D,我都試左佢D坑腩,覺得同普通牛腩冇咩分別!我以為會好食D,口感唔同D,但係真係冇分別...食左兩三舊,有D韌...唔係咁好'趙'...我覺得好食D ge牛腩係應該林林地但係又唔好散開...不過呢度就一般啦...叫左野飲,算係茶餐廳水準,都ok ge!總括黎講招牌牛腩一般咋...期望唔好太高!希望可以改善下,'林'返D啦!

人唔多,可能都夜啦!

不過我都係想試上ge,咁就要坑腩啦!
另外個飯就普通牛腩ok!
因為太肚餓,黎到急不及待食左一啖,先記得影返張相!
而且牛腩有幾舊真係幾韌下,可能我一開始對佢期望太高!
只係覺得不過不失...
我覺得好食D ge牛腩係應該林林地但係又唔好散開...
不過呢度就一般啦...

叫左野飲,算係茶餐廳水準,都ok ge!
總括黎講招牌牛腩一般咋...期望唔好太高!
希望可以改善下,'林'返D啦!
2013-04-26
2013-01-07 137 瀏覽
見這裡評價甚好,於是假日來個新嘗試,今次點了清湯爽腩米粉和咖喱金錢肚飯。米粉的湯底太清淡,要自己添加調味,至於主角的爽腩,則不太突出,以它的價位來說應該有更好的水準。至於咖喱金錢肚飯,賣相不太吸引,但咖喱汁反而有驚喜,帶有淡淡椰香,配菜的薯仔也入味,不過金錢肚則不是我喜歡的口感,感覺太淋。總括來說,這間餐廳的食物尚可,咖喱汁亦較出色(旁邊的一檯,4個也是選擇咖喱汁),不過以價位來說,同區還有其他選擇。
2013-01-06
  • 咖喱汁
2012-07-13 114 瀏覽
雖然在這邊都生活了好一段日子, 但原來也有家好店子未有試過, 說的就是永利這家賣清湯腩的店子, 是晚就跟文迪來一試. 店子環境簡單, 擺位是幾擠逼的. 來到這裡, 吃的不用他想, 就是清湯腩吧.清湯牛腩河粉 $34: 8分, 一客牛腩河粉賣$32, 連飲品一杯, 冷熱皆可, 如果轉坑腩或者爽腩就加$2, 是相當合理的價位. 先喝口湯, 是幾清甜的, 不太有師傅的痕跡, 不俗. 再吃口牛腩, 要了坑腩, 肥瘦相間, 肉味濃郁, 肥的部份相當之肥美, 而瘦的部份更是意料之外的嫩滑, 難得, 是水準之作. 河粉吸收了個湯汁, 也是相當的惹味.咖哩牛腩飯 $36: 8分, 店子另一個推介就是咖哩, 好, 又要一客試試. 一客$30,改坑腩加$2, 再加$4就包飲品一杯. 咖哩汁不算是太辣, 或許對不少朋友來講是不辣的了, 但用來撈飯還是幾開胃的, 薯仔更是精華. 牛腩一樣的有水準, 配上咖哩汁同吃, 跟清湯是兩種不同的層次, 也是令人滿意的. 可以的話, 最好是每款選一客.腐乳通菜 $12: 8分, 剩吃牛腩太寡, 要了客腐乳通菜, $12一客, 份量也不少, 通菜還算幾靚, 還跟上腐乳, 亦
腐乳通菜 $12: 8分, 剩吃牛腩太寡, 要了客腐乳通菜, $12一客, 份量也不少, 通菜還算幾靚, 還跟上腐乳, 亦是不俗的.
凍檸茶: 餐飲要了凍檸茶, 是沒有甚麼茶味, 不過$4一杯, 又實在不能要求太高.
這裡的牛腩實是不錯, 清湯跟咖哩也值得一試, 加上價位相宜, 是區內其中一家最值得推介的店子.
  • 清湯牛腩
  • 咖哩牛腩
2012-05-04 78 瀏覽
叫左個咖喱牛筋腩.冇筋( 算 !!!)食到最未. 最後一舊牛腩.點知有一條約1cm 蟲諗起想嘔 ...我投訴.對5住都冇, 問我換5換多碗 / 5收錢梗係揀5收錢. 我已經投訴左比食環處知.
叫左個咖喱牛筋腩.
冇筋( 算 !!!)
食到最未. 最後一舊牛腩.
點知有一條約1cm 蟲
諗起想嘔 ...
我投訴.
對5住都冇,
問我換5換多碗 / 5收錢
梗係揀5收錢.
我已經投訴左比食環處知.
2012-05-04
2012-01-07 57 瀏覽
自從上次食左個爽腩面之後,對爽腩相當懷念,於是今次又重拾滋味,不過今次想有新嘗試,就是不要清湯要咖喱爽腩一如以往肥瘦適中,口感軟滑,而咖喱汁也是相當美味,不太辣反而有些甜味,這個味道不會搶走牛腩的味道,不錯!這麼好吃很快便吃完一碟飯還叫了個油菜芥蘭,即叫即煮,很新鮮,加多罐可口可樂,吃得很飽這店長吃長來呢!
自從上次食左個爽腩面之後,
對爽腩相當懷念,
於是今次又重拾滋味,
不過今次想有新嘗試,就是不要清湯要咖喱

