餐廳: 永年士多港式車仔麵 (加拿分道)
資訊:

2024-01-25 105 瀏覽
我真係好鐘意食車仔麵嫁😂,所有車仔麵都有興趣試。今日路過尖沙咀見到永年,之前朋友介紹過話好食,於是試下,聽人講不如自己試😋。叫左豬皮,蘿蔔,豬腸,魷魚,4餸盛惠$68,都唔平啊。湯底甜甜地,我覺得有小小中藥味,豬皮算入味同埋無毛,清得乾淨好重要啊,清得唔乾淨會影響食慾,蘿蔔小小甜,而豬腸係肥腸,本人覺得太肥對於我黎講,魷魚應該係白勺,不過食到魷魚本人嘅味都ok,整體算滿意,不過無被驚艷到,想試下嘅都不防可以一試。
今次去咗永年士多,食到呢家人氣茶餐廳嘅招牌車仔麵。一坐低就先揀左條油麵做底,瞓底又滑,唔該加嗮麻辣湯底走起!湯底香辣得嚟又唔會太辣,啱啱好嗲嗲辣嘅feel,入面嘅魷魚同豬皮好有嚼勁,特別係啲魚蛋,爽口彈牙,啖啖都嘆為觀止🐟。再講下隻雞翼,真係香到出晒雞味,外皮焗得啱啱好,皮脆肉嫩,咬落去滋味爆炸💥。當然唔少得加配蔬菜,撈埋件菜心,清新提味,好夠晒滋味。另外,試咗個抹茶紅豆冰,呢杯嘢飲真係清新過癮,抹茶同紅豆搭得咁好,甜而不膩,一吸一啖簡直太過癮。再黎個咖央多士,外層酥脆,內裡香軟,鬆化心頭好呀~😌整體嚟講,呢度嘅車仔麵真係幾正宗,野又多樣,足料又過癮。下次同朋友搞東搞西累嗰陣,又可以過來搵食,填飽肚皮,滿足晒啲食慾。💪🎉🍴

2023-11-22 321 瀏覽
一路都好想試永年嘅車仔麵,今日叫咗個三餸:陳皮魚蛋,蘿蔔同埋魚皮餃。蘿蔔香甜冇渣,炆得非常之腍,直頭可以用入口即溶嚟形容。至於陳皮魚蛋同魚皮餃,就發揮到應有車仔麵嘅水準!湯底麻辣惹味,出色
2023-11-18 256 瀏覽
糖心豬紅,永遠都唔會令人失望!咬落去依然都係好甜,周圍都唔會食到同永年一樣味嘅豬紅😋😋👍🏻👍🏻豬大腸,爽脆而且入味!今次仲係肥美豬大腸~口感一流🤤🤤Super yummy!仲有,雞翼煮到好林,入哂味!不錯不錯😚😚魷魚反而就比下去,冇味,都唔爽口,以後都可以唔洗叫呢款餸🙁😑- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -環境方面,都唔洗講啦🤣繼續唔夠位,繼續等位,繼續同人逼,繼續速食文化,呢個都係永年其中之一個特色!
糖心豬紅,永遠都唔會令人失望!
豬大腸,爽脆而且入味!今次仲係肥美豬大腸~口感一流🤤🤤
Super yummy!
仲有,雞翼煮到好林,入哂味!不錯不錯😚😚
環境方面,都唔洗講啦🤣

2023-11-17 297 瀏覽
老字號的香港永年-永年車仔麵是我童年回憶,而在尖沙咀開了都一段時間,但從未去過尖沙咀店,早前和位國內客人見面後, 佢問香港車仔麵食邊間好, 我介紹便一定是永年士多了!這間餐廳是可以品嚐到車仔麵之外 ,還有多款香港🇭🇰懷舊風味小吃!我介紹佢我自己最鍾意食燜到軟滑入味的豬手,醬汁和豬手融為一體!大大塊的豬手配合撈麵份外豐富!只剩下骨都仲「吮」緊豬手!另外還有多款小食:韮菜豬紅、腐乳通菜、紅豆冰,豐富極了🧡

