2022-09-14 14 瀏覽
🚩 汀汀烤活魚百寶利真係由細行到大,之前入嚟就係好鍾意睇啲潮牌~近排入嚟都係食嘢居多!今日放工朋友就話又有好介紹,佢平時食開嗰間烤魚由地舖搬咗去百寶利,見佢誠意邀請咁就過嚟試一試啦🥹一入到嚟我就已經覺得依度周圍都好好打卡,霓虹燈做主題,點樣影都唔會輸啦!記得一大班fd開party預先打電話同老細講,有一間可以唱k嘅包廂喔‼️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈沙白雞煲 $298呢度除咗烤魚之外雞煲都好出名,依度仲有沙白雞煲,啱晒心大心細想食海鮮又想食雞煲嘅你🥹雞煲有香辣同麻辣揀,心情同我講今日想食麻辣😆上枱麻辣味十足,沙白勁大粒!食完個雞煲都真係幾飽🌈鮮鵝腸 $88鵝腸好似懸空咁掛住,好打卡able~份量雖然唔多,但勝在夠新鮮!食落夠爽口,淡淡奶香味🌈紅薯粉 $26估唔到有滿滿一碗,而且係我最鍾意嘅粗薯粉,吸晒啲麻辣汁!🌈A級珊瑚蚌 $78入口爽脆,皺摺位亦都給滿晒湯汁,朋友第一次食都覺得好好食~🌈支裝可樂 / zero $13支裝汽水真係越來越少,唔知大家鍾意飲支裝多啲定罐裝多啲呢~硬係覺得支裝汽水好似多氣啲!🌈手切牛肉 Free舖頭做緊推廣,只要share一段社交平台嘅片,tag埋朋友仔
🚩 汀汀烤活魚

🌈沙白雞煲 $298

🌈鮮鵝腸 $88

🌈紅薯粉 $26
估唔到有滿滿一碗,而且係我最鍾意嘅粗薯粉,吸晒啲麻辣汁!

🌈A級珊瑚蚌 $78
入口爽脆,皺摺位亦都給滿晒湯汁,朋友第一次食都覺得好好食~

🌈支裝可樂 / zero $13

🌈手切牛肉 Free
舖頭做緊推廣,只要share一段社交平台嘅片,tag埋朋友仔,就可以換一碟牛肉啦!教育都尚算厚,而且肉味香濃,超讚!
2022-09-13
旺角嘅汀汀烤活魚最近由地舖搬咗上樓,新店位於百寶利商業大廈,一岀𨋢就見到牆身色彩繽紛嘅塗鴉🎨店內亦玩味十足,霓虹燈下食烤魚都幾有feel😎仲有唔少型格裝飾,打卡一流!🐟烤沙巴龍躉鍋 ($368)普通烤魚就食得多,烤龍躉真係未試過🤩即刻叫黎試下先!原條龍躉好大條足料😍唔食得太辣嘅關係,所以叫小辣試下🙈湯底非常濃郁,除咗有辣椒、仲加咗好多芫荽、芽菜、大蔥、豬皮、蘿蔔、豆卜等作配料😍龍躉肉質嫩滑,唔算多骨👍🏻而且魚肉吸收哂湯底精華,食落好惹味🔥🐂二人安格斯肥牛 ($128)打邊爐點可以冇肥牛!二人份量都不少,厚度適中,脂肪分佈均匀,牛味濃郁又軟滑😋🦀8吋巨蟹棒 ($48)名副其實超級長🤩煮完唔會散哂,口感不錯👍🏻🥒萵荀 ($48)鮮甜爽脆,食咗咁多肉解膩一流!總結:新店環境闊落,店員不時會協助換上乾淨碗碟,服務貼心~

