餐廳: 永合隆飯店
資訊:

2022-09-07 2791 瀏覽
睇完電視介紹,專登去試吓佢嘅燒肉,實在失望!完全唔係介紹的質素呢!😞😞😞😞😞舊式的燒臘飯店裝修。12點去到,只得幾枱客每枱一人。😑😑😑😑😑燒肉飯啲燒肉是凍的,皮又唔脆,一點都講唔上好。😶😶😶😶😶賣相也麻麻。🫣🫣🫣🫣🫣一碟燒肉飯要成60元,比很多燒臘飯店的貴。失望失望失望😔😔😔😔😔🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️

一碟燒肉飯要成60元,比很多燒臘飯店的貴。

失望失望失望😔😔😔😔😔

🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️
2022-08-20 2371 瀏覽
睇完大台黎先生介紹, 今天20號去食燒肉叉燒飯, 結果超嬲~我食嗰碟燒肉飯係~皮+肥 及 淨肉冇皮, 我同個飯店女職員講, 之後斬料師傅話佢講咩呀(指我), 斬料嗰個自己心知啦, 結果佢叫個女人畀個碗佢佢就放咗一堆燒肉皮畀我, 成件事好核突囉, 結果燒肉同淨皮我冇食過, 我以後亦唔會再去幫襯。
2022-08-20
之前都嚟幫襯咗幾次今日買外賣明明叫咗一個燒鵝切雞返到屋企一睇切雞得返兩件骨跟住收埋咗兩件嚡十十嘅燒肉俾我大佬你唔夠雞你就同人講冇貨你就唔好落單啦夾硬嚟嘅嗰時我又唔俾埋嗰醬仲要個雞好似酸酸地仲要成支膠匙羹跟放咗入我個飯盒九唔搭八仲要成$70囉差過大快活啦似住自己係老字號永遠都唔會再嚟
之前都嚟幫襯咗幾次

差過大快活啦
似住自己係老字號
永遠都唔會再嚟

2022-06-24 2888 瀏覽
曾幾何時永合隆太子燒味好出名黎親一定會喺度食燒味飯要咗燒肉叉燒飯味道今次有啲鹹不過都係唔差嘅以前覺得好好食隨著日子嘅變化好似冇以前嘅水準亦都唔係好差今次啲肉咁啱有啲凍如果係夠熱係幾好食嘅

曾幾何時永合隆太子燒味好出名

亦都唔係好差

今次啲肉咁啱有啲凍
如果係夠熱係幾好食嘅
2022-05-14 2217 瀏覽
千祈唔好食燒味飯, 全部都係切啲頭頭尾尾啲垃圾比人食, 眼見枱枱都係咁。好少少啲部位就留比買斬料加送啲客。明白好嘢都唔會攞嚟做飯盒, 但係你唔好收人$70-80當人水魚呀!

今日經過太子,突然想食燒味,咁啱見到前面有一間,所以就去咗呢度食,見佢有啲舊式燒臘舖咁,以為味道可能會好食過隔離廣東燒味餐廳啦,點知好失望,而且燒肉飯仲要成$60冇得揀腩仔😞即刻諗起元朗同自己公司樓下嗰間,尤其元朗,食過嘅腩仔飯好正,都唔使$40。食評話好食嗰啲,我估應該係叫咗腩骨例牌,但係如果只係想食燒肉飯,千祈唔好去呢度食,一來貴,二來啲燒肉好似煲湯豬肉咁又啖又乾,塊皮仲要唔係硬就係淋嘅,好似同佢哋賣啲冇人吼嘅部位嚟食咁。唔知道係咪呢類舊式燒臘店都係咁,腩仔留返嚟做例牌同外賣,因為我都試過喺其他燒臘店買燒肉飯,佢哋都係又貴又冇燒腩俾你揀,真係難食過酒樓外賣$30盒嗰啲,酒樓外賣燒肉飯起碼都有脆皮同腩仔吖。已black list。

已black list。
2021-10-11 2415 瀏覽
睇戲前食返少少野,眼見格局似普通的茶餐廳,裝修簡陋,甚至乎有啲舊。我見餐牌啲價錢一啲都唔平,同這間食肆的外觀很有分歧😅,先知原來已經存在了超過40年歷史。另一半仲話我知以前喺附近住嘅時候,特登來買外賣返去加料。本身想食燒腩仔,點知已經賣晒,得返啲燒腩骨,都照殺!味道比想像中好,皮脆,骨嘅部份特別滋味。肉的部分亦沒有其他食評講得咁乾。加$12要咗碗例湯,再加$12要碗白飯。雖然坐得不是太舒服,但食物質素比預期好,所需付出的金錢亦相比多過預期,但兩人食得飽飽的。😊

