河內小廚🥣📍 中環機利文新街8-12號地下8號舖 (港鐵上環站E1出口,步行約3分鐘)☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻話說小編 lunch 時間,揀左間泰式小店試下😟,未食前,感覺都唔錯既,不過食完之後就真係覺得好一般般🫠。 首先叫左個雞翼冬蔭功湯河,個湯底係冇配料既,好失望😮‍💨,點都加兩粒蘑菇落去掛😵‍💫⋯⋯⋯⋯⋯而個湯底就比較重椰汁味🥥,鐘唔鐘意就見人見智🥱。 之後再追加既蝦餅,估唔到係又細又薄😑。🌟 雞翼冬陰功湯河 $49🌟 追加蝦餅 (2件)$15整體推介指數:❤️❤️🤍🤍🤍☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻
河內小廚🥣

📍 中環機利文新街8-12號地下8號舖
(港鐵上環站E1出口,步行約3分鐘)

☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻

🌟 雞翼冬陰功湯河 $49

🌟 追加蝦餅 (2件)$15

整體推介指數:❤️❤️🤍🤍🤍

☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻☻

外賣自取
2023-07-28 635 瀏覽
午餐時間去食呢間越式餐廳有得選擇湯底1.船麵湯底2.喇沙湯底3.冬陰功湯底餐廳係先付款後等餐我揀咗香茅豬扒湯金邊粉配船麵湯底連跟餐飲品都只係$49豬扒量非常足,味道亦不錯,十分驚喜!推薦大家嚟試
午餐時間去食呢間越式餐廳

有得選擇湯底
1.船麵湯底
2.喇沙湯底
3.冬陰功湯底

餐廳係先付款後等餐
我揀咗香茅豬扒湯金邊粉配船麵湯底
連跟餐飲品都只係$49

豬扒量非常足,味道亦不錯,十分驚喜!

推薦大家嚟試

2023-05-30 673 瀏覽
常常會經過這條街買外賣,今天就試試這間餐廳。我好喜歡冬陰功湯,所以試吓個冬陰功湯餃子十隻$49,包紙包飲品或Zero Coke或樽裝水,外賣加$1。店員有禮貌,外賣也唔算等得耐。不過食物不合我口味。個冬陰功湯太咸,太酸,太重口味,又缺香味。餃子有些大隻,有些細隻,大細不均一。應該是椰菜豬肉餡,但好小餡,皮又厚。整體我不喜歡,可能其他食物會好些,但冬陰功真唔得。
常常會經過這條街買外賣,今天就試試這間餐廳。

店員有禮貌,外賣也唔算等得耐。
不過食物不合我口味。
個冬陰功湯太咸,太酸,太重口味,又缺香味。
冬陰功湯餃子十隻
餃子有些大隻,有些細隻,大細不均一。
應該是椰菜豬肉餡,但好小餡,皮又厚。
整體我不喜歡,可能其他食物會好些,但冬陰功真唔得。
2023-05-24
10 分鐘 (外賣自取)
2021-04-30 2186 瀏覽
CP值:2.5/5價錢Price: - 河內燒雞三文治 (連餐飲)Banh Mi with Grilled Chicken (with drink): $48Miss the banh mi sold in a closed stall in Sheung Wan.Therefore, I am so eager to find another excellent banh mi in CentralHowever, the one sold in this Vietnamese restaurant was so-so. The bun was not crispy. Although there was lots of stuffing inside, it was quite dry.Luckily, considering its size, the price was reasonable.Maybe I can try the pho there next time.好掛住之前一間喺上環嘅越式法包專門店,可惜已經係上年年尾執咗🥺所以好想搵返咁好食嘅越式法包,可惜尼間嘅法包好
CP值:2.5/5

價錢Price:

The bun was not crispy.

好掛住之前一間喺上環嘅越式法包專門店,
可惜已經係上年年尾執咗🥺

所以好想搵返咁好食嘅越式法包,可惜尼間嘅法包好普通😅
雖然好多餡,啲雞扒都爆晒出黎,但個包唔係好脆,中間又冇乜醬汁
勝在大件,價錢係中環黎講亦好合理😬
下次會試吓佢地嘅pho嘅💪🏻

2020-12-06 1429 瀏覽
好驚喜!到德輔道中附近律師樓開完會,在冷巷發現呢件嘢,一向喜歡越南菜,見餐牌價錢不貴,就入內試下。超級好味!濃濃的番茄湯 又保留到蟹肉鮮甜仲要好大碗!一d都唔貴,$100有找!值得推介!我已經試過坊間很多番茄蟹肉湯濛,有d很酸,有d只得蕃茄味,呢間係鮮甜!好正雖然佢無一大舊蟹肉,但係味道都好足。通行有人點了柚子沙律同牛肉雞翼,都係好味😋友人主食點了湯河,正常發揮,但試過我的番茄蟹濛都好驚喜!嗰日去唔係好多人,希望多d人認識呢間嘢~
超級好味!濃濃的番茄湯 又保留到蟹肉鮮甜
仲要好大碗!一d都唔貴,$100有找!值得推介!