🐟烤沙巴龍躉鍋 ($368)
烤沙巴龍躉鍋

🐂二人安格斯肥牛 ($128)
打邊爐點可以冇肥牛!
二人份量都不少,厚度適中,脂肪分佈均匀,牛味濃郁又軟滑😋
二人安格斯肥牛

🦀8吋巨蟹棒 ($48)
名副其實超級長🤩煮完唔會散哂,口感不錯👍🏻
8吋巨蟹棒

🥒萵荀 ($48)
鮮甜爽脆,食咗咁多肉解膩一流!
萵荀

總結:新店環境闊落,店員不時會協助換上乾淨碗碟,服務貼心~
烤沙巴龍躉鍋
2022-09-13 9 瀏覽
#汀汀烤活魚 久仰大名,終於有機會來試啦😊 一進入食店、感覺很年青既霓虹燈裝修,很有色彩活力,雖然是烤魚店,但鍋爐的烤煙不是很濃,抽風不錯👍 店員們還介紹有一間vip 唱k 房,適合聚餐活動👍🔹招牌烤魽魚鍋 $288,很大份的烤魚,相當大條,魽魚好處就是少骨,多多肉,很正😺魚皮很香脆,就算加了湯汁烤都唔會淋而影響口感,煲的底部有一些墊料如蘿蔔片、芽菜等😊😊🔹二人安格斯肥牛 $128 牛肉品質不錯,配上烤肉湯都好入味😃😄🔹鮮蝦雲吞$48, 好新鮮而蝦肉多👍👍👍汀汀烤活魚地址:旺角西洋菜南街1A-1K百寶利商業中心5樓Tel: 2234 5639

🔹鮮蝦雲吞$48, 好新鮮而蝦肉多👍👍👍

汀汀烤活魚
地址:旺角西洋菜南街1A-1K百寶利商業中心5樓
Tel: 2234 5639
2022-09-13 5 瀏覽
一直都好想試汀汀烤活魚,估唔到由地舖搬到樓上舖,一入去被全場有既霓虹燈吸引住🤩玩味十足之餘每個角落都係打卡位📸招牌雞煲(蒜香)蒜香味十足,雞肉嫩滑得黎好入味,越食越停唔到口,超惹味😋😋桂花蚌爽口彈牙,帶點鮮味,甜爽脆😍鮮鵝腸鵝腸好肥美,有口感之餘帶點爽口😋再掛上湯底既味道😎確實過癮👍🏻本地新鮮牛頸脊油花好平均,牛肉色澤紅潤,食落好軟滑又夠juicy,牛味濃郁😚😚二人安格斯肥牛肉味濃郁,肉質香嫩之餘又多汁,油花分布均勻🤩田園拼盤有粟米、蘿白、冬瓜同蓮藕等,每款都好鮮甜,尤其係冬瓜索哂湯底既味道,好惹味😋

招牌雞煲(蒜香)
蒜香味十足,雞肉嫩滑得黎好入味,越食越停唔到口,超惹味😋😋

桂花蚌
爽口彈牙,帶點鮮味,甜爽脆😍

鮮鵝腸

本地新鮮牛頸脊

二人安格斯肥牛
肉味濃郁,肉質香嫩之餘又多汁,油花分布均勻🤩

田園拼盤
2022-09-07
朋友😍鍾意食🔥烤魚🐟火鍋🍲,我哋今次就嚟咗旺角🚇呢間裝修型格😎嘅汀汀烤活魚食🤤烤魚。佢就喺旺角🚇西洋菜南街,地方好👍就腳,入邊陳設充滿🤩時代感幾有玩味,一啲都唔似一般嘅🔥烤魚店。呢個🔥烤沙巴🐟龍躉鍋🍲我哋揀咗麻辣🌶小辣,原條沙巴龍躉🐟大大條份量👍十足。條魚🐟好厚肉,而且肉質🥰有咬口又鮮嫩,麻辣🌶有層次又唔會蓋過魚嘅😋鮮味!🔥炸花生🥜同黃豆分開上,幾🥰貼心。🧄蒜香皮蛋🥚好夠蒜味,而且皮蛋黃位👍夠大,啱我口味!鬼馬🤪雙拼其實係🍤蝦膠釀油炸鬼拼🦑墨魚膠釀油炸鬼,佢哋🔥炸得好香脆🤩可以即刻點醬食,或者浸一浸落🌶麻辣湯底再食都得!自家三拼我哋揀咗水餃🥟、雲吞同埋🐟魚皮餃,皮薄餡靚😍值得一試。🐂牛白肉味道香濃,🤤口感爽嫩,唔係周圍都有,個人來講十分之👍推介!丸類三拼我哋揀咗海膽丸、🧀芝心丸同埋🐖貢丸,都幾好味。娃娃菜🥬大大籃,都幾🤩新鮮。娃娃菜🥬吸咗麻辣湯🥣,又麻又辣🌶好過癮!