爽腩一如以往肥瘦適中,口感軟滑,
而咖喱汁也是相當美味,不太辣反而有些甜味,
這個味道不會搶走牛腩的味道,不錯!

這麼好吃很快便吃完一碟飯

還叫了個油菜芥蘭,即叫即煮,很新鮮,
加多罐可口可樂,吃得很飽

這店長吃長來呢!
題外話/補充資料: 雖然近來加了兩蚊價,但吃到這樣的質素,還算值得的!
2012-01-04
  • 咖喱爽腩飯
2011-09-29 74 瀏覽
食過翻尋味, 上次試過d牛腩好正, 今天再嚟幫襯, 但今天試食另一款牛腩.................. 淨坑腩 上次試過爽腩好爽, 見坑腩都係要加錢, 估計應該都係好味.................果然不出所料, 坑腩好林, 不過肥咗少少, 個人都係鍾意食爽腩多d~~ 金錢肚河 上次食好爽口, 今次都唔例外, 爽得嚟唔會un, 老人家都食到~~ 雙丸河 上次試過佢d米線, 煮得太林, 又有可能本身d米線唔靚, 所以今次都係叫番河粉好d~~ 所有牛乜牛物都試勻, 本住乜都試新嘢的宗旨, 叫咗個雙丸, 分別係蝦丸同頁丸, 餐牌上寫係四海出品, 一有信心保證, 點知比佢呃咗.....................明明寫係蝦丸, 點知原來係龍蝦丸, 而且龍蝦丸同頁丸都煮得太林, 又唔彈牙, 唔係咁好食lor~~~下次再嚟食, 都係叫番牛腩、金錢肚同埋牛根, 呢3樣係最正~~~

雙丸河
雙丸河

2011-04-30
  • 牛腩
2011-08-03 30 瀏覽
平時去開灣仔/天后,我都鍾意食清湯腩,但我往沙田就冇得食咯,所以特登踩單車去馬鞍山拜訪下永利。佢係清湯味道,唔同群記/九記的濃湯味道,但唔錯,都好有牛味,我第一次試爽腩,腍!老婆叫牛肚,無so味真係唔錯!而蘿蔔有渣,貨色麻麻靠新鮮搭夠!唯一失望係價錢,$26牛腩米,莫非來貨真係咁貴?
2011-07-29
  • 牛腩米
今日生日,想自己靜靜地周街搵野食慶祝下,於是上網查下家附近有咩食,就來到這裡了叫左個牛爽腩面,加左兩元,因為未食過,所以想試下!個湯好清,而且d爽腩真係好爽肥瘦比例真係好好,而且煮得好入味啊!好快就食完,有想叫多碗的感覺!三十蚊一碗面,加多兩蚊轉爽腩,好似比出面貴左幾蚊,但真係抵食囉,而且勝在凍飲唔洗加錢xd估唔到馬鞍山都有咁正的清湯腩食,真係好驚喜,加上老板又好人,一定會成日再黎啦@@
牛爽腩面及凍好立克

叫左個牛爽腩面,加左兩元,因為未食過,所以想試下!

個湯好清,而且d爽腩真係好爽

肥瘦比例真係好好,而且煮得好入味啊!

好快就食完,有想叫多碗的感覺!

2011-06-30
生日
牛爽腩面及凍好立克
  • 牛爽腩面
2011-04-15 26 瀏覽
話說幾個月前上嚟睇到馬鞍山呢間清湯腩幾好食評, 所以想試試, 但又好衰唔衰, 懶叻咁見係新港城, 諗住好易搵, 點知圍住個新港城外圍行咗2圈, 又响商場入面搵水牌, 但點都搵唔到.......................但今次其實係想去附近果間日本嘢食, 但搵下搵下竟然見到呢間上次搵極都搵唔到的清湯腩, 難得咁樣發現, 所以即時走入去食.................入到去有6-7張中圓枱, 但都有人坐, 而我唔鍾意搭枱, 所以選擇咗係廚房與樓面之間的通道的2人枱, 雖然細咗少少, 但起碼冇人打擾.................呢度環境比其他食魚粉的舖頭光猛同埋乾淨, 感覺好好, 而且應該係小家庭生意, 對客好nice同埋好好笑容, 仲好服侍周到tim~~~ 見你張枱冇乜位, 就幫你收起d唔要的用具, 見你share食, 又會自動一人比一隻碗, 見你食完, 竟然遞盒紙巾比你抹嘴, 到你比完錢, 又會提你拎齊嘢走, 小心行, 多謝哂之類..............你話今時今日可以响邊度搵呢d咁好的service??? 講番d食物, 雖然等得耐少少, 可能太多外賣, 但質素同味道

講番d食物, 雖然等得耐少少, 可能太多外賣, 但質素同味道都唔錯!!