腩肉燒骨

加$12要咗碗例湯,再加$12要碗白飯。
例湯

2021-09-05
腩肉燒骨
2021-08-03 1713 瀏覽
想尋回太興昔日的靚燒肉感覺,在网上查城中出名靚烧肉,但忘記上open rice 查。見到就近說有間永合隆,幫襯人不多,都有懷疑質量,是有生以來食最贵燒肉,但可以說普通過普通,所以為何有被骗的感覺。
2021-07-17
紀念日
  • 燒肉飯
2021-07-12 2005 瀏覽
永合隆,從未食過,聽就聽得多,知道炭燒燒肉同乳豬最出名,今日決意一試去到坐低,燒肉要等,因為燒緊,我等左30分鐘,冇問題,我唔趕時間加$25轉燒腩,但碟肉黎到我有啲懷疑係咪燒腩,因為有幾舊好似沙梨篤不過熱辣辣剛燒起,算啦啪舊落口,心諗瀨哂野成陣肉燥味充滿口腔,明顯豬本身唔靚。皮係脆但有陣怪味,似油益味,舊舊都係咁恕我講野太直,等左半個鐘以為等到一碟靚燒腩,點知等到呢碟劣品連最出名嘅燒肉都唔掂,其他野點會好食,唔會再光顧!

不過熱辣辣剛燒起,算啦

啪舊落口,心諗瀨哂野

連最出名嘅燒肉都唔掂,其他野點會好食,唔會再光顧!

2021-07-12
2021-04-23 2036 瀏覽
從未食過咁差的燒肉飯加例湯,燒肉又乾又難食,一碟燒肉飯全部位置都好難食又乾又冇味道,白飯又濕又軟,例湯又酸又有異味,菜乾仲硬未煲好就給人飲用!太過份!價錢收$72蚊,我冇問題,但真的得難食的燒腊店,出餐的人注意出品的情況!不要害人

2021-03-12 2379 瀏覽
新年開工第一日,緊係要食餐燒味賀下佢😹太子有間👇🏻開咗五十幾年嘅燒臘舖🐓🦃好多人都話好食🥰亦有人話唔好🤫咁就要試過先知啦~可能佢地都開工無耐啦,話呢日無乳豬賣🥺不過都見到未燒前嘅豬樣🐷👇🏻希望下次嚟到有得食啦~👆🏻除咗乳豬,另一樣招牌就係燒肉🐷當然亦都有其他燒味譬如係叉燒、燒鵝鴨等等,仲有豬手、鹵味~價錢由50蚊到120蚊,真係好睇你食咩😹👇🏻不過正常50-80蚊已經食到,除非你食鵝髀~所以呢次就試下🐷叉燒燒肉飯🍚燒肉個皮真係好鬆脆,下層肥肉唔算好多👍🏻夾埋一齊食亦唔膩~瘦肉都唔會太乾太柴👍🏻可以encore~至於叉燒呢😹其實送碟飯嚟嘅時候有個小插曲,同我一檯嘅同樣叫咗叉燒燒肉飯,不過佢要肥叉,點知個職員比錯咗,而同檯個人一嘢差個筷子落碟飯😵所以我呢個係肥叉!不過算啦,費事要餐廳再換😹 雖然係肥啲,但燒得幾香👍🏻有微微嘅玫瑰露味,同埋肥得嚟都唔算膩嘅~下次再嚟試真正嘅叉燒乳豬飯🥰 雖然職員比錯咗飯,但佢都有講唔好意思,而且全程嘅服務態度都幾好👍🏻又唔似啲人講到咁~其實好多時你點對人,人就點對你~雖然話佢服務你,但每個人都會有情緒嘅,所以將心比心💕

叉燒燒肉飯

2021-02-16
叉燒燒肉飯
2021-02-01 1743 瀏覽
有冇搞錯,成碟飯凍冰冰,啲鴨散修修甩皮甩骨,啲叉燒凍到見到白色脂肪,成碟冷盤咁,老細你自己都唔食啦,好意思俾啲客人食嘅?!間鋪冇其他嘢飲,12蚊例湯或汽水,焗你飲搶你錢!食個午飯平均$65,啲嘢又唔係平,食味低水平,坐得又唔舒服,講真,行前兩步間廣東燒味好食過你啦!啲人吹到點勁點勁有屁用咩⋯⋯以後唔會再幫襯!
2021-01-28 1392 瀏覽
因為燒味都係比較熱氣,所以平時不敢多食⋯難得突然想吃,竟然買到咁難食嘅燒鴨⋯肉質超差,成舊肉都係硬嘅,凍都肉個紋理都冇曬⋯而且一點鴨味都冇⋯個皮咬都咬唔爛⋯真系唔知講乜好⋯
因為燒味都係比較熱氣,所以平時不敢多食⋯