🔥炸花生🥜同黃豆分開上,幾🥰貼心。

🧄蒜香皮蛋🥚好夠蒜味,而且皮蛋黃位👍夠大,啱我口味!

丸類三拼我哋揀咗海膽丸、🧀芝心丸同埋🐖貢丸,都幾好味。

娃娃菜🥬大大籃,都幾🤩新鮮。

娃娃菜🥬吸咗麻辣湯🥣,又麻又辣🌶好過癮!
2022-09-10 24 瀏覽
身為烤魚愛好者,當然周圍覓食好味嘅烤魚,今次嚟咗旺角新開嘅汀汀烤活魚,環境舒服,而且佈置得好有玩味,Corner有唔同嘅啤啤熊裝飾。一坐低即刻點咗個特色烤魚<首創烤荀殼魚鍋>,點咗小辣,不過小辣到比較辣,食唔到辣嘅朋友可能要點唔辣,烤魚外皮香脆,魚肉嫩滑,配料都有豬皮同埋豆卜,額外再點咗份萵筍,萵筍配搭烤魚,堪稱一流。由於同朋友比較大食,雖然額外都點咗一啲火鍋配料,花雕醉雞好入味,配合小辣嘅湯底,味道唔錯。另外帝王蟹棒冇改錯名,超級大條。黑豬豚肉肉質口感不錯,值得一點。最後用紅薯粉作為結尾,整體餐廳環境舒服,食物味道不錯,服務員服務態度很好,成日留意客人食緊咩都會過嚟介紹。
身為烤魚愛好者,當然周圍覓食好味嘅烤魚,

食唔到辣嘅朋友可能要點唔辣,烤魚外皮香脆,魚肉嫩滑,
配料都有豬皮同埋豆卜,
額外再點咗份萵筍,萵筍配搭烤魚,堪稱一流。

配合小辣嘅湯底,味道唔錯。另外帝王蟹棒冇改錯名,超級大條。
黑豬豚肉肉質口感不錯,值得一點。

最後用紅薯粉作為結尾,
2022-09-09 17 瀏覽
放工和朋友相約到旺角一聚,就聽她的提議去食雞煲。來到新開的汀汀活烤魚。餐廳裝修很cyber,放了熊仔攞設,有別於一般的雞煲烤魚店。我們點了個雞煲,店員問我們辣度,我們就要了個三小辣,雞煲上枱前已經撈好,再焗一兩分鐘就食得。三小辣不算太辣,但亦惹味。雞肉份量多,肉質也嫩滑。兩個人食完雞煲就加湯火鍋,我們點了枝竹、餃子和豚肉。餃子飽滿多料,食到粒粒韭菜和豬肉,枝竹吸湯一流,至於豚肉則爽口彈牙。打邊爐當然要飲冰凍可樂,飲下食下時間好快過,簡簡單單又一餐。