淨爽腩
名副其實的爽腩, 真係好爽口, 完全冇牛羶味, 由於唔會裝滿一碗比你, 所以有4舊白蘿蔔墊底.........
不過食下d蘿蔔都好, 清下熱氣, 至於d湯亦充滿蘿蔔的清甜味, 而且唔會好油, 成碗比我飲哂................

金錢肚河
金錢肚煮得好爽, 亦林林地, 唔會咬唔到, 但略為唔係好夠入味

河粉好滑口, 份量又夠, 唔會驚唔夠飽

牛筋河
牛筋見到係粉色紅, 完全唔似出面果d咁又啡又黑, 質地方面非常彈牙, 唔會炆到林pat pat, 不過就淡咗d

凍檸茶
由於唔係專業, 所以茶味唔夠濃

元旦日搵到之前搵唔到, 而又想食好耐的清湯腩, 食完之後又覺得可以encore的, 今年真係有個好開始~~~
2011-01-01
$50.5 (晚餐)
2011-03-07 19 瀏覽
去烏奚沙散步完, 去到屋企附近想吃個下午茶, 撞下撞下來到呢間~一入門口, 一個人都冇, 好怪~ 估唔到原來馬鞍山都有清湯腩吃~ 老公話奶茶唔得, 好似茶包沖出來咁味~ 老公叫的, 清湯果然好清, 冇乜味, 坑腩&牛肚都唔痴牙, 有牛味, 唔太林, 唔太韌~ GOOD~ 好似有普通牛腩, 坑腩或爽腩分, 如叫坑腩/爽腩, 要加$2, 下午茶時間雙拼同價~ 我見到個牌寫住蝦丸, 仲以為類似蝦滑的東西整成的球狀, 點知來到先知係龍蝦丸 , 我果個就冇乜特別, 好似屋企煮咁~食食下, 有家長帶小朋友來吃, 個媽媽問小朋友想吃乜, 好大聲講: 牛腩河~我估呢度牛腩真係正, 連小朋友都鍾意吃~ 下次想吃牛根, 或者試下佢D海南咖哩汁~
一入門口, 一個人都冇, 好怪~

估唔到原來馬鞍山都有清湯腩吃~
熱奶茶
老公話奶茶唔得, 好似茶包沖出來咁味~
坑腩牛肚河

蝦丸魚皮餃生麵
, 我果個就冇乜特別, 好似屋企煮咁~

我估呢度牛腩真係正, 連小朋友都鍾意吃~

下次想吃牛根, 或者試下佢D海南咖哩汁~
2011-03-05
坑腩牛肚河
  • 牛腩
  • 牛肚
在偶然的情況下,約一位朋友食午餐,便隨便地來到了朋友樓下的這間餐廳。環境座位是有點擠迫,但位置處於街市, 這也是可體諒的。合格分數吧。3/5衛生整體算是整潔, 檯面也很乾淨。4/5服務店員態度親切, 在點菜上菜時還跟我們說笑寒喧一兩句,在快餐店林立的小都市, 這份人情味不容易找得到。5/5食物清湯沒甚麼好講, 就是很清的清湯的味道啦, 而牛腩並非牛坑腩 只是普通的牛腩所以並不是說非常的爽口。但醃料跟牛腩的味道非常配合,吊出了牛腩的香味,+$5有一碟油菜, 也很不錯 4/5抵食不記得實際銀碼了,大概十多元一碗的牛腩河,其實也很「抵食」。 4/5
在偶然的情況下,
約一位朋友食午餐,
便隨便地來到了朋友樓下的這間餐廳。