另外還有多款小食:韮菜豬紅、腐乳通菜、紅豆冰,豐富極了🧡

2023-11-15 186 瀏覽
三餸車仔麵 點了油麵配魷魚,牛根和肥牛 最愛魷魚,口感超級爽脆!必叫 牛根有煮得腍身,口感Q彈 肥牛都肥瘦勻稱 這裏的微辣原來都比較辣,還好有點了紅豆冰 另一碗點了蟹丸蜂巢豆腐和魷魚 蜂巢豆腐吸收了滿滿的濃湯精華 咖喱三寶(魚旦, 豬皮,蘿白) (小辣) 這裏的蘿白十分出色,清甜沒有渣但辣度會比車仔麵微辣更辣一點  樽仔奶茶 超級濃郁香甜的港式奶茶味一定要試 紅豆冰  滿滿的紅豆在底,甜度適中 抹茶紅豆冰 抹茶味不太出可以點紅豆冰
三餸車仔麵
點了油麵配魷魚,牛根和肥牛
最愛魷魚,口感超級爽脆!必叫

牛根有煮得腍身,口感Q彈

肥牛都肥瘦勻稱
這裏的微辣原來都比較辣,還好有點了紅豆冰

另一碗點了蟹丸蜂巢豆腐和魷魚
蜂巢豆腐吸收了滿滿的濃湯精華

咖喱三寶(魚旦, 豬皮,蘿白) (小辣)
這裏的蘿白十分出色,清甜沒有渣
但辣度會比車仔麵微辣更辣一點

樽仔奶茶
超級濃郁香甜的港式奶茶味一定要試

紅豆冰
滿滿的紅豆在底,甜度適中

抹茶紅豆冰
抹茶味不太出可以點紅豆冰
咖喱三寶
咖喱三寶
紅豆冰
尖沙咀返工嘅大家,應該都幫襯過❤︎︎永年士多❤︎︎我成日都來食😋因為我好鍾意食車仔麵,呢到款式超多👍🏻梗有一款岩你口味,唔鍾意諗食咩嘅,亦都可以揀佢地嘅(大碗麵)(四寶麵)(大碗餸)等等,呢到重有兩部大螢幕自助落餐機,好方便,尖沙咀呢間分店長期都滿座😆好食嘅標誌。❤︎︎豬腸酸齊流心蛋米線❤︎︎$51我次次來都會必點呢3款餸😋佢地啲豬腸洗得好乾淨👍🏻酸齊比較特別,唔係間間車仔麵都有呢款餸叫,我通常都會叫清湯,因為我lunch會想食得清淡同健康啲,佢地嘅清湯都好夠味。❤︎︎蠔油生菜❤︎︎$18差唔多比成個生菜🥬大大碟👍🏻❤︎︎熱華田❤︎︎$12冷熱飲品跟餐加$12。

❤︎︎豬腸酸齊流心蛋米線❤︎︎$51

❤︎︎蠔油生菜❤︎︎$18
差唔多比成個生菜🥬大大碟👍🏻

❤︎︎熱華田❤︎︎$12
冷熱飲品跟餐加$12。
2023-11-12
2023-11-12 108 瀏覽
車仔麵都人頭湧湧,喺樓梯口排晒大隊,一於去睇吓有咩好食!🍜豬手蝦子撈麵 $62 有好多豬手,每舊都好淋又入味, 充滿骨膠原, 蝦子撈面都幾香另外有碗熱辣辣嘅湯,清甜好飲🐣鹵水雞翼 $28 有五隻雞翼, 都好入味,而且幾大隻🥒蝦醬通菜, 食咗咁多肉就嗌碟菜有啲蝦醬喺度鹹鹹地, 令到條菜都特別好味🥃樽仔奶茶: 非常衛生,係用一支, 飲入口甜度適中凍冰冰,仲要原汁原味🍞咖央多士: 兩大嚿超級好味,醬料非常充足,見到好多枱都有嗌,當係甜品食真係好🫘抹茶紅豆冰: 抹茶味幾好,甜度適中,有呢個選擇好驚喜喺尖沙咀嚟講呢間車仔麵嘅價錢真係好經濟實惠而且水準幾高值得一去
車仔麵都人頭湧湧,喺樓梯口排晒大隊,一於去睇吓有咩好食!
另外有碗熱辣辣嘅湯,清甜好飲

🐣鹵水雞翼 $28 有五隻雞翼, 都好入味,而且幾大隻

🥒蝦醬通菜, 食咗咁多肉就嗌碟菜

有啲蝦醬喺度鹹鹹地, 令到條菜都特別好味

🥃樽仔奶茶: 非常衛生,係用一支, 飲入口甜度適中

凍冰冰,仲要原汁原味

🫘抹茶紅豆冰: 抹茶味幾好,甜度適中,有呢個選擇好驚喜

喺尖沙咀嚟講呢間車仔麵嘅價錢真係好經濟實惠
而且水準幾高
值得一去
2023-11-11 79 瀏覽
今日去咗尖沙咀加拿分道分店- 永年士多 !落order之前梗係開返Storellet個app 草積分,仲有學生優惠coupon 可以換一碟免費小食🤩 ! 好正啊❣️今次同朋友各嗌一個車仔麵🤍,個人認為豬皮蘿蔔好入味🤤,朋友就覺得豬紅好好食😆 ;另外,我哋都嗌咗新出特飲 - 抹茶紅豆冰同紅豆奶茶冰🍸🍸兩杯都好高質,各有特色,炎炎夏日最啱消暑🧊