2022-08-30
旺角的百寶利商業中心出了名 長時間都有人龍排隊上樓在此找到了一家烤魚火鍋店非常新潮的店 大玩裝修 全場放滿五光十色的霓紅燈玩味十足又適合打卡而且餐廳菜色總類多多 店員反應一流 要讚揚..🐟苜創烤荀殼魚鍋 $ 368BB辣 剛好適合不太能吃辣的我烤盤內有2條魚 魚先煎香再下鍋魚皮脆口 肉質保持嫩口 又滑又肥美 除了魚外 亦有配菜 包括牙菜 豬皮 豆卜 蘿白全都是吸汁的配菜 惹味🦑鬼馬雙併$78 雙併有蝦滑跟墨魚滑軟淋淋的手打滑 加油炸鬼 口感不錯🐗手切特級安格斯肥牛(小) $238必食之選 來貨高級顏色鮮豔亮麗 油花又夠均勻🐙海鮮拼盤$228海鮮拼盤內有 生蠔 青口 桂花蚌 珊瑚蚌 花蛤 魷魚款款都很新鮮------------------------------
旺角的百寶利商業中心出了名 長時間都有人龍排隊上樓

🐙海鮮拼盤$228
海鮮拼盤內有 生蠔 青口 桂花蚌 珊瑚蚌 花蛤 魷魚
款款都很新鮮

2022-09-06 195 瀏覽
🌸滋味雞煲🌸汀汀活烤魚🍽想品嚐滋味親民惹味熱炳炳的雞煲?今天我便相約好友到了旺角一間主打滋味烤魚及雞煲的餐廳-「汀汀活烤魚」品嚐是日晚餐❗餐廳鋪面寬敞,裝修精緻,座位寬敞,店員十分親切殷勤有禮,採用自助掃描點餐,方便快捷!我們一行2人點了以下餐點:1️⃣田雞雞煲 這是一款香辣惹味雞煲,有香嫩幼滑的田雞肉及香滑幼嫩雞肉,充滿濃郁秘製雞煲香味,配搭清新紫洋蔥,非常惹味,然後會添加上湯作火鍋湯底繼續品嚐其他配料。2️⃣嫩鴨血鴨血香嫩幼滑,味道香濃,質感有彈性及軟嫩。3️⃣A級珊瑚蚌嚴選上盛A級珊瑚蚌,質感彈牙,味道鮮甜美味多汁。4️⃣野生竹笙野生笙帶自然清香,口感清新,質感軟綿,能充份吸收湯底精華❗5️⃣牛柏葉牛柏葉質感彈牙,爽口香脆,充分吸收湯底精華❗6️⃣芫茜翠綠的芫茜味道清新爽嫩,打邊爐必備❗7️⃣新鮮百仙果水果茶以百仙果配搭開胃梳打,帶清新百仙果香,還配有新鮮原粒青檸及爆汁西瓜果肉,味道甜甜酸酸,解膩一流!🔖整體評分美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️賣相指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️抵食指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️5⭕️為滿分總括而言,此餐廳的食物質素高,食物即叫即製,雞煲惹味有鑊氣,絕對是旺角一帶高質烤魚雞煲之選❗ 📍汀汀烤活魚 (旺角):旺角西洋菜
🌸滋味雞煲🌸汀汀活烤魚🍽

我們一行2人點了以下餐點:

1️⃣田雞雞煲

2️⃣嫩鴨血
鴨血香嫩幼滑,味道香濃,質感有彈性及軟嫩。
嫩鴨血

3️⃣A級珊瑚蚌
嚴選上盛A級珊瑚蚌,質感彈牙,味道鮮甜美味多汁。
A級珊瑚蚌

4️⃣野生竹笙
野生笙帶自然清香,口感清新,質感軟綿,能充份吸收湯底精華❗

5️⃣牛柏葉
牛柏葉質感彈牙,爽口香脆,充分吸收湯底精華❗
牛柏葉

6️⃣芫茜
翠綠的芫茜味道清新爽嫩,打邊爐必備❗
芫茜

美味指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
賣相指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
抵食指數:⭕⭕⭕⭕️⭕️
5⭕️為滿分