座位是有點擠迫,
但位置處於街市, 這也是可體諒的。
合格分數吧。3/5

整體算是整潔, 檯面也很乾淨。4/5

店員態度親切, 在點菜上菜時還跟我們說笑寒喧一兩句,
在快餐店林立的小都市, 這份人情味不容易找得到。5/5

食物
清湯沒甚麼好講, 就是很清的清湯的味道啦,
而牛腩並非牛坑腩 只是普通的牛腩
所以並不是說非常的爽口。
但醃料跟牛腩的味道非常配合,
吊出了牛腩的香味,
+$5有一碟油菜, 也很不錯
4/5
清香牛腩 味道不錯
不記得實際銀碼了,
大概十多元一碗的牛腩河,
其實也很「抵食」。
4/5
2010-12-28
清香牛腩 味道不錯
  • 清湯牛腩
1K
2010-12-04 10 瀏覽
2010年10月31日,17:00當日是果老師的大日子,觀禮後繼續獨食。在晴朗的下午,漫步到到這店。要了爽腩河和芥蘭。爽腩河:湯底有點點偏鹹,腩靠邊位,不特別爽口,有點粗糙@m@ 河粉屬細滑。 吃完後兩個小時仍口渴>m<芥蘭:好喜歡那甘味,夠爽脆^m^店地方不算少,但間隔怪怪,不夠開揚。伙計算勤快、有禮。題外話:這天是果老師大日子。一生祇有一次的"浸禮"。她花了多年,才決志,最終受浸。果老師,漫漫長路仍等著你走。願你在祂的光照下。隨時隨地,不經意地,宣示你的信仰。
2010年10月31日,17:00

當日是果老師的大日子,觀禮後繼續獨食。

在晴朗的下午,漫步到到這店。
要了爽腩河和芥蘭。

河粉屬細滑。
吃完後兩個小時仍口渴>m<

芥蘭:好喜歡那甘味,夠爽脆^m^

店地方不算少,但間隔怪怪,不夠開揚。
伙計算勤快、有禮。

題外話:
這天是果老師大日子。
一生祇有一次的"浸禮"。
她花了多年,才決志,最終受浸。

果老師,漫漫長路仍等著你走。
願你在祂的光照下。
隨時隨地,不經意地,宣示你的信仰。
爽腩河
芥蘭加腩汁
果老師:請接受大家的祝褔^m^
2010-10-31
芥蘭加腩汁
2010-08-27 18 瀏覽
剛剛搬來,想落去行下,當吸下新鮮空氣呢度的商場冇咩好睇,又冇咩特別野食到夜晚有點餓,見呢間野門面幾ok,所以入來試下第一次來呢間野度食,店員全部都係侯生女呢間店比較細,坐位少,而且有少少迫因為冇咩人,我一坐底,佢就即刻同我落單想試一試d咖哩,就選左個咖哩斑塊飯,上菜時候,睇到d咖哩紅卜卜,好似好掂誰知食落口,斑塊唔算入味,只係有少許辣雖然斑塊表層炸到好香,又淋,而且份量唔少可惜飯就好少,沒有飽的感覺但是呢度冇飲品送,所以有點口渴!!
剛剛搬來,想落去行下,當吸下新鮮空氣
呢度的商場冇咩好睇,又冇咩特別野食
到夜晚有點餓,見呢間野門面幾ok,所以入來試下
第一次來呢間野度食,店員全部都係侯生女
呢間店比較細,坐位少,而且有少少迫
因為冇咩人,我一坐底,佢就即刻同我落單
想試一試d咖哩,就選左個咖哩斑塊飯,
上菜時候,睇到d咖哩紅卜卜,好似好掂
誰知食落口,斑塊唔算入味,只係有少許辣
雖然斑塊表層炸到好香,又淋,而且份量唔少
可惜飯就好少,沒有飽的感覺
但是呢度冇飲品送,所以有點口渴!!
2010-08-24
2010-08-23 3 瀏覽
前幾天,係馬鞍山工作完因為第二次來,始終未算太熟不知有甚麼店選擇而且當時非常累,所以求求其其搵一間店食飯便了事店樣平平無奇,只得永利清湯腩幾個大字,地方有點窄好彩人就不是很多!!所以即時做有位比我坐清湯牛腩飯腩有2個選擇(爽腩)(坑腩)坑腩肥瘦適中,不會寡,很易入口但味道清啖了一點,適合撈埋湯一齊食個湯食唔出有咩特別,有少少蘿蔔味個飯份量不是很夠(因為我當時有累又餓= =...)之後我差不多食完,想叫佢加飯服務員也很樂意同我換...覺得實在太好人了
前幾天,係馬鞍山工作完
因為第二次來,始終未算太熟
不知有甚麼店選擇
而且當時非常累,所以求求其其搵一間店食飯便了事
店樣平平無奇,只得永利清湯腩幾個大字,地方有點窄
好彩人就不是很多!!所以即時做有位比我坐
清湯牛腩飯腩有2個選擇(爽腩)(坑腩)
坑腩肥瘦適中,不會寡,很易入口
但味道清啖了一點,適合撈埋湯一齊食
個湯食唔出有咩特別,有少少蘿蔔味
個飯份量不是很夠(因為我當時有累又餓= =...)
之後我差不多食完,想叫佢加飯
服務員也很樂意同我換...覺得實在太好人了
2010-08-17