2022-03-31 250 瀏覽
#fatfat食在元朗-👦🏻 👧🏽 的早餐飯堂以前閒日早餐時段去食 都要排隊等位啲人好似唔洗返工返學咁🙃-🥢 沙嗲牛肉蟹皇麵最出名既就係稠厚沙嗲汁👦🏻 每次食都叫多汁少湯 重口味既濃郁食法不過近期出品時好時壞 有時候湯汁比較稀🥜 味都無以前咁出 質素有下降跡象 🥲👧🏽 平時去食就會加錢轉蟹皇麵因為掛汁能力高 同埋比較喜歡軟身既口感🍖 炸豬扒加 $𝟷𝟺 就有大大份 厚身炸豬扒相比出面嘅炸豬扒比較乾身 外層較脆🍞 西多士好食既西多 中間個層一定要搽花生醬不過近期食落少左醬 不過無阻 👧🏽 照食@wingshun1986 #永順食店 的而且確 沙嗲牛係無以前咁好食不過對比出面既 依然有優勝之處-整體 𝟻💓滿分味道 ❤️🧡💛價錢 ❤️🧡💛環境 ❤️🧡💛-#fatfatcouple #hkcouple #hkfoodie #couplefoodie #foodie #fatfateating

#fatfat食在元朗

價錢 ❤️🧡💛
環境 ❤️🧡💛
2022-03-30
2022-03-29 255 瀏覽
因為要去朗屏整頭髮,咁就順便上open rice search下有咩好食。見到永順食店和我整理果間salon 同一條街,而且沙爹牛麵好出名,我又鐘意食,所以打算去。嘩,跟住Google map搵了好耐,最後終於搵到,由於10時幾,都有位。立即叫個招牌沙爹福麵,碗麵來到汁是濃的,味道果然名不虛傳,好味,食食下見隔離檯人客塊瀦扒巧正,而且好似是推介食物,所以細食的我也叫番件歎下,唔好執輸。果然邊脆味濃,巧味。今餐大滿足,下吹整頭髮也會來食野,真心捱介
2022-03-29
  • 豬扒
2022-03-19 322 瀏覽
沙嗲牛肉麵關注組嘅殿堂級餐廳,位於元朗比較靜嘅區域,但每一次黎都會見到人龍等堂食。今次朝早8點幾黎到食早餐,好彩堂食位仲有1/3淨,即刻坐低嗌野食呢度嘅鎮店之寶固之然係沙爹牛肉麵,但其實呢度嘅炸豬扒都好好味好多人嗌!除咗粉麵,亦有碟頭飯三文治等等沙嗲牛肉麵已經回訪左好多次,今次都係食返沙牛,加腸仔配福麵!牛肉份量多,肉質夠滑無乜筋,沙嗲味濃亦有花生香。福麵煮得比較硬身,食落去冇丁麵同蟹王麵咁彈牙掛汁

沙嗲牛肉麵
2022-03-17 243 瀏覽
大西北元朗稱吾上美食天堂,但美食都吾小🤤路痴嘅我🥲兜咗幾條街先搵到舖頭去到見到一條人龍🥳好在朋友排定隊店員會因應人龍要求到齊人先可以入座可想而知係有幾咁受歡迎🥳沙嗲牛麵🍜濃濃足料嘅沙嗲湯底食過番吾到轉頭系列可以話接近沙嗲醬嘅沙嗲湯底絕對冇Hea你西多士一大塊牛油放係面慢慢溶開在加上蜜糖簡直絕呀永順食店 (元朗)元朗安寧路2號冠煌樓地下
大西北元朗稱吾上美食天堂,但美食都吾小🤤
路痴嘅我🥲兜咗幾條街先搵到舖頭
可以話接近沙嗲醬嘅沙嗲湯底
絕對冇Hea你