📍汀汀烤活魚 (旺角):旺角西洋菜南街1A-1K號百寶利商業中心5樓
2022-09-05
5 分鐘 (堂食)
嫩鴨血
A級珊瑚蚌
牛柏葉
芫茜
新鮮百仙果水果茶
餐前小食
2022-09-02 55 瀏覽
近年烤魚大流行要食靚既烤魚一定係去旺角既汀汀烤活魚 🐟招牌烤魽魚鍋叫左小辣,辣度啱啱好魚好大條,肉質又滑又肥美口感比較爽,煮耐左都唔會淋魚油既香好突出質素相當出色,價錢唔貴🦑花枝片軟淋淋,吸曬湯底🐗牛柏葉非常爽口,必食之選🐙墨魚丸自家製,好足料,係推介菜式👂🏻木耳餃木耳香味好突出餡多又夠鮮🥔紅薯粉烤魚必食食完魚後魚骨係鍋繼續煮魚湯紅薯粉就會吸曬魚既精華🍊新鮮百香果水果茶完全冇諗過食烤魚都有咁igable既飲品仲要質素超越台飲店茶香果味鮮係真果汁製成仲有粒粒鮮果冇得頂
近年烤魚大流行
要食靚既烤魚
一定係去旺角既汀汀烤活魚

🐟招牌烤魽魚鍋
叫左小辣,辣度啱啱好
魚好大條,肉質又滑又肥美
口感比較爽,煮耐左都唔會淋
魚油既香好突出
質素相當出色,價錢唔貴

🦑花枝片
軟淋淋,吸曬湯底

🐗牛柏葉
非常爽口,必食之選

🐙墨魚丸
自家製,好足料,係推介菜式

👂🏻木耳餃

係真果汁製成
仲有粒粒鮮果
冇得頂
2022-09-01 190 瀏覽
 【Overall 評分】食物質素:★★★★環境感覺:★★★★服務質素:★★★★衛生指數:★★★★抵食指數:★★★★打卡指數:★★★☆回頭指數:★★★★🔜 縱橫「烤魚界」多年嘅「汀汀烤活魚」最近由地鋪搬左去百寶利商業中心,位置就腳左,更一改裝修風格,全場放滿五光十色嘅霓紅燈加上暗黑色調,搖身一變成玩味十足又岩哂打卡嘅烤魚火鍋店────────────────────【沙白麻辣雞煲 $298】。吾止烤魚出色,連雞煲都好有特色。麻辣雞煲加入大量沙白去炒製。沙白沾上濃郁醬汁同時又有提鮮之用。沙白肉口感滑溜而無沙。雞肉份量好足,肉厚鮮嫩吾會嚡口。啖啖肉之餘,辛香帶辣,真係愈食愈惹味呀.【肥牛粒 $88。炸枝竹 $32】。雞煲食到咁上下。店員建議追加肥牛粒同炸枝竹。吾係打邊爐,而係加入雞煲中。輕輕炒一炒即成。肥牛粒同枝竹吸收雞煲醬汁嘅精華。搖身一變成牛肉煲🤣。牛肉鮮嫩,咬落軟腍。枝竹外層沾上醬汁,口感爽脆.【青瓜拼皮蛋 $48】。青瓜清脆,皮蛋軟腍。啖啖都係濃郁嘅蒜蓉香,都幾開胃.【花生 $10。忌廉。Zero可樂】

【Overall 評分】
打卡指數:★★★☆
回頭指數:★★★★

────────────────────
【沙白麻辣雞煲 $298】
。吾止烤魚出色,連雞煲都好有特色
。麻辣雞煲加入大量沙白去炒製
。沙白沾上濃郁醬汁同時又有提鮮之用
。沙白肉口感滑溜而無沙
。雞肉份量好足,肉厚鮮嫩吾會嚡口
。啖啖肉之餘,辛香帶辣,真係愈食愈惹味呀

