2024-08-07
前幾日你睇到我寫開北區飲茶三寶,不如講下另一間我favourite嘅一定係大學站嘅沙田18。之前食晚飯食得多,飲茶真係第一次,呢個環境其實真係好適合來個周末午餐,特別係久唔久佢就會有一啲好好食嘅新Menu。每次嚟食都唔會有失望,今次飲茶更加之精彩,亞拉斯加蟹鉗灌湯餃真心好痴線,以勁大隻嘅蟹鉗、蝦、豬肉、大菜、蘑菇、鮮草菇放入去做過灌湯餃,呢個一定不能錯過。鳳尾蝦多士,好多地方都有呢度做得乾身同埋佢嘅形狀非常特別,盡顯佢哋嘅廚藝工架。金桔白玉木耳係夏天必食,第一次食白木耳,口感幾得意,朋友愛金桔,本身自己興趣不大,白玉木耳來自雲南,新鮮柑桔來自廣西,而醬汁主要以用柚子汁調製,三樣夾埋一齊絕對係一個用嚟消暑嘅前奏。燒椒醬糖心皮蛋秋葵又係非常有特色,燒椒醬以青尖椒燒香後,再加入醋、生抽等調味製成,為四川地道的做法,師傅每次整一啲新嘅醬汁都係有無比嘅創意,而且味道都無懈可擊。主菜麻椒黑豚腩肉薑油煎焗鮮鮑魚,雞夾鮑魚試得多,黑豚未試過,加上濃郁又香的麻椒感覺,配上鮑魚特別香。其實真係好難想像羊點同梅菜可以拼埋一起,師傅就成就了這美事,梅乾菜筍乾扣羊膝,羊膝大件到不行,愛羊嘅一定會愛上呢個咁特別嘅
其實真係好難想像羊點同梅菜可以拼埋一起,師傅就成就了這美事,梅乾菜筍乾扣羊膝,羊膝大件到不行,愛羊嘅一定會愛上呢個咁特別嘅cross over,不過如果你不愛梅菜幫不到你,但都值得試下。
鶴藪白菜浸自家鱈魚腐,作間場,清新又係啱夏天嘅菜類菜式。
尾聲的黑牛肝菌白臘肉砂鍋啫飯牛肝菌發揮得淋漓盡致,加上臘肉係入面,口感更佳,砂鍋煮過嘅飯都很精彩,值得一試。
甜品一直都係沙田18出色嘅一部份,山楂菠蘿泡芙,腐乳芝士蛋糕 ,五糧液朱古力雪糕,如果你有印象大部份我都推介過,較為新少少嘅就係腐乳芝士蛋糕,基本上喺度食甜品一定唔會錯,放心叫啦。
呢度唔係剩係得北京填鴨同火焰叉燒,基本上每個季度轉menu都值得一去。