雖然佢無一大舊蟹肉,但係味道都好足。
通行有人點了柚子沙律同牛肉雞翼,都係好味😋
2020-10-31 1060 瀏覽
越南菜式當中我最喜歡莫過於撈檬,因為我很喜歡魚露的味道,這家店的汁料酸辣度適中,不搶喉。第一次來吃,選了香茅豬排,無比較之下,香茅豬排夠大塊,軟滑而保留肉汁,撈檬本來配有許多蔬菜,還有花生碎,增添清爽的口感,份量豐富而美味。但試過燒雞後則覺得更為驚喜,雞肉不柴,燒得非常香脆惹味,又有油脂感,與撈檬更為配合。午餐還附送熱飲,通常我會選擇熱奶茶,夠茶香味,包餐飲令用餐體驗更為完滿。自從吃過一次燒雞撈檬之後,就決定每次來必點這個配料,真的是很出色。
香茅豬排撈檬

2020-05-20
香茅豬排撈檬
2020-07-29 1050 瀏覽
午飯時間電話叫咗個外賣燒雞飯,點知攞返office食咬咗幾啖,發現啲雞中間完全係生嘅,得個面煎過下係熟。大佬,你難食都唔緊要,外賣係生嘅,買返office真係冇仇報。幾忙都都好都唔可以接受! ..............................
燒雞飯
2020-07-29
5 分鐘 (外賣自取)
2020-06-13 1049 瀏覽
叉燒蛋飯點可以唔提係機利文新街既樂香園,呢一日我專登去到嗰度,點知原來已經結業了。。。咁我唯有是但入左一間餐廳食就係呢一間啦咁你問我點解揀呢一間因為間間都要排隊為咗呢一間唔使,但原因應該係因為新開張我見OpenRice睇呢都係得幾篇食評河內綜合湯河好快手嗌完幾分鐘都唔使就有得食啦湯底我覺得唔錯嘅 料方面牛肉,扎肉,腩肉,牛丸 平均水平唔係話好突出但亦都不是差好快咁樣就食完啦 綜合而言可以一試同埋想讚吓呢一度嘅服務態度幾好
咁我唯有是但入左一間餐廳食就係呢一間啦

河內綜合湯河
好快手嗌完幾分鐘都唔使就有得食啦
湯底我覺得唔錯嘅
料方面牛肉,扎肉,腩肉,牛丸 平均水平
唔係話好突出但亦都不是差

好快咁樣就食完啦 綜合而言可以一試
同埋想讚吓呢一度嘅服務態度幾好

2020-06-05
2020-04-30 737 瀏覽
機利文新街是中上環打工仔午餐必定到過的一條街, 能在這條街開餐廳, 一定要質素好才能留下。今次要介紹的是這間越南餐廳, 這間店的燒雞撈檬是我認為在中上環最好吃。雞肉用香茅醃, 加上輕輕油炸, 外脆內軟。檬粉配菜除了有生菜紅蘿蔔絲, 還加上薄荷葉, 吃起來特別清新。愛越南菜的你們,這間餐廳不能錯過

愛越南菜的你們,這間餐廳不能錯過
2020-04-28
2020-03-27 514 瀏覽
今日係中環約左男朋友食飯,經過一間越南餐廳,見侍應/老闆娘好似講緊當地話,同介紹個法包,想回憶返之前去河內食野既味道,即刻去試下。可能係新餐廳,人客唔多,menu 選單唔多但應有盡有,叫了香茅燒雞飯,爽腩湯粉,燒豬扒法包,春卷包生菜。先黎春卷包生菜,用生菜包住春卷食,再沾魚露,味道清新得來不油膩,而且口感既爽脆又多汁,9/10豬扒法包,外層鬆脆,豬扒厚實彈牙,不似茶餐廳的軟淋無口感,味道清淡不咸。9/10再來是雞扒飯,飯上一隻完全荷包蛋,配合燒好的雞扒跟醬油,不會太乾,調味也剛好,味道9/10再來是爽腩湯粉,湯底有淡淡藥材味,濃厚牛骨湯,爽腩有口感,牛味足。 9/10後記:見客人不多,但味道確實比我在香港吃的越南餐廳都好,所以花十分鐘幫一幫。

香芧雞扒飯,越式炸春卷,爽腩湯粉
香芧雞扒飯,越式炸春卷,爽腩湯粉
2020-01-06 1120 瀏覽
這家店是無意中經過發現的越南店,在店門看了餐牌也不算太貴,加上店員積極招徠,所以進入一試,沒想到有驚喜。店面共兩層, 12點多用餐也無需等位,也有不少人選擇叫外賣。第一次試,叫了一個河防鮮茄蟹檬和牛油蒜香雞翼。雞翼和平時的牛油雞翼脆漿不一樣,很酥脆而且沾了超重手的蒜蓉醬,特別惹味,也特邪惡!可惜平均$11一隻這個價錢略貴河防鮮茄蟹檬呷一口湯底,不得了,簡直驚為天人!入口已經嚐到番茄的味道,加上微微的辣味,更加提升了肉碎的鮮味。番茄煮得入味又軟身而不爛,湯底鮮甜,第一次想把這種湯底喝清光!最驚喜的是蝦肉已經剝掉尾部,很細心!要知道有時候吃這種湯麵遇到有殼的東西,扔在桌上不美觀,扔回湯內更加噁心,所以特別感覺到店家的細心(當然也不排除本身來貨就沒有殼,哈哈)配料和檬粉倒是沒特別,但單憑這個湯底,就會使我再來一趟。最後必須說,這次食評真的很認真地寫了很長,就知道真心推介。(很多時候,其實味道普通到不想寫食評,所以食評越寫越少就是這個原因)

第一次試,叫了一個河防鮮茄蟹檬和牛油蒜香雞翼。
牛油蒜香雞翼

河防鮮茄蟹檬
配料和檬粉倒是沒特別,但單憑這個湯底,就會使我再來一趟。

2020-01-06
牛油蒜香雞翼