【肥牛粒 $88。炸枝竹 $32】
雞煲食到咁上下
。店員建議追加肥牛粒同炸枝竹
。吾係打邊爐,而係加入雞煲
。輕輕炒一炒即成
。肥牛粒同枝竹吸收雞煲醬汁嘅精華
。搖身一變成牛肉煲🤣
。牛肉鮮嫩,咬落軟腍
。枝竹外層沾上醬汁,口感爽脆

【青瓜拼皮蛋 $48】
。青瓜清脆,皮蛋軟腍
。啖啖都係濃郁嘅蒜蓉香,都幾開胃

【花生 $10。忌廉。Zero可樂】

汀汀烤活魚喺旺角都好多年之前仲有間喺染布房街 最近又喺百寶利原址重開仲變到好型格添 可以邊食邊打卡小龍蝦雞煲本身一心諗住嚟食烤魚 但朋友見到有小龍蝦又轉軚😂我地揀左小辣 辣度啱啱好夠晒惹味有半隻雞份量再加好多小龍蝦紫洋蔥索晒啲汁超正食完雞煲就加湯打邊爐叫左幾樣配料都唔貴 芋絲係我雞煲嘅必食配料黑豚肉薄薄地 肉質軟滑爽口黃金墨魚餅必食推介 一定要叫呀墨魚餅超彈牙 仲有墨魚粒粒好有口感好足料涼拌青瓜超多蒜蓉 但唔算重口味 反而食食下雞煲食番幾粒青瓜幾清爽新鮮八仙果水果茶大大杯 入面有西瓜火龍果橙同桔仔酸酸甜甜好清新 食烤魚雞煲飲佢就啱晒啦
汀汀烤活魚喺旺角都好多年

新鮮八仙果水果茶
大大杯 入面有西瓜火龍果橙同桔仔
酸酸甜甜好清新 食烤魚雞煲飲佢就啱晒啦
2022-09-01 26 瀏覽
網上見到旺角有間裝修風格好型既烤魚雞煲火鍋店😍一場黎到旺角,就同朋友黎試試佢😋上到去覺得好熟口面😂原來之前見過😂由地舖搬左上樓😂裝修以最能代表香港嘅霓虹燈為主,玩味十足🤙🏻$258招牌香辣雞煲🍲雞煲有唔同辣度揀,揀咗小辣🌶️全隻雞上份量好多👍🏻兩個人食絕對夠飽👍🏻雞肉嫩滑,唔會好多骨😋雞肉索滿哂辣汁好惹味🤤一路傾計一路食到停唔到口,配埋汽水飲簡直一流🤤🤤🤤$38涼拌青瓜🥒好開胃😋青瓜爽口,配上蒜香好有川菜風味😋食到咁上下雞煲就轉打邊爐🤙🏻邊爐材料都好吸引😍揀左炸枝竹同肥牛粒,份量都好多😍$32炸枝竹🫓枝竹遇上雞煲內嘅雞汁油不帶膩🤤$88肥牛粒🐄肥牛粒肥瘦適中,肉質軟稔👍🏻燈光好有氣氛,座位亦都好闊落,見到仲有房仔可以預約多人聚餐👍🏻店員態度有禮,可以同朋友慢慢傾慢慢食😋好enjoy嘅一餐,值得推薦👍🏻