一大塊牛油放係面慢慢溶開
在加上蜜糖簡直絕呀

永順食店 (元朗)
元朗安寧路2號冠煌樓地下
2022-03-16 182 瀏覽
今次來到元朗永順食店試一試著名的沙爹牛肉麵。據說這一間食店長期都大排長龍,星期六下午時段當然也不例外,店舖外早就站了一條人龍,而我們大概等了20分鐘。一場來到,不得不試其招牌沙爹牛肉麵。我們點了兩碗沙爹牛肉蟹王麵($32),再加配了豬扒($14)和雞扒($14)。沙爹湯方面挺濃郁的,有花生味;而牛肉是鮮牛肉,肉質嫩,不柴;但是蟹王麵就不是太吃得出蟹味,與普通的出前一丁分別不大。而雞扒煎得幾香,醃得幾惹味;豬扒方面,讚一讚它的炸皮不厚,肥的位置都幾好食,不過有幾塊就略嫌唔夠淋,比較推介大家加配雞扒。不過就性價比而言,由於所有麵食都不設套餐,所有飲品都要以正價加配,加了凍飲($17)之後,人均消費已經超過$60,以茶餐廳粉麵而言,真的有點貴。
2022-03-13
2022-03-15 153 瀏覽
🍽沙嗲牛肉出前一丁 $30🍽芝士流心蛋鮮牛治(烘底)$32門口永遠都有條人龍既永順食店沙嗲牛肉麵係茶餐廳既靈魂所以一直都Boomark左呢間花生味同沙嗲醬唔算係好濃郁出前一丁煮得有啲過頭不過我見有啲人會走湯 當做撈麵咁食 可能味道會好過放湯反而芝士流心蛋牛治就出色啲牛肉唔會一陣梳打粉味流心蛋都加分唔少
🍽沙嗲牛肉出前一丁 $30

當做撈麵咁食 可能味道會好過放湯

反而芝士流心蛋牛治就出色啲
牛肉唔會一陣梳打粉味
流心蛋都加分唔少
之前加入左社交平台「香港沙嗲牛肉麵關注組」,發現永順食店係呢個社交平台group好出名,所以突登去元朗試下🖖🏻 聽人講要排隊排好耐,但我一去到排2分鐘就入得🤪 如果坐出面唔駛排tim~🥪芝士流心蛋豬扒治 $28呢個真係超級好食‼️佢既豬扒炸到好脆,咬落唔靭,仲有一大塊芝士同流心蛋,咬落去好juicy🤤 極力推介 !!!🐂沙嗲牛肉蟹王麵 $32 加雞翼 $14 佢嘅沙嗲牛肉湯底幾濃郁,食落少少辣,幾惹味!! 不過無咩花生味🥜 牛肉都唔太滑🙈 整體都幾好食😋 雞翼煎得好香,醃料夠味加上肉質好嫩口,可以一試 👍凍奶茶 $17飲品要另外單點既,茶底幾濃,叫左少甜少冰啱啱好😍 不過無跟餐就貴左少少🥺整體黎講食物上菜速度好快,5分鐘已經上曬,品質都唔錯🤞總括而言 (5個💙係最高) 好味指數 : 💙💙💙💙🤍 服務態度 : 💙💙💙💙🤍 環境打卡 : 💙💙🤍🤍🤍 回頭指數 : 💙💙💙💙🤍 📍永順食店🏢元朗安寧路2號冠煌樓地下 🕗星期一至日 06:00 - 17:00

🥪芝士流心蛋豬扒治 $28

🐂沙嗲牛肉蟹王麵 $32 加雞翼 $14
凍奶茶 $17

整體黎講食物上菜速度好快,5分鐘已經上曬,品質都唔錯🤞

總括而言 (5個💙係最高)
好味指數 : 💙💙💙💙🤍

🕗星期一至日 06:00 - 17:00
🥪芝士流心蛋豬扒治
🐂沙嗲牛肉蟹王麵 $32 加雞翼 $14
2022-03-13
2 分鐘 (堂食)
🥪芝士流心蛋豬扒治
【人氣永順沙嗲牛🍜蟹王麵】沙嗲牛肉麵大家都食過,但香港top of the list嗲牛你食過未?永順食店係「香港沙嗲牛肉麵關注組」社交平台group好有名,今次試左外賣,食物質素下面另講,依家講左樓面姐姐唔得:漏單+hea我+分湯3大問題,講出黎希望大家留意下漏單:叫完外賣,仲收埋錢,等左15分鐘,下個外賣都拎埋,都未到我hea我:我追問外賣到未,姐姐對左枱上外賣袋唔係我之後,就叫我行出d去等。我再等多陣,同另一姐姐追問,佢問我叫左咩,未check單情況下就話整緊啦。再等到下一個外賣拎走埋,都未到我,我就行入去講下個外賣都無,點解我未有,佢地先知漏左單…要追第3次先有😤💨所以比大家既advice係,當你覺得佢地漏單,唔好信整緊啦,咬實佢地唔放一定要check廚房既單!忘記分湯:我本身叫左分湯(加2蚊),但我重新叫野食時,我忘記提左要分湯,然後中途醒起後(因為我已經比左分湯錢,所以我會要番自己既權利),同姐姐講番,佢就話整緊啦。外賣兜出現時卻是連湯上,我要求分湯時佢竟然只係拎多個外賣兜,倒d湯出黎!?咁d沙嗲牛肉既醬無曬啦,而且就咁倒,佢倒唔清d湯,d麵吸曬d湯,麵都發曬啦,牛都無沙嗲
【人氣永順沙嗲牛🍜蟹王麵】