難得突然想吃,竟然買到咁難食嘅燒鴨⋯

真系唔知講乜好⋯
外賣自取
2020-11-19 2010 瀏覽
本來我好鍾意食燒味飯、永合隆飯店都幫襯過幾次、以前冇一次令我失望。但係今日我真係好憤怒。如果佢冇靚料可以講聲、大不了我轉第二款、叫左個叉燒燒肉飯、碟飯一上枱睇落都OK、食咗兩啖飯之後發覺啲燒肉全部都係啲冇人食嘅垃圾位、僅餘嘅皮都係啲有毛同唔脆嘅位、都食咗兩啖費事同佢爭論、本着我唔浪費食物嘅原則我都想食哂佢。對唔住真係頂唔順、啲燒肉睇見都食唔落口、真係想問係咪生面口啲就比啲咁嘅嘢我我去燒味檔買飯盒都唔會比呢啲我食。雙拼仲要係收65$、最後得啲叉燒同白飯入得口。我食叉燒飯唔好?

於旺角辦事後,想找地方午餐,行致太子不没有揾到心意食店,唯有上開飯啦揾食,見永合隆飯店,但惡評如潮,巳多年没到竟變得如此差,心裡有點忐忑,二話不說轉身往永合隆飯店進食,印證此店是否如食評般差。不用十分鍾已坐於飯店内。來到永品隆,必吃其炭燒燒肉,我點了碟燒肉,加碟肥义雞飯,當然還要例湯。菜乾例湯先_上枱,湯如過往清湯味濃,味濃是因大量下欄食材,再加上小火煮幾小時才可有此顏色,湯裡有肉味還有羅漢菓清甜味道,在這乾燥的天氣絕對是抗乾湯水。燒肉到了,目視皮脆,肥瘦適中,一口咬下,真的咯咯有聲,皮脆鬆化,三分肥七分瘦肉,還隱若透出幽幽的炭香味,有肉香没有死咸和過量的五香粉醃制,不如食評般的差。肥义雞胸飯放顆顆上枱時,飯的份量可真大碟,對我這些不湊米氣的人可真要命,後悔忘記叫減飯,這是的錯與人無由。但我最欣賞是舊式店鋪的飯夠熱,我巳受夠坊間那些不温不火的飯,毫無飯氣,夾著肥义一口熱飯放在口裡,米飯的熱氣将肥义的油香溶於每一顆飯裡,真的百般滋味在心頭。可惜我叫的肥义變了瘦义,事前斬手師傳已跟我說只剩最後一碟瘦义,問我要與否?否則要等半小時才有义燒可吃,我等不了,瘦义就瘦义吧!但習慣了肥义的口感,入口

肥义雞胸飯放顆顆上枱時,飯的份量可真大碟,對我這些不湊米氣的人可真要命,後悔忘記叫減飯,這是的錯與人無由。但我最欣賞是舊式店鋪的飯夠熱,我巳受夠坊間那些不温不火的飯,毫無飯氣,夾著肥义一口熱飯放在口裡,米飯的熱氣将肥义的油香溶於每一顆飯裡,真的百般滋味在心頭。可惜我叫的肥义變了瘦义,事前斬手師傳已跟我說只剩最後一碟瘦义,問我要與否?否則要等半小時才有义燒可吃,我等不了,瘦义就瘦义吧!但習慣了肥义的口感,入口义燒較乾,也少了點油香,下次還是堅持吃肥义吧
所以在這裡吃飯最好是堂吃,若買飯盒,飯的熱氣,倒汗水會讓整盒飯有很大失真,甚致變得難吃,所以若要我吃飯盒,除了沙律冷盤食物外,所有熱食飯盒我寧願不吃。無謂在我口裡浪費食物。
習慣吃雞胸的我,這裡的雞肉咬口必定沒有海南雞煮法般嫩滑,對著我這些只吃雞胸質感的人絕對可接受,尤其是伴著這裡咸度適中的葱油,入口是享受,絕對感受到港式燒味精深味道。(這裡的燒味可叫師傅斬你想吃的肥瘦部位,不要自已不出聲又怪責它人)用了半小時享受這午飯,雖义燒因我自身決定有些缺憾,但也是極滿足的一餐。在這4O分鍾裡,不停有客人進出,甚致要等位,一間食店能屹立七十年,少點功力也不能,這店沒有用明星做廣告,店裡也没有張貼明星光顧合照,只不過明星也是人,也會像我們尋吃美味食物,這店我必會再來,不過一定要吃肥义