上到去覺得好熟口面😂原來之前見過😂由地舖搬左上樓😂
裝修以最能代表香港嘅霓虹燈為主,玩味十足🤙🏻

$258招牌香辣雞煲🍲

$38涼拌青瓜🥒
好開胃😋青瓜爽口,配上蒜香好有川菜風味😋

$32炸枝竹🫓
枝竹遇上雞煲內嘅雞汁油不帶膩🤤

$88肥牛粒🐄
肥牛粒肥瘦適中,肉質軟稔👍🏻

2022-09-01 49 瀏覽
以前經過旺角成日都見到呢間烤魚店好多人,原來佢唔聲唔聲由地舖搬咗上樓上鋪,裝修仲變到好有玩味😯今晚就同咗個好朋友嚟新舖試下~(佢仲話以前成日同ex嚟食,好彩今晚冇撞到佢🤣)⭐️老壇子酸菜魚 (酸菜辣) 💰2️⃣6️⃣8️⃣魚肉係薄切嘅,口感實淨而嫩滑👍師傅仲將起咗魚肉嘅其他部位炸埋另上,又靚又香脆👏🏻❤️野生竹笙 💰4️⃣8️⃣我好鍾意嘅米線或火鍋配料之一😁爽口得黎索湯底一流😋⭐️彈牙桂花蚌 💰8️⃣8️⃣無腥味食落好爽口👍⭐️手打蝦丸併蟹籽墨魚丸 💰9️⃣8️⃣佢有有蟹籽/冇蟹籽既蝦丸&墨魚丸可隨意雙併😀個人認為墨魚丸比蝦丸更有口感,食落都彈牙👍#旺角美食 #百寶利商業中心 #汀汀烤活魚 #老壇子酸菜魚 #烤魚 #烤魚推介 #手打蝦丸 #手打墨魚丸 #野生竹笙 #桂花蚌 #珊瑚蚌 #辣味烤魚

今晚就同咗個好朋友嚟新舖試下~
(佢仲話以前成日同ex嚟食,好彩今晚冇撞到佢🤣)

⭐️老壇子酸菜魚 (酸菜辣) 💰2️⃣6️⃣8️⃣
老壇子酸菜魚

老壇子酸菜魚
魚肉係薄切嘅,口感實淨而嫩滑👍

師傅仲將起咗魚肉嘅其他部位炸埋另上,又靚又香脆👏🏻

❤️野生竹笙 💰4️⃣8️⃣

我好鍾意嘅米線或火鍋配料之一😁

爽口得黎索湯底一流😋

⭐️彈牙桂花蚌 💰8️⃣8️⃣

無腥味食落好爽口👍

⭐️手打蝦丸併蟹籽墨魚丸 💰9️⃣8️⃣
手打蝦丸併蟹籽墨魚丸

佢有有蟹籽/冇蟹籽既蝦丸&墨魚丸可隨意雙併😀
個人認為墨魚丸比蝦丸更有口感,食落都彈牙👍

2022-08-31
  • 野生竹笙
  • 酸菜魚
2022-08-31 29 瀏覽
汀汀烤活魚旺角一家隱匿於大廈裡的寶藏烤魚雞煲店,煙火氣十足的同時,裝修得很潮流,擺放了很多潮玩擺件,滿滿的腔調和時尚感。第一次來吃,老闆推薦的沙白雞煲,味道很絕,沙白的鮮香,花椒的麻香,雞塊的鹹香,融合在一起組合成比普通雞煲更上一層樓的風味。雞肉是我吃過的雞煲中最為鮮嫩的,可以吃得出蜆和雞都非常新鮮,才可以做到。而且大部分都是腿肉,醬汁入味,好吃到連芹菜都一併吃點的程度。小菜點了個鬼馬雙拼,蝦滑和墨魚滑嵌在油條中,再滾油炸過,酥脆鮮香,配上泰式甜辣醬,一口下去同時可以吃到酥脆的油條和滑嫩的蝦肉墨魚肉,雙重味覺盛宴。蒜蓉皮蛋淋上了厚厚一層炒過的蒜蓉醬配上入口即化的皮蛋,很是滿足。雞煲肉食完後加湯,放入魚皮餃和萵苣,湯的鮮味完全被吸收,萵苣軟嫩,魚皮餃彈牙。服務員特別貼心,隔一段時間就來幫我們翻一翻鍋,避免糊鍋。聞到隔壁桌烤魚非常香,下次一定再來試試烤魚。
汀汀烤活魚