沙嗲牛肉蟹王麵

忘記分湯:我本身叫左分湯(加2蚊),但我重新叫野食時,我忘記提左要分湯,然後中途醒起後(因為我已經比左分湯錢,所以我會要番自己既權利),同姐姐講番,佢就話整緊啦。外賣兜出現時卻是連湯上,我要求分湯時佢竟然只係拎多個外賣兜,倒d湯出黎!?咁d沙嗲牛肉既醬無曬啦,而且就咁倒,佢倒唔清d湯,d麵吸曬d湯,麵都發曬啦,牛都無沙嗲醬啦,影響食物質素😤💨所以比大家既advice係,如果你有extra野要提,make sure姐姐之間有make communication (如果無covid我會直接同廚房姐姐講),同埋自己要remind頭先無講分湯,依時提番你咁

所謂經一事蔡一智,今次嬲到爆經驗可以令我學習 了。如果要make sure每件事無錯漏,就一定要靠自己跟足d,每個detail朱絲馬跡都要巨細無遺,唉,但咁就會令自己管得太細,變成一個麻煩女人,咁我又唔想喎…矛盾

✏✏✏✏✏✏✏

✏8, 9分 - 屬高分之作
✏7分 - 正正常常,同平時食到嘅差唔多
✏6分 - 有d失望,expect佢會好食d
✏5分 - 伏野,零分重作

沙嗲牛肉麵 (+4轉蟹王麵) (+7要煎蛋)(+2分湯)
total $41 (💝8/10)
煎蛋

- 沙嗲牛肉湯底在"被分湯"下溝埋落啲湯會略嫌沙嗲味比較淡,但花生味濃既,feel到如果堂食的話,湯面上沙嗲醬更濃

- 牛肉係薄切,但有2舊有筋咬唔開

- 初嘗蟹王麵!蟹王麵係公仔麵,雖然叫做蟹王麵,但成份係冇蟹,亦都唔係蟹味。
沙嗲牛肉蟹王麵

不吃公仔麵的我表示,感覺蟹王麵與出前一丁差唔多
@hkdine360 每個食評都好比心機寫架,大家可以follow page同like post支持下!

*IG story highlight出世啦💝每個波波分既location,方便易用,好食度😋😋😋+打卡度📸📸📸爆燈先會榮登IG story!快d睇下有咩心中餐廳!!
(📍元朗) 永順食店
元朗安寧路2號冠煌樓地下
2022-02-05 462 瀏覽
近排我哋又去咗元朗呢間好出名嘅茶餐廳 之前食過幾好食 唔知而家質素有冇下降呢😚 👅芝士流心蛋豬扒治 $28呢個真係超級好食‼️佢嘅豬扒炸得好鬆脆 同埋咬落幾淋唔靭 芝士份量都幾多 再配埋流心蛋 好juicy🤤好好食👅沙嗲牛肉蟹王麵 $32 (+$7煎蛋)佢嘅沙嗲牛肉湯底幾濃郁 花生味幾突出🥜食落少少辣 幾惹味 牛肉都幾嫩 蟹王麵食落只係比出前一丁淋少少 冇乜大分別 不過整體真係幾好食😋👅鮮牛油西多士 $19西多士入面夾住花生醬 煎到金黃色😛唔錯總括嚟講 呢間茶餐廳真係超級好食🥰大家嚟到元朗一定要一試😚😋 好味:9.02/10🤑 價錢:8.19/10🤗 服務:7.76/10😝 環境:7.43/10😚 衞生:7.20/10🤩 整體:8.95/10

👅芝士流心蛋豬扒治 $28

👅沙嗲牛肉蟹王麵 $32 (+$7煎蛋)

👅鮮牛油西多士 $19

鮮牛油西多士
芝士流心蛋豬扒治
鮮牛油西多士
2022-02-05 246 瀏覽
評分:🌕🌕🌕🌕(4/5)總評:週末去都預咗要排半個鐘左右座位比較迫都係一般茶記格局食物上菜速度好快、品質都唔錯如果要食齊佢嘅招牌都唔平🤔———————————上網睇最出名就係沙嗲牛同炸物佢嘅沙嗲牛肉份量都幾多👍牛肉唔會食落好大浸梳打粉味醬汁唔算好濃厚、花生味唔算好重會帶少少微辣🌶溝埋落啲湯會略嫌沙嗲味比較淡我見隔離枱係直接叫走湯當撈麵咁食下次可以試吓🤣🤣至於粉面都係一般茶記貨色冇乜特別.豬扒有分煎同炸個人比較鍾意食煎豬扒😋😋本身醃料夠味加上係厚切但佢又唔會出現肉質好鞋好老嘅口感覺得唔錯👍👍👍.飲品係要另外單點港式奶茶我自己幾鍾意佢個配搭😍
評分:🌕🌕🌕🌕(4/5)
總評:週末去都預咗要排半個鐘左右
座位比較迫都係一般茶記格局
食物上菜速度好快、品質都唔錯
如果要食齊佢嘅招牌都唔平🤔
———————————
上網睇最出名就係沙嗲牛同炸物
佢嘅沙嗲牛肉份量都幾多👍
牛肉唔會食落好大浸梳打粉味
醬汁唔算好濃厚、花生味唔算好重
會帶少少微辣🌶
覺得唔錯👍👍👍
飲品係要另外單點
港式奶茶我自己幾鍾意佢個配搭😍
2022-01-22 376 瀏覽
Weekday 黎都好多人排隊😭😭😭排左廿分鐘左右,佢turnover 算快嘅然後會有烏蠅😳沙嗲炸豬扒麵見啲人都話牛肉無乜特別所以乾脆直接轉豬扒沙嗲湯底撈勻之後其實無想像中咁厚(好似話仲有撈麵揀但我真心驚腎虧)都有啲層次,有少少洋蔥香,但個人prefer 多啲花生香炸豬扒高質🌟新鮮炸起🤩有少少炸過頭但可以接受嘅程度,炸衣係酥脆style,肉好嫩唔乾無鬆肉粉味。豬扒本身都入味雖然調味無特別西多士新鮮炸起嘅西多士無得輸🤩(真•要快啲食因為會擺淋同變漿口😣)好鬆軟充滿蛋香,食落唔會返哂油。本身無比糖漿我,就咁食牛油嘅咸味太出,花生醬太少,但加少少(真係少少就夠!)成份多士就會昇華左balanced 哂😋 野飲要散叫😣然後凍奶茶同奶茶紅豆冰淨係差$1🧐欣賞佢少甜少冰係真係少左,奶茶茶同奶味都有同balanced,算幾好飲
然後會有烏蠅😳

沙嗲炸豬扒麵
豬扒沙嗲麵

見啲人都話牛肉無乜特別所以乾脆直接轉豬扒
都有啲層次,有少少洋蔥香,但個人prefer 多啲花生香
炸豬扒高質🌟

野飲要散叫😣然後凍奶茶同奶茶紅豆冰淨係差$1🧐
20 分鐘 (堂食)
豬扒沙嗲麵
  • 沙爹牛肉麵
2022-01-21 427 瀏覽
唔知由幾時開始,去親茶餐廳都想食碗沙爹牛肉麵,去西貢玩水前要食,行山後要食,平時返工放lunch有時都食一食。朗屏站附近呢間永順食店就係我覺得最好食嘅茶餐廳之一😌。 呢間茶餐廳係長期有人排隊等位嘅,星期六上午去到都排左10幾個人,不過唔駛比條人龍嚇親,因為店面比較大,所以大概10幾分鐘就有位了✌。 ❤ 沙爹牛肉麵($28)成碗沙爹牛肉麵比濃濃嘅沙爹醬鋪滿,醬汁係有少少起沙嘅口感,一定要撈勻先夠味架😋。牛肉係比較有嚼頭嘅,食得出鮮牛肉本身嘅味道同質感,同加左好多鬆肉粉果種牛肉片完全唔同。麵底我就揀左福麵,鐘意佢幼身同埋有彈性嘅波浪紋,非常掛湯,但福麵容易變腍,所以一上檯就要趁熱食左先🤭。 ❤芝士流心蛋鮮牛治(烘底)($32)推介🏅🏅🏅。呢個三文治好驚艷💕💕,今次第一次試,我覺得比沙爹牛肉麵做得更加出色🤩。鮮牛肉大大塊,而且有一定厚度。炒蛋係流心嘅,芝士都有少少融化,同牛肉混和之後有豐富嘅口感。多士烘過之後熱辣辣而且好鬆脆,因為係新鮮出爐,唔會比入面嘅餡料浸腍,咬落沙沙聲真係好正🥰。 ❤ 熱奶茶($16)有朋友話係因為呢度d奶茶而成日黎,茶味的確係比較濃,但個人認為屬於正常水準啦,焦點仍然