2023-09-11
10 分鐘 (堂食)
用餐優惠
試食活動
2023-11-08 96 瀏覽
經開尖沙咀又唔想食太貴嘅嘢,見到有間相對平價車仔麵,就啱啱好😆不過入面空間唔算大!蔥油撈粗 $64里個好特別喺其他車仔店舖頭冇見到有,梗係即刻試下😆好香!油香👍🏼我自己再加左三個餸!牛筋/墨魚蝦卷/肥牛😚雖然叫咗微辣,但都幾刺激㗎🙈我要撥開啲先食得到!不過佢個辣醬係signature黎,有得一枝枝買㗎!牛筋超正呀!份量好多又好淋!入哂味😆咖央多士 $18見到好多人推,又少食就試下!厚多士黎🤭2個人分享就唔會好有罪惡感😆份份都新鮮整起,所以食嘅時候完全keep到外脆內軟😍👍🏼咖央唔算好甜咼!啱哂香港人口味!紅豆冰 $15勁大杯!超多豆!奶味好重😍🤭樽仔奶茶 $17朋友點了奶茶!好香港風味呀😍😍好正!奶得黎又有啲茶葉味!仲要無冰唔會溝淡咗👍🏼😆

蔥油撈粗 $64

咖央多士 $18

紅豆冰 $15
勁大杯!超多豆!奶味好重😍🤭

樽仔奶茶 $17
2023-10-28 91 瀏覽
通常喺尖沙咀諗唔到食咩,永年都會係我心入邊嘅其中一個選擇。車仔麵嚟講佢唔算平,但係市中心嚟講一間餐廳又唔算貴,所以間唔時都會幫襯吓永年有好多選擇,無論係配料,湯底,定係麵底(你亦可以轉菜底)基本上都可以揀到啱心水嘅選擇今次就食咗三餸麵,豬紅蘿蔔豬腸油麵,永年咖喱辣小辣。唯一配料嗰度我覺得冇咁好嘅,係基本上所有熱門嘅餸菜都係要加錢先叫到,加下加下佢已經再唔係一碗平民可以食到嘅價錢湯底夠濃味,不過永遠睇少咗佢嘅小辣,已經食到係咁流鼻水同標眼水🥲一定要叫嘢飲先得蘿蔔夠淋身,豬紅有口感,豬腸亦都爽口入味油麵食落有𡁻口,唔會好似食風咁😛當然其他地方有更好嘅材料同湯底,但係係市區過下口癮佢都係一個唔錯嘅選擇👍🏾

今次就食咗三餸麵,豬紅蘿蔔豬腸油麵,永年咖喱辣小辣。

蘿蔔夠淋身,豬紅有口感,豬腸亦都爽口入味
油麵食落有𡁻口,唔會好似食風咁😛

2023-10-24 81 瀏覽
店面相對比較細,飯點時間需要排隊,經常會到樓梯😂 不過我們叫外賣自取多,可以係網頁先落單,但如果一張單比較多份一定要記得對!已經試過幾次俾少嘢🌚環境🛋:店面比較擠逼。人又相對多,所以要避開飯點才能比較舒適享用呢碗車仔麵啦食物🍽:豬皮真系非常好食!每次都必點!唔係好食得辣的一定要少辣呀!唔系會一直邊食邊流鼻水😂
已經試過幾次俾少嘢🌚

環境🛋:

食物🍽:
豬皮真系非常好食!每次都必點!
唔係好食得辣的一定要少辣呀!唔系會一直邊食邊流鼻水😂
2023-10-03 1474 瀏覽
作為一個港妹子,是會吃本土懷舊美食der,因為從小吃到大怕有情意結😎。去到尖沙咀覓食,在美麗華附近有家車仔麵,在元朗吃得多了,尖沙咀就未吃過🤔。-新派der環境裝修,坐位有限但環境舒適。可選擇去收銀買單或在自助機點單。食物選擇多了很多,港式奶茶、飲品和多士也有🙈。-▪︎樽仔奶茶|樽仔烏龍茶 HKD$17跟餐價會便宜一點,樽仔飲品有兩款選擇。奶茶色澤深色,茶味甘香口感順滑😚,味道微甜奶味濃厚。烏龍茶是冷泡版本,茶味清香香濃,飲到茶der原味道。-▪︎單拼多士 HKD$18這個有幾個口味,我們點了牛油和煉奶。多士烘過口感微脆,多士厚身質感鬆軟。配牛油味道微咸,配煉奶味道香甜。牛油味是YYDS,平常喜歡吃der口味🤩。-▪︎自選三餸車仔麵 HKD$44 起可自選麵底和配料,不同配料補差價就可以。想吃得健康點還有菜底選擇,菜底是翠綠der菜心,口感爽口入味。.配料選擇豬腸、豬紅、豬皮及魚皮餃,大部分也是常見口味,感覺是YYDS組合☺️。豬腸爽口入味,豬紅紮實帶點汁。豬皮爽口吸味😋,魚皮餃啖啖肉。配不同湯底有不同口味,每次也點不同來試試看😏。-

▪︎樽仔奶茶|樽仔烏龍茶 HKD$17

▪︎單拼多士 HKD$18

▪︎自選三餸車仔麵 HKD$44 起
可自選麵底和配料,不同配料補差價就可以。

2023-09-29
2023-09-29 185 瀏覽
自選三餸加菜底 $43選3款$9餸,超過$9餸補差額點選招牌咖喱辣醬蘿蔔+$2、流心蛋+$2、牛腩+$9額外加紫菜+$9每款餸份量皆充足;蘿蔔鮮嫩腍甜;流心蛋煮得剛好呈流心狀態;牛腩緊緻細滑帶有牛香;菜底為翠綠菜心湯底調配出色,咖喱味道剛好,辣度適中,毫不油膩-自選三餸車仔麵 $45選3款$9餸,超過$9餸補差額點選招牌咖喱辣醬及米線魷魚+$2、牛筋+$4、牛柏葉+$4附上數條菜心魷魚腍滑;牛筋保持口感又富骨膠原;牛柏葉爽脆;米線爽滑;湯底同上-熟蝦醬通菜 $28份量充足,賣相得體通菜鮮嫩冇渣,配合特製鹹鮮豐富的蝦醬足夠滋味-鹵水雞翼 $28雞翼煮得入味,鹵水味道恰到好處;肉質保持嫩滑-熱檸茶 加配價$12-熱檸水 加配價$12
自選三餸加菜底 $43
選3款$9餸,超過$9餸補差額
點選招牌咖喱辣醬
蘿蔔+$2、流心蛋+$2、牛腩+$9
額外加紫菜+$9
湯底調配出色,咖喱味道剛好,辣度適中,毫不油膩
自選三餸車仔麵 $45
選3款$9餸,超過$9餸補差額
點選招牌咖喱辣醬及米線
魷魚+$2、牛筋+$4、牛柏葉+$4
附上數條菜心
熟蝦醬通菜 $28
份量充足,賣相得體
通菜鮮嫩冇渣,配合特製鹹鮮豐富的蝦醬足夠滋味
鹵水雞翼 $28
雞翼煮得入味,鹵水味道恰到好處;肉質保持嫩滑
熱檸茶 加配價$12
熱檸水 加配價$12
2023-09-08 185 瀏覽
作為車仔麵愛好者,真係長期都食車仔面,原來The One旁邊都有一間,行到都有啲餓,即刻去食先🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️我哋叫咗自選三餸車仔麵 分別叫咗墨魚蝦卷,魷魚,牛柏葉,材料豐富,份量好大,牛柏葉魷魚爽口,配米粉,另一碗叫咗豬腸,牛腩,餐肉,湯底選擇了麻辣湯底,味道濃郁,配油麵,油麵煙韌,仲好食😋💕凍檸檬茶味道香濃,唔苦,茶色濃郁💕多士 多士有3️⃣款口味,我就叫奶醬多士🙆🏻‍♀️多士烘烤咗嘅多士口感微脆,奶醬半融口感一流,好邪惡但好好食💕蠔油生菜 生菜爽口,份量好多💓試後感:食物份量都大,價錢都抵食,地方就比較細,多數都要搭枱,要有心理準備啊

我哋叫咗自選三餸車仔麵

💕凍檸檬茶
味道香濃,唔苦,茶色濃郁

💕多士

💕蠔油生菜