❤ 沙爹牛肉麵($28)

❤芝士流心蛋鮮牛治(烘底)($32)

❤ 熱奶茶($16)
有朋友話係因為呢度d奶茶而成日黎,茶味的確係比較濃,但個人認為屬於正常水準啦,焦點仍然係放喺d食物度🤣。

2022-01-15
15 分鐘 (堂食)
午餐
  • 芝士流心蛋鮮牛治
2022-01-19 207 瀏覽
每次黎元朗一日遊, 第一餐一定係食永順食店嘅沙嗲牛麵沙嗲牛麵關注組嘅朋友, 應該對呢間地道嘅小店好熟悉, 聽講最多人食沙嗲牛米, 但大食妹麻麻哋米粉, 每次都係食沙嗲牛麵<沙嗲牛肉麵>永順食店嘅沙嗲牛肉麵份量唔算太多, 但沙嗲汁超級濃郁, 重口味嘅朋友可以嗌加汁普通嘅沙嗲牛肉麵底係福麵, 麵質會比出前一丁幼身, 但配搭永順嘅沙嗲汁異常地夾牛肉唔算太多, 但大大塊口感都唔錯<火腿奄列>食完沙爹牛麵唔係好夠飽, 加咗份火腿奄列火腿奄列上枱嘅時候有少少油膩, 但充滿蛋香外面仲要係窿邊嘅, 切開中間係滿滿嘅火腿絲<凍咖啡>凍咖啡同傳統茶檔一樣, 嗌咗少甜依然係超甜
每次黎元朗一日遊, 第一餐一定係食永順食店嘅沙嗲牛麵
<沙嗲牛肉麵>
牛肉唔算太多, 但大大塊口感都唔錯
<火腿奄列>
食完沙爹牛麵唔係好夠飽, 加咗份火腿奄列
火腿奄列上枱嘅時候有少少油膩, 但充滿蛋香
外面仲要係窿邊嘅, 切開中間係滿滿嘅火腿絲
<凍咖啡>
凍咖啡同傳統茶檔一樣, 嗌咗少甜依然係超甜
  • 火腿奄列
2022-01-13 384 瀏覽
整體:整體上都ok既,中意食沙嗲牛既可以黎試下。環境:傳統茶餐廳環境,平日1:00到都爆滿,但都唔洗等。入去都比較逼同趕急,因為多人,但整體都ok既。食物:沙嗲牛(轉蟹皇麵+3$)個沙嗲汁都ok既,但冇想像中咁濃,偏水,但係接受到既牛肉牛肉算係好多舊,而且每舊都大,雖然唔會話咩好靚既牛,但沙嗲牛黎講,算係好好。炸雞翼普普通通,都ok,但$28 四隻偏貴。紅豆+奶茶幾有特色!茶味都幾濃!唔錯!兩個人大概$125,食左2麵、2凍飲、1小食,茶記黎講都係偏貴。主要係餐廳所有野都要分開叫,冇套餐。
整體:
整體上都ok既,中意食沙嗲牛既可以黎試下。

環境:

食物:
沙嗲牛(轉蟹皇麵+3$)
個沙嗲汁都ok既,但冇想像中咁濃,偏水,但係接受到既
牛肉

炸雞
普普通通,都ok,但$28 四隻偏貴。

紅豆+奶茶
幾有特色!茶味都幾濃!唔錯!

炸雞翼
沙嗲牛肉麵
紅豆奶茶
2022-01-13
2022-01-12 178 瀏覽
今次同朋友去到元朗,食下元朗必食沙嗲牛肉麵,另外仲叫左個芝士流心蛋鮮牛治,另再叫豬扒同凍奶茶沙嗲牛麵好濃郁沙嗲醬,不過小編都係鍾意食返平時茶餐廳嗰啲款,唔使太濃,由於太濃,食到咁上下其實小編都有啲飽同埋有啲喊嘅感覺😅不過小編就鍾意佢嘅三文治,反而我覺得佢嘅三文治做得比沙嗲牛麵更好味😋,鮮牛充滿蛋漿仲有d芝士夾著,so yummy , 而且鮮牛嘅份量都多同好大片,所以咬落去都有口感😈👍🏻, 再配上凍奶茶好香滑,簡直係Perfect match👍🏻👍🏻